Coșul de cumpărături: diferența de prețuri dintre Billa, Mega Image, Auchan, Carrefour și Cora

Foarte curajos articolul ZF despre Billa, Mega Image, Auchan, Carrefour și Cora. Sigur, putem discuta pe marginea comparării a două modele de magazin generalist (hypermarket și supermarket), dar românii le percep la grămadă.

tabel-retail-billa-megaimage-auchan-carrefour-cora

Dincolo de asta, ideea de bază rămâne aceeași: când tragi linie, costurile sunt aproximativ la fel, totul depinde de cât de aproape sau de departe ești de locația respectivă și cât de mult te împaci cu așezarea și cu stocurile. De pildă, eu evit Real-ul din Brașov, pentru că este foarte înghesuit în zona de cumpărături, acordând un spațiu generos rotiseriei. Și dacă se poziționează ca rotiserie, perfect, să fie sănătoși, eu nu vreau să mă înghesui pe culoarul de lactate pentru că l-au făcut strâmt și înghesuit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Din pacate pentru ei, si coloana ingalbenita de preturile mici din dreptul Carrefour, luasem exact zahar Margaritar de langa mine, pret 5 lei
    Cum nu prea cred ca practica preturi diferite pe cartiere, concluzia a fost simpla.

    00
  2. Au uitat de Kaufland si de Lidl… Din topul lor, prefer Mega Image.

    00
    • @Roxana: nu, nu au uitat. de fapt, n-ar trebui să includă nici billa și nici mega image. că diferă ca poziționare și branduri avute in incintă. nu toate sunt hypermarketuri.

  3. La Real Bv ai scapat de probleme pentru ca e inchis!
    Comparatia este curajoasa dar inselatoare .Kaufland nu apare !

    00
  4. Kaufland sta prost la gama de produse dar ca preturi, bate Carrefour. Lidl sta si mai prost.
    Puteau fi incluse si astea, daca limitau comparatia la articole de baza si mergeu pe marci disponibile in toate.
    Pentru romanul de rand ideea de pozitionare nu exista. Cei mai multi nici nu stiu ce e aia.

    00
  5. Am un vecin pensionar care pentru 10 bani se duce cateva statii bune sa ia o paine. Si nu, nu e ca mai face si el putina miscare, e pur si simplu zgarcit.

    00
  6. Ca au inclus Mega, sa zicem.
    Ce este interesant, cred ca e faptul ca au exclus Metro.
    E adevarat ca locatiile Metro sunt distrugatoare pentru afaceri.
    Cand au venit, au luat inafara oraselor, cum e in tarile civilizate, necrezand ca apoi in Romania, hypermarketurile vor fi permise in centrul oraselor.
    Ca o paranteza, imi amintesc de un Metro (al doilea deschis cred) care era undeva pe la Otopeni, pe DN1

    00
  7. I-au cam ars pe cei de la Auchan :)).De ex. cartofii sunt cei mai ieftini la ei si conform legendei sunt mai ieftini in real, la fel si la detergentul de vase 5< ca 4.93 win Carfur …un ochi daca aruncau macar…in fine detalii….

    00
  8. Apa dorna 2L pretul cel mai mic e la billa – sunt ingalbenite si la restul, detergent fairy cel mai ieftine la auchan – ingalbenit e la carrefour, cartofii rosi cei mai ieftini sunt la auchan – ingalbenit pretul la real, etc.
    Buna ideea sa compari preturi (in momentul in care vrei sa faci achizitia), dar prost implementata in zf si inutila. Avand in vedere ca preturile produselor se schimba aproape zilnic (variind in sus sau in jos) un instantaneu de la un anumit moment e valabil/util doar in acel moment. Articolul nu aduce nimic nou, cel mult intareste o parere generala pe care o stiam si fara sa piarda ei vremea notand preturi intr-un tabel prost „preturile sunt tot pe acolo, unii mai au cate ceva la oferta”.

    00
  9. La ei pe site au updatat tabelul cu exceptia apei plate.mai e doar un pas :)

    00
  10. @cezarica, vecinul tau pensionar nu cred ca e „pur si simplu zgarcit”, ci mai degraba are o pensie de mizerie.
    Dar tu esti sigur pur si simplu patruped dupa cum se vede la comentariu si poza.

    00
  11. Lasă lasă că zgârcenia te tine sănătos și în forma dacă mergi x stații pentru o pâine.

    00
  12. Iti dai seama ca umbland dupa cel mai mic pret prin 3 magazine pierzi o gramada de timp si ceva bani pentru ca transportul nu e gratis.
    Diferenta consta in numarul de sortimente avute la raft, de branduri. Unele sunt in Mega si nu sunt in Cora sau sunt in Carrefour si nu sunt in real.
    Pentru 5 lei diferenta merita sa merg 10 minute pana la Mega Image in loc sa ma duc la Carrefour Express, dar nu merita 2 ore juma pentru drum si cumparaturi in Cora.

    00
  13. Vad ca apa plata e mai ieftina daca e 2,49 decat daca e 2,48

    00
  14. Eu vad alte detalii interesante aici, faptul ca retelele astea de magazine cunosc preturile concurentei si au si profiluri de clienti bine definite. In fond nu poti sa faci profit doar punand nediscriminatoriu un mic adaos peste preturile de la producator – ce cauta magazinele e o situatie in care clientul mediu cumpara 3 produse despre care stie, e infomat explicit ca sunt mai ieftine ca la vecini dar si un al 4-lea produs care include in pret profitul real al magazinului. Iar asta se obtine cu software de data mining (ajutate sau nu de carduri de fidelizare) si bineinteles stiind permanent grila de preturi a concurentei. Ca si client nu ai cum sa eviti asta. Nu, pe termen lung nu ai cum sa iesi „mai ieftin”, nici macar schimband constant retelele de magazine unde iti faci cumparaturile.

    00
  15. Cumperi de la Carrefour si cu diferenta care iti mai ramane iei taxiul acasa :))

    00
  16. Pacat ca 5 e mai mic decat 4.93 dar ideea este buna …

    00
  17. @in10ssive au corectat aproape tot, mai au doar „Paine Traneasca”.
    N-am verificat totalul, sper ca e facut in excel. Hai ZF ca se poate, corectati si asta :))

    Cum sa mai citesti un ziar dupa ce vezi 5 greseli intr-o poza de cacat?

    00
  18. @Papi, cu diferenta chem o limuzina. Cu taxi mergi doar la Billa sau Auchan. Iar daca vrei sa mergi pe jos, mergi la Mega Image :)

    00
  19. 10% e putin? ehe…daca emag ar face reducere 10% ar fi omor

    00
  20. NOU
    #22

    Eu imi deschid, maine, un hipermegasuperextramarket. Cu reduceri la toate produsele, cu preturi mai bune decat oriunde. Dar cer taxa de parcare, ca va fi foarte inghesuit. Din taxa aia io imi acopar, ba chiar imi acopar multiplu de 2, reducerile la produse. E un exemplu pur teoretic, dar, sincer, nu e deloc greu sa iti dai seama ca preturile NU is mai bune nicaieri. E piata, marketing, strategie de piata si marketing, modalitati de a fraieri fraierii ca sa creada ca au facut o afacere, cand, de fapt, platesc acelasi pret, sau chiar mai mult. E chestie de locatie, facilitati si brand. Doamne feri, voi nu v-ati dat seama inca de faptu ca daca e prea ieftin atunci sigur e la fel de scump? Va omoara matematica…

    00
  21. La mine la Olanu n-avem de-astea. Avem o singura firma mare. Se numeste „Magazin mixt”. E la capul podului, langa statia de autobuz. Acolo gasesc olanistii branza, peste, cuie, margarina, drujbe, aspirina, tot ce au nevoie. Un vecin de-ai mei si-a luat si prasitoare de acolo. Foarte buna, o mai are si acum.

    00
  22. am fost intr-o zi intr-un supermarket (tesco) in nordul londrei (asistati social prin preajma) si m-a impresionat o piramida mare de baxuri de coca cola si un pret „buy one get one free” si piramida era apropae intacta… dupa alte cateva zile intru in supermarket, piramida -mai era doar baza de ea si imediat am inteles de ce. Avea un mesaj „buy two get two free” deci se poate si la altii :)

    00
  23. @Dorin : Una e sa faci putina miscare si cu ocazia asta sa ei si o paine si alta e sa fii incredibil de zgarcit. Si nu, are pensie destul de buna. Pentru o diferenta aia de 10 bani? Fii serios.

    Trebuie sa fii om nebun sau sa ai o gramada de timp de pierdut cu drumurile pe la magazine ca sa vezi care are pretul mai bun pentru articolul pe care il cauti.

    Da, cand e vorba de o chestie mai scumpa arunc un ochi macar in 2-3 magazine inainte de achizitie, dar de regula iau totul din acelasi loc si nu ma gandesc prea mult la cu cat m-as scoate daca as face cumparaturile la 3-4 magazine diferite. Daca e sa ei in calcul timpul pierdut, combustibil daca esti cu masina sau bilete de tramvai iti dai seama ca depasesti lejer de 2 ori macar diferenta respectiva fara a pune la socoteala timpul.

    00
  24. @tanc: Tesco e „mama” lor, au dus pana la capat orice tehnica de maximizare a profitului, incluzand toate jocurile psihologice posibile gen scumpim azi ca sa facem maine promotie, dam 2 la pret de 1 dupa ce am scumpit pretul pe unitate, aranjamente la raft, produse de marca proprie promovate agresiv dar vandute mai scump, produse locale la preturi mai mari decat cele de provenienta incerta etc etc. Am ajuns sa primesc in cutia postala cupoane aproape personalizate pentru ce stiu ei despre mine in materie de produse cumparate si de bani lasati in magazin (da, am clubcard si sunt client oarecum fidel), nu ma refer la reduceri pentru ce cumpar acum ci la „posibile reduceri” la ce e probabil sa am nevoie si vor ei sa cumpar de la ei din magazin si nu de la altii. Dar bine, evident ca nu discutam de Romania aici.

    00
  25. Deşi nu sunt în mare măsură de acord cu ea, eu i-am dat like Roxanei doar pentru că aş vrea s-o f*t.
    Multumesc

    Legat de subiect, eu cel puţin am început să pretuiesc mai mult timpul decât cei 5-10 ron pierduţi/câştigaţi. Pur şi simplu mă duc unde îmi este mai accesibil.

    00
  26. Oare dacă luau și ceva carne, nu se vedea mai bine diferența. Că dero nu iau zilnic, dar proteine da.

    00
  27. Geniala decizie de design, sa pui cel mai mare pret cu verde.

    00
  28. Comparaţiile de acest gen pot fi utile doar celor care: 1 – au mai multe asemenea magazine în preajmă – şi 2 – merg la cumpărături cu plasa, nu cu maşina, cei care cumpără câteva articole, nu un portbagaj plin.

    @jiji, nr.10: Dacă intri în două magazine ale aceluiaşi lanţ, în aceeaşi localitate, preţurile vor fi diferite.

    00
  29. diferenta maxima e de 12 lei. pana la urma mergi tot la cel mai apropiat si cel mai aerisit

    00
  30. Vali, fă update la poză că au intervenit ceva modificări.

    00
  31. huh? ce modificări?

  32. În articol au schimbat poza. Au corectat greșelile menționate în comentariile de mai sus (care preț este cel mai mic la apă, la cartofi și la detergent de vase).

    00
  33. A fost o vreme in care am avut si Kaufland si Billa aproape, doar trebuia sa ma hotarasc la care sa intru. Am zis „hai sa vedem ce preturi sunt si in Billa”. Mi s-au parut mult mai mari ca si in Kaufland la cateva produse de care eram eu interesata.

    00
  34. @Jerome: cum să fie Metro în lista aia, când de acolo cumpără doar baștanii cu legitimație și butic?

    00
  35. NOU
    #37

    Astept si un comparativ online vs hiper-mega-ultra market

    00
  36. @cezarica:
    Prin alte țări, pensionarii sunt un segment de luat în seamă de către agențiile de turism. Ai muncit o viață și-apoi te duci să te recreezi sau să vezi lumea. Vorba aia, mai ai un pic și dai colțul și-ai vrea și tu să-ți satisfaci poftele pe care le-ai avut toată viața da’ n-ai putut căci mai niciodată cele ~3 săptămîni de concediu nu ți s-au acordat ‘bulk’, și chiar dacă ți s-au acordat, n-ai știut niciodată cu 6 luni înainte (termen minim pt a beneficia de o ofertă cît de cît bună) că îți va fi aprobat concediul în perioada dorită.
    În Ro, pensionarii (desigur, cu excepția semi-zeilor cu pensii neconstituționale, adică a celor cu pensii speciale) nu au asemenea opțiuni.
    Bunăoară, vecinul tău pensionar ‘zgîrcit’ e foarte probabil să fi preferat să-și plătească corect întreținerea (ca să nu ți se taie și ție, cel ce plătește cinstit și la timp, apa, de pildă) și din ce-i mai rămîne să caute cea mai bună ofertă pt nevoile lui.
    Se pune problema, corect, cît îl costă în plus timpul și deplasarea pînă la alt supermarket:
    Primo: în Iași (nu știu cum e în orașul tău) pensionarii au gratuitate pt transportul în comun. Așa că asta nu adaugă costuri. Dacă la tine nu e așa, poate se duce pe jos (mi-e mai greu să-mi imaginez cum se-ntoarce, dar poate că achiziționează f. puține produse per zi…)
    Secundo: Pensionarii AU timp. De cele mai multe ori, e cam tot ce mai au ei.

    00
  37. Adaug un terzo la commentul lui Hash:

    Eu nu cred că doar zgârcenia sau grija pentru colocatari îi motivează pe pensionari. Probabil că şi lipsa de socializare îi împinge pe oamenii ieşiţi la pensie să se mai înghesuie la cozi. V-aţi gândit ce lovitură au primit toţi oamenii ăştia atunci când au dispărut ghişeele de încasare de la furnizori? Acolo se adunau toţi: azi la curent (sau „lumină”), mâine la gaz, dup-aia la apă, ş.a.m.d. Mai vedeau şi ei alte feţe decât cele de pe palier, mai schimbau o vorbă. Acum ce opţiuni au? Să plătească cu cardul („Doamne fereşte!”) sau pe Ucigă-l Toaca ăla de internet, pe care nu ştiu să-l folosească. Sau să meargă la bancă, unde eu intru pentru 5 minute să fac operaţiunile pentru care trebuie neapărat să fiu la ghişeu, şi de fapt stau 30 de minute după 4 seniori care plătesc facturi, şi abia aşteaptă ocazia să intre-n vorbă cu funcţionara, oricât de acrită ar fi ea.

    00
  38. lol. diferentele astea ar trebui sa intereseaze bosorogii nu pe cine are un salariu mediu si peste. Pentru 10-20 lei nu ma duc la dracu in praznic sa fac cumparaturi ca e mai iefin, cacat in ploaie. Sa se duca aia care au 600 lei salariu. Am un salariu suficient sa nu ma intereseze 10-20 lei in plus la shopping. Banii aia ii las bacsis la o pizdulina in colanti.

    00
  39. io zic sa ii casapim pe pensionari. ce atata tevatura, cine draq le da lor voie sa umble pe unde vor?

    00
  40. Depinde de produse. Din ce-am vazut, la mancare, Auchan ii bate la fund cam pe toti. Chiar ieri am fost in ambele pentru niste cumparaturi: carnea tocata de curcan, de la fix acelasi producator, e mai ieftina cu 3 lei in Auchan (adica e 14 lei, mi se pare destul de mare diferenta), mazarea la conserva cu 1 leu (8.5 lei).

    00
  41. Ce de profunzimi si subtilitati! Carrefour are cele mai bune preturi… urmat de Kaufland.

    00
  42. prefer mega image pt ca e aproape si calitate

    00
  43. codul culorilor a fost ales de un cretin complet deconectat de la realitate:
    galben = pretul cel mai mic
    verde= pretul cel mai mare
    rosu = totalul cel mai mic

    iti trebuie talent ca sa-l faci si mai contraintuitiv de atat!

    in rest, ma doare-n pla de preturile lor, caci m-ar costa transportul prea mult… :-)

    00
  44. totul e un mare cartel, poti sa cumperi de oriunde si tot rip-off e

    00
  45. La billa din cluj/central este posibil să se lucreze cu hepatita?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube