Cum să navighezi în siguranţă pe internet- ghid pentru incepatori

Mulţi dintre noi navigăm pe internet de mulţi ani şi se presupunem că avem idee de nişte reguli de bază pentru a naviga în siguranţă pe internet. Dar explozia broadband din ultimii ani a adus pe scena online foarte mulţi utilizatori, de toate vârstele, utilizatori care sunt pradă uşoară pentru milioanele de phisheri, hackeri, trojans şi viruşi ce îşi fac veacul în undergroundul online-ului.

Aşa că acest articol nu ţi se adresează ţie, bătrâne internaut. Se adresează părinţilor tăi, care şi-au instalat calculator recent, sperând să poată ţine legătura cu tine mai uşor. Se adresează rudelor tale de la ţară, care şi-au tras internet anul ăsta şi vor să facă mai mult decât simplul yahoo messenger şi google search. Dă-le să-l citească. M-aş bucura să le fi fost de ajutor.

  • Antivirus şi firewall nu sunt doar 2 cuvinte funky din dicţionar. Utilitatea lor este clară, iar dacă în ziua de azi voiajezi pe net fără ele, e ca şi cum ai fi o tânără de 18 ani în furou, în parcul Herăstrăun, noaptea la oea 2. Adică invitaţie la viol. Ţineţi minte că absolut orice pagină de internet poate fi infectată cu un virus sau un trojan. Orice link primit pe messenger de la un prieten poate fi de fapt un virus deghizat, trimis automat de un calculator infectat, fără ca deţinătorul său legal să aibă idee despre ce e vorba.
  • Lasă-ţi update-ul de la Windows pe mod automat sau cheama pe cineva sa ti-l seteze asa. Aceste updateuri sunt în general soluţii suplimentare de securitate, adăugate după ce s-a observat o breşă în sistem. Mai explicit, cineva a păţit-o, a reclamat, iar cei de la Microsoft au făcut un update care rezolvă acea problemă. Discuţiile cu aşa zişii specialişti, cei care ştiu că de fapt cei de la Microsoft vă controlează calculatorul şi ce faceţi în el, treceţi-le la categoria tâmpenii şi mergeţi mai departe. Securitatea calculatorului nu e o glumă de făcut la bere.
  • Educă-te singur în domeniul securitatii pe interner. Citeşte pe situri experienţele altora. Nu rămâne blocat în neştiinţa ta, iar scuza clamată mai tot timpul, Sunt prea bătrân ca să mai învăţ şi asta, nu e o scuză valabilă. Niciodată nu eşti prea bătrân pentru a învăţa ceva nou.
  • Nu da curs e-mailurilor care pretind a fi de la bănci, chiar dacă tu ştii că ai cont acolo. Banca nu îţi va trimite niciodată emailuri în care să îţi ceară să schimbi pinul, să reactivezi contul, sau că ai primit sume de bani drept câştig. Dacă ai orice nelămurire legată de asta, sună la bancă sau şi mai bine, mergi direct acolo. Sunt foarte mulţi oameni care zilnic îşi donează conţinutul conturilor unor hackeri care imită la perfecţie mailurile sau siturile băncilor de renume din România, din care se detaşează de departe Raiffeisen, banca cu cea mai mare incidenţă de fraudă din România.
  • Nu deschide aşa-zisele felicitări trimise de prieteni pe mail. 99% sunt viruşi trimişi automat de pe mailuri care imită adresele prietenilor tăi. Iar o felicitare care are terminaţia .exe nu va fi niciodată o felicitare, ci doar un virus care aşteaptă să fie instalat.
  • Emailurile de la o fată sărmană din Nigeria nu sunt trimise de sărmana fată care îşi dedică dragostea doar ţie, dacă o scoţi de acolo. Sărmana fată are 100 de kilograme, are barbă şi îl cheamă N’Gueme, şi nu vrea decât ca tu să îi trimiţi banii de avion până la tine, după care corespondenţa va înceta. La fel şi domnul Patrick W. Chan, cel care lucrează într-o bancă şi vrea să împartă cu tine câteva milioane de dolari, nu foarte multe, să nu bată la ochi, dar nici puţine.
  • Nu da click pe linkurile primite de la prietenii din lista de messenger decât dacă ştii tu personal situl. În primul rând poate prietenul are calculatorul virusat şi acel link e un mesaj automat, iar dacă nu e aşa, e extrem de posibil ca şi prietneul să fie novice pe internet şi să îţi trimită linkuri cu viruşi.
  • Nu descărca programe gratuite de pe internet. În marea lor majoritate, ele sunt gratuite pentru că sunt împănate cu trojeni, backdooruri sau add-uri. Dacă ai cu adevărat nevoie de un program, cumpără-l, pentru că înseamnă că îşi merită banii, iar dacă îl cumperi, verifică să fii pe pagina oficială a programului, nu de pe cine ştie ce site.
  • Verifică întotdeauna adresa sitului unde eşti. Hackerii se bazează în primul rând pe greşelile de ortografie, pentru a-ţi fura conturi sau parole. E o diferenţă între yahoo.com şi yahho.com. Par la fel, dar nu sunt, iar inducerea în eroare poate să te lase fără parola de logare la contul de messenger, după care prietenii tăi din listă se pot pomeni cu mesaje gen „bagă-mi şi mie în contul ăsta 500 de lei, că am o problemă cu maşina”.
  • Schimbă-ţi lunar parola siturilor importante. Cea mai comună metodă de spargere a unui cont este printr-un program de tip brute force, care nu face altceva decât să introducă cifre şi litere în căsuţa de parolă, până câd nimereşte varianta corectă. Aşa că schimbând lunar parola, poţi să zădărniceşti munca de zile sau săptămâni a unui hacker.
  • Nu lăsa persoane străine să utilizeze calculatorul tău. Nu ai de unde să ştii ce fac sau ce situri folosesc. Pe lângă asta, dacă sunt „bine inten’ionate, poţi avea surpriza că îţi instalează un program tip keylogger, care memorează toată activitatea de pe tastatura ta şi o trimite la o adresă de mail definită. Şi aşa trimiţi parola de la mail, de la contul din bancă sau de oriunde altundeva. Încrederea trebuie să aibă o limită.
  • La final, adu-ţi aminte că bunul simţ este cel ce te va ghida în general peste tot. Poartă-te pe internet aşa cum te porţi în viaţa, fii prudent şi pericolele te vor evita.
    Desigur, dacă ai şi alte contribuţii ce ne pot face MaiBuni, te rugam, ca de obicei, să ni le spui, pentru că nimeni nu s-a născut învăţat.

    Sursa FOTO

    Mulțumesc că ai citit acest articol.
    Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

    9 comentarii

    1. „# Nu descărca programe gratuite de pe internet. În marea lor majoritate, ele sunt gratuite pentru că sunt împănate cu trojeni, backdooruri sau add-uri. Dacă ai cu adevărat nevoie de un program, cumpără-l, pentru că înseamnă că îşi merită banii, iar dacă îl cumperi, verifică să fii pe pagina oficială a programului, nu de pe cine ştie ce site.”
      Nu e chiar aşa … uite, de pe site-urtile oficiale ale programelor poţi downloada, dar dai întâi un search pe google, vezi care e site-ul oficial (ex: winamp.com, site-uri oficiale ce pot fi găsite pe <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Free_software/categories"Wikipedia

      00
    2. Napster, daca dai click pe orice porcarie de la unii de pe messenger, s-ar putea sa te trezesti cu un Troian Keylogger sau un Backdoor de toata frumusetea, printr-un script de pe un site dubios :)

      00
    3. Arhi da-o ma dracu’ de treaba.

      Nu da click pe linkurile primite de la prietenii din lista de messenger decât dacă ştii tu personal situl.

      Daca ai stii tu personal situl ce rost ar mai avea sa il mai vezi?

      00
    4. Ideea era daca iti da un link cu un videoclip de la youtube poti sa te uiti la el ca stii site-ul. Normal ca daca iti da link cu yahoo.com nu are sens.

      00
    5. am o intrebare. unul din sfaturi zice sa ne schimbam parola lunar la anumite chestii pt ca parola poate fi sparta printr-o incercare brute force.pai in acest caz nu este posibil ca prin schimbarea parolei sa fac un rau pentru ca poate ajut acea incercare, apropiindu-ma de incercarile pe care le face. ca sa explic putin: parola mea e XYZ, iar sa zicem brute forceul merge in ordine alfabetica. incercarea ajunge la AAZ si va urma ABA si eu sa zicem ca imi schimb parola in ACA. asta inseamna ca am ajutat brute forceul, nu? in rest foarte ok articolul si mai vreau sa zic ca poate sunt putin rautacios acuma :D

      00
    6. foarte util articolul ..sa speram ca asa o sa scapam e neplacerile cu calc :)

      00
    7. Ia-ți un Mac …. eu așa am făcut ….

      00
    8. Prima regula pentru o persoana care incepe sa utilizeze internetul : nu pastra pe calculator informatii pretioase – nu pentru ca ti le copie altii, ci pentru ca risti sa le pierzi daca ti se buseste pc-ul.

      A doua regula : invata elementele de baza ale unui browser si nu uita ca „hotului de hot i-e frica”

      00
    9. Daca vreti o solutie de securitate impotriva oricarui virus incercati sa cititi despre Hd-Recovery sau despre IceBox. Nu spun decat ca, sunt solutii hardware. Se sesizeaza de la inceput diferenta, nu?
      Sunt solutii Cosolid. Da stiu, nimeni nu a auzit de Cosolid, pentru ca nu a fost promovat pana acum in Romania. Sunt solutii cu licenta definitiva, cu update gratuit care iti aduc calculatorul in starea initiala cu doar un click. Mai mult cred ca e cazul sa cititi singuri :)
      Mult succes in continuare!

      00

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
    2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
    3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
    4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

    Susținere

    Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.