Continuitate și probleme: exemplul RADET

Una din marile probleme ale noastre nu e că avem alegeri prea des, ci că nimeni nu se gândește nici măcar la un orizont de 4 ani, ci la cel de câteva luni. De asta nu avem autostrăzi, de asta nu avem politici rutiere, de asta nu avem educație. Pentru că nimeni nu se gândește la un plan pe termen lung sau măcar mediu.

De exemplu, RADET s-a trezit acum că are pierderi pe rețea:

O soluţie pentru scăderea pierderilor din reţeaua regiei de termoficare este insularizarea, adică izolarea zonelor pe unde se scurge apa din ţevile rupte. „RADET nu a făcut-o pentru că n-a avut bani, nu că n-a vrut. Cei de la RADET voiau să facă asta, dar pe cei din Primărie îi doare-n bască. 24.000 de tone de apă se scurg în pământ zilnic”, a menționat Valentin Ionescu. (sursa)

Serios.

Știți când au început problemele RADET? Când oamenii au decis să pună apometre în subsoluri, la intrarea pe coloană. Degeaba declara RADET că s-au livrat 2.000 tone de apă, dacă apometrele arătau 1.000 tone.

Ce ar fi trebuit să facă atunci? Păi, să repare și să modernizeze. Dar trebuia un cap luminat care să decidă asta, și toți șefii RADET, de la toate partidele politice, erau ocupați cu jaful. De cele mai multe ori incompetenți, au tolerat ca și subordonații lor să fure și să facă lucrări în dorul lelii.

După zeci de ani, am ajuns aici. Pierderi, calorie scumpă, datorii, probleme, căldură oprită.

Soluții? Păi da, dar tot cârpeli. Din cârpeală în cârpeală până la falimentul final.

CFR. Ce a făcut CFR Călători când a văzut că firmele de transport fură clienți și îi transportă mai repede? Nimic, că era de stat. Ce a făcut CFR Marfă când au venit operatori privați care îi furau contractele? Nimic, că erau mână în mână.

Ce a făcut Tarom cu rutele unde avea 3 curse pe zi și prea puțini pasageri? Ce a făcut RATB cu pierderile imense și parcul prost și scump?

La Oradea s-a dat în funcțiune o nouă centrală termică. La Brașov se schimbă într-o veselie țevile de apă acum câteva luni.

La București se plantează panseluțe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. La Oradea s-a cumparat o noua centrala termica pe gaz si s-au schimbat tevi in ultimii ani si tot prost merge sistemul de incalzire, apa calda etc. Cred ca 90% din popendulatie ar vrea centrala proprie pe gaz si sa se renunte la sistemul central de incalzire, dar primarul care de altfel a facut enorm pentru oras, parca nu intelege nevoia asta. Da, e mai bine in Oradea decat in alte orase, dar daca chestii de baza nu se fac, e cam frustrant.

    00
    • Sa fiti fericiti ca al vostru primar face ceva, ca al nostru pune semafoare.

      00
    • Dorinel fiule, nu primarul le pune, ci consilierii.Și nu consilierii de azi, ci cei de acum 4-5 ani împreună cu primarul de atunci.

      00
    • @Andrei: Ar fi o prostie mare de tot sa se renunte acum la sistemul centralizat, mai ales daca au investit de curand o tona de bani pentru o centrala noua + schimbat de retea.
      Un sistem centralizat pus la punct e infinit mai bun decat centralele individuale.

      00
  2. Panselutele alea vor creste mari si se vor transforma in copaci care la urma vor fi folositi pt incalzirea la bloc. Folosind centrala de bloc binenteles

    00
  3. In ultimul an am avut mai multe pene/intreruperi in livrarea apei calde in Bucuresti mai mult decat in toti ailalti 5 ani de dinainte, luati la un loc, de cand am apartamentul. Situatia e nasoala si cu potential de inrautatire in continuare, la mine blocul e de mosi si nu am cu cine sa planuiesc sa trag conducte de gaz, deci va trebui sa ma mut undeva unde sa nu mai depind de RADET.

    00
  4. da! Dar ce panselute frumoase… J

  5. Oradea a facut ceva pentru ca n-au fost idioti. Am scos eu din listele alea de contracte de la Ministerul Fondurilor Europene un mic tabel cu suma totala de finantari atrase de la UE intre 2014 si 2016:

    Surpriza, Oradea e printre primele.

    00
    • Si clasamentul total per judetul beneficiarului (la Bucuresti sunt umflate numerele pentru ca toate Companiile Nationale si Regiile au sediul aici):

      00
    • Oradea 19 bile si maruntis… Bucuresti 29 de bile si maruntis.
      Oradea 200k popor… Bucuresti 1.9mil popor.

      No binie babaetz… tat ashe!

      00
  6. In drumul taberei vor schimba tevile dupa ce termina cu metroul…avem promisiuni.

    00
  7. La cati bani s-au sifonat la bucuresti aveau deja centrala proprie toti bucurestenii…

    00
  8. Bo$$ – rectifica te rog: La Oradea noua centrala pe gaz care produce si curent electric.

    Pentru retarzii care o dau cu „tot prost merge” – cand ai de reparat dupa zeci de ani in care nu s-a reparat absolut nimic, e munca titanica. Daca mai punem la socoteala si faptul ca nu exista schite cu vechea retea decat asa… approximativ, cred ca ne facem o idee despre ce inseamna asemenea actiune.
    Comparativ cu ce era chiar si in urma cu 3 ani acum e muuult mai bine. Abia au dat drumul la caldura si la etajul 8 este presiune normala. Anii trecuti trebuia sa mergem in audienta la compania de apa, sa sponsorizam palinca la punctu termic, sa amenintam cu judecata/bataie/spaga etc etc pana sa ajunga apa la o presiune acceptabila undeva pe la Craciun.
    Imbunatatirea este dramatica, desigur… daca stai intr-un bloc in care nici parintii tai nu au investit nimic in ultimii 40 ani, s-ar putea sa nu fie prea vesela treaba.

    00
  9. Panselutele fragezesc pamantul si cand baga excavatorul o sa mearga mai repede, o sa faca economie la orele de excavator care o sa acopere integral costul tevilor…

    00
  10. Cel mai bine şi mai corect ar fi ca fiecare să plătească exact cât consumă,mai concret,contoare de măsurat căldura şi debitul,în fiecare locuință,în plus de asta,să fie mai pemisibila,legal şi financiar,montarea centralelor individuale.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.