De ce se culcă copiii flămânzi?

Citesc un studiu al World Vision România, un ONG care a reușit în 8 luni să învețe niște copii de clasa a patra să numere până la 10 și să își scrie numele, printre altele. Cifrele studiului făcut în perioada asta sunt cam așa:

  • 44% dintre elevii claselor I-VIII învață în școli din sate și comune
  • 27,1% dintre elevii din mediul rural părăsesc școala înainte de a absolvi ciclul obligatoriu, o rată de șase ori mai ridicată decât aceea de 4,5% înregistrată în orașele mari, cu mai mult de 50.000 de locuitori
  • 27% dintre copiii din programele WVR nu au cu ce să se încalțe, iar organizația le oferă, alături de parteneri, încăltăminte
  • 8% din copiii din mediul rural se culcă flămânzi

Sunt curios de motivele culcatului fără a mânca. Nu, nu lipsa banilor, motivele lipse banilor. Nu ca să râd, ci pentru a avea o imagine mai clară și mai simplă asupra situației României rurale.

OK, hai că o zic eu: se culcă flămânzi pentru că agricultura asta de subzistență e o idee proastă și perimată!!! De la făcutul a 12 copii și împărțirea ulterioară a loturilor la căpoșenia păguboasă (am auzit recent un banc bun: cum dai peste un sas prost? bați la orice poartă din orice sat din Ardeal, dacă la prima nu e nici unul, la a doua sunt doi) și la noile (kkt, noile, noile din ultimii 30 de ani) realități. Nu poți trăi din agricultură dacă nu o faci mecanizat și nu poți trăi dacă nu muncești organizat și sigur. Nu cu ziua. Nu cu turnat câte un copil la doi ani, ca să iei ăia 800 lei.

Și lipit concluziile astea pe toți stâlpii din toate satele, poate se mai trezesc dintre ei, măcar copiii, să ia bocceluța, să vină la neamurile de la oraș, să stea 6 luni până se pun pe picioare și apoi să-și croiască altă soartă. Nu să stea în sărăcie, pentru că a zis tăticu că îmi dă mie lotul ăla bun de pământ.

O problemă pe care nu o vede nimeni e lipsa locuințelor ieftine pentru săraci. Nu, bă, nu alea din București, cu gigacaloria subvenționată jumătate. Case pe care să și le permită oamenii care vin la oraș fugind de sărăcia de la sat.

Realitatea e asta: nu ai cum să îi ajuți. Nici dacă pică bani din cer nu au ce să facă cu ei acolo (mă rog, cu mici excepții). Trebuie să plece de acolo, terenurile alea să fie lucrate industrial și atât. Asta e singura metodă de a scoate copiii ăia din sărăcie.

Ce frumos, ce pitoresc, uite o căruță trasă de cai, uite satul românesc, tradițional, neatins. ĂIA MOR DE FOAME ACOLO!!!!

Avem cea mai ieftină carne din Europa. Dar trebuie gătită.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. poate le ajuta oul de jad pe femeile astea care trantesc cate un copchil la an…

    00
  2. Guest_author?! Pare asa scris aleatoriu. Ba te plangi sa nu primeasca ba te plangi ca nu li se da fara sa vezi sporul negativ de la noi. Zici de agricultura de subzistenta de parca aia care îi dai exemplu au teren de lucrat. Si mi-am adus aminte ce golanii si ce salarii au astia de la ong-uri, gen WV, câteodata sunt utili câteodata te doare capul ce e în interior

    00
  3. Am ascultat podcastul asta https://freakonomics.com/podcast/farms-race-rebroadcast/ de la Freakonomics, si mare parte din ce se intampla in agricultura romaneasca este „mostenirea comunista”. Americanii un investit in tehnologie pentru a avansa agricultura si a hrani cat mai multi oameni cat mai ieftin. La un moment dat povestesc cum rusii cu ditamai tara si milioane de hectare de teren agricol si practic tot URSS-ul au importat grane de la americani prin anii ’80 parca.

    00
    • URSS-ul nu a reusit sa se apropie de productia pe hectar a SUA. A ramas in urma cu technologia practic. Au investit cred destul de mult, dar nu le-a iesit. Iar SUA nu le vindea decat cereale sterilizate, din cate tin eu minte. Oricum nu poti compara SUA cu URSS la agricultura, din considerente geografice.

      00
    • Am zis sterilizate, adica erau sterile relativ la inmultire, nu ca n-aveau microbi pe ele. Adica erau iradiate inainte de a fi exportate, ca sa nu poata fi folosite ca seminte. Ca poate unii ati inteles altceva. E corect sterilizat? Ca am baut cam multe beri.

      00
  4. Una peste alta, satul românesc în formă actuală trebuie să dispară. In afară de localitățile de pe lângă orașele mari, restul o să moară și o să fie abandonate fix din cauza sărăciei.
    Vorbim de circuitul banilor in natură.
    De la 20-25 km de orașele cu industrie și putere financiară se vad degradarea, subzistența și sărăcia din localitățile îndepărtate unde nu e nimic de făcut.
    Prea proști ca să facă ceva pentru ei, prea săraci să se ridice sau să plece la muncă, prea departe orașul să se ducă la serviciu pentru 1500 de lei, când naveta costă 15 lei/zi, plus țigări, plus mâncare, plus haine, plus uzură mentală și fizică, plus demoralizare.
    Și făcând un calcul, nu merită să plece la munca în oraș.
    Așa că ajutorul social, ajutoarele copiilor, plus muncitu cu ziua, băgatul la cârciumă, învârt ziua și viața de la țară.
    Veșnicia s-a născut la sat, se spune.
    Bă, cam au dreptate.
    Un comentariu în care nu înjur și nu vorbesc urât. Ptiu.

    00
    • Care ‘orase cu industrie si putere financiara’?!? :)

      00
    • Dar de ce sa ne oprim aici? Nu mai bine ne mutam toti la New York sa nu mai fim saraci?

      00
    • @DanC
      Cluj, Sibiu, Brasov, Timisoara, Brasov, Tg.Mures, Arad, Oradea, Baia Mare, Pitesti, Iasi, Bucuresti etc. astea cu suburbii in care se muta lume din zone mai sarace.

      00
    • @Dex, vezi ca cica s-a futut meciul si in Marele Mar. Deci probabil alte destinatii mai exotice din pdv financiar :D

      Eu am avut contact cu satele romanesti prin prisma rubedeniilor (Banat, Moldova si Ardeal), plus mosia noastra de la tara. Cine e in stare sa ingrijeasca un pui sau un porc NU moare de foame. Nu ai cum sa ai gradina / un pic de curte cu gaini si sa culci copilul flamand.

      Toti astia pe care ii stiu eu, nu doar ca au haleu de ne trimiteau si noua, au case facute frumos si un ban la saltea, daca mai trebuie.

      Acu’ e drept ca nu sprijina carciuma in sat.

      Deci crapa de foame aia care sunt prea puturosi sa ingrijeasca un animal sau sa sape un cartof. Si interesant este ca lalai din astia sunt si prin orase, nu doar la sat. Daca esti putoare, te mananca viermii si in Brooklyn, nu doar la coada vacii in Romania.

    • @dojo Pai acum e momentul, am auzit ca poti sa-ti cumperi apartament si cu 500.000 de dolari.
      Sunt sate si sate. In alea care au un minim de conditii, intr-adevar e greu sa mori de foame. Si da, depinde si de om, dar nici clasa de mijloc nu e formata numai din genii si abstinenti totali, ca sa se uite cu aroganta la amaratul care isi bea mintile la carciuma, in conditiile in care nu are nici o sansa reala sa iasa din rahat.

      00
    • @Dex, depinde unde si cat e de mic.

      Acum e o chestie ciudata, inteleg ca pica in bot un pic Manhattan-ul, ca pe vreme de pandemie i-a nenorocit cu statul in casa. Acolo cotetele (nu le pot numi altfel, is niste garsoniere o idee mai mari decat ale noastre si cu pretentii de smecheri) incep sa fie evacuate pentru ca:

      1. in pandemie i-a tinut IN CASA (deci 30-50 de metri patrati), in timp ce pulimea din suburbii s-a putut duce macar in spatele casei sa joace un tenis sau in curtea proprie, aia cu casa. E drept ca si curtile astea sunt cat o buda de serviciu in Romania, dar macar iesi la soare.

      2. incep sa apara tot mai multi homeless si se strica zonele. Cum economia a picat un pic in bot, e somaj etc., au aparut tot mai multi din cei care nu mai pot plati chirii si alea-alea. Asa ca au facut adaposturi prin Upper West Side si astia is turbati, ca e plin de drogati si de nespalati. Punem si „legalizarea” ierbii (ca acum poti fuma cacatul asta pe strada) si ai deja chestii misto.

      Asa ca incep sa se duca spre suburbii, deci, cel putin teoretic, scad chiriile si preturile la apartamente / case. Acu’ fie vorba intre noi, chiriile sunt de mii de dolari, iar apartamentele se numara cu milioanele, deci tot nu ne permitem noi asa ceva.

      Suburbiile incep sa creasca preturi / chirii, ca si Manhattanezii tre’ sa mearga undeva si nu toti se duc in Hamptons.

      Noi am reusit sa scadem chiria cu 300 de dolari timp de 6 luni, ca am innoit contractul in mai, in plina distractie. Probabil ca la anul’, ne fute rusoaica, pentru ca vrea sa-si scoata parleala.

      Ca si preturi .. ce stiu de aici .. (Fresh Meadows .. zona FOARTE buna, plina de chinezi dar curata)

      – apartament de 2 dormitoare (deci living, bucatarie, baie si 2 dormitoare … adica 2 camere una mica de tot si una in care sa intre un pat king size – 560.000 de dolari.

      – casa – veche si vai de capul ei. Coapta, probabil o darami. Spatiu in curte cam 3 metri patrati, cred. Pret: 750.000 dolari. Un cotet penibil si nici macar curtea nu e cat de cat OK, sa zici ca macar ai ceva spatiu sa tragi o besina, fara sa te auda vecinul.

      – casa aprox. OK, la urmatoarea strada de mine. Spatiu decent pentru curte (adica 200 de metri patrati probabil, ca aici curtile sunt mici de tot). E pe un nivel si nu stiu daca ai voie sa pui etaj (aici aia care tin de primarie si se ocupa de reglementarea constructiilor chiar isi fac treaba) … 1 milion de dolari. Acu’ daca te gandesti ca iei cu un milion juma’ ditai casa in Great Neck sau in Manhasset (zone cu case de bogatasi, case pe 2-3 nivele, cu spatiu destul de misto etc.) cotetul asta nu mai pare atat de sexy.

      Preturi o idee mai decente in arealul asta sunt in New Jersey si in Pennsylvania, primul avand sansa de a fi peste garla de Manhattan. Sunt multi care prefera sa dea bani pe tunel lunar si sa aiba o chirie de 2000 de dolari, decat sa dea 8000 de dolari pe un cotet in mijlocul orasului.

      Noi oricum suntem prea parliti in acest moment sa ne uitam la case, dar, daca vii cu bani „la ciorap” probabil discuti altfel si iei oferte mai OK, pentru ca piata este data nasol peste cap si agentii de imobiliare tre’ si ei sa manance gura lor ceva.

    • Satul romanesc o sa se transforme in:
      1. colonie de muncitori la ferma sau fermele unor antreprenori, care pot fi romani (localnici mai dezghetati sau venetici) sau straini.
      2. agroturism, valabil pentru foarte putine sate, pe model Viscri sau altele din zona, mai putin mediatizate.
      3. cartier de vile, pentru satele din vecinatatea oraselor mai maricele.

      Si e absolut normal sa se intample asta.

      00
  5. Nu mai merge sa cumperi un loc in camin pe o suma relativ modica? Asta apropo de cazare ieftina pentru saraci.
    In alta ordine de idei cred ca multa lume nu intelege cat de sarac trebuie sa fii ca sa te culci seara flamand. Adica 10 lei pe zi iti ajung sa nu mori de foame, la propriu. Mananci orez, cartofi, paine si cel mai ieftin mezel, de gust, o data pe saptamana, ca sa fii domn. 300 de lei pe luna, probabil chiar mai putin. Omul ala n-are 300 de lei pe luna pentru mancare. Probabil ca e deja imprumutat la maxim, sau nu are de la cine lua nici 10 lei. Ce vise umede sa aiba sa plece la oras, cand el n-are 10 lei.

    00
    • Daca nu-l duce capul sa faca rost (legal) de 300 lei pe luna pentru mancare, cine crede ca l-ar duce capul sa schimbe macazul si sa constientizeze ca la oras o sa-i fie mai bine?

      00
    • Pai n-are ca mult se duce pe carciuma si tigari.

      00
    • @ovi E destul de evident ca marea majoritate nu sunt in stare sa iasa singuri din situatia data. Nu stiu cat tine de inteligenta. Eu unul, daca n-as avea un ban in buzunar si as locui intr-un sat cu 15 case, pe unde nu trece autobuzul, probabil as sta beat toata ziua.
      Eu cred ca multi ar profita de o sansa, daca ar primi-o. Nu zic ca ar deveni instant angajati model, dar usor usor ar intra in randul lumii.

      00
    • butelia să o încarci era minim 50 lei. pe lângă ăia 10 lei.

  6. Țăranii încă mai văd în pământ o sursă sigură, deși insuficientă, de trai. De asemenea, posesiunea pământului îi conferă omului un statut social în sat. Să vezi cât de bizar erau văzuți mai acum câțiva ani persoanele din sat care nu aveau pământ sau îl vânduseră. Mi s-a întipărit în creier ideea potrivit căreia ești un hoinar prost dacă nu ai pământ. M-am debarasat repede de idee aceea. Acum, să văd cum îl conving pe tata să-l vindem. Calculând, nu scoatem cât băgăm în pământ.

    00
    • Aaa, și țăranul e greu de convins să renunțe la pământ. Ar mai fi arendarea pământului în schimbul unei cote din producție, însă in mentalitatea românească predomina neîncrederea în aproape, așa că nu o să vezi țăranul punându-și pecetea pe un act.

      00
    • mi-am notat cât e la ai mei în giurgiu.
      70 bani kilul de grâu.
      3.500€ hectarul de pământ de cumpărat.

    • @vali Scump rau hectarul. Prin 2005, sau p-acolo, voiau ai mei sa vanda un hectar (sau jumatate?) in Mehedinti, cam pe 15 milioane. Le-am zis ca le dau eu banii, numai sa nu-l vanda. E chiar interesant daca au crescut preturile cu un ordin de marime. Din cate tin minte, nici daca aveai terenul nu faceai mare branza cu grau/porumb, cat plateai pe arat, semanat, etc.

      00
    • @Dex, adevărat. Plus că nu toată lumea care are teren dispune de un utilaj agricol (adică tractor), fiind nevoiți să apeleze la serviciile celor care au unul, adică încă o cheltuială în plus. Per total, în unii ani ai putea să ai o recoltă a cărei valoare să depășească investiția, însă foarte greu, cu clima de pe acolo, secetoasă, cu un sistem de irigații deficitar. Să nu mai vorbim de timpul pe care trebuie să l aloci cultivării și pregătirii terenului.
      Mai bunem la socoteală și fragmentarea excesivă a terenului. Tata are 6 hectare din câte știu, parcele dispersate în toate colțurile satului.

      00
    • @Marian Multi ani au cautat ai mei sa dea cuiva pamantul sa-l munceasca si sa primeasca o cota parte. N-a vrut nimeni, ca toti au pamant mai mult decat pot munci. Acum 2 ani matusa mea descopera ca vecinul plantase si pe lotul ei, si ai zice: Da si tu ceva! Si ala zice: Dupa ce ca l-am plantat sa nu-ti iei amenda de la stat, mai vrei sa-ti si dau ceva din recolta!

      00
    • Umbla zvonul ca pamantul agricol, extravilan, nu e usor de vandut/cumparat in Romania.

      00
  7. ideea de a culturaliza masele prin afise ce incita la planning familial e proasta pt ca in mediul rural domneste analfabetismul si credinta in biserica,deci esec garantat.
    Cat despre mutarea populatiei la oras,locuinte ieftine,etc,ori reluam modelul ceausescu(realist vorbind,a ridicat nivelul de trai al multora din mediul rural),sau aplici un socialism capitalist,cu impozitare progresiva,suprataxare a veniturilor(vezi franta),insa imposibil de aplicat in romania pt ca:marile businessuri apartin capitalului francez,german etc,si astia schimba guvernul la prima intentie,in romania economia gri si neagra domina(deci greu de impozitat),iar lipsa de solidaritate a romanilor(oarecum explicabila istoric) ar duce la convulsii sociale.
    Din pacate,chiar emigratia e o solutie pt cei saraci,in rest,step by step,afterschool cu cantina pt cei defavorizati,programe de insertie sociala,imbunatatirea transportului public rapid(spre a face accesul la joburi mai usor pentru cei din mediul rural).

    00
  8. Acesti copii se culca flamanzi pt ca exista „liberul albitru” si libertatea de orice fel. libertate care ofera oricarui biped din rasa homo sapiens sa procreeze. nu conteaza ca i betiv. ca i drogat. ca i suedej (peste 95% dintre ei. paraziti. care au sanse sa devina majoritate). ca i mort de foame. ca i analfabet. etc… acesti copii. 90% dintre ei. n au sanse. ajung infractori. betivi. saraci etc. la randul lor si ei procreaza… si tot asa

    Cu toata libertatea. nu ar trebui sa aiba oricine dreptul de a face copii….

    00
    • sa fie o lume de copii de bani gata :))

      00
    • NOU
      #30

      Daca era asa, nici tu nu erai pe lume, desteptule!

      00
    • NOU
      #31

      Si cum decizi tu baws cine are dreptul sa faca copii si cine nu?

      00
    • chiar si daca ai fi scris arbitru inloc albitru parerea ta ar fi fost cretina

      00
    • este o concluzie nedigerata corespunzator sa ai impresia ca a da cuiva dreptul sa faca copii doar „conditionat”. semnifica sa le dai dreptul sa faca copii doar celor cu „cascaval” mult.
      Mereu este pusa asa problema. dar nu are legatura cu maldarele de bani. ci cu…

      – un trai decent din care sa i asigiri copilului strictul necesar. alimentatie. imbracaminte. educatie

      – niste parinti cat de cat sanatosi la cap dpdv psihologic. Nu de alta dar cand vedeti copii batuti. traumatizati. infometati. violati. abuzati de proprii parinti. sariti toti in sus de mult ce empatizati emotional cu trauma copiilor respectivi. dar cand e vorba de a evita aceste atrocitati prin interzicerea de a face copil de catre oricine. imediat va aratati ofensati de „incorectitudinea” acestui posibil procedeu. care VEZI DOAMNE ataca /drepturile omului/. imediat apelati la „daca era asa nu mai existai nici tu”. replica copy-paste lipsita de argumente solide si orice substanta

      00
    • Nu poti sa impui tu cine si cati sa faca copii pentru ca nu esti dumnezeu, sau vreun dictator chinez… si in plus natura are propriile ei legi, sunt destule exemple de copii tampiti si sinistri crescuti in familii bogate si copii crescuti in mizerie care au ajuns departe.

      00
    • Vii de pe pornhub? doar asa s ar putea explica asemanarea coplesitoare dintre nickname ul si rationamentul tau (ma rog, lipsa lui). N ai inteles ca nu e vorba de bani (multi) ori de familii bogate
      Si n ai inteles nici faptul ca DACA UN PROCENT (MIC) DE COPII REUSESC IN VIATA CHIAR DACA AU AVUT O COPILARIE MIZERABILA DIN ANUMITE PC DE VEDERE SAU DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. nu inseamna ca trebuie sa supui peste 90% dintre copiii proveniti din medii dezolate. unui trai mizerabil. unui chin si unei vieti de adult sortita esecului.. DOAR PT CA UN PROCENT MIC DINTRE EI REUSESC IN VIATA…  

      00
    • unii se gandeau la solutii dintr-astea si in secole trecute, cand saracii aia de conditii mizerabile erau majoritatea populatiei. cum ar fi fost ca sa se fi aplicat de atunci solutii dintr-astea? am fi fost probabil mult mai putini decat acum.

      00
    • @Lemn de fag, să spunem că e lipsit de substanță să recurgem la argumentul drepturilor omului pentru a-ți combate ideea, însă spune-mi tu mie cum ai proceda pentru interzicerea procreării pe criteriul unei situații materiale nesatisfăcător? Că, dacă ne gândim la un procedeu medical temporar (nu știu ce poate stopa sarcina), e dreptul fiecărui om să refuze. Dacă ne gândim la măsuri privative de libertate în cazul în care un sărac naște vreun copil, asta ar fi absurd fiindcă copilul deja e pe lume și, moral vorbind, ai băga la închisoare o mamă? Sau să spunem că descoperă poliția o săracă însărcinată. Va fi încătușată și forțată să avorteze?

      00
    • Nu aprob în totalitate ce zice @lemnu’, dar vedeți China cum procedează și vedeți India.
      Lăsând la o parte politica (dictatura chineză) ar putea fi o metodă….

      00
    • Frate, Hitler insusi ar fi mandru de ce aberezi tu pe aici.

      Problema principala a acestor copii nu e painea, cat ar suna de cinic. E lipsa de acces la educatie. Si nu poti condamna un copil la foame si lipsa de educatie pentru ca ai tu nu stiu ce pareri despre parintii lui. E inuman.

      Iar solutiile nu sunt astea la care visezi tu pe aici, solutiile sunt mult mai simple si unii chiar le-au testat cu succes (vezi ce face ONG-ul OvidiuRo). Bonuri valorice cu care se pot cumpara alimente si care se dau doar pe baza de prezenta scolara. Burse scolare consistente in mediile sarace pentru copii cu rezultate. Bonusuri consistente pentru profesorii care merg acolo si au rezultate.

      Si, da, statul, adica eu si cu tine, trebuie sa dea banii astia, ca sunt bani investiti cu cap. Iti dai seama ce resurse uriase distrugem, ca tara, daca tinem 44% dintre copii in intuneric? Iti dai seama cum o sa arate viata ta si a copiilor tai daca traiti printre milioane de oameni care abandoneaza scoala la 9-10 ani?

      Problema e ca nu exista vointa politica pentru a rezolva problema, caci bani sigur exista. Spune-i tu unui primar psd-ist din Dolj sau Teleorman sa faca asta. Cat ar fi de tampit si tot intelege ca lucreaza impotriva lui pe termen lung, isi distruge electoratul.

      Si eu vorbesc de solutii care se pot aplica de maine. Ce zice zoso se va intampla de la sine (migratia masiva catre orase). Inevitabil o sa ajungem la 15-20% populatie in rural. Doar ca in 20-30 de ani, poate chiar mai mult. Iar accesul la educatie de calitate in rural va accelera miscarea asta.

      00
    • copile. nu mai crede in vise.
      oare de ce unii dintre voi chiar au impresia ca un bonuleț de masa sterge lejer patologia infecta a multora?
      inca mai credeti ca:
      plantarea copacilor chiar are efecte
      ca reciclarea salveaza dezastrele din lume
      ca unii dintre membrii „bolnavi” ai speciei (multi) chiar pot fi adusi pe calea cea dreapta
      Etc
      Inca m ai credeti in mos craciun la fel de mult cu cum crede „bunul bill” ca va schimba lumea in bine.

      aveti halucinatii. zic

      S a ajuns intr un pc al omenirii in care nu mai poti face schimbari MAJORE prin solutii asa zis non invazive. nici la nivel local. nici la nivel planetar

      00
    • @Marian nu poti sa ma intrebi cum as proceda eu pers onal…. nu cred ca ti ar placea raspunsul😅🤣

      Nu consider modelul chinez o victorie

      00
  9. Principala problema la sate e alcoolismul. Se bea si se fumeaza pe rupte si din ce ramane si ce mai creste prin curte se traieste. `Nu poti lua decizii de viitor cu creierii tocati de bautura. La orase e cam la fel doar ca mai raman ceva bani in plus, uneori.

    00
    • Depinde din ce pc de vedere e mai bine la oras. La tara majoritatea au „un colt” de pamant si loc suficient cat sa creasca nisre gaini sau alte animale. Intrebarea e … daca mergi la acele familii foarte sarace de la tara vei vedea legume cultivate sau animale in gospodarie? De foarte multe ori NU… gasesti o curte mare plina de mizerii. iar copii dorm flamanzi

      00
    • O treime din populația României fumează (33%), cei mai mulți fumători având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, au venituri mari și locuiesc în mediul urban – relevă un studiu realizat la solicitarea Inițiativei 2035 fără Tutun

      00
    • Am văzut familie care isi duce copilul în parc cate o ora pe zi.
      In parc nu ai voie sa bei.
      Își iau cate 4 beri la cutie, le tin in rucsac. Urmaresc copilul, mai scot berea si mai iau o gură… El si ea.
      La plecare, si-au luat un pet de 2 litri, „pentru acasa”.
      Ei spun despre mine ca sunt increzut, de asta nu prea vreau sa vorbesc cu ei…

      00
    • @marian :)) o treime?

      in santier, muncitorii toti fumeaza. indiferent cat de saraci sunt. dintre colegii mai de-un rang cu mine, ingineri, sefuti mai mici, 3 sferturi fumeaza. in management, cam tot pe acolo.

      intre cunoscuti si prieteni, aia mai de la tara, cam ca muncitorii. aia cu care pierd mai multa vreme, sa zic aproape jumate dar doar din cauza ca ii evit eu pe ceilalti. la aia mai dotati, iar crestem procentul spre 3 sferturi.

      acum ok, n-oi avea eu chiar un esantion reprezentativ, dar zic ca acopar destule clase sociale si niveluri de educatie cat sa nu am o imagine chiar stramba. 33%? probabil ca nu au stat sa si urmareasca care minte sau care considera ca mai putin de un pachet pe zi nu e „fumat”.

      00
    • @thebblack
      Astia de pe santier nu sunt chiar saraci…

      Fumatul e decizia fiecaruia, dar daca nu au ce manca sau cade casa pe ei si ei fumeaza …atunci e trist. Iar daca se si plang ca vai nu ii ajuta nimeni isi cam merita soarta

      00
    • razvan

      pe santier nu sunt doar bastani. da, au 2300 de lei pe luna. dar nu e doar unul pe care sa il stiu ca nu are curent apa sau gaze si casa de chirpici e prabusita peste el. si da, fumeaza.

      2, chiar numai eu am vazut cersetorii de pe strada care ridica chistocurile aruncate pentru ultimul fum? ala care face chestia asta, atunci cand are 15 lei, nu isi ia de mancare…

      00
  10. Te-aș pune în legătură cu cineva care se ocupă de locuințele sociale pentru săraci din oraș. Mi-a povestit ăla niște faze de te sperii.

    Oamenii ăia nu de bani au nevoie, ci de educație. E incredibil să vezi oameni la 30 de ani cu 2-3 copii care nu știu citi, nu știu scrie, nu știu aduna 15 cu 5, fac pe degete.

    Alții nu înțeleg ce e rău în a-ți bate nevasta, că doar e proprietate personală. Și fără să glumesc, nu e vorba că sunt răi sau psihopați neapărat, ci așa au învățat, că pentru o vorbă proastă sau o ciorbă rece, se dă o palmă la nevastă ca nu cumva să se învețe și apoi să nu mai fi respectat în sat. E o cultură generală efectiv dincolo de stupizenia normală la care te-ai aștepta. Chestii care se moștenesc de la bătrâni la tineri dacă nu intervii cu educația.

    La oamenii ăștia să le dai bani e ca și cum le-ai da băuturi și țigări. Cu copiii flămânzi nu fac legătura între a lua mâncare la copii și băutură. Dacă el e sătul de la bere, copiii pot aștepta până mâine nu e nici o tragedie.

    Evident nu e o generalizare și nu toți sunt așa, dar soluția din păcate e mult, mult mai complexă decât a arunca cu bani (deși pe moment ar părea că ajută).

    00
    • Tinand cont ca majoritatea celor de p-aici sunt copii sau nepoti de tarani analfabeti adusi la oras, inclin sa cred ca exista anumite metode de a-i ridica pe oamenii astia. Dar costa. Si trebuie insistenta si consecventa si multa rabdare. Din pacate, la cum vad eu gandirea actuala, cred ca ideea e ca nu se merita.

      00
    • Si culmea e ca nevestele consideră ca asta e ceva normal. Ce barbat e ala daca nu te bate? Ce barbat e ala daca nu merge la curve? Treaba ei e sa se duca la 2 noaptea sa si-l aduca acasă.
      Ca asa îi e dat barbatului.

      00
  11. Cunosc oameni de la țară care nu mai planteaza ceapa si cartofi, ca e mai ieftin sa le cumpere de la supermarket.
    „E prea multa munca”, mi-au zis.
    Cand aud din astea cu „copii flamanzi”, imi vine sa bat la părinții aia ca la fasole. Mai ales ca eu am prins batutul la fasole, si nu se plângea nimeni ca e „mult de munca”.
    PREA IEFTINĂ BAUTURA!, de aia avem copii flamanzi.
    Vreti poze, ca fac acum o colectie sa o vedeți : ora 11 dimineata. Terase de oras mic, terase in comune: PLINE! de bărbați.
    Repet: bătaie cu parul. Ai copil flămând? Bătaie. Iar săptămâna viitoare venim iar, sa vedem daca mai are anemie…

    00
  12. Ma distreaza sa vad atatia „fermieri de tastatura” pe aici.
    In parte, unii de la tara mor de foame, vorba vine…, fiindca pe-o parcela de 1-2000 mp ei tot porumb sau grau pun. Ceea ce nu-i rentabil. Cu legume in camp altfel sta treaba.
    Dar sa revenim la gospodarie, ca majoritatea aia au. Sa zicem aceeasi suprafata, min1000 mp, max 2000. Pe o suprafata de 1000 mp poti face legumicultura atat de rentabil incat poti sa-ti pui pentru iarna ( conserve la borcan ) cat sa si vinzi. Unii reusesc sa-si asigure o parte din hrana de pe un teren de 250mp, dar smecheria e ca trebuie planificat absolut totul, cand si ce rasaduri sa pui, cand le recoltezi pe alea sa pui alte tipuri…si tot asa din februarie pana tarziu in toamna. Stau la casa in Oradea, am gradina mica dar e atat de bine gestionata incat in camara am multe chestii puse de aici: muraturi, gemuri, fasole pastai la borcan, pentru diferite mancaruri la iarna. Plus multe alte legume. Am un smochin – fac dulceata de smochine. Am un cais: exact, gem de caise. Si multe altele. Si atunci, ce scuza au mortii de foame din sate cand lor le sta curtea pustie iar in gradina cresc buruieni? Cine-i de vina ca in general lenesii sunt si saraci ? N-am vazut om gospodar si harnic sa se planga, indiferent de unde vine.
    Un alt exemplu din zona mea: In sudul Oradiei si spre S-E, se poate vedea cum oamenii sunt nitzel mai lenesi, casele sunt cum sunt, pamanturile de langa case…asa si asa. Dar supriza, spre vest si mai ales in nord, e plin de gospodarii si gradini pline de produse. De ce? Tipologia oamenilor e diferita. Din Oradea spre nord stau in general unguri. Care sunt MULT mai harnici, cel putin in zona asta.
    Apropo de venit la oras: O ruda are o ferma la tara si i-a propus unei tipe de acolo, saraca lipita pamantului, sa vina la oras sa lucreze intr-o fabrica. A aranjat unde sa stea, i-a facut rost de un job, toate conditiile pentru cineva care oricum n-avea nimic. Dupa un an, tipa e la fel de saraca, a schimbat mai multe joburi, e data afara de peste tot, cand are 2 lei ii sparge pe prostii…. si tot asa. Si da, tipa vine din zona aia de sud, la vreo 30 km de Oradea. Traiul la oras nu s-a prins deloc de ea. Asta in timp ce altii isi vand apartamentul la oras, se muta la 15-30 km, fac sere / solarii si-si deschid afaceri de succes in agricultura/legumicultura.
    Totul e sa vrei, ca de putut, oricine poate.

    00
    • nu iei în calcul ceva cu legumicultura. zona. la ai mei în giurgiu nu se poate uda. apa din fântână nu e destulă, e o zonă secetoasă. apa de la conductă e cu clor și au fost avertizați că, dacă udă cu ea, li se taie, că conducta nu suportă atâta consum.

    • La mine la tara, gradina de zarzavat anul asta. S-a facut ceapa, un pic de usturoi, rosiile si cartofii(3 cuiburi, la misto) si cateva sfecle rosii. S-a uscat fasolea, s-a uscat mazarea, castravetii sunt mici, ardeii sunt mici, porumbul e deja galben. Udate toate cu picuratori, apa din fantana plus de la retea. Gradina functioneaza (prost) de vreo 15 ani, s-a mai pus ingrasamant, s-a mai dat cu substante, etc.
      Ce-i drept nu suntem tarani, nu traim din asta si nici n-am muncit pe rupte la ele. Totusi, ceva imi spune ca agricultura este mai complicata decat pare.

      00
    • NOU
      #56

      Unde in Giurgiu au ai tai pamant? Ma intereseaza sa cumpar pamant pe acolo.

      00
    • Cred ca mai e un aspect. Daca nu pui cereale si pui ceva legume sau fructe (spre ex pepeni, dovleci etc) se fura in draci.

      00
    • @N Adevărat. Am un amic care a cumpărat multe loturi de la localnici să facă un teren mare pe care să facă legumicultură cu solarii și irigații cu picătura. Se ruga de femei prin sate să vină la cules. Alea veneau jumate de zi apoi aveau frezoane; noaptea veneau soții și furau tot.
      După investiții inutile în gard și camere, 3 câini omorâți și doi paznici care s-au dovedit foarte “permisivi” cu hoții și-a băgat picioarele.
      PS – terenul era la șosea iar plângerile la poliție au fost bancuri proaste.

      00
    • Nu toti au pamantul in fata casei (ca multi au curte mare care se poate sapa si transforma in gradina, e altceva), daca il ai langa sat, ce pui ziua dispare noaptea, sau te „ajuta” altii la cules.
      Uneori pamantul e prost, sau cultivat excesiv cu acelasi tip de planta, mai trebuie imprastiat balegar, trebuie udat (nu este apa aproape), atunci n-ai productie deloc.

      Si din pacate oamenii fac alergie cand li se propune sa se asocieze.

      Desi cum s-a zis bine mai sus, intr-o gradinuta de 2-300 mp poti sa pui destule legume (bine, nu cartofi) si sa le poti ingriji cat sa ai de mancare. Dar na, e de munca.

      00
  13. Cunosc o familie din asta care n-au ce manca. De fapt, n-aveau ce manca. Acum au locuri de munca. Plătite prost, dar au.
    Locuiesc la casa. Fara gaz.
    Le-am zis: „Acum ca aveti bani cat de cat, ce ati spune sa va puneți instalatie de incalzit apa, pe acoperis? Costă 17 milioane, e mult, dar aveti apa calda macar cateva luni bune pe an.”
    M-au ascultat. Au înțeles ce le-am spus.
    Si-au luat… Smart TV Samsung, diagonala 138cm. Cu Netflix.

    00
    • -„Vasile, vazusi cum o futea negru ala pe blonda in Urzeala Tronurilor aseara?”
      -„Nu ba, ca faceam dus!”

      Clar ai tu prioritatile amestecate… :))

      00
  14. Am un prieten care are vila de boier. De meserie e… are mai multe meserii onorabile, din care si-a facut vila. Munceste de-i sar capacele, nu are timp de nimic.
    Totusi, pentru ca tot are ceva pamant pe langa vila aia, a inceput sa faca agricultura. Repet, omul face mii de euro lunar. Da’ ii place si la lopata.
    Pune poze pe facebook. Dovlecei, pepeni, zmeură, piersici.
    Cica il cauta o clatitarie sa le vândă lor gemul de poersici, ca anul asta s-au facut multe.
    Muncește serios la gradina doar seara, puțin, si in weekend.
    Ce „copii flamanzi”, DE CE exista in România copii flamanzi?

    00
    • Copii flamanzi exista si in UK pentru ca … parintii stau toata ziua pe droguri si pentru ca serviciile sociale in anumite zone nu’si fac treaba.
      In Romania serviciile sociale sunt aproape inexistente, cel putin in mediul rural desi absolventi si bani ar fi, si mai e si lipsa de educatie/oportunitati. Nu toti s-au nascut ca vecinul tau si nu poti aplica aceeasi regula la toti ca oamenii nu e piesa de fabrica … unii muncesc luni-vineri 60 de ore si nu prea mai au timp de multe.

      00
    • Serviciile sociale … pana și in orașele mari sunt o gluma … in rural ce mai vorbim.

      00
  15. O părere care m-a alungat de pe alt blog, dar pe care o consider valabilă: trebuie un sistem bine pus la punct prin care părinții să fie scoși din drepturi și luați în grija statului (repejor, ca să nu fie greu-spre-imposibil să-i remodelezi și să-i educi).

    Părinții nu mai trebuie lăsați să profite de copii pentru ajutorul ăla și trebuie să li se explice clar treaba asta: faci un copil și nu ești în stare să-i oferi ce are nevoie, ți-l luăm. N-am o statistică, nu știu câți copii sunt făcuți pentru bani sau din lipsa educației sexuale, dar totuși, e 2020, s-a mai auzit de prezervative și în fundul Moldovei deci personal nu cred că majoritari sunt ignoranții.

    Știu că statul român e de rahat și are o istorie neagră relativ la copii instituționalizați, dar de undeva trebuie început.

    00
    • … și COPIII luați în grija statului… (atașez a 3758-a cerere pentru plugin de edit)

      00
    • e o problemă cu sistemul nostru, că de obicei copiii instituționalizați vor să li se dea. nu concep să muncească ca să obțină ceva.

    • Stai așa, că eu vorbesc de copii mici, chiar și gen 2-5 ani. Ăia pe care-i vezi îmbrăcați în cârpe, cu jegul de 1cm pe ei, desculți, admirându-l pe tati beat prin șanțuri.

      00
    • Daca vrei sa adopți un copil trebuie sa stai vreo 2 ani la coadă. Pentru ca nu sunt copii adoptabili in sistem. Parintii nu vor sa renunte la drepturi ca sa poata lua alocații de pe urma lor.

      00
    • „Știu că statul român e de rahat și are o istorie neagră relativ la copii instituționalizați, dar de undeva trebuie început.”

      Si de ce crezi ca de data asta o sa iasa mai bine? Ti se pare ca directiile de asistenta sociala sunt mai bune acum? Crezi ca orfelinatele din Romania or sa fie acum mult diferite de alea de pe vremea lui Ceausescu?

      Vad pe aici tot felul de propuneri drastice care ar trebui sa li se aplice altora: sa fie obligati unii sa nu mai faca copii, sa fie obligati unii sa dea copiii statului (statului roman, da, nu statului norvegian) si asa mai departe.

      Toate nasoalele pe capul altora. Nu am vazut niciun flacau pe aici sa zica: „sa le ia statul copiii celor care nu le pot oferi minimul necesar si sa ii dea spre adoptie. Ma ofer eu sa cresc si sa educ un astfel de copil”. Ei, care va bagati?

      00
    • @silicon_v, mă scuzi că nu pot să fac mai mult decât să plătesc o căruță de bani onor statului român primind la schimb mai nimic. Acum trebuie să mă simt vinovat că nu adopt copii făcuți de alții pe bandă rulantă? Care-i următorul pas, echipe de miliții civice de cartier pentru că poliția e incompetentă și coruptă?

      Știu persoane care au adoptat (apropo de ce zice Akeemda mai sus). Sunt eroi în pana mea, după lupte de ani cu statul/părinții naturali, au urmat ani de luptă cu metehnele copiilor (povești de te ia cu leșin). Nu au renunțat doar pentru că ei chiar nu puteau avea copii dar au avut momente când au fost foarte aproape.

      00
    • @silicon_v, la cealaltă întrebare, da, o să fie sigur mai bine. Pentru că presă, TV, ONG-uri, social media, etc. Nu o să fie perfect, dar hai să nu comparăm cu ce se întâmpla înainte de 89.

      00
  16. Am o serie de clipuri numite „NU se moare de foame in Romania”.
    Asta e unul din ele: https://youtu.be/g9r6jk2tSZU

    Sa existe copii care adorm flămânzi în Romania lui 2020 este o… o ce?, comparând cu Romania lui 1985, când pe bune nu exista de mâncare?
    In clipul de mai sus analizez un caz din presă, cu „muritori de foame”… Chiar mor de foame oamenii aia? DE CE „mor de foame”?

    00
    • Ai o abordare corecta, dar neconstructiva.
      De ce mor de foame? Pentru ca sparg banii pe bautura! De ce mor de foame? Pentru ca sunt imbecili! De ce mor de foame? Pentru ca nu muncesc! Etc.
      Practic ti-ai pus mainile in sold si ai zis: „Mars la munca! Mars la scoala! Nu mai bea! Nu mai baga la pariuri! Nu mai fuma!”
      Ai dreptate, dar n-ai schimbat nimic. Ma rog, poate sa nu-ti pese. E ok. Dar daca discuti despre asta probabil ca iti pasa.
      Si eu mi-as dori sa nu mai fie lenesi, betivi, sa aiba grija de copiii lor etc. Dar realitatea e ca n-au. Si ca sa-i schimbi e nevoie de niste programe reale, facute de specialisti, si sustinute financiar de cineva.
      Ca sa fiu sincer mie nici nu-mi pasa de ei ca oameni, individual, dar nu as vrea sa traiesc printre oameni de genul asta, si nu sunt suficient de bogat ca sa ma izolez intr-un castel in varf de munte. Asa ca sunt nevoit sa sustin orice masura care i-ar schimba pe oamenii astia.
      P.S. In ’85 era mancare, dar nu pentru populatie.

      00
    • „Abordarea constructivă” care e? Sa stau sa le plâng de mila, cum fac televiziunile? Sa stau sa le-o sug, in timp ce „capul familiei” sta la cârciumă?
      „Abordarea constructivă” e bătaia.

      00
    • Ma bucur sa vad oameni care nu mai pun botul la vrajeala „da, dar copii aia (insert milogeala/empatie aici)”. Zicea cineva pe aici ca primii oameni carora ar trebui sa le fie mila de copii saraci ar trebui sa fie chiar parintii lor. Avea Eftimie un articol pe blogul lui scris mai in gluma mai in serios cu argumente de ce educatia sexuala nu ar da rezultate la sat. Pentru ca sexul neprotejat e printre putinele bucurii pe langa tigarile si bautura care si alea sunt de o calitate indoielnica pe care oamenii aia si le permit. Stiu si ei ca o gura in plus de hranit ii duce la un nivel nou de saracie dar na p**a nu are minte. Acum nu zic ca saracii sa nu faca copii. Departe de mine gandul asta. Inteleg sa faci un copil ca il vrei, ca e „din greseala”, mai faci inca unul, sa aiba ala mic inca un frate, dar de la 3 copii incolo sa nu ne mintim, iti cam bate saracia grav la usa cand parintii traiesc pe un singur salariu si ala minim pe economie sau cu munca prin sat. Dar sigur suntem noi oameni rai ca zicem chestii care pe altii ii dor, conform diverselor ONG-uri sau emisiuni de tipul „surprize, surprize”.

      00
    • „“Abordarea constructivă” e bătaia.”

      “Abordarea constructivă” inseamna sa construiesti ceva, dupa cum ii zice si numele. Sa gasesti o cale prin care sa schimbi situatia in bine. Cat mai repede, daca se poate.

      Ce propui tu e nimic. E dincolo de un regim democratic normal si oricum nu o sa schimbe absolut nimic in bine.

      Si ar fi bine sa mai renuntati la toate generalizarile astea. Deja va e clar ca absolut toti copii care traiesc in saracie au parintii la carciuma satului. Ar trebui sa avem carciumi cu terase de zeci de mese in fiecare sat din sudul tarii, daca ar fi asa. Ati vazut cineva vreo terasa uriasa din asta?

      00
    • @Silicon_V nu am vazut nicio carciuma asa mare dar am vazut carciuma de 5-6 mese pe fiecare strada a unui sat. FIECARE STRADA! Si daca cumva era strada lunga erau 2 sau 3. La sat se practica comertul traditional, zonal, nu cel modern de tip mall. Betivul rural nu vrea sa mearga mult. Daca ma uit pe geam pot sa zic ca e valabil pt orice betiv ca si vecinii mei din Bucuresti tot in fata magazinului beau chiar daca nu au mese.

      00
  17. Cateva experiențe personale sau ale (foarte) apropiatilor:
    – 1 zi la sapa la porumb inseamna 100-150 ron, mâncare (3 feluri, obligatoriu carne), cafea, tigari, 1 kil de bautura. Per persoana. Calculati cat ar castiga o familie care s-ar duce cu ziua la muncă. Apoi plecati sa cautati oameni. N-o sa găsiți. Decat 2-3 betivi care seara vor cere 50 lei „sa ia paine copiilor” si odata banii primiți vor infunda cârciuma, 2 zile nu-i mai scoti de acolo. Daca nu stai langa ei, intr-o zi iti sapa 10 metri. Si taie jumate din porumb si il astupa cu pamant sa nu se vada.
    – Organizatiile caritabile strang ajutoare sa duca in sate. Dau haine si incaltaminte copiilor. Dupa o saptamana ii gasesc tot desculți. Pentru ca mamele le vand sa-si ia tigari si cola.
    – Obisnuiam sa le spun colegilor din Franța: cand vedeti din avion ca loturile de pamant regulate au fost înlocuite cu fâșii lungi si inguste, sa stiti ca ati ajuns deasupra Romaniei. De ce? intrebau ei. Pentru ca parintele a avut mai multi copii, a fost nevoit sa imparta pamantul astfel incat fiecare sa aiba acces la drum. Altfel ala de la drum nu-i va lasa pe ceilalti frati sa ajunga la loturile lor trecand pe pamantul lui. Acum incercati sa bagati o combină pe un lot de 7m latime si 300 m lungime.

    00
    • Acum incercati sa bagati o combină pe un lot de 7m latime si 300 m lungime.

      de aia se folosește calul.
      bunica avea un lot de, drumroll, 5 rânduri de porumb. hai întrebați cât lungime. ÎNTREBAȚI!!! 1,8km.

    • @vali, plecai dimineaţa la 5 pe rouă la prăşit sau la cules cu un rând şi te întorceai cu altul pe seară :)

      00
    • true story, bro. am fost de 2-3 ori pe lotul ăla, la săpat. parcă nu se mai termina.

    • @zoso @Shoric aveam și noi o tarla din asta, Țachiu îi zicea. 4 rânduri de porumb la pogon…

      00
  18. La tara se murea de foame în timpul războiului. Și si atunci făceau oamenii fiertura de știr, de urzici și tot băgau ceva la maț.
    Eu aici am pus în pământ cartofi d-aia de la magazin care incoltisera. Nu le-am făcut mai mult decât sa ii bag în pământ, poate dacă i-am stropit de câteva ori și atât. Pentru ca nu m-au interesat în mod deosebit, am zis ca dacă se face ceva bine, nu, aia e. Pământul din gradină e execrabil și tot s-au făcut. Mai mici, da am mâncat de câteva ori din ei și încă mai sunt de scos o tura.
    Hasmele la fel, le-am înfipt în pământ, s-au făcut bine mersi. Pai dacă aveam și ingrasamant cred ca nu mai cumpărăm de la magazin legume. Insa a fost mai mult o testare a solului fiind primul an în care stam aici.
    Si atunci cum de aia care stau acolo „nu au ce mânca”??? Grașița pe care mulți o considera buruiana e perfecta de salata, are o gramada de vitamine, zac măceșele, merele, prunele și corcodușele pe margine de drum. Nu le mai culege nici naiba.
    Nu zic ca e ușor, da nici înainte n’a fost și uite ca oamenii ca trăiau la tara. Acum, noile generații brusc nu mai pot. Nu poți înghesui toată populația în orașe ca și asa cum sunt acum sunt suprapopulate.
    Sunt atâția bătrâni care și la 70 de ani dau la coasa, au capre, vaci și niște pensii mizere. Da ii vezi la 6 in picioare cum deja se învârt prin curte.
    Ori leprele ai căror copii mor de foame se învârt în curte după plod sa îl trimita sa ia țigări și bere la pet. Mizeria cade pe ei, casele la fel, case care înainte erau intretinute ca na, aia bătrânii mai băteau un cui, mai dădeau o mână de chirpici unde se crapa un perete… Ăștia nu mai pot ca na, sunt deprimați ca e viata grea la tara.

    00
    • prunele și corcodușele au rostul lor.

    • Ioana, ce ai cultivat tu reprezinta 0,01% din necesarul de hrana anual.
      Iar de la macese, prune si zarzare te caci pe tine nu te saturi.
      Sa te hranesti din ce cultivi/cresti cere mai multa munca decat prestam noi astia care dam lectii.

      00
    • Tocmai am și zis ca a fost doar un experiment și chiar și asa fără munca (!!!) tot a ieșit ceva, e chiar atât de greu de înțeles ideea??!
      Toate acele fructe pot fi transformate atât în dulceata cât și acreala pentru ciorbe, ca nu ziceam sa se urce în corcoduș sau prun sa le mănânce crude. Merge și fără zahar, ca probabil o sa spui ca nu au bani de asa ceva.
      Sper ca nu urmează replica legata de faptul ca nici lemne nu sunt ca să fiarbă fructele?
      Bunicii aveau o gradina de cam 1000 de mp și vreo 10, 15 găini și trăiau bine mersi din ea. Pentru ca în afara de pâine, zahar, ulei și faina, restul alimentelor erau din curte. Și aveau 60 și de ani când duduia gradina de toate cele.
      Mai vrei exemple ? Am rude în Alba, gradina tot cam asa, plus pomi fructiferi, găini, rate și o vacă. Vrei sa zic și la ei ca 90% din mâncare era strict din ce produceau ei? Ca sunt într-un sat de care dacă nu știi ca e acolo, pai nici nu îl gasesti și nu aveau ei masina sa mearga la oraș sa facă provizii.
      Mai lăsați-o frate jos cu „e greu”, repet, toți țăranii aia de pe vremuri cum dracu au putut?!?? Ca dacă era cum spuneți voi ar fi dispărut românii de mult. Noroc ca aia tăceau și făceau, că nu aveau de ales si nici ajutoare sociale ori alocații pentru copii.

      00
    • Pentru a da cu adevarat lectii de agricultura, ar trebui sa traiti din asta. Traiti din asta? V-au tinut un an cartofii aia bagati in pamant? V-ati construit sau v-ati cumparat casa de la tara vanzand cartofi in piata?

      V-ati gandit care e diferenta intre dumneavoastra si taranii aia care isi cumpara zilnic tigari si bere la pet?

      Nope, diferenta nu e data de harnicie dumneavoastra proverbiala. Diferenta a fost data de educatie.

      00
    • Nu e vorba neaparat de agricultura. E vorba sa faci bani din ceva, ca sa ai ce baga in burta: agricultura pe terenul tau, munca cu ziua la orice (taiat lemene, curatenie, spalat rufe, etc…). E foame peste tot de oameni seriosi care sa vrea sa munceasca.

      Eram odata pe Valea Valsanului, statusem peste noapte cu corturile, eram vreo 3-4 perechi. Ne pregateam de plecare, stransesem tot gunoiul intr-un sac (pet-uri goale, hartii, cativa coceni ramasi de la gratar, ca adusesem de acasa). Cat sa fi avut sacul? 5 kile?
      Vine unul la vreo 20 de ani, destul de curatel la fata (nu era suedej) si cu haine destul de bune. Sa-i dam 5 lei sa-si ia si el o paine. Unul dintre noi ii zice ca-i da, dar sa duca si el sacul ala la gunoi (adica peste drum). Tipul ii intoarce spatele si pleaca. Abia l-am oprit pe asta sa nu se duca la el si sa-l ia la suturi.
      Acum inchipuiti-va ca tipul respectiv ar trece pe la fiecare grup (era full zona) si ar zice „sefu, va fac curatenie, strang eu pe aici pana plecati, imi dati 5 lei sa iau si eu o paine? ” Pai ii dai si 10 sau 50 daca-l vezi ca-si face treaba in tacere si nu incepe cu „da’ o bluza n-ai sa-mi dai?”
      In parcare la supermarket: sefu iti duc eu carutu. Uite, du-l. A…. are ban de plastic? Nu-l mai duc.. Pai sa nu-i umfli botu?

      00
  19. primul punct, ala cu 44% invata in comune, e fals. un ong isi justifica activitatea.
    la sate sunt scoli din alea cu 7-10 elevi in clasa.

    00
  20. Totu copiii flaminzi exportati la americani pe sistem barter la schimb cu iphoane ultimul tip!

    00
  21. Vad ca nimeni n-a avut curaj sa raspunda la intrebarea din titlu!
    „De ce se culcă copiii flămânzi?”
    „De somn!”
    Unde mi-e premiul?

    00
  22. Copii se culca flaminzii fiindca parintii lor cheltuiesc banii pe bautura, tigari si pacanele.
    Apropo pacanele, in ultima vreme din 5 spoturi de publicitate unul e la casinouri online si din cite vad niciun politician nu a observat acest lucru.

    00
  23. Caras, zone Oravița – mare parte e arendat la câteva firme. Cei care mai cultivă individual sunt excepții. Satele sunt cam goale în lipsa de alternative. Poate o să rămână doar aia din IT care baga de acasă :))

    00
  24. Sunt sate în România unde s-a putut. S-au făcut trotuare, luat fonduri, dispensar, consiliat familii. Niște oameni au făcut asta nu extratereștii.
    Unde “nu se poate” totul ține de educație și repere. E teoria geamurilor sparte cu bonus birt și bor în sat.

    00
    • Educația nu multiplică stocul de fructe, legume și animale pe metru pătrat.
      Poți să fii cel mai educat dintre educați (a dreacu romengleza), dacă planta tot niște roșii amărâte scoate, tot degeaba.

      Pesemne, tu faci greșeala amuzantă să privești lucrurile din perspectiva esteticului, de parcă trotuarul e unitate de măsurarea a ceva.

      Bă, băiete…

      00
    • Dacă spargi geamul la birt e că în Beirut. Inundațiile sunt pistol cu apă.
      Cârciuma ține loc de slujbă

      00
  25. oameni buni, nu mai am vacanta dar stiti pozitia mea.

    mi-am cautat si panatalonii aia cu bretele, la un moment dat i-am prins la promotie undeva, naiba stie unde sunt.

    00
  26. De ce este criticată urbanizarea de pe vremea comunismului?

    00
    • pentru ca comunism si orice e comunism pentru unii e cah

      00
    • Pentru ca a fost facuta abuziv. Au fost obligati sa mearga la scoala, sa lucreze la fabrica si sa se mute la bloc. Si sa faca plecaciuni la partid, sa nu uitam asta.
      Varianta democratica e sa-i lasi sa moara de foame si sa plece cu traista in bat sa se angajeze pe salariul minim la supermarket. Aia care pot, restul sa moara.

      00
  27. Problema în România este ca se reproduc doar familiile de analfabeți și pușcăriași. Cei cu doctorate și salarii de zeci de mii lei nu prea fac copii.

    00
    • sexul e cah

      00
    • Pai daca femeile cu doctorate sunt urate, noi ce sa facem?

      00
    • Pentru că din salariile alea mari de zeci de mii cel puțin 1500 se duc pe gradiniță (alea de stat închid la 4 jumătate deci nu sunt accesibile pentru cei care lucrează până la 6). Dacă faci doi suma se dublează. Mai puni niște haine, măncare, cărți și rechizite (pentru că vrei să îl mai trimiți și la școală), un curs de limbă străină sau alte activități (măcar 2 zile pe săptămână) și din alea zeci de mii nu mai decât de o vacanță la bulgari sau în grecia, rata de casă și ceva economii să poți trăi 6-7 luni în caz de ceva…

      00
    • Altul care crede că nu se reproduce “cine trebuie”.
      Dacă s-ar reproduce doar pușcariașii și analfabeții n-ar mai exista programatori sau ce?

      00
    • @ic

      Pentru că din salariile alea mari de zeci de mii cel puțin 1500 se duc pe gradiniță (alea de stat închid la 4 jumătate deci nu sunt accesibile pentru cei care lucrează până la 6). Dacă faci doi suma se dublează.

      Soluție: du-i la grădinița/școala din cartier.
      Aia cu „școala bună din…” e o altă rămășiță comunistă infectă.

      00
    • @Boros problema nu e de școala din alt cartier.
      Mai citește o dată: gradinița de stat cu program prelungit are programul pănă la patru jumătate, copilul trebuie luat maxim la cinci. Dacă lucrezi până la 6 nu ai cum să îl iei așa că singura soluție e o gradiniță privată cu program până la 7 seara… Și gradinița aia privată e tot prin cartier.

      00
    • Te pune careva sa lucrezi ca prostul pana la 6 seara … cauta si tu un loc de munca normal care se termina la 4

      00
    • Da, cunosc cateva cazuri. cate 7 sau 10, cel mai fericit caz 4. Dar educatie e ceva de speriat. De fapt lipsa ei. Aproape animale, fara mari sprante si cu un orizont foarte limitat.

      00
  28. Te superi de crosspost?

    Ceva-ceva asemănător am încercat să-i explic lui Andrei: https://andreicismaru.ro/avem-nevoie-de-o-autoritate-noua/#comment-21010

    00
  29. Exista in unii si o anumita fala in a ramane saraci. Nu stiu ce e, o fi aroganta, o fi prostie, habar nu am. Sunt destui dobitoci care isi opresc copiii de la scoala sau de la mutatul la oras ca sa ii tina la muncile campului. Si am intalnit mentalitatea asta idioata chiar si in parinti care locuiau la oras. „Cum sa pleci tu in alt oras X, mai mare si cu mai multe oportunitati? NU, stai aici, nu ma lasi singura”.

    00
  30. „Nu le lasati nici zaharul din cafea” … sau ceva de genul asta era vorba in Teleorman, ceva „locotenent” a lui Dragnea spunea asta despre oamenii din zona. Exact asta e problema, ca oamenii aia au fost lasati acolo in plata lor si li s-au dat servicii sa-i tina acolo, servicii care sunt platite din aia „800 de lei de copil”… oamenii ramanand cu sume infime de bani, practic neavand nicio sansa sa-si revina … plus de asta e si incapacitatea lor sa rupa cercul vicios.

    00
    • Nu neaga nimeni zonele defavorizate
      Cand toti din jurul tau sunt săraci lipiti, ce sa te mai duci sa-i ajuti la taiat lemne. Oricum n-au cu ce sa te plătească.
      Problema e ca toata țara e asa. Sub toti pute pamantul. Procentajele alea din inceputul articolului ar putea fi de o cifra, aia cu adevărat defavorizați. Si poate ca fiind mult mai putini ar putea fi si ei ajutati. Sa se dezvolte, nu sa primeasca pomana. Macar copii ar creste cu alt mindset. Cateva fundații, cativa functionari mai inimoși de la stat (mai exista si din ăștia), preoții locali…. Asa, unde sa te uiti mai întâi….

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile