Copiii noștri și statul impotent

Eu văd negru în fața ochilor la faze din astea:

Tatăl copilului agresat: În momentul respectiv a ieșit și acel coleg, după câteva… cred că un minut, două a ieșit și el. În momentul când a dat să iasă băiatul din toaletă, a fost împins înapoi, bătut, dat cu picioarele și cu pumnii, punându-i mâna în gât și începând să-i spună că dacă nu face anumite chestii o să-l bată până nu mai poate.

Tatăl copilului agresat: Unul dintre colegii băiatului și a colegului respectiv a ieșit și el la toaletă, a prins oarecum și el faza respectivă, s-a dus la profesorul de istorie să anunțe ceea ce se întâmplă. Profesorul de istorie a spus că n-are ce să se întâmple… să intre înapoi în clasă. Efectiv nu i-a păsat, sau să se ducă să vadă ceea ce s-a întâmplat sau dacă sunt ok copiii, sau dacă copilul meu este ok sau dacă i s-a întâmplat ceva. Absolut nicio remușcare, nimic. M-am dus la directoare, directoarea a spus că nu are ce să facă, trebuie să se înțeleagă, că sunt copii și trebuie să se înțeleagă între ei și nu are absolut nimic ce să facă.

 

Dat afară din școală! Să piardă un an pentru că mă-sa și cu ta-su au crescut un animal, nu un om! Atât de simplu e! Cum pana mea să spui “hai să se împace”?!

Cancer, băi nene, sistemul de învățământ e un cancer, plin de impotență, șpăgi și corupție. Nimeni nu poate face nimic, nimeni nu e răspunzător pentru nimic, nimeni nimic.

Soluția nu e să facem ceva, știm că asta nu se poate, “al meu nu a pățit nimic”, nu, soluția e să împingem copiii de bombarderi să agreseze copiii și nepoții de politicieni. Doar atunci se va schimba ceva.

Dacă te duci și îi rupi picioarele cu o bâtă lu’ ta-su, imediat poliția are ce face. Dacă îi dai foc la casă, imediat poliția are ce face. Dacă ți-a agresat copilul, aia e, nu se poate face nimic. De aia sunt atâtea cazuri de tați care își iau viața în mâini.

film-the-wire-michael

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. sometimes you make me blue…

    00
    • Vorbim de doi elevi de clasa a patra. Unul

      1 Cine ar trebui sa-l informeze pe un copil de clasa a patra ca poate fi abuzat sexual sau violat in toaleta scolii de un coleg sau de un adult? Parintii? Profesorii? Un psiholog scolar?

      2 Ce anume ar trebui sa stie ca sa se apere intr-o asemenea situatie un copil de zece ani? Vorbim in linii generale de o ambuscada la iesirea din toaleta?

      3 Agresorul nu cumva a fost victima unui abuz sexual/viol recent? Ca prea stia exact unde si cand sa atace si cum sa procedeze. Si daca n-a fost victima, de unde a invatat cum sa isi abuzeze sexual colegul? Nu parerologie generala (de pe internet a invatat) ci opinia calificata a unui psiholog sau sociolog.

      00
  2. Ca tata de copil f mic, mă îngrozește perspectiva anilor de școală. Cei care aveți copii de 7-18 ani și ați trecut prin bullying într-un fel sau altul, cum v-ati rezolvat problema? Chiar sunt curios de experiența altora de viață…

    00
    • Nu am copii dar am avut experiente horror bullying-ul. Iti recomand sa iti dai copilul la cursuri de judo. La mine in clasa tocilarul facea judo, dupa ce i-a scuturat un pic pe batausi nu a mai avut probleme. Daca il tranteste mai zdravan pe unu de pamant il pui sa nu recunoasca si folosesti nepasarea sistemului in avantajul tau. Dar dupa ce are un pic de antrenament o sa fie mai sigur pe sine si de astia nu se iau batausii, ei ii cauta pe slabanogi.

      00
    • Bullying-ul e un fenomen care e luat in serios si combatut in alte tari mai rasarite ca Romania. Sfatul meu: daca vreti un sistem decent, orice alta tara din vest e incomparabil mai buna ca RO.

      00
    • @Mihai
      Ce a zis Claudiu mai sus e valabil, cu o singura conditie: sportul sa fie full contact si sa implice si sedinte de sparring, ca nu orice e „arte martiala ” e la fel.
      Judo, Kickbox , BJJ, Kyokushin. E plin de sali cu cursuri pt copii.
      Doar ca odata pornit pe drumul asta, trebuie sa te cam tii de el niste ani, nu 3 luni sa „invete sa dea cu pumnul”.
      In plus, e foarte posibil sa nu-i placa una sau alta, asa ca e bine sa aiba de unde alege. Eu de exemplu nu suport grappling-ul si daca ma dadeau ai lei la Judo se lasa cu scheunaturi pentru ca nu am avut genul ala de „vedere in spatiu”.
      Insa as mai avea o recomandare generala: du-te si tu.
      Jumatate din increderea in sine a unui copil can e mic e invatata de la parinti, si cel putin la barbati capacitatea propriului corp de a face fata la diverse chestii se traduce destul de direct in increderea de sine si cat de mult se „activeaza” in diverse situatii.
      Daca e mic ai tot timpul sa intri in forma, chiar daca nu neaparat la sali de caft.
      In plus, daca aveti impresia ca „bullying”-ul se termina odata cu scoala…i got news for you.
      Nu mai e cu „sarit la castana” dar trei sferturi din middle management sunt aia care-ti furau sandwich-ul in pauze. Pur si simplu e un comportament invatat care functioneaza

      00
    • dacă e fată, dă-o la krav maga. eventual și pe soție/soră. :)

      00
    • @AB, krav maga-ul ăla practicat de doamne și domnișoare e de fapt zumba combinat cu mișcări de educație fizică din școala gimnazială și nu are nici o legătură cu krav maga.:)). Mai eficient un spray de autoapărare sau un șut în oo.

      00
    • Aaa pai asta cu senvishul e doar tachinare, nu e bullyng. Pai mie mi-au spart capul de cateva ori. Unul m-a luat de dupa cap si m-a lovit de gheata… cativa ani mai tarziu ala a golit un incarcator dintr-un pistol automat in duba de la SIAS, care venea sa il aresteze. Am vazut un interviu pe youtube cu comandantul alora si zicea ca bullyul meu a fost singurl caz cand s-a tras asupra lor, cel putin pana la data cand a dat ala interviu.
      Ala bully.

      00
    • Eu am fost un pic la sala de judo, tanar fiind, nu din cauza de bullying, mi-a placut.
      Am observat ca desi scandalul se cam lipea de mine, eu ma dezlipeam de el: au cautat unii sa ma flocaie pe strada, era clar ca puteam sa iau peste ochi magnific (eram singur contra 4 suedeji). Bai, nici acum nu mai stiu cum am facut, ar am scapat din vorbe. Hai ca n-am nimic cu voi, nu m-am uitat urit la nimeni, mi-e rau, ma doare capul, doar eu va stiu ca stati aici in zona (ete pula!), v-am mai vazut, stiu ca sunteti baetz de baetz…etc. Bai am scapat. Cu alte ocazii la fel, scapat doar cu discutia. Cred ca desi aveam atunci cunostintele reale sa dau cu macar unul de pamant si apoi sa iau peste ochi, cumva am dezvoltat arta aia de a dezamorsa conflictul. Aia a fost cel mai mare castig din tot judo-ul, dupa distractia de la sala si dragul de a face acest sport.
      Deci da si da pentru judo sau orice sport de „bătăi” cand vine vorba de copii.

      Si eu ma gandesc cu groaza ca va veni vremea de trimis copilul la scoala si poate da peste astfel de animale…

      00
    • 1. Educatie solida sa stie cand si cum sa actioneze/ reactioneze.
      2. Lupte, judo, box – la alegere.

      00
    • Acum vreo 40 de ani sora cea mica era mereu agresata la scoala de cîtiva ciumeti din clasa. Am invatat-o cîteva”scheme” de karate, cu fenta cu mâinile
      si lovit puternic si direct la coaie. Nu pus mîna pe ei, nu paruiala, ci mentinut distanta si lovit in puncte sensibile, inclusiv la gît. In vreo doua saptamini deja treceau pe partea cealalta a holului si-i dadeau cu saru’ mîna.

      00
    • “ și ați trecut prin bullying într-un fel sau altul, cum v-ati rezolvat problema? ”

      Am fost bullied cat am fost copil. Si de parinti si de unii de afara.

      Nu e o formula generala, depinde de personaa si de situatie, depinde ce ai de pierdut, depinde daca poti evita sau nu. Au fost diferite rezolvari, de la rupt muia in el de fata cu aia cu care era (ca unul care face bullying nu il face cand e singur, intotdeauna il face cand e cu altii, pentru imagine), la ignorat, la plecat de acasa.

      M-am intalnit anul asta cu unul care imi facea bullying, foarte des, umbla si cu cutit la el. Se panicase cand ma vazuse, se vedea ca e nelinistit, virbea repede, gesticula, desi eu am dat un pumn in pumn (salutul ala fist bump). Ma gandeam atunci pe
      loc ca ar fi o oportunitate sa-l scot
      prin geam de dragul vremurilor demult apuse, insa deja nu mai merita efortul. Am si uitat de ala pana sa pui intrebarea asta. Acum ai atatea lucruri importante si probleme de rezolvat ca e greu sa te ocupi de problemele din trecut.

      Insa bullyingul ramane o problema serioasa. Foarte periculos, exista riscul de depresie sau chiar sinucidere.

      Mie personal nu imi pasa daca imi face cineva bullying acum, probabil as ignora sau chema politia, insa, daca unul din copii pateste lucrul asta, nu sa sune ca as fi un ninja de tastatura ins aexista foarte mare riscul sa fac puscarie

      00
    • Claudiu: „asta cu sandvisul e tachinare„… NO, acum e crima…

      10
    • Sunt de acord cu ce spune @Marinel. Ca fată, e bine să știi să te aperi și să dai cu picioarele. Pe mine nu m-a învățat nimeni, așa eram eu by default încât la prima ședință din clasa a 5-a doamna dirigintă a luat-o deoparte pe mama și i-a spus că obișnuiesc să dau cu piciorul în băieți și trebuie să am grijă să nu îi lovesc la oo.
      Clasele 5-8 era perioada când fetelor le creșteau sânii, băieții erau tot cu mâna pe funduri și sâni cu orice ocazie. Dând cu piciorul ca sălbatica era metoda prin care mă protejam de a fi pipăită pe holurile și curtea școlii sau înghesuită pe la colțuri așa cum pățeau alte colege.

      00
  3. Scoli private sau o scoala foarte slaba unde nu e nevoie sa se prezinte la scoala. Iar educatia o faci acasa sau platesti profi sa ii dea meditatii.

    00
    • Apoi te miri de ce la 15 ani fix în droguri scapă

      00
    • @Claudiu – vorbesti sa nu adormi.
      Scoala privata scumpa (>10k euro anual doar taxa) din Bucale.
      Sunt „copilasi” de 12+ ani care vin cu briceagul la scoala. Si care le explica celorlati „sarantoci” cum sta treaba – aratandu-le teancul de euro pe care-l au la ei (ca bani de buzunar banuiesc).
      Singurul avantaj din punctul asta de vedere pare sa fie lipsa drogurilor si fumatul interzis in scoala. Dar nu exclus in afara scolii.

      00
    • Nu merge în România pentru că Daniel Funeriu n-a fost de acord cu el.

      00
    • Scoala in care s-a petrecut incidentul este o scoala f buna, recunoscuta in tot Dr Taberei ca fiind cea mai buna din cartier. Nu zic asa doar ca e scoala in care am invatat eu :)))), dar chiar avea un renume de pe vremea lui Ceașca, un renume ce si l-a pastrat si dupa. Veneau copii la școală de prin tot cartierul, mai veneau din Militari, Crangasi sau Ghencea pt scoala asta si inca mai vin si acuma. Ai mei parinti locuiesc chiar langa scoala si se cunosc cu oamenii care lucrează pe acolo( profesori, femei de serviciu, paznici ) si situația e cam la fel si acuma. Deci nu e o scoala naspa, intr-o zona rau famată, problema evident este la parintii copilului agresor si la agresor.

      00
    • „mai veneau din Militari, Crangasi sau Ghencea pt scoala asta si inca mai vin si acuma” … spune-mi ca e plina scola de suedeji cu bani, fara spui „suedeji”.

      00
    • @ Boris adevaru’ e ca in Militari, Ghencea si Crangasi traiesc numai suedeji si adevarul adevarat e ca toti suedejii doreau sa isi trimita puradule’ la 197 in Dr Tabarei, ca asa se auzise-n șatră ca „ie scoala buna dom’le”. Ba baiatule, daca esti asa prost, nu mai semnaliza sa te vada si altii

      00
  4. Nu mai poți exmatricula elevul, indiferent de clasa în care e. Singura soluție e scăderea notei la purtare, sub 6, pentru a rămâne repetent. Altă alternativă nu ai.

    00
    • Ba ai dar trebuie sa vrei

      00
    • Asa zice si Danilet ca in principiu sunt niste mecanisme.
      Doar ca 99% din profesorii din sistem nu au habar de mecanismele respective si probabil mai mult de jumatate nu sunt interesati.

      00
    • @babu, fii amabil imi poti spune despre ce mecanisme e vorba? Nimeni nu e mai presus de ROFUIP. Citeste ROFUIP si te vei convinge singur: https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2022/ORDIN_4183_2022_New_ROFUIP.pdf

      00
    • @babu – Dănileț nu zice nimic nou. Profesorul nu are nicio pârghie! Dănileț greșește în multe cazuri și nu e prima dată când o comite.

      Comisiile anti-bullying și anti-violență din școli se suprapun, se confundă în atribuții și, oricum, sunt doar pe hârtie. Nimeni din școală nu știe de existența lor, nimeni nu știe cine și cum le poate sesiza și nimeni nu știe ce competențe au.

      Greșit, comisiile se formează în primul consiliu profesoral, care are loc la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie.

      Nimeni nu știe ce e permis în domeniul captării de imagini la școală, ce e interzis, cum poate fi oprit legal un elev să utilizeze telefonul mobil în timpul orei sau dacă poate fi împiedicat să îl folosească în timpul pauzei. Deși au pârghii legale în acest sens, profesorii nu știu cum să procedeze;

      Profesorul nu are voie să ia niciun bun care aparține elevului.

      Profesorii nu știu că răspund cu plata unei sume dacă un elev care era sub supravegherea sa comite o faptă ce a cauzat o pagubă (rănirea unei persoane, distrugerea unui bun);

      Greșit. Părintele plătește pentru pagubele produse de copil. Scrie în ROFUIP.

      00
    • @cosmin, camere coaie, la bac putem dar in rest nu ?
      te-a vazut camera ca in perimetrul scolii faci tampenii? ia mars la reeducare in centru pentru oameni cu probleme, e drept intr-o oarecare masura cred ca scoala e un centru prost de educare/reeducare, dar am spus ca ai optiuni, nu il dai la scoala publica, ii angajezi bodyguard, etc.

      00
    • Chiar aș vrea să văd un „expert„, gen Danilet, sa lucreze o lună la o clasă obisnuită, cu vreo 35 de copii, sa aplice tot ce spun. Sunt unii care chiar cred ca daca fac elevii niste desene pe asfalt gata, problema e rezolvata. Cum ar fi ca a doua zi dupa ce un golan a calcat stramb, sa primeasca parintii o amenda consistenta ( si sa fie ca pe vremuri, nu o platesti in termen de x zile, se transforma in zile inchisoare sau munca adevarata in folosul comunitatii)

      00
    • @NIX, lăsând la o parte lipsa de bun simț din partea ta, îți aduc la cunoștință faptul că există camere video pe holuri. În clase este interzisă amplasarea acestora. Observ că ești revoltat. Ai făcut vreo petiție? Ai participat la vreun protest? E ușor să dai din gură. Când mai protestează profesorii, alătură-te lor și poate țara va beneficia de un sistem mai bun de învățământ.

      @Sebi, Dănileț vorbește ca să se afle-n treabă. Câte idei de-ale lui s-au concretizat și s-au aplicat în sistemul de învățământ? S-a făcut tam-tam cu educația juridică, care, dacă nu mă înșel, n-are nici măcar statut de CDȘ.

      00
    • Cosmin: Stiu ca Danilet bate câmpii. Asa cum am spus într-o postare mai jos, unii vor sa umfle fenomenul, sa poată profita.

      00
    • Ca sa prevenim cazuri tip scoala 197, ar trebui angajat un supraveghetor care sa se ocupe cu:

      1 Toate toaletele, mai putin una pentru baieti si una pentru fete, inchise cu cheie pe parcursul orelor, deschise cu 5-10 minute inainte de pauze.

      2 O singura toaleta pentru baieti si una pentru fete deschise non stop pentru elevii care vor sa mearga la toaleta IN TIMPUL OREI. Sa fie pazite de supraveghetor, de pe hol, evident. Cu usile de intrare deschise si de afara, orice forma de violenta intre elevi inauntrul toaletelor se aude fara probleme de catre supraveghetor, care poate interveni.

      Asta ar insemna un cost in plus la nivelul bugetului fiecarei scoli in parte, cu salariul supraveghetorului. Niste riscuri, poate nu total eliminate, in minus. Adica mai putin elevi batuti sau violati in toaletele scolii.

      00
  5. Primul sfat ar fi să nu te sperii decât dacă e cazul.
    Apoi alege CU GRIJĂ școala, evident că și la pomul lăudat mai dai de mere stricate dar destul de rar.
    La fel, sunt nenumărate cluburi sportive, nu neapărat să ajungă bătăuș dar să fie în stare de mișcări bruște (inclusiv alergare) când situația o cere.
    Și nu în ultimul rând, e de preferat bullying-ul de la unii care pot fi liniștiți decât droguri oferite de colegii prietenoși și cu mulți bani de la părinți.

    00
    • „alege cu grija scoala” – adica fa-ti flotant unde trebuie, dupa care fii soferul personal al odorului.
      Toate numa’ ca sa nu ia bataie?
      Prea sensibili copchiii astia. Daca tu ca parinte vrei sa-i feresti de a fi agresati in vreun fel, ii bagi in mari probleme. Ca adulti se vor simti agresati la fiecare pas.
      Mai bine invata-l sa dea inapoi. Si sa se foloseasca de orice ca arma. Orice obiect ascutit poate provoca daune serioase, nu e nevoie sa fie briceag.

      00
    • @RoadRider, ai dreptate doar ca parintii vor aplica educatia gresita pentru ca fie au obrazul prea subtire ori prea gros, pentru ca la randul lor nu au avut parte de cele mai bune metode de educatie si tratament.

      00
    • Pai ce-i asa de complicat sa spui „dragule, daca cineva vrea sa te bata, baga-i un creion in ochi”?

      00
    • Am citit cândva o poantă:
      – tati, un coleg face bullying cu mine, ce să fac?
      – dă-i o lopată peste dinți
      – tatiiii, sunt fetiță
      – ia o lopată cu coadă roz.

      00
  6. Problema e la profesori, de fapt la mentalitatea lor arhaica, specifica majoritatii romanilor.

    Insa chiar si asa, lantul responsabilitatilor ar trebui sa functioneze, din ce stiu profesorii si personalul din scoli sunt direct responsabili (responsabili dpdv legal, sa nu existe dubii) de minorii care se afla in timpul cursurilor.

    Pe scurt, daca baiatul a primit o palma, profesorul e de vina.

    Pana nu faci enforce la chestiile astea, situatia se va perpetua.

    00
    • Mihai, problema este educatia elevilor, care vine de la parinti, nu de la profesori.

      Ca om, nu ai cum sa previi actiunile celorlalti. La fel e si in cazul profesorului, care nu poate anticipa actiunile elevilor.

      Le atragi atentia, le explici frumos, dar mai mult de atat nu poti face. Nu ai voie sa-l dai afara din clasa si nu ai voie sa-l duci la consilierul scolii daca parintele nu isi da acordul.

      Profesorul poate sa faca urmatoarele lucruri in cazuri grave:
      – sa-i faca referat elevului problematic si sa convoace consiliul clasei pentru a cere scaderea notei la purtare (unii diriginti nu scad nota la purtare, in ciuda faptului ca nota se stabileste dupa consultarea cu profesorii clasei)
      – sa cheme parintii la scoala (dar 99% dintre parinti nu vin)
      – sa cheme politia (care vine daca are chef si nu face nimic oricum)

      Sistemul e defectuos, dar profesorii sunt legati de maini in cazuri de genul. Chiar nu exista nici o solutie care sa rezolve problema.

      00
    • @Cosmin: copilul este de la varsta de 3-4 ani in institutii de invatamant, sub supravegherea unor educatori, cu scoala, cu pedagogie, cu psihologie infantila, etc.. Deci teoria asta cu cei 7 ani de acasa, cu care cica vine copilul in prima zi de scoala, este cam depasita. Copilul are deja 3-4 ani de cand este inrolat in sistemul de invatamant in momentul cand ajunge in clasa I-a. Da, sunt parinti care nu au timp sa se ocupe de copii. Care nu stiu sa cum sa faca o educatie de calitate, care nu stiu sa se exprime, etc. Dar asta nu este o scuza pentru ca educatorii aia fara „talent” sa nu-si faca treaba. NU mai dati vina pe parinti daca profesorii nu isi fac treaba!

      00
    • George, copilul isi petrece cel mai mult timp acasa, nu la scoala. El face la scoala ceea ce vede acasa.

      Ideal ar fi ca intre parinti si profesori sa existe o buna colaborare, dar, din pacate, in Romania sunt putine astfel de cazuri.

      Cu siguranta sunt si profesori care nu isi fac meseria cum trebuie, iar pentru asta ar trebui sa se ia masuri, insa nu se intampla acest lucru in 99% din cazuri.

      00
    • Apropo, George.

      Da, sunt parinti care nu au timp sa se ocupe de copii.

      Dacă nu vrei să te ocupi de copii, nu îi faci. Atât de simplu e. Nu îi faci și ai pretenția ca alții să îi ”crească”.

      00
    • Nu, daca baiatul a primit o palma, baiatul e de vina. Altfel o dadea, nu o primea
      Ca sa fii victima de bataus, trebuie sa ai stofa de asa ceva.

      00
    • @RoadRidr: la viol e la fel, presupun?

      00
    • @George, de la 3 la 11 ani (grădiniță- clasa a iv-a) copilul este la școală 4 ore pe zi. După aia, până la liceu e 5-7 ore. Din 24.
      O să-mi zici de afterschool, bone și bunici, alea sunt tot responsabilitatea de părinte.
      Profesorii sunt acolo să-l învețe matematică, limbi străine, istorie și d-astea, educația de om e sarcina părintelui.

      Plus că sunt destul de mulți părinți care subminează ceea ce încearcă să facă unii profesori. Mama a fost educatoare, tata e încă profesor, au suficiente povești să umple mai multe volume.

      00
  7. Hai sa fim seriosi, nici atunci nu face, cati se duc sa-i rupa muia lu tacsu?
    Tu zici de pistoale dar oamenii nu-s in stare sa dea o palma unde trebuie, pistoalele mai mult ar incurca treaba

    00
  8. Sistemul de invstamant si sanatate merg din inertie.
    Sunt total nepregatite pentru situatii neideale.
    Nu stiu ce se poate face dpdv legal/practic.

    La nivel de societate ne lipseste total partea care te invata ce e rau si ce e bine, o functie pe care am intalnit-o spre uimirea mea la biserica catolica dpdv al comunitatii.

    Suntem ferali, iar in media vedem doar cum scapa nepedepsiti cei indrazneti.

    La scoala privata unde invata copii mei situatia in cazuri problema a fost rezolvata cu neinscrierea in urmatorul an scoalar.
    Iti iei prostul si pleci unde vrei.
    La 3 avertismente scrise bye!

    00
  9. Va rog sa fiti putin consegventi este vorba de dragoste gay intre copii. Ce poate fi rau in asta?

    00
  10. „Fenomenul violentei in scoli pare scăpat de sub control” – long live internetul pe mana plozilor! Și părinții care se laudă că „vaaaaai al meu știe singur sa își pună desene încă de la un anișor, e atât de inteligent.. sigur ajunge ceva mare în it”… Mno, îi bun, peste vreo 9 ani o sa isi pună un coleg ” pe vine” în buda din școală, sau vreo colega, ori poate chiar doua, vorba aia, practica bate filmul.
    Chiar ieri citeam niște comentarii în care niște mame se amuzau cum copiii lor au spart aplicațiile de control parental și hihihi și haha, cum au văzut ele ca au petrecut ăia vreo 4 ore cu capul în ecrane.
    Cam atât de imbecili sunt cei mai mulți dintre părinți.
    Iar profesorul ala ar trebui concediat ieri!

    00
  11. „Cancer, băi nene, sistemul de învățământ e un cancer, plin de impotență, șpăgi și corupție. Nimeni nu poate face nimic, nimeni nu e răspunzător pentru nimic, nimeni nimic.”
    As adauga aici si sanatatea. E in aceiasi linie. Asta e motivul principal pt care se pleaca si se traieste mai bine in Vest. Nu vrei sa ajunga copilul tau in scolile din Ro (daca nu ai pile.pt. o scoala buna ai pus o) si nu vrei sa ajungi cu urgente medicale in sistemul de sanatate (privatul e inexistent pt clasa de mijloc in tratarea urgentelor, care au costuri de 10X fata de cazurile cronice, deci nu l luam in discutiez).

    00
  12. De acord cu tine, Vali!

    Apropos, review-uri la bâte nu ai?

    Muhahahaha!

    00
  13. Nu am știut niciodată partea legală din dat copilul la școală, in sensul de responsabilitate. Daca ăla mic e acasă și i se întâmplă ceva adultul este de vina, nu? Ceva prin zona de „din culpa, neatenție”, ceva mă gândesc ca este.

    De ce nu poate fi tras la răspundere la fel un profesor?

    00
  14. Baiatul meu e grupa pregatitoare, la anul intra clasa intai, 5 ani jumate. De la 7 luni de cand s-a nascut merge la cresa si tot asa. In toti acesti ani de cand merge la cresa, gradinita/ scoala, a avut mai multe altercatii, de fiecare data fiind nevinovat. Cand am mai mers in parcuri, locuri de joaca, etc fiind tot timpul supravegheat de noi de la distanta, a mai fost impins, lovit cu piciorul sau cu palma/pumnul. Stie de la mine si are 100% voie sa se apere si sa il pocnesca pe celalalt, doar niciodata daca e doar un pic impins. Atunci trebuie doar sa ia distanta si sa nu protesteze prea mult. A ripostat de cateva ori cand se uita la mine si i-am facut semn sa dea inapoi, sa nu stea nepasator. A dat. Daca nu degenereaza, atunci noi parintii ne uitam cu priviri taioase unii la altii iar eu le fac semn ca ptr mine totul e oke. La scoala la fel, s-a aparat pana acum fara mari probleme.
    O singura data s-a intamplat sa il ia unul mai mare, cu ceva probleme din pacate, si a dat cu el de pamant. Fix cand era sotia la nici 10 metri de el, se dusese sa il ia acasa. S-a dezlantuit iadul atunci, eu sunt cum sunt, dar sotia cand e vorba de asa ceva, e de speriat. A urlat la toata lumea de la scoala. Au urmat scuze de la educatoarele prezente, scuze de la director atata fata in fata cat si in scris, scrisoare de la parintii acelui copil, iar agresorul a trebuit sa deseneze pe ei doi jucandu-se impreuna.

    Invatati-va copiii sa se apare, sa spuna acasa tot, dar si mai important, ascultati cu atentie atunci cand va povestesc chestii de la scoala.

    Baiatul cumnatei are 7 ani, in aceeasi scoala cu fii-miu, este agresat ocazional de altii. Din pacate ii este frica sa riposteze, spune profesoarei, dar de multe ori se inchid ochii.

    Aseara a fost trantit de unul la scola. I-am zis sa il pocneasca, dar ii e teama sa nu fie mai rau dupa. Din pacate, el nu a avut parte de tata prezent in viata lui asa cum trebuie. La urmatoarea tura se duce sotia mea sa aiba o discutie cu toata lumea de acolo. Eu ma rog ptr ei :D. Noi suntem si nasii baiatului.

    Vorbesc de Belgia, Bruges. Una din scolile din oras, scoala foarte buna.. de prestiugiu.

    00
    • Chiar mă întrebam, scuze in scris, cum naiba?
      Se explică până la final, spoiler, Belgia nu Romania.

      00
    • Pe vremea mea era mai sigur să fugi. Dacă nu cumva erai și tu parte din gașcă, degeaba îl băteai pe unul, că venea ăla cu fratele mai mare, prietenii, prietenii prietenilor și îți luai omor.

      00
  15. Tatii aia care isi iau viata in maini sunt tati englezi, americani, rusi. Tatal rumun primeste cinci mii de euro daca ii storcesti copilul cu masina si zice multumesc.

    00
  16. NOU
    #68

    Da, răspunsul asta ca nu au ce sa facă e mirific. Copii problema în clasa? Striga, imita profesorul, deranjează ora, nu au ce sa facă. Cum kkt pe vremea mea putea chema parintii6la școală, sa ii dea afara de la oră, sa ii exmatriculeze, și acum nu se poate?

    Era ceva știre zilele trecute cu un minor de 14 ani care fura din case și se lauda cu banii pe net, era filmat de camere, a fost prins, dat e minor și nu au ce sa ii facă. Păgubiții rămân cu paguba și ala le râde în nas

    00
    • Cum kkt pe vremea mea putea chema parintii6la școală, sa ii dea afara de la oră, sa ii exmatriculeze, și acum nu se poate?

      E simplu. S-a schimbat regulamentul. Vezi ROFUIP.

      00
  17. Sa stii ca e foarte tricky de rezolvat ceva in situatii de genul daca nu se pune presiune pe autoritati, practic daca parintii copilului batut sunt mai lasatori… cam aia este, ca tot sitemul e impotriva lor.

    Iti povestesc o faza de cand eram profesor, faceam de servici pe scoala in curtea scolii o o scoala generala si in general ma plimbam pur si simplu … la un moment dat am vazut un grup de elevi, era o scoala mai mare gen, adunati intr-un loc si am zis sa ma duc pana acolo sa vad care e faza… cand ajung am vazut ca si-au dat ceva unu la altul asa ca si cum ar vrea sa ascunda ceva… ma gandeam ca is tigari, dar am zis sa vina cel la care a ajuns obiectul si sa imi arate ce este… a scos un telefon mobil, dar era nokia dinala de te jucai pe el, super mare… obiectul nefiind asa mare am zis sa mai scoata ce are prin buzunare… si am ramas socat, avea omu un „box” rozeta dinaia de o iei pe mana cand vrei sa dai cu pumnul din metal… bine-nteles ca l-am dus la directiune, alte alea… chemat politia, iar distractia de aici a inceput… pur si simplu copilul avand sub 14 ani, politia era obligata sa ii cheme parintii la politie sa faca un plan de redresare, mers la psihologi si alte alea… ghici ce s-a intamplat? … Au mers parintii lui la politie si au promis ca nu mai face si aia a fost… s-au inchis toate demersurile si pace buna.

    Aparent chiar voia sa-si bata un coleg… ca idee.

    Asta e problema ca pana nu se face ordine si politia e de carton… legile sunt de carton… iar profesorii cu durere in basca… nimic ok nu o apara.

    PS: As putea scrie o carte cate situatia tensionate am rezolvat cand am predat la un liceu industrial… de exemplu, unde aproape saptamanal erau scandaluri monstru fara motive de orice fel. E foarte random, iar din pacate saracia, nepasarea si sistemul asta in care toti profesorii sunt la fel remunerati, 99.99 din ei au FB an de an… cam asta naste, monstrii.

    00
  18. Un alt aspect: in jurul acestui fenomen se dezvoltă i industrie, sunt tot soiul de ONG-uri, activiști etc care au tot interesul ca fenomenul sa fie cat mai grav. Il pomenea cineva pe Danilet. Păi, in opinia expertului, chiar si niste rasete in clasa sunt considerate bullying. Spune un copil o trăsnaie, ceilalți rad, gata, facem dosar, luăm măsuri. Deja, chestii altădată banale, ignorate, ( o îmbrânceală la fotbal, de exemplu) devin azi crime, reclamate la poliție samd. Si din cauza celor care au interes sa umfle problema.

    00
  19. De asta nu fac copii – as fi in and out of jail

    00
  20. Cultura violentei si lipsa bunului simt. Fata mea e in clasa a 4-a intr-o scoala de cartier. Nici nu am realizat pana anul asta catre cacaturi se intampla intr-o scoala. Indisciplina in clasa si invatatoarea este depasita. Suna parintii si ea si directoarea ca elevul este obraznic si fute orele: „nu am ce sa-i fac doamna, asa face si acasa”. Fete de clasa a 7-a si a 8-a le bat pe astea mai mici si nu le lasa sa intre in baie unde ele fumeaza in voie. Batai intre fete in scoala gen fight club: merg in spatele scolii si dau interval organizat si departe de ochii profesorilor, s-a aflat de curand faza si profesorii patruleaza peste tot in pauza si dupa ore sa opreasca fenomenul ? Asta sunt discutii la sedinta de scoala cu parintii unde directoarea este exasperata si cica… avem doar un psiholog la 3000 de copii. Nu se bat baietii… se bat fetele ? Ce cacat pot sa aiba de impartit ? Eu banui ca asta vad si acasa, asta fac. In fine, din clasa a 5-a o zbor de acolo. De aia vor multi la scolile mai centrale, macar nu iti vine batut sau maltratat copilul acasa. Macar acolo nimeresc mai greu familii de oligofreni.

    00
  21. @ topic Twitter apropos băgat la bursă:
    Șansele sunt bune dacă investești chibzuit. Destul de multe acțiuni sunt încă prea scumpe, însă pe piața sunt și destule șanse.

    Dacă bagi bani in bonduri corporative negarantate.chiar crede cineva ca iese in plus din așa ceva? Astea sunt făcute numai pentru a îmbogățiți emitenți = totdeauna și mereu – 100 la 100.

    Dacă cumpărai FP acum câteva săptămâni de 10000 la 1,7 ieșeai acum cu vreo 2400-2500 (- taxe – costuri tranzacționari). Ar fi ceva bani de buzunar…

    00
  22. Tot ii dati dislikeuri Deei cand zice ca asta nu-i o tara unde sa-ti cresti copiii, dar asta e realitatea
    Copiii vostri nu tre’ sa invete engleza, germana, pian si alte kkturi.
    Primul skill de supravietuire este bataia. Asta daca chiar vrei sa ramai aici si tii cu dintii. Ma mir ca nu stiti chestia asta, probabil n-ati prea fost trimisi prin tabere:)
    Da, asta e realitatea. Oriunde ar merge puiul vostru, va fi, daca nu batut fizic, hartuit verbal. Imaginati-va o interactiune intre un adult care a fost home-schooled si ferit de rautatile colegilor cu cineva de la un ghiseu ANAF, de exemplu. Si nu va inchipuiti ca peste 10 ani la ghiseul ANAF vor fi altfel de oameni. Multiplicati asta cu toate interactiunile cu toate organizatiile cu care va avea de-a face. In puii mei, voi sumteti niste ciudati neadaptati ca nu dati spaga la doctor, realizati?

    00
  23. Eu mi-am luat o luxatie de rotula cu rupere de ligamente incrucisate in clasa a III-a cand m-a impins un coleg pentru ca mi-a zis ca lui ii place de mine si eu i-am zis ca mie nu imi place de el. Long story short, dupa muuuulti ani, inca imi sare rotula. Parintii dobitocului, niste dobitoci si ei, incercau sa ii convinga pe ai mei ca asa se joaca copiii, ai mei nelasandu-se convinsi, dupa 3 luni de ghips de la sold pana la glezna si mai bine de jumate de an de proceduri de recuperare zilnica. Dar pot sa zic ca eu am scapat usor, o cunostinta de a mea tot asa a patit, pe fondul unui refuz, in clasa a 7-a, doar ca mult mai grav: baiatul a impins-o in drum spre casa de pe trotuar pe carosabil, unde a dat o masina in ea si 3 ani a stat prin spitale pentru ca dupa operatiile care sa ii asigure functionalitatea piciorului au urmat cele de chirurgie reconstructiva.
    In toti anii mei de scoala, pot spune un lucru, copiii sunt oglinda parintilor si sunt de acord cu comentarii de mai sus – e important sa stie autoaparare pentru situatiile cand se poate apara.
    Bineinteles ca in ambele cazuri prezentate ” nu se putea face nimic la scoala” ba mai mult, invatatoarea si respectiv diriginta au incercat sa blame the victim, chipurile ca asa ar incerca sa evite teste, cu scuza asta.

    00
    • Wtf, ce anume a făcut prietena ta, a sărit singură în fața mașinii că să scape de teza la matematică?
      Tu ți-ai bușit genunchiul singură că să ce? Să scapi de dictarea la caligrafie?

      00
    • Da, @AB, din punctul ei de vedere da. Pentru ca parintii celor care ne-au lovit au zis ca noi incercam sa le stricam viitorul, ca uite ce copii buni sunt (n-are sens sa zic ce a reusit fiecare dupa in viata ca as putea fi subiectiva). Fast forward in cazul meu, in clasa a 11-a, pe vremea majoratelor, m-am intalnit intamplator cu acest om in centrul vechi, unde a venit spre mine sa ma intrebe cum mi-e genunchiul, si daca imi amintesc ce amuzant a fost atunci cand el m-a impins, si cum el de fapt nu a fost vinovat. Noroc ca erau pe langa mine niste colegi si i-au dat vant. Dar am fost speriata toata seara.

      00
    • voi le stricați viitorul?! voi?! ei v-au stricat vouă viitorul, cel puțin din anumite puncte de vedere.

      am zis-o de multe ori, ai meu au fost/sunt cadre didactice, chiar excepționale aș putea spune, și s-ar putea să fiu uneori subiectivă pe genul ăsta de subiecte, dar când aud/citesc despre astfel de profesori îmi vâjâie urechile de nervi și palpită vena de la tâmplă.

      00
    • @AB nu explici și nu exemplifici cum trebuie …. eu nu înțeleg ce vrei să zici

      00
    • @Laur, sunt șocată, mă ia cu tahicardie și-mi vâjâie capul de nervi că 2 femei, profesoare, au putut gândi și scoate pe gură că 2 fete (în clasa a iii-a și a vii-a, poate dacă era examenul de licență pe vremuri, când riscai să nimerești la cucuieții de sub pădure poate înțelegeam; poate, dar nu garantez) și-au pus viața în pericol de bună voie ca să scape de o lucrare de control.
      nu e ca și cum în clasa a vii-a nu-ți dai seama că dacă sari în fața mașinii îți pui viața în pericol.

      00
  24. „soluția e să împingem copiii de bombarderi să agreseze copiii și nepoții de politicieni.” – ești sigur că asta e soluția??????????

    00
  25. Vorbesc unii comentatori despre vitejii pe aici, dar s-ar putea să fie mai complicat de atât. Când eram în școala generală, aveam un paznic. Săracul era mai abuzat decât orice elev din școala aia, îi era frică și să se uite urât la ăia de îl luau la pulă, că erau copii din clanul ștoacă sau cine știe ce alte clanuri de suedezi și știa că își ia omor dacă nu stă în banca lui. La liceu la fel, veneau suedezii, se băteau în curtea școlii sau pe lângă și paznicul se uita și fuma, că nu avea curaj să facă nimic. Și dacă punea mâna pe telefon și suna la poliție și îl vedea cineva, își lua omor după. Poliția oricum nu făcea nimic, așa cum nu face nici acum, că poliția în sectorul 4 e clanul sportivilor.

    Tot în perioada aia veneau suedezi de la piața reșița și ne luau la pulă că avem șapcă, că nu avem șapcă, că ținem cu rapid/steaua/dinamo/whatever, că avem fețe de proști, că părem aroganți, orice motiv, doar să se ia de tine. Nu avea nimeni curaj să riposteze. Eram 20 de inși și veneau 2-3 și ne luau pe toți la pulă. Îi puteam face franjuri pe ăia 2-3, dar nu de ei ne era frică.

    Unul din foștii mei colegi de clasă e polițist local acum.

    https://www.libertatea.ro/stiri/goleac-baluta-mafia-sef-politia-locala-piscina-lider-clanul-sportivilor-3026825

    http://www.libertatea.ro/stiri/antonio-goleac-polita-locala-fotografii-interlopi-3041317

    https://www.libertatea.ro/stiri/cum-au-devenit-interlopii-lui-bebino-membri-psd-ai-lui-baluta-si-apoi-politisti-locali-3044397

    https://www.riseproject.ro/articol/ce-pazeste-nelu-lupu/

    Sfatul meu pentru cei agresați e să evite cât mai mult contactul. Dacă ești coleg de clasă cu vreunul din ăsta, e mai greu, singura șansă e să te împrietenești cu el. Altfel, evită, traversează pe trotuarul celălalt, pleacă mai devreme sau mai târziu de la școală, folosește alte trasee, roagă părinții să te ducă și să te ia.

    Înscrie-te în sporturi de echipă. Pe lângă faptul că îți oferă o condiție fizică bună, pentru a putea fugi, îți dezvoltă și încrederea în sine și te ajută și să îți faci prieteni. Prieteni care au prieteni, care te pot ajuta direct sau indirect, care te pot include în cercurile sociale necesare pentru a scăpa de bullying.

    Sporturile de contact sunt bune, dar riscurile sunt enorme. Îți sunt folositoare pentru a te putea apăra destul cât să poți fugi, dar să îi spargi muia cuiva e extrem de riscant, pentru că poate escalada și te poți trezi că ești luat la omor de o gașcă de inși.

    00
    • asta e la noi, ii dai omorul prostului și apoi vine cu gașca.

    • @ubercool cam așa a fost și la mine începând din clasa a-V-a până în a-VIII-a … dar m-am strecurat ușor ușor… să fiu părinte și să-mi trimit copilul la școală și să-mi vină acasă că în cursul orei de istorie a mers la baie evitând să meargă în pauză când pericolul e mai mare și i-a dat unu muie în toaletă… o iau pe barba mea și îi rup capul ăluia de la crescut și agresorului îi las semne pe viață… altă soluție nu văd în caz particular… după ce cazul copilului meu trece și se uită …. ce facem??? așteptăm următorul caz???

      00
  26. Fii-miu e clasa a 4a. A luat-o de cateva ori in clasa I pana cand s-a imprietenit cu bullyul ca sa n-o mai ia. In anii ce au urmat si-a facut o gasca de trei colegi, care impreuna sunt ca fratii si isi tin spatele – mi-a povestit de mai multe ori cum s-au scapat unul pe celalalt din potentialele belele pentru simplul fapt ca s-au ridicat in picioare si au intrebat “care e treaba?”.
    Nu sunt tocilari ci doar vor sa fie lasati in pace, si sunt si schilodei un pic.
    Imi da liniste cand ii vad pe toti trei la antrenamente, prin parc, prin sufragerie – si cred ca asta e unul din marile avantaje de care poate beneficia un copil – gasca lui de prieteni de incredere

    Evident pericolul e ca ei sa devina bullies – dar asta e tine de noi, parintii – pt ca exact cum zicea cineva mai sus – pustii sunt oglinda familiei.

    00
  27. Pai mers la politie, trebuie sa se poats face ceva, din cate stiu parintii sunt vinovati pentru ce face copilul. Iar profesorii sunt responsabili ptr ce se intampla la scoala. pacat ca nu mai sunt scoli de corectie

    00
  28. Eu m-am imprietenit cu golanul clasei ca ii dadeam sa copieze. Cumva instinctiv am simtit ca e bine asa. Nu s-a luat nimeni de mine si cumva m-am dat cocos si m-am luat eu de unul mai mare care mi-a invinetit urgent un ochi ca eram varza la bataie. Apoi gloanul l-a batut de mi s-a facut milă de el. Apoi mi-am luat-o de la altul cu care era prieten golanul si pe ala nu l-a mai batut, doar i-a zis sa nu se mai repete. După câteva faze din astea (in una din ele mi-am luat o piatră în cap) am învățat să miros de la distanță situații de astea și să le evit. Deci, cum zice Uzi: e posibil s-o dai, dar e probabil s-o iei. Ce să zic, dacă piatra aia era mai mare poate ca acum nu mai scriam aici.

    Acum mă gândesc serios sa o dau pe fiica-mea la privat și singurul lucru care ma retine e această „scoala a vietii” fara de care riști să nu poți să te adaptezi la realitate și atunci îi fac mai rău. Pe de alta parte e foarte cinică linia asta de gândire, simiți că trebuie sa sacrifici cumva copilăria copilului tău ca sa se poata descurca în viata. Dar nah, probabil că asa e viata. E povestea lui Avraam cu sacrificiul.

    Revenind la subiectul articolului faza cu bombardierii îmi amintește de filmul Furia (cu Bucur și Vasluianu). Spoiler alert: ca să se razbune pe mafiotul sef ca i-a ucis prietenul unul din astia doi il omoară pe copilul mafiotului (metafora pt oprirea raspândirii răului), dar filmul se termina nașpa de tot. (ma rog, asta si pt ca e film românesc)

    Comportamentul copiilor este de la părinti, asa cum spunea cineva mai sus. Cred că tot ce putem face este să alegem mediul în asa fel încât sa fie suportabil, adica nu ultima scoala de cartier, ci ceva unde te poti intelege cât de cât cu ceilalti părinți.
    Apoi, cel mai complicat lucru, sa vorbim cu copii nostri si sa ii incurajam sa isi faca prieteni. Să fie într-o gasca sa se poata baza unul pe celalalt, ca asa-i si in viata.

    Sistemul de invatamant nu va face nimic. Asta e sigur.

    00
  29. Cand eram in generala, cu multi, multi ani in urma, se intamplau si atunci gasti si batausi, parnaiasi de scoala de corectie, batausi cu frati mai mari care intrau prin curtea scolii cand aveau ei chef, etc…

    Eu eram perceput ca tocilar prin excelenta, ochelari cat fundul de borcan, nu prea eram cu cu spoturile outdoor, dar eram copchil fain si ma chemau aia de la bloc sa joc cate un fotbal cu ei pe terenul scolii in week-end.

    Well, la un moment dat un smecheras din asta cu vreo 2-3 ani mai mare decat mine, de la blocul vecin, a inceput sa vorbeasca urat cu frate-miu cel mic, adus de mine la teren pt ca nu aveam cu cine sa-l las. Asa ca l-am apostrofat cu pic mai acid sa il lase in pace pe frate-miu. Moment in care s-a facut liniste, astialalti s-au oprit cu resipratia in gat: ” – A pus-o sebybv, s-a legat de asta care are in spate batausi „profesionisti”, he is dead meat”.

    Ca sa n-o lungesc, smecherasul a venit la mine cu avant si tupeu, i-am mai zis de vreo doua ori sa il lase in pace pe fratele, apoi mi-a tras una. Well i-am tras si eu una. Scurt, asa cum ma invatase unchiu-meu, boxer profesionist. Dupa vreo 5 minute, timp in care mi-am dat seama ca metoda de box a functionat, s-a trezit si baiatul din lesin, toti s-au indreptat acasa, uluiti ca „tocilarul” l-a batut pe unul mai mare si mai fioros.
    Normal ca Luni la scoala au aparut baietii lui, asta m-a aratat cu degetul, si singurul lucru care mi-a salvat oasele in ziua aia a fost ca o colega care locuia in bloc cu aia rai i-a convins sa nu ma stalceasca, ca sunt baiat bun (mersi Oana ;) )

    Ce nu stiau aia, la fel cum nici altii nu au stiut mai tarziu, e ca nu pot ei sa dea bataie cat pot eu sa incasez (da, parinte abuziv, dar inveti in timp gustul propriului sange, si cum se simte in creier directa pe madibula, mirosul ala specific de carne tumefiata…)
    Mai inspre incoace, am reusit sa evit prin ironie sau autoironie conflicte care pareau fara iesire. Asta pentru ca de la un punct incoace poti omori un om dintr-un pumn… si mie imi place viata mea, nu vreau sa o stric dintr-o prostie.

    Dar, cu o cantitate suficienta de motivatie…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile