Cum sa te aperi de hotii de buzunare

Foto

Vara este anotimpul predilect pentru hotii din buzunare. Căldura mare, care afectează instinctele şi atenţia, concediile pe malul mării, care ne fac să ne inghesuim în autobuze, microbuze, trenuri, în încercarea de a ne odihni şi relaxa. Nimănui nu-i place să se trezească în concediu fără bani, fără acte sau telefoane.

Cum să facem, totuşi să ne ferim de ei?

  • Cel mai important lucru este să fim atenţi. Tot timpul. În orice moment, trebuie să luăm aminte la tot ce se întâmplă în jur, nelăsând să fim atinşi prin orice mijloace de persoane necunoscute. Oricât ar părea de ciudat şi de TV Magic, un hoţ de buzunare îţi poate da jos ceasul de la mână fără ca măcar să îţi dai seama.
  • Nu lăsa pe nimeni să vadă unde îţi ţii banii. Chiar dacă te simţi bine arătând tuturor câte mii de euro ai în portofel, gândeşte-te că nu faci decât să indici unui hoţ locul exact unde trebuie să acţioneze.
  • Evită să ai bani la tine. Deja posibilitatea de a plăti cu cardul s-a extins extrem de mult. Poţi plăti şi la restaurant şi la hotel şi la magazin, fără probleme. Iar pentru eventualele cheltuieli mărunte, câteva zeci de lei sunt suficiente iar în cazul unui furt, nu va fi o pagubă extrem de mare.
  • Nu nota PIN-ul cardului pe card sau într-o notiţă în portofel. Nu, nici în telefon nu e ok să îl memorezi, pentru că acolo sunt locurile unde oricine s-ar uita prima dată. Iar o serie de 4 cifre sare imediat în ochi. Memorează-l, nu e chiar atât de dificil. Dar şi aşa, încearcă să nu fie seria buletinului sau ultimele 4 cifre din CNP.
  • Dacă bei o bere la terasă, nu lăsa portofelul şi telefonul pe masă lângă tine, chiar dacă ai iPhone iar pe portofel scris Bad Motherf**r. Există toate şansele să nu îl poţi ajunge la fugă pe cel ce le va smulge din faţa ta şi va fugi.
  • Nu te lăsa înghesuit de mai multe persoane în autobuz. De obicei aşa se acţionează. Un hoţ se postează în faţa victimei, blocându-i avansarea, altul vine din spate şi o inghesuie, în acest fel distrăgându-i atenţia de la alte atingeri, iar al 3 lea taie geanta, buzunarul şi pasează portofelul sau telefonul unui al 4 lea, care va coborâ la prima staţie. Şansele de a ţi le recupera sunt nule, pentru că nimeni nu poate dovedi un furt de buzunare decât dacă există flagrant.
  • Nu te lăsa înşelat de aparenţe şi de filmele de la Holywood. Cei mai de succes hoţi de buzunare sunt corect îmbrăcaţi, chiar eleganţi, au mape care le dau aere de oameni respectabili, cedează locul în autobuz oamenilor în vârstă, ocazie cu care îi uşurează de valori.
  • Nu vă bazaţi pe mila unui hoţ de buzunare. Antrenamentul lor presupune şi lipsa oricărei compasiuni. Ţintele lor predilecte sunt oamenii în vârstă, cei îmbrăcaţi în doliu, care se presupune că au bani la ei pentru înmormântare, mamele cu copii aflate la cumpărături sau chiar şi copiii.
  • Şi pentru că vorbim de copii, aceştia sunt de multe ori trimişi de către părinţi să fure, pentru că sunt practic nebăgaţi în seamă, pot acţiona oriunde şi ce e mai important, în cazul în care sunt prinşi nu pot fi traşi la răspundere din punct de vedere legal.
  • Dacă eşti turist, stabileşte-ţi rutele dinainte de a pleca de la hotel. Privirile rătăcite, hărţile larg desfăcute pe stradă sunt semne clare că nu eşti de-al casei, deci o victimă uşoară pentru un eventual răufăcător.
  • Dacă simţi că eşti urmărit în orice fel, încearcă să te deplasezi impredictibil. Intră brusc în magazine, ieşi la fel de brusc, intră în restaurante sau cafenele. Hoţii caută prăzi uşoare, nu riscuri.
  • >Nu te opri pentru a răspunde unor întrebări ciudate puse de străini. La întrebarea Ştiţi unde e strada X puteţi răspunde şi fără să vă opriţi, iar alt tip de întrebări deja devin suspecte. Dacă sunteţi abordat pentru a fi un eventual martor la o dispută legată de veridicitatea unor bani sau valori, plecaţi cât mai rapid din zonă. Sigur veţi deveni victima unor grupări numite maradonişti.
  • Când călătoriţi în grup, întotdeauna desemnaţi pe cineva să fie atent la ce se întâmplă în jur.
  • Dacă ai o geantă de umăr, poart-o după gât, e cel mai sigur. Totodată ţine şi o mână pe ea, pentru a evita posibilitatea de a fi tăiată.
  • Nu ţineţi lucruri importante în niciun buzunar exterior al genţilor sau hainelor. Sunt cel mai uşor accesibile, iar obiceiul masculin de a purta portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor este mină de aur pentru hoţi.
  • Şi ultimul sfat, care nu are strict legătură cu protecţia voastră, ci cu posibilitatea de a fi Mai Buni.
    Dacă vedeţi un hoţ de buzunare acţionând, NU RĂMÂNEŢI IMPASIBILI. Atrageţi atenţia victimei, strigaţi, faceţi gălăgie. Hoţii sunt în general laşi şi se bazează pe ameninţări goale. Nu vă lăsaţi intimidaţi şi faceţi ceea ce e bine şi ceea ce aţi dori să facă şi altul dacă aţi fi în aceeaşi situaţie.

    Mulțumesc că ai citit acest articol.
    Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

    7 comentarii

    1. In buzunarul din fata sau intr-o borseta speciala.

    2. Bun articolul, dar lamureste-ma o chestie te rog: unde ar trebui sa-si tina barbatii portofelul?

      offtopic: vezi ca sunt 2 casute de abonare la email.

      00
    3. Notatul PINului e absolut ok, indiferent unde ar fi, insa cu o conditie. Make it jumbled. Eu am doua carduri si am notat cifrele in telefon, alternand cate una din fiecare cod. Vreau sa-l vad pe ala care o sa ghiceasca unde e codul adevarat ..

      Faza cu „nu te lasa inghesuit” nu stiu daca functioneaza cand mijlocul de transport e plin. E prea usor de spus.

      Nu inteleg partea cu raspunsul din mers la intrebari. Te opresti la distanta de siguranta, si e ok. Eu unul cand am pus mainile in solduri, pot verifica dintr-un foc toate 4 buzunarele, deci acte+chei+telefon.

      Sustin purtatul gentii peste gat, e si mai comfortabil.

      00
    4. da in posetele alea penibile tre sa tii portofelul. in buzunarul din fata poate iti incape tie, ca daca ai ceva in el n`ai sanse. se tine la piept daca ai sacou. m`am saturat de cetina asta deja recunosc articolele lui din primele fraze dupa cat de proaste sunt

      00
    5. in locuri aglomerate, evita sa te uiti la ceasul de la telefon, mai bine ia-ti un ceas de mana. poti fi urmarit in ce buzunar iti tii telefonul.
      nu iti numara banii in locuri publice (am vazut si cazuri de genul asta) e cea mai mare prostie.
      daca porti bijuterii la gat, mare atentie, oricand un hot poate sa le smulga de la gat si sa fuga. se intampla. vezi tot felul de cucoane la vreo 50 de ani cu 3 kile de aur la gat in RATB. e ca si cum i-ar invita pe hoti sa o fure.
      in banci, la case de schimb valutar, uita-te mereu in jurul tau, la cine e in spatele tau la coada. incearca sa ai banii pregatiti pentru atunci cand achiti o factura, de ex.

      stay safe.

      00
    6. Telefonul pe silentios cand plecam de acasa, iar in mijloacele de transport in comun, nu raspundeti la telefon. Pentru ca de regula in buzunarul cu telefonul sunt si banii.

      00
    7. Eu am doua carduri si am notat cifrele in telefon, alternand cate una din fiecare cod. Vreau sa-l vad pe ala care o sa ghiceasca unde e codul adevarat ..

      Sigur nu se prinde acum.

      00

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
    2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
    3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
    4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

    Susținere

    Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

    Pun clipuri pe Youtube