Credeți că un impozit pe casă mărit ar prăbuși piața imobiliară?

Viața e un pic ironică. Am râs de VW și am ajuns să am Passat, am râs de japonezi și am ajuns să am vreo 3 de la ei. Acum, nenea ăsta de care râdeam în 2014 a scos din nou casa la vânzare, am trecut pe acolo și vrea 210.000€ pe ea. Am râs eu, dar parcă nu e râsul meu, și mă mănâncă pielea…

Dar, mă gândeam la ceva, pornind de la situația cu nenea ăsta. Omul o ține la prețul ăsta și nu-i pasă dacă se dărâmă între timp pentru că impozitul este 200 lei pe an.

Un impozit pe proprietate de 1% pe an ar schimba un pic lucrurile. Nu doar că l-ar face pe acest cetățean (și pe cei ca el) să se grăbească un pic cu vânzarea, dar ar și schimba prețurile. Toată piața ar avea prețurile schimbate. Când cumperi, te gândești că urmează să dai 2.000€ pe an doar impozitul, așa că aștepți să mai scadă prețul. Brusc, la Stuttgart și Munchen începe să bată un aer rece. Dintr-o dată nu mai sunt bani de cumpărat bolizi de lux. Toți oamenii care stau pe imobile despre care toți știu că nu valorează atât, pentru că “lasă că nu cere de mâncare” se vor gândi de două ori. Toți isteții care au cumpărat 5-6 case ca să le vândă peste 5 ani se vor gândi că nu e o idee bună să le țină goale.

Ar duce la gentrificare? Sigur că da. Dar ar duce și la proprietari care pot întreține casele în care stau. Ar duce la mai puține sentimente și la mai multă responsabilitate. Și ar duce la conversații de tipul…

– Costeluș, tu cât ceri pe căzătura asta?
– 120.000€, să moară mama, ăsta e prețul pieței, atât valorează!
– Mișto. Deci plătești 1.200€ pe an impozit pe ea?
– Ah, nu, nu mai vreau să vând atunci.
– E ok, dar tot impozitul ăsta o să îl plătești, că atât valorează casa!

Sunt pline orașele de oameni care nu au 200 lei să dea o vopsea pe gard, câteva mii să repare acoperișul, 60 lei un mop să spele geamurile, dar când e să vândă toți cer niște sume aberante, pentru că proprietatea înseamnă doar beneficii, nu și responsabilități.

Chiar și 0,5% pe an ar fi amuzant. Dar nu se va întâmpla niciodată, pentru că cine face asta pierde alegerile. Așa că așteptăm ca fiecare proprietar de casă să renoveze când are el chef, de obicei după ce moare, în timp ce bălim la curățenia din Dresda, Praga, Bratislava sau Bremen. În curând și Ruse sau Varna.

Credeți că un impozit pe casă mărit ar prăbuși piața imobiliară?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

189 comentarii

 1. ‘Dar nu se va întâmpla niciodată, pentru că cine face asta pierde alegerile’….dap, romanii sunt japite …nimic nou…

  Comentariu apreciat.7853
  • Hai că gândiți doar cu o circumferință… scoateți-va voi părinții sau bunicii din casele pentru care au muncit o viață să le aibă, să le întrețină așa cum au putut! Vă zic eu că o să plângă că îi duceți la azil, chiar dacă nu este asta adevărul.
   Apoi mai este o chestie, de mentalitate… oamenii care au plecat de la țară, de la periferie, în anii comunismului și perioada de după nu s-ar mai duce departe de centru…că sunt bătrâni, au spitalul aproape, au piața, aproape, au administrația locală aproape, zone de petrecut timpul aproape.

   E un pic cinică gândirea voastră fiindcă nu e vorba doar de a-ți permite…e vorba de demnitate, dacă ai muncit o viață întreagă să îți permiți, iar la pensie …e mai greu, fiindcă așa este societatea croită, merită să fie dați la o parte?!
   Sună bine dintr-un anumit unghi, dar o astfel de decizie va crea și drame.

   Cum sa plătească un bunic 600 de euro impozit pe an când astea ar fi veniturile lui pe 3 luni???

   Comentariu apreciat.19953
  • Ca in lockdown / pandemie: “Hai ba ce-mi pasa mie de batrani, sa stam aci in carantina, reporniti economia, huoooo”

   Comentariu apreciat.5211
  • NOU
   #4

   Auzi, un bunic. Ai vorbit ca la protv, unde toti batranii sunt ”bunici” si toti copii sunt ”micuti”. Va uitati prea mult la televizor.

   Indecis. Tu ce zici?6346
  • @Pato Basil

   “Cum sa plătească un bunic 600 de euro impozit pe an când astea ar fi veniturile lui pe 3 luni???” – eu din asta inteleg ca nu-si permite sa stea acolo.

   Sunt f multi astfel de bunici care se incapataneaza sa stea in apartamente de 3-4 camere singuri si se plang ca nu le ajung banii de medicamente. Singura solutie pe care o vad e sa le mareasca PSD-ul pensia.

   Indecis. Tu ce zici?7356
  • @Pato Basil
   In majoritatea zonelor centrale poti gasi apartamente decente cu 2 camere sau garsoniere. Vinzi casa prea mare pentru “bunicul” respectiv si il muti intr-un apartament in aceeasi zona. Sau il ajuti sa isi intretina casa, si ii platesti impozitul. 600 de euro pe an e 50 euro pe luna, 60 de lei pe saptamana. Nu merita “bunicul” 60 de lei pe saptamana de la tine?

   Si exista batrani care locuiesc si la periferie, nu doar in centru. Oare cum reusesc?

   Cum mai scrie cineva mai jos, 1% posibil sa fie cam mult. Dar macar 0.5% ar fi mai ok.

   Stiu un apartament in Bucuresti, casa veche, zona centrala destul de buna, care sta gol si se deterioreaza de vreo 10 ani. Mostenitorii cer ~400K RON pe el, nimeni nu se arunca. Impozitul e cam 200 RON/an. Adica 0,05% din cat cer ei. La pretul lor 0.5% ar fi 2000 RON pe an, nu cred ca le-ar mai conveni sa tina casa goala zece ani. Cum rezolvi situatii ca asta fara sa cresti impozitele?

   Indecis. Tu ce zici?3932
  • 1. Se vede clar că nu trăiți pe lumea asta. @sitting duck Bunicul ăla poate sa fie taică-miu, care sta în 2 camere (adică apartament cu un dormitor, cum este definit în Vestul pentru care sunteți voi fani, dar pe care nu-l înțelegeți). Zona in care are apartament, etajul, utilitățile, ridica prețul la vreo 60k. Vi se pare că e prea mult pentru un cuplu de vârsta a doua? @george @serban

   2. Soluția ar fi impozitarea pentru cei care au mai mult de două proprietăți…(nu cum gândiți voi “ai ieșit la pensie ești cetățean de mana a doua, la gunoi cu tine!”) . Dar posesia de mai multe imobile e altă problemă, dar nu obligi omul să renunțe la viața pentru care a muncit o viață… fiindcă sistemul este inechitabil și nu acordă șansa la demnitate.

   3. Este ușor să semnezi verdicte dacă nu ești în postura să te afecteze cel puțin pe moment.

   Comentariu apreciat.8019
  • Este ușor să semnezi verdicte dacă nu ești în postura să te afecteze cel puțin pe moment.

   la fel de ușor e să găsești motive să nu se facă nimic când te afectează direct. pe principiul “să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic”.

  • Ca o completare, este vorba de un oraș de provincie…periferia României, periferia Europei… Cât de periferic ați vrea voi să se mută?

   Comentariu apreciat.3611
  • @Vali a avea o proprietate este o problemă, a avea mai multe e altă problemă…iar la completare ce ai mai putea spune? Referitor la ideea cu impozitarea.

   Nu e vorba că sunt eu afectat, dar in Romania sunt milioane de oameni care după schema asta efectiv vor fi aruncați pe drumuri. Nu știu cine ar renunța la bunul lui, mai degrabă ar face credit la IFN-uri să achite “ideea ta” până nu ar mai putea-o duce. (Poate că mă înșel)

   Indecis. Tu ce zici?2610
  • @Pato Brasil
   Ok, la 60K euro, 0,5% e 300 euro/an, 25euro/luna. Nu ai tu 120 de lei pe luna pentru tatal tau? Ca doar gandesti cu mai multe circumferinte, nu cu una singura, ca noi.

   Am vazut batrani care locuiesc in saracie adevarata, asa ca m-am cam saturat de oameni care au apartament central si se vaita de saracie.

   Indecis. Tu ce zici?3032
  • Bai fratilor, asta cu mutatul batranilor in case mai mici nu e chiar usor de facut. Iar daca oamenii aia nu au copii care sa ii ajute si bani este de-a dreptul imposibil.
   Am locuit pana de curand intr-un bloc in care multi batrani nu aveau copii sau rude apropiate capabile sa ii ajute (destui nu aveau pe nimeni) si singura lor cale de supravietuire era sa lase dupa moarte locuinta unor vecini care aveau grija de ei in ultimii ani. stiu de 3 persoane de pe scara mea care activau in zona asta a .
   habar n-am cum intrau in posesia locuitei dupa moartea batranilor pentru ca se fereau sa de detalii. eu chiar am vrut sa cumpar o locuinta de la unul dintre ei si a vandut-o pe ascuns numai sa nu se afle careva de pe scara secretul.

   Daca nu ai bani si putere de munca, vigoare, nu prea ai cum sa te muti. Pe langa asta trebuie sa fii pregatit sa te rupi de locurile si persoanele cunoscute.
   Cum credeti voi ca se poate muta o persoana singura, bolnava, care are 3000 de lei stransi pentru inmormantare si o pensie de rahat? Cum?
   Si presupunind ca cineva reuseste sa se mute de la 2 camere din Militari la o garsoniera in curu’ Bucurestilor cu cati bani credeti ca ramane?

   Comentariu apreciat.358
  • Bai fratilor, asta cu mutatul batranilor in case mai mici nu e chiar usor de facut. Iar daca oamenii aia nu au copii care sa ii ajute si bani este de-a dreptul imposibil.

   confunzi “e imposibil” cu “nu vor ei”.

  • @Șerban “Ca o completare, este vorba de un oraș de provincie…periferia României, periferia Europei… Cât de periferic ați vrea voi să se mută?”

   Ai citit asta?

   Ok, să zicem că îi voi ajuta dacă se va ajunge la o asemenea prostie, dar tot la demnitate ajungem…crezi că se vor simți bine știind că eu nu am casa mea și că sunt obligați să ia bani de la mine?

   Voi vorbiți de sărăcie, dar oamenii au muncit cinstit 30-40 de ani. Și nu s-au plâns nimeni, este normal când vine cineva cu “idei” să privim din mai multe perspective…nu doar a celor care câștigă 100k pe lună, că nu toți sunt it-ști și top manageri in București.

   Btw daca la granița Europei un apartament cu un dormitor costa 60k și pensiile sunt oarecum uniforme, vreau sa va văd pe voi cei din București, Cluj unde apartamente similare poate costă dublu, sau chiar Brașov oraș turistic.

   @ Vali corect “nu vor” sunt latini sentimentali, dar unde să se ducă? La bulgari? Peste Prut?

   167
  • la mai mic. era plin pe TV de reportaje cu oameni care se plângeau că e întreținerea scumpă și ei stăteau singuri in 3-4 camere. ai dreptul la un acoperiș deasupra capului, dar nu la ăla pe care ți-l permiteai acum 10 ani.

  • Mai mic de o sufragerie și un dormitor ar fi o garsoniera, este decent? Vorbim despre standarde occidentale, dar îi aruncam pe bătrâni in ghetouri daca “nu mai sunt de folos societății”.

   Ți-am spus înțeleg ideea pentru priorități multiple, de ce nu pui problema astfel …impozit progresiv pentru fiecare mai mult de două locuințe.

   Înțeleg de penalizări la impozit pentru imobile degradate.

   Dar ce zici tu și susținătorii este o “deportare modernă”. Dacă îi forțezi sa renunțe la viața pe care și-au dorit-o.

   De ce in centru?
   Fiindcă ai mei merg pe jos la piața, merg pe jos la spital, merg pe jos, la administratia locală. Nu au automobile, nu congestionează traficul, nu congestionează mijloacele de transport în comun fiindcă au totul în proximitate.

   Deci exista și beneficii, dar cu ochelari de cal nu vedem celelalte aspecte pe care oamenii le urmăresc. De ce sa nu se mute unde salvarea face o ora până ajunge, “să se curețe” la prima problema medicală.

   Firește suntem oameni, gândim, simțim și trăim diferit deci e de înțeles că nu trebuie sa avem aceleași opinii.

   Comentariu apreciat.398
  • Mi se pare ca aici pe blog parerea generala este ca solutia pentru a salva Romania din stare mizera in care se afla este sa impozitam totul din ce in ce mai mult.

   1. Tinerii vor sa impozitam casele si sa ii mutam pe batrani undeva la tara ca sa se elibereze casele din centru si sa se poata muta ei acolo. In acelasi timp, aceiasi tineri sustin sus si tare ca este mai bine sa stai in chirie pentru ca asa au vazut ei in Germania. Problema este ca nu isi dau seama ca aceste 2 masuri combinate vor duce la cresterea chiriilor.
   Iar celor care vor sa cumpere proprietatile astea care s-au eliberat daca le spui ca ar trebui sa plateasca taxe de transfer a proprietatii intre 5-10% (la fel ca in Germania) sar de fund in sus. S-au agitat ei si in alte situatii, cand nu a scazut TVA-ul pentru locuinte.

   2. Cei care merg cu transportul in comun vor sa se mareasca taxele pe masini si pe locurile de parcare, dar in acelasi timp se plang de faptul ca este prea aglomerat in transportul in comun. Pare ca nu isi dau seama ca renuntarea la masini va agomera si mai tare transportul in comun.
   Surprinzator, aceiasi oameni vor si cresterea tarifelor la transportul in comun, fara sa aiba vreo garantie ca asta va duce la cresterea numarului de autobuze, tramvaie, garnituri de metrou.

   3. Cei care merg cu masina personala, vor sa creasca taxele la locurile de parcare publice sperand ca ii va tine buzunarul mai mult decat pe vecinul si ca vor reusi sa “fure” locul acestuia.
   Pentru astia chiar am o veste proasta: “Baieti, nu sunteti atat de instariti cum va credeti. Daca va tineau buzunarele, va cumparati un apartament intr-un bloc nou unde aveati si loc de parcare.”

   Comentariu apreciat.396
  • Pentru Pato.
   Cit au platit parintii tai pe acel apartament?In lei,in euro,in salarii lunare?

   719
  • @Pato – sincer discutiile astea cu dreptul la o viata normala sau buna ma obosesc pentru ca mi se par ilogice. Ai dreptul sa ai exact ce iti permiti, nu ce e minim, decent sau bun.
   Inteleg ca e o chetie personala in cazul tau insa hai sa o luam in general, ai x familii in case amarate, cu un robinet in fata casei, buda in fundul curtii si care traiesc din munca sezoniera si alocatiile copiilor. Este aia viata? Nu ar merita o casa mai mare, conditii mai bune, etc? Cine si cum ar trebui sa schimbe asta? Facem o magie si pac, ii mutam din casuta cu 2 camere si pamant pe jos intr-o casa cu sobe de teracota, baie, 3 dormitoare si bine izolata?
   Da, oameni in conditii triste sunt peste tot insa omitem un aspect – realitatea este consecinta directa a deciziile si actiunilor noastre. La un moment dat batranul ala amarat a avut 20 de ani si putea muta muntii din loc, putea sa munceasca, sa se miste, sa produca, sa stranga un leu. Unii au strans, unii nu si acum ar trebui sa le plangem de mila celor ce nu au.. ca asa e crestineste?
   Hai sa iti dau eu un exemplu personal, eu si Iulica, la 3 case de mine, am copilarit impreuna la tara. Eu am tot pus pomi fructiferi prin curte si acum am o groaza, el nu a plantat niciodata. Acum eu am tot felul de fructe si el se uita cu jind. E vina mea ca eu am si el nu? Ar trebui sa impart cu el doar pentru ca eu am cumparat, plantat, avut grija de pomi si el a baut 2 beri in loc sa ia un pom si se uita la tv cand eu udam pomii?
   Nu e nici mandrie si nici secret, toti trecem prin aceleasi faze, daca nu ai grija de ce faci in viata ajungi la un punct unde ai probleme. Din pacate nimeni nu vrea sa auda de munca, economii, etc, oamenii vor sa auda de bani, cheltuit, distrat, trait viata acum.

   Indecis. Tu ce zici?2327
  • Satul romanesc merita sa moara, batrinii care nu reusesc sa plateasca impozitul pe casa merita sa moara, economia aia plina de fiare vechi a meritat sa moara. Pana mea, ai grija, la cati hateri ai aici, poate dai de unul care ia lucrurile la propriu si iar te trezesti cu o pietricica in casa.

   1611
  • Sustin cu tarie impozit de 1% pentru orice proprietate.
   Nu sunt deacord cu socialismul excesiv care plange de grija celor saraci dar nu face nimic in a-i determina sa nu mai fie saraci.
   Pentru saracul bunic, dar si pentru cei saraci, cei cu copii multi exista o solutie simpla: deduceri legale.
   Avem tehnologie si trebuie sa creem o baza de date unica. definim corect familia respectiv gospodaria si putem aduna proprietatile pentru un anume CNP. Putem oferi de exemplu un impozit de 0,05% pentru primii 50 mp. detinuti, impozit, sa zicem de 0,15% pentru suprafata intre 50 mp. si 90 mp., 0,3% pentru ce detii intre 90 si 120 mp. Pentru ce ai peste o anumita suprafata consider ca esti suficient de demn sa platesti impozit.
   Deasemeni se pot da suprafete suplimentare pentru fiecare copil, poti oferi deduceri si pentru chiriasii care nu au alte proprietati. Putem completa schema cu alte situatii clar definite si limitate.

   Ramane problema cum stabilim valoarea reala a unei proprietati dar si aici am solutii.
   Cifrele au valoare de exemplu.

   Sunt sigur ca astfel piata imobiliara si mentalitatile noastre se vor regla si se va reduce numarul de case fara suflet.

   00
  • @ căposu pe vremea aia nu exista euro (cred), cred vreo 3000 de dolari
   @ bigbear diferența este că taică-miu a muncit de la 16 ani până nu a mai putut.

   Și pe aia care stau fara condiții și nu au nici posibilități îi retrogradam de la viață, Hitleri mici ce sunteți?

   Aia prin America care stau in rulote, că doar povestea lor a câștigat Oscarul anul asta, oare de la ce au plecat? Problema homeless-ilor …nu e problema nimănui, oare nu este un efect a unor măsuri de genul ăsta, plus sistemul bancar cu zona de creditare :).

   144
 2. Nu.

  Firmele care au făcut blocuri aiurea, cu/fără sprijin politic (sau ‘ocult’), în tandem cu moștenitori norocoși (vezi cazul tipei, fiică de securist, cu 17 proprietăți pe nume), nu vor renunța la asta.

  Comentariu apreciat.534
 3. Nu ai înțeles tu. Ei sunt “milionari discreți”.

  Comentariu apreciat.714
 4. Vad poza din articol… mi s-a facut dor de inghetata alora.

  75
 5. 1% cred ca ar fi prea abrupt si-ar iesi cu revolte si rascoale, dar 0,5% e chiar fezabil.

  Bineinteles o dai cu 1% intai sa se scandalizeze lumea si apoi ii linistesti ca e doar 0.5% urmatorii 3 ani si creste dupa la 1%.

  Indecis. Tu ce zici?3446
 6. nu impozitarea de genul asta e solutia. Daca imi construiesc casa, evaluata la ~120k, ca atat e pretul zonei, desi ea e casa nou construita, solutia mentionata de tine ma “incurca” pentru ca nu am de gand sa o vand si nu fac specula.

  Daca tu vrei o solutie pentru casele neingrijite, taxele trebuie sa se refere doar la alea, nu la toate.

  Ca altfel e nedrept ca si vecinul de langa casa neingrijita, care din ai lui 15k pe an da 1k pe renovare/ingrijire sa plateasca 1.5k impozit(pentru ca daca aia neingrijita e 120k, aia ingrijita e cel putin 150k).

  Solutia ar trebui sa fie alta, similara cu cea aplicata caselor din centru. Impozit marit pentru case neingrijite.

  Fiecare Primar/consilier responsabil pe cartierul respectiv sa faca un “recensamant” o data la 2-4 ani al blocurilor si caselor din cartierul respectiv.
  Sunt neingrijite? +5/10/20% la impozit.
  Le repari/reabilitezi? Revii la impozitul normal in anul urmator.

  o data la 2-4 ani e decent cat sa nu pierzi jumate din timp facand asta.
  Legislatia poate fi modificata astfel incat sa fie obligat proprietarul sa permita accesul unui specialist in curte/casa pentru o analiza a structurii(daca e cazul) si sa determine cu cat trebuie marit impozitul.

  Bineinteles, norme de aplicare clare. Daca casa e “murdara” de praf, nu e neaparat un motiv de crestere a impozitului. Daca si peste 2/4 ani e la fel insa, poate fi un motiv de 5% in plus.

  Daca ai crapaturi pe fatada casei, tigle lipsa, gard rupt, 30% crestere incepand de anul viitor. Ai timp pana la finalul anului sa repari, dai un telefon la primarie/consilier sa faca o noua verificare, daca ai reparat problemele nu mai ai crestere de impozit.

  Sounds like a better plan for me.
  Da, ai nevoie de niste forta de munca suplimentara, dar nu exagerata. Maxim 8 oameni.
  2 sa se plimbe pe teren zilnic sa vada case, 2 la birou sa faca acte/raspunda la telefon, 2 specialisti care sa poata evalua starea casei, 1 sef care sa supravegheze totul.

  cate 2 ca sa existe backup cand sunt in concediu si sa fie si putina competitie intre ei 🙂

  Comentariu apreciat.5223
  • O idee ar fi si sa fie impozit de 1% sau 0,5%, cum zice Vali, si sa-ti poti deduce o parte din impozit cu costurile reparatiilor.
   120.000E casa.
   Impozit 1200E
   Tablua ruginita pe acoperis. Vin baietii, o vopsesc, dau factura pe 500E, mai ai 200E materiale, pac reduci 700E din impozit.
   Asa motivezi oamenii sa renoveze si pedepsesti pe cei care isi baga picioarele.

   Comentariu apreciat.8813
  • Vin baietii si o vopsesc, esti sigur ca e suficient, daca trebuie schimbata? Cine decide? Ai o crapatura in perete, ce trebuie niste chit sau o renovare completa? Dar cand iti vine factura de renovare completa (cu deducerea de rigoare) si de fapt s-a pus doar niste chit? Iar aia 8 oameni pe care i-ai numarat tu, nu stiu pentru ce oras i-ai calculat, dar in bucuresti ti-ar trebui zeci de experti, evaluarea unei case nu o faci plimbandu-te prin oras si facand 2-3 poze.
   Sigur ca proprietatile neingrijite, proprietatile nelocuite (oficial) si proprietatile secundare (gen ai 3 case pe pers. fizica) ar trebui impozitate mai mult, dar as incepe cu celelalte doua, pentru ca acolo se rezolva doar din acte. Acolo unde intervine factorul uman de “ievaluare” si decizie e loc de mita, abuz in serviciu, nervi, etc.

   175
  • @Zarax, te lovesti de aceeasi problema pe care a prezentat-o @matthers.
   Daca eu am casa noua ce nu necesita renovare, platesc impozit 1% din valoarea acesteia. In schimb vecinul are o cazatura de casa si o spoieste in fiecare an doar atat cat sa isi deduca impozitul. Nu este deloc corect sa platesc mai mult decat vecinul, doar pentru ca eu am investit mai mult de la inceput.

   42
  • @Zarax . O casa s-ar putea sa nu aiba nevoie de reparatii chiar anual.

   O casa nou construita ar trebui sa nu aiba nevoie de reparatii minim 5 ani.

   O spalare o faci tu, nu chemi firma, nu ai factura.
   Curatarea jgheaburilor o faci tu, nu chemi firma, nu ai factura.

   Si atunci ce cheltuieli deduci?

   Problemele la care se refera Zoso sunt cele de genul: fatada mizerabila/crapata, tavan gaurit, balarii in curte, gard daramat.

   Alea apar la >5 ani de neingrijire constanta.

   Si atunci, e stupid sa platesc impozit cand n-am ce sa repar. Sa platesc servicii fictive de genul “reparare” doar ca sa invart niste bani? Se ajung la intelegeri cu firmele. Factureaza 500 euro, le dau doar 100, eu platesc mai putin cu 500 la impozit, castig 400.

   Evaziune fiscala sustinuta de reglementari tampite.

   50
  • Problemele la care se refera Zoso sunt cele de genul: fatada mizerabila/crapata, tavan gaurit, balarii in curte, gard daramat.

   Alea apar la >5 ani de neingrijire constanta.

   nu.
   1. alea apar după 20 de ani de la tencuiala originală 20 de ani a ținut, las-o naibii, cât vrei să țină?
   2. alea apar când curge burlanul pe fațadă și tu nu îl repari.
   3. alea apar când crapă o țiglă și nu o înlocuiești 2-3 ani și apa se infiltrează peste tot.
   4. alea apar când acoperișul are 50 de ani și tu te miri că trebuie să îl înlocuiești. 50 de ani!!!!

   și tot așa.

 7. Si reversul medaliei, proprietarii o sa creasca pretul de vanzare ca sa isi scoata banii dati pe impozite. In final doar statul castiga extra bani la buget iar Isarescu mai poate sa isi angajeze inca 1000 de consilieri care se incalzesc pe marginea terenului.

  Comentariu apreciat.6816
  • ai gândit-o pe asta cu piciorul, nu cu capul. cine cumpără dacă nu doar prețul e mare, ci și impozitul?

  • Noi astia cu salarii 3k plus, normal.

   Comentariu apreciat.623
  • astia cu ochii albastrii primiti case…

   128
  • Cele mai afectate ar fi chiriile. Pretul proprietatilor inchiriabile ar creste iar la celelalte ar stagna (poate scadea).

   103
  • Cele mai afectate ar fi chiriile. Pretul proprietatilor inchiriabile ar creste iar la celelalte ar stagna (poate scadea).

   1. gândește-te câte proprietăți care acum stau goale ar ieși la produs.
   2. când impozitul anual e 0,5%, te gândești de 10 ori înainte să dai 200.000€ pe o casă. așa că nu cumperi. după ce așteaptă 1-2 ani și vede că nu vinde, proprietarul mai lasă la preț, pentru că și el tot 0,5% plătește.

  • Impozitul se calculeaza ca procent din valoarea stabilita de Primarie pentru zona respectiva, nu cred ca are legatura cu pretul de vanzare.
   Asadar daca acea casa este estimata la 200.000 euro, tu tot la suma asta platesti impozit, chiar daca o cumperi peste 2 ani cu 100.000 euro.

   Sunt de acord cu @Mr Q, pretul va creste pentru a acoperi si impozitul.
   Cine vrea sa cumpere va cumpara chiar daca impozitul este mare. Pentru ca varianta este sa stai in chirie, unde oricum va creste pretul pentru a acoperi impozitul.
   Sau mai este si optiunea sa stai cu sotie, copii, catel, purcel in 2 camere si sa va calcati pe bataturi.

   91
 8. Nici o tara normala nu cred ca are asa ceva, impozit de 1%… impozitele pe proprietate, ca % din PIB, sunt in Romania de vreo 3 ori mai mici decat media UE. Firmele platesc impozite ceva mai mari decat persoanele fizice, deci sa zicem ca aducerea impozitelor pe proprietate la nivelul UE (revin, relativ la PIB, ca trebuie sa ai si o baza de raportare) ar insemna o crestere de 4-5 ori fata de valorile actuale.

  Indecis. Tu ce zici?1527
  • PS: Si nu, un impozit marit la valori decente (de 5 ori, cum am zis) nu vad de ce ar prabusi ceva atata timp cat discutam de sume mari si de persoane care oricum isi permiteau, in general, sa plateasca taxele pana acum; sa-mi creasca mie impozitul de la 200 la 1,000 de lei pe an pentru un apartament poate fi neplacut, dar nu e ceva care sa-mi schimbe decisiv viata… unde cred ca ar schimba lucrurile ar fi la piata auto, unde nu si-ar mai permite unii sa cumpere toate gioarsele.

   1314
  • Canada are 1 la suta (plus,minus in functie de provincie).Pretul casei se actualizeaza periodic.A doua proprietate se impoziteaza cu 2 la suta.

   Indecis. Tu ce zici?249
  • Whoa, nu stiam de Canada, am cautat acum… intr-adevar, ajunge la 1% in anumite orase, in altele e pe la jumatate fata de asta… in fine… ideea este si alta. Noi suntem parte a UE si ar fi indicat sa mergem pe directia Uniunii, armonizarea sistemelor fiscale, federalizarea UE, astea sunt teme valide pe termen mediu si lung. Plus ca nu poti sa iei o taxa care face parte dintr-un sistem integrat si sa spui uite, facem ca aia… nu ca Romania ar avea un sistem integrat gandit bine, dar asta e alta discutie.

   614
  • NOU
   #47

   Vezi Germania sau Belgia cat au?

   125
  • Meh, my bad… sunt varza.

   Nu ma uitasem cat e % de taxa pe proprietate din Romania… deci intre 0,08 si 0,2%… pai o crestere de 3-4-5 ori cat am zis te duce in 1%, intr-adevar. Carry on.

   149
  • @Silviu, in New Jersey e 2.4%, si in USA in medie e 1.07%. Texas are in unele zone peste 2% si Florida aproximativ 1%, si astea sunt statele unde toti oamenii si firmele intreprinzatoare se relocheaza.

   Deci cata vreme exista oportunitati de afaceri bune, oamenii accepta si taxe mari pe proprietate.

   51
  • @Silviu: e între 0.08 și 0.2% din valoarea pe care o calculează primăria, nu din valoarea de piață. Eu plătesc 25€ impozit anual pe ceva care s-ar vinde în 2 zile cu 120.000€. Adică 0.02% din valoarea de piață.

   42
  • Casa pentru care semnez (sper) saptamana viitoare ma costa 260K dolari. Impozitul pe proprietate este 6000 de dolari pe an. Mai platesc si 1200 de dolari pe an taxe de comunitate (pentru ca am acces la terenuri de tenis, lacuri, paza in comunitate etc.

   Astia care le aveti cu matematica, e mai mult de 1% pe an? Pe langa asta, trebuie sa tin casa in stare buna, ca altfel vine nus’ ce department si ma arde cu amenzi, de-mi iese pe nas.

  • @dojo, cat este dobanda anuala pentru creditul contractat? Este mai mare de 5-6% ?
   Dar un abonament anual pentru acces la teren de tenis is lacuri cat este? Cumva mai mare de 1200 de dolari?

   82
  • Am “blocat” dobanda la 2.855%. Zic blocat, pentru ca, pana nu rezolva sellerul nus’ ce documente, nu putem semna, deci trebuie facuta extensie pentru dobanda asta.

   Nu platesc niciun abonament pentru terenurile de tenis, platesc 1200 de dolari HOA (Home Owners Association). Aici intra curatat drumurile, gunoiul, accesul la country club, drept de “ponton” la unul dintre lacuri etc.

   In NYC un teren costa de la 30 de dolari in sus (alea in aer liber, cum is cele din comunitate) si 60-80 pe ora cele indoor. Pentru ca fie-mea va cam trebui de la anul sa stea 3-4 ore pe zi la antrenamente, nu am de unde sa scot atatea sute de dolari numai pe accesul la teren (antrenorul nu intra in calculul asta). Pana acum am mai jucat in spatele casei, ca avem o parcare mare, dar va trebui sa joace pe teren normal.

  • Dojo, Taxa scolara platesti? Ca si aia depinde de pretul casei.

   Andrei, E bine sa platesti taxe pentru a avea acces la diferite activitati daca esti interesat de ele. Daca nu ..atunci vezi totul altfel.

   41
  • @ Andrei, daca locuiesti in comunitate, esti obligat sa platesti taxele de comunitate. Asta iti da acces la tot ce se ofera acolo (inclusiv terenurile de tenis). Nu cred ca se pot inchiria altfel si nici nu merita, in conditiile in care o ora doar e in jur de 30 de dolari.

   @ Mihai, nu stiu inca. Vedem dupa ce ne mutam. Posibil sa se plateasca, stiu ca la prietenii nostri din Pennsylvania se plateste si taxa scolara

  • @dojo, deci dobanda de pana in 3% fata de 5-6% cat este in Romania. Daca adaugi impozitul pe propritate ajungi cam la aceeasi suma pe care ai plati-o in Romania pentru o proprietate de valoare similara (cel putin in primii 30 de ani).

   @mihai007, daca nu esti interesat de acele activitati, nu iti cumperi casa intr-un complex in care ti se pun la dispozitie.
   Ideea este ca 1200 de dolari anual nu este mult deloc pentru Statele Unite. Si in Romania se platesc cam aceleasi taxe de acces la facilitatile din complex. Vezi Cosmopolis unde pentru paza, curatenie si acces la piscina/lac se plateste in jur de 300-400 de lei/luna in functie de tipul de apartament pe care il ai.

   01
  • Andrei tu vezi lucrurile dintr-o perspectiva romaneasca.
   In fine. Cosmopolis pare promovat ca un primelocation. Acuma la mine in oras prime location inseamna apartamente cu prerturi de pornire la 1 milion $ si taxe anuale de genul 10000$.

   Asa cum am zis..sint lucruri diferite.

   01
 9. In primul rand statul roman are o adevarata problema sa stabileasca valorile de impozitarea le cladirilor; apoi, o marire de impozite ar lovi sub centura pe cei ce prospera acum, creatorii de cutii de chibrituri denumiti dezvoltatori imobiliari, o afacere ce cuprinde tot spectrul infractional, de la securisti si sugatori de la stat pana la proxeneti si traficanti de droguri care spala bani prin aceste afaceri, si dupa care profita si statul, dar mai ales primarii.
  Daca se gaseste unul cu coaie, sa spuna, oameni buni, vreti o tara ca afara, pai totul costa, hai sa facem o paralela intre salariul mediu din vestul europei si impozitul mediu pe mp in diverse orase….aaaa descoperim ca la noi impozitul e de zeci de ori mai mic, ok, facem un plan prin care treptat, in 5 ani, crestem valoarea impozitelor. Si mai umblam la impozitele la proprietatile multiple, si pe cei ce construiesc, ii oblig sa intabuleze apartamentele/constructiile inainte de a fi predate si vandute….

  Comentariu apreciat.285
 10. Nu mi dau seama cum ar putea fi chestia asta pusa in practica din doua aspecte:
  1. Cum stabilește statul valoarea imobilului?
  2. Sigur efectele acestui impozit se vor regăsi in pretul chiriilor, ceea ce nu ar fi foarte plăcut pentru cei care se afla in situatia asta.

  215
  • Statul stie cu cat s-au vandut locuintele in zona. Nu e greu sa faca o medie pe mp a tuturor tranzactiilor din zona si sa-i iasa o valoare apropiata de realitate.

   812
  • Foarte simplu,cum e grila notariala.Practic exista deja.

   235
  • Cauta “Real estate appraisal” sa vezi ca asa exista. In UK de exemplu nu exista vanzare-cumparare de o locuinta fara sa exista un third-party care sa iti stabileasca pretul aproximativ al casei.
   In rest nu exista in UE ideea de impozit ca si procent din valoarea casei. O practica mult mai cinstita este amendarea daca fatadele nu sunt refacute si sau reprezinta un pericol pentru pietoni.

   78
  • @Zarax pai si tu crezi că exista o baza de date cu așa ceva? La cum știu eu statul, m-as cam mira sa fie toate chestiile astea puse bine si aranjate frumos pe digital.
   Plus că pretul poate sa difere mult si de la îmbunătățirile aduse imobilului, un mic ex ar fi: un apt. cu centrala proprie si termopane abia schimbate sigur se da mai scump decât unu gherla. Zic greșit?

   37
  • Zarax prețul zonei există, vezi la notari… Poți să te duci tu cu un preț x gen l-ai fraierit pe un bătrân sau chestii manevre, notarul nu te va lăsa să treci in contract mai puțin decât este prețul zonei.

   Deci aceste valori există de mult timp, știu eu cel puțin de prin ’97 de treaba asta.

   106
  • @Aderentiu – de numește evaluator imobiliar și există de foarte mult timp.

   65
  • Sunt cateva documente la adresa de aici: http://www.unnpr.ro/ Deschide cateva si vezi ce scrie pe acolo
   E gandit sistemul sa nu te duci la notar si sa pacalesti statul ca vrei cumperi apartamente cu 5000euro si sa plateste impozit doar pentru aceea suma.

   75
  • @Pato Basil – nu te obliga sa treci in contract alt pret decat cel stabilit in prealabil intre cumparator-vanzator (adica nu iti poate impune notarul cu cat sa vinzi/cumperi proprietatea) dar fi sigur ca taxele notariale le platesti la grila de preturi din zona respectiva si nu la valoarea din contract, stiu asta din experienta personala.

   90
  • Cum zice @Dorin. Been there too. Și grila aia a notarilor e făcută de stat.
   Când am cumpărat apartamentul am plătit 53k euro, impozitul a fost calculat conform grilei pt 65k.

   30
 11. Unde dvs. vedeti abordare principiala eu vad una punctuala, de interes personal si care ar sustine in primul rand interesul celor cu bani.
  Adica va inteleg frustrarea: acum cativa ani omul cerea 80000 acum 210000 (caz in care poate ar vinde-o cu 150000 sa spunem deci oricum peste ce sperau unul sau altul) si isi permite sa le rada in nas celor care tot asteptau sa cumpere pe mai putin.

  Ca unul care am cam luat din plin in freza criza din 2008 (la mine a fost in 2010), simultan reducere de venit, crestere de curs valutar si dobanda bancara marita la credit imobiliar in euro, ceva probleme de sanatate, inflatia, deci am fost pana la un punct obligat sa iau in considerare vanzarea dupa ce platisem mai bine de 5 ani niste rate oricum consistente (raportat evident la venitul meu), astia care se “ofereau” sa cumpere la jumatate din pretul pe care l-am dat eu la vremea respectiva (2005) nu imi inspira nici acum sentimente de simpatie.

  Dusa putin la extrem ideea dvs. poate genera un scenariu “frumos”: ii incarcam pe saraci cu impozite, nu au de unde plati, cumparam noi tot la pret de nimic dupa care le dam la saraci in chirie la ce preturi vrem noi.
  Dupa care noile rascoale nu vor fi cu furci si topoare ci cu drujbe si rotopercutoare pe baterie.

  Comentariu apreciat.849
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 1636
  • ”am fost pana la un punct obligat sa iau in considerare vanzarea dupa ce platisem mai bine de 5 ani niste rate oricum consistente (raportat evident la venitul meu), astia care se “ofereau” sa cumpere la jumatate din pretul pe care l-am dat eu la vremea respectiva (2005) nu imi inspira nici acum sentimente de simpatie.”

   Ca om care a strâns din buci ani de zile, ca să îmi pot permite un coteț, nici mie nu îmi inspiră deloc simpatie ăștia ca tine, care se împrumută fără să gândească și care, în final, trag prețurile în sus.

   Indecis. Tu ce zici?2728
  • @ubercool
   Ca om care am strans si mai strang din buci ca sa termin de achitat cotetul anul acesta, anticipat, as vrea sa mai mentionez urmatoarele: decizia am luat-o dupa cca. 2 ani de analize si scenarii pesimiste in conditiile in care in tot acel interval de timp venitul meu negociat era in valuta (marci germane, apoi dolari si in final euro), salariul il primeam in lei la un curs valutar mai bun decat cel al BNR (si am prins si curs euro 3,4 lei), ajustarile salariale in sus veneau cam o data la 6 luni, si eram prea rupt (L-S, cel putin 9 ore pe zi, sarit peste concediu) sa mai sparg banii pe altceva.
   Deci nu ma consider in categoria celor care s-au imprumutat “fara sa gandeasca” ci a celor care nu s-au gandit doar ca vor prinde asa curand “furtuna perfecta”.
   Si inca ceva: pentru momentul si locul respectiv nu eu sau cei ca mine au tras preturile in sus (nu cred ca exista programul “prima casa” si nici nu a fost un credit luat usor) ci, in primul rand, banii veniti de la cei care lucrau in strainatate.

   206
  • @pipzn

   1) Se pare ca nu au fost suficient de pesimiste in cele din urma scenariile tale.

   2) Multumesc celor ca tine care-au umflat balonul in 2008. Asa am putut sa-mi permit sa cumpar si eu in 2011.

   611
 12. Superb: “Valoarea impozabila se reduce in functie de vechime astfel:
  – cu 50%, pentru cladirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
  – cu 30%, pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 50 de ani si 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
  – cu 10%, pentru cladirea care are o vechime cuprinsa între 30 de ani si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.“
  https://www.impozitelocale1.ro/taxe2021.html

  45
  • Doar ca, aici in Craiova, spre exemplu, primaria nu aplica legea asta. Teoretic da, practic nu.

   24
  • Nu inteleg daca esti sarcastica sau nu, dar nu ti se pare normal sa fie asa? Inclusiv valoarea caselor scade cu vechimea, este normal sa platesti impozit mai mic pe cele mai vechi. Ca sa nu mai vorbim ca pe cele mai vechi ai platit impozit o durata mai lunga de timp, deci overall statul iese pe plus.

   68
  • @Boris… nu, voloarea caselor creste mereu. De ce crezi ca e criza imobiliara in toate tarile cu apa calda? Ca se devalorizeaza casele cu timpul?

   310
  • Depinde. Pot fi case vechi consolidate, renovate si intretinute care valoreaza mai mult decat una construita anul asta. Sau case vechi care mai au putin si se darama. Sau apartamente in blocuri construite imediat dupa al doilea razboi mondial in centrul oraselor, care sunt in prezent sub orice critica. Costurile statului cu o astfel de proprietate pot creste sau scade la fel, in functie de starea in care se afla. Iar pompierii erau si acum 30 de ani si ieri la datorie in caz ca ia foc. (Ex: La o casa veche de langa mine pompierii au intervenit de 3 ori in 2 ani ) Analizeaza tu daca are sau nu sens reducerea impozitului in functie de anul in care s-a construit.

   46
  • Zarax, valoarea caselor creste mereu ca merge tiparnita, dar asta e alta discutie.

   Ziceam ca o casa de 100 mp2 situata in zona X si facuta acum 50 de ani costa mai putin decat o casa 100 mp2 sitauta in zona X si facuta anul trecut.

   40
 13. NOU
  #83

  The tax rate is 2.5% for the Flemish region, while it is 1.25% for the Walloon region and 2.25% for the Brussels regions. Municipal surcharges increase the effective rate..

  1114
  • belgienii pot sa ne suga pula.

   Comentariu apreciat.4315
  • animaloo, cu belgiencele ce ai? De ce discriminezi?

   175
  • Pana una-alta, belgienii o sug cu pofta de la 4 guverne (3 regionale si unul federal) si platesc taxe, mai strang ei din dinti, mai scuipa din cand in cand, dar pana la urma inghit.

   semi off–topic: de cate ori o masina isi schimba proprietarul in Belgia, se decarteaza taxa de punere in circulatie. Si apoi anual taxa de circulatie.
   Valorile sunt aici:
   https://www.mon-assurance-auto.be/taxes/taxe-mise-en-circulation-belgique.html
   si
   https://www.mon-assurance-auto.be/taxes/taxe-circulation-auto-belgique.html

   Azi am auzit la radio ca incep sa scada beneficiile fiscale si pentru masinile de firma (care sunt o gramada)
   Vorba aia: “Totul pana la taxe…”

   Iar pentru case, undeva in provincie, zona defavorizata, la tara, casa cu 4 dormitoare are taxa cadastrala (impozitul) cam 1200 eur pe an. (aparent pentru ca are 3 grupuri sanitare – aici daca ai multe WC-uri in casa esti considerat chiabur). In alte zone sigur e mai mare taxa asta.

   Si inca o chestie hazlie, a fost o vreme cand se calcula impozitul dupa numarul de ferestre la strada. Se pot observa multe case care au fiecare a doua fereastra zidita – sa plateasca mai putin.
   Cel mai tare a fost un belgian care si-a facut casa cu peretele din strada fara geamuri, toate le-a facut spre gradina lui. N-am aflat cat impozit platea pt casa aia….

   111
  • @Sebi, sunt de acord cu tot ce spui tu, ca sunt o gramada de taxe acolo.
   Dar mi se pare normal sa se ia niste masuri pentru masinile inregistrate pe firma:
   – in primul rand nu stiu de ce ai plati mai putin daca folosesti masina in interes de serviciu (se presupune ca produci cu aces masina);
   – in al doilea rand, cand jumatate din posesorii de masini si le-au inregistrat pe firma, deja apare o problema pentru stat; am auzit multe povesti in care printre beneficii la un loc de munca il reprezinta masina de serviciu pentru care firma iti opreste o parte din salariu, adica te ajuta sa cumperi o masina si sa fentezi majoritatea taxelor.

   PS: sa vezi in Romania cate mii, zeci de mii de case sunt construite fara nicio fereastra la sosea.

   01
 14. Daca cineva vrea sa cumpere casa aia o cumpera, daca nu – nu. Nu este problema vanzatorului ca “eu trebuie sa mai bag X bani ca sa o renovez asa cum imi place mie”. Raspunsul in cazul asta e “poti sa iti cumperi o alta casa, sau sa iti cumperi un teren pe care sa iti faci o casa cum vrei tu.”.

  214
 15. Cum ar veni. Am primit un salariu. La asta am tot dat 50%. Dupa care am economisit niste bani, imi iau casa. La orice fac in ea platesc 20% tva
  Dar mai platesc si 1% anual taxa ca am casa aia.

  Comentariu apreciat.508
  • Venit – 50% daca e salariu – tva la orice cumperi – impozite pe ce detii- accize daca cumperi carburant, tigari, alcool etc – rca/itp/ rovigneta daca ai masina – banii pe care tot ii dai daca te imbolnavesti – reparatii la masina din cauza gropilor – scoala privata sau fondul clasei – amenzi daca te prinde cu peste 50km/h in Cucuietii din deal (nu avem autostrazi ) – bani pentru reparatii la usa scarii distrusa de boschetari pentru ca politia freaca menta – – –

   Comentariu apreciat.303
  • Nu ar fi o problema sa platesc impozit dublu sau triplu, daca primaria ar face ceva cu banii aia si m-ar ajuta cu ceva.

   Deocamdata ii cam doare in pwla de oameni, noi platim taxe si ei iau salarii. Gropi cu duiumul, drumuri proaste da, centuri ale oraselor mai rarut, la autorizatii de construire tot te milogesti peste tot si ei iti baga bete in roate, utilitatile tot tu le tragi.

   Sa platesc impozit majorat pentru ce? Ca nu le ajung fondurile din primarie pentru salarii? Primaria e acolo sa ajute cetatenii, nu doar sa fie platiti si atat.

   174
  • Parca nu e chiar 50%, cred ca e cam 40-45% la salariu.
   Stii ce e si mai frumos? Daca esti Stefan Dragnea, sau Tiriac, sau Delia nu platesti 40% la salariu. Platesti 5% pe dividende si vreo 2000/an pentru CASS (e plafonat la salariul minim). Plus impozite mici pe proprietati. Asa ca asta ar putea ajuta tocmai la a ii taxa un pic mai decent pe cei cu foarte multi bani. De-asta avem noi taxe asa mari pe munca, pentru ca proprietatile nu sunt taxate mai mult. Nu ca m-as astepta sa scada taxele pe munca daca cresc astea pe proprietate, dar oricum ar fi un piculet mai bine.

   134
  • “pa suedia” nici macar nu stiu cat am impozitul pe proprietate. o fi ceva pe acolo. Mai mult platesc chirie pe pamantul luat de la stat.

   dar nu prea merge ca in blegia: si taxe mare si taxe mari si muie. Ca tot vedeam sus “wow, dar in blegia”.
   Gen, ok, fa ca in US: taxeaza proprietatea, dar lasa-ma cu taxa pe salariu. Sau, fa ca in Suedia: taxeaza-ma la salariu, dar nu la proprietate.

   Undeva tre sa opresti si taxarea pizdii.

   202
 16. Nu trebuie impozit de 1% pe an ca sa fie curat, ci amenzi daca nu intretii casa.

  226
 17. Acum impozitul pe casa este 1390 lei/an. Sincer, ma deranjeaza ideea unei mariri a impozitului, mai ales ca serviciile oferite de primarie sunt jalnice. Doar strada care trece prin fata casei, asfaltata acum cativa ani (lucrare serioasa, inchis strada, excavat, sapat etc). A fost reparata de vreo 20 de ori, toate legate de defectiuni utilitati, lucrare initiala facuta superficial, receptie cu ochii inchisi. Trotuarul s-a ingustat, la fiecare ploaie mai serioasa jetul de apa de la masini spala zidul. Reparat zidul, zugravit acum doi ani, cel tarziu la primavara va trebui sa execut alta zugraveala. Deci, in legatura cu serviciile lor as putea sa scriu pana mai spre seara

  Comentariu apreciat.283
 18. Interesante comentariile:
  -majorarea impozitelor , cu sanctiuni pentru cei ce nu isi ingrijesc proprietatile ar avea ca efect colectarea de fonduri la bugetele locale, fonduri ce pot fi folosite pentru imbunatatirea calitatii vietii tuturor cetatenilor, de la transport public decent si ecologic, parcari subterane, locuinte sociale, piscine publice, si pe de alta parte, ar permite eliminarea unor practici oneroase, hai sa lasam casa abandonata, sa cada peretii, si costruim apoi un mic bloc, ca ce naiba, romanii vor beton, masina second si mancare de la supermarket.
  -este absolut aberant faptul ca, desi se inregistreaza o crestere economica, salariile in unele domenii se apropie de cele din UE, impozitarea unei proprietati sa se apropie mai mult de cele din tarile margebiene

  1216
  • Vrem salarii ca afara,dar taxe zero.Sau altfel spus geme de pomanagii.Care cistiga multe mii de euro pe luna.

   1216
  • Deocamdată salariile nu sunt ca “afara”. Dar văd că mulți aplauda cu zece mâini când taxele sunt la fel (sau mai mari) ca “afara”.

   95
 19. Costurile de existenta ale statului sunt direct proportionale nu cu cat munceste un om si nici cu cat cheltuie un om; sunt mai degraba proportionale cu averea unui om – inclusiv imobiliara; ar fi deci logic sa fie taxe mari pe avere (imobiliare) si mici sau deloc pe munca si comert; dar n-ai sa vezi asa ceva ca poporul de sclavi e prost si trebuie biciuit in continuare cu actualul sistem de taxe.
  Traiasca sclavagismul modern !

  109
  • Sclavagism modern e ceea ce sugerezi tu.

   Diferenta dintre sclavi si angajati, e ca (in lumea civilizata) angajatii au o sansa sa isi traiasca un sfert de viata la pensie (plus concedii, weekenduri, chestii d-astea). In rest cata vreme esti mare majoritate a timpului la cheremul slujbei tot sclav te numesti.

   Ca sa traiesti la pensie (sau in concedii si alte chestii cu timp liber) trebuie sa acumulezi avere (trebuie sa ai niste case cumparate, niste bani investiti, etc. Nici in vest nu o duci prea bine cu pensia de la stat, iar in State well…pensia de la stat nici nu exista).

   Sugestia ta cu impozit 0 pe munca si maxim pe avere e ok cata vreme muncesti. Deci, cu ideea ta nu faci decat sa fortezi oamenii sa munceasca toata viata, iar in momentul inc are nu mai pot iei pielea de pe ei in caz ca au acumulat ceva. Inteleg de ce suna bine la 30 de ani, dar s-ar putea sa nu iti mai sune la fel la 50.

   133
  • am 50 ani. Nu te opreste nimeni cat muncesti sa “pui deoparte”. 1% pe an pe avere iti ajunge la pensie pana mori .. daca ai strans ceva; daca nu ai strans nici nu platesti taxe mari si stai dupa ajutorul social. Am uitat sa spun ca sclavagismului modern se bazeaza pe sistemul de creditare care la randul lui se bazeaza pe perpetua ridicare a valorii proprietatilor slab taxate. O proprietate trebuie sa produca (chirie) – ai de unde plati taxa 1% pe an si trai la pensie .. chiaburule ! 🙂

   216
  • Vladone 1% din 2700 net, care bănuiesc că este media salarială in Romania (vorbim de medie) rezultă 27 de lei pe lună …aș tinde să cred că nu te ajuta prea mult , mai ales dacă ținem cont de inflație 🙂

   32
  • @Pato, nu a zis ca pui deoparte 1%. A zis ca tu sa strangi cat poti ca dupa aia daca tre’ sa platesti 1% pe an din valoarea stransa nu-i problema. Daca nu iti ajunge, trebuia sa strangi mai mult.

   Pe langa faptul ca nu realizezi ca 1% ala nu e de cand iesi la pensie, ci e de cand strangi.
   Adica daca pui la 25 de ani 10.000 de eur deoparte si incepe statul sa iti ia cate 1% din ei, in 35 de ani cand iesi la pensie ai ramas cu 7000 din ei deja (ca sa nu mai zicem ca ai inflatie, si daca ii tii la banca oricum mai pierzi lejer inca vreo 10-20% din valoarea reala in 35 de ani).

   “O proprietate trebuie sa produca (chirie) – ai de unde plati taxa 1% pe an si trai la pensie” – deci la un apt. de 100.000 de euro, sa zicem ca iei o chirie de 400/luna => 4800 / an. Din care mai dai 10% impozit (stii ca se plateste impozit la chirie, nu?) => 4300. Si sa mai dai inca 1000 pe proprietate. Deci 3300. Da, iti ajung sa traiesti ca un chiabur tot anul.

   21
 20. Nu e OK sa impozitezi ceva pentru ca nu oferi nici un serviciu la schimb. Daca sa zicem de maine ceri impozit pe casa 1500EUR pe an, ca stat ar trebui sa dai si ceva servicii la schimb, gen reparat tevi, fatada, electrica etc. Asa sa iei bani doar ca poti e jaf la drumul mare.

  Indecis. Tu ce zici?257
  • o proprietate beneficiaza de politie, de pompieri, de sistem judiciar care ti-o garanteaza; o proprietate il costa pe stat. e normal sa platesti pentru o proprietate (macar si pentru ca sta in drum si incurca oamenii cand vor sa circule 🙂 )

   821
  • Pai se termina fondul de salarii la primarie, si ar angaja si ei niste amante pe acolo, sau pile de la partid. De-aia impozite mai mari, ca servicii pwla.

   135
  • “o proprietate beneficiaza de politie, de pompieri, de sistem judiciar care ti-o garanteaza”

   pai si atunci, impozitul ala pe salariu ce plateste?

   Comentariu apreciat.233
  • impozitul pe munca este o hotie !

   85
  • asa e. politia, pompierii, strazile, astea se fac din aer.

   40
  • De ce sa iti repare primaria fatada? Sau acoperisul? Nu e casa ta? Tu iti schimbi ferestrele, tu platesti reparatii, tu anvelopezi. PLM, “sa se dea” si “sa se faca”.

  • @animaloo: strazile si drumurile se fac din accizele pe combustibil, care’s peste 50% din pretul la pompa. dupa aia se mai fac si din impozitul pe venit. salvarea se face din impozitul pe sanatate si tot asa.

   @dojo: pai daca tot imi ia banii, sa si primesc ceva de ei, nu? Adica pentru ce as plati 1000 de lei impozit pe casa in Romania? Ce-mi da statul/primaria de banii aia de mi-i ia? Tu ce servicii primesti de 6000 de dolari pe an impozit la casa?

   122
  • Daca orasul in care stai tu isi balanseaza bugetul la o contributie a proprietarilor de 100-200 de lei pe an atunci jos palaria. Dar daca primarul e abonat anual la bugetul statului (milogeala si interese politice) atunci nu e ok. De ce sa plateasca on om din alt colt de tara pentru florile puse de primaria din orasul tau?

   10
 21. Posibil va duce la cresterea chiriilor, la un apartament de 50000E inseamna 500E, doua luni de chirie. Sau poate nu, daca exista apartamente ce nu sunt inca scoase la inchiriat vor fi scoase.

  Apropo, in USA este 1%/an si functioneaza… sau asa pare.

  612
 22. Nu cred ca 0.5 sau 1% ar insemna ceva, atata timp impozitele anuale se calculeaza pe niste valori subevaluate la greu : http://www.unnpr.ro/
  Aici nu conteaza nici cat ceri pe olx, nici cat ai declarat ca ai cheltuit sa-ti faci casa, nici valorile din contractele de vanzare-cumparare.

  24
 23. Am si eu o intrebare: cand a crescut ROBOR prin 2008, chiriile cu cat au crescut ? De ce intreb, ok, teoretic chiriile cresc, dar nu poti sa cresti cu cat vrea muschiul tau pentru ca trebuie sa si gasesti chiriasi care sa iti dea banii aia.

  62
  • Chiriile ar scadea pentru ca ar fi scoase multe proprietati la inchiriere (care zac acum) .. sau poate nu ar scadea dar nu cred ca ar creste oricum.

   77
 24. @Vali, o crestere a impozitelor la nivelul absurd propus de tine ar duce la niste drame sociale inimaginabile. Da-o in plm de piata imobiliara ca asta ar fi ultima noastra grija in haosul care s-ar crea.
  Tu chiar ai fi dispus sa asisti la distrugerea unor intregi paturi sociale in speranta ca ai putea sa pui mai usor mana pe o casa?? Nu cred.

  Indecis. Tu ce zici?2512
  • Tu chiar ai fi dispus sa asisti la distrugerea unor intregi paturi sociale in speranta ca ai putea sa pui mai usor mana pe o casa?? Nu cred.

   prețul nu e ăsta. prețul e deblocarea pieței imobiliare și primenirea orașului. cum ziceam în articol, ne place că orașele vestice sunt pline de case bine întreținute, dar strâmbăm din nas când auzim de 1-2% impozit anual. oamenii au nevoie să fie constrânși să-și întrețină proprietățile. da, acum 30 de ani nu existau posibilități să o facă, dar acum nu mai e cazul. acum e doar căpoșenie și “e proprietatea mea, fac ce vreau pe ea”. nu. proprietatea vine și cu obligații.

  • Piata imobiliara nu e blocata, sunt doar niste cetateni care au sau doar cred ca au o pozitie avantajoasa. Casele alea se vor tranzactiona la un moment dat chiar daca nu va fi pe placul unora dintre noi.

   Chestia cu intretinerea caselor trebuie rezolvata punctual. Nu e normal sa pedepsesti toata populatia pentru ca nu si-a renovat unul fatada. Sau ca altu’ nu vrea sa-si vanda bojdeuca :))

   215
  • Ce drame domnule?
   Hai sa vedem cine sint proprietarii pe care ii plingem ca vor plati impozite mari.Sa vedem cit au dat pe casele alea.Sa vedem ce pensii primesc,cum au fasificat dosarele de pensie.Hai sa-i luam la mina pe aia cu pensii de boala sa vedem cit sint de bolnavi.Hai sa vedem ce bani au in conturi.
   Chiar vorbiti degeaba.Cei care se vaita ca nu pot plati impozitul pe casa au primit casa cadou si li se pare normal,in timp ce copiii si nepotii lor muncesc o viata pentru acelasi lucru.

   75
  • Cei care se vaita ca nu pot plati impozitul pe casa au primit casa cadou si li se pare normal,in timp ce copiii si nepotii lor muncesc o viata pentru acelasi lucru.

   ăia care au primit casele cadou sunt ăia care nu aveau bani să cumpere și nu au bani să le întrețină. le-a picat din cer. centrul brașovului e plin de oameni care au primit case de la comuniști, confiscate de la proprietarii de drept. de ce sa le întrețină? le-a picat o dată din cer, poate mai pică și altă dată.

 25. Iarăși cu ideea asta comunistă? Nu care cumva să poată acumula cineva avere.

  185
 26. Pe langa cele cu bunicii care locuiesc in cladiri istorice pe care nu si le permit, mai exista si situatia asta:
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/aradul-se-transforma-intr-un-oras-fantoma-jumatate-din-casele-vechi-sunt-nelocuite.html
  O casa nelocuita si neintretinuta se degradeaza. Centrul Aradului arata tot mai sinistru.

  11
 27. Da! Și toți cei care nu-și permit impozit sa fie duși la munca! Forțată! Cu salopeta cu dungi! Cum își permit să trăiască așa?
  Vadim Președinte!

  Comentariu apreciat.287
 28. Nu cred ca este o idee buna. Pune-te tu in situatia sa platesti impozitul de 1%. Vrei sa dai minim 1000euro/an la stat?
  Ca sa ce…

  147
  • Ca statul sa aiba bani de canalizari, apa potabila , gaze naturale, drumuri asfaltate pentru toti cetatenii sai, sa reduca excluziunea sociala a sute de mii de copii, sa le ofere o educatie decenta, sa creasca gradul de alfabetizare al populatiei, sa ofere acces si servicii medicale decente, chestii din astea banale pe care le fac si alte state care impoziteaza proprietatile cu procente realiste….

   1015
  • @becaly nu, nu. Statul intai sa faca si apoi sa imi ceara banii, pentru ca se stie ca civilizatia se face doar din dorinta, nu are nevoie si de bani :)).
   Lasand discutiile astea sterile la o parte, impozit 1% pe aceste meleaguri nu va fi in veci. Nu atata timp cat politicienii si cei care contribuie in contul partidelor au interesul sa exista paradisul asta fiscal pe partea de proprietate. Ok, ai o casa impozit 200 de lei cat e acum, dar de la a doua casa, a 7 etc. impozitul sa creasca exponential. Oricum ma bucura articolele astea ca m-au ajutat sa ma lamuresc o data pentru totdeauna ca bula asta a oamenilor care vor “o tara ca afara” da pe afara de oameni care la prima ocazie ar face o optimizare fiscala si s-ar minti ca sunt inteligenti, nu niste jeguri ordinare. Nici nu e de mirare ca avem un ministru doctor care si-a dat salariul minim la propria firma si nimeni nu are o problema cu asta.

   142
  • @becaly: Statul intai sa ne arate ca is gestioneaza bine banii, si nu ii sifoneaza pe la diverse firme cu un angajat. Exista fonduri europene, unii le folosesc, altii nu, mai bine bani de la buget. Mai bine nu, foloseste cu cap tot ce ai, apoi daca mai vrei sa faci si nu ai din ce, creste taxele, dar nu asa ca acum, unde banii se duc pe salarii si tunuri.

   112
  • @N după tine trebuie să dam banii înainte ca la curve? Pe mine când mă întreabă statul dacă de banii ăia vreau festivaluri Dan Bittman sau prefer paranghelii cu Oana Lovin?
   De parcă orice prost poate face o optimizare fiscală.

   133
  • @N @rdb @Cristian, eu va invit sa studiati un pic economia politica mondiala, cu focus pe anumite tari, si apoi sa va lamentati ca statul vrea sa va ia pielea de pe voi.
   Eu nu stiu, chiar nu intelegeti, pai voua vi se pare mare o crestere la impozit, in conditiile in care la o proprietate evaluata la 70k eu platesc 38 euro anual, iar pe un teren de 700 mp, intravilan, sa zic evaluat la 12k, fiind intr-o comuna (da nu am decat curent electric momentan si drum pietruit, platesc 8 ron impozit? Tu esti ca vecinii mei de parcela, sau haiducii ce si-au facut case cu hidrofoare si alte inventii, care vor revolte , sa obligam primaria sa faca , sa dreaga, pai ce plm sa faca, daca platesti impozit bani de seminte.

   Comunismul autentic romanesc a lasat urme adanci, toti vor doar sa li se dea, sa se faca, da, fonduri europene (pai si daca primaria acceseaza asa ceva , tot exista un procent de cofinantare), iar in ceea ce privesc statul si clasa politica, sa stiti ca reprezinta o imagine fidela a poporului roman.

   87
  • @becaly o spui de parcă dacă primăria trage canalizare până la mine acasă, va fi gratuită pe viață și n-o să plătesc nimic lunar. Măcar de ar lua banii sub forma unui avans pentru canalizare, dar ce se colectează poate fi oricând deturnat pentru un nou BMW.

   31
  • @becaly Vezi foarte optimist lucrurile. Crezi ca din lipsa banilor nu sunt canalizari, apa potabila, gaze naturale etc? Nu suntem in anii 90 sa nu fie bani. Banii sunt si pentru incluziune sociala si educatie si servicii medicale dar sistemul este corupt si lenes. Poti sa cresti bugetul tarii cu mult mai mult si tot nu o sa vezi mari schimbari. Iar referitor la investitii in infrastructura de utilitati acestea se platesc din cei ce beneficiaza de ele, nu le face statul moka.

   61
 29. Nu am nimic împotrivă dacă ar fi de la a 2-a locuință.

  105
 30. Pe langa cele cu bunicii care locuiesc in cladiri istorice pe care nu si le permit, mai exista si situatia asta:
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/aradul-se-transforma-intr-un-oras-fantoma-jumatate-din-casele-vechi-sunt-nelocuite.html
  O casa nelocuita si neintretinuta se degradeaza. Centrul Aradului arata tot mai sinistru. Ce rezolvare ar putea fi gasita pentru o astfel de situatie?

  59
  • same. vinzi și pleci. dar nu se vând pentru că proprietarul nu are bani de tencuială nouă, dar vreo 100.000€ pe o garsonieră, că e în centru. în brașov așa. cade tencuiala, plouă prin acoperiș, dar “atâta valorează”.

 31. Reactia populatiei poate fi foarte usor simulata prin inmultind cu 1000 reactia bucurestenilor (inclusiv eu) la majorarea impozitelor pe parcari.

  113
 32. Si-ar manca din cur si ar plati impozitul.

  36
 33. Chestiile astea trebuie puse într-un context mai larg pt ca altfel sunt xa nuca în perete. Ar trebui sa vina la pachet cu o lege a chiriașilor, trepte de impozitare pt mai multe proprietăți sau bunuri (auto), o digitalizare a anafului/taxe și impozite locale și alte baliverne de genul. Asa, doar propunerea ta va crea inechitati într-o tara și asa plina de inechitati sociale.

  71
  • sa vina la pachet cu o lege a chiriașilor

   USR e ocupat cu legea opritului motorului la semafor și cu ziua liberă pentru vaccinați! probleme importante!

 34. La casele vechi de multe ori problema e ca a renova este ceva mult mai complicat decat pare daca esti in zona protejata sau ai cumva casa monument (sau esti in zona unuia). Nu poti face ce vrei tu. Ca sa nu mai zic ca majoritatea nu sunt sigure si trebuie consolidate, nu renovate. Daia in centrul vechi iti cad bucati de cladire in cap, ca au dat spoiala peste tencuieli si betoane mancare de timp.
  Niciun om obișnuit nu si va permite sa faca asta, proiectele si executia sunt scumpe, nu e vorba de cumparat vopsea din dedeman si dat comanda de termopane.
  Chiar si impozitul de 1000e/an nu ajuta, nici cu 20 ani de impozite nu platesti renovarea, despre ce vb..

  Daca nu poti face casele alea profitabile nimeni nu le va cumpara indiferent de pret pentru ca reabilitarea lor costa enorm. Nu le renovezi ca sa dai în chirie studentilor pentru 300euro/luna ca nu ti scoti investiția in veci. Cladirile astea se renoveaza cand faci din ele boutique hotel, restaurante, cluburi, birouri, centre medicale.

  80
  • soluții sunt:

   1. nu lași să se degradeze în ultimul hal. nu ignori zeci de ani problema.
   2. fie îți întreții bunul, fie îl dai unuia care poate. ca la mașini. fix ca la masini. nu vrei să repari? cool, vinde-o. dar nu valorează 100.000€, cât e aia nouă, valorează 50.000€, că e distrusă, și cine o ia trebuie să bage bani în ea ca să o poată pune din nou pe șosea. anvelope noi, schimb de ulei, bucșe, discuri, plăcuțe de frână.

  • Vali, deci tu vrei ca USR-ul sa vina cu o lege care sa le zica proprietarilor ceva de genul: “ghinion ca ai lasat sa se degradeze pana acum, ia vinde repejor la ~jumate de pret la ceva investitor serios care o sa faca profitabila cosmelia!”

   Suna legitim.

   20
  • soluția cealaltă care e? las-o așa, bos, până cade pe tine?

 35. NOU
  #149

  Piata imobiliara din Romania este construita pe dorinta expresa a romanului de a avea o proprietate ca sa fie in rand cu lumea. Toata piata asta a fost sustinuta indirect de 3 mari factori:
  1. Prima/Noua Casa.
  2. Permiterea indatorarii pana pe la 40% din venituri.
  3. Impozite mici pe proprietati.

  Primii 2 sunt insignifianti, intrucat orice schimbare a lor nu a produs o scadere/cresturi de preturi. In schimb, impozitul pe proprietate prin o potentiala crestere gen 0.5% sau 0.25% din valoare proprietatii in piata ar produce cateva schimbari. Ca si un scurt exemplu, la un aparatment evaluat la 60k eur ar fi vorba de vreo 300 eur pentru 0.5% sau 150 eur pentru 0.25%. Daca apartamentul este cumparat cu un credit ipotecar in RON (fara tristele amintiri CHF sau alte vrajeli), rata ar insemna undeva la 1200-1300 RON pe un credit ipotecar in RON pe 30 de ani. Concret, impozitul proprietatii ar insemna inca o rata de platit la 0.5% sau jumatate dintr-o rata. Daca mergem pe regula ca tu nu poti avea credite ce depasesc 40% din veniturile tale, putem deduce foarte usor ca nu ar fi o povara in plus pentru proprietar. Bineinteles exista si reversul medaliei, ca tu sa fi fost “inspirat” sa fi cumparat, cand preturile erau jos si brusc zona in care traiesti sa-si creasca valoarea sau situatia inversa. Fix in aceste cazuri, vorbim de riscuri si beneficii pe care fiecare si le asuma.

  A doua mare chestie care s-ar intampla in piata ar fi ca preturile s-ar ajusta foarte mult, in functie de zona si ce primesti atunci cand achizitionezi o locuinta. Mai mult, toata dezvoltarea asta haotica s-ar prabusi si cumparatorul ar avea o mai mare putere de negociere, fata de ce are acum si se va uita si alte detalii nu doar la locul de parcare.

  Pe langa tot ce am spus eu, trebuie sa intelegem ca banii aia platiti se vor intoarce indirect catre cetatean prin imbunatatirea calitatii vietii din comunitatea in care face parte. Acum, ca noi nu vrem sa acceptam asta sau ca ne este frica de asta e o alta discutie. Dar as vrea sa le aduc aminte tuturor ce vor sa cumpere o propietate in perioada asta, prin orasele mari, ca serviciile alea publice nu vor mai face fata cat de curand si s-ar putea sa dea pe ele mai mult decat rata la cotetul lor.

  74
  • “2. Permiterea indatorarii pana pe la 40% din venituri.” — Aceasta limitare a intrat in vigoare abia de la 1 ianuarie 2019. Pana in acel moment erau cupluri casatorite dintre care unul din soti dadea 70-80% sau mai mult din salariul sau numai pentru rata la credit imobiliar. Deci acest punct 2 nu este chiar insignifiant si a contribuit mult la pomparea acestei bule de sapun imobiliare.

   61
  • As spune ca se bazeaza pe lipsa apartamentelor de inchriat. Aici ma refer la marii proprietari care au cite 50 de blocuri cu apartamente de inchiriat si nu la cel care are 2-3 apartamente.

   01
 36. E o idee proasta.
  Pana la guv Ciolos, cine isi cumpara imobil pe firma (indiferent de care), automat trebuia sa plateasca impozit 1% pe valoarea cladirii, reevaluata la 3-4 ani (nu mai stiu exact).

  Evaluarea mai costa si aia 1000 lei.

  Si se intampla sa vina criza si firma sa nu mai mearga, deloc, aproape deloc…
  Si sa vezi ce frumos este sa trebuiasca sa platesti rata si impozit 1% la 200 000 euro…

  Impozitele nu trebuie sa fie o povara, iar venitul mediu in Romania este pe la 3000 lei, nu 3000 eur!
  Parintii mei au casa intr-o zona care candva era medie, acolo s-au mutat cand aveau 20 de ani.
  Acum zona este foarte scumpa dpdv imobiliar, iar parintii mei au impreuna pensie 3500 lei, iar casa (si maia les terenul) ar valora peste 500 000 eur in nebunia imobiliara actuala.

  143
  • NOU
   #153

   @Bogumil
   Nu ca vreau sa fiu rau, dar exemplele date de tine sunt un pic defazate de realitate. Dar povestea este fix ca la masina, fie iti permiti sa intretii masina cu tot ce vine pe langa, fie nu-ti permiti.
   Inteleg dorinta unora, de a nu se muta sau a ramane in anumite locuri ce le sunt familiale. Dar cand vorbim de sume de 200-500k eur, iar pensia ta este de 600 de eur, mie imi da multe chestii cu virgula.

   69
  • Masina cand pica ceva o peticesti sau cand nu se mai poate/nu mai renteaza o duc la Remat. NU e acelasi lucru cu casa.
   Valoarea unei masini se duce in 98% din cazuri catre 0.
   Nu toti vad in lucruri valoare baneasca.
   E casa lor, au trait o viata acolo si au grija de imobil, nu e o cazatura.
   Nu vad de ce sa fie fortati sa evacueze doar pentru a face loc noilor imbogatiti (ca despre asta e vorba, de fapt).

   Observ ca generatiile tinere devin din ce in ce mai faciste, uitand ca si ei vor imbatrani si nici dracu nu le va plati pensia.

   163
  • Nu vad de ce sa fie fortati sa evacueze doar pentru a face loc noilor imbogatiti

   îți dau eu un motiv foarte bun? nu bun, foarte bun!
   că 50 de ani au plecat capul jos și au înghițit penis de comunist, că le era comod.

   E casa lor, au trait o viata acolo si au grija de imobil, nu e o cazatura.

   când la tine in cartier ai jumătate din case căzute, cum te simți? îți cam vine să-ți bagi picioarele și sa faci și tu mizerie și să nu-ți îngrijești și tu casa, nu?

  • Citind comentarii ca ale lui Bogumil imi dau seama ca oamenii traiesc intr-o lume care nu are nici o legatura cu viata reala.

   46
  • NOU
   #157

   @Bogumil
   Din nou, daca pentru ei casa aceea are o valoare sentimentala pot intelege si daca isi permit s-o intretina, foarte bine. Numai ca, de foarte multe ori sunt oameni ce nu-si permit sa intretina acea casa, ori din cauza ca venituri mici(recte pensia), ori ca efectiv nu le pasa.
   Si aici incepe fractura logica pentru mine, teoretic ai proprietate ce ar valora acum 500k de eur, dar tu te incapatanezi s-o pastrezi desi evident este o palaria prea mare pentru tine. Si chestia asta o vad prin mai toate orasele, unde foarte multi pensionari supravietuiesc de la o luna la alta, dar n-ar cauta sa-si simplifice viata.
   Sincer daca la pensie, voi detine o proprietate ce va valora 500k eur sau 1milion, as vinde-o fara prea multe intrebari, iar banii i-as imparti copiilor si eu as cauta sa-mi pastrez o suma cat sa-mi ajunga pana la sfarsitul vietii, traind undeva, unde sa nu am viata complicata. Dar hei asa sunt eu, nu toata lumea trebuie sa faca asta.

   24
  • @asdad2005 ne vedem tot aici daca va mai avea blogul…ps in câți ani estimezi că ieși la pensie?

   22
 37. Sa vanda saracii pe nimic, cumpara becali n co pe nimic si dupa le scot la chirie. Nu vine nimeni? Nicio problema, spala bani cu ele.

  Reteta perfecta sa ajungem sclavi care stau in chirie si traiesc din salariu in salariu.

  134
 38. Mda, nu e suficient ca fac para para salariul cu statul (pentru mai nimic), acum trebuie sa platesc si un fel de chirie la stat ca mi-am permis sa fiu proprietar in gradina domnului. Chiriile s-ar duce in sus cat china, doar nu o sa plateasca proprietarul impozitul ala marit.

  142
  • NOU
   #161

   Chiriile s-ar duce in sus si daca maine ele ar fi declarate la ANAF pe sumele reale. De asemenea, daca s-ar face cum trebuie contractele de inchiriere, pretul ala nu ar putea creste asa de repede si asa de mult. Ca in Romania este jungla cand vorbim de chirii este alta discutie.
   O alta chestie si mai interesanta, este ca acum in Romania incepe sa se construiasca mai mult pentru inchiriat si mai putin pentru locuit. Si la cum o sa se mentina trendul, la un moment dat o sa vedem niste locuinte in exces goale, care efectiv nu produc nimic si poate se mai si degradeaza. Impozitul asta marit, pur si simplu ar sterge anumite anomalii si am avea niste orase mai ingrijite si curate.

   64
  • man, te rog io, ți-am corectat de 2 ori deja comentariile azi, fii un pic atent la virgule.

 39. Divaghez un pic de la subiectul principal fiindca observ din ce in ce mai des expresia asta, de la diversi oameni care nu cred ca au 60-70 de ani la cat posteaza comentarii pe bloguri.

  @Bogumil
  “Observ ca generatiile tinere devin din ce in ce mai faciste, uitand ca si ei vor imbatrani si nici dracu nu le va plati pensia.”

  Generatiile tinere se bazeaza pe (sau spera la) faptul ca vor pleca din Romania si deci ca nu vor plati pensia celor mai in varsta decat ei. Generatia X (Decreteii) in schimb este prinsa intre ciocan si nicovala si nu mai poate pleca din tara, este prizoniera propriilor decizii luate in urma cu 10-20 de ani. Si-au luat casa in rate pe 30 de ani ca sa fie babacii mandri de ei, si-au luat masina, au turnat copii intr-o tara care nu ofera un mediu prielnic pentru un astfel de stil de viata.

  Astfel aceasta generatie “mijlocie” se ia cu orice ocazie de tineri cu o rautate mult mai mare decat a batranilor din ziua de azi. Nu batranii, “bunicii” si pe cine mai pomeniti voi sunt motivul pentru care generatia tanara vrea sa vada Romania trecuta prin ciur si darmon cat mai repede prin niste masuri nepopulare si dure, ci cei ca Bogumil, Pato Basil si alti moralizatori care ne atrag atentia asupra situatiei precare a “bunicilor” si “micutilor” din tara desi au propriile interese si ei (mai jos).

  Jumatate din elevii de liceu din Bucuresti din ziua de astazi stiu ca vor pleca din tara la facultate si probabil vor ramane acolo dupa incheierea studiilor, iar cealalta jumatate cel putin isi doreste asta dar familia nu are posibilitatea financiara pentru a ii sustine. Ei stiu ca nu va avea cine sa le plateasca pensia in Romania cand vor fi batrani, cred ca si cei din generatia “mijlocie” stiu ca nici lor iar nu va avea cine sa le plateasca pensia, si astfel si-au regasit la varsta de 40-50 de ani atasamentul fata de parintii lor pensionari, in speranta ca le vor mosteni rapciuga de casa astfel incat sa nu ramana pe drumuri cand vor imbatrani si ei. Si atunci de ce si-ar dori sa plateasca impozit, chiar si la a 2-a sau a 3-a proprietate?

  Mai usor cu termeni ca “fascist” sau “comunist” pe scari, le folositi prea usor si pare ca habar nu aveti ce inseamna. Spor la comentat.

  1311
  • Bravo Domnule.Din pacate putini gindesc ca dumneavoastra si ca mine.O mare dezamagire pentru mine este ca o bun parte a generatiei mele(la Revolutie aveam 25 de ani)face o muie mai mare decit cea facuta de generatia parintilor nostri,care au fost practic obligati sa o faca.Ma regasesc in ce ati scris,fiul meu termina liceul si va pleca la studii afara si sint convins ca e cea mai buna solutie.Iar in ceea ce priveste folosirea de termeni si in general de nivelul comentariilor de pe blog,sint efectiv siderat.

   68
  • Am 30 de ani. Mai am mult până la pensie, probabil prea mult ca să mă gândesc la ea.:))

   Nu duc lipsă de oportunități de a pleca, dar nu mă coafează. Poate te ajuta așa ca background (fiindcă observ că ai incercat sa îmi creezi unul), am avut șansa să vizitez zeci de țări și am bătut lumea în lung și în lat (mai exact 4 continente). Nu s-a lipit nimic “bun” de mine, după cum observi.

   51
  • @Pato Basil — My bad. Intentia comentariului meu nu a fost de a eticheta pe cineva anume, doar ca folosim termeni pe care uneori nu ii intelegem complet, nu umbla nimeni sa iti deporteze parintii si sa ii extermine… Astea sunt narative promovate de anumite partide populiste din Romania pentru a submina increderea populatiei in autoritati, dupa cum cu siguranta stii.

   Apropo… parintii tai sunt ambii deja pensionari desi tu ai 30 de ani? Interesant. Ai mei inca lucreaza amandoi, desi am 35. Si mai au ani buni pana la pensie.

   22
  • S-au dus mai jos comentariul.

   11
 40. Dacă mai aștepti nițel o sa dea coltul bunicul respectiv. Bine, apoi te rogi la Dumnezeu ca fi’sa sa fie mai înțelegătoare, dar s’ar putea sa fie fix invers.
  Chiar nu ai găsit altă casa în tot Brașovul ăla, care să-ți placă?

  94
 41. Nu cred că trebuie să se mărească impozitele pe casă, sau pe moștenire etc., că va duce la: you wil own nothing and you will be happy – s-a vehiculat că până în 2030 o să se facă asta, sau că se dorește asta. Cum este cel mai simplu? Cu taxe mărite pe proprietate, pe moștenire etc. Nu mi se pare o idee bună în contextul actual, cu populația deja sărăcită de pandemie. Efectiv mi se pare că ar fi o măsură menită să lase oamenii pe străzi. Mulți dintre ei.
  Statul să nu mai fure, să facă curat în banii sifonați și vor fi de toate pentru toți.

  23
 42. Tata este, fiindcă a avut grupa de muncă, mama mai are vreo 10 ani de munca fiindcă este și mai tânără. Dar e diferența de 30 de ani între noi (între mine și tata)

  Ideea este că stau la bloc, oraș de provincie, 2 camere, zona centrală bună (oraș mediu, ajung in 15 min pe jos la toate obiectivele lor de interes)…Vali zice să facă un downgrade, eu zic că a fost destul de aiurea cu copil și 2 camere, dar sunt alte standarde acum. Momentan se descurcă, dar un impozit de 1% le-ar da toate socotelile peste cap.

  Eu înțeleg unde bate Vali, dar dacă o dam așa fără să vedem ce este după cortină eu zic că nu este echitabil. Locuința în care trăiești, nu poți să o consideri “avere” gen să pui taxa pe avere, sentimental este probabil averea lor. Dar nu stau in vreun Penthouse, apartamentul are 47 mp …adică unde vine nivelul de decență și demnitate pentru cineva care a muncit, nu a spart semințe. Ok, nu a fost doctor, inginer sau mare profesor universitar dar și-a făcut datoria față de societate. Întreb eu, nu merita să își permită să stea în casa lui? Apartamentul este cumpărat înainte de 2000…nu l-a primit pomană de la partid.

  Și acum te întreb pe tine, plec în Canada că mă așteaptă și “ieri” sau in “Singapore”, sau chiar și orice tara europeană (că sunt mai aproape)…au nevoie de ceva, cum fac? Că sunt unicul copil. Unde mai pui că mi-am făcut niște calcule și există plusuri și minusuri peste tot, dar financiar ești cam tot pe acolo doar că diferența se simte la ordinul de mărime (gen nu mai fac concedii prin: Grecia, Malta, Spania, Portugalia, ci mai exotic doar teoretic, fiindcă practic dacă am fi plecați, ar trebui în concediu să venim să ne vedem părinții). Plusuri vin la oportunitățile copiilor, dar dacă vor simți nevoia voi face în așa fel să suport nevoile după liceu… Sunt de părere că dacă vrei să înveți poți să o faci de oriunde, posibil o fină diferența în mentalitate sa existe dar nu toți englezii studiază la Cambridge sau Oxford.

  Referitor la pensie, banii circulă nu ii strânge nimeni 50 de ani…așa că @caposu băiatul tău va contribui la pensiile altora, din țara, țările unde va lucra…și nu la a ta, deci și aici ne tăiem singuri craca.

  82
  • @Pato cred ca ne indepartam de subiectul principal dar totusi– codependenta asta parinti – copii din Romania nu mi se pare un lucru bun. In situatii de genul se plateste pe cineva cu pregatire care locuieste cu ei si gateste / spala / ii ingrijeste — si fii sigur ca nu va fi cazul prea curand, poate dupa ce vor avea minim 70 de ani, dupa noroc sau ghinion. Nu asta se duc sa faca sute de mii de persoane din Romania in alte tari, sa ingrijeasca batrani? Nu trebuie neaparat ca ei sa isi vanda apartamentul si sa ii trimiti la azil. Cu siguranta cu un 500 EUR pe luna va fi insa necesar sa ii sprijini atunci cand va fi cazul – peste 10 ani sau mai mult.

   Ca orice decizie in viata, sunt plusuri, minusuri si necunoscute. Dar daca atasamentul fata de parinti este singurul lucru care te tine in tara, in acel oras de provincie, nu stiu ce sa zic… Orice parinte s-ar bucura sa stie ca acolo unde se afla copilul lui devenit adult ii este mai bine. Si noi am trecut prin acelasi proces de gandire si am decis ca este mai bine sa plecam, iar solutii se gasesc- daca nu pleci prea departe de Ro, cu un avion ajungi repede inapoi in caz de urgente, vorbesti cu un vecin care sa mai verifice ocazional daca totul e ok acasa etc. Decizii personale si administrative care tin de fiecare.

   Ca aspect financiar este cam la fel peste tot in Europa pentru meseriile mai inalt calificate, corect, dar cu toate astea pleaca in continuare 100k+ de oameni anual din tara. Motivele din care pleaca nu sunt de obicei financiare, mai ales cand vorbim de oameni cu pregatiri profesionale mai specializate, cu salarii mai mari (sa zicem IT), ci altele pe care probabil le intuiesti si tu: o viata mai linistita si civilizata, contact cu autoritatile punctual, rapid si eficient, aer mai curat, sentimentul ca se si face ceva din banii cu care contribui la taxe, oameni mai civilizati, optiunea de a invata o limba straina noua, cat despre conditiile oferite unor viitori copii… nici nu mai vorbim. O data facut pasul vei vedea ca diferentele sunt enorme– insa asta nu poti vedea decat daca traiesti si intr-o alta tara macar 2-3 ani pentru a putea face o comparatie. Oricand te poti intoarce definitiv daca nu este ce iti doresti, in special daca ai o meserie mai cautata. Succes.

   P.S.: Argumentul cu contributia la pensie o viata si meritul la o viata decenta la batranete din pacate nu se aplica in viata reala, cu totii platim CAS – pensia pentru pensionarii din momentul de fata. Care-s din ce in ce mai multi, iar contribuabilii din ce in ce mai putini pe an ce trece, din diverse motive. Trendul asta e peste tot in lume, mai putin Africa in momentul de fata. Ei au muncit si au contribuit la viata lor, dar intr-o alta realitate in care erau mult mai putini pensionari si mult mai multi oameni activi angajati in munca. Ar fi frumos ca batranii sa traiasca decent peste tot in lume, din pacate realitatea si ciclul vietii sunt putin diferite de ce ne-am imaginat cand eram mai tineri.

   33
  • @ Levorius știu că am divagat dar oarecum am completat tabloul.

   Dar dacă plecăm toți, dacă nu încearcă nimeni sa schimbe ceva in bine, dacă rămân aici doar hoții și puturoșii, ce se întâmplă în final cu societatea românească. Condamnăm copiii fără posibilități la a nu avea viitor.

   11
  • Pato.In primul rind sper ca ai inteles ca nu am nimic personal cu tine si/sau ai tai.In lumea civilizata in general cam ce contribui aia primesti.De exemplu canadienii iti opresc foarte putin pentru pensie si te lasa pe tine sa gestionezi banii.
   In ceea ce priveste locuinta parintilor daca face 60k este un pret mult peste media apartamentelor din Romania.Ca tara asta nu e doar Bucuresti si inca 5 orase.De exemplu la Turnu Magurele nu poti vinde 2 camere pe centru cu 12k.
   In ceea ce priveste studiile,da poti invata oriunde daca esti ambitios si stii ce vrei,lucru mai dificil la 19 ani.Am optat pentru strainatate si pentru deschidere si optiuni.Efortul financiar e mare dar nu imi pare rau de nici un leu cheltuit pe educatie.

   11
  • Preturile au explodat în ultimii 3 ani.

   Firește că îți doresc atât ție cât și juniorului tot ce este mai bine. Este vorba de unghiul din care vezi lucrurile, eu am prezentat un alt unghi.

   10
 43. Da-o-n pula scuzati expresia dar unii se cred pe Luna ca in Romania sigur nu

  Zice unul ‘banii aia platiti se vor intoarce indirect catre cetatean prin imbunatatirea calitatii vietii din comunitatea in care face parte’

  Da clar juri tu cu mana pe Biblie ca asa va fi ? Eu zic mai multi bani de sifonat de catre baietii destepti din contracte cu statul/primariile, de fapt esti probabil unul din ei.
  Momeli pentru naivi. Sau esti extrem spre dureros de naiv si vei da in curand cu capul de realitate.

  Alt citat ‘Chiar și 0,5% pe an ar fi amuzant. ‘
  Interesant ca unora li se pare amuzant un scenariu in care (poate zeci, poate sute de) mii de oameni si-ar putea pierde locuinta in urma unei reglementari fiscale. Pur si simplu nu se justifica costul social. Cum spunea cineva mai sus, poate fi o proprietate mica dar situata intr-o zona bine cotata. Proprietate usor de ingrijit asa ca argumentele cu paragina nu s-ar aplica oricum (si daca proprietarul este delasator exista deja ‘taxa de paragina’).

  91
  • Interesant ca unora li se pare amuzant un scenariu in care (poate zeci, poate sute de) mii de oameni si-ar putea pierde locuinta in urma unei reglementari fiscale. Pur si simplu nu se justifica costul social. Cum spunea cineva mai sus, poate fi o proprietate mica dar situata intr-o zona bine cotata. Proprietate usor de ingrijit asa ca argumentele cu paragina nu s-ar aplica oricum (si daca proprietarul este delasator exista deja ‘taxa de paragina’).

   mereu mi-a plăcut argumentația asta. “poate fi o proprietate mică”. desigur. reducerea la acel caz particular, 1 din 1 milion, ca să nu se facă nimic.

  • Cum sa pierzi locuinta la 0.5 la suta ?Stau toti romanii in palate de milioane de euro si nu stiu eu?Lcuiesc in Bucuresti oarecum semicentral la bloc si din 38 de apartamente cel putin 5 stau goale de cel putin 5 ani.Crezi ca mai exista asa ceva in lumea civilizata?

   33
 44. E vag amuzant cum aceiași oameni care aplaudau în picioare majorarea, de șapte ori dintr-un foc, a taxelor de parcare în București se revoltă acum la ideea actualizării impozitelor pe proprietate. Cumva e ok să fie 37 de bani/zi impozitul la 3 camere în buricul târgului-capitală, dar taxa pe locul de parcare ar trebui să fie de zece ori mai mare decât cea pentru apartament. Uau!

  Un sfert din apartamentele vechi din București sunt nelocuite pentru că nu costă nimic să le ții goale. Piața chiriilor e lovită iremediabil, atât de permanentizarea soluțiilor de educație online, cât și de reducerea masivă a mobilității. Vor rămâne goale și după pandemie pentru că depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității. Așadar ipoteza creșterii chiriilor e fantezistă. Nu există cerere.

  Pentru construcțiile noi, potrivit calculelor ZF, Bucureștiul ar trebui să atragă în următorii zece ani cel puțin 1 milion de oameni, pentru ca proiectele de dezvoltare imobiliară actuale și cele care sunt în lucru să nu stea nevândute, pustii. Deci nici dezvoltatorii interlopari n-ar fi prea fericiți cu impozite actualizate.

  Întrebarea e dacă statul chiar ar vrea să spargă bula speculativă umflată cu steroizii din tiparnițele cu bani.

  95
  • Un sfert din apartamentele vechi din București sunt nelocuite pentru că nu costă nimic să le ții goale.

   am în zonă două rezidențiale noi, care sunt jumătate goale de 5 ani. nu știu dacă apartamentele alea sunt cumpărate de cineva, dar nu am văzut vreodată lumini acolo. cinci ani!!!

  • Parcările de care vorbești nu-s în proprietatea ta, doar te lasă primăria să le folosești un an, o lună, o zi, o oră etc. E o taxă de utilizare a unui spațiu care ar putea fi folosit în alte scopuri, de exemplu trotuar sau grădină. N-aplaud în mod deosebit majorarea ei, dar nici nu era proporțională cu cât costă terenurile în București și dacă e cerere mare și ofertă mică, prețurile cresc, așa e în capitalism. Dacă ți se pare că e chiar atât de mare taxa, îți cumperi teren și-ți amenajezi parcare pe el, să vedem cât costă, poate ai tu vreo soluție mai ieftină.

   16
  • @Cristian(183), să înțeleg că la apartamente nu e cererea mare din moment ce e ok să fie taxate cu 37 de bani pe zi? 3 camere, ultracentral, impozit 11 lei pe lună.
   Ori suntem capitaliști, ori nu mai suntem.

   61
 45. E un apartament liber in Onesti. Mosul nu e momentan acasa.

  41
 46. In orice stat dezvoltat,baza incasarilor la bugetul de stat sint impozitele pe proprietate.Pentru ca sint sigure,o casa nu fuge nicaieri,mereu are un stapin care,vrea-nu vrea,trebuie sa plateasca.In acelasi timp,exista un echilibru in taxare-dai mai mult taxa pe proprietate,dar platesti mult mai putin sau deloc pentru alte chestii.De exemplu,taxa pe proprietate in SUA e scumpa,in schimb taxarea muncii e minima,nu exista vinieta sau impozit la masina,TVA-ul e intre 5-10%(depinde de stat) si ai o multime de deduceri la taxe.Iti renovezi casa,pac,deduci din taxa pe proprietate.Motivul subdezvoltarii infrastructurii din Romania si inflorirea speculei imobiliare se datoreaza taxelor pe proprietate jenant de mici.Desi 95% din romani sint proprietari,deci baza de taxare ar fi imensa si sigura.In schimb,in Romania,in afara de taxa pe proprietate mica,exista o avalansa de taxe si impozite aberante pentru absolut orice-care “ compenseaza” lipsa incasarilor din proprietati.Taxare uriasa a muncii,accize la orice,roviniete,impozit pe masini,pe numar de vaci sau porci,pe numarulmde pomi din gradina sau de stupi de albine,impozit pe apa pluviala,pe luciu de apa,pe padure,pe anexe gospodaresti,taxa de stilp,taxa urbana,taxa de subventie curent eolian,taxa la taxa,imputerniciri notariale taxabile la orice,taxe de dosar,taxa de bordura,taxa de trotuar,taxa pe lungimea tevii de apa sau gaz,taxa de parcare,taxa riverana,impozit pe poluare,taxa de constructie….in general,taxe pentru orice.Pe astea cum de le uitati? Sint atit de multe taxe si impozite in Romania incit nimeni nu le mai stie numarul si deci greu de incasat sau dibuit.Toate astea ar trebui desfiintate sau simolificate si-n locul lor marita taxa pe proprietate(imobiliara,nu pe bunuri mobile).Casele nu pot fi ascunse sau trecute pe alt nume-impozitul e acelasi,indiferent pe ce nume e.Uite asa s-au dezvoltat aia din Vest,cu un sistem fiscal simplu si usor de inteles.In plus,a fi proprietar nu-i pentru oricine,responsabilitatile vin si dupa ce ai cumparat.Mai ales dupa aia.Efortul financiar nu se opredte atunci cind ai actul de vinzare in mina,ci continua.Asta e un aspect pe care majoritatea romanikor nu-l prevad.Exact ca atunci cind isi cumpara o masina scumpa cu toti banii din buzunar,uitind sa prevada un fond anual de intretinere si reparatii.

  20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube