CRP mai dă un bobârnac

Intr-o turnura ironica, am ajuns sa citesc pe hotnews despre deciziile CRP. As fi crezut ca macar atunci cand e vorba de ei se abtin. Ma rog, e o alegere.

Pe scurt, CRP a dat azi un comunicat in care mai trag de urechi siteurile care preiau fara citarea surse, preiau tot…si valoreaza 30 milioane €. Pentru ca unii au uitat, CRP a facut acea recomandare in 2005 pentru hotnews.ro si 9am.ro, siteurile care pe vremea aia furau si punctul de pe i si care acum sunt conduse de oameni respectabili si sunt privite ca afaceri de succes. Acum, siteuri de genul asta s-au smecherit, sunt atat de mari incat isi permit sa angajeze studenti sa rescrie ce fură. Practic, acum nu mai fura fluxul mediafax, ca Bety Blagu, fură caciula de la ă si o intorc invers.

Bucuresti, 19 august 2008

Comunicat

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a fost sesizat cu privire la cresterea numarului de materiale de presa preluate pe Internet fara respectarea normelor legale si deontologice in vigoare.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa constata cu ingrijorare aparitia si dezvoltarea a numeroase site-uri care isi fac strategii de continut bazate pe preluarea fara acorduri a continutului altor surse de informare: agentii de presa, ziare, televiziuni, posturi de radio, alte site-uri.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a analizat aceasta problema in 2005 si isi mentine si in prezent punctul de vedere: informatia trebuie sa circule liber, dar opera jurnalistica este protejata de normele legale si deontologice in vigoare.

In virtutea acestor doua principii, Clubul Roman de Presa considera ca, in absenta unui acord incheiat cu detinatorul drepturilor, materialele de presa pot fi preluate, obligatoriu cu citarea sursei, in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din respectivul material.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa sprijina editorii ale caror drepturi au fost incalcate sa actioneze cu fermitate pentru reglementarea situatiei, inclusiv, daca problemele nu se pot rezolva prin mijloace amiabile, prin sesizarea organelor de ancheta.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

6 comentarii

 1. Am şi eu o întrebare: Ziarul Gândul are vreun acord cu Mediafax în ceea ce priveşte preluarea de conţinut? Sau sunt eu prost… informat?

  Pentru că articolul de la adresa de mai sus are 1519 caractere…

  00
 2. @Danl33: sunt din acelasi trust.

 3. Şi trustul e cumva, Media Pro? Ciudat, la ei pe site scrie că sunt agenţie de ştiri independentă!

  00
 4. zoso, poate daca ai fi facut presa nu ai mai vomita aberatiile atat de usor ranind jurnalisti onesti. Dar tu esti doar un blogger…

  00
 5. @x: care jurnalisti onesti?

 6. @zoso: ai dreptate, und sunt jurnalisti onesti, majoritatea fac orice pentru un mic cadou, scriu si de mama… daca iese ceva. Legat de „Dar tu esti doar un blogger…” – nu stie ce zice, ce se bucura cand e invitat undeva, mai ales cand e mancare moca, poate pleaca si cu ceva acasa…

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.