Copii și ghiozdane: cinste mămicii realiste de ieri de la EuropaFM

Ieri dimineață, la EuropaFM se discuta despre greutatea ghiozdanului copiilor, prilej de observație și reflecție.

Prima observație e ca nu te apuci să suni să te plângi de asta când copilul tau e subnutrit. A sunat unul sau una și a zis că are un copil la clasa a șasea de 32 kilograme și că îi e greu cu ghiozdanul. Brrr…

Dar, la un moment dat a sunat o mămică și a zis ce voiam să zic și eu: ghiozdanele alea frumoase și la modă sunt grele, au minim 1 kilogram, cu unele ajungând pe la 2 kilograme și jumătate.

Băi, știți ce repede au trecut toți peste asta?! Că oamenii voiau să se plângă ca au manuale multe și că ghiozdanul e prea greu, nu că ghiozdanul gol e greu!

Teoretic, după intervenția mămicii, emisiunea trebuia să se termine, punctul pe y fusese pus, dar apelul la logică și bun simț n-a funcționat, așa că părinți au sunat și au continuat să se plângă. Inclusiv cu “dar ce să-i fac daca vrea ghiozdan din ăla”. Așa e. Lasă-l să își rupă spatele și nu te mai plânge atunci, dacă rucsacul de 300 grame (și 32 lei) nu îi place și trebuie să fie la modă. Cum zicea Coco Chanel, baba suferă la frumusețe.

A mai fost un părinte care a zis că le sunt grele ghiozdanele pentru că sunt sedentari, nici el nu a fost băgat în seamă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Sa vina doar cu smartfonu` in buzunar…. ce atatea carti ?!
    Filme porno si manele – viitorul suna bine

    00
  2. Am doi nepoti, si le-am cumparat la amandoi Fitbit Versa, ca sa vad cum stau cu miscarea.
    Nu au probleme de greutate (cls 2 si 4).

    Concluzii:
    1. Nu au probleme cu nr de pasi
    2. Nu exista smartwatch pt copiii cu fct de inot!
    La Versa trebuie sa minti ca ai minim 16 ani, ca sa poti folosi Versa. Daca vrei sa folosesti pt copil, automat te pune sa alegi la imperechere doar Fitbit Ace.
    3. Nepotii mei au aproape in fiecare zi o activitate fizica – la scoala sau dupa scoala.
    4. Ghiozdanele date de scoala (platite de parinti) sunt ff usoare, dar nu le plac! Vor roz, cu printese etc.
    Alea sunt semnificativ mai grele, dar marea problema este ca nu ma pot intelege cu ei si care in fiecare zi un penar de 1 kil si N carti, de merg lasati pe spate.
    Si da, au doua ghiozdane, ca unul e de sport!

    00
    • eu pentru sport folosesc săculeți din ăia simpli, de 15 lei.

    • Pentru ceas de inot, cauta Poolmate Swimovate ;)

      00
    • Ptr iphone exista o aplicatie Lose it – varianta free calc automat nr de pasi, monitorizeaza aportul de nutrienti/calorii si are optiune ptr adaugarea de activitati fizice cu nr de cal consumate, nu conteaza varsta, are bar code scanner ptr alimente si fct premium ptr monitorizare perioade de odihna

      00
    • Poolmate Swimovate costa 650 lei pe eMage si e o gioarsa.
      Fitbit Versa costa 500-600 lei pe Olx si e din era noastra, adica smart.

      00
    • Esti constient ca sunt copii nu????? Cand aud porcaria asta cu „nu ma pot intelege cu ei”, mno daca intr-o zi or sa vrea sa bage in vena, ce o sa faci? Le cumperi droguri ca nu te poti intelege cu ei, sau cum?

      00
    • Ce sa monitorizezi ? Probleme cu miscarea la varsta asta ? Pai nu cred ca stateam 5 min intru-un loc cand eram prin scoala primara.

      00
  3. Asta este aceeasi discutie lungita la nesfirsit cu dusul copiilor cu masina pina in clasa.

    00
    • Dacă vii cu elicopterul ei pot coborî pe coardă până in dreptul ferestrei deschise, si cu un pic de balans, hop in clasă

      00
  4. Totul pare mai simplu cand dai vina pe altii. Cele 2 argumente: greutatea ghiozdanului si sedentarismul nu au prins pentru ca sunt intr-o mare masura “problemele” parintelui.

    00
  5. sa mor daca inteleg… eu am fost unul din copiii aia aschilambici. in clasa a 6 aveam 30 de kile, la naiba, am trecut de 60 doar pe la 30 de ani. si eram si tocilar de luam absolut toate cartile si caietele posibile dupa mine. si ghizdanul era d-ala comuist, ca altul n-aveam. partea dubioasa e ca din punctul asta de vedere n-am nici pe dracu.

    00
    • Dar dar dar snowflakes..sunt ultra-sensibili şi nu pot fi puşi la efort. Nu au voie să care, să meargă pe jos, să se joace cu pământ, să mângâie animale şi etc. Noi ăştia mai vechi am crescut andicapați tocmai din cauzele astea. NOT.

      00
    • „ghizdanul era d-ala comuist”

      aripa dragnea sau aripa tutuianu-firea?

      00
    • Ești sigur că n-ai nici pe dracu’?! Ai consultat un ortoped? Eu am scolioză. Am fost operată la 14 ani. Una dintre cauze a fost ghiozdanul.

      00
    • “noi astia mai vechi” am votat psd timp de aproape 30 de ani.
      poate chiar suntem handicapati.

      00
    • Am mai carat si o chitara de 2 ori pe saptamana si faceam 5 km pana la scoala. Aparent am supravietuit.

      Exista acum si o spaima din asta ca se rupe spatele pruncului, daca misca ceva. Imi mai spune cate un binevoitor ca se chinuie fie-mea cu tenisu’, ca e greu sportul. Pai e greu, puii mei, ca de aia e sport si nu e belit ochii la teveu. Dar, daca fata vrea sa faca miscare si duce lejer antrenamentul, de ce sa o tin in vaza, doar pentru ca altii is sensibili?

    • cititorule, una din litere lipseste din greseala, cealalta intentionat. te las pe tine sa ghicesti care-i care.

      @a, nu, chiar nu am nici o problema din cauza aia. problemele pe care le-am avut au fost din alte cauze, foarte bine documentate, si au aparut dupa mai mult de 20 de ani.

      00
    • Tocilar…asta spune totul
      Na mie nu-mi plăcea să cat ghiozdan in spate, indiferent daca făcea rău sau nu.

      00
    • Si eu am scolioza de la ghiozdan. Dar nu ma plang, sunt superba si asa suie

      00
  6. La un ghiozdan de 10kg nu cred ca ghiozdanul e problema, ci continutul.

    „Rucsacul sau ghiozdanul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea elevului, ceea ce înseamnă, în cazul unui copil de 25 de kilograme, că ghiozdanul ideal ar trebui să aibă aproximativ două kilograme, spune ortopedul Emil Mareş, citând un studiu american.”
    Doua kile plin, nu gol!

    00
    • Ce-are ghiozdanul pe roti?

      00
    • Nu are nimic in afara de faptul ca la ce trotuare avem dupa o luna doua s-ar putea sa ramai fara roti… deci da, astept si eu sa vad trotuarecu panta frumos pana in strada si sa nu trebuiasca sa cobori geamantanul cate 10-15cm direct in drum

      00
    • Ghiozdanul pe roti are greutate si mai mare, e tras cu o sigura mana, care va fi de obicei cea dominanta, deci solicita inegal musculatura si coloana.
      In plus, in Romania nu exista trotuare, deci rotile alea ar face bine sa fie de 16 inci, cu suspensii hidraulice.

      00
    • 17″, aliaj, etrieri rosii, pe capac sa scrie neaparat brembo.

      00
    • Aoleu ma doare capu’, plin de Gica-contra. Ia-i un dinala de piata, ala are roti mari. Da’ daca trotuaru’ are gropi, nu mai bine tii copilul in casa, poate cade in vreo groapa mai mare, sau isi rupe ceva!

      Auzi, nu sunt trotuare. Pai tu ce pazesti? Ai facut sesizare la primarie ca trotuaru’ ala e plin de gropi? Si nu ma lua cu ‘si asa nu se rezolva’, ai facut, tu si ceilalti parinti? Sau la sedinta cu parintii taceti toti in papusoi? Lasa-ma sa ghicesc: nu va puteti pune de acord decat asupra fondului clasei. Dai un ban si scapi. Nu merge asa!

      ‘Musculatura folosita inegal’. Daca ajunge sa faca musculatura de la taratul unui biet ghiozdan, pai ai face bine sa-l dai la ceva sport. Flotari poate sa faca sau i le cumperi si pe-astea?

      00
  7. Dar obezitatea nu e grea pentru copii?
    Sunt destui cu gabarit depășit.

    00
  8. a stat careva sa cantareasca, de curiozitate, 4 carti, 4 caiete, un penar + un pachetel de mancare si o sticla de apa (fara bloc de desen, acuarele, adidasi de sport etc.)?

    00
    • Dar de ce o sticla de apa? Apa de la robinet ii face depunere de rugina la genunchi sau ce?

      00
    • io n-o sa intreb ce are apa dela robinet. o sa intreb pur si simplu pentru ce o sticla cu apa? face cursuri intre dunele din sahara? nu rezista cateva ore fara o gura de apa?

      00
    • Pe vremea mea, anii 90, existau chioșcuri pe langa scoli, sau chiar în incinta. S-a schimbat asta, de trebuie sa iei provizii de apa cu tine?
      Daca nu rezista fara apa câteva ore? Asta în condițiile în care adulții mor daca nu ies la țigară și cafea? Pula mea, sadici mai sunteți unii.

      00
    • S-au scos din nefericire pentru a vindeau chips-uri si era loc bun de fumat langa, dar na, la ce ii trebuie un flacon cu apa? Nu am vazut scoala fara tasnitori si ma indoiesc ca parintii fac supa/ciorba cu apa plata izvorul minciunilor sau aquaplmstiecumsecheama

      00
    • m, adultii aia ies la cafea, tigara, whatever din cu totul alte motive (prea rar serioase), nu necesitate. si daca vrei sa ii dai scticla de apa pe post de „prepping”, pe langa faptul ca i-ai salvat viata in caz ca vine ala mare, NU o aduni la greutate alaturi de obiectele necesare pentru la scoala pentru ca e fix alegerea ta sa cocosezi copilul cu gargaunii tai.

      00
    • Oameni buni, vorbiți serios?! Voi nu beți apă (sau orice) timp de 3-4 ore sau mai mult în cazul copiilor de gimnaziu, sau cât mai durează cursurile plus drumul casă-școală-casă?!
      Și nu luați ca etalon băile/țâșnitorile etc din școlile din București sau orașele mari.
      Sincer, nu-mi amintesc dacă beam apă la școală, acum nu rezistă fără apă mai mult de 2 ore.

      00
    • apa din ciorba e fiarta, prin fierbere mai mor din microbi, dar ok, fara sticla de apa atunci, incercati sa faceti un ghiozdan complet sub doua kile si mai vorbim

      00
    • @A, cand nu e foarte cald afara am zile cand nu beau nimic de 6 dimineata pana dupa 6 dupa amiaza. pur si simplu nu am si un adult sanatos NU are nevoie. asta pentru ca aia 2 litri din reclama nu sunt neaparat 2 litri si oricum includ si ciorba/supa, si cafeaua de dimineata si berea de seara, si fructele si orice altceva contine apa.

      cand eram copil, eram exact tot asa. beam acasa inainte sa plec un pahar cu apa si aia era pana ajungeam acasa. si scoala primara cand faceam 2 minute pana la scoala si aveam 4 ore si in liceu cand aveam 7 ore si faceam o ora pana acasa.

      00
    • Ah ok, daca tu ești așa, toți trebuie sa fie la fel.

      00
    • @m, nu, daca eu sunt asa nu inseamna ca toti sunt asa. doar aia sanatosi. ceilalti sunt exceptiile chiar daca sunt majoritari.

      00
  9. Se mai poarta ghiozdanele alea butucanoase, frumoase si shinny, dreptunghiulare, mari de intra un bloc de desen A3? Ok…

    00
  10. Pai sa-si tina manualele su rechizitele la scoala si sa le care doar lunea si vinerea.

    00
    • nu man. scoala romaneasca a creat zeci de ani cretini pe banda rulanta care isi cara zi de zi manualele, nu invata nimic productiv, si la sfarsitul scolii voteaza psd.
      cine are curajul sa opreasca una din putinele masinarii comuniste ramase?

      00
    • De ce lumea și vinerea? Doar inainte și după vacanța. A, teme? Pai 2 exemplare de fiecare manual. Sau fuck teme.sunt o prostie imensa, oricum.

      00
    • @klmx: si persoanele din discutie se exclud, nu?

      00
  11. Eu va-m zis sa îi inskrieț la skoala vetii ca nu trebuie sa care carț!

    00
  12. io, pe vremea mea, aveam un prof de romana tare simpatic. una din damblalele lui era sa nu ne vada cu caiete a4, doar cu a5 din alea micute aveam voie. si tema o faceam pe acelasi caiet, il intorceam invers si scriam de la spate in fata. cand se intalnea tema cu ce scriam la ora, ura si la gara, alt caiet.
    deci la romana aveam o carte si un caiet mic. altii de la alti profi aveau o carte 2 caiete mari si eventual o culegere. deci se poate.

    00
  13. Am locuit trei ani in Italia. Am văzut foarte mulți copii care ieșeau de la școală. 90% aveau ghiozdane pe roți.

    00
  14. NOU
    #65

    Asta imi aminteste clasa I (cred) eu caram in ghiozdan cam toate cartile si caietele pe care le aveam acasa, chiar daca nu aveam materia in ziua aia. E drept ca am fost intr-o clasa „speciala” si multe din caiete/carti stateau la scoala ca se cumparase mobilier & stuff.

    Dar da, e bullshit sa nu iti poti asa din carti/caiete acasa. La liceu deja e mai usor, nu ca ai fi crescut, dar apar caietele universale pentru materiile inutile si colegii binevoitori. De carti nici nu mai vorbim.

    00
  15. Cumpararea ghiozdanului e totusi o treaba laborioasa. Eu care sunt maniac al detaliilor/cumparaturilor am reusit cu greu sa cumpar un ghiozdan decent.

    Anul asta a trebuit sa cumpar primul ghiozdan (clasa I) pentru fiu-miu care e „subnutrit” vorba patronului. Ghiozdan (ergonomic), nu rucsac (in care toate se amesteca si caietele se indoaie), nu troler (pentru ca scari in scoala si se pare ca e mai daunator coloanei decat un ghiozdan).

    Partea proasta e ca piata ghiozdanelor e foarte slaba.
    In primul rand toate ghiozdanele sunt foarte mari. Oricate carti/caiete/rechizite ai avea tot nu cred ca il poti umple mai mult de jumatate. Blocul de desen A3 nu cred ca il ti in ghiozdan.
    In al doilea rand greutatea mare – rezulta din marimea ghiozdanului dar si din materiale proaste.
    In mare, piata din RO inseamna ghiozdane mari si grele cu personaje si ghiozdane Herlitz (la 1kg si 200 lei).
    Parte proasta e ca si la Herlitz sunt niste minti luminate care au scos din productie taman o gama mica (intra A4) si usoara (700g). L-am cumparat pe ultimul, ramas din anii trecuti, care se mai afla pe stoc la un lant de papetarii.

    Deci vina greutatii ghiozdanelor e impartita intre parinti (dezinteresati/prosti/saraci) si producatorii care nu-si bat capul cu nevoile reale ale copiilor.

    00
  16. Se ia un ghiozdan greu.
    Se cos saci cu nisip pe fund.
    Se adauga carti, caiete si ce mai e nevoie si se trimite copilul la scoala un semestru.
    Se scot sacii de nisip in al doilea semestru si brusc rucsacul devine ca un fulg

    00
  17. Nu e musai să fie subnutrit copilul ca să aibă 32 de kg pe clasa a 6-a, apropo eu aveam un coleg minion in a 6-a, cam tot cu atâtea kg și în a 8-a avea 1.6 m, s-a înălțat rapid mai târziu, era fotbalist și foarte activ, energic. Dar da, sunt de acord că părintele ar trebui să ia ghiozdanul în funcție de copilul personal, nu de cum e moda, sau cum vrea copilul.

    00
  18. Eu zic sa cumperi ghiozdanul ala ușor si sa vezi ca nu incape nimic in el. Dar e usor de scris… Practica ne omoară.

    00
  19. Ce clasa? Daca e pentru clasa 1 posibil sa fie ok. Fata e in clasa 1 si e mai lejer ghiozdanul ca lasa la scoala cartile. Fiu-miu in clasa a 5-a cara toate kkturile cerute – si garantat nu ii intra in ala.
    Deci, dacă ne zici sa cumparam asa ceva zi ca se aplica decat la unii.

    00
  20. Dar cum se face ca parintii le cumpara copiilor tot ce-i mai bun, iar copiii sunt din ce in ce mai slab pregatiti? Mie mi se pare ca sunt prea multe mofturi.

    00
  21. Eu am avut ghiozdan din carton cu bretele de atza,gen snur mai gros.Le mai tine cineva minte?Erau toate pe maro si aveau o incuietoare metalica.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.