Cum devine un parinte un leu

Pentru ca azi am fost pus in fata unui fapt deloc nou pentru mine ca adult, insa nou ca parinte, poate nu ar strica sa impartasesc si cu voi, proaspeti sau mai vechi parinti, cum vad eu rezolvarea conflictelor din scoala, ale copiilor nostri.

In primul rand trebuie precizat faptul ca nu ma cred tatal unui sfant sau a unui inger de copil. Nu. Stiu ca e plin de energie si sare in toate partile. Stiu ca e curios si dornic de noi experiente. Stiu ca e usor atras in gasca si se duce cu „trupa” oriunde e „nevoie”.

Astazi ne-a vanit baiatul acasa si ne-a spus o poveste. El e clasa I. La ora de sport, fiind in vestiar si pregetindu-se de intrat la exercitii, tragandu-si bluza peste cap sa se dezbrace, a cerut unui coleg sa-l ajute cu deschiderea nasturelui de la guler. In acele cateva secunde, se pare ca niste baieti din clasele”mari” (va trebui sa lamuresc maine, oare ce inseamna la el „mari”) au intrat in fuga in vestiar si i-au sterpelit pantofii pe care tocmai ii daduse jos din picioare.

S-a panicat si a mers, atentie, la profesorul de sport. Care a facut …NIMIC!?! I-a pus acestuia ce se intamplase, ba mai mult, avand pe colegul lui ca „martor”, copil care i-a descris pe hoti, tot nu a primit nici un ajutor de la profesor. El frate avea o lectie de sport de „tinut”.

Buuuun, a mers apoi la invatatoare si i-a povestit. Ea saraca a mers in urmatoarele 2 pauze si a incercat sa ii caute papucii. Fara succes.

Bun, acuma, citind randurile de mai sus, pe care m-am chinuit sa le scriu cu detasare, desi e greu, ce iti trece prin minte? Nu trebuie neaparat sa fii parinte ca sa simti ca iei foc. E destul sa ai un fratior mai mic, o sora, un verisor, un parinte in varsta neajutorat.

Oricare dintr-ai nostri poate ajunge la un moment dat intr-o situatie limita, singuri, fara sa fim langa ei. Nu-i asa ca iti vine sa ii rupi in bucati pe toti cei care le fac rau celor dragi? Va amintiti de Law Abiding Citizen?

Ai fost recent intr-o astfel de situatie? Cum ai rezolvat-o? Ce ma sfatuiti?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Da, asta a fost primul gand. Dar inainte de politie, care face ce stim ca face, o sa merg eu dimineata sa „discut” cu smecherasii…

  2. Ce mi se pare interesant – si felicitari pentru asta! – e ca fiul tau s-a adresat imediat autoritatii. Chit ca din nefericire a fost o lectie amara, e bine ca l-ai invatat sa aiba incredere in adulti, si sa vorbeasca atunci cand i s-a facut o nedreptate. Multi copii au astfel de experiente traumatizante, si nu vorbesc despre ele.

    In mod logic, ar trebui intr-adevar sa mergi la politie, dar este previzibil ce se va intampla: politia fie o sa spuna ca a fost o glumitza, fie o sa se implice in scarba. Banuiesc ca acei elevi mai mari sunt oricum minori.

    Pe partea cealalta, daca ai tu personal o discutie cu smecherasii, exista posibilitatea reala sa ajungi tu in rahat.

    Daca as fi in locul tau, urmatoarea oprire ar fi in biroul directorului scolii, de mana cu copilul, invatatoarea si profesorul de sport. As incerca identificarea smecherasilor, si as insista, in acest forum, sa fie restituiti pantofii si sa am o intalnire (din nou, in prezenta directorului, invatatoarei si a invatatoarei (dirigintei?) vinovatilor), cu parintii acestor elevi. Daca directorul nu marseaza, atunci e intr-adevar de politie.

    Dincolo de ceea ce simti in acest moment, cel mai important lucru pe care poate sa il invete fiul tau din aceasta experienta e ca tu esti de partea lui, ca il sustii si il aperi, si ca autoritatea are un scop.

    00
  3. Tinand cont ca am terminat liceul recent si stiu cum e cu profoserii si parintii, in locul tau as merge direct la invatatoare si dupa la director.
    Cum a spus si Iulia, nu e cea mai buna idee sa o faci tu pe detectivul. Poti cauza probleme si mai mari.

    00
  4. Avand in vedere ca invatatoarea este de partea ta, cred ca e ok daca mergi si la director, dar fara politie, pentru a nu se crea un eveniment prea stresant pentru fiul tau. Oricum pentru copilul tau intrarea in clasa intai presupune un efort de adaptare, daca mai si apare un eveniment major ii va fi mai greu. Eu in locul tau as fi ferm cu directorul, dar nu as face un mare caz de asta in fata celorlalti colegi. Spune-ne ce se mai intampla!

    00
  5. Mersi de comentarii.
    Am fost azi la scoala. Pe scurt:
    Am coborat din masina si am incercat sa fiu calm sa nu ma simta baiatul meu la starea mea reala. Nu am mentionat nimic de eveniment etc… cand am ajuns pe scari spre etajul 1, unde e clasa lui, mi-a zis „Tati, tu intotdeauna o sa ma aperi si vei lupta pentru mine?”
    Mi s-au muiat picioarele… „Da, sigur!” am reusit sa injgheb.

    Am ajuns in clasa, invatatoarea saraca a iesit precipitata la usa, am zis ca as vrea sa vorbim 5 minute fara copil. A iesit amabila pe coridor, i-am zis ca nu mi se pare normal ca sa-l fi lasat sa vina acasa in ziua precedenta FARA sa lamureasca cu proful de sport situatia. Am mers la sala de sport, unde dansa a cerut sa vada orarul pentru a vedea ce clasa a avut ora de sport inainte de clasa 1.

    Am mers apoi la clasa a 10-a (!!!) si am intrat amandoi. Aveau geografie. Ochi mari, fete curioase, unii se coteau…

    Dupa o scurta susoteala intre invatatoarea „noastra” si profa lor de geografie, aceasta din urma a conchis: „Doamna X a venit astazi la noi cu domnul Y de la Politie. Stupoare, ochi mirati, susoteli…”

    Profa a continuat: „Se pare ca ieri careva dintre voi ati sustras ceva din sala de sport si domnul politist Y, care e tatal elevului bagubit (lol) a venit sa va ia amprentele”.

    INSTANT au venit in fata 2 baieti, ca sa vedeti ca era o gluma, ca uite punga cu ghete etc

    DA, recunosc, imi venea sa le ard vreo doua de sa umble in carje cateva zile.

    Deci ghete recuperate, putin teatru cu profesoarele [:)], increderea copilului in mine to the sky, fara scandal….. rezolvat.

    Poate ati fi procedat diferit…… cum? Daca vreti sa share, please do.

  6. Nah, cred ca pana la urma a iesit bine. Profa de geografie a celor de a X-a pare o persoana haioasa :)

    Numai fii cu ochii pe copil ca pe butelie – chit ca i-ai speriat pe cei doi, sperietura nu o sa tina pentru totdeauna, si s-ar putea sa incerce sa se razbune, la un moment dat.

    Ce straniu, insa…sincera sa fiu, imi inchipuiam ca elevii mai mari sunt maxim a V-a, sau a VI-a, nici prin gand nu imi trecuse ca sunt a X-a. Pe langa ca sunt bullies, mai sunt si lasi.

    00
  7. sunt foarte dificile situatiile de genul asta si din pacate nu mereu isi gasesc rezolvarea. dar chiar si in cazul in care nu i-ai fi recuperat papucii copilului, cred ca cel mai important lucru este ca baiatul tau stie ca „vei lupta pentru el” mereu. din pacate copiii vor invata incet incet ca exista si animale pe lume, ca trebuie sa le ocoleasca, ca nu mereu lucrurile sunt bune si drepte (ex reactia idioata a profesorului de sport).

    00
  8. Am un citat acasa, pe frigider: trebuie sa la dam copiilor 2 lucruri: radacini si aripi :)

  9. La gradinita mi-au disparut niste pantofiori noi din dulapior (vestiar); eram doar copii in zona 3-6 ani, probabil ca vreo educatoare sau un parinte s-a gandit sa isi faca un cadou pe paguba mea si a parintilor mei. Anii ’80 cand „nu se intamplau atatea, maica!”…

    00
  10. Poi daca o sa vb doar cu doamna/domnul director nu o sa se intample mare lucru, profesorului o sa i se spuna ca a gresit,faptasi o sa fie mustrati 5 sec iar baiatul tau o sa isi recupere pantofi.Apoi dupa o saptamana doua o sa o pateasca alt copil.
    In schimb daca o sa mergi la scoala insotit de politistul de proximitate responsabil cu zona in care se afla scoala respectiva, o sa se agite un pic apele iar partiile implicate o sa se gandeasca mai bine data viitoare(profu o sa fie mai atent, conducere un pic mai severa,faptasi mai „speriati”,iar baiatul tau o sa se simta mai in siguranta data viitoare) plus ca ar putea deveni un exemplu pentru alti.
    Desi sunt de parere ca in sc noastre e mult prea multa libertate, de ex:
    -portari/paznici inexistenti iar daca sunt de cele mai multe ori sunt batranei de 60-70 de ani care nu sunt in stare sa aiba grija de ei dapoi de alti.
    -poate sa intre sau sa iasa cine vrea cand si cum vrea.
    -elevi mai mari care fac de serviciu si care teoretic asigura oridine pe holuri,si nu lasa sa patrunda persoane „neautorizate” in cladire….desi stim cu toti ca eficienta acestei masuri e zero.
    -sanctiuni disciplinare de fatada pentru elevi care comit furturi, agresiuni sau alte probleme salile de clasa,la fel si cu dascalii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.