“Cu fața senină”

Probabil asta e traducerea de la “with a straight face” de la americani, expresie folosită când spui o chestie înfurietoare:

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, la Prima TV, că centrul comercial din Sectorul 5 al Capitalei mistuit marţi de flăcări nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Raed Arafat a confirmat că nu s-au înregistrat victime.(sursa)

Corect ar fi “Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat cu fața senină că o clădire din București care nu avea autorizație de incendiu, dar funcționa oricum, a luat foc”. Asta e știrea corectă.

Și noi, cu fețe senine, acceptăm. Că costă prea mult să punem la punct clădiri și case, așa că o lăsăm așa și mai vedem noi.

După care, cu fața senină, le explicăm copiilor de ce trăiesc așa. Și încercăm să nu ne gândim că o să vină vremea să ne judece, la fel cum îi judecăm și noi pe părinții noștri.

senzori-fum

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Ei, nu-i bai. Doara românilor le place să trăiască și cu pula-n cur și cu sufletu’-n rai. 😅😅😅

  2. Să vezi ce blocuri turn vor răsări în locul complexului. Prosper Residence.

  3. Lasă-ne că avem chestii mai importante de explicat copiilor. Cum ar fi „ce să-i spun eu când vede doi bărbați ținându-se de mână pe strada?”.

    • Daca stam si ne gandim.. oare nu de aia a ars mall-ul? Oare cati barbati s-au tinut de mana in el pana sa arda? D-zeu e sus si vede!!

    • Nu era mall, ci un centru comercial relicva a anilor 90…o mizerie si la propriu si la figurat…la cate anunturi cu ‘spatiu de inchiriat’ avea pe la geamuri, putem banui ca nici nu prea mai avea clienti….foarte convenabil deci acest incendiu….se fac mult mai multi bani acum din ‘residence-uri’…

    • Ai cevs să ne mărturisești, șurubel?

  4. Mi-e și mila de dom primar piedone! Cum îl caută ghinionul pe asta….
    Stiti ca rahova aparține de sectorul 5?!?! Sper sa fi dat autorizația pe bune la penitenciar! Spre binele lui, bineînțeles…

  5. E scump un detector de fum, cine isi permite? Un diferential, la fel, e cat 3 pachete de tigari.
    Lasa ca merge si asa:

    https://ibb.co/vhVxXcR

  6. Prin articole zice ca a fost controlat in 2018 și 2021 și a primit amenda exact pentru asta, ca nu avea autorizare ISU.

    Pe de alta parte, autorizarea functionarii de către primărie, presupune existenta acelei autorizari ISU, deci iar probabil va fi scos vinovat Piedone. Care iar va fi votat fiindca „a dat foc dar a și facut”.

  7. Fiind vorba de Arafat cred ca ar fi corecta si sintagma „cu fața senilă”.

  8. „Acest local functioneaza fara aviz ISU” – asta mi se pare una din cele mai cretine faze, ca unitati fara aviz ISU au voie sa functioneze in continuare, sunt obligate doar sa puna mesajul asa la intrare.

    • Probabil stii ca acel magnific aviz e doar o hartie cu niste stampile care atesta ca ai marcat lozu la firmele coloneilor ISU.
      Sau ca majoritatea scolilor din Romania nu au acel aviz.

    • Stiu, dar ar trebui facut ceva pt siguranta (reala) contra incendiilor, nu sa acceptam ca merge si fara.

  9. Cu fața senilă.
    Statul Român in splendoarea lui.

  10. Am copilărit în zonă, țin minte că au deschis centrul ăla pe la început de ani 2000. L-au ridicat cu o asemenea viteză că nu mă miră halul în care a ars. Cred că puneau tot ce le venea la mână ca să arate a clădire.:))
    Și la început a fost doar un etaj, apoi, fiindcă cică primiseră autorizație pentru mai multe, au tot adăugat peste încă un etaj și încă unul și tot așa. Un fel de cârpeală peste altă cârpeală. De unde autorizații ISU când era construit la fel cum își făcuseră doi dintre cei trei purceluși căsuțele? Mă mir că a rezistat atât.

    • Copilărie, anii 2000, pt o clipă mi-au pâlpâit niște beculețe. Apoi mi-a picat fisa cu tot cu telefon, anii 2000 au fost acum 20 de ani, ceapa ei de viață!

    • Da, și eu am fost blând cu mine, m-am alintat un pic în comentariu, că prin 2000 terminasem deja liceul. :)))

  11. autorizatia ISU nu se face cu 3 senzori, sau cu inca 10 extinctoare. am incercat sa rezolv problema asta la firma unde lucrez. la momentul constructiei (2007) autorizatia de incendiu nu era necesara pentru profilul de activitate: cladire de birouri P+1 si depozit de materiale necombustibile langa.
    Intre timp a venit colectiv, s-a schimbat legea si brusc trebuie sa facem upgrade. cam 2 ani de zile am angajat diversi consultanti care ne-au jumulit de bani cu promisiunea ca ne vor face un plan de investitii pentru a obtine autorizatia. toti acesti consultanti sunt fosti pompieri gradati, iesiti la pensie. Nu au facut nimic.
    am discutat cu un pompier mai destupat la un momentdat. m-am plans oarecum la regulile prea rigide pentru ce facem noi (faptul ca nu lucram cu materiale combustibile si nu exista acces la public). astia mi-a zis sec: mortii se acopera cu pamani si vii cu hartii. toata legislatia ISU si nu numai este o adunatura de accidente care s-au intamplat si in urma carora a mai aparut o regula sau hartie.
    pana la urma am gasit pe cineva sa ne faca planul de investitii. 300k euro, 6 luni implementare, din astea 6 luni minim. ne trebuia turn de apa, pompe, sprinklere, hidranti si o gramada de alte rahaturi.
    deci daca o luam pe asta cu autorizatia ISU, la cum sunt facute legile acum, punem lacat pe 90% din cladiri.

    • ‘Stat esuat’….cu asta va ramane in istorie golferul skior…mare adevar a grait…😀

    • “ Intre timp a venit colectiv, s-a schimbat legea si brusc trebuie sa facem upgrade. ”

      Normativele nu s-au schimbat, legislația obliga și înainte sa se obțină autorizația de securitate la incendiu, din contra, procedura s-a ușurat, nu s-a complicat.
      Greșeală fundamentala pleacă de la proiectarea inițială sau de la punerea in opera a proiectului, moment in care nu s-au respectat o serie de cerințe sau au fost folosite materiale/echipamente neconforme. Sa nu uit de neglijența: pierderea unor documente sau neîntocmirea lor la momentul respectiv.

    • Stai asa, asta nu intelege razboinicul din spatele tastaturii:

      1. Costurile sunt enorme pt ca legile sunt tampite ca sa ai autorizatie ISU.
      2. La cladirile existente e foarte greu sa faci ceva, eventual sa darami 2-3 vecini si sa faci infrastructura necesara legii.
      3. Am facut o mica cladire de productie +birouri, si primul pas a fost sa primesc de la Apanova lista hidrantilor din zona.
      Am un hidrant pe strada alaturata, norocul meu, altfel imi trebuia:
      – rezervor de apa urias
      – pompe de mare presiune (scumpe)

      Cand am facut proiectul, am fentat legea la mm cuconsumtanta, ca sa nu am si grozava instalatie automata de stingere a incendiilor, care e un fel de „El Dorado” al firmelor din domeniu, pt ca te rup la bani pana plangi cu sange.

      In Realitate, am hidrant aproape, dar presiunea este ca la un batran cu cancer de prostata, deci tot am pus ilegal un hidrofor, ca sa am apa la et 3.

      Da, in rest am facut ce am putut:
      – senzori de fum + monitorizare
      – toate circuitele cu RCBO
      – niste stingatoare puse strategic
      – usi antifoc la depozitare (sa vedeti acolo preturi)

  12. La ce norme sunt nu avem nici 10 % din institutii , depozite sau magazine conform normelor . Dar nu e stress pentru nimeni !

  13. Intrebarea de baraj din punctul meu de vedere este alta: Daca sa zicem ca ar lua foc maine un centru comercial care are autorizatie de securitate la incendiu data de una din institutiile din subordinea domnului Arafat si ar exista si victime?

    Credeti ca ar fi alta reactie: dom’le, asta e, ne dam demisia, plecam acasa, ne ardeti pe rug…. sau: dom’le stiti, autorizarea a avut loc in 2018, sa vedem cine a dat-o, daca erau toate foile la dosar, oricum la cat de puternic a fost incendiul nu aveam ce sa facem mai mult….

    Cum zicea cineva mai sus in comentarii: mortii cu pamantul, vii cu hartiile plus plicul.

    • Anul trecut, numai in Iasi au fost identificate 142 de obiective puse în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu. S-au dat amenzi. Cainii au latrat, caravana a trecut.
      Sa avem cat mai multe iesiri de urgenta si sa nu aiba lacat pe ele.

    • Dacă ar avea autorizație, nu ar trebui sa ia foc sau măcar probabilitatea ar trebui sa fie scazuta.

  14. UE a inteles ca suntem saraci si ca nu poti avea si ieftin si bun si rapid. Ba chiar au acceptat si o oarecare masura a coruptiei de la noi. Ne-au dat bani – care ar fi trebuit sa estompeze o parte dintre costurile „aducerii la zi” a Romaniei. Dar noi la conducere avem saci fara fund.

  15. Ma uitam acum la câteva imagini, la parterul complexului e un Mega Image și un Raiffeisen. Stau și ma întreb ca prostul, teoretic astea sunt companii respectabile, sunt convins ca au standarde interne pe care trebuie sa le respecte, inclusiv legate de incendii. Oare cum au ajuns sa închirieze spatii intr-un astfel de loc?

    • Singurele extinctoare din complex le-am vazut la Raiffeisen,atunci cand propteau usa de la intrare cu el.Usa se tinea deschisa pentru ca atat de bine a fost facuta cladirea,toate scurgerile de la wc-uri treceau prin tavanul bancii si putzea acolo ca la vidanja.Am vazut din prima clipa cand a izbucnit incendiul,stau la etajul 6 si se vede perfect de la mine de pe geam.Daca aveau instalatie anti incendiu(sprinklere) se stingea focul rapid.La incendiu a ajutat si vantul care batea inspre vest,iar focul a inceput in partea estica si asa s-a format un efect de tunel.De tot rasul au fost pompierii care udau unde nu trebuie,cu niste jeturi de apa cam ca la un bebelus care se pisa.Mai bine veneau aia de la jandarmi cu tunurile lor cu apa,aveau mai mult efect.

  16. NOU
    #40

    Voi nu înțelegeți cate a făcut Arafat pt Romania. Ce dracu’ ii căutați chichițe acuma? Ba colectiv, ba covid, ba refugiați, ba fake news.

    A se citi ironic.
    Se mulțumește.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile