Un copil cade din mașină…

Mă uit de câteva zile la clipul cu copilul ăsta care care din mașină, pentru că nu e în scaun și ușile mașinii nu sunt blocate. Nu l-am găsit la calitate mai bună.

Faceți abstracție că întâmplarea are loc în Rusia și hai să aplicăm local. Zeci de părinți nu au, un vor, nu le trebuie sistemul de blocare a ușilor, nici cel automat (blocarea ușilor când mașina atinge o anumită viteză), nici cel manual (blocarea ușilor de la buton). Și nici scaun de copil.

Faza și mai tare nu e asta. Oamenii sunt săraci, au deja mașini, bla bla bla. Dar e amuzant când asta se întâmplă la mașini noi și la oameni cu pretenții. La ăia care vorbesc cu toată gura despre mâncat sănătos, despre sport și altele. Dar când e vorba să dea un ban pentru siguranța copiilor lor, se fac că nu pricep.

Știți genul, oameni rafinați.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. De ce nu ma mira ca se intampla nefacute din astea cand sunt femei la volan. Bine, nici cu barbatii nu mi-e rusine.

  2. Din pacate nu aveam camera pe bord cand am vazut o situatie asemanatoare, in Romania, da.
    Tanti o luat copilu ei, copilu unei vecine, i’a pus in spate, a impins usa, si a pornit. in prima curba, portiera s-a deschis, din fericire nu a picat niciun copil, probabil se tineau.
    Din spate am vazut dinainte ca portiera nu e bine inchisa si i-am dat flash-uri, nu s-a prins de ce, pana nu si-a vazut portiera deschisa.
    Masina era un fiat panda. Stateam si ma uitam ca eu nici nu mi-as pune fiica in masina aia.. daramite sa o dau la o imbecila sa o duca la gradinita.

    • Sunt curios care e semnalul morse la flashuri pt mesajul „nu ati inchis bine usa din spate”??? Sau poate in timp ce dai flashuri te concentrezi si telepatic?

    • Ii explici omului ca ceva nu`i in regula cu el.. majoritatea nu`si dau seama, dar eu daca e sa primesc flash`uri din spate fara motiv, ma gandesc ca am uitat sa aprind farurile, sau vreun stop nu-mi merge, vreo portiera nu`i inchisa… etc

  3. Masina mea are 15 ani si am blocarea usilor de la buton. Cel mic, la 2,5 ani stie deja ca masina nu pleaca de pe loc daca nu e in scaunul lui cu centura pusa iar usile blocate.
    Deci scuze cu masina veche, bani putini, etc, nu tin.
    Am vazut in trafic insa copii tinuti in brate de un adult pe scaunul din fata, in timp ce adultii fumau. Masini noi, unele mai scumpe, altele ieftine.
    Un scaun de masina pentru copil nu e moft, e necesitate. Pe de alta parte, masina poate fi considerata un moft, asa ca e mai ok sa te lipsesti de ea decat sa ai masina dar sa nu asiguri copilului siguranta, indiferent cat de atent crezi tu ca esti la volan.

    • Daca se pot deschide usile din interior degeaba le blochezi tu de la buton. Pentru copii exista blocarea mecanica a deschiderii din interior la usile din spate, asta e varianta cea mai sigura.

    • am avut o dacie din ’78 iar pe interiorul usii (pe cant) era o clema mica pe care daca apasai nu mai puteai deschide usile din spate decat din exterior. e un sistem simplu care cred ca e pe orice masina.

  4. „Care sunt sansele sa se intample si a doua oara!?”, se gandeste ea punandu-si rapid copilul inapoi pe bancheta din spate.

  5. Toate masinile din 2000 pana in prezent au un buton la mecanismul de inchidere ce opreste actionarea usilor din interior pt. usile din spate. dar neah de ce sa-l folosim…

    • Trebuie sa fie. Nu cred ca se pot omologa masini care n-au sistem de blocare a usilor din spate. Chiar si pe Dacia 1300 era un sistem de blocare al usilor din spate – .

    • eronezi. la octavia 2007 nu este.

    • Vali, si daca iti arat ca exista (Octavia luata in 2006), dai o bere?

    • dau. tata are octavia 2007 și nu are, mi-a deschis juniorul ușa în mers.

    • Completare: inclusiv la nivel de geamuri, le poti bloca sa nu mai poata fi deschise din spate.

    • Bun, sa detaliez. Are doua niveluri de „securitate”. Primul, cand masina atinge 15 km la ora, usile se blocheaza. Insa pot fi deblocate daca tragi de doua ori de manerele interioare. Acelasi tip de blocare poate fi actionat de la un buton situat pe consola centrala, chiar daca masina stationeaza.

      Al doilea nivel este actionat printr-un buton situat pe portiera de la sofer, prin care se blocheaza definitiv usile si geamurile spate. Ala e mai mult ca sigur pentru copii.

      Nu contest ca Octavia tatalui tau nu are acest tip de siguranta. Dar nu generaliza, conteaza probabil nivelul de echipare al masinii (Ambiente, Elegance etc).

    • e mult mai sigura blocarea mecanica existenta la TOATE masinile. E pe muchia usii, are semn, la Dacia nu avea, dar la astea de dupa 80 cred ca au toate. Oricat de ninja esti nu poti deschide usa aia din interior decat daca dai geamul jos si actionezi manerul din exterior. Al meu la 6 ani inca nu s-a prins pentru ca nu am facut niciodata asta cu el in masina, evident cand e in masina nu am motiv sa deschid fix usa lui din interior.

  6. NOU
    #19

    foarte pe scurt amenzile foarte mari sunt solutia si educatia rutiera facuta nu pe hartie ci in practica … in elvetia sotia mea a luat amenda pentru ca, fetita fiind intr o criza de nervi era in bratele mamei pe bancheta din spate in timp ce eu cautam loc de parcare … 400 de E scurt fara drept de apel … de atunci daca se poate le pun si doua centuri de siguranta si nu pentru amenda ci pentru ca la o frana puternica baiatul meu s a lovit destul de rau dand cu capul in scaunul din fata …
    si daca cumva va fac copiii crize de nervi ca ei nu poarta centura le spuneti pe scurt : masina nu pleaca fara centurile puse si gata !

    • Zilele acestea am vazut un viteaz care depasise viteza regulamentara, nu a oprit la semnele politistilor, a mers pe contrasens, nu avea asigurare si nici acte pentru folia de pe geamuri. Amenda 6000ron si suspendare permis 90 zile. Pe mine unul nu ma incalzeste amenzile mari

    • Eu le-as baga in portbagaj pe amandoua legate fedeles. cu lanturi duble si noduri marinaresti.

  7. Al meu e mai smecher, a invatat sa deschida centura cand e singur in spate si ma trezesc cu el ca trage de tamburusul de la usa ca sa o deblocheze. Asa ca solutia cea mai simpla e sa fac usa sa se deschida doar de afara. Am tras de siguranta de pe interiorul usii si am rezolvat problema.

    • masina se opreste daca se desface centura – eventual ne intoarcem acasa. functioneaza si la copii mici si la adulti. am aplicat in practica si functioneaza!

    • @alexnicolae asta a fost prima chestie dar cand mergi un drum mai lung prin Bucuresti se plictiseste si isi desface centura. Azi, cand mai aveam vreo 200m pana acasa, m-am trezit cu el ca incerca sa intre printre scaune. :)

  8. NOU
    #25

    Nu ma mira, doar vorbim despre mama rusie.

  9. de aici poti extrapola:
    – nu ne facem RCA ca nu avem nevoie, noi conducem corect si ne plimbam doar in jurul localitatii de resedinta
    – cand e ceata nu aprindem luminile de ceata (avem doar proiectoare dar nu stim ca sunt pentru ceata)
    – cand mergem pe autostrada nu aprindem nimic (nici macar masinile cu DRL) pentru ca de ce sa le aprindem, noi vedem bine
    – cand se lasa seara mergem cu luminile stinse in masini gri pe strazi gri pe vreme gri pentru ca noi vedem bine afara
    – mergem cu copilul in brate pe locul din dreapta pentru ca, nu-i asa, ce s-ar putea intampla ca doar mergem incet? si daca s-ar putea intampla – doar nu ni se intampla chiar noua
    – nu ne punem centura pentru ca ne jeneaza
    – nu ne punem centura pentru ca noi merge corect si incet, habar nu avem ca nu se deschid airbagurile cu centura nepusa…

    astea sunt chestii pe care le vezi la tot pasul, nu ai cum sa mergi prin bucuresti sau in jur cateva ore fara sa vezi toata lista de mai sus.

    • si intre timp vorbim si la telefon sau scriem sms-uri la volan, ca doar mergem incet si oricum nu e nevoie sa tii de volan in timp ce schimbi vitezele

  10. Acuma pe bune, asta ar merita sa vina norvegienii sa-i ia copilul.. ;)

  11. Ce e mai trist decat un copil intr-un tomberon ?
    R: Un copil in doua tomberoane

  12. Legenda spune că ăla mic a devenit după câţiva ani un cunoscut om de televiziune din grupul Intact.

  13. Eu am un amarat de Opel Corsa C … n-am la el nici „sistemul de blocare a ușilor, nici cel automat (blocarea ușilor când mașina atinge o anumită viteză), nici cel manual (blocarea ușilor de la buton)”, dar am un amarat de surub pe laterala portierei, pe care daca il misc nu se mai pot deschide usile din interior. A fost primul lucru pe care l-am facut la masina dupa ce am cumparat-o (sa blochez portiera din spate stanga), imediat dupa ce am montat scaunul pentru fiica-mea.

    • Si eu am la fiesta 2005 aceeasi chestie, deschizi usa, langa sistemul de inchidere e o gaura si se foloseste cheia masinii sa schimbi mecanic pozitia on/off sa nu se mai deschida din interior usa respectiva. Iti dai seama cati o sa se uite si o sa zica „baaa… deci pentru asta e chestia aia….”

  14. cade din masina pt ca usa din spate nu era inchisa :))

  15. fiind Rusia (si in Romania ar fi la fel), ma mir cum de copilul ala nu si-a luat si 2-3 capace peste cap inainte sa il ia in brate si sa-l duca inapoi la masina

  16. cat despre scaune pentru copii, unele studii (in pricipal Steve Levitt de la Freakonomics) sustin ca nu ofera o imbunatatire majora fara de centura de siguranta in cazurile in care copilul are peste 2 ani, dar alte studii il contrazic.

  17. Plus ca toate, dar toate masinile de prin 90 incoace au o chestie care se cheama CHILD SAFETY LOCK si nu se poate deschide portiera decat din exterior. Dupa ce ai inchis portiera nu mai merge deschisa. Este adevarat ca trebuie activata aceasta piedica, prezenta pe marginea usii.

    gen asta: http://www.hyundaimanuals.org/images/books/632/2/page.h19.jpg

  18. Stiu pe unul care a lasat copilul pe bancheta din spate si a asigurat usile.Apoi a plecat la o cafea,s~a intalnit cu cineva si s~a intins la vorba.Si~a amintit ca are copilul in masina cam dupa doua ore.Era vara deci foarte cald.Unii nu sunt facuti pur si simplu sa fie parinti.

  19. sunt singurul care la secunda 58 astepta sa vada o pata roz pe asfalt?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile