Cum faci afaceri când scopul tău e să faci afaceri

Am urmărit un pic reacţiile la vânzarea eMag. Dincolo de imbeciluţii de pe diverse siteuri şi forumuri, care îşi dau cu părerea despre chestii pe care nu le înţeleg (favoriții mei sunt, din nou, cei de pe seopedia, care s-ar presupune că au ceva discernământ în zona asta)(mai ţineţi minte discuţiile cu vânzarea monden.info şi cum unii cereau să vadă actele?), iată două chestii despre cum fac afaceri oamenii care şi-au clădit imperii pe făcut afaceri:

That is the typical Naspers approach to acquisitions. The late Antonie Roux (global head of internet operations at Naspers until he died on Jun. 24) on occasion said “in deals of this nature, management teams are almost more important to Naspers than the businesses it buys”. (sursa)

Şi tot în legătură cu asta. Asesoft cumpără 50% din eMag pentru 10 milioane euro în 2009. Schimbă managementul, pun cheltuielile sub control, schimbă mentalitatea şi trei ani mai târziu vând 70% cu 100 milioane.

Aşa se fac afacerile. Cumperi, construieşti, faci profit, vinzi. Şi ne uităm la Dinu Patriciu şi la Mic.ro: deschizi o reţea cu posibilitatea de a fi foarte tare şi doi ani mai târziu dai o ţeapă de ~60 milioane euro în loc să mai bagi doi ani bani în ea şi să o vinzi cu un miliard de euro. Şi exemple de genul ăsta sunt zeci. De Octavian Radu sau de Călin Fusu am tot scris, şi ca ei sunt alţi mii.

 

bani3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

 1. Sunt curioasa daca vor pastra din echipa de management…

  00
 2. @ alina rad
  de ce nu ar pastra-o? ba chiar sa le tripleze salariile.

  00
 3. De unde e cifra de 100 de milioane? Nu a declarat nimeni oficial pretul, iar pana atunci astea sunt povesti. Nu spun ca nu ar fi posibil, dar daca nu este oficial pot fi si 10 si 200 de milioane, sunt doar speculatii.

  00
 4. @Rboy: taci mai :)! Am citit articolul, n-a iesit bine comentariul.

  00
 5. @zoso: Nu contează că nu a citit articolul. E bronzată mişto oricum :-)

  00
 6. „Cumperi, construieşti, faci profit, vinzi” … total gresit.
  Varianta corecta e :
  Cumperi pe doi bani de la stat, dezmenbrezi si vinzi bucatile pe milioane … inapoi statului.

  00
 7. E cam ciudata suma vehiculata, 100 de milioane de euro pentru o afacere care anul trecut a vehiculat 145 de milioane de euro. Iarasi e ciudata vanzarea intr-un moment de instabilitate economica a unei afaceri profitabile si in crestere.
  Echipa de management nu are nevoie sa fie angajata la Naspers, Stanciu are actiuni in eMAG si Asesoft, e bogat. La fel Apostolescu, are ceva bani frumosi din cele 2 vanzari de actiuni la eMAG care le-a facut.
  Oamenii astia muncesc probabil doar de distractie si de provocare.
  Alta intrebare e de ce Ghita si-a lichidat toate actiunile la eMAG, pentru ce are nevoie de bani?

  Flanco o duce mai bine, e in crestere, e agresiv dar nu e nici pe departe la nivelul la care era eMAG. Si in plus are 2 concurenti mari in Altex si DOMO, fata de care e mai mic. eMAG era the big dog intre magazinele online, nu misca nimeni in fata lui.

  00
 8. NOU
  #9

  Patriciu a dat-o urat de gard cu afacerea Mic.ro. Ma asteptam sa aibe niste profesionisti in aceasta afacere si sa fac un profit frumusel dar si o retea puternica la nivel national. Am fost dezamagit cand am vazut preturile foarte mari si lipsa de organizare din magazine.

  00
 9. Pentru Ghita e simplu sa faca bani. Chiar ieri citisem undeva ca Ponta a declarat ca pentru firmele IT care angajeaza 200 de persoane se da ajutor de la stat 28 milioane de euro. Poi cine e mai apropiat de Ponta decat Ghita. Si uite bani cum se fac.

  00
 10. Vali,o curioizitate :De ce te-ai prins asa târziu ca Patriciu e un cretin?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube