Contribuabilul își da singur la gioale

Introducere, ca sa pierdem cititorii care zic la orice text mai lung de un tweet TL,DR.

Spinoza sau La Boétie – Google e confuz pe tema asta si nici eu nu ma simt prea bine – spunea ceva de genul "Oamenii combat pentru propria lor sclavie, ca si cum ar fi vorba de propria libertate". Traduc aproximativ ca n-am suficienta scoala. Cu alte cuvinte, oamenii sunt gata sa se puna in lanturi, crezând astfel ca, de fapt, se bat pentru libertatea lor.

Cum mi-a venit citatul asta in minte? Simplu, de la articolul lui Vali cu necesitatea cresterii impozitului pe casa. Si ca sa-l combat – si in acelasi timp dreptul meu la sclavie – va dau niste exemple din tara pe care România o copiaza in proportie de 99% in legislatie, fiscalitate etc. E vorba de Franta, pentru ca "ai nostri tineri la Paris invata". Avem o veche istorie cu Franta, avem carti si traduceri de 100 ani, e mai simplu decât sa iei dreptul englez sau american si sa-l transpui in România. Ce sa mai zic cu traduceri din suedeza sau norvegiana.

Nu e cazul meu, ca eu sunt mai special, dar luam un parinte – era sa zic "un tata", dar mi-e teama de Ministerul Egalitatilor de Sanse -, un parinte care face lucrurile ca toata lumea: se angajeaza, face economii, construieste o casa. Nota: imi cer scuze ca si "parinte" e de genul masculin.

Se angajeaza si plateste impozit pe salariu si impozit pe venit. Hai sa trecem la cifre. Pentru simplificare, consideram ca va câstiga 4000 EUR net/luna, timp de 30 ani.

3000 EUR/luna net inseamna ca a muncit de vreo 7000, iar statul a incasat cei 3000 EUR/luna, partial de la el, partial de la firma care i-a platit salariul.

3000 x 12 x 30 = 1.080.000 EUR taxe si impozite. Omul e corect fata de societate, a platit cu vârf si indesat. Nota: iar imi cer scuze ca si "om" e de genul masculin. Nu sunt eu de vina, vorbiti la Academie.

4000 x 12 x 30 = 1.440.000 EUR salariu net. Din banii astia, 20% s-au dus pe TVA. OK, in ultimii ani s-a mai diferentiat TVA, e 5% pentru mâncare, hai sa zicem ca pentru jumatate din ei a platit 20%, restul i-a pus deoparte. Inca 144.000 EUR pentru stat.

In timpul asta, 30 ani, a fost o perioada chirias, o perioada proprietar. A locuit intr-un apartament simplu, de 50-70 m2. In afara de chirie, a achitat si "taxa locatar", care, in Franta, e un impozit pentru cel care locuieste casa/apartamentul. In medie, e chiria pe o luna la acel apartament. Pe an. Deci, vreo 700 EUR/an "taxa locatar". Aceeasi taxa e si pentru proprietar, deci in orice pozitie a platit 700 EUR/an. Inca 21.000 EUR pentru stat.

Cu o parte din economii, si-a construit o casa. Materiale, mana de lucru etc, totul cu TVA nerecuperat. Sa zicem 350.000 EUR. Din asttia, TVA, 70.000 EUR pentru stat. Deci, si-a facut casa cu 350.000 EUR, din care 70.000 EUR pentru stat. Pentru ca cei 1.080.000 + 144.000 + 21.000 EUR nu au fost suficienti. Total impozite si taxe (salariu, bunuri etc) in 30 ani de munca = 1.300.000 EUR (aproximez, nu e nevoie de cifre cu virgula). Cam cât salariul lui net. Din 8 ore de munca pe zi, primele 4 au fost pentru stat, nu pentru el. De fapt, au fost taxa pentru ca el sa poata trai in societate, sa fie aparat, sa aiba sosele bune, strazi si lumini. Nu spun de taxele pentru gunoi, de impozitul pe masina, de taxe locale pentru nu stiu ce etc. Simplific, ca ati adormit deja.

Dupa 30 ani, sta pe la masa pe frumoasa terasa pe care statul i-a permis sa o construiasca si admira peisajul pe care statul i-a permis sa-l aiba. Are 3 copii frumosi, carora vrea sa le lase cei 300.000 EUR pe care statul i-a permis sa-i economiseasca. Pana la urma, o fi lucrat el 4 ore/zi pentru stat, dar uite ca n-a fost chiar asa de rau, are si casa si 300.000 EUR. Cum sa te simti sclav sau servitor al statului in conditiile astea?

Sa revenim la cei 300.000 EUR. Sunt bani curati, a platit deja impozit pe ei (când i-a incasat sub forma de salariu). Deci erau vreo 500.000 EUR, dar 200.000 EUR s-au dus in impozite. Ei bine, din cei 300.000 EUR pe care omul vrea sa-i lase copiilor, statul ia – e lege! – 35%. Se duc la notar, fac donatie sau succesiune ante-mortem (am uitat termenul), iar notarul trimite dispozitie la banca sa opreasca ce e al statului, adica 105.000 EUR (plus taxele notariale, of course) si restul de 70.000 EUR de caciula sa-i transfere in conturile celor 3 copii. Care copii, tineri fiind, o sa-si cumpere diverse chestii, adica vor lasa vreo 15.000 EUR TVA la stat. De fiecare. Si aceeasi procedura se va intâmpla când parintii vor muri si se va mosteni casa. Este destul de frecvent in Franta ca la o mostenire de casa aceasta sa fie vânduta de notar (deci nu neaparat la pretul pietei, ca nu ai timp sa astepti, negociezi etc) ca sa poate plati impozitul datorat statului pentru mostenirea respectiva. Aaaa, ai primit casa de ma-ta si de la tac-tu? Pai si treimea noastra unde e? Are trei camere? Pai nu ti-a zis tac-tu ca una a construit-o pentru fisc? Ai dracu nababi, le dam posibilitatea sa lucreze, sa faca bani, sa construiasca si copiii lor uita cui trebuie sa multumeasca…

Ca sa rezumam. De sute de ani statul ia impozite si taxe. Cu toate acestea, deficitul, datoriile, coruptia, toate au mers spre in sus. Si nu oricum, ci asimptotic (zbang, v-am vazut ca ati adormit si am zis ca e momentul sa fac o gluma zgomotoasa). In aceste conditii, de ce ar ar vrea un om normal, ca tine, Vali sa se creasca orice fel de taxa sau impozit? Ai tu nevoie ca cineva sa moara? Ca vrei sa "moara" ala care are un apartament prea mare pentru veniturile lui. Sa se mute la periferie? Apoi sa se mute (inapoi) la sat, unde, toti cititorii tai stiu, trebuie sa moara? Asta e ideea despre societate si oamenii care o compun? Sau o parte din ei. De unde atâta ura pe saraci. De unde atâta elitism? Doar pentru ca n-ai avut Nutella când erai mic?

Nu, impozitele sau taxele nu trebuie sa creasca. Trebuie sa scada. Trebuie lasati mai multi bani oamenilor. Si mai multa libertate sa ii cheltuie. Si mai putina interventie din partea statului. Oamenii stiu sa se organizeze, sa faca lucruri fara stat. Sa construiasca spitale, scoli sau biblioteci din banii pe care ii pun in comun. Stim cu totii spitalele de care "are grija" statul. E momentul ca statul sa se duca la vestiare si sa lase oamenii sa se descurce. Sa construiasca impreuna, pentru binele comun. Dar fara ierarhie si structuri cu milioane de angajati care nu fac decât sa incaseze bani si sa mute hartii. Iar daca oamenii sunt incapabili sa construiasca aceasta societate, atunci ar trebui sa murim cu toti, toata specia. Nu numai aia pe care ii arati tu cu degetul.

Scris de www.mibois.fr

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

 1. de cand puii mei anu are 24 de luni ?

  00
  • Omul vorbeste despre o familie cu 3 copii din Romania, si conform familiei traditionale o familie e formata dintr-un barbat si o femeie. Probabil de aia a inmultit cu 24 considerand ca amandoi contribuie bugetului.

   00
  • In Franta au pana la al 24-lea Salariu, nu ca grecii aia doar 15.

   00
 2. Imi pare mie sau primele calcule se bazeaza pe un an de 24 de luni, in loc de 12?

  00
 3. Mda, recunosc ca am gresit la un moment dat gandind fix la fel ca autorul postului. M-am speriat. Nu asimptotic. Si am ingropat gandurile alea.
  Rolul statului ar trebui sa fie de coordonare si cam atat. Dar nu e.
  Ar trebui ca dupa 30 de ani de munca, statul sa vina si sa spuna ca „ba baieti! Ati cotizat indeajuns, de acum voi nu mai platiti decat un impozit fix, mic si aia e.” Treaba voastra e sa va cresteti nepotii frumos ca sa avem de la cine lua bani inca 30 de ani dupa voi.” Ar fi un pas inainte.
  Dai cu cardul, sistemul stie ca esti liber de taxe si impozite, pac, bonul arata o valoare minus alea. Aberatii. Dar totusi. Suntem in situatia in care muncim pentru stat o idee mareata prea mult.

  00
  • Intrebarea e doar cate rahaturi vrei, ca societate, sa poti face. Din asta rezulta cati bani iti trebuie, deci cate taxe pui.
   Acum daca te intrebi cum le distribui, ok. Astia batrani au platit deja, hai sa ii scutim. Dar cantitatea totala de bani necesari ramane tot aia, asa ca trebuie sa o iei de undeva. Deci o iei de la aia mai tineri.
   Problema vine acum cand te gandesti ca taxele au consecinte. Spre exemplu, daca scutesti de taxe o grupa de oameni, aia o duc mai bine si pot sa faca mai multe chestii (in plus fata de uitat la tv, mers la piata din cealalta parte a orasului cu autobuzul la ora de varf, reclama la Catena etc); iar daca cresti taxele altei grupe de oameni, aia nu mai pot sa faca asa de multe chestii (cumparat case, masini, facut copii etc). Acum nu zic cum ar trebui sa faci, doar ca trebuie sa intelegi ca sunt consecinte.

   00
  • @jules

   Rolul statului ar trebui sa fie de coordonare si cam atat. Dar nu e.
   Ar trebui ca dupa 30 de ani de munca, statul sa vina si sa spuna ca “ba baieti! Ati cotizat indeajuns, de acum voi nu mai platiti decat un impozit fix, mic si aia e.” Treaba voastra e sa va cresteti nepotii frumos ca sa avem de la cine lua bani inca 30 de ani dupa voi.” Ar fi un pas inainte.

   Îmi pare rău pentru tine Jules, nu poți să ai civilizație și să plătești 3 sau 5 lei la sănătate, pe urmă alți 3 sau 5 lei la justiție șamd.
   Iar nepoții cresc în alte țări fiindcă părinții lor n-au vrut să facă curat în țară. E în regulă, libertate, dar atât: acolo se termină totul, de acolo, nepoții nu mai au ce căuta aici.

   00
  • @alupigus

   Vai nu, saracii nepoti vor fi privati de aceasta mareata tara. Nu se vor putea muta aici la un moment dat ca sa beneficieze de infrastructura pusa la dispozitie de catre Statul Roman. QQ

   00
 4. Parca Vali citise „de ce eșuează națiunile”… Poate asta a înțeles de acolo.

  00
 5. Scuze pentru calcule, era vorba de un superom, care lucreaza doua schimburi pe zi :-) O dreg si eu cum pot. Eram si in facturile mele, sper ca am facturat dublu si clientilor :-)

  00
 6. Concluzia: statul trebuie sa moara, nu satul :)

  00
 7. Vezi ca si TVA-ul l-ai calculat de 2 ori: o data la total venituri („Inca 144.000 EUR pentru stat”) si a doua oara la cumpararile de materiale pentru casa („Din asttia, TVA, 70.000 EUR pentru stat”)
  In rest, e corect: impozitul pe proprietate e al treilea rand de piele jupuita – pardon, a treia impozitare a acelorasi bani – dupa impozitarea venitului si apoi a consumului venitului prin cumpararea casei.

  00
 8. Ok, și după ce terminăm cu SF-urile astea gen „taxele să scadă” și „statul să se ducă la vestiare”, putem trece din nou la „cum facem să driblăm statul și să nu plătim tot ce ne cere”(ghid practic, ediție revizuită bla bla)?
  Practic, soluția cu dispariția speciei e mult mai ușor de pus în aplicare decât aia cu dispariția statului. La nivel micro sau macro s-au mai făcut ceva exterminări și epurări pe ici pe colo (așa ne învață istoria), dar de stat fără stat (ca să zic așa) nu prea am auzit.

  00
 9. Buna ziua domnu’ Fluture. La fel ca orice, discutia e complexa si prezinta multe aspecte, unul din ele e distinctia intre „stat” ca fiind o entitate separata de „cetateni” care impreuna ar putea sa faca, desigur angajand intermediari, si in esenta refacand o structura careia putem sa ii zicem tot stat, city state, sau alabala.

  Si pentru ca ma simt, in articolul precedent se sustinea ca impozitele locale trebuie sa creasca. Atat. Niciunde in articol sau in comentarii nu se zice despre cresterea impozitelor ca intreg. Dimpotriva, se discuta doar despre scaderea impozitelor (ca intreg). Acum de ce zic ca trebuie sa creasca impozitele locale – la care le poti spune cum vrei : contributie benevola a proprietarilor, fondul clasei; pt ca tre sa ai niste bani acolo cu care sa se curetete trotuarul si sa se amenajeze un parc si o scoala. Daca crezi ca ai o proprietate de sute de mii de eur, inseamna ca ai banii aia.

  Desigur ca ADMINISTRAREA acestor sume de bani (numite, din comoditate „taxe,impozite”) ar trebui sa fie facuta de firme private. Desigura ca oamenii care platesc aceste sume ar trebui sa decida exact cat si pentru ce sa mearga acesti bani si sa aiba parghii pentru control. Nimeni nu a discutat asta.

  Sa repet: sunt pentru cresterea impozitelor locale. Nu ca taxa de proprietate ci ca o taxa pentru comunitate. Un parc, o scoala si un trotuar se fac cu bani. Sunt de acord ca se poate face, alternativ sub alt nume sau baza legala (gen fondul de rulment al blocului/cartierului/orasului). In practica tot aia : sa fie o suma de 500 lei/luna platit de toata lumea care sta in oras si se plange ca nu are parc. Si da, orice suma de bani care se plateste si nu e gestionata de contribuabil reprezinta bani aruncati.

  00
  • Orice crestere de taxe, in conditiile in care administrarea banilor proveniti din acestea este din ce in ce mai lamentabila, repet, orice crestere de taxe este inutila si neproductiva pentru „cetatean” in mod particular si pentru societate in general. Chestia cu „local” vs „national” nu isi are rostul. Este o distinctie „verbala”, menita sa distraga atentia contribuabilului ca plateste cam mult, per total. Si chiar reuseste sa-i pacaleasca.

   00
  • Dacă tot eşti pentru, nu vrei să plăteşti tu şi impozitul meu? Simţi şi tu o creştere, acolo…

   00
  • @tamplarul: Si eu ce zic? Nu tot fix acelasi lucru? Cumva zici ca reparatia casei trebuie sa o faci singur. Si daca sunt mai multe case unite/ un bloc sa zicem trebuie fiecare sa isi faca peretele exterior si sa schimbe 5 tigle. La un moment dat complexitatea creste si trebuie platita o firma externa. Privata – asta e de la sine inteles. Ete la abonamentul ala pt intretinere ii zice, acum din comoditate taxa de proprietate (in aceasta discutie). Dar poate sa ii zica si pitpalac. Ce e importat, ce zic, ce zici, si ce toata lumea zice – e ca proprietarii trebuie sa decida cat si cum sa se cheltuie banii aia. Eu ca proprietar, cred ca fondul de scara e meschin – cu 20 lei/luna cat se plateste acum nu se poate renova fatada. In alta perspectiva – 1% din proprietate e costul pt amenjarea cartierului si cailor de acces si pare ca acest procent e peste tot pe glob. Daca acest cost/(taxa sau pitpalac) e 500 lei pe an, inseamna ca locuinta valoreaza 50.000 lei.

   00
  • Imi este neclar din comentariul tau cine ar trebui sa decida marirea de taxa locala si, mai ales, cine ar trebui sa o incaseaze/gestioneze. Eu ma refeream la o scadere drastica a functionarilor de stat si la o mai mare implicare/gestionare din partea oamenilor in mod direct. Nu, nu vreau sa bag banii in contul statului, nici daca imi promiti ca nu se atinge nimeni de ei, decât dupa ce, noi, cetatenii, am stabilit ce facem cu ei. Nu mai inghit promisiuni de la nimeni. Iar daca pentru un leu colectat, trebuie cheltuiti 20 de bani pentru „gestiune”, iar nu sunt de acord. Unele ONG-uri mari au si 30% din donatii „cheltuieli administrative”. E motivul pentru care NIMENI nu ar trebui sa contribuie la ele. Daca ai chef sa faci ceva, ia o initiativa personala, locala si ocupa-te. Dar nu „ia, statule/ONG-ul, banii astia si fa ceva frumos de ei”.

   00
 10. „Taxa” din nefericire e de genul feminin… ca daca era masculin ar fi fost „tacsu”.

  00
 11. Asta venita de la un francez si cum francezii au inventat practic socialismul, e ca si cum ar fi o miscare sa nu mai respiram aer.

  00
 12. In Franta taxele sunt mari.
  Franta e o tara.
  -In toate tarile, taxele sunt mari.
  Romania e o tara.
  -In Romania taxele sunt mari.
  -Taxa de care vorbea Vali e mare.

  Te-a batut un profesor de logica in copilarie?

  00
  • Din ce vad eu in articol, nu sunt mari diferente intre taxele din Franta si cele din RO. In afara de acel urias 35% pe mosteniri, pe restul le avem si noi. Deci unde vezi tut eroarea de logica?

   00
  • Franta e o tara. … de rahat

   00
  • Daca taxele sunt mari in Romania, folosesti asta ca premisa. Daca folosesti taxele dintr-o tara pentru a argumenta ca taxele dintr-o alta tara sunt mari comiti o eroare de logica.
   Faptul ca taxa pe mostenire in Franta e 35% nu poate fi folosit ca argument impotriva ideii de a creste o taxa pe proprietate in Romania, de la sub 0.05% cat pare ca este acum.

   00
  • Radu, nu Franța e de rahat. . francezii

   00
 13. Acesta a fost un Fluture? #wellwellwell

  00
 14. asta este d-ala „cu plua in cwr si cu sufletul in rai” .. nu pricep de ce-ai pus povestea asta .. sa-l faci de ras ?!

  00
 15. 1. Articolul arata ca viata unui om e valoroasa pentru un stat. De aia in tarile cu apa calda se lupta pentru ultima viata care poate fi salvata.
  2. Toti banii care se duc la stat se duc pentru lucruri pe care autorul le ignora : securitate sociala , asistenta medicala , securitate fizica . Pentru varianta tax – free hai sa ne uitam in diverse colturi ale lumii : in America daca esti bolnav poti ajunge sarac lipit , dupa o anumita varsta ajungi in situatia de a-ti vinde casa si a te muta la azil . Nu intru in taxele de proprietate din America pentru ca n-am avut onoarea sa le dau.
  3. Taxa pe mostenire vine din nevoia de a omogeniza averile pentru a avea o societate cat mai omogena. Din pacate superbogatii au gasit modalitati prin care reusesc sa-si paseze la urmasi averea neatinsa.
  4. Un exemplu personal – am piciorul busit. Acolo unde am abonament „premium” prima programare pentru o ecografie de corpuri moi e dupa 3 SAPTAMANI. Sistem privat de sanatate nu-i asa ?

  00
  • Ai pus punctul pe i singur si dupa l-ai sters: „De aia in tarile cu apa calda se lupta pentru ultima viata care poate fi salvata.”
   Contextul: Vali propune cresterea impozitului/taxelor in Ro; autorul vine cu un exemplu din Fr, care scaleaza si la noi, comentatorii vorbesc despre tarile cu apa calda si plm, bah voi nu vedeti unde se duc banii nostrii, serios acum.
   De cand s-au futut cu taxele cu fiscul am inceput sa citesc despre PFA si cum poti sa platesti mai putine dari la stat. E gata mi-a ajuns sa ma futa peste tot si sa imi fie teama sa intru intr-un spital, sa sun la politie si sa imi zica „ne pare rau nu avem echipaje disponibile” PLATESC NIMIC ABSOLUT NIMIC: NU SANATATE, NU EDUCATIE, NU PROTECTIE, PLTESC NIMIC SI SUNT UN IDIOT !!!
   Asa ca daca mai vad pe unu cu text „protectie sociala, sanatate” as vrea sa il gasesc si sa il tarasca prin spitale si sectii de politie si pe strazi si trotuare curate si prin scoli si gradinitie cu wc in curte…

   00
  • Hai sa iti zic eu cât de importanta e viata unui om in societatea de astazi (franceza si nu numai):

   Acum o luna, presedintele Frantei a anuntat un buget de 300 de miliarde de euro, MILIARDE pe urmatorii 7 ani. Pentru modernizare. Ieri, presedintele a iesit iar, ca sa spuna ca ce a promis in campanie, face. Asta cu armata nu a fost promisiune. Insa, a promis ca va face ca orarele la biblioteci (16.000 de biblioteci/mediateci publice in FR) sa se lungeasca, pentru ca oamenii nu se pot duce de la 9 la 13 sau de la 13 la 17. Ieri a iesit zâmbitor sa spuna ca a alocat 8 milioane de EUR, MILIOANE, ca sa compenseze salariile celor care vor lucra „peste program”. E vorba de 200 de biblioteci. Stii ce a facut contribuabilul? A zis „super” si a bagat inapoi ochii in smartfon.

   Sa mai vorbim despre cum sunt primiti/tratati refugiatii? Sau cei peste 1.000.000 de copii, FRANCEZI, care traiesc sub limita saraciei? Asta e societatatea careia ii pasa de orice viata umana? Cred ca traim pe alte planete…

   00
  • 1. Articolul arata ca viata unui om e valoroasa pentru un stat. De aia in tarile cu apa calda se lupta pentru ultima viata care poate fi salvata.

   În țările cu apă caldă se plătesc taxe și impozite, taică. Nimeni nu se plânge, toți au înțeles care-i sacrificiul pentru să trăiești în civilizație. Dacă nu-ți convine, poți oricând să pleci în Amazon, în Africa sau Coreea de Nord, Cuba sau China (fără Hong Kong sau Shanghai).

   2. Toti banii care se duc la stat se duc pentru lucruri pe care autorul le ignora : securitate sociala , asistenta medicala , securitate fizica . Pentru varianta tax – free hai sa ne uitam in diverse colturi ale lumii : in America daca esti bolnav poti ajunge sarac lipit , dupa o anumita varsta ajungi in situatia de a-ti vinde casa si a te muta la azil . Nu intru in taxele de proprietate din America pentru ca n-am avut onoarea sa le dau.

   E greșit „securitate socială” (corect e „asistență/asigurare socială”). Nu știu ce e „securitate fizică”, poate vrei să spui „siguranța și protecție”. Nu te corectez fiindcă vreau să par deștept, te corectez fiindcă nu vreau să rămâi prost.
   E corect ce-ai scris, America este exemplul suprem al capitalismului: fiecare își plătește ce are de plătit sau de datorat. Sper că observarea asta (chiar așa corectă cum e) nu e un apropo la „ce bine e în comunism”.
   E corect sistemul American: „Oaie plătește, că și eu trebuie să supraviețuiesc din munca mea”.

   Și i-auite ce mare e America, superputerea lumii.

   3. Taxa pe mostenire vine din nevoia de a omogeniza averile pentru a avea o societate cat mai omogena. Din pacate superbogatii au gasit modalitati prin care reusesc sa-si paseze la urmasi averea neatinsa.

   Dictatul ăsta cu „omogenisme” parcă văd că l-ai copiat din narativul americanilor. Sfat cuviincios: minimizează, spre inexistență, pantomima americănescă. Ei își au problemele lor, noi le avem pe ale noastre. Dacă un om e bolnav și ia pastile, ori tu ești sănătos tun, de ce să iei tot pastile ca cel bolnav? Păstrează logica și narativul americănesc atunci când comunici cu ei.

   Totodată, treaba cu moștenirea e dificilă: la urma urmei, ce trebuie să se încadreze la categoria de moștenire? Banii? Proprietatea? Lucrurile valoroase? Se spicuiește părul urțt de tot, iar mortul a avut o dorință simplă: să aibă plodul moștenirea sa, nimic mai mult.

   4. Un exemplu personal – am piciorul busit. Acolo unde am abonament “premium” prima programare pentru o ecografie de corpuri moi e dupa 3 SAPTAMANI. Sistem privat de sanatate nu-i asa ?

   Bine, te credem, dacă nu minți.

   00
  • @Tamplarul: suna ca si cand problema ta nu e volumul de taxe ci modul in care sunt cheltuite. Lucru cu care sunt de acord – statul trebuie impins mereu de cetateni sa cheltuie cat mai responsabil.

   00
  • @Tâmplarul

   Sa mai vorbim despre cum sunt primiti/tratati refugiatii? Sau cei peste 1.000.000 de copii, FRANCEZI, care traiesc sub limita saraciei? Asta e societatatea careia ii pasa de orice viata umana? Cred ca traim pe alte planete…

   Cred că se înțelege ce ai scris dar trebuie să-ți fac o adăugare: Franța nu a fost ca noi, „să-și iubească propria glie fără să-și dorească altele de la alții”, a avut inspirații să-i fie bine ca țară și să le domine pe altele și „gliile” lor. De-asta xenofilul român (nu tu, nu zic de tine, zic de xenofilii care sunt & se simt) e într-o continuă disonanță cognitivă despre ce vrea (și cum) din Vest.

   Motivul pentru care Franța tratează refugiații e același motiv pentru care face parte din UE, același motiv pentru care participă în războiul civil sirian, motivul pentru care influențează la greu (în continuare) Africa Centrală și Africa de Vest.
   Totodată, conducătorii francezi (ca oricare alți conducători care chiar vor binele pentru țara lor) înțeleg următorul lucru: mai bine să ai săraci (nu fomiști) și să-i domini pe alții pe scena mondială, decât să ai săraci și atât.

   00
 16. Sa ramana in istorie ca un articol cu date corecte… TVA pentru alimente e 9%, nu 5%.

  00
 17. Fara taxe nu ar exista stat. Stiu ca suna comunistoid dar din impozite si taxe statul intretine educatie, sanatate,ordine, transporturi, protectie sociala, etc. Stiti cat e diferenta intre civiilizatie si haos ? 3 zile. Daca nu manci 3 zile vei merge peste vecin si ii vei da in cap.

  00
 18. boss, si daca oamenii se asociaza cu banii lor sa faca lucruri la comun, nu fac tot un stat, doar ca mai mic. de ce toti libertarienii sunt asa prosti?

  00
  • Poti vedea lucrurile si asa, simplist. Dar eu nu vorbeam de a face un nou stat. E mai degraba un „joint-venture”: ne asociem sa facem asta, apoi, dupa ce am terminat, fiecare pleaca la casa lui. Facând asta, punem la bataie toti banii disponibili in momentul ala. Nu, „toti banii minus tva, minus impozit pe X, minus salariile functionarilor care, minus taxa de urbanism, minus dosarul cu sina”.

   Sunt de acord cu statul, dar as vrea ca interventia lui sa fie minima. Si taxele pentru aceasta interventie sa fie la fel, minime.

   00
  • Nu fac tot un stat mai mic, fac unul paralel si temporar :)

   00
  • Pai necesitatile societatii sunt permanente. Nu se poate ca fiecare sa plece la casa lui, pentru ca nu se termina niciodata. In rest, ajungi tot la conceptul de stat.

   00
 19. n-am inteles nimic. stiu, stau jos, nota 4.
  ce legatura are ce povesteste omul cu noi?

  00
 20. Problema nu cred ca e neaparat ca statul ia bani de la noi ci ca ii administreaza foarte prost! Si asta pentru ca are monopol si deci nici un interes sa optimizeze. De cand am intrat in UE monopolul s-a spart in sensul ca putem alege un alt stat in care sa lucuim, lucram, platim taxele. Dar tot monopol ramane. Solutia este competitie. Cum faci asta, state paralele? Habar n-am…

  Poate un stat minimalist, fara taxe de la persoane fizice, si competitie la restul Invatamant, sanatatea, infrastructura private. Nu stiu cum se poate ajunge acolo ca un drum national e tot un drum national, mai greu sa poti alege tu direct cu cine il faci… Daca ma gandesc la administratie si la justitie privata incepe sa ma doara capul…

  Ce parere aveti?

  00
 21. La un PIB de 170 miliarde euro trebuie sa fii gogoman ca sa crezi ca nu sunt bani. Dar exista pensii speciale, salarii, indemnizatii, agentii, oficii, mii de consilii de administratie …si daca ploua torential poti sa stai cu gura deschisa toata noaptea ca tot nu reusesti sa bei mai mult de 2,3 guri de apa

  00
 22. Cu transferul de bani economisiti catre mostenitori e simplu: cate putin in timpul vietii, sa nu se vada. Pana la o suma rezonabila nu se prinde fiscul, aia 300k coco nu se vad daca sunt donati cate putin. E o problema cu mostenirea, pentru ca se impoziteaza a doua, a treia, a patra, a suta oara o proprietate deja impozitata pana la os.

  00
  • Finch, intr-adevar, poti dona banii din timp ca sa eviti anumite taxe. Dar eu vorbeam mai ales de principiul de a taxa acei bani. Daca, de exemplu, vrei sa-i dai cuiva mai departe de gradul II sau III de rudenie, e direct 40% din suma. Cu alte cuvinte, tu, cu banii tai DEJA taxati/impozitati, statul spune „A, vrei sa-i dai lui X o suta de mii de euro? OK, dar mai intai treci pe la noi sa ne dai jumate”. Nu stiu cum suna pentru altii, dar e mai rau decât sa iei bani de la camatari.

   Am uitat sa spun, la tranzactionarea unui proprietati imobiliare, exista „taxe de inscriere”, care nu e nici aia de colea. Când te duci la notar sa cumperi o proprietate, cam 10% din pretul ei ii lasi acolo. Vreo 4% pentru notar si 6% „drepturi de inscriere” (in cartea funciara). 6%! Pentru ca s-au arhivat niste documente si s-a scris intr-un registru noul proprietar. 4% pentru notar ca a scris niste „copy/paste”. LA FIECARE TRANSFER al acelei proprietati. Taxa de transfer, taxa funciara, taxa locativa, taxa de mostenire. Cam de câte ori poti sa taxezi o proprietate DUPA ce ai taxat deja banii cu care aceasta a fost achizitionata?

   00
 23. Suna frumos in teorie lipsa statului, pana cand ajungi la lucrurile concrete si realizezi cat de egoisti suntem ca natie, de exemplu: vecini ce nu vor sa cedeze cativa mp2, rezultand in asfaltarea drumului…
  Stii cum ar ajunge Romania? S-ar asocia unii pentru refacerea unui drum, apoi si-ar pune taxa pe el nu? Imagineaza-ti fiecare DN privat, platind taxa la mafiot sa te plimbi prin el. Baroni ai PSD-ului controland fiecare miscare a masinilor. Cam ce se intampla si acum, dar te-ar dura mai tare buzunarul cand ii dai direct taxa sa ajungi la Buzau. Oricat ne-am caca pe noi si injura statul, noi il formam, deci mare diferenta fara el nu ar fi.

  00
 24. Pe bune, datoriile, deficitele și corupția au mers în sus de sute de ani? Sigur că da, statul era mai puțin corupt pe la 1700 decât acum. Bah, așa se mai alinta unii…
  Și cred că a greșit tara cu prețiozitățile alea cu îmi cer scuze pt masculin. Nu-i cazu fra, suntem la Romania , sau, mai general, in estul Europei

  00
 25. Stii unde cred ca gresesti ? Statul suntem noi. Daca noi ne-am organizat prost sau am delegat puterea de organizare unor prosti,noi suntem de vina

  00
 26. Statul este unul dintre cei mai proști manageri. Asta e valabil peste tot în lume. Cu toate astea unele chestii nu se pot face „local” sau „noi între noi”: apărarea, autostrăzile, spitalele mari, porturile, în general investițiile mari le face statul. Așa prost, cum le face, dar altfel nu prea se poate.

  00
 27. Mi-a amintit de suveranul de zilele trecute. Si el blama statul. Parca acum suna altfel teoria lui,nu?
  Franta a fost socialista de la 1848. Socialismul impoziteaza mai mult dar are grija mai mult de categoriile dezavantajate- teoretic. Practic socialismul a ramas doar o vorba prin mai toate tarile. E o coruptie imensa peste tot. Capitalismul s-a cam dus, este mai mult un imperialism salbatic.
  Acum cine imparte parte-si face vorba proverbului.
  Jeguri sunt peste tot: Anglia are frauda la asigurari de sanatate 1 miliard( la noi au fost doar 30 de milioane), Pentagonul nu are acte pentru 800 de milioane de $ etc.
  Ideea este ca sunt primate aceste forme de organizare. Nu stiu cum va fii dar in copilari mamaia imi spunea ca rasa galbena va mosteni Pamantul( zicea ca asa scrie in Biblie).
  China devine superputere sau este deja. Cu partid comunist si cu afaceri infloritoare.

  00
 28. Impozitele scad doar in imaginatia neoliberalilor. Ce inseamna neoliberal va las pe voi sa gasiti pe internet. As fi curios sa vad cati dintre voi sunteti de acord cu ideile lor…
  Ce face statul cu banii colectati de la populatie e intrebarea care trebuie sa ne-o punem cu totii! Pana una alta vedetide unde vin banii la bugetul Romaniei in 2018 si cum sunt distribuiti:

  00
 29. Taxa de mostenire in franta nu e 35% din valoarea mostenirii. Daca mosteneste sotul/ sotia taxa e 0. Daca mostenesc copii, se imparte valoarea mostenirii la nr de copii , iar fiecare copil plateste o taxa progresiva DOAR pt ce trece de 100 000 eur/ copil.
  https://axis-finance.com/tax/french-inheritance-tax/

  00
 30. Intr-un stat care nu iti ia niciun impozit, nicio taxa, nici salariul brut nu va mai fi 7000 euro.

  00
 31. Sunt multe simplificari (ca sa nu zic fake news) in articol, de la greseli de neatentie (francezii nu lucreaza 8 ore pe zi) la greseli de nestiinta (taxa de succesiune nu e de 35%, este o taxa pe paliere si tot ce e intre 500k si 1M e impozitat cu 30%).
  Nu mi se pare ca sistemul francez e perfect, dar eu fac parte dintre cei care platesc aceste taxe mari si sunt satisfacut de ceea ce face statul francez pentru mine. Sigur ca s-ar putea si mai bine, dar nu vad cum cineva care locuieste aici poate nega calitatea infrastructurii (Franta are de departe cea mai mare retea de autostrazi, de calitate superioara tarilor vecine, inclusiv Elvetia si Germania), calitatea sistemului sanitar gratuit, calitatea transportului comun in marile orase si chiar gratuitatea sa in unele orase mai mici.
  Inteleg ca Romania, dupa 50 de ani de comunism si 30 de PSD, nu poate intelege socialismul. Dar nu vad cum poate cineva nega ca in tari mai de stanga (Franta, Suedia) se traieste cel putin la fel de bine ca in state foarte liberale (gen USA), sau mai de centru (UK, Germania).
  Daca voi chiar aveti impresia ca problema Romaniei sunt taxele mari, e trist rau.

  00
 32. NOU
  #62

  Aș alege oricând un paradis fiscal, cu pensii și asigurări de sănătate private. De ce să plătesc eu taxe la stat pentru unii care preferă să stea cu pula-n sus și să ia ajutor social?

  00
  • Pai oricum nu exista locuri de munca pentru toata lumea. Faptul ca unii sunt de acord sa o frece pe 700 de euro, in timp ce tu ai un job care iti aduce de 4 ori mai mult ar tebui sa te multumeasca. Pentru ca solutia cealalta este ca tu ai castiga mai mult, iar ei deloc, si atunci ar pune mana pe topor. Sistemul de ajutor social nu este un sistem inventat ca sa protejeze saracii, ci pentru protejarea bogatilor, care dau un pic din ce au, dar nu se trezesc cu un topor in cap.

   00
  • Exact. Daca nu era socialismul, comunismul și apoi amenințarea URSS, nu aveam stat social. De frica s-au ocupat de săraci în vest după al doilea război mondial.

   00
 33. Exact pe tema asta, ca sa intelegem si originile.

  https://youtu.be/CL_4VRMZqF0

  00
 34. Asa e, prea lung articolul. Statul ia impozite sa te oblige sa lucrezi. Altfel am mostenii cu totii si nu am mai lucra. Si daca nu lucram, de unde venit? Din contra, impozite mai mari pe : venituri din chirii, dividente, drepturi de autor, mosteniri si alte venituri ce vin din faptul ca stai si nu faci nimic, respectiv taxare mai mica pe munca. Deci, revenind la articol, copilasii sa lucre si sa isi faca singuri un rost, iar babalicul sa vinda inainte sa crape si sa steie la lux in ultimii 10-15 ani din viata. Copilasii care, presupunind ca babacul moare la 80 de ani, la 60 ani inca stau in mostenire pot fi considerati o pierdere, iar babalicul unul care a dat rateu cu educatia.

  00
 35. M-ai pierdut la „Spinoza sau La Boetie…”. TL:DR

  00
 36. foarte educativ modul in care s-au atacat multi despre faptul ca ala vorbeste despre Franta. apoi a fost vorba ca la fel de multi nu au inteles nimic din ce a zis. si iar s-au enervat pt ca ala e din Franta. dupa care au inceput exemple despre cum ala e un prost cu toate ca nu aveau legatura cu subiectul.
  frumos si educativ.
  adica omul explica mura-n gura si mai da si concluzia lui despre subiect, ca sa fie fara efort si foarte multi sar opariti. aparent din principiu sau obisnuinta. trist.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube