ctp si editorialiştii uitaţi

Reascultam o emsiune de săptămâna trecută de pe Realitatea TV, unde erau invitaţi, printre alţii, Cristian Tudor Popescu, redactor-şef Gândul, şi Cătălin Tolontan, redactor şef Gazeta Sporturilor. Una din ideile emise de CTP a fost că românii nu mai cred în editorialişti. Nu se mai cumpără ziarul X pentru că acolo editorializează Băcanu sau Nistorescu, oamenii sut mai grăbiţi şi caută/vor doar ştirile. Doar ştirile, nu şi comentariile, analizele şi alte asemenea. Asta e adevărat în cotidienele generaliste. Nu şi în zona ziarelor de business sau de sport, unde anumiţi autori sunt citiţi cu aviditate (oare Fănuş Neagu mai scrie?).

De ce? Nu pentru că nu mai sunt oameni care să scrie bine, slavă Domnului, facultăţile de jurnalism sunt pline de oameni talentaţi. Pur şi simplu, oamenii sunt săturaţi de „opinatorii” naţiei. CTP spunea că editorialiştii au decăzut din 2000 încoace, rolul lor reducându-se treptat. Eu aş spune că presa de opinie s-a dus pe plută în 1996, când ne-au îndemnat să îi votăm pe aia de la CDR, care au dus ţara de râpă. Vă mai aduceţi aminte de editorialele de atunci, cu prorociri că o să curgă lapte şi miere după ce vin hoţii ăia la guvernare?

Vot de blam dat presei după momentul asta? Dap. Va dispărea presa? Nu, pentru că hârtia e hârtie şi nu poţi lua calculatorul în braţe să citeşti presa în metrou. Poporul se îndreaptă fie spre divertisment, fie spre seriozitate. Şi nu acceptă compromisuri.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

8 comentarii

 1. nu stiu exact daca presa de opinie s-a dus pe pluta pentru ce au scris editorialitii in 1996. e adevarat ca cdr a fost o mare dezamagire dar pe de alta parte mi se pare ca e prea devreme sa judecam guvernarea aia. eu unul sunt multumumit ca atunci a fost inceputul sfarsitului pentru subventiile in minerit. tot respectul pentru munca lor, dar eu nu aveam chef atunci sa platesc impozite sa ia iei bani pe nimic.
  facultatile de jurnalims or fi ele pline de oameni talentati, dar: 1. cei mai multi nu ajung in presa. 2.cine ii lasa pe oamenii aia sa scrie editoriale?
  oamenii s-au saturat de editorialisti pentru ca s-au plictisit sa-l vada doar pe ctp, cristoiu si horica la toate emisiunile de tv. s-au saturat de infierarea proletara, de suficienta si de ifosele lor.

  00
 2. scuze, cred ca am mai gasit o explicatie (cred ca mai buna): mediatizarea excesiva a editorialistilor. daca apari in fiecare seara la tv, ce rost are sa-ti mai cumpere cineva ziarul? ca doar nu-ti schimbi opiniile de la ora 19,00 la ora 21,00-22.00 cand inchizi editia.

  00
 3. fanus neagu nu mai scrie, are alte preocupari, cum a avut mai mereu….vezi cazul nichita stanescu….

  00
 4. Slaba dizertatie. Lideri de opinie vor exista mereu si pe general si pe nise. Anumite voci se vor face mereu auzite/ascultate datorita unei anumite prestante si respect cultivate in timp.
  Tu insusi esti un brand, o opinie si ar trebui sa stii cat de greu sa strange un auditoriu si cat de usor se poate pierde. Pentru mine esti o opinie lejera si imatura cu care ma intersectez asa aiurea sau din plictiseala, nu una avizata sau respectata. Numai bine, repet, dizertatia ta debordeaza lipsa de experienta sau de asa zisa „scoala de viata”.

  00
 5. Partea cu guvernarea CDR e imi arata ca nu prea ai idee despre ce vorbesti. Subscriu la ce a scris ABC mai sus adaugand ca 1996 a fost primul si adevaratul test de democratie al Romaniei.

  00
 6. Subscriu si eu la ce a scris gabe2006 si ABC. Sincer, incep sa cred ca esti PSD-ist, sa nu spun ruda cu cineva bine pus inainte/dupa 1989…. in 1996 a fost inceputul Democratiei in Romania.

  00
 7. NOU
  #7

  hartia devine tot mai costisitoare, insa iti da senzatia realului. Editorialistii nu vor disparea, pur si simplu vor exista mai multi pe internet. In era Internetului, toata lumea vrea sa isi dea cu parerea si astfel editorialistiii nu mai sunt atat de ascultati, pentru exista prea multe pareri. era internetului este moartea expertocratiei 🙂

  00
 8. cristi, nici gand.
  nu sunt pesedist, dar au fost votati unii mai incapabili si mai hoti decat psd.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube