Ce crede Fluture că ne rezervă viitorul

Numai el știe. Adică viitorul. Eu n-am nicio idee de ce îmi rezerva el. Însă știu ce îi rezerv eu lui. Îi rezerv o și mai mare indiferență față de ce vrea Isărescu, Orbănescu sau alți …escu care vor fi la putere. Nu m-am încrezut aproape niciodată în ei, nu mă încred nici acum, nici pentru after corona. Când vreau party, îmi cumpar singur băutura, nu beau Paulaner adus la ladă din Germania alăturată. Pentru că nu-mi place. Și nu-mi place să beau doar ce place majorității. În general nu prea îmi plac băuturile populare. Nu neapărat ca să fac pe Gica Contra, îmi vine natural. Dar asta ați aflat deja.

Vă rog să încetați discuțiile de genul "hai să cumpărăm/investim/vindem aur că e cea mai bună investiție". Spuneți-mi două persoane din anturajul vostru care s-au îmbogățit cumpărând și vânzând aur și apoi mai vorbim. Discuțiile cu privire la cursul, stabilitatea, valoarea, trend-ul aurului denotă doar o lipsă acută de orice educație financiară. Și as putea să zic să înlocuiți aur între ghilimelele de mai sus cu aproape orice: EUR, USD, BitCoin, imobiliare etc. Terminați și cu poveștile "hai să ținem banii în USD că Trump bla bla bla…". Cea mai mare economie a lumii este China, n-am văzut pe nimeni să țină banii în renminbi. Nici măcar să discute pe tema asta. Avem prea puțini bani – noi cei de prin bula asta – ca să ne facem probleme în ce monedă să ne ținem ciozvârtele de economii.

Nu știm nimic despre viitor. Dacă ar fi fost cazul, criza asta nu ne-ar fi prins cu chiloții fără mască. Da, știu, sunt autori, economiști, bla bla bla, care au scris despre, unii cu o claritate incredibilă. Da, de câțiva ani încoace am aflat cu toții despre lebada neagră a lui Taleb, dar asta nu ne face experți în viitor. Nu ne face nici măcar începători. Am aflat un concept interesant și cam atât. Viitorul nu e explicat și nu poate fi prevăzut de nimeni. Mă refer la viitorul societății în general. Și nu știe absolut nimeni. Nu știu nici măcar tembelii ăștia care printează (sic!) bani.

La nivel personal însă, lucrurile stau diferit. V-ați hotărât ce vreți să faceți cu viața voastră? Ați aflat? Dacă da, go for it, nu mai așteptați un semn de la Orban, Iohannis, Macron, Trump sau Merkel. Mergeți în direcția aia și țineți cont de tot ce ați învățat, trăit, văzut etc în ultimii ani. Dacă nu ați învățat din experiența asta cu virusul că NIMENI nu știe cum o să fie viitorul societății și cu atât mai puțin al vostru personal n-ați învățat nimic. Continuați să supraviețuiți, să așteptați Black Friday, să vă scuipați prin comentarii când o să fie iar vorba de manuală vs. automată, că voi nu aveți nici un viitor. Viitorul vostru e același ca trecutul: sunteți niște legume.

Viața ne-a dat șansa la un reset. Încetați cu "pun 1/3 din bani în EUR, 1/3 în USD și…" sau alte discuții de genul asta. Mai bine vedeți cum faceți să folosiți banii ăia – în orice monedă ar fi – în interesul vostru, în ceva care vă place, care credeți că vă poate aduce zen-ul în următorii ani. Până la următoarea criză. Până la sfârșitul vieții. N-aveți economii? Și mai bine, mai puțin stres. Dar dacă n-aveți economii, ce dracu căutați pe aici, acum? La muncă, nu la frecat tiparul pe bloguri.

Viitorul, din capul patului unde sunt cocoțat, arată minunat. Și n-are nicio legătura cu ce vor face unii sau alții, ci cu ceea ce voi face eu. Dar pentru asta trebuie să știți ce vreți voi de la viitor, nu să-l așteptați să vină sub formă de cifre, grafice, predicții sau ordonanțe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

130 comentarii

  1. Eu in criza asta mi-am dat seama ce ma face fericit.

    00
    • Despre asta e vorba! Ma bucur pentru tine.

    • Si eu. Distantarea sociala (urasc insa ca nu pot merge singur oriunde) ma face fericit (l’enfer c’est les autres). Ciudat e ca din toamna ma gandeam, fix cu cuvantul asta, carantinare, ca am nevoie de o pauza de LA o multimedia de oameni. Unii care erau rai cu mine, altii cu care eram eu rau.

      00
    • Eu mi-am dat seama ca vecina singurica, care face videochat, ma face fericit.

      00
    • Andrei, si cât te costa fericirea asta? Asa, o medie pe saptamna.

  2. :)))))) true…daca as fi aflat asta cu 10 ani mai devreme…ar fi fost si mai bine :)

    00
    • Attilla, NICIODATA, si te rog sa fii atent, NICIODATA nu e prea târziu. Te scot la o bere când vin in RO si iti demonstrez cu documente si PowerPoint-uri daca e nevoie! :-)

    • n-am zis ca e prea tarziu…am zis ca daca era mai devreme ..era si mai bine.

      plm…vedem cu berea aia…eu aveam niste planuri cu carantina asta…cu invatat o chestie si cu facut o jucarie din lemn…a ras universul cu curul :)))

      mi-am dat demisia de la job si acum ma pregatesc de plecat in alta tara :))))

      00
    • Ai dreptate, m-am repezit sa-ti raspund doar la partea in care am simtit regretul din „voce” :-)

      Nu ai cum sa fortezi experienta de viata. Nu ai cum, ea se acumuleaza in ritmul ei, nu in ritmul in care am fi vrut noi (nici nu exista timp al verbului care sa exprime ce vreau sa zic) :-)

      Important e ca stii ce vrei.
      Si berea o bem si in alta tara, ca suntem cetateni liberi :-)

    • plm….chiar mi-as dori sa bem o bere candva :)))

      recunosc ca trag spre o chestie: sa fie in loc de bere…un pahar de rom..si sa nu fie intr-o carciuma…ci pe barca mea :))) (ma rog, nu numai a mea…a familiei) :)))…..4 more years…and counting :)))

      00
    • Beau si rom. Un Zacapa Centenario 23 ani ar merge chiar si acum :-)

      Si stii ceva, putem sa-l bem si pe scarile de la metrou daca acolo ne-am nimerit… Locul e mai putin important, persoanele insa…

    • :))))

      00
    • Oh….get a room!

      00
    • Cosmine, ce dracu am fi facut noi fara comentariul tau de mare angajament? Cum ar fi aratat viata noastra fara parerea ta? Nici nu vreau sa-mi imaginez. Bless you!

    • @Atty: încotro?

      00
    • @Attilla: zici ca ma citeaza cineva. Doar ca eu am plecat fix inainte de toata nebunia asta. Da, vine si barca aia. Eu sper in 3. Mult aucces.

      00
    • @Sly: de data asta in Danemarca…n-am mai fost pana acum

      @Actzipild: ce model la tine? :)

      00
    • @Attilla am avut un velier de 23 pentru o scurta perioada. Aici ma tot uit la cele spre 40, desi probabil o sa ma orientez spre ceva mai mic.

      00
  3. Io nu mai am curaj să opinez la articolele tale, că îți stric zen-ul . Asta așa ca de topit gheața de pe halba de Paulaner…Pardonne moi, de pe sticla de Paulaner. Imediat cineva mă va corecta că nu există Paulaner la halbă.

    00
    • Esti o fufa fricoasa! Exprima-te si asuma, nu te mai codi in 3 rânduri ca tengo miedo, ca bla bla si gulu-gulu. Zi ce ai de zis si mai vedem noi daca strici sau construiesti ceva.

    • Tufă , nu fufă. Tufă de Veneția. În momentul în care dai de o tufă în timpul prăşitului sau al postării unui articol în cazul de față , aceasta reprezintă o piedică . Un element rău, de care vrei să scapi, care te face să pierzi timpul fiindcă se rupe greu. Imediat mă și exprim, dă-mi un scurt răgaz. De asumat, îmi asum.

      00
    • Am o sapaliga aici in sopronul lui Vali, ca noi prasim manual. Hai, lasa „incalzirea”, zi ce ai pe suflet.

    • Citeam aseară un pic de Solomon Asch și brusc mi-a fugit mintea la așa numitul ,,Bandwagon effect,,.Pe măsură ce mai mulți oameni ajung să creadă în ceva, alții se urcă pe bandwagon, indiferent de dovezile care stau la baza lor. Cam asta e concluzia la care am ajuns.
      Treaba e nașpa, fără să mă raportez la situația mea. Important e să am o părere și părerea mea să fie acceptată în unanimitate, de necunoscuții de pe saituri de influente gen, Feșan bloguri și topoare.
      Economia e pe pwlă, pentru că 3x irelevanți, de altfel, au zis ei așa.
      E nașpa, pentru că 3 x irelevanți, au decretat că 1.5 milioane de euro x 6 împărțit la 3 au ajuns la concluzia că profitul se va putea ……irelevant…În 10 ani pe acțiuni. Și mumu. Asta are , asta n-are , care e căstigătoare.Aur.
      Virusul e doar o …..făcută de…..
      5G e mai dăunător decăt un motor TSI făcut de grupul VAG.
      Nu contează căți bani am EU puși deoparte, ci doar ce ai putea să faci TU cu banii mei.
      Mai extrapolăm sau rămînem aici pe intro ?

      00
  4. Fluturii traiesc 1 zi parca :)

    00
    • Da, dar in fiecare zi!

    • Ca sa nu fiu doar troll, si sa comentez si la subiect, daca sti ce vrei, problema e cam rezolvata. Eu ma chinui de vreo 20 de ani sa aflu ce vreau si nu gasesc nimic. Probabil ca ar trebui sa aleg un scop la intamplare si sa ii dau inainte.

      00
    • Dex, pai cum faci sa aflii ce vrei? Cum faci tu, nu la modul general?

    • N-am o tehnica anume. Ma uit si eu in jur ce cred ca mi-ar placea, incerc una alta, mai trag o depresie de cateva luni, mai trece un an pe la corporatie, mai apare o belea si mai pierd un an.
      Chiar n-am gasit „the holy grail”. Poate sunt eu mai pretentios, si solutia ar fi sa imi doresc ceva ce are toata lumea ca de exemplu o nevasta urata si doi copii imbecili, sau o masina, sau o casa.

      00
    • Nu exista „holy grail”, decât daca ai aplecare spre viata monahala.
      Ceva ajutor ai cautat? Poate n-ar strica câteva sedinte.

      Si de ce ai sarit direct la „o nevasta urâta si doi copii imbecili”, n-ar putea sa fie „o nevasta misto si doi copii simpatici”?

    • Pai mie asa mi-a sunat din articol, ca vorbim despre un scop in viata, nu despre cum sa o duci decent si sa nu fi un loser complet. Ca asa sunt un mare somer de lux, si multi ma invidiaza.
      Sa fim seriosi cu nevasta frumoasa, si copii simpatici, nu e de nasul nostru. Poate frumoasa si proasta, aia da, as putea. Dar frumoasa si desteapta si culta si fara prea multe probleme psihice, nu prea cred. Cine a putut sa arunce cu piatra, dar sa dea si poze, ca vorbe am mai auzit eu.
      P.S. N-am mers la psihanaliza. Ma tot gandesc, dar cumva nu ma vad in situatia asta. Si am vorbit cu cativa la bere, adica cred ca inteleg, cat de cat, cam cu ce se ocupa. Ramane ca varianta.

      00
    • Eu zic ca merita incercat. Câteva sedinte, n-ai ce pierde. Chiar n-ai. E un tip care scrie pe Hotnews, Vlad Stroescu, nu stiu daca acum are cabinet, dar stiu mai multe persoane care au fost la el la Medicover (parca) si le-a prins bine.

      Nu te teme de femei, sunt la fel ca noi :-)

    • dex, eu vrea să repar românia prin blogul ăsta.

      https://zoso.ro/5oameni/

    • Merci zoso, te citesc de destula vreme, chiar daca n-am comentat.

      00
    • Pai fluture, d-aia ma tem, ca prind una la fel ca mine :)

      00
    • Ce bine, cautati un psihiatru care sa va faca reducere :-)

    • pe al meu îl cheamă Drambuie. bun băiat. cam rece așa, dar tare.

    • Daca mai merg mult la psihiatrii astia recomandati de vali ajung sa scriu eu cartea :))

      00
    • @Dex: asl pls :)

      00
    • Dex, ai spus un mare adevăr „dacă știi ce vrei, problema este rezolvata”.

      Dar oare nu despre asta este viata, despre căutare, o continua căutare și mai puțin despre a rezolva probleme?
      Uite, ai exemple și aici de oameni care și-au schimbat viata de cel puțin o data. Își dau demisia și se multă în alt oraș, în alta tara sau incep o alta facultate și se reprofileaza. Înțeleg ca ești nehotărât, trebuie puțin curaj ca să încerci, s-ar putea sa iti placa, s-ar putea sa nu, noroc ca nimic nu este definitiv, unii ar zice ca nici moartea.. :)

      00
    • Eu stiu mai Mihaela? Cat sa cauti cai verzi pe pereti? Cu cat trece vremea sansele sa gasesti ceva sunt din ce in ce mai mici, si oportunitatile mai putine si nu te mai ajuta nici fizicul. Daca as fi fost sportiv, si ma vedea lumea mancand bataie la fiecare meci, mi-ar fi zis sa ma retrag.
      Nu e bun si in viata sfatul asta? Poate ca la un moment dat este momentul sa te retragi si sa te multumesti cu ce ai, si alte lucruri marunte. Pare sa functioneze pentru marea majoritate, din observatiile mele.
      Si cautarea asta, nu e gratis, e munca, e stres, sunt traume care se aduna. De ce sa ma risc sa ajuns un batran si mai acru decat sunt deja, cand pot sa fiu un om mai putin frustrat, dar care ok, nu e tocmai fericit, dar nici rau nu o duce?
      Nu stiu, zic si eu.

      00
    • Dex, cred ca am înțeles lucruri diferite din articol.
      Mie mi s-a părut ca este vorba despre faptul ca viitorul este o necunoscuta în egala măsură pentru toată lumea, indiferent de pregătire, avere, nivelul de IQ sau EQ. Diferența, cea care da calitatea vieții fiecăruia, este modul în care alegem sa ne raportam la situația prezenta și sa ne asumam luarea unor decizii la nivel individual.

      Eu nu cred ca a avea un scop măreț în viata valorează mai mult sau e mai greu de realizat decât a duce o viata decenta și nici ca una o poate exclude pe cealaltă.
      In ambele cazuri este vorba despre munca, foarte multa munca. Tu crezi ca a avea o soție frumoasa, deșteaptă, cu capul pe umeri și doi copii simpatici, chiar sănătoși fiind, este un lucru ușor? :)
      Si, in plus, de curând un prieten mi-a adus aminte ceva foarte important și anume ca nu exista stare de fericire, doar trăim „sclipiri de fericire”. :)

      00
  5. Eu știu ce-mi rezervă viitorul și m-am obișnuit de la criza din 2008 așa: incertitudine.
    Dacă nu e un pic de dramă și de frică, parcă nu mă simt viu. Ceva, undeva, trebuie să atârne: că-i vorba de viza de muncă, că-i vorba de cât am contract la job, că-i vorba de chirie, ceva undeva nu trebuie să fie așezat. Dar ăsta-i farmecul, asta ne ține în picioare și ne oferă tracțiune pentru viitor.
    Cred că pentru viitor cel mai bune lucruri sunt sănătatea, să facem mai multă mișcare, să știm să facem ceva concret din care să trăim, un pic de optimism și să înțelegem că nimic nu e fix. Azi putem fi în București, mâine suntem la Paris prin conjuctură, poimâine călare pe eoliene in Austria. Schimbarea și permanent nou trebuie să devină normalul. Spun vorbe mari și clișee, dar sunt al dracu de reale, pentru că-s cam beat.
    Sărbători fericite și să trecem cu bine de momentele ăstea.

    00
    • asta cu eolienele suna misto….intr-un fel imi pare rau ca n-am facut ceva legat de energetica/electrotehnica…si recunosc ca sunt momente in care-mi lipseste cocotatul pe stalpii de telecom

      00
    • @ Atilla
      Nu e târziu să faci ceva.
      Eu m-am apucat de facultatea de inginerie electromecanică la 34 de ani, sunt pe anul 1, la 150 de km depărtare de unde stau, deși am ditai școala de inginerie în Pitești.
      Ideea e să vrei să dai înainte și să ai un pic de drag de a învăța.
      Am citit recent un pasaj și e o întreagă lecție de viață în ea: trebuie să începi de undeva, te apuci de ceva, că e bine, că e greu, trebuie să fii acolo. Nu-ți vine, nu ai mereu dispoziție, planetele nu sunt în poziția dorită, nu contează. Te duci acolo, ești prezent. Că le leagă ceva, că nu se leagă, cu ceva rămâi, dar trebuie să fii acolo.
      Apucă-te de ce dorești, că am în grupă oameni de 55 de ani, care vor să facă școală, pentru că nu-i mai țin mult telescoapele pe teren și pentru PRAM, proiectare instalații, ceva șefuț cu funcție, trebuie diploma de inginer.

      00
    • diploma de inginer o am…dar e in telecom…plm…
      dupa niste ani de telecom mi-am dat seama ca mi-ar fi placut mai mult partea de energetica :)))

      corect, nu e prea tarziu sa ma apuc de invatat ceva nou..am vazut asta cand am renuntat la telecom dupa 14 ani …diar ca acum imi doresc altceva: munca e doar ceva care aduce bani…in speranta ca o sa pot sa-mi iau o coaja de barca si un compresor de scuba…cam asta imi doresc acum…plimbari cu familia si dat cu juniorii pe sub apa…

      mult succes cu facultatea!

      00
  6. Foarte mișto poza. :)
    Acum spune sincer, de la care influencerita te-ai inspirat sa pui o poza cât o mie de cuvinte!? :)))

    00
    • E o fotografie de acum 5 ani, FIX 5 ani (19 aprilie 2015), pe care am pus-o prima oara aici sau aiurea pe Internet. Era lânga una cu plaja aia frumoasa Playa Trengandin si mi-am dat seama ca merita si magarul asta pistruiat putina expunere :-)

    • Ah, Mihaela…

      00
    • Da, da, recunosc.. Și eu am filosofat mult in tinerete cu gândul la principiul incertitudinii lui Heisenberg.
      Încă o mai fac.. :)

      00
    • Mihaela, eu si acum ii cumpar KitKat pisicii lui Schrödinger. Dar nu vine niciodata când o chem.

    • O scurta lămurire, ca poate s-a înțeles gresit. :) Comentariul pentru Fluture nu este un mișto la adresa lui, iar cel pentru Maddame inseamna ca o citesc.

      00
    • Mihaela, nu e nevoie sa ne explici comentariile :-) Si ai voie sa faci misto la adresa lui Fluture. Dar pe barba ta:-)

  7. Subliminala poza, adica mai bine un magar viu decat un filozof mort?

    00
  8. Iar articol zoso – varianta pt. fete?

    00
  9. Subscriu ce ai scris aici. Am 19 ani, sunt la început de drum și izolarea asta a fost un prilej extraordinar să regândesc stilul meu de viață și să fac o introspecție/extrospecție. Introspecție cu privire la ce-mi place să fac, la ce vreau să fiu și, în genere, la comportamentul meu. Extrospectie cu privire la mediul meu social (am găsit mai multe dezavantaje), a oamenilor care se află în el și cum mă influențează pe mine (mai cu seama în mod negativ, văzând cum gândesc vremurile astea). Sună clișeic ce am zis, că mereu auzi “fă ce te pasionează, nu ai încredere in toată lumea, acțiunile mici duc la împlinirea scopurilor mari, însă niciodată nu le conștientizezi pe deplin pana nu te lovește din plin necunosctul asta. Mai am de muncă până o să demontez toate aparențele care mi-au guvernat viața. Sper doar că sfârșitul izolării să nu aducă la suprafața același eu anterior și ignorant.

    00
    • Marian, stii ce e cel mai misto când ai 19 ani? Ai timp sa faci o gramada de greseli. Fa-le! Ai nevoie de ele. Fa ce vrei tu, greseste si apoi fa altceva daca vrei. Si greseste iar. Si la un moment dat vei gasi ce vrei si cum vrei.

    • @fluture, nu cred că volumul de greșeli e direct proporțional cu cel de înțelepciune acumulat. Cunosc oameni care repetă aceleași greșeli la nesfârșit, la vârste la care ar trebui să fie mai prudenți. Și e trist, să-ți dai seama la 45-50 de ani că ai trăit o viață de rahat și va fi cam greu să-ți disloci membrele din mocirla în care te afli. Nu e îndeajuns să zici “nu mai fac asta”, ci să pricepi consecințele și cauzele care te-au împins să faci aia (pot fi prejudecăți, convingeri, impulsuri emoționale etc.) Evident că am să comit multe greșeli, însă contează cu adevărat ce am înțeles din ele și dacă pe mai târziu voi fi atent pe acțiuni similare. Câteodată mulțumesc că am avut ocazia să fac o greșeală. De pildă, pe latura financiară, am irosit mulți bani, vreo 20.000 de lei în ultimii 2 ani pe nimicuri (nu de la părinți), iar acum îmi dau seama de valorea banului. Aaa, și dacă le dau bani prietenilor, consider ca fiind un cadou, ca să nu apăra pizmă între noi să nu mă mai gândesc la ei. Pe ceea profesională, zic că drumul ales împăca atât pasiunea, cât și profitabilitatea.

      00
    • Zic sa nu-i judeci prea repede pe oameni si sa fii mai circumspect când creierul iti zice „asta repeta aceleasi greseli la nesfârsit…”. Nu ai toate datele problemei si nici noi, ca oameni, nu suntem la fel. Uite, Dex, intr-un comentariu mai sus/jos zice ca se cauta de 20 ani. Ar fi usor sa-i zicem „cum plm, coaie, 20 ani???, unii stau la puscarie 20 ani si tu n-ai facut nimic cu viata ta”? Dar ar fi prea simplu. Pentru ca nu avem niciodata toate informatiile despre o persoana si nu stim ce-l face sa repete aceleasi greseli. E usor sa spui „dar nu mai bea, frate!” când nu stii in ce bucla traieste persoana respectiva. Iar unii toata viata, pentru ca nu au stiut unde sa caute ajutorul.

      Nu exista proportionalitate, dar exista legatura. Nu poti lua experienta parintilor sau apropiatilor tai. Ai nevoie de propria experienta. Pâna si greselile celor apropiati tie le vei face, desi la vremea respectiva stiai ca e o greseala. Avem nevoie de greseli pentru a acumula experienta. Nu exista acumulare de experienta in succes.

    • Danke! Mi-ai dat iarăși de gândit la modul serios.

      00
  10. Corect, de cate ori apar ceva probleme financiare generalizate, sau doar pentru un sector anume al populatiei, cum a fost si atunci cand a fost criza cu creditele in franci elvetieni, ii auzi pe toti expertii financiari ” lasa ca-mi mut toate economiile in aur, investesc in aur ca sa fac mai mult, tot aurul e baza ” . Daca-i intrebi cum, n-are niciunul habar, doar ca au citit ei pe undeva ca aurul nu-si schimba valoarea si ca e ” 100% sigur ” si aia e tot.

    Nu stie nimeni ce se va intampla nici macar peste 5 minute, si mai mult, poate acum s-au potolit putin si fetisistii de Europa de Vest si USA gasiti in preponderenta si aici pe blog, cum ca aia sunt cu 50 sau 100 de ani inaintea noastra la civilizatie, inteligenta, dezvoltare etc. Uite coaie ca si ei sunt oameni ca si noi, si ei au probleme carora nu le pot face fata, si ei au handicapati care nu pot urma instructiuni simple, in principiu suntem cu totii cam la fel, si nu suntem rase diferite doar pentru ca exista cateva granite si cateva sute de km intre noi.

    00
  11. „Viitorul vostru e acelasi ca trecutul: sunteti niste legume.” SOV style, bun.

    00
  12. Offtopic destul de on topic: in acest moment ne uitam la niste anime si am pus audio in germana si subtitrarea in spaniola. Râdem de fiecare data când deschide gura vreun personaj. Si japonezii chiar vorbesc non-stop in animele astea :-)

  13. Mama ai folosit printează. Or sa zică acum că sunt și eu fluturaș :))

    00
    • Ti-am facut putin cu ochiul, tie si lui ubercool :-)

      Stai calm, toti suntem fluturasi, dar in spatele calculatoarelor ne alegem mereu alta identitate :-)

    • Ai un stil interesant, îmi place.

      Cu Paulaner am înțeles, îți recomand White Collar :)

      00
    • Multumesc. Daca iti spun ca sunt short pe Nasdaq (la 8570, pot sa-l tin pâna in 11000) o sa-ti placa si mai mult :-)

      Paulaner mi-a venit in minte, ca aici in Strasbourg se cumpara cu lada, la orice gratar te duci e omniprezenta. In general beau putin, iar bere si mai putin. Dar daca imi amintesc, poate gust o White Collar din asta. Altfel, as bea o Duvel, pe o terasa in Belgia, cu niste cascaval „stropit” cu praf de piper…

    • get a room :D

    • Autorul, te invit in „Pending”, ii dau afara pe ailalti :-)
      Vali, ai si un frigider acolo sa punem niste bere la rece?

    • @Vali nu prea știu cum să îți spun dar teoretic tu ne-ai dat camera de hotel :))))

      00
    • Ar fi fost frumos sa ne trimita si o sampanie in camera:-)))

  14. Taleb a spus că nu-i vorba de o lebădă neagră.

    00
  15. Pentru Eftimie, daca e pe receptie:

    https://www.levif.be/actualite/sciences/coronavirus-les-differences-genetiques-expliquent-pourquoi-certains-pays-sont-plus-touches/article-news-1275537.html

    In rezumat, pentru prima oara avem si noi noroc in viata. Genetica din Europa de Est e mai rezistenta la scârbavnicul asta de Covid.

    Pentru „zâna maseluta” care mi-a pus diacritice la text cât as zice peste, multe multumiri!

    • Stiu ca nu sunt Eftimie, si chiar nu sunt, desi nimeni nu ne-a vazut vreodata impreuna, dar diferenta genetica e degeaba cand ai spitale din secolul trecut.
      Plus ca toate statisticile la ora actuala sunt cam pacaleala, pana nu trece pandemia. Poti sa razi de americani ca mor pe capete si poti sa te trezesti ca in valul doi mor de 100 de ori mai multi chinezi, si americani nu mai mor(am luat la intamplare tarile).

      00
    • Dex, tocmai, avem un mic avantaj, faptul ca prin gene suntem mai rezistenti la atacurile nemilosului, ne face sa ajungem mai putini in spital si, deci, sa le evitam si, mai ales, sa evitam suprapopularea. Eu zic ca e motiv de bucurie, chiar daca starea spitalelor e trista.

  16. O, da! Freedom! Dar cu capul pe umeri.

    00
  17. Misto selfie… :)

    00
  18. Ce va fi dupa criza? Psihoterapeutii vor fi bogati.

    My 2c.

    00
  19. Pretul aurului a crescut cu 12% in ultimele 30 de zile
    Intreba aici,cineva,acum o luna,ce sa faca cu banii.Aurul va ramane mereu cea mai buna investitie,si aici nu ma refer la bijuterii.Mi-am luat carca de minusuri,dar nu conteaza,banii asa se fac.
    https://kursinfo.bankaustria.at/IBT-BA-HP/currency/view.html?idNotation=26580954&flowToken=1587236385361#

    00
    • actiunile din indicele dj au crescut cu 20% in ultimele 30 de zile, spread-ul este mult mai mic si lichiditatea e maxima!
      adica ai pierdut cel putin 8% pe luna cu aurul!
      ce dividende ziceai ca produce aurul?!

      00
    • Aurul produce plus valoare.Daca ti-ai fi rupt 1minut din viata si ai fi deschis link-ul,ai fi vazut ca e exact asa cum am zis.Pretul per kq acum o luna era 44.000EURO,iar acum e 50.000 EURO.Ce dracu e asa complicat?

      00
    • Ba, pedro, mi-ai produs o criza de … cu fraza asta: Aurul produce plus valoare. Ma duc la toaleta ca nu mai pot de râs:-)

  20. China nu e cea mai mare economie. Iar yuani nu putem cumpara pt ca nu vrea guvernul chinez. Stie ca ar fi cerere mare si deocamdata le convine un curs mai slab.

    00
    • Aici, pe blog, la mine in casa, la mine in cap, China este cea mai mare economie. OK?
      Problema nu e ca guvernul chinez nu vrea sa cumparam, ci ca guvernul chinez face ce vrea cu yuanul, fara sa ne anunte. Din motivul asta nu VREM sa cumparam yuani. Dar, stai, ca parca si guvernul elvetian a facut o nefacuta din asta, acum câtiva ani. Si mai toate statele care bat (pardon, printeaza) moneda. Deci, revenim, de ce sa cumpar USD si nu CHF? Sau EUR? Sau RON?

    • Hei, diversificare. Eu am si yeni, chf, am avut si cad si aud…
      Da, guvernul chinez face ce vrea tocmai ca sa te faca sa stai departe de moneda lor pentru alte scopuri decat a le cumpara produsele (economisire, speculare). De aia au facut si elvetienii ce au facut. Ca sa se duca investitorii (financiari) in alta parte. Daca ai exporturi mari, care iti intaresc moneda, atragi si speculatorii si pe cei care cauta siguranta. Daca nu ii vrei, le arati ca poti deforma cum si cand vrei tu (neanuntat) evolutia libera a monedei.
      Asta cu” la mine” e ca ce am auzit la Joe rogan despre nu stiu ce host la un post conservator: isi incheie editorialele cu „I’m right even when I’m wrong”.

      00
    • S, zi sincer, te râcâie ca sunt asa, mai dictator? :-)

  21. Ce munca, ce fericire, ce facut ceva, sensul vietii este respectarea ordonanteleor militare.

    00
  22. „Viața ne-a dat șansa la un reset.”
    Nu va fi niciun reset, doar cineva din Matrix a apasat pe butonul pause a telecomenzii. Sa vezi cum incepe nebunia a doua zi cind se va ridica carantina.

    00
  23. Eu m-am trezit ca vreau sa-mi iau telescop pentru ca pe fond imi doresc de vreo 10 ani dar n-am avut timp sa fac un research amanuntit.
    Acum m-am documentat dar sa sparg 800 euro in prag de criza iar e o problema pt ca nu-i asa? cand ai timp, n-ai bani, cand ai bani, n-ai timp.

    Morala povestii: degeaba va uitati in gura fluturelui cu realizarea a ceea ce vreti sa faceti cu viata voastra, cand ne revenim din carantina reincepe futerea pt marea majoritate si s-a terminat cu planurile voastre facute in carantina. E ca atunci cand pleci in vacanta si stai intins la plaja cu o bere si ti se pare ca gata, l-a intoarcere schimbi lumea dar intors, rutina zilnica are alte planuri.

    00
    • Am luat și telescop și pian. Telescop de 1000 de lei sa vad cum e – se pune praful pe el. Pianina – chinezărie cred ca am dar 3-400 de lei. Dacă eram pasionat as fi luat ceva profesional. Nu ai ce face cu un dslr de 20.000 de lei, pentru început un bridge decent merge. Ideea e ca nu îți trebuie o avere sa încerci ceva.

      Te întorci la o rutina, dar dacă nu îți place nu poți sa o schimbi? Nu e simplu, dar măcar te gândești la asta? Personal nu cred ca să nu zic un an hai 6 luni va mai fi viata dinainte, eu unul nu cred ca va fi de altfel nicoodata 100% viata de dinainte.

      00
    • Dane, tocmai de asta mi-e frica. Am facut si eu multe cheltuieli asa sperand ca voi face o schimbare,ca voi adauga un hobby acolo care sa-mi faca placere sau doar o sa am timp sa fac ce-mi doream cand nu aveam bani si am sfarsit mereu prin a abandona din lipsa de timp si oboseala. chitara la fel, webdesign la fel, photoshop la fel si schite/desen la fel.

      Viata se va schimba dar nu pentru fiecare in mod f individual. Se schimba raporturile intre indivizi, regulile societatii insa n-o sa incepi de anul viitor sa ai mai mult timp si motivatie sa faci chestii noi/diferite daca te gasesti in acelasi context profesional si societal.

      Ori eu unul nu cred ca subit oamenii vor alege cu tarie sa-si urmeze visele avand de data asta timp. Vor avea timp dar asta pentru ca vor fi someri iar daca vor dori sa-si faca un startup nu e ca si cum subit va fi simplu sa reusesti.
      Poate vom putea sa ne mutam la tara si sa avem grija de gradina mult visata daca munca de acasa se va impamantani dar asta o sa vina cu alte dezavantaje gen lipsa de socializare cu colegii, lehamite astfel incat multi vor cadea din lac in put.

      De aia nu-mi fac mari sperante despre cat de mult o sa ne ajute statul asta acasa si ce o sa fie pe viitor. Degeaba ma gandesc eu sa-mi iau telescop caci tot in oras stau, tot dificil sa montezi telescopul in sufragerie in conditiile in care nu mai ai loc sa arunci un bat sau pur si simplu n-ai bani iar asta nu se va schimba cu criza, ba chiar se agrava.

      00
  24. Fain text, mișto comentarii, răspunsuri parcă…suspect de mild pt. Fluture. 😁

    00
  25. daca se fac rezervari, vreau doua locuri mai in fata, la fereastra!

    00
  26. Viata ne-a dat sansa la reset, adica sa ne resetam locul de munca cu unul platit dupa criza probabil mai prost…

    00
  27. Fluture, recunosc ca nu sunt cel mai mare fan al articolelor tale dar postarea astea e fix ce trebuie.

    00
  28. Fluture, esti non-bloggerul-care-scrie-pe-bloguri preferat. Grozav articol, ca de obicei.
    Sarbatori fericite.

    00
  29. Hai ca in sfarsit fumeaza guest author ul ce trebuie. Better late than never.

    00
  30. Asa cred si eu,ca despre viitor nu putem sti prea multe.Cel mai bine pentru fericirea noastra este sa ne bucuram de fiecare zi si sa ne facem cat se poate de placut momentul prezent.Nu e bine sa ne gandim obsesiv la trecut,nici sa traim in viitor.Totusi asta nu inseamna sa nu organizam atat cat ne sta in putere viitorul,fara sa uitam ca neprevazutul poate aparea in orice moment.

    00
  31. Informații foarte bune. Criza asta mi-a oferit șansa să învăț să investesc in ceva, orice. Am câteva economii puse bine in euro, pentru că așa primesc banii. Am cumparat ceva crypto monede pentru viitor și sper sa fie bine până la următoarea pandemie. Mi-am făcut o mică livada: meri, peri, cireși, struguri si câteva butași cu zmeură, coacăze și cam atât.
    Poate sa vina orice pandemie și să ne țină acasă câteva luni că nu este problema, am un stoc mare de produse, am teren arabil și nu mă tem sa îl folosesc :)

    00
  32. si vine UE, pardon guvernu si zice: bah, astia au prea multi bani. ia, voi astia care aveti maimult de 6 salarii puse deoparte. tot ce e peste nu mai e.

    50k garantat? da. ce e peste numai e…

    no, visati acum.

    00
    • Un scenariu plauzibil, dar dificil de pus in practica. Adica nu vad politicieni cu asemenea coaie. Pur si simplu nu exista.

    • acu 6 luni ai fi zis ca te obliga sa stai in casa doua fucking luni? hai eu sunt rational, dar minerii aia deja sunt cu nervii intinsi la maxim. futu-i de incompetenti. da poti sa lucrezi in franta. lucrezi 2 ani, dar stai in 50mp ca sa stai pe urma 5 ani in fagaras sa fumezi in curte. dar calul din marlboro?

      00
    • Zi-le asta celor cu conturi în Cipru care au prins weekendul ăla cu toate conturile blocate și din care li s-au retras bani.

      00
  33. Bun, si in ce sa-ti tii economiile? Ca probabil nu toti mancam si cacam tot ce castigam. Nu de alta, dar mai avem si responsabilitati, nu o putem arde asa idiotic ca la 30 de ani si single. Ca au trecut vremea.

    Tii banii in lei. Se duc pe copca, asa cum s-au dus in 90. Dupa ce am vazut cu ochii mei economiile familiei facute praf de inflatie si am trait 5 ani dupa aia de saracie teapana, ultima varianta pentru mine este sa tin banii in lei.

    Ce fac? Sparg totul?

    Si la o singura luna fara salariu sa nu pot plati chiria? O treime din conationalii noi nu si-au platit chiria in prima luna de ‘blocaj’. Cand s-a zis ‘OK, intram in carantina, mergeti si luati-va si voi ceva haleu pentru 2 saptamani’, ce crezi ca au facut?

    Au asteptat sa le intre ajutorul sau salariul la data exacta, pentru ca nu aveau 400 de dolari sa-si faca o fututa de aprovizionare pentru 2 saptamani. 400 de dolari, cand salariile aici incep de la 2000.

    Au stat mii la coada, la mila statului, sa le dea niste conserve sa duca acasa.

    Dar al dracului daca vezi unul fara telefon de o mie de dolari si cu masina mai veche de 3 ani.

    Asta ti se pare normal?

    Sa traiesti pe credit, cu APR (DAE la romani) de aproape 30 la suta? 30 ZECI LA SUTA, da? Ai idee in ce cacat financiar sunt majoritatea oamenilor care gandesc si ei ‘carpe diem’?

    Cum poti sa dormi noaptea, cand stii ca luna viitoare, daca nu mai ai job, iti culci copilul sub pod? Cum dormi noaptea stiind ca, daca vrea sa faca o scoala mai de doamne-ajuta vei scoate peste o suta de mii de dolari? Si asta la usor, la un copil cu rezultate bune la invatatura.

    Ce faci?

    Ii futi viata si-l lasi sa intre in datorii de la 20 de ani? Il lasi sa putrezeasca in chirie si sa isi rupa spatele dupa aia cu ratele la casa si imprumutul pentru facultate, ca tu, adultul responsabil, ai avut o mare durere in dos?

    Ce exemplu ii oferi? Fute, mama, toti banii, ca o viata avem si o gaura in cur.

    Aurul nu se vine de la an la an. Noi i-am vandut unei prietene ceva aur anul trecut. Daca vinde acum, a castigat vreo 20-30 la suta.

    Acum, daca ai bani, iei chestii MULT mai ieftin.

    Barbata-miu a luat 3 kile si ceva de argint (tacamuri) cu mai putin de 1000 de dolari. I-a zis la vanzatorul de pe ebay ca au monograma N si pe el il cheama cu M. Trecem peste faptul ca numele fie-mii incepe cu N si pentru ea erau. I-a facut rabat 125 de dolari, pentru ca, atunci cand tu ai banul si altul are nevoie de el, altele sunt ofertele. Daca maine vand argintaria in cauza castig in plus cel putin 300 de dolari.

    Dupa criza din 2009, amicul din Pittsburgh a cumparat 11 case. Cu preturi intre 5000 si 8000 de dolari. Nu, nu am uitat niciun zero. Bancile puneau la licitatie, nimeni nu venea cu bani, el spunea: ‘atata am’. Acum sta cu burta in sus si face o poala de bani de pe chirii. A mai bagat cateva zeci de mii in case, de le-a bibilit, economia a mers in sus in ultimii ani, casele sunt intr-o zona buna acum, asa ca face cati bani vrea el.

    Aurul, ca de el ziceam, nu se vinde-cumpara azi-maine (desi nici asta nu e o idee proasta, daca il iei cu bani putini si vinzi mai mult). Se tine pentru cand ai nevoie.

    Noi am vandut monede in trecut, cand am avut nevoie de chestii si am cumparat la loc altele. Daca te duci oriunde cu cash, acum cand toti sunt in datorii, iei pe nimic. Puteam acum o luna sa luam masina cu 2000 de dolari (inainte de criza de acum nu se vindea sub 7000 de dolari), dar nu ne treabuia.

    Stam inca foarte nasol (undeva la 10 mii in cash si vreo 30 de mii in monede – cu valoare numismatica, aur sau argint) si tot nu cred ca suntem pregatiti pentru ceva mai serios. Si nu stim cand se termina cacatul asta, daca mai avem surse de bani, daca nu murim de COVID etc.

    Dar e bine cand esti relaxat privind viitorul :)

    • Hai, mai, Dojo, ca nu am zis nicaieri sa „carpe diem si da-i in pula noastra de bani, spargeti-i pe toti si nu va gânditi la nimic”.

      Succes cu argintaria :-)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.