Cum să îţi planifici viaţa

Sau cum să îţi faci un plan pe cinci ani. Articol din seria "pentru tineri".

Situaţia unu: imobiliar – economii – voinţă

Să presupunem că vrem să ne luăm o casă. Cum un credit pe 30 de ani nu e tocmai un vis umed, soluţia utilă ar fi să punem mâna să facem economii câţiva ani, pentru a avea un avans.

În situaţia de mai sus, planul pe 5 ani este casa, astfel că planul pe un an este economisirea unei sume, să zicem 10.000€, iar cel pe lună este să punem deoparte o mie de euro. ("nu pot economisi", "câţi pot pune deoparte suma asta" nu fac obiectul acestui articol)

Situaţia doi: educaţie – suprasaturaţie – job bun

Să presupunem că vrem să avem un serviciu bine plătit. Planul pe 5 ani înseamnă alegerea unei facultăţi care produce absolvenţi utili societăţii atât azi, cât şi peste 4 ani (adică nu drept sau jurnalism) şi nu îi aruncă într-o piaţă suprasaturată de secretare supracalificate. Planul pe an sau pe cinci ani presupune să ne dăm interesul şi să învăţăm, nu să ne plângem după 4 ani de facultate că nu ştim nimic.

În situaţia de mai sus, mulţi se pierd în fascinaţia unei facultăţi mişto şi uită că scopul e să înveţi să faci ceva util întâi şi apoi mişto.

Cum gândesc oamenii

Vreau să îmi iau casă – aştept să câştig la loto.
Vreau să vizitez Parisul – aştept să mă ducă un băiat cu bani acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Mda; din pacate, ai si tu dreptate pe undeva. Am absolvit facultate su specializare in jurnalism si nu mi-a folosit la mare lucru pana acum. Intre timp m-am reorientat spre relatii publice/comunicare/social media, alta piata suprasaturata… Sa dau vina pe piata din discutie ca stau acasa? Nu de alta, dar sa-ti confirm teoriile :D

    00
  2. Interesanta situatia unu (si acolo m-am oprit cu cititul): deci, daca nu ai salariu de cel putin 1300-1400 de EUR, inseamna ca nu ai dreptul la o casa. Fail.

    00
  3. Nu e fail, e realitate. Nu ar trebui să-ţi iei casă dacă nu ai cel putin ~1500 de euro venit pe familie pentru că nu ţi-o permiţi. Ca să poţi plăti o casă la venitul ala vei renunţa la o grămadă de lucruri care, cumulate, inseamnă „calitatea vieţii”.

    Probabil că asta atârnă diferit şi are o însemnătate diferită pentru fiecare individ.

    Individual, fiecare român e un fel de geniu. Cumulat, suntem varză.

    Când e vorba de imobiliare românii sunt comparabili cu nativii americani care dădeau aur pe sticlă.

    00
  4. Ok da cu 7,8 mil. salariu…nu prea poti sa faci cine stie ce economii……

    00
  5. Ce romantici sunteti…

    Cum credeti ca puteti pune deoparte 1000 EURO/luna din 1300-1400 ?! Nu ai casa, deci stai in chirie, sa zicem ieftina deci 150 EURO. Cum ar fi sa castigi 1300 EURO si sa traiesi cu 150 pe luna, adica vreo 6 milioane ?!

    Economisitul de 1000 EURO/luna e pentru cei care au venituri de 2000 MINIM. Oricat fan economisire ai fi, e aberant sa mananci margarina cu paine (ca din 6 milioane nu iti permiti nici parizer, pe langa alte cheltuieli) pentru un rahat de cotet ceausist.

    00
  6. 1000 de euro salariu, 200 euro chiria, 100 euro (curent, intretinere, rds), 200 de euro mancare (strictul necesar). Asta inseamna ca iti raman 500 de euro pe luna. Nu ai masina la care sa platesti RCA, CASCO, impozite. Nu-ti cumperi haine sau incaltaminte. Nu mergi nicaieri pentru ca transportul cu CFR este 30 de euro, o noapte la hotel este 50 de euro iar mancarea in deplasare costa. Ai strans intr-un an 6000 de euro. Dupa 7 ani ai aproximativ 42000 de euro. Iti iei casa. URAAAAA!

    00
  7. Breaking news: Zoso a fost detronat in topul arogantei de catre Piticu. Offtopic: de aceea Piticule am renuntat de cateva luni sa te mai citesc. Oricum, un cititor in minus nu conteaza.
    Oricum, mai fa niste calcule, mai cauta niste statistici cu salariile din RO si o sa vezi care e situatia (nu toate lumea munceste pe 1300-1400). Pe 30 de ani nu e cazul cel mai fericit, dar cu un salariu mai mic si daca se trage tare (aka renuntat vicii, vacante, etc.) in cativa ani se poate rezolva ceva.

    00
  8. bogdan fail esti tu.
    daca nu ai salariu de 1300 – 1400 de euro inseamna ca NU ai cum sa iti iei casa.

    Drept? in 2011? in democratie? Nimeni n-are nici un drept.

    00
  9. gandire pe termen lung :
    iti gasesti jumatatea.
    nu mai trebuie sa aduni 1000 de euro singur, ii adunati impreuna.
    deja sa pune altfel problema.

    00
  10. Autorul a fost clar. Acest articol nu se adresează celor care nu au cum să economisească lunar această sumă. Nu a încercat să salveze societatea românească în ansamblu, a dat un sfat celor care se încadrează într-o categorie. Conform INS în România sunt 30.000 de oameni în această categorie (la alb).

    00
  11. Care parte din „cei care nu castiga atat, nu pot economisi etc” NU FAC OBIECTUL ACESTUI ARTICOL nu ati inteles?
    Cred ca de fapt, zoso vrea sa spuna ca fiecare e responsabil pentru viitorul lui. Fiecare trebuia sa isi ia propriile decizii, bazate pe o logica sanatoasa, pentru ca sa nu aibe nevoie de ajutorul nimanui nicicand. In speta, sa nu ai nevoie de ajutorul statului. Pentru pensie, asig medicala, ti-a luat apa casa, etc.
    Trebuie sa invete si romanii ca nu merge cu „las ca vad eu atunci, ma descurc cumva” si daca nu merge sa-ti tragi un glont in cap ca ai fost suficient de prost sa crezi ca poti sa smecheresti VIATA.
    Poti sa smecheresti multe lucruri, dar mai devreme sau mai tarziu va trebui sa platesti nota.

    p.s. sunt surprins sa vad in continuare, oameni care lucreaza pe 7,8 milioane si se plang. Dragilor, ce va retine sa va luati alt job? Cand nu castigi sufiecient nu trebuie sa te gandesti cum reduci cheltuielile, trebuie sa te gandesti cum cresti veniturile. Succes!

    00
  12. Eu astept situatia trei, iar la partea cu „cum gandesc oamenii” daca sunt baiat si vreau sa vizitez Parisul trebuie sa-mi schimb orientarea sexuala?

    00
  13. mai Bogdane, baiatule, lasa ma frustrarile ca n-ai salariu mare. Aici era vorba de altceva, nu tre sa iei cifrele alea personal.
    Mi se pare mie, sau esti un pic nostalgic dupa vremurile comuniste cand toti erau tratati la fel si li se dadea casa de la taticul presedinte?

    sa-ti zic eu breaking news.. nu toate posturile de pe bloguri ti se adreseaza, nu toti trebuie sa isi ia casa, nu toti trebuie sa aiba salarii decente, sau mari, sau mici. Traim intr-o economie defecta, si pentru noi e si mai greu, intr-adevar, dar zoso vroia sa evidentieze atitudinea noastra, care nu o sa ne scoata din rahat. A, si tu confirmi, prin cele 2 comentarii.
    Iti dau voie sa nu ma mai citesti nici pe mine.. ah, stai, ca nu am blog. Macar nu pierd niciun cititor :)

    00
  14. Cunosc doua cazuri concrete de oameni care s-au bagat prin 2008 la niste credite ce le lasau cam 200 de euro pe luna de trait. Asta pentru ca au crezut ca trebuie sa isi pastreze statutul social de middle management la multinationala luandu-si o casa in suburbie. (prin logica beton: „daca alalalt are, eu cum sa n-am?”).
    Probabil sperand in secret ca veniturile le vor creste ca prin minune in urmatoarele luni. Nu s-a intamplat asta.
    Nu pot sa inteleg cum niste oameni presupus inteligenti pot fi atat de nesabuiti?

    Si alta remarca: daca ai 7-8 milioane salariu n-ai cum sa iti iei un apartament. E matematica elementara. Ma mir ca inca sunt unii care nu pricep asta si comenteaza complet aiurea.

    00
  15. in plm, daca ati fi luat si voi bacul aveati de unde pune deoparte 1000 E pe luna :)

    s-a umplut zilele astea de troli cu bacul picat

    00
  16. Cred ca iar ti-ai dat foc la valiza deschizand subiectul „imobiliare cumparate prin forte proprii”. Problema salariilor si a veniturilor e delicata fiindca majoritatea comentatorilor de pe forumuri au o varsta care ii plaseaza automat la inceputul carierei sau, prin excesul de timp liber, intr-un „dead end”. Asta inseamna implicit salarii mici dar inseamna si o perceptie destul de limitata asupra vietii – eu la 22 de ani aveam prieteni (da, prieteni, nu cunostinte) de 22 si nu de 40 de ani, oameni care se scaldau in acelasi rahat ca si mine. Ca in zicala cu „cine se aseamana se aduna”. Deci da, exista oameni si nu putini care pot sa puna ban langa ban pentru astfel de investitii, dar de pe la 28-30 de ani in sus. Pana atunci „mamica taticul bunica” sunt inevitabil salvatorii neamului.

    00
  17. @Bogdan si ceilalti: Daca si tu si nevasta aveti cate 1000 de euro salar si nu aveti (inca) copii sau alte credite/rate, eu zic ca cu 1000 se poate trai decent si ceilalti 1000 de pot pune deoparte.

    00
  18. Asta cu secretarele supracalificate se va termina, că vine generația de acum care se chinuie să ia BACul. De ce spun asta? Pentru că o să fie și persoane care o să aibă voință de muncă și o să fie plătiți mai puțin. Deci, un angajator o să pună în balanță treaba asta. Faptul că nu toți vor avea o facultate poate să înfluiențeze pe unii care o au și care sunt supracalificați…

    00
  19. @gepa in special: ce te face sa crezi ca nu am peste 1000EUR? Nu vreau sa ma laud, momentan am ce imi trebuie pentru varsta mea, caut sa strang pentru ceva mai bun (target). Si intentionez sa incerc sa combin si utilul (economiile) cu placutul.
    Comentariul meu se referea la o opinie la ideea lui Zoso.
    Totusi, la 1000EUR posibilitate de economisire, inseamna un venit mai mare lunar, ceea ce deschide posibilitatea de investitii (risc mic sau business), iar cu venitul dupa cativa ani se poate lua ceva mai bun decat planul initial.

    @Zoso: multam de raspuns. like. pertinent.

    00
  20. Puterea de economisire nu este direct proportionala cu suma castigata, ci proportionala cu formula Oras * Salariu * NivelDeTraiAdoptat. Una e sa ai 2000 euro salariu in Bucuresti, alta e sa-i ai intr-un oras mai mic sau la tara. In Bucuresti se duc 1000 euro lejer pe luna doar pentru a trai decent. Cum a zis cineva mai sus, nu te poti incuia seara in casa pentru a putea economisi.

    Sunt de acord ca trebuie sa ai vointa. Cand castigi minim 2000…

    00
  21. cu siguranta nu are rost sa faceti credite… eu regret si acum ca am facut 2 leasinguri care se termina luna viitoare si care nu pot spune ca m-au afectat… dar asa doar „stresul” ala sa stii ca in fiecare luna tu trebuie sa mergi la banca sa platesti (lucrez cu cash)… plus ca ei incearca mereu sa mai bage ceva comisioane, penalitati si alte cacaturi, tre sa te certi cu ei mereu, sa faci rca unde vor ei la triplu pret…. kkt.. nu merita
    sfatul meu: mergeti 2,3 ani intr-o tara unde se castiga, lucrati din greu, vedeti si cum e viata in alte parti, putina distractie… strangeti banii si apoi va luati ceva ok cu banul jos
    ex la perif clujului max 15 min de mers cu masina de centru pe drum nou asfaltat ap 3 camere 75mp nefinisat 28 000 euro
    bafta!

    00
  22. @all: evident ca e vorba de a economisi 1000E/familie.
    Intr-adevar textul e un pic confuz pentru ca planul de la punctul 1 nu poate fi facut in acelasi timp cu planul de la punctul 2. Totusi daca-ti pui si tu un pic hamsterul care-ti invarte rotitele creierului sa dea din picioruse, te prinzi repede ce-a vrut autorul sa spuna.
    Ca idee, dintr-un venit pe familie de 1700-1800 de euro se pot strange aprox 1000 de euro (asta daca nu ai de platit si chirie sau alte credite).

    00
  23. Zoso a facut un calcul corect dar nu pot zice ca articolul m-a miscat prea mult.Nu intru in categoria celor care pot economisi 1000 euro pe luna,asa ca nu ma stesez. Insa tot stau si ma intreb cum reusesc unii sa traiasca cu 7-8 mil pe luna.Pe bune. Ce mananca oamenii aia? Nu zic de haine,concedii sau alte mofturi.
    Da,are dreptate cu mentalitatea romanilor.Si eu astept sa castig la loto sa-mi iau casa numai ca nu joc si zic ca astept sa castig din amuzament.Sunt constienta ca pu si simplu nu am cum sa imi cumpar o casuta cu banii jos,dar nici credit nu vreau. Si mai e ceva- eu platesc chirie,muncesc de luni pana sambata iar ce castig se duce aproape in totalitate pe chirie,intretinere,mancare,benzinica si mai ramane ceva pt iesit in oras.Sunt tanara si nu pot renunta la mici placeri(o cafea,o tigarica,un cico)pt muuuulti ani de aici inainte doar ca sa sper ca poate candva o sa am o casa.Pana atunci preturile se schimba iar eu poate ca o sa fiu batrana si bolnava si nu o sa mai fiu in stare sa ma bucur de casa aia.Cam asa vad eu lucrurile.Nu ma plafonez(cred)dar sunt realista.Nu mi se pare normal sa nu-ti cumperi absolut nimic ani de zile(nu mai zic de mers la dentist sau altele),sa nu mai ai nici o bucurie doar ca sa speri ca poate candva,o sa ai un avans.Situatia e tare trista in romanica noastra.Of!

    00
  24. chestia asta imi aminteste de interviul pentru viza SUA, cand in fata mea era un tip pe care il intreba baiatul cu interviul. Aha, si vreti sa va duceti in statele unite, ca sa ce? – ca sa concediu de craciun, la new york. – aha si cu ce va ocupati? – pai sunt sofer la o firma de transporturi (in engleza postul asta se cheama manager) – aha si ce faceti acolo? – pai calatoresc prin tara, diverse localitati, diverse sedii (adica duc marfa la diverse sedii o descarc si o incarc in duba) – aha si ce salariu aveti? – pai 11 milioane de lei. – aha, si va duceti in statele unite sa faceti concediul nu? – da .

    Sigur da … sigur pentru asta voia viza, la salariu de 11 milioane. decat daca fura pe langa.

    Puii mei, una e plapuma, alta sunt visele. Si visele ti le realizezi intotdeauna, dar cu ce ai in mana, nu cu o l*ba trista.

    00
  25. Cazul meu concret:
    – am lucrat 3 luni in SUA in timpul facultatii – 6000USD
    – cand m-am intors am cumparat un mic teren in suburbia Sibiului (6000USD + 2000USD -ajutor parinti)
    – dupa 5 ani m-am apucat de casuta(in timpul acesta am mai pus putin cate putin ceva bani deoparte). Am luat un credit de 30000 EURO (anul 2010) pe 12 ani la care am o rata de 320 E/luna. Venitul meu+ venitul sotiei = aprox 1200 Euro.
    – In cateva luni ne vom muta in casa (investitie totala aprox. 42000E)
    De cand ne-am apucat de casa, nu am avut de ales si ne-am mutat la parinti(nu ne permitem si chirie).
    Parerea mea este ca se poate si fara credite pe 30 de ani, si fara salarii de 3000E/ familie-cuplu.

    00
  26. Intro: Scuze ca n-am citit toate comment-urile. Daca a mai scris cineva asta inseamna ca nu doar eu gandesc asa.

    Nu reusesc sa inteleg de ce visul oricarui roman e sa aiba o proprietate! Sa iti iei casa/apartament! Dincolo de faptul ca nu e o investitie (cine crede inca asa ceva n-a inteles nimic din criza – dati un ochi la americani si la chinezi si o sa vedeti ce vreau sa zic) si ca iti mananaca bani pe toata durata creditului si dupa (probabil pana iti inchei tu, frumos, socotelile cu viata), te leaga de un anumit loc. Costurile revanzarii unui apartament sunt mari. Si il dai, fara nicio indoiala, sub pretul de achizitie. Daca sunt specializat in ceva si castig bine din asta si sunt pus in fata faptului implinit ca nu pot sa continui in acel loc (se muta firma in Moldova sau Ucraina!), ce fac? Ma duc pe bani mai putini doar pentru ca am o casa aici?
    Economia mondiala e atat de imprevizibila; ca sa nu mai vorbesc de conditiile de la noi.
    Da, mai exista si naveta, ca in Vest. Dar cand siguranta pe drumurile noastre e asa cum e, prefer sa ma mut cu totul.
    Chiria e o optiune. Mai trebuie un cadru legal bine pus la punct si cred ca se poate considera chiar viabila (inclusiv pe termen lung).

    @zoso: tu n-ai stat intr-un singur loc. Ma gandesc ca nu ai un venit mediu, ti-ai permite o casa. Ti-ai cumparat in fiecare loc una ca apoi sa o vinzi?

    00
    • @Cosmin: am casă in bucureşti şi tare imi pare rău că nu am vândut-o când mi-am pus in cap asta şi am aşteptat după alţii. nu mi-am luat casă nicăieri cănu m-am decis unde vreau să locuiesc.

  27. Am si eu o nelamurire…pana cand logica asta „sanatoasa” sa mergi afara, sa muncesti, sa strangi bani si apoi sa vii in .RO si sa-i bagi intr-o cosmelie?! Pai la dracu m-as mai intoarce in .RO sa investesc bani munciti afara? Am plecat de bine ca sa ma intorc sa le aduc si bani astora? Pai am prostit? Si-asa economia noastra se bazeaza pe banii amaratilor plecati prin toata Europa sa munceasca si apoi ii trimit acasa. N-as face asta nici in ruptul capului.
    Tot aud pe la unii si altii, „plecati afara”, ca vor sa stranga bani si apoi sa vina in Ro sa-si cumpere o casa. Pai da nu mai bine, daca tot muncesti si strangi bani afara, SA-TI CUMPERI O CASA AFARA?? La dracu m-as intoarce in RO cu banii gramada sa-i dau pe-o casa si apoi sa reincep sa traiesc acelasi cosmar ca si inainte de-a pleca? Spaga la cadastru s-o intabulezi, spaga la primarie sa-ti faca punere in functiune, spaga la Insp. de Constructii pt nu stiu ce pusca mea.

    @ZOSO: poate scrii si un articol pe tema asta vreodata, sa bagi mintile in cap oamenilor ca nu merita sa pleci din tara, sa iti rupi coatele muncind cine stie ce si pe unde, sa chinui, sa n-ai familie, prieteni, etc ca dupa toate astea sa te intorci iar de unde ai plecat. E absurd.

    00
  28. Traducere pentru „nu am, nu pot, nu e asta nivelul salariilor”:

    Proprietatea (imobiliara sau de alt tip) nu e un drept garantat, ci e un privilegiu. Nimeni nu are dreptul la nimic, in afara de drepturile garantate constitutional. Restul se castiga.

    Nu ai bani de casa? Chirie! Nu ai bani de chirie? Atunci nu mai aglomera transportul prin Bucuresti! Lasa masina primita de la firma in loc de salariu mai mare, lasa atitudinea de jmecher cu pantofi de lac cu cioc si camasa cu maneca scurta, lasa iluziile si frustrarile. Parintii tai sunt te astepata cu bratele deschise pe prispa casei in a carei gradina poti practica agricultura. Ecologica. Daca esti bucurestean nu ai problema asta, ca daca stai la ai tai poti sa-ti pastrezi jobul. „Da, dar nu e drept! De ce sa fie bucurestenii privilegiati?” se va auzi acum o voce cu un puternic accent. C-asa-i in tenis! De-aia!

    E drept ca mai exista si categoria de oameni (destul de multi, dat fiind ca in anii ’90 statul vindea apartamentele pe capace de bere) care au casa de la mama / tata / matusa. Insa majoritatea dintre noi nu am avut asta. Nici „arogantul” asta de zoso. Dar muncind (nu ducandu-ne la job sa asteptam sa se termine programul) si gandindu-ne bine ce facem cu banii astfel castigati am reusit sa rezolvam acest inconvenient. Daca puteti face la fel, bravo! v-ati castigat dreptul de a fi „aroganti”.

    00
  29. @zoso: Ok, poate ceea ce am zis are sens pana la 40-45 ani.
    Dupa aceea e cam greu (nu imposibil, insa) sa te muti dupa slujba; daca ai un post bun, iti faci treaba pe cat mai bine cu putinta si speri ca mediul de afaceri sa nu se schimbe.

    00
  30. Mda, era de asteptat, la sfaturi toti sunt buni, oare cati dintre ei si le urmeaza?
    Probabil ideea este asa:- daca castigi suficienti bani cat sa strangi sa-ti cumperi o casa( si vrei asta) nu fii atat de bou sa mergi la banca sa-ti faci credit pt casa!
    -daca vrei sa faci o facultate, du-te la o facultate adevarata si invata, nu doar sa platesti acolo o taxa si dupa aceea sa crezi ca ti se cuvin toate, desi habar n-ai nimic! Daca nu vrei sa inveti, plateste taxa, da nu mai fii atat de cretin sa astepti ca dupa cativa ani, pierduti asa aiurea, primul tau post ocupat sa fie direct cel de manager general si un salariu de vreo 60.000 de euro / luna!
    – daca ai un salariu mic, serviciu prost si nu-ti poti gasi ceva mai bun, cunoaste-ti limitele si nu te apuca sa faci credite peste credite ca sa iti iei plasma de 155 cm ca asa ai vazut ca si-a luat si vecinu’!
    Parerea mea!

    00
    • @Thomas: e simplu. eu imi fac treaba şi spun. dacă tu vrei să iei in considerare şi opinia mea şi să îţi dai seama că e de bine, bravo ţie. dacă nu, tot tu plângi.

  31. @ Alex
    Am fost plecat cu Work&Travel, daca intelegi conceptul. Adica un program pentru studenti prin care acestia au posibilitatea de a munci si de a vizita timp de 3 luni SUA. Nu m-am dus sa culeg capsuni, ok? Nu m-am dus nici cu gandul de a ramane acolo. Doar ca am avut noroc de joburi ok si am putut veni in tara cu ceva banuti, pe care nu i-am cheltuit aiurea, ci am ales ca cumpar un teren. Aceasta a fost „logica” mea sanatoasa de copil de 20 de ani. Asta ca sa intelegi ca nu am fost la cules sparanghel prin alte tari.

    00
  32. „nu mi-am luat casă nicăieri cănu m-am decis unde vreau să locuiesc”
    dar dau sfaturi despre imobiliare.
    Amuzantule :D

    Deja cand poti economisii 1000E pe luna intri intr-o categorie de oameni destul de restransa.
    Tot o dati p-aia cu „in 2”. Newsflash: in doi cheltuielile cresc. Iar in momentul in care ai niste bani (Sa poti economisii 1000e) ai deja un standard de viata la care este greu sa renunti.
    Logica ta este: mancati margarina 5 ani ca pe urma sa dati cu 100 euro mai putin?

    economiile trebuie facute obligatoriu pentru cei 5-15000 euro initiali. Dupa aia calculezi cat ar fi rata (procent din venit).
    daca iti convine si gasesti apartamentu: iti iei.
    Daca nu:mai bagi o fisa

    00
    • @animaloo: mane, dau sfaturi imobiliare pentru că imi pot controla numărul de i-uri.

      eu merg pe ideea că e mai bine sa ai 30-40K dintr-un credit de 60 sau 80K. 100e in plus sau 10 ani la jug contează.

  33. @Piticu21
    Ia aplica regulile de acolo pentru venit 1300 EURO net si 1000 EURO pusi deoparte.
    Iti raman 300 EURO pe luna.
    Chirie 150 EURO (ieftina !!!), iti raman 150 EURO, deci vreo 630 lei.
    -intretinere 100 lei
    -curent+net+telefon 100 lei (daca ai noroc, ca de fapt sunt vreo 150-200)
    -abonament METROREX 30 lei
    Iti raman 400 lei/luna pentru mancare, haine, urgente. Daca mananci de 10 lei/zi, iti raman 100 lei pentru haine, mancare, urgente.

    Acum ia zi: cand castigi 50-60 milioane pe luna, iti vine sa traiesti ca un cersetor ? Nu vorbim de vacante/plasme/masini, vorbim de mancat parizer cu paine si neiesit la o bere la terasa de cartier timp de 5 ani. Repet, cand castigi 50-60 milioane.
    Bonus, cu 50k nu iti iei un apartement de 2 camere decent. Poate doar 45 mp in Berceni.
    Da, merita sa-ti distrugi printre cei mai frumosi ani din viata (25-35) pentru o cutie de beton…

    00
    • @Adi: nu, merită să iti distrugi de la 30 la 60 pentru că n-ai fost in stare să faci nişte economii.

  34. 76% din venit pus deoparte inseamna NISTE ECONOMII ?!
    Mancat parizer cu paine cand ai 4 salarii medii pe economie inseamna NISTE ECONOMII ?!

    Delirezi.

    Vezi, de aia e piata imobiliara asa sus. Oamenii sunt dispusi sa faca ORICE pentru un rahat de cutie de beton. Cerere si oferta, ca doar e piata libera. Iar cererea aparent e mare, cu gandirea asta…

    Ma fascineaza cum, la 7000 de ani dupa ce construim case, sustii ca un om care castiga de 4 ori cat media trebuie sa economiseasca peste 3 sferturi din venit pentru una. Mare realizare sa nu dormi in camp in secolul XXI…

    00
    • @Adi: pe mine mă facinează oamenii care se agată de orice capăt de aţă. dude, vrei să spargi toţi banii? do it! vrei să nu plăteşti 30 de ani pentru casă? do it! nu da vina pe alţii pentru alegerile tale şi nu insinua că presiunea societaţii te impiedică să faci una sau alta.

  35. Zoso, ți-am mai spus asta odată. Dacă tu te simți bine mâncând două sandwich-uri pe zi, plătind electricitate pentru un laptop și frigider, chirie minimă și cumpărând o pereche de jeanși la 2 ani de zile nu înseamnă că și ceilalți trebuie să facă același lucru. Mă rog, îi exclud pe cei total imbecili din ecuație.

    00
  36. „(„nu pot economisi”, „câţi pot pune deoparte suma asta” nu fac obiectul acestui articol)” incredibil…
    1000E pe luna economisiti, e o suma imensa si pt tinerii din afara, iar el vb de tinerii din Romania…
    Datul cu parerea este intr-adevar sport national.

    00
  37. @Alin: îl subestimezi pe Zoso. La el, când e vorba de câştig, e ceva ce are el şi când e vorba de rău, e întotdeauna ceva ce se întâmplă altora :P

    @Adi: nu prea e dracul aşa de negru. De fapt, creditacii pentru cutie de beton pe care îi cunosc sunt cei cu salarii mai modeste, să zicem categoria 1500-2500 RON net pe lună (fiecare din membrii unui cuplu căsătorit, nu un singur creditac, fiindcă n-ar avea cu ce să mai mănânce dacă ar plăti o rată la cutie).

    Cei cu 5000-6000 RON ori aveau deja în proprietate o cutie de beton, ori au vândut cutia şi au pus banii avans pentru o casă / vilă / „vilă cu piscină” / „vilă cu piscină şi scară de marmură într-o comună care nu are reţea de apă”, depinde cât de departe i-a dus capul. Sau au păstrat cutia şi au făcut altceva cu banii.

    ~Nautilus

    00
  38. Zoso, nu ma refeream la tine cand am spus ca la sfaturi toti sunt buni, cred ca ti-ai dat seama, nu? Mai degraba la toti cei care se inghesuie sa le dea! Imi cer scuze daca nu am fost prea clar in exprimare! Si da, bineinteles, fiecare este liber sa faca dupa cum il duce capu’, pana la urma este viata fiecaruia si nimeni altcineva nu trage in locul lui!!

    00
  39. @Adi: Deci daca ai salariu de 100k euro pe luna trebuie neaparat sa-i spargi pe toti, nu? Nu ai avea cum sa economisesti 90% din venit, doar ai un standard.
    Asa cum am scris si mai sus, 400 euro/membru al familiei sunt suficienti pentru cheltuielile lunare. Fara prea mari probleme. Si daca strangi 1k euro/luna, in maxim 4 ani ai bani de avans substantial (>50%) la un apartament foarte misto, eventual complet utilat cu credit luat pe 10-15 ani si rata < 500euro/luna.
    Dar nu, cum doamne-fereste sa castig 60 mil dar sa traiesc din 20? Blasfemie I say!

    00
  40. @vlad
    „Dar nu, cum doamne-fereste sa castig 60 mil dar sa traiesc din 20?”
    Am scris deja de 2 ori. Du-te si fa-ti un control la ochi.
    Nu e vorba de trait cu 20, aia sunt foarte OK. E vorba de 6 (dupa chirie, dar INCLUZAND intretinere/facturi).
    Sa speram ca a 3-a oara e cu noroc, si nu-mi raspunzi din nou la intrebarea „cum traiesti cu 6 mil” cu „20 mil iti ajung”.

    @zoso
    E o diferenta intre a sparge TOTI banii si a economisi trei sferturi din ei. La nivelul ala, a economisi jumatate e OK.
    BTW, nu sparg toti banii, nu am nici un credit, nu am nici macar chirie, si nu dau vina pe nimeni pentru nimic, ca n-am pentru ce. Dar e aberant sa spui ca economisesti 1000/1300 EURO.
    Si da, intr-o societate sanatoasa, chiar si ala care LUCREAZA pe salariul minim ar trebui sa-si permita o garsoniera la marginea orasului. E normal sa mori in strada cand astepti pomeni ca un cersetor, NU cand muncesti.

    00
    • @Adi: n-am zis să erconomiseşti 3/4. economiseşti cât poţi. eu platesc 300 chiria, 300 haleala, şi imi mai ramân lunar intre 500 şi 1.000. ar trebui să imi iau icre negre de ei sau să ii sparg in bamboo?

  41. NOU
    #53

    Bă ia gata! Toți cei cu venituri sub 1500€ să părăsească topicu’.

    00
  42. E simplu.Nu are bani->nu are job bun si nu are job bun pentru ca e atat de istet incat isi permite sa fie macelar,gropar si santierist.Practic nu e bun de luat.
    V-ati dat si voi seama ce zgarcit e ?:))
    @Zoso mie mi se pare normal ca tu sa platesti plimbarea prietenei tale in Paris pentru ca ai deja casa si nu mai trebuie sa faci asa mare economie. :D
    Nici sa risipesti ca gaina dar nici sa mananci ceai cu paine si margarina cativa ani.

    00
    • @Roxi: şi mie mi s-ar părea normal dacă aş fi fată. la fe cum, ca băiat, mi se pare normal să presteze oral zi de zi.

  43. Zoso, nu ai zis „economisesti cat poti”, ci „economisesti 1000 EURO”. Iar din ce ziceau baietii, gen „trebuie sa ai 1300 EURO pentru asta”, NU se poate.

    Bonus, nu te cred ca toate cheltuielile tale sunt chirie si mancare. Umbli dezbracat ? Masina merge cu apa ? Circuli fara RCA/CASCO ? Nu ai telefon/calculator/etc. ? Nu mergi in vacante ?

    Mda, nici nu ma gandeam…

    Eu nu am zis ca TREBUIE sa cheltuiesti 1300 EURO/luna. Doar ca decent e sa pui deoparte 6-700 din ei, NU 1000.

    00
  44. futu-i „economisii”-ul meu :P

    deci da. esti un analist mai bun decat mine ca nu pui doi de i (wtf) acolo.

    intrebari, asa, ca o chestie:
    – ce te faci daca peste 5 ani piata imobiliara creste iarasi?
    – cat la suta esti dispus sa economisestii ( :D )? Nu uita ca ideea de econimisire a daramat sistemul pre 89. Ii durea la salam cu soia pe oamenii de atunci de libertate si televizor, cand ei nu aveau mancare.
    – ca sa economisesti 1000E pe luna inseamna ca deja ai niste o varsta. Nu ti s-ar parea normal (Conform ideilor tale) ca deja la activ niste ani in care puteai economisi deja destul de mult? Nu 1000 pe luna ci 100-200-700?

    nu de alta, dar ai dreptate cand zici ca trebuie sa ai niste bani stransi cand ai de cumparat un apartament. Dar ai grija si la modul in care iti demonstrezi dreptatea aia, caci ala e amuzant

    00
    • @animaloo:

      1. ce are a face una cu alta? economia cu piaţa imobiliară?
      2. economisesc cât la sută pot.
      3. am 31. vremea tunsorii de punker şi frecatului pulii a trecut.
      4. decizia mea influenţată de factori precum posibilitatea colegei de apartament de a găsi un job in oraşul respectiv, calitatea vieţii oraşului respectiv, viaţa in australia…

  45. bai, eu n-am nici un credit facut. nici economii, desi venitul lunar mi-ar permite sa pun deoparte sa spunem, 1000 de euro/luna. dar ar fi la fel de confortabil sa dau 700 euro/luna, rata la banca.

    de ce sa astept 2-3 ani, cand imi pot face un credit si sa-mi iau casa azi?

    citeam mai sus ca o casa nu-i o investitie. depinde. spre exemplu locuiesc intr-un apartament in tineretului. l-am luat in 2007. am dat pe el aprox 70.000 euro. am mai bagat inca 10.000 in el. eu acum, daca ar fi sa-l vand as lua probabil cam 90.000 (cam atat cer oamenii in zona.). oricum, in mod cert imi scot parleala. dar asta doar de dragul discutiei…

    daca-ti iei casa, sa te muti in ea, ca vrei, ca poti, ca-ti permiti, nu ti-o iei ca pe o investitie. o iei ca iti place. si daca te vei muta din ea candva, o vinzi. cu tot cu ipoteca. sau fara, dar din banii pe care-i iei pe casa, inchizi creditul si ai terminat povestea.

    00
  46. Groh Groh?! A fost o replica urata.:P

    00
  47. @Adi: a 3-a oara zic, poate acu e cu noroc, din 1800euro 2 persoane care nu platesc chirie (sau au o chirie modica gen <100 de euro) si nu au alte credite, pot economisi in medie 1000/luna (in unele luni mai mult, in altele mai putin, dar media e p-acolo).

    00
  48. E imbucurator ca astfel de articole starnesc atatea comentarii. E trist ca nu am citit nimic despre varianta „imi deschid firma si o dezvolt si din profit pun deoparte pentru casa”.

    00
  49. 1. Simplu. Eu economisesc in 2-3-4-5 (un numar) de ani niste bani.
    Fata de azi daca produsul in cauza este mai scump, am pierdut. Din ciclu: si futut si cu banii luati.
    pentru apartamente: cand calculezi „mai scump” trebuie sa iei in calcul si suma de bani pe care o dai pe chirie/pe care ai putea sa o iei de pe inchirierea apartamentului pe care l-ai luat

    Evident asta e la noroc.

    2. Corect. Dar in articol ai bagat o suma fixa. Una foarte mare pentru Romania

    3. Te-am intrebat una ai raspuns alta. Intrebarea era: pana la ce varsta economisesti? Pana cand mori? Pana cand incepi sa futi cu acte? Sau iti bei toti banii pana la 30 de ani dupa care incepi sa economisesti?

    00
  50. in olanda pentru un salariu slab trebuie sa ajungi sclav la corporatie: 1500E in mana pentru 48ore/sapt, real 52ore/sapt, overtime neplatit, evident. si aici ma refer la unul din fondurile de investitii cele mai mari din lume, sediu amsterdam.

    00
  51. Am cititi toate comentariile si pot sa zic sincer ca adi si animaloo pun problema super ok si super realist.Articolul e scris cam confuz din pctul meu de vedere.Da, desi nu vreau,ma ofuschez ca ca cineva zice senin ca trebuie sa pui deoparte 1000 euro pe luna timp de 5 ani ca sa ai bani de avans pt o casa.ma ofuschez pt ca tot salariul meu nu e de 1000 euro pe luna . e nasol cand esti tanar si desi muncesti si vrei sa faci ceva in viata ( cazul meu) situatia e de asa natura incat ajungi sa te bucuri ca iti permiti o chirie( impartita la 2,ca stau cu iubitul),o mancare si niste nimicuri( nu zic de luxul de a-ti cumpara haine,pantofi,mers la coafor etc).
    Numai ca zoso nu are nici o vina ca eu nu am cum sa economisesc banii astia. nu mai stiu cine a zis ca atunci cand castigi 5-6000 lei pe luna e aiurea sa pui 1000 euro deoparte si sa mananci numai parizer pt ca ai alt standard de viata.are perfecta dreptate.cand castigi atatia bani se presupune ca te invarti prin anumite cercuri,participi la diferite iesiri in oras cu oameni care castiga ca si tine,mergi la botezuri,nunti,vacante cu ei si nu-ti mai cumperi haine din obor,plus ca la un asemenea salariu se presupune ca ai si o anumita tinuta la servici si tot asa.nu?
    a! si desigur, ma amuza cei care zic detasati ca daca ai un salar de 8 mil si nu-ti convine,de ce nu te duci sa cauti alt job?bun,dar daca ai 50 de ani,doar liceul si stai intr-un oras mic,lipsit de perspective si plin de someri?unde sa te duci sa cauti? pe luna? la fel patesc si cei mai tineri.unii poate se plafoneaza dar altii pur si simplu nu au ce face. e tare simplu sa-ti dai cu parerea si sa fi in necunostinta de cauza…

    00
  52. ok. vad ca discutia e incinsa. sa va spun o alta varianta. sunt de la tara unde lumea nu are nici un ban. lucrez in bucuresti. la doua zeci si cinci castig doua mii brut prin pfa. raman cu toti lunar pentru ca statului o sa-i platesc la anul. chiar daca as fi sigur ca voi avea toata viata salariul asta, nu as cumpara nimic. as investi. am cumparat deja un teren, un hectar intravilan, cu patru mii euro la tara. vreau sa produc ceva acolo. pe langa asta vreau sa cumpar mai mult pamant. si alte investitii. mie imi raman 5 mii de lei pe luna. daca nu raman, o mie de euro tot raman. la casa si masina nu ma gandesc. merg cu metroul la munca. eu sunt sigur ca investind si muncind voi ajunge sa am bani incat o casa sa mi se para un chilipir. si masina la fel. dar asta pe la 30 si ceva de ani. alt drum nu vad.

    00
  53. stii, e o vorba: „Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada, spune-i planurile tale de viitor.”

    00
  54. @anonim: daca tot furi, fura si tu serios nu doar un rahat de taxe neplatite sa vezi ce multi bani o sa ai.

    00
  55. As fi vrut ca in liceu sa se predea si niscai chestiuni de finante personale:

    1) O banca nu imprumuta niciun business daca business-ul nu vine cu 50% din investitie. Regula asta ar trebui sa o aplice si persoanele fizice: ar fi mai putin riscant si ar iesi mai ieftin. Doar ca persoanele fizice sunt mai usor de transformat in sclavi, pentru ca nu dau faliment.

    2) Nu cumperi pe val si nu vinzi pe criza (sau cum spun aia de la bursa: vinde pe euforie si cumpara pe panica). Nu as fi cumparat niciodata o casa acum trei ani (e drept, aveam deja una). Acum poate ar fi mai bine de cumparat, dar ma tem ca nu s-au spart inca toate bubele.

    Mai sunt, dar nu e loc…

    00
  56. sunt oameni care castiga peste 1000 euro net si mananca biscuiti la munca pentru a putea plati rata la apartament. da-o-n p..da masii de viata. eu nu as putea face asa ceva. daca muncesc, vreau sa ma simt bine. nu inteleg mentalitatea celor care vor sa aiba ceva sacrificand starea lui ca om. trebuie sa fii prost daca ai bani multi si tu traiesti la fel ca unul care nu are doar pentru a te diferentia de celalat cu cateva lucruri materiale in plus. asta e mentalitate comunista: a te abtine de la o viata decenta pentru a face, a drege, a avea. va rog, nu mai ascultati sfaturile parintilor. traiti, investiti in voi, cum aratati, cum va comportati, ce consumati. lasati visele cu: am o casa, o masina, sunt realizat. esti realizat o pwla. esti defapt indatorat o viata. nu ai bani sa fii cum vrei, stai in banca ta, nu sari la credite. dar na, faceti ce stiti, fiti ca voi, ca pe spatele vostru trebuie sa mearga economia ca sa am eu bani sa fiu asa cum vreau.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.