Criză alimentară în România? Sau în lume?

Nu, nu e nici o criză alimentară în România, nu e nici o problemă naţională, dacă eu vreau să las terenul meu pârloagă o fac.

Sigur, am discutat despre asta aici şi aici, concluzia generală a fost una singură: eu nu mă pricep la agricultură, iar săracii ţărani trebuie lăsaţi în pace, că ştiu ei ce fac. Cum adică ce fac ţăranii? Păi, produc cartofi mai scumpi decât nemţii (şi ţineţi cont că ăia nemţeşti trebuie şi transportaţi până aici pe autostrăzile noastre).

Vedeţi un material pe larg la ProTV.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Guvernul german acorda subventii agricole mai mari decat guvernul roman, de aceea cartofii lor sunt mai ieftini.
    Speculez insa ca nemtii nu dau subventii la cei cu doua-trei hectare, ci la culturi mari. Parca asa ar fi mai eficient.

    00
  2. Toti taranii vor sa fie boieri asta e de cand lumea si pamantul.

    Eu stiu 2 modalitati sa ajungi boier: 1) te nasti boier; 2) muncesti de-ti sar capacele tu si alte cateva generatii.

    Mai stie cineva si altele?

    PS Leul care sta si se linge e din prima categorie, el poate sa se linga cat vrea tot rege ramane

    00
  3. pai cumn sa producem noi ceva cand la noi inca se cultiva cu ajutorul animalelor, sau iai carea u tractor au unu d;ala universal de pe vremea lu Hitler.
    Utolajele pe care le au acum asa zisi agricultori din romania le aveau americanii pe la 1860, fara gluma

    00
  4. Ha, aveam o imagine mult mai sugestiva, dar nu am copyright pe ea, so, merge si asta…apropo, un concern gigant din state tocmai a cumparat silozurile din portul Constanta.

    00
  5. Cresterea preturilor la alimente este o tendinta care va continua, poate nu la fel de mult ca in datele de care vorbesc sursele citate de ProTV.
    Da, ai dreptate, Romania trebuie sa produca mai mult, dar e nevoie de o politica coerenta de sprijinire a agriculturii. E imposibil sa fii competitiv la preturi daca oamenii nu pun in comun pamantul sa cultive suprafete mai mari. Aici sunt multe orgolii, dar si lipsa de sprijin din partea statului. Poate e si o schimbare de mentalitate a celor de la tara, care nu mai dau importanta agriculturii.

    00
  6. Nici alimente nu suntem in stare sa ne producem singuri…

    00
  7. stii ca in UK se dau subventii pentru parloaga?
    adica statul te plateste sa nu strici terenul.
    mai gandeste si dincolo de morcovul tau…

    00
  8. @Geo Atreides: nu este vorba doar despre preţ, ci şi calitate. De ani de zile luam doar ocazional câte un kg de cartofi din piaţă, pentru că nu erau buni. Am încercat şi bisniţari, şi ţărani. Îi întrebam de unde sunt, pe care nu-i ştiam. Cartofii ca şi alte vegetale, deşi la prima vedere sunt de două feluri, albi şi roşii, în realitate sunt sute de subspecii. Cândva ţăranii se pricepeau bine la subtilităţile acestea, acum însă parcă s-au tâmpit de tot. Le amestecă fără nici un discernământ şi te trezeşti că în oală unii s-au sfărâmat, alţii sunt încă semicruzi. Unii au gust plăcut, alţii nu, unii au o textură mai grijoasă, altele mai degrabă fibroasă.

    Astă toamnă am nimerit la unul nişte cartofi excelenţi, fierb uniform, gust şi textură foarte plăcute, ca pe vremuri. M-am întors la el să mai iau şi stând de vorbă cu tipul aflu că cei pe care-i luasem îi adusese din Austria. Avea mai multe sortimente, dar ăştia erau de import. Aşa am ajuns ca acum să am acasă 100+ kg de cartofi austrieci deşi înainte nu-mi imaginam că voi ajunge vreodată ca până să cartofii să-i iau din import.

    00
  9. Sakura nu reusesc sa vad utilitatea celor 100+ de kilouri de cartofi din beciurile tale. sau de pe balcon:))

  10. Criza alimentara…
    Unde?
    uite aici ce vrea lumea

    00
  11. @arhi- si eu sunt impotriva stocurilor mari de alimente din camara si incerc sa o educ si pe socrela, dar ea nu si nu. A luat in toamna vreo 3 saci de cartofi de la targ si eu m-am crucit, i-am zis c-or sa incoteasca in camara.
    Saptamana asta mi-a zis ca aproape s-au terminat cartofii. :D Bine, noi suntem si multi si mancaciosi…

    00
  12. Arhi, e stocul care se consumă până prin primăvară. Demult nu am mai luat la stoc, dar prinzând unii de calitate bună, n-am vrut să pierd ocazia. Ştiu, nu mai e ca cândva că nu mai găseai, acuma găsesti oricând dar mai rar să fie şi buni. Şi iarna e mare riscul să-i cumperi îngheţaţi, deci numai buni de aruncat. Aşa am scăpat de o grijă. Dacă aş şti că oricând găsesc cartofi buni în piaţă nu mi-aş fi luat, dar experienţa anilor trecuţi mi-au arătat că nu prea găsesc.

    00
  13. @Zoso: Nu este nevoie. Cât timp producem scump şi prost, vin ei şi singuri. Chiar astă seară mă uitam prin Car-si-fur, o amărâtă de gulie românească e mai scumpă decât un avocado, mango sau o nucă de cocos…

    00
  14. @Zoso, offtopic, a se şterge după citire: acum cateva minute m-am uitat in cache dupa ceva şi am observat ca cele mai mari fişiere sunt de la tine. Fotografii png unele peste 800 KB. Poate intenţionat ai renunţat la formatul jpg, poate este o greşeală neobservată şi consumă banda degeaba…

    00
    • @Sakura: ştiu problema, e de la windows live writer, unealta cu care scriu pe blog. tov. idioţi de la microsoft s-au gandit că e foarte interesant să imi modifice ei aleator formatul imaginilor. şi uneori mai uit sa rezolv manual problema.

  15. In curand fermirii care vor lucra pe campurile din Romania vor fi niste mexicani. Si romanii vor fi la barurile din comuna, unde vor comenta munca mexicanilor

    00
  16. solutia ideala e sa fie lucrate terenurile de catre anumite asociatii, dar nici taranii nu vor si nici asociatii nu prea sunt

    00
  17. @Gerhald #17:
    +1

    00
  18. Atata timp cat motorina pentru agricultura este subventionata in Germania, atata timp cat apa pentru irigat este mai ieftina in Germania decat in Romania cartofii romanesti vor fi mai scumpi decat aia din Germania.

    Stiai ca, de exemplu, subventiile pentru lapte sunt de 10 ori mai mari in Franta decat in Romania sau decat in Cehia? (asta e si unul dintre motivele pentru care cehii ar cam vrea sa iasa din UE)

    Stiai ca, in Romania, un litru de lapte este cumparat de catre procesatori de la producatori la pretul de 0.5 lei? Nu sunt vinovati producatorii ca este laptele scump la magazin.

    Asa e si cu cartofii.

    00
  19. Se duce totul de ripa …chiar nu se vede ?

    00
  20. Nu este nici o criza alimentara momentan ! Insa ne paste criza alimentara ! Prin 2015 se preconizeaza, si va fi datorata cererii globale de alimente prea mari si scaderii productiei in lume !

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile