Conținutul e greu de creat, de aia sunt atât de mulți intermediari…

Asta vrea să spună Dorin aici, dar e ITist, deci nu reușește foarte bine. Trebuie să ai inspirație, trebuie să îți vină idei, trebuie să le dai o formă. De aia am publicat azi abia acum primul articol. N-au venit ideile azi. Aia e.

N-am o ură, dar mă râcâie un pic când văd anunțuri stupide de tipul “vai, am mai deschis un hub de tehnologie, că era nevoie”. De aia am râs de anunțul lui Negrea, care și-a făcut studio de podcasting. A amușinat el ceva cu vloggingul, apoi cu podcastingul, și-a luat-o peste bot, că nu gândea înainte să deschidă gura, și s-a prins el că e mai ușor să facă un ban intermediind chestii decât să creezi conținut, să ai idei sau, mai rău, să folosești umbrela pentru gât.

Asta e problema industriei online. Prea mulți intermediari care cer 50%. De aia mor de foame site-urile de știri, de aia avem puține bloguri, de aia nu avem vloguri de conținut serios, că nu sunt bani. Banii se pierd la intermediari. Dacă un Cola are 100 lei, 50 îi ia agenția de media, din ăia 50 rămăși Global ia 25 și, la final, doar dacă ești top 1% ajungi să faci bani, restul mor de foame.

Sper să apuc momentul în care anunțurile de tipul “mi-am făcut ceva de intermediat conținut” să nu mai primească 1-200 like-uri. A face un shop de intermediat după ce ai dat cu capul de pragul de sus de câteva ori încercând să faci conținut e o rușine, nu un succes.

 

film-bad-education-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. E o rușine, dar și un mod de-a mânca o păine. Ca să faci bani din conținut ai nevoie de un public, care se construiește destul de greu dacă nu ai noroc.

    Nu e suficient sa ai o idee bună căreia să-i dai formă, trebuie să fie și vandabilă după care îți mai trebuie și o față de PR. Ai idee câte cântece, articole, cărți extraordinare nu sunt nici măcar piratate? :)

    00
  2. S-a facut cartea „How to Blog for Dummies”? :)

    In legatura cu scrisul, am vazut un text azi – e o explicatie de ce exista asa multa ‘proza’ scrisa prost:

    „… the root cause of so much bad writing is what he calls „the Curse of Knowledge”, which he defines as „a difficulty in imagining what it is like for someone else not to know something that you know. The curse of knowledge is the single best explanation I know of why good people write bad prose.”

    „Every human pastime –music, cooking, sports, art, theoretical physics –develops an argot to spare its enthusiasts from having to say or type a long-winded description every time they refer to a familiar concept in each other’s company. The problem is that as we become proficient at our job or hobby we come to use these catchwords so often that they flow out of our fingers automatically, and we forget that our readers may not be members of the clubhouse in which we learned them.”

    00
  3. Vorbeste te rog si cu Cetin, de cand pune poze „de weekend” saptamanal nici nu mai deschid instagramul. Mor creatoarele de continut de foame.

    00
  4. Măh, fix alaltăieri și ieri când am scris postările NU eram ITist, ci șomer, asta explică de ce aveam păreri atât de complexe despre podcasturi.

    00
  5. Vad acum la stiri ca ministerul sanatatii i-a interzis lu firea sa testeze bucurestenii gratuit. Astia sunt prosti!!! Ii fac campanie gratis lu firea ???

    00
  6. M-as mira sincer sa prinda cu adevarat podcasturile in Romania.
    Mi se pare o moda importata din SUA, insa, acolo, in SUA, omul de rand chiar petrece mult timp in masina fiindca n-are de ales si in timpul asta mai baga cate-un podcast.

    00
  7. Sunt din Vaslui. „Ala cu vioara” de la Divertis e din Vaslui.
    M-am dus intr-o zi la el acasa (are un club in oras) si l-am intrebat in cel mai serios mod, de ce nivelul Divertis a scazut. Cum de stiam pe de rost primele casete, iar „acum” (vorbim de inceputul anilor 2000) nu mai fac continut atat de memorabil?
    Mi-a spus: inainte aveam doua show-uri pe an, acum TREBUIE sa livram unul pe saptamana (ei erau pe TV atunci). Cand ai un show pe saptamana, chiar nu poti avea atatea idei, 54 de emisiuni pe an versus 2 spectacole pe an.

    Eu mai scriu, cred ca am idei, am si trimis pe-aici articole, destul de comentate. ;)
    Cate articole am trimis? Mai putin de 10 in doi ani.
    Am scris si la ziar, candva, un articol pe saptamana. Nu unul pe zi, unul pe saptamana! E greu. E greu, si nu esti geniu, sa ai idei multe, noi, „fresh”, „funky”… sau ce alte cuvinte de cacat foloseste mass media in 2020.
    Nu tin partea nimanui, doar spun.
    Am avut si emisiune radio, acum vreo 20 de ani. Copchil, radio la Vaslui, puteam sune orice. Nu am reusit sa o tin prea mult, pentru ca imi dadeam seama ca nu pot, nu am chiar atatea idei.
    Radem la show-urile de comedie din State, dar ei sunt 100 de creiere, cu o singura gura.
    Iar daca ai cultura media cat de cat, iti dai seama, de exemplu, ca Family Guy copiaza multe show-uri vechi, din anii 50-60-70. Am intalnit episod copait aproape 1 la 1 cu emisiune veche, alb-negru. Adica, nici unii ca Family Guy nu prea au idei noi…

    00
    • Același lucru a fost țin minte cu Vacanța Mare când s-au mutat la Pro TV.

      Aveau 3-4 spectacole pe an parcă, majoritatea memorabile, dar odată ce au ajuns la TV cu show-ul acela săptămânal n-a mai fost la fel. Au mai fost momente memorabile pe ici pe colo dar nu a mai fost la fel.

      Lumea se aștepta ca de la 3-4 spectacole * 2 ore, deci maxim 8 ore de spectacol pe an, să treci la sute de ore pe an, săptămânal.

      Desigur mai e și factorul Dan Sava, care probabil a contribuit la declin…

      00
    • sava a murit inainte să ajungă la protv parcă.

    • eu o s-o ard elitist. vacanta mare a fost de cacat din secunda 1. nu stiu daca din intreaga lor cariera, inclusiv cu ala mortu, m-au facut sa zambesc 5 minute. asta e, de gustibus…

      00
    • Mie mi-au plăcut ambele, chestie de gusturi, erau diferite.

      Divertis se dădeau mai finuți dar construiau câte 5 minute pe o poantă până dădea replica. Uneori merita, uneori nu.

      La Vacanța mare băgau poante la automat, unele ieșeau, unele nu, dar da, erau mai simple și mai scurte, dar fiindcă erau mai dese era mult mai ok.

      Plus de asta, vacanța mare erau 3. Divertis erau câți, 150?

      00
    • eh, divertis avea si chestii mai cerebrale. poanta nu era mereu evidenta pentru toata lumea sau cand era, treuia sa te gandesti de doua ori, ca poate erai chiar tu poanta. deh, prosti sunt peste tot.

      vacanta mare a fost mereu simpla. in your face. cu si despre prosti. cam ce face las fierbinti acum. iar pe mine prostii nu ma amuza. ma enerveaza. chiar nu am nevoie sa ii vad si la televizor intr-un spectacol de divertisment. ca ii vad mereu, peste tot, pe strada, in trafic, la munca, in magazin, in cinema, peste tot. asa ca chiar nu am chef sa ii vad SI la televizor.

      00
    • Am cunoscut oameni care scriau zilnic pe un forum mai mult si mai bine decat Cetin si Vali la un loc. Din pacate la un moment dat s-a rupt filmul.
      Oamenii care scriu usor si bine se pare ca nu stiu sa tina un site in picioare iar aia care stiu meseria asta sunt si ei oameni nu scriitori geniali in serie.

      00
    • Absolut de acord cu Cristi, vreau doar sa adaug ca exista si factorul de obisnuinta la nivelul consumatorului. Una e cand vedeai 2 spectacole de la VM pe an (sau ascultai 3 casete), alta e cand ii vedeai saptamanal la pro. Cam ca la droguri, cand corpul iti cere mereu mai mult. Uitat-va acum la spectacolele VM/divertis din anii 90 (alea de ziceti ca erau bune) si o sa fiti relativ dezamagiti. Da, s-a schimbat si pct vostru de vedere intretimp, dar nici ele nu erau asa bune pe cat ni se pareau cand le aveam cu picatura.

      00
  8. Eu am idei cu tona, dar mi-e lene sa le pun in practica…

    00
    • Eu deja am găsit punctele slabe la ideile senzaționale pe care le am!

      Nu lene numaidecât la mine, e mai mult o amorțeală și o ceață în cap… Știu că zac, știu că nu fac bine că pierd timpul, dar nu mă pot smulge din mlaștină.

      00
    • Ideile trebuiesc dezvoltate.
      Am cel puțin trei articole in cap, si scrise macar 25%, „verificate” cu zoso dacă ar prinde aici… dar motivația de a continua, sa le termin, scade.
      Uite, in 2017 am făcut Varna-Constanța pe bicicletă, cu oprire in fiecare stațiune. Voiam sa fac o „radiografie” a litoralului românesc, „la pas”, u sute de poze. Am scris 50%, apoi am inxrput să mă întreb „pe cine interesează acest sibiect perisabil”?
      Ai idei? E doar un inceput. Scrie 10-20-30%, a treia zi citește ce ai scris…

      Apropo, Vali, să termin totuși textul ăla din 2017? Plus 100-200 de poze? Are sens? Mai are sens? :)

      00
    • „Stiu, da’ nu vreau sa spun!” :)

      00
    • Cristi, imi povestea un amic de unu’ care a plecat in Iran cu bicicleta si 100 de euro la el. Daca se apuca ala sa scrie e suprem pe nisa asta : )

      00
    • Ala care a plecat in Iran a fost in statiunile de pe Litoralul romanesc an de an, pe vremea lui Ceasca si dupa? Stie cum era la Tegherghiol in 1985, sau la Eforie Nord in 1996?
      Textul meu nu e/ar fi despre mersul de bicla, ci despre statiuni. Ba mai mult, am refacut niste „vederi”, anii ’70-’80 versus 2010-2020…
      Concluzia pe scurt: MULT mai multe manele dupa Revolutie. De asta nici nu am mai continuat sa scriu… sa scriu CE, ceva ce stim toti? Au ramas doar pozele…

      00
    • ala era un pustan, nici nu cred ca a fost la Eforie altfel decat in trecere :))))
      la el era interesant faptul ca a plecat la mama dracu cu bani de mega image

      00
  9. NOU
    #22

    B-vlogării au căzut în 80cism.
    E facil să faci 80cism.
    Întrebați pe Cărturescu et alia.

    00
  10. Cine garanteaza ca fara intermediari faci la fel de multi bani?

    00
  11. Continutul nu se face cu bani de covrigi, la noi nu plateste aproape nimeni ca stie el pe cineva mai ieftin. Nici macar statul nu baga bani in continut, poti sa te uiti de exemplu la CNC vs BFI sau ce e prin Germania … mai nou vad ca la CNC trebuie sa vii si cu bani de acasa. Ce continut sa faci in astfel de conditii?! mai bine te faci sofer de camion si lasi pilistii sa se bage in troaca

    00
  12. Lumea din Romania se bate pentru banii celor de la youtube sau insta … in UK youtube e cam ultima optiune la venituri, un fel de chielea, te platesc ei sa produci continut pentru ei, iti ofera si studio, etc … vezi programul youtube space https://www.youtube.com/space/

    00
  13. Hai că dau cu niște cifre și din altă arie a industriei, să nu creadă lumea că 50% este o regulă în piață (pentru că mie, personal, mi se pare o aberație). Fee-urile de intermediere pentru imagine în sport sunt de 10-20%, ceea ce îi permite atletului să păstreze o mare parte din bani. Tot ce trece de 20% este abominabil (voiam neapărat să folosesc acest cuvânt).
    În momentul în care agențiile trec peste pragul ăsta, ușor ușor omoară întreaga industrie și își sabotează propriul viitor (brandurile încep să semneze direct cu sportivii – de ce să dai 10k euro din care doar 5 să ajungă la destinatarul final, iar acesta să fie frustrat, când poți să dai 6k și el să fie mult mai fericit, livrând chiar mai bine?).
    Iar argumentul cu „știm că e mare comisionul, dar îți aducem mulți clienți” cade mai ales la agențiile care reprezintă un milion de oameni, pentru că este imposibil să aduci și constant, dar și pentru toți.

    00
    • deci ideea e sa scoti intermediarii din ecuatie. In muzica de exemplu de „secole” artistii injurau casele de discuri. Acum youtube le da ocazia de a lucra fara ele. Lumea se schimba si e foarte bine.

      00
    • Youtube nu e tot un intermediar?

      Nu face același lucru, pune muzica în fața unui public care deja e acolo?

      Direct fără intermediari ar însemna fiecare cu site-ul lui și să se promoveze singur, fără o audiență sau infrastructură existentă

      00
  14. Cum faci bani din blog pe scurt ? Inchizi blogurile si te duci la munca.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile