Cronică de film #284

Absolution (2024)
Porcărie de doi lei. Liam Neesom e obosit, cinematografia e de doi lei.

Le Comte de Monte-Cristo (2024)
Foarte bun. Actorul principal nu e tocmai pe gustul meu, dar filmul este excelent realizat. Absolut excelent. Cinematografia și decorurile de nota 200. Îmi place și că au schimbat povestea, ca să fie oamenii surprinși plăcut de film.

Anul nou care n-a fost (2024)
Amintiri plăcute despre ceva odios. Toată lumea vorbea, toată lumea șoșotea, fierbea ceva în aer, bla bla bla. Filmul e bine făcut, bine filmat, sunetul de excepție, dar în rest subiectul este romantizat. Se duceau să treacă Dunărea iarna. Desigur. Joacă și Manuela Hărăbor, aproape că am uitat când mințea la TVR.

Gladiator 2 (2024)
A cheltuit Ridley Scott toți banii. Când veți auzi că SUA e în datorii, e din cauza filmului ăstuia. Decorurile sunt excelente, este un film făcut pentru fanii cinematografiei, scenele de luptă sunt top.  Prea mult dialog pentru gustul meu, pe la jumătate s-a dus deja pe câmpii cu rechinii în Colosseum și intrigi…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. the order!

    102
  2. Se trecea Dunarea iarna, stiu prieten foarte apropiat care a facut-o. Ar fi trebuit sa merg si eu dar la 40 de kile ud (atunci) nu as mai fi scris acum. El a trecut (August 89), lesinat de la frig in timpul trecerii si tras la mal de partener, prinsi de sarbi, lagar si in Octombrie 89 trimis inapoi. Batut bine si intors acasa (noroc cu revolutia de stat) cu 50 de kile din 95.

    Comentariu apreciat.4110
    • Pai a trecut iarna, sau in August 89, ca nu e clar?

      Comentariu apreciat.421
    • Bipbip, de cand am scris comentariul, netrezit, la cafea, numai la aia imi sta capul si cred ca e ceva in ceata in capul meu dar mno, 35 de ani sunt 35 de ani plus ca sinapsele imi pornesc mai greu dimineata acum🤣
      Mea culpa, da, dar sigur iarna a tecut, in Decembrie si acum ca mi-am derulat totul in cap, treaz luminat, a fost Decembrie 88. Ce nu-mi pot aminti nicicum e ce a fost in August 89, de am amintit data aia, nici sa ma bati. Octombrie 89 trimis inapoi si aia e sigura data.

      1510
  3. Majoritatea filmelor sunt făcute pentru Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud.

    Mai ții minte articolul acela, cum că oamenii citesc titlul – poate cu îngăduință și subtitlul/textul de prezentare – și ignoră textul?
    Asta e versiunea filmelor.

    Rechinii ăia nu sunt pentru tine sau mine, sunt pentru asiatici.

    În privința lui Ridley Scott, încearcă să amestece proza filosofală cu secvențele de acțiune absurde.
    „Păi și de ce face asta, care e logica atunci?”, iar răspunsul e că el & alții încearcă să combine cu ce sunt obsedați asiaticii în serialele și filmele lor: proză filosofală de nivel de facebook + acțiune-fantezie absurdă gen „eroul a pocnit din degete & toți oștenii împăratului au căzut morți pentru că din pocnitul degetelor le-a rupt gâtul”.
    Asta le place publicului țintă, din Orient.

    118
    • Elita arabă are bani cu duiumul din surse de energie pentru care economia planetei nu ar funcționa + 1 miliard de nevoiași care sunt îndrumați să meargă în Europa & în Americi.
      Și religia, mai ales religia care nu vrea să asculte de sfaturile românilor, polonezilor & altora care muncesc ca vopsitori, electricieni, instalatori, șoferi etc.

      Elitele asiatice au bani un pic mai puțin datorită sclaviei. Europa & America nu au cum să fie în competiție directă fără să legalizeze sclavia & lagărele

      610
  4. Mai mare porcărie decât al doilea gladiator cu greu cred că pot găsi. Poate doar Ciuleandra, dar pe acesta l-am văzut când eram prea mic pentru a-l înțelege. Mai târziu mi s-a părut acceptabil.

    172
  5. Filmul „Anul nou care n-a fost” sufera serios de boala cinematografiei romanesti, probleme cu sunetul si pe alocuri, cu lumina. Da, povestea buna, prelucrata pe alocuri dar este aproape ceea ce trebuie.
    Nu stiam ca au facut alta ecranizare dupa Monte Cristo, interesant, o sa-l caut.

    910
    • Te-ai gândit că filmul nu este un documentar și regizorul decide ce vrea el să auzi/vezi clar?

      118
    • La cinematograf nu s-a remarcat deloc problema cu sunetul. Nu l-am revazut pe TV

      22
    • Taică-meu a zis că a încercat să-l vadă la TVR și pur și simplu a închis după 15 minute, înțelegea 2 vorbe din 10 din ce ziceau aia. L-a văzut pe netflix cu subtitrare.

      20
    • da, fix asa a fost la TVR, sa dea dracii ce-o fi asa greu sa faca sunetul la filmele romanesti?! nu se pricep? nu au bani de microfoane calumea?

      20
    • Eu am nevoie de subtitrare si cand merg cu metroul/tramvaiul/troleul. Uneori si la birou. Nu e vina mea ca multi oameni nu vorbesc romana cu toti dintii.

      Cat? Decat cartofi.

      00
  6. Și totuși de ce e Nero negru?

    191
  7. Anul Nou – fain, dar cei care au prins perioada au insistat că multe detalii sunt greșite.
    De exemplu, plasa oferită la magazin. Toate persoanele mai vârstnice din casă au sărit în sus că nu era așa, trebuia să ai plasă la tine. Cele din material textil erau practic nemuritoare. Și cele de plastic se tot spălau și refoloseau.

    124
    • Iar povestea cu scrisoarea copilului, precum și soluția găsită de părinți, au fost ca un banc ieftin.

      310
    • Eu nu mi aduc aminte sa fi vazut petarde in perioada respectiva. Tubul de spray gaurit cu carbid, catranu de la betele de chibrit folosit intr o chestie de la tractor cu un cui si guma de la masca de gaze sau foloseau o punga si aruncau in sus. Acum depinde si de la zona la zona.

      160
    • Suruburi + piulita + fosfor de la bețe + punga foloseam și noi!

      90
    • NOU
      #20

      capsele de la pistolul de împușcat bolțuri? se făcea la strung un cilindru în 2 părți, cu filet, și cu un cui detonator care ieșea printr-un capăt; cuiul se lovea cu putere de beton, capsa exploda în cilindrul ținut în mînă

      50
    • Injectoare cu cui si elastic

      50
    • A existat!:)) se numea „punga de un leu”!

      41
  8. „Anul nou care n-a fost” – mie mi s-a părut că a fost jucat prost. Poate cu excepția lui Iulian Postelnicu, toți actorii au jucat neașteptat de prost. Bine, la unii dintre ei nici nu poți avea avea așteptări, Mihai Călin fiind unul dintre aceștia.

    617
    • am incercat sa ma uit, cred ca 20 min am rezistat.
      Aproape la fiecare film romanesc imi incalc promisiunea ca „nu o sa ma mai uit niciodata” la productii romanesti si imi aduc aminte de ce mi-am promis :P

      Nu-s eu marele critic de film, am trait in perioada aia si lumea NU era asa de trista.

      23
    • Da-mi voie sa ghicesc: esti suveranist? Ca numai lor le pute filmul. Si este logic sa fie asa

      517
    • @kilroy
      Nu, filmul e o porcărie, nu orientarea celui care se uită. Fuck, acuma tre’ să-mi placă orice aberație că altfel vine poliția gândirii și nu trec testul de nesuveranist?

      81
    • @Kilroy
      Operezi cu prea puține concepte și de aceea asocierile pe care le faci sunt limitate. Eu am spus că actorii au jucat prost. Poate nu e așa, dar nu toți suntem critici de film. Dacă în cazul unora dintre ei nu a fost o surpriză, pentru că mereu au jucat prost, exemplul fiind Mihai Călin, de la alții aveam așteptări mai mari. N-am zis nimic despre subiect, despre scenariu, regie, despre „ce bine era odată, când omul era om” etc., cu excepția bancului cu scrisoarea și cu „prima” cutie poștală. Fiind în joc libertatea sau viața ta, tu nu te întrebi la care din cele două cutii a pus copilul scrisoarea, îți dai seama abia după ce ai vandalizat una dintre ele. În schimb, la miting ai prezența de spirit să dai o pertardă și să declanșezi istoria. Dacă sunt suveranist sau nu, poți „răsfoi” blogul și afli singur, că am mai comentat pe el. Știi, prin anii 90 erau unii care urau trandafirii roșii, pentru că FSN-ul avea trandafiri în sigla partidului. Ei poate erau oameni deștepți, dar tot cu concepte puține operau. Vezi că-mi place și Ceaikovski, ce zici, sunt putinist? Și Bruckner, deci aș putea fi și nazist. Nu te încurc cu Rahmaninov, că era mai mult imperialist american decadent decât rus, unde mai pui că niște neamuri de-ale lui susțin că ar fi fost urmaș al lui Ștefan cel Mare.

      20
  9. Mi-a placut fata/reactia doamnei Mercédès cand i-a fost prezentat contele.

    31
  10. Nu am inteles nimic din Gladiator 2 – nu exista tensiune, caractere bine definite, suspans etc. Totul pare sa fie un fel de clip pe tik tok unde mancam popcorn si asteptam happy end-ul.

    50
    • Am facut greseala sa merg la cinematograf. Mai era cam o jumatate de ora din film si, daca as fi venit singur, ma ridicam si plecam

      20
  11. Alte detalii din “Anul Nou” .
    Portocala – reușeai să cumperi câteva bucăți o dată pe an, după ce stăteai ore întregi la coadă în frig. Erau strict pentru familie. Nu dădeai vreuna cadou decât dacă aveai obligații serioase.

    Cremă de la farmacie- firesc era să nu găsești ceva, nu să găsești. Dacă aveai nevoie de articolul respectiv pentru fugă îl căutai în tot orașul, apelai la relații, dădeai șpagă. Nu intrai în prima farmacie și te așteptai să-l găsești.

    Frământările actriței- puțin credibile. De la o anumită funcție în sus erai obligat să te înscrii în partid. Și o învățătoare dintr-un sat prăpădit era obligată să facă propagandă, să îndoctrineze copiii. Greu de crezut că puteai să scapi fără compromisuri dacă lucrai în showbiz.

    202
  12. Ai mei nu au fost șocați sau indignați de ce se întâmpla la Timișoara. Pe de o parte sperau să se întâmple ceva și să scape de Ceaușescu, pe de altă parte erau speriați să nu strângă regimul șurubul. Aveau video, casete și, cel mai rău, două acumulatoare meșterite de bunu. Astea două înmagazinau curent în timpul zilei, iar seara aveau suficient pentru câteva becuri chioare când se lua curentul.
    Lux.
    Probabil din ceva materiale sustrase din fabrică. Iar ai mei stăteau cu groază că o să-i denunțe careva și nu mai știau pe unde să le ascundă.

    42
    • A nu se înțelege că ai mei erau deosebit de răi, erau oameni normali care se străduiau să supraviețuiască în respectiva orânduire. Dar să te miri că regimul împușcă protestatarii e ca și cum ai fi fost șocat că șerpii veninoși mușcă și poți muri.

      01
  13. Chiar și așa filmul a fost fain. Ideea era haioasă, iar Adrian Văncică e excelent în rolul muncitorului de la care pornește totul, lui Săpdaru îi reușește rolul de apparatchik infect și Marian Râlea îți dă fiori. Mi-a plăcut și securistul, fiu devotat și soț sub papuc, panicat că cineva îi ascultă și lui telefonul.

    162
  14. Absolution parea ca incepe bine apoi a dat-o in slow drama cu tendinte woke skizofrenice, am adormit si nu stiu ce s-a mai intamplat, probabil nimic notabil, a stors 2 lacrimi unora si cam atat.

    00
  15. Legat de filmul romanesc, pe reddit unii intrebau de ce trebuia sa o scoata pe aia din cadru, sau nu intelegeau de ce isi doreau sa moara nea Nicu..

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube