Achiziţionarea unei case: tu contribui cu ceva?

"Ne asteptam ca preturile pe segmentul rezidential din Bucuresti sa coboare sub nivelul de 50.000 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere, aceasta scadere se traduce printr-un pret mediu de 670 euro pe mp construit”, a declarat Gabriel Alexandru, vicepresedinte Century Romania.

Bun. Citeam în altă parte că dacă mai vrea cineva un credit imobiliar, va fi o valoare maximală, în funcţie de venituri. Hai să ne jucam un pic.

Să zicem că vrem să achiziţionam un apartament de 50.000 euro. Nu putem lua credit decât 30.000€. De unde obţinem restul?

Bună întrebare. Restul se obţine din economii. Ştiţi voi, chestia aia care se face atunci când mănânci mai puţin azi ca să pui un ban deoparte. Ca să ai pentru zile negre. Sau pentru a cumpăra o casă. Sau un frigider.

Prea mulţi “buzunare-rupte” şi-au luat credite aiurea, neavând nici un ban. Având nişte bani de avans arată, în orice tranzacţie, că eşti om serios. Da, vreau 15.000€ pentru o maşină de 20, că restul îi am eu. Pentru că îmi doresc maşina şi am pus deoparte. Nu, nu trebuie să umblu doar cu asigurarea obligatorie şi cu rezervorul gol la maşina mea de 20K. Părinţii noştri aşa au făcut. Unii dintre noi fac la fel.  Nu îţi cumperi telefon sau televizor în rate. Creditul doar cu buletinul a fost cea mai mare tâmpenie care ni s-a putut întâmpla. Toţi rupţii în cur au dat năvală să îşi ia de toate. Că deh, dacă se poate, de ce nu? Şi mergeau cu taxiul, şi cheltuiau tot salariul aiurea şi se plangeau pe la prieteni că au rate mari şi multe. Îmi pare rău de voi de mi se rupe. Numai că, din cauza voastră, a creditacilor dezorientaţi, o să murim toţi de foame, cu criza lu’ peşte, mai ales că cotcodacii de la guvernare au alte treburi.

Ca să vedeţi unde e iqul tâmpilor ăstora, în IOUSA, o vacă e întrebată ce economii are? Răspunsul ei, şi vă rog să notaţi: “are you talking money-wise?” ne arată că oamenii s-au cretinizat cu timpul. Nu, proasto, se referă la economia Libanului, ai economia libaneză la tine, imbecilo fătătoare de plozi retarzi?

Revenind. Condiţia primordială în obţinerea unui credit pentru locuinţă ar trebui să fie avansul. Trebuie să ai avans. Altfel stai cu curul în soare, la părinţi sau în chirie până îţi bagi minţile în cap şi înveţi sa faci economii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. „Trebuie sa ai avans”. Da, dar vezi tu, coane zoso, ca daca eu sunt o banca si tu alta, iar eu ii dau credit cu 20% pe an aluia fara avans, pe cand tu ii dai cu 15% aluia cu avans, la sfarsitul anului eu am un profit de 2.000 pentru 10.000 dati imprumut si tu ai doar 1.125 pe 7.500 dati imprumut, cu conditia ca ala fara avans sa nu mi se basheasca mie in mana si sa dea faliment.
    Ca atare, actiunile mele in bursa vor fi mai bine cotate decat actiunile tale, capisci? La anul o sa dai si tu imprumut fara avans si uite asa, am pus-o de o criza financiara, frãtzicã.

    42
  2. Cand miorlaiam acuma mai bine de un an ca ceva nu e inregula si le ziceam la dobi … oameni sa nu se bage la credite , nimeni nu ma asculta . Acuma cand zic ca un apartament va fi iara 10000 $ sau chiar mai putin , iara ma fac nebun si luzar , ca nah , nu e posibil , ca asa ceva nu se va intampla ca toti isi doresc o casa si cum nu se construieste si nu se va mai construi , rromanii vor da navala iarasi sa-si ia blocuri in cele vechi . Si sa vezi atunci preturi … Da, Fix .

    Se pare ca nimeni nu pricepe , ca 0+0 = 0 . Deci sa reluam . Din 0 % economisiri (a se citi money-wise) + 0 % credite (cine crede ca bancile vor relua iarasi prostia de anii trecuti este iarasi nerealist , deoarece nu mai este de unde , nu mai sunt bani pe piata , nu se mai arunca bani pe pietele interbancare cu 1 % dobanda ca ei sa ti dea tie cu 5 % , I`m Clear ?) = (este egal) 0 % vanzari de locuinte .

    Cine vrea sa vanda o va face la un pret normal , corelat la realitatea economica , bani , prostie , locatie samd . Nu se va mai compara , Ferentari sau Militari , sau Matei Basarab din Timisoara cu nici macar un cotet din Berlin , sau Paris sau oricare alt oras in care chiar ai putea sa castigi 2000 de Eu daca muncesti , si ai de unde sa platesti ratele la o eventuala locuinta cu 500 Eu rata de mortgage . Ivan Capisi ?

    Zoso , bun articol , bravo .

    14
  3. NOU
    #3

    E treaba fiecaruia ce face cu viata lui. Iar daca unii prefera sa moara de frig si foame, uitandu-se la plasma sau la X5-ul din parcare, tot alegerea lor e. Eu niciodata n-am agreat ideea de credit. Daca vreau ceva, strang bani si cumpar. Asa stiu ca n-am decat grija chiriei, pe care daca n-am cu ce-o plati, ma duc inapoi la mama si aia e.

    Am vazut prea multi care n-au nici un venit, fac o „combinatie” si fix de cati bani fac rost isi cumpara masina. Si nu orice masina, pentru ca de 5000 de euro nu vor Polo sau Fiesta mai nou, ci seria 7 din ’75 cu motor de 6 litri, pe care il tin in parcare ca n-au bani de motorina si reparatii.

    De aia era Romania mai prospera, pentru ca toata lumea „lua pe caiet”.

    11
  4. NOU
    #4

    Chiar dacă ai ceea ce se cheamă un avans consistent, pentru o bancă nu ești cu nimic diferit de un client ce solicită un credit în proporție de 100%.
    Prin urmare banca îți va aplica aceleași comisioane și rate, ba s-ar putea să fie chiar mai rău. :P
    Desigur, pentru tine, faptul că acolo ai pus și tu un ban este cea mai motivantă chestie care să te facă să duci creditul până la sfârșit.

    @Horea: Băncile preferă să dea credite cât mai mari, pe perioade cât mai lungi. Asta se traduce prin dobânzi mai mici anuale. Dacă iei un credit pe doi ani, ai o rată a dobânzii ridicată, dacă îl faci pe 7 ani, ai o rată a dobânzii mult mai mică.

    10
  5. Pentru a economisi nu ar trebui sa fie necesar sa mananci mai putin azi .. etc.
    Daca nu ai bani sa mananci ok nici nu se pune problema de economii. Poate de inca un job.

    21
  6. cam greu sa zicem ca un om care are salar 1500-2000 lei sa poata economisi chiar si 5000 de euro, chiar daca sta cu parintii. daca sta singur sau in chirie e imposibil. eu tot ma „chinui” sa pun bani deoparte si cand strang o suma cat de cat parca e un blestem, intervine ceva care trebuie musai platit si iara nu mai am nici un ban economie.
    nu cred ca creditul pe buletin a fost rau, multa lume si`a schimbat aparatura veche de 20 de ani cu electrocasnice noi, mai performante. greseli, dpdv al meu, au facut aia care au schimbat un TV care functioneaza bine ca sa aiba o mega plasma dar lor le pica usa de la casa, de ex.

    33
  7. Creditele sunt si vor fi mereu o metoda foarte eficienta de crestere a economiei,atat timp cat acestea se acorda responsabil. @ Alex Dumitru:niciodata nu va putea strange cineva banii necesari pt dezvoltarea micii lui afaceri(ex: o af. cu un capital de 100k va avea nevoie de 500k pt dezvoltare,bani care ar putea fi stransi mult mai usori dupa investire) Problema la noi este ca se acorda credite unor oameni care oricand pot fi in imposibilatate de plata..

    20
  8. Eu sustin in continuare ideea de credit cu avans 0. Asta pentru ca desi imi permit sa economisesc 500 euro pe luna, nu am reusit sa strang mai mult de 2000 pentru masina. Mereu interveneau cheltuieli aiurea. In schimb dupa ce am luat creditul sunt obligat sa dau rata.
    Deci da, am luat masina cu credit full de la banca, dar nu sunt chiar un rupt in cur. Si am folosit-o si in lunile alea cand ar fi trebuit sa pun deoparte si sa merg cu autobuzul.
    Pentru LCD si alte acareturi nu s-a pus problema de credit.

    21
  9. Conceptul de economisire ar trebui invatat pe bancile scolii in locul altor mizerii absolut inutile.

    In general, cheltuim prosteste, din inertie, fara a avea nevoie neaparat de respectivele bunuri, si cea mai mare capcana este ca traiesti cu impresia ca nu irosesti decat firimituri. Insa daca stai sa aduni toti banii pe care i-ai cheltuit fara a avea absoluta nevoie, te sperii de ce economii ai fi putut face daca erai putin mai chibzuit.

    Un singur exemplu, banal: daca in fiecare dimineata mananc 2 banane si seara 3 mere, daca azi e joi si stiu ca in weekend voi pleca din oras, cumpar fix 3 mere si 4 banane (plec de vineri seara :p) – majoritatea cumpara acolo sa fie cifra rotunda, kile intregi, care oricum se strica pana revin.

    02
  10. mare adevar graiesti:

    ceea ce lipseste poplatiei (nu doar in Romania, of course) este educatia si disciplina financiara

    ca vezi tu, degeaba au ajuns unii babuini sa castige peste 1-2000 de EUR, ca tot flamanzi si bocitori sunt, dintr-un singur motiv: nu aveau educatie si disciplina financiara

    bun articol, bune opinii, multumesc :)

    03
  11. problema nu e neaparat la noi! e drept ca putin mult se face dar criza nu a inceput la noi. banii astia de plasme, x5 si alte rahaturi pt pitzi si coca sunt bani mici. sau bani de electronice. vorbim de criza din cauza ipotecilor, nu a plasmelor pe rate. iar lucrul asta a inceput in america. pentru ca acolo s-au facut „credite cu buletinul” insa nu pentru 20000 euro, ci pentru sute de mii de dolari. asta e problema…

    si cine e de parere ca un credit e o tampenie, e tampit. un credit folosit gresit a intr-adevar periculos, insa un credit acordat unui competent nu are decat roade. a postat zoso un filmulet pe tema asta, o animatie cu si despre criza. vezi acolo ce inseamna un credit (exemplul cu 10000 euro investitii din care faci 90000 euro profit, nu 1000).

    asa ca sa lasam apele sa se linisteasca ca mai dureaza pana e totul ok…

    10
  12. Prognoza Century 21 e deja…mult dupa declansarea/ consumare evenimentului. Ei (si ei…) sustineau ca „e bine…, urca pretul” (si Gica Popescu are o licenta Century 21 :) ), au lucrat „la greu” cu „aranjarea” de credite la tranzactii intermediate cu Bayer Credit etc.

    Acu’, ca vii sa zici ca „e in jos” si „scade, 50.000 EUR” etc, vazand trendul si ce e efectiv in piata (inclusiv cea imobiliara)…, nu mai e o performanta si nici macar o „analiza”.
    Sunt zone in Capitala unde deja e gars 30.000-35.000 EUR (confort 1).

    Creditarea este, intr-adevar, „motor” al economiei. Discutia e complexa. In esenta, presupune ca fenomenul funcioneaza daca nu e lacomie (a bancilor/ a clientilor), nu exista smen si inselatorie din partea bancilor (comisioane ascunse si alte practici stiute…) si, evident, clientii mai „casca” ochii, gandesc, citesc (si ce semneaza!), se informeaza.

    Am mai zis-o (si pe aici): doctrina „furnizorilor” de credit din Statele Unite avea la baza conceptul „pune-i oglinda la nas, daca e viu, oricine e beneficiar de credit”. Cat castiga? E… S-au inspirat si altii, s-a ales prafu’.
    De bine, de rau…, la noi situatia nu e chiar asa de „imputita” precum intr-alte parti (desi numarul celor ce nu mai pot tine pasul cu „darile” la banci

    Despre ne/existenta de „lichiditati” in piata (Ziarul Financiar):
    Bancile care afirma ca sunt probleme de lichiditati in piata au de fapt acumulate pozitii valutare impotriva leului..”Uitandu-ma la pozitiile valutare ale bancilor, am vazut din nou lungiri de pozitii, desi nu la fel de mari ca in octombrie. Rog media, ca de data aceasta, daca cineva mai spune ca e lipsa de lichiditate, sa nu mai creada” (Isarescu).

    Zoso, conditia primordiala a unui credit nu e…neaparat „avansul”, ci nevoia efectiva a respectivului „Gog” (cum ii zici tu :) ) si capacitatea sa de rambursare efectiva, plus perspectiva sa financiara, daca discutam de „rezidential”-pers privata romana. Foarte multe persoane „Gog” si-au luat credite „pentru orice”, mai cu seama imobiliare, fara o analiza efectiva a acelei nevoi (despre o analiza a riscului, era chestie de paranormal si…mai si costa).

    Exemple (reale; ambele au fost deja la anunturile de licitatie/ presa)? Putea sa-si ia 2 cam, ca omu’. Isi lua 3. Acu’, i se scoate la licitatie de catre banca. Sau: putea sa-si ia o garsoniera, da’…deh, a sarit la 2 camere. Cum n-a castigat la Loto, nici nu i s-a triplat salariul intr-un an-doi, iata-l pe inca un „Gog”…out.

    La unul care are „stoc” de 100.000 EUR cash si inca 1-2…proprietati imobiliare, salariu de 3.000 EUR si vrea musai sa cumpere cu credit si doar „pe 0 avans”, sunt inca banci ce pot da astfel (la BRD, dar trebuie adusa o garantie cu 20% mai mare in raport cu valoarea imprumutului).

    Si inca ceva: bancilor nu le convin sa aiba restantieri, nici sa scoata la licitatie proprietati de pe urma carora mai recupereaza…”subtire”.
    Exemplu: RBS (fosta ABN Amro Romania) acorda gratiere beneficiarilor de credite ipotecare, inainte de confiscarea locuintelor, 6 luni.

    12
  13. Mereu aud un text in preajma mea: „am luat credit sa ma pot bucura si eu ca si ceilalti care si-au luat credit” iar replica mea este si acum ca ai vezi ca trebe sa platesti cam de doau, trei ori valoarea produsului. Pe langa asta, ii vad pe respectivii ca traiesc bine, doar mancare scumpa. Pai meritati sa nu mai aveti bani daca n-ati stiut de la inceput sa economisiti.

    In plus, acum, din cauza la toti „ruptii in cur” acum trebuie sa tragem toti, mai bine puneau taxa pentru subzistenta bancilor si asa nu mai comentam, plateam toti, ca ziceam ca este lege.

    13
  14. Zoso,

    Vorbesti despre cei care au credite de parca ar fi de cea mai joasa speta. Mama lor de nenorociti, din cauza lor murim noi astialalti, „cumpatatii”, „echilibratii” de foame.

    Cand spui toate astea te-ai gandit si la varianta asta:
    1. Nu am parinti sa ma tina acasa ca sa pot pune bani deoparte asa ca ma angajez de la 18 ani

    2. Trebuie sa locuiesc undeva si cum nu am parinti sa ma tina acasa inchiriez o garsoniera Dar banii de avans? 3 luni + comision agentie? De unde il iau?

    3. Proprietarii de case in romania se gandesc cum sa faca sa obtina cea mai mare chirie, asa ca nu poti sta mai mult de cateva luni (daca ai noroc 2 ani) timp in care nu poti sa iti termini de platit creditul pentru avans de chirie si sa platesti si chiria in acelasi timp (chiar daca nu ai masina, mananci putin si ieftin). Rezulta refinantare pentru un nou avans de 3 luni + comision agentie

    4. Cand poti sa iti iei o casa ti se spune ca gradul de indatorare nu iti permite sa platesti rata de 450 de euro pe luna. Asta in timp ce tu platesti chirie de 450 de euro pe luna si rata de 450 de ron la banca.

    5. Si angajatorul tau e smecher si iti da salariul minim/mediu pe cartea de munca si restul pe drepturi de autor (care nu conteaza 100% pt imprumuturi) prin urmare desi castigi binisor nu reusesti decat sa mergi de 2 ori pe luna la McDonalds: Tu+Sotie/Sot + un copil iar de restul banilor: chirie, facturi, mancare, transport si atat

    6. Morala cu „de ce ai facut copil daca nu ai casa” ar duce la extinctie specia umana. Raspunsul este simplu: pentru ca omul este guvernat de aspiratia spre mai bine. (Nu iau apararea celor care fac 5-10 copii si apoi urla ca nu au ce sa le dea de mancare. Exista metode contraceptive si se pot folosi de oricine. Vointa sa fie)

    7. Si asa cu un salariu bunicel nu reusesti sa faci nimic, ca ai credite de platit… dar tie nu ti-ai mai luat nimic de un an, tv-ul tau costa acum 3 ani 350 de ron, calculatorul a fost la oferta si costa acum 3 ani 800 de ron (ai nevoie de el ca de acolo iti castigi banii) si hainele tale sunt cele mai rasarite din europa si obor (cu putin gust ajungi invidiat/a pentru ele desi au costat mai putin decat telefonul colegului de langa tine)

    SI as putea sa iti explic situatia in continuare, dar cred ca e suficient ca sa te faca sa realizezi ca unii nu merita tratamentul gratis de „buzunare-rupte”.

    Mult succes in continuare!

    21
  15. @EU: stii bine ca exista si oameni „umani” care apeleaza la credite, dar majoritatea sunt „animale”. si animalele vor iesi la suprafata in urmatoarele luni.

  16. la suprafata or sa iasa si „umanii” in aceleasi luni deoarece uneori umanitatea si inteligenta nu te ajuta cu nimic. Este intr-adevar timpul celor multi si prosti.

    Dar sa nu crezi ca se va termina prea curand. Pentru ca de bine de rau avem Televiziuni si Ziare gata oricand sa faca un reportaj si un apel umanitar despre/pentru familia cu 3-10 membrii care locuieste in cine-stie ce cutie de carton.

    Cateodata ma gandesc cum ar fi sa faca un reportaj despre familia mea: nu suntem nici suedeji, nici prosti, nici nu lucram ca secretara/lucrator comercial si totusi suntem in situatia de a nu ne putea plati chiria si ratele alea nenorocite

    Cred ca ar rupe gura targului. Cum era pe vremuri cand se vorbea despre profesorii universitari care ajungeau cersetori odata cu pensionarea.

    11
  17. Un exemplu mult mai „tragic” este Islanda unde principiul a fost cam acelasi ca imprumutul luat numai cu buletinul in RO.
    Numai ca acolo s-au imprumutat pana la 850% din PIB (nu, nu e nici o cifra in plus). Ceea ce face ca tara este in faliment de prin octombrie anul trecut si 30% din poplatie se gandeste sa emigreze…
    Bun, nu sunt singurii. Tarile baltice nu sunt prea departe nici ele, Ungaria nici nu mai vorbim.

    Tot ce sper e ca, dupa toate astea, oamenii isi vor da seama ca trebuie sa ne intoarcem la o economie bazata pe valori reale si cu instrumente financiare clare, pentru care sa nu iti trebuiasca un doctorat ca sa stii cum sa le folosesti. „Wishful thinking”, stiu :-)

    01
  18. „iei acum, platesti la anul”. acum e „la anul”. s-au cacat pe ei cu totii.

    01
  19. @cristi – ai zis-o :D

    00
  20. Mi se pare remarcabila atitudinea multora apropo de consumul pe credit. E uimitor cat de inradacinata e mentalitatea ca „trebuie sa am” si eu, ca toti ceilalti au, si doar nu sunt eu mai prost. E uimitoare combinatia asta de socialism acoperit de instrumentul capitalist numit credit.

    Oamenii astia nici macar nu au constiinta propriei pozitii in societate. Da, esti sarac, pentru ca nu iti permiti sa cumperi apartament cu 4 camere in Dorobanti, masina de 50k euro si sa iti faci vacantele in strainatate in fiecare an. Da, esti sarac si nu iti poti permite nici macar sa faci si sa cresti un copil pe lumea asta cu banii pe care ii ai acum in cont. Dar mai ales esti sarac pentru ca esti suficient de prost incat sa te orbesti singur apropo de conditia ta. Iar contractarea unui credit sau a mai multora care sa iti permita sa achizitionezi obiectele tale de consum nu te va face nici mai destept nici mai bogat. Doar te va face un sclav modern care isi va plati pana la 70% din ceea ce va castiga pentru tot restul vietii pentru a achita niste elemente de consum.

    Nu stiu daca v-ati gandit la creditare in sensul asta, dar cand jumatate sau mai mult din venitul tau pe care urmeaza sa il produci merge catre achitarea consumului de acum, nu mai ai nici o sansa sa economisesti ceva si nici o sansa sa investesti vreo economie in ceva ce ar putea sa iti produca mai multi bani. Nu am nimic impotriva contractarii creditelor pentru a finanta o investitie, oricat de riscanta ar fi ea. Dar am al naibii de multe impotriva indatorarii pentru achitarea unor mofturi ca masinile de peste 10k euro, a unor bunuri imobiliare ce nu produc venituri ci doar hranesc orgolii.

    S-a dat exemplul parintilor nostri: si ei si-au luat case pe credit in 25 ani in sistemul comunist. Da, dar intr-o economie mentinuta artificial constanta, in care in zeci de ani nu au existat recesiuni si boom-uri, excese de somaj sau razboaie. De acum in 30 ani, in mod sigur avem 2-3 recesiuni, fluctuatii multiple ale ratei somajului si posibil unul sau mai multe razboaie. Nu mai socotim potentiale boli si dezastre naturale. Puteti trece prin asa ceva cu un credit care ca ia 50-70% din venituri? Daca da, atunci cel mai probabil deja aveti banii necesari pentru casa si masina visurilor voastre. Daca nu, mai bine puneti mana si economisiti de acum.

    10
  21. Imi place cu toti propovaduitorii creditului vorbesc aici de cate de minunat e un credit comparandu-l cu un credit de investitii. Locuinta pe care o platesti in 30 de ani, masina platita in 7 si plasma platita in 3 nu sunt investitii decat in confort si in self-esteem. Ele nu aduc venituri acoperitoare ale ratei ci ti le diminueaza sensibil.

    Eu sunt convins ca preturile la imobiliare vor scadea in continuare. Ma uit de 4 ani la apartamentul pe care il doresc. Era 300.000 in 2007, acum e 164.000. Cand ajunge la 120.000 ma duc si il iau cu banu’ jos ca mi-au dat timp destul sa strang banii necesari, in loc sa ma imprumut ca vita 300.000 acum 4 ani si sa-mi antamez viata. In rastimpul asta am avut timp suficient sa imi fac cel putin 5 concedii serioase pe an din banii pe care i-as fi dat la banca.

    11
  22. @rumbu: vezi sa nu astepti prea mult. la un moment dat tot o sa creasca preturile. nu e bine nici sa fii asa calic

    01

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile