În continuare, nici o discuție despre declinul demografic

Zeihan descoperă ce am descoperit și noi pe aici: se vede cât de populate sunt orașele după luminile aprinse. Deși imobiliarele duduie, blocurile sunt din ce în ce mai goale.

Și, cu toate că populația scadă de la lună la lună și de la an la an, nu văd deloc în spațiul public nici o discuție despre asta. Cum reparăm. Cum măcar încercăm să reparăm.

Și e simplu. Nu vedeți discuții pe tema asta de la politicieni pentru că 50% din problemă este “păi trebuie sa întrăm cu aruncătorul de flăcări în prietenii noștri imobiliari, care construiesc prost și scump” și 50% este “păi trebuie să facem noi infrastructură”.

Așa că mai bine votează o derogare de încă 50.000 de asiatici.

 

kingdrom-apes

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. Declin demografic + pleacă tinerii competenți fără pile din țară. În curând ne vor trata în spitale băieții de la Glovo:

    https://360medical.ro/stiri/ministerul-sanatatii-faciliteaza-accesul-pe-piata-muncii-din-romania-pentru-medicii-din-afara-ue/2024/07/03/amp/

    Comentariu apreciat.1018
    • Cum, Idiocracy style? Nu cred asa ceva…

      Comentariu apreciat.508
    • ..cine s-o mai duce la spital

      Indecis. Tu ce zici?2216
    • și ce e rău în asta? vom avea 10 milioane de asiatici și africani, deci spor demografic

      Indecis. Tu ce zici?1437
    • @Flat
      Vezi că se deșteaptă așa apes cum sunt priviți.
      Câțiva ani mai încolo, vor avea partid politic precum udeMere. Deja marsaluiesc și cer mai mult – vezi naingag, deoarece nu prea sunt canale care sa prezinte…
      Londonistan is already now.

      Comentariu apreciat.368
    • Mai eu abia aștept vremea când pakistanezii vor fi medici în garda, sa vad eu cum ii mai amenință pe aia cu televiziunea și cu bătaia.

      Indecis. Tu ce zici?275
    • medicii romani nu au unde sa lucreze mii de someri… dar sa aduca nepalezi :))

      47
  2. Construit gradinite, gradinita sa fie gratis sau sa se ofere subventii in cazul in care alegi privat, programul la gradinita sa se muleze pe programul de munca al parintilor.
    Scolile sa aiba spatiu si de after-school. Si la fel, gratis sau pe baza de subventie.
    Renuntat la plafonarea indemnizatiei de crestere copil. Stimulente financiare sau scutiri de impozite bazate pe nr. de copii…
    Mai am idei…

    Comentariu apreciat.12552
    • Poti sa ne sa spui si celalalte idei?

      41
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 112144
    • In general as fi de acord cu tine, dar aici nu e asa. Statul vrea copii, nu eu. Statul trebuie sa ma convinga sa fac copii. Eu daca nu fac, imi vad in continuare de viata. Statul in schimb daca nu ma convinge sa fac copii, se duce naibii. Dar pana in punctul ala eu voi fi deja oale si ulcele.

      Comentariu apreciat.18534
    • gandirea lu heto e fix motivul pentru care exista problemele astea. Ne-am uitat atat la filme americane incat am inteles ca „sa nu se faca nimic pentru populatie, da-i in pula mea” este solutia.

      Reguli cat mai putine. Se stie ca aia cu bani respecta „bunu simt”. Iluzia asta socialista cum ca oamenii tre sa si traiasca, nu numa sa fie carne de tun.

      Comentariu apreciat.11129
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 38183
    • @Toreador, habar nu ai ce vorbesti iar manutele rosii o vor demonstra. E fix invers. Statul are nevoie de oameni tineri si in putere. Altfel se duce pe p**a.

      Comentariu apreciat.13322
    • Sa reglementezi constructorul sa faca gradinite nu e “socialism european”, este plan urbanistic.

      Comentariu apreciat.11810
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 5087
    • Asa asa vajnici luptatori impotriva socialismului, cine te pune ma sa faci copii? De ce sa iti dea statu. Peste 30j de ani in timp ce isi taraste oasele reumatice pe strada si boscorodeste fucking immigrants ruined this country. :)))))))

      Cine zicea ce de idiocracy?

      Indecis. Tu ce zici?4351
    • Daaa, sa se dea! Si o sa ne umplem de suedezi autohtoni, ca avem destui dispuși sa se înmulțească pentru subventie

      Indecis. Tu ce zici?3728
    • Gradinita, creșa și after-school-ul sa fie gratis numai pt familiile unde ambii parinti lucreaza. Pentru restul, preț prohibitiv. Ca nu trebuie sa plătescă statul pentru mamikile de tik-tok, sa lase copilul la camin sa poată scrolla linistita pe tik tok, insta sau fb.

      Comentariu apreciat.9238
    • cei care nu aduc adeverinte deja sunt scosi din schema creselor, a gradinitelor, a afterschool urilor etc.

      problema e ca tanticii si tanticile din astfel de stabilimente rup usa la 17.30 la stat, ori eu abia termin la 18.30 pe undeva pe la universitate. unul din cuplul de parinti se duce in cap cu job ul pt ca nu avem cum alfel, nu suntem liberi profesionisti.

      mai degraba las loc gratis romanilor in zonele acestea si incerc sa ii educ decat sa aduc strainezi.

      oare cum va functiona cu medicii din afara la dat partea catre marile zeitati din medinica romaneasca care pastoresc tot ce inseamna locuri in spitale, clinici, paraclinici? o vor da la fata locului sau inainte?

      Indecis. Tu ce zici?3411
    • @animaloo: nu taticule, nu e vorba de „filme americane”. Uitate-te cati fosti judecatori avem, care incaseaza de la stat intr-o luna mai mult decat iau pensie parintii tai, impreuna, intr-un an. Cati fosti politisti/securisti si alti speciali avem, cati functionarasi cu legaturi politice in posturi caldute platiti cu peste 2000 de Euro(d-astia micuti, care n-au fost in stare sa-si ia nici bacul fara spaga) si care nu fac nimic altceva decat sa respire si sa zica „da sefu'”. Toate astea se intampla „in numele socialismului”. In momentul in care accepti socialismul, trebuie sa accepti si d-alde ciolacu care iti scuipa seminte in cap, si care decide el pentru tine, cati bani ii dai si cati bani pastrezi, unde si cum iti educi copiii si pe ce iti poti cheltui banii. Socialismul e pentru cei care asteapta sa li se dea, fara sa-si dea seama ca se vand pe ei si viitorul copiilor lor.

      Nu e vorba despre SUA, ca si aia au luat-o demult pe aratura. Acolo nu mai e demult piata libera. Piata libera inseamna ca eu pot sa vin sa-mi fac fabrica de medicamente, daca indeplinesc niste reguli simple, sa produc ibuprofenul cu 0.5 centi pastila si sa-l vand cu 10 centi, pentru ca pot sa fac profit asa. Succes sa-ti faci o fabrica de medicamente in statele unite daca nu esti deja in big pharma. Deci nu, SUA nu mai e piata libera, e o oligarhie controlata de elitele financiare in cardasie cu institutiile guvernamentale. De-aia se duc si ei pe p6%#. E anormal ce se intampla, si se intampla tocmai pentru ca lipseste competitia, pentru ca au taxe mari si pentru ca au reglementari pe care nici cei mari si cu resurse nelimitate nu le pot indeplini(dar pe cei mari nu-i verifica nimeni).

      Faptul ca nu poti sa faci o fabricuta mica de medicamente, in SUA, datorita reglementarilor stupide(pe care nici cei din big pharma nu reusesc sa le respecte, dar reusesc sa „acopere” prin „lobby” acest lucru) face ca in loc sa coste 3$ o cutie de ibuprofen(a carui cost de productie e sub 15 centi) costul actual sa fie 30-40$. Dar da-i inainte cu „filme americane” si da-i inainte cu „socialismul european”. Cand o sa-ti fie mai greu, pentru ca acest greu o sa vina in timpul vietii noastre, sa-ti aduci aminte de ce a zis heto86 la zoso pe blog: nicio masa nu e gratis, si tot ce vine gratis costa mult mai mult decat daca ai fi platit pentru ce ai primit. Daca brutarul nu e platit sa faca painea, nimeni nu va face paine. Iar daca e mai usor sa stai, decat sa muncesti, atunci si brutarul va prefera sa stea, si-atunci nimeni nu face paine, si daca nu e paine… nimeni nu mananca.

      Comentariu apreciat.5413
    • Si Borcea are idei. Ar trebui sa fie numit Ministrul Familiei pentru un mandat de 5 ani.

      241
    • Habar nu ai ce vorbesti iar manutele rosii o vor demonstra. E fix invers. Statul are nevoie de oameni tineri si in putere. Altfel se duce pe p**a.

      Ghinionul vostru că nu mă iau după nicio „mânuță” din moment ce știu că am dreptate.

      „Oameni tineri și în putere” să ce? Să pigulească la negru sau minimul pe economie?

      Vezi-ți de treaba ta, tu sau ai tăi nu sunteți speciali.
      Sunt alți 8 miliarde pe planetă, jumătate cu care nu te diferențiezi cu nimic, absolut nimic…

      63
  3. Man, iar vii cu subiectul ăsta…😃
    Nu au ce să facă politicienii .
    Femeile ‘urbane’, cu ‘cariera’ (de fapt joburi mizerabile care seacă de energie și empatie) nu mai vor copii. Punct. Pentru că , copii costă. Da, asta e adevărul, costă, și nu puțin. Și nu prea mai vor să renunțe la bani, confort, timp, distracții, să facă un copil cu unul care este angajat,cu un job normal ,pe un salariu mediu. Pentru că devine un chin.
    Și nici bărbații. Mă refer aici la average joe.Pentru că în caz de despărțire, ești foutut. Trebuie sa îți iei alta casă – de la interlopii aia protejați de toți, la niste preturi deja uriașe, trebuie sa dai un sfert sau o treime din venit, fostei, și nu poți controla dacă ea chiar îi va folosi pentru copil. De partea emoțională, well being-ul psihic, nici nu se discută…
    Nu mai există ‘familia tradițională ‘ ci doar profituri din ce in ce mai mari și consumerism.
    Get used cu pakistanezi, srilankezi,nepalezi etc
    Suedejii mai fac, dar în cele mai multe cazuri nu o sa fie membri utili societății.
    Și săracii din rural. Deci ori viitori ratați la birt-ul din sat, ori viitoare ‘produse’ pentru traficul de carne vie al rețelelor de prostituție.

    Comentariu apreciat.18737
    • Atunci, daca statul vrea copii, sa marce banul! Simplu.

      Comentariu apreciat.7616
    • Pocaitii fac copii la greu. Cat o vrea cerul. Check Dumbraveni, Suceava. Si au si banii sa ii creasca. Hmmm…

      Comentariu apreciat.5929
    • Succes sa ai o țară funcțională pe viitor doar cu copii pocăiților din Dumbrăveni, Suceava…
      din categoria excepțiile care confirmă regula…

      Comentariu apreciat.8815
    • Nu ca ar fi prea functionala acum…

      Comentariu apreciat.343
    • Da, pentru ca am cheltuit vreo 8k EUR de cand am aflat ca e insarcinata si inca nu s-a nascut ala micu’. E clar ca e simplu si accesibil oricui sa faci copii.
      Ma rog, poti sa-i faci si sa nu-ti pese de sanatatea lor si a mamei, „decretei” style.

      Indecis. Tu ce zici?5646
    • @ion, hai sa fim seriosi putin….8k de euro din care 7500 au fost pe cocaina si caviar si restul pe analize? :)))

      Noi avem norocul sa locuim intr-o zona mai „spalata” a Romaniei si maternitatea e tipla atat dpv aspect, curatenie dar si personal si cum esti respectat acolo.

      Banuiesc ca ati tot inchiriat avion privat sa mergeti in Viena pentru analize de ati cheltuit 8k de euro.

      Comentariu apreciat.7621
    • Domnu Car,
      Am remarcat ca ,dupa parerea ta,de tot raul din tara asta sint de vina interlopii,care sint majoritar suedeji.
      Majoritatea celor care ne-au distrus sint romani.Politicieni,gabori,judecatori,alesi locali,justitie etc.
      Si infractorii(evazionisti,hoti,tepari etc.) sint majoritari albi.
      Asa ca perceptia ta e total gresita.

      Comentariu apreciat.4015
    • Eu am senzatia ca e putin amestecat articolul asta, vorbim despre depopularea Romaniei si aratam un clip din Italia. Nu de alta, insa foarte multi din aia care au plecat din Romania s-au dus si in Italia (plus alte parti din vestul Europei) si in plus in Italia emigreaza o groaza de alti amarati din estul Europei si ceva de prin Africa.

      Acuma daca si Italia cu tot acest flux de emigrare este goala atunci unde sunt toti oamenii, mai exact? Pe statistici in Italia in 71 erau 54 de milioane, in 2011 erau 59 de milioane, azi sunt 59 de milioane.

      Si ceva imi spune ca la ei e invers – daca in Romania ai oameni in acte care sunt plecati de multi ani prin Europa in Italia ii ai pe strada insa nu in acte.

      242
  4. Sincer, am impresia ca tot ne invartim in jurul cozii! Eu cred ca imobiliarele si infrastructura sunt probleme false! Niciun spital de lux, nicio scoala sf, nici cel mai drept asfalt posibil, nici cele mai de paduri parcuri, sau orasele cele mai curate, pot inlocui o societate cu adevarat umana formata din oameni care se respecta si se iubesc cu adevarat.
    Cred ca e timpul sa recunoastem ca nu prea ne placem intre noi!

    Comentariu apreciat.496
  5. Suntem top EU la videochat si prostituție. Din start ele nu vor avea prea curând familii. Poate doar să devină influencerițe, să prindă vreun contract cu un brand, să fie invitate la ceva eveniment unde, poate cunosc vreun afacerist sau fotbalist.

    Apoi sunt femeile din urban, care s-au axat pe carieră, și cărora nu le ajungi la nas dacă n-ai măcar 1.85m și un BMW sau Mercedes și nu scrie pe diplomă medic sau avocat.

    Ar mai fi ruralul, unde e dezastru cu traficul de persoane, și în plus pune-l tu pe Gigel de la IT să meargă la țară și să cunoască acolo o femeie pe care s-o aducă cu el. Că de mutat acolo nu prea se pune problema.

    Comentariu apreciat.9231
    • Ai să râzi dar multe din alea își vor face familie după ce se retrag. Sunt pe care le duce mintea și ironia aici e: și-au dat seama că acolo vor putea face bani mulți și rapid, mai mult decât orice carieră va putea.

      După ce adună o sumă respectabilă de 2-3 apartamente (asta apropo de cine cumpără atâtea imobiliare cu banul jos) se retrag, își schimbă numele și se dau fete mari și cu avere, familiste. Și cum de cele mai multe ori și arată bine, își găsesc ușor.

      Astea pe internet nu își dau seama că e mai nasol pentru că rămâne pe internet, astea care merg acolo discret nu le știe nimeni, nu-s puse pe internet, vin acasă și zic la neamuri că au lucrat la o bancă sau la ceva, și își caută băiat să se așeze la casa ei, are și zestre, apartamente date în chirie, tot.

      Comentariu apreciat.5714
    • Pe hârtie poate sună interesantă ideea, ar câștiga mai bine decât majoritatea IT-iștilor de la noi. În practică, mai greu cu sarcina la 39 de ani, tratament pentru fertilitate, riscuri mai mari, posibile defecte congenitale. Dar na, poate unora le iese și așa. Oricum suntem țara lui „merge și așa”.

      Indecis. Tu ce zici?2613
  6. Pentru ca populatia sa nu stagneze, fiecare cuplu trebuie sa faca un minim de 2,5 copii. Cate cupluri cunoasteti, care au 2,5 copii?

    60
  7. NOU
    #42

    in concediul asta am intalnit de 2 ori grupuri mari de copii (10-20) care se jucau. Pe o strada mai retrasa fara trafic (cam jumate copii de imigranti) si la o cabana unde au venit un grup de parinti si copii (localnici). De ani de zile nu am mai auzit copii care se joaca, in Romania sau in alte tari. Iti dai seama ca asta ar trebui sa fie atmosfera normala pe care sa o auzi, atmosfera care era relativ normala pe vremuri. Cred ca indepartarea spatiilor de joace de spatiile de locuit construieste mental o realitate in care pare normal sa fie liniste, sa nu vezi copii in peisaj. Blocurile si spatiile din jurul blocurilor si caselor sunt rezervate pentru noua normalitate – automobilul. Parcurile sunt impinse mai departe, scolile si gradinitele la fel, in ambele cazuri trebuie sa mergi cu masina.

    Comentariu apreciat.11412
    • Exact!
      Cand eram mic, ne jucam fotbal tenis cu terenul desenat cu creta pe strada. Trecea o masina la 3-5 minute, deci jucam ok pana interupeam ca sa treaca. Acum trece o masina la 10 secunde, ce sa te joci?
      Ne jucam fotbal in curtea scolii, aveai acces nelimitat. Acum mai poti sa intri in perimetrul scolii daca nu esti elev acolo si in timpul saptamanii?

      Comentariu apreciat.845
    • NOU
      #44

      @punKreas exact. Exista o presiune sociala instinctuala, non constienta, fie ca vrem fie ca nu vrem, care pune pe tava cuplurilor ideea asta. Daca cuplurile vad copii mici in jurul lor ca fiind ceva normal vor face copii. Daca de fiecare data cand aud de asta e intr-un context negativ vor amana decizita. Mesajul parintilor si a bunicilor a fost in ultimii 50 de ani ca „e greu”, ” nu se poate”, „nu mai bine faci cariera si va cumparati o casa prima data? ” si a celor de aceasi varsta „e greu”, „e scump”, „nu mai bine o excursie/masina noua?”.

      Si daca nu exista vointa, nu exista nici motive sa se faca gradinite, parcuri si alte mecanisme de suport pt familii.

      Comportament suicidal poate sa fie la nivel individual, dar poate si fi si la nivel de populatie, societate. Din diferite motive, romanii sunt suicidari ca popor daca vedem ce actiuni concrete iau si ce rezultate sunt. Nu isi sprijina copii, nu vor sa faca copii, fumeaza, iau medicamente aiurea, conduc cu viteza, accepta drumuri europene prin sate fara trotuare, voteaza masuri care le fac rau pe termen lung, etc.

      Asumat sau neasumat, indiferent de constientizare sau nu, doar pe baza efectelor e usor de diagnosticat starea de sanatate mentala. Vor sa fie in viitor sau nu si romanii nu vor sa mai fie in viitor. Las ca sunt altii cu vitalitate mai mare.

      Comentariu apreciat.5411
    • @alexnicolae: nu sunt de acord cu „Mesajul parintilor si a bunicilor a fost in ultimii 50 de ani ca „e greu”, ” nu se poate”, „nu mai bine faci cariera si va cumparati o casa prima data?”
      Asta cu mai intai cariera, casa si masina si apoi copilul e de la noi, nu de la parinti si bunici. Din contra, acestia si-ar dori sa ai copii cat mai devreme cu putinta si sa stati cu totii in acelasi loc, eventual.

      Comentariu apreciat.338
    • NOU
      #46

      @punKreas poate acuma, dar daca intrebi persoanele peste 50 de ani cum a fost cu copii, majoritatea o sa zica ca „a fost greu”. Acuma clar ca nu e absolut. Dar eu nu am intalnit persoane in varsta sa zica ca a fost (insert ceva pozitiv aici).

      253
  8. Q: „Ce putem face pentru a mitiga declinul demografic?”
    A:”E de la emanciparea femeilor, a dreq să fie ele de c*rve și / sau profitoare”

    #babaetzi…

    Comentariu apreciat.9428
    • Da, e și de la asta. Ai contraargumente ?

      Indecis. Tu ce zici?4257
    • Fine, I’ll bite. Si raspunsul e, ca întotdeauna „depinde”.

      Dragă Car, depinde ce-ti dorești (cu toate ca e destul de transparent – având în vedere că pentru tine femeia „urbană” cu „carieră” e o problemă – sunt fascinante ghilimele pentru că probabil, în lumea ta, femeia care are libertatea să umble prin oraș sau să câștige bani e o chestie oarecum așa, la mișto). TEHNIC vorbind, o regresie la o societate în care femeile n-ar putea să facă asta și le-ar „da dreptul” doar la cratiță și făcut copii ar rezolva problema demografică. Și am fi fix la fel ca țările alea din care fug oamenii care sunt pe glovo și îi înjuri la bere că „dau năvală”. Deci e la tine dacă e un preț care merită plătit. Probabil pentru tine o fi, că te și vezi capul familiei într-un patriarhat musulman sau valah de sec 19, dar na. Fiecare cu ale lui. Dar o țară bogată și dezvoltată n-o să fim. Sunt și exemple curente, s-au scris și cărți, pentru tine s-a făcut și serial (ăla cu bonetele albe).

      Dar mi-aș pune problema și altfel. Ce-ar trebuisă se întâmple să vrea cineva să facă copii cu tine? Cum ar fi să te cunoască o tipă, fie și din asta care umblă liberă și mai are și bani, și să zică după vreun an de relație „bă, cred că ar fi un tată mișto ăsta, nu m-aș da înapoi cu toate că greu acu, nu prea am timp, e și scump dar parcă amândoi ne-am descurca și nu tre să-mi f*t viața complet că punem mâna amândoi”

      Deci e competiția pe piața liberă a paternității mai mare acum? Desigur, că nu e concurs doar între noi bărbații despre care e mai potrivit, ci există și opțiunea „FMM nu-mi place nici unul pe care îl știu decât să mă bag să fiu sclava familiei de una singură mai bine mai stau”. Ceea ce e… bine? Știi, pentru femeile la care ținem și cărora le dorim fericire? Și pentru că standardele de întemeiere a unei familial nu mai sunt „te faci de rușine că ai 25 de ani și n-ai deja copii” – ceea ce duce la familii mai bune și mai fericite și mai probabile a genera odrasle care să nu-și exprime frustrările prin ură generalizată?

      Dar vine la pachet cu mai puține familii. Și mai puțini copii. Iar dacă va fi mai ușor (operațional) atunci vor fi mai multe. Iar dacă vom abandona paternalismul ăsta de căcat musulmano-handmaidtaleian poate vor fi și atunci mai multe.

      Comentariu apreciat.7333
    • Scuză-ma , dar ete plua… o dăm în misoginism, patriarhat si alte woke-isme…că e facil, nu trebuie sa disecam prea mult realitatea actuală…
      Ne facem că nu vedem că și femeile trag la greu la muncă, pentru că viața a devenit foarte scumpă, și acum , un el și o ea, average, au mari probleme de bani, timp, energie, pentru copil/copii.
      Nu statul ineficient și corporațiile din ce in ce mai lacome sunt de vină, ci tot oamenii, bărbații în special, care se știe că sunt incapabili și porci…mda…

      Indecis. Tu ce zici?4548
    • Absolut de acord cu tine, un punct de vedere valid. A avea copii e dificil – pentru că e scump, pentru că ai nevoie de timp (pe care de multe ori n-ai de unde să-l iei cât alergi după un rost 16 ore pe zi), pentru că ai prea puține locuri din care să ceri ajutor, pentru că, pentru că. Nush dacă e mai ușor decât alte dăți, n-am experiență directă – poate și ai mei s-au chinuit, nu-s gata să le neg asta.

      Dar de aici până la postarea ta aia cu ghilimele e cale lungă, și nu te preface (n toleranța ta nou-găsită) că nu știai ce zici acolo you dog-whistler you.

      Pupături.

      Comentariu apreciat.418
    • @Andrei e un canal f misto se numeste hoe_math. Trecand pt numele prost ales, omul explica fara hate un fenomen intalnit prin USA: anume un procent mic de barbati combina f mult si restul se joaca singuri. Pana se prind ele cum sta treaba, o parte din cei care s-au jucat singuri au devenit mai interesanti aka bani cariera poate si sala. Si vor si ei sa profite acum pt ca na s-a intors roata si uite asa ajung ele sa creada ca barbatii sunt porci. O sa sune misogin comentariul meu, dar social-media a fost construita special sa le dea asteptarile peste cap femeilor, unele isi revin cand nu prea mai au de unde alege sau sunt pe la 35+ ani, succes sa mai faci copii , altele nu isi revin niciodata ca a dat un Chad la ele o data cand era clubul la inchidere si omul nu a vrut sa plece singur acasa.
      Femeile sunt facute sa aleaga pe unul care castiga mai bine ca ele, sigur sunt si exceptii dar astacelea sunt exceptii nu regula. Si social-media le da senzatia ca la fiecare colt e cate unul mult mai instarit ca ele dispus sa se aseze la casa lui.
      Plus problema costurilor cu cresterea copiilor, pl city-breakuri dupa ce ai copil/copii pentru multi obisnuiti sa stea in cine si ce airbnburi doar sa aiba ce pune pe instagram. Si daca scoti din ecuatie city-breakurile si plimbatul ampulea la final de weekend cine stie pe unde, descoperi cat de kkt e cartierul/blocul in care stai sau cat de mic e apartamentul in care stai, asa ca zici pas la copii, mergem pe hedonism ca plm asa ne-a dresat instagramul ca aia e esenta vietii, mici placeri la orice pas sau treat yourself cum zice americanul :))

      Indecis. Tu ce zici?3632
    • Mi se pare extrem de simplista gandirea asta. E super usor sa zici hedonism si gata ai explicat tot. Femeile e superficiale si vor insta si barbati de 1,98. gata. Ala e un segment mic care nu iti afecteaza tie sporul natural. Cauzele sunt mult mai complexe si nu ajuta reducerea asta la minimul argument gasit doar pentru ca ne confirma noua niste biasuri.

      Comentariu apreciat.4314
    • Zic ce vad in jur, la colegele corporatriste…
      Cred că 70% din cele de peste 35 de ani (că de la o vârstă îți cam dai seama cum e cu viața) , daca ar putea alege intre a continua să bage ca mig-ul pentru profiturile corporației și a sta acasă , cu 1-2 copii , și un bărbat cu bani, care sa le tina, ar alege a doua variantă.
      De la un moment te saturi de prosteala cu suntem o familie, hai sa facem un efort suplimentar și să băgăm iar overtime, sa iasă la timp proiectele, dar la bani, stați că nu prea e fond de creșteri salarii decât de maxim 5%…deși profiturile sunt la cer, preturile caselor la fel, la supermarket se scumpește haleul de la o luna la alta….
      Iar cum bărbații cu bani și dispuși să îi dea pe nevasta și copii versus mașini, băutura, curve , droguri etc sunt foarte puțini, de aici nuptialitatea și natalitatea scăzute.
      C’est la vie !

      Indecis. Tu ce zici?4422
    • Hei N. In primul rând, mulțumesc (și ție și lui Car, fără mișto) pentru tonul relaxat și deschis. Chiar e bine, având în vedere așteptările pe care le avem de la internet în general (sau naiba știe ce-o fi dincolo de zidul moderării, nush :) ).

      To the point. Nu știu canalul, dar am câteva probleme cu premisa lui (și a argumentului). Nu sunt contra-argumente propriu-zis (n-am la îndemână un studiu sociologic care să-mi releve preferințele femeilor aici sau în state), ci mai degrabă niște red flags personale, subiective, dar care mi-au servit bine în viață și am încredere în ele. Eu cu mine. Nu încerc să impun, doar expun.

      Red flag 1: Generalizarea. Orice concluzie care vorbește despre „toate” femeile e automat suspectă. E imposibil ca miliarde de oameni cu vieți, scopuri, drumuri, nevoi diferite să se încadreze atât de facil într-un model. Au fost mereu femei interesate de carieră, au fost mereu femei interesate de profit, au fost mereu femei care nu și-au dorit copii. Ok, că proporțiile sunt poate altfel acum față de acum 100 de ani dar acum 100 de ani aveau și mai puține posibilități de a-și manifesta dorințele. Ceea ce mă duce la punctul 2… tadam…

      Red flag 2: lipsa raționamentului. O concluzie atât de colosală („femeile din ziua de azi fac, dreg”) are nevoie de argumentație pe măsură. Nu e suficient un caz, zece, nici măcar zece mii sau un milion (dacă le alegi doar pe alea care îți convin). Vorbim de… nush… 800 milioane de femei? (să zicem că ne referim la cele relevante pentru situația noastră, deci nu india, china etc.). Ca să emiți o judecată pentru 800 de milioane de femei efortul de studiu ar trebui să fie GIGANTIC. Bazatul de exemple pur și simplu e incorect – și dacă te mai cheamă și „hoe-math”… nush. Dar e importantă întrebarea – „bă, chiar dacă e așa, să zicem…. DE CE e așa?”

      Red flag 3 – și ăla mare: alocarea de vină. Cumva, facem să fie vina altcuiva – femeile nu sunt interesate de mine (nu poate să fie de la mine, nu 800 de milioane de femei greșesc), femeile au standarde nerealiste (dar dacă le au… nu sunt alea standardele? Le impunem altele?), femeile au moralitate bazată pe excepționalism (800 de milioane se f*t cumva cu vreo 1000 de bărbați dacă te iei după net), femeile au priorități aiurea (și… ar trebui să le facem noi bărbații prioritățile?). Mă și noi ieșim cumva niște victime „ale sistemuli” din asta.

      Și perfidia maximă e că dacă ajungi să crezi asta, că cumva SISTEMUL (femeile, democrația, se aplică la orice) e aiurea și tu nu faci nimic greșit… e scuza perfectă pentru lene și lipsă de evoluție. Și ești o victimă, dar nu „a sistemului” ci a ăluia care îți zice – că e AUR, că e Tate, că e Trump – că nu e de la tine, că nu tre să faci nimic, doar să ai încredere în el. Tu ești perfect, RESTUL LUMII trebuie schimbată.

      E mai ușor, dar de crescut nu mai crești. Aia mă sperie.

      Anyways. Ramble off. Tre să mai și muncesc.

      Comentariu apreciat.5714
    • OMG, @Car ți-au zis ție femeile alea rele și independente, care trag de ceva vreme la corporație și sunt obișnuite să își ia ce vrea mușchiu lor, indiferent că e o cremă de câteva sute de euro sau o poșetă de câteva mii, că ar vrea să se bage slugi la stăpân, să-l aștepte cu ciorba caldă pe masă și să îi ceară bani de tampone la ofertă? Sunt sigură!

      Indecis. Tu ce zici?5232
    • Înainte să-mi săriți în cap, n-au cum să fie 800 de milioane că tre să segmentăm și pe vârstă. My bad. Vreo 200. The point still stands :)

      99
    • Nu stiu cine a dat linkul catre blogul asta in vreo bula de oameni care o ard cu argumentatii civilizate dar pliz stop. e foarte dubios.

      225
    • Lia, la ce corporație lucrezi de îți permiți posete de mii de euro ? Sa vin și eu…și aduc și câteva colege…

      Indecis. Tu ce zici?3021
    • @Andrei adica ce vrei să zici tu cu asta e un fel de „nu pretențiile femeilor au crescut, ci bărbații au devenit prea leneși, nașpa, etc.”
      Eticheta „hypergamy” e la fel de fumată ca aia de „incel” și deja cuvântul nu mai înseamnă mare lucru.

      Dar nu ai cum să negi că femeile vor bărbati care o duc mai bine decât ele (a.k.a cum ai zis tu: ”nu tre să-mi f*t viața complet că punem mâna amândoi”). Sentiment perfect valid. Numai că, în același timp, „femeile sunt în continuare sub opresia patriarhatului” și au nevoie de condiții mai bune și mai echitabile de viață.

      Desigur că se formează un cerc vicios: femeile vor să o ducă mai bine decât media, dar vor bărbați care o duc mai bine decât ele. Și nu doar material ci și academic dar și civic/social. Iar bărbații ăia sunt din ce în ce mai puțini, că electricianul sau zidarul nu mai au nici timp, nici chef de facultate și citit filozofii Greciei Antice, cu atât mai puțin pe cei moderni sau contemporani.

      „Unde e băiatul ăla de cartier cu mușchi, absolvent de filozofie, cu salariu de medic și responsabilități de Director de Achiziții care este respectat de comunitate și președinte de asociație civică ?”

      „Poate e prin Filipine fato, unde te-am văzut că trăgeai la măsea un San Miguel și-i făceai cu ochiul unui băiat de pe acolo. Ți-a citat din James Hollis înainte să-l iei în camera de hotel ?”

      Da știu, sunt incel și misogin.

      Indecis. Tu ce zici?2019
    • @ Car, pe aici prin București e cam între 8 si 12k salariul la corporație, uneori mai mult, alteori mai puțin, crește cu vârsta si experiența. De aici mănânci de 2-3k, sălătică că vrei sa fii supla, mai dai vreo 2k pe chirie și utilități, dacă stai singură încapi lejer in garsonieră, poate mai pui ceva deoparte, dar restul e de răsfăț. Așadar ești obișnuită cu răsfățul și, mai ales, cu a face fix ce vrei fără să ceri voie nimănui. Eu, cel puțin, asta văd prin corporație. Mereu vine câte un colet de la fashin days pentru colege. Pentru mine nu, eu am copii (no regrets there, dar vreau să zic ca înțeleg si alt stil de viața).

      Indecis. Tu ce zici?3722
    • @vosidit iti bati capul degeaba. Omul e simp.
      Toata „argumentatia” lui se poate reduce la: nu generaliza tu, lasa-ma sa generalizez eu :)))

      1213
    • Ah nu…nu iar discutia aia ridicola cu hipergamia. Credeam ca am depasit cu totii momentul…se pare ca nu. Auzi, tu esti angajat da? De maine daca femeile ar fi obligate sa nasca si sa vina imediat la munca iar tatal sa isi ia concediul ar bate vantu pe strazi in 2 generatii. E asa usor pa gura…va angrenati in niste mini nise irelevante in schema mare a lucrurilor dar fie ca voi. Mizde corporatiste nenorocite is my posse. Din toate colegele midmngmt, highermngmt sau simplu contributor individual pe care le cunosc nici una nu a scapat nepedepsita ca a facut copii. Salary stagnation f greu de recuperat fata de colegii care nu au „stat” un an in cic, sarite la promovare, trecute direct din mngmt position in indiv contributor la intoarcere din cic pt ca restructurare pozitie. U name it. Bai, nici una, intelegi? Din pct de vedere al carierei si financiar sa faci un copil nu 2 nu 3 ca aici abia vorbim de spor este un setback major adesea imposibil de recuperat. Acu eu te intreb sincer tu gigel barbat ai fi asa voios si dornic sa iti dai un ciocan in coaiele profesionale de 2 3 ori de dragu natalitatii si al comentatorilor lui zoso? Eu nu cunosc nici un barbat care ar accepta compromisurile profesionale pe care le accepta femeile si le iau ca date. Nici unul. Si aici nici macar nu am atins afectarea emotionala si fizica. Dar ce kkt tot zic eu aici, pare complicat. E curve si vrea barbati inalti si cu bani. There i fixed it for you sa nu te complici cu actual facts.

      Comentariu apreciat.5915
    • tot aud „cu a face fix ce vrei fără să ceri voie nimănui” si asta ma face sa ma intreb:
      1- cu ce fel de barbati au stat daca iesea cu scandal cand voiau sa faca nu stiu ce activitate
      2- daca nu cumva asta e de fapt un eufemism pentru altceva

      Indecis. Tu ce zici?1424
    • @N, nu are nicio legătură cu calitatea bărbatului, poate el chiar ar fi de acord ca ea să își ia in continuare tot ce-i poftește inimioara, dar altfel te simți când îți permiți față de când ceri. E vorba de bun simț. Eu n-am stat decât pe banii părinților in facultate si nu erau tocmai săraci (munceau in străinătate), totuși nu le-aș fi cerut bani de aruncat pe mofturi. Am aruncat in schimb pe mofturi o mulțime de bani munciți de mine, aici nu am mustrări de conștiință, de asta muncesc să îmi fac viața frumoasă (acum nu doar pe a mea, ci, mai ales, pe a copiilor). Despre asta e vorba, nu neapărat despre bani cât despre independentă, de asta nu cred ca o femeie cu un job bine plătit își va da vreodată demisia să stea pe banii soțului, iar in caz de orice să întindă mâna.

      Indecis. Tu ce zici?339
    • @vosidit98

      Q1. Adica ce vrei să zici tu cu asta e un fel de „nu pretențiile femeilor au crescut, ci bărbații au devenit prea leneși, nașpa, etc.”
      Eticheta „hypergamy” e la fel de fumată ca aia de „incel” și deja cuvântul nu mai înseamnă mare lucru.

      A1.a. „Pretențiile” (o botezare absolut tendențioasă a „standardelor” dar hei, doare mai puțin) tuturor au crescut în lumea dezvoltată ca urmare naturală a progresului. Inclusiv a femeilor. Trăim într-o lume mai igienică, mai alfabetizată, mai bogată (și mai scumpă) decât acum 50 de ani (la noi) sau mai mult (la alții). A pretinde că DOAR UNII dintre noi au dreptul să se aștepte la mai bine… miroase.

      A1.b. N-am zis nimic despre bărbați în general, nu cred nimic rău despre bărbați în general, aveam o discuție punctuală cu 2 persoane (acum 3) nu fi demagog. Citește încă o dată. Dintre noi, doar tu generalizezi. Prost, pe de-asupra, dar în apărarea ta e destul de greu să o faci bine.

      A1.c. Etichetele sunt cârja creierului moale. Eu unul n-am folosit nici una, n-am nevoie să mă dau cool cu buzzwords.

      Q2. Dar nu ai cum să negi că femeile vor bărbati care o duc mai bine decât ele (a.k.a cum ai zis tu: ”nu tre să-mi f*t viața complet că punem mâna amândoi”). Sentiment perfect valid. Numai că, în același timp, „femeile sunt în continuare sub opresia patriarhatului” și au nevoie de condiții mai bune și mai echitabile de viață.

      A2.a. Am cum să neg atâta vreme cât tot ce văd sunt anecdote populiste. Experiența mea (la fel de limitată ca scară. de altfel) îmi spune altceva. A, că vor pe cineva care să nu fie o lepră, care să pară că are un scop și-o posibilitate pe viitor și nu rămâne 60 de ani în loc, sigur – dar morții măsii care e alternativa? Pentru oricare dintre noi? De ce nu putem avea încredere în calculul pe care și-l fac ele, cu viața lor, până la urmă, și ne repezim să le zicem ce și cum ar trebui să vrea?

      A2.b Nush despre ce vorbești cu opresia și patriarhatul, cred că-s spaimele tale. Read again.


      Q3. Desigur că se formează un cerc vicios: femeile vor să o ducă mai bine decât media, dar vor bărbați care o duc mai bine decât ele. Și nu doar material ci și academic dar și civic/social. Iar bărbații ăia sunt din ce în ce mai puțini, că electricianul sau zidarul nu mai au nici timp, nici chef de facultate și citit filozofii Greciei Antice, cu atât mai puțin pe cei moderni sau contemporani.

      „Unde e băiatul ăla de cartier cu mușchi, absolvent de filozofie, cu salariu de medic și responsabilități de Director de Achiziții care este respectat de comunitate și președinte de asociație civică ?”

      „Poate e prin Filipine fato, unde te-am văzut că trăgeai la măsea un San Miguel și-i făceai cu ochiul unui băiat de pe acolo. Ți-a citat din James Hollis înainte să-l iei în camera de hotel ?”

      A3. Ah, acum ajungem la rădăcina problemei. E evident că vorbești despre toate femeile, că am avea creștere demografică -5000 dacă ar fi toate „așa”. Nici măcar nu poți vorbi despre majoritate – o creștere democrafică de 1.7 înseamă că fiecare bărbat are parte de 0,85 copii – deci (statistic) 85% dintre bărbați au făcut deja copii. Da. știu, unii au mai mult de unul, dar unii au și zero chair dacă au făcut deja sex deci mergem pe cifrele pe care le avem.

      Deci UNELE femei au aceste standarde nerealiste. Având în vedere că nu-s cele mai multe, ce ce îți pasă? Pentru că sunt femeile pe care ți le consideri tu potrivite, conform STANDARDELOR NEREALISTE pe care ți l-a indus societatea, și nu se uită la tine.

      Q4. Da știu, sunt incel și misogin.

      A4. Whatever floats your boat, bub.

      Indecis. Tu ce zici?2513
    • @Cristina Un gigel de dreapta ar spune că bărbatul ar trebui să fie stâlpul familiei și de acolo ar trebui să derive toate alea.

      Dar nu-s un gigel de dreapta. Așa e, nu toate femeile își găsesc satisfacția strict în a sufla în c*r copii. Poate unele și-o găsesc în a normaliza răspunsul în rezonanță a unui sistem audio automotive în cod C și assembly.

      În rest, ce descrii sună mai mult a competiție între sexe, adică exact ce vor patronii. Că pe Billy Bob din SUA îl doare la banană dacă Marcel sau Diana se simt împliniți în viața lor personală.

      Și sigur vine următoarea inovație din RO pentru că a fost director de etaj Veronica în loc de Vasile, pentru că nu a făcut copii și nu și-a luat concediu de maternitate. Și garantat o să fie și numele ei pe patent și o să fie predată în facultățile de profil Teorema Veronica.

      Ce vreau să întreb e pentru ce e zbaterea ? Și eu vreau să livrez un produs finit OK, dar nu să ajung în spital făcând asta… că vai mă sare la promovare. Ete pârț.

      Indecis. Tu ce zici?1416
    • @Cristina asta pentru ca nu stiu de unde ati inteles ca in viata trebuie sa le ai pe toate: si familie si cariera chiar si functii de conducere ori asta se intampla de obicei in filme sau basme, foarte putini le au pe toate in viata reala si acolo cine stie cum dar divagam.
      Nu poti sa si stai cu copii acasa 2 ani, dar sa ti se si mareasca salariul cand ne intorci din maternal la acelasi nivel cu colegii care au muncit in aia doi ani sau sa ti se pastreze scaunul de manager neocupat vreme de 2 ani. Se numeste compromis, you win some, you lose some. Tie ti-ar conveni sa i se mareasca salariul unui tatic doar pt ca s-a intors din concediu de crestere copil ?
      Barbatii nu sunt dispusi sa faca compromisurile alea financiare pentru ca, vrem, nu vrem, calculatorul asta prost pe care il numim creier a ramas cu niste conceptii de mii de ani pe care nu le schimbi in cateva zeci de ani de egalitate intre barbati si femei ma refer aici la rolul de furnizor in familie si in plus mama e foarte importanta in general pt copil in primii ani de viata. Si emotional dar si sa il alapteze, ultima data cand am verificat barbatii nu puteau face asta :D Drept urmare daca e cineva care sa stea acasa cu copilul, e mama.
      Chiar asteptarile astea nerealiste de unde au aparut ?
      Ma mai uitam la filme/seriale cu oameni care lucreaza in corporatii, daca te iei dupa ce vezi acolo jumatate din zi eroii stau la pranzuri, muncesc ceva ce pare 2-3 ore, au viata sociala foarte activa, dar castiga suficient cat sa aiba casa si masina, nu dorm 5 intr-o camera.

      Indecis. Tu ce zici?2626
    • eu cred ca asta e starea naturala in sensul ca daca le lasi sa aleaga, femeile nu vor alege copii in aceeasi proportie in care ar fi fost obligate prin legi si/sau lipsa contraceptiei.

      Eu am doar un copil pt ca l-am facut relativ tarziu pt standardele comunitatii zosiene, cred ca as mai fi facut unul daca aveam acum 33-35.
      Noi nu avem asa zisul „ajutor din partea familiei” decat cu sacrifii psihice pe care eu nu vreau sa le fac atat pt binele meu emotional cat si al familiei imediate si extinse. Cu alte cuvinte, parintii nostri sunt cam tampiti si din ce vad la babetul din parcuri, cam toti sunt dusi, au probleme psihice si unii se poarta execrabil cu proprii nepoti. Asta e batranetul roman.

      Comentariu apreciat.355
    • @Andrei

      Deci UNELE femei au aceste standarde nerealiste. Având în vedere că nu-s cele mai multe, ce ce îți pasă? Pentru că sunt femeile pe care ți le consideri tu potrivite, conform STANDARDELOR NEREALISTE pe care ți l-a indus societatea, și nu se uită la tine.

      Bosule, eu știu că sunt vai PL mea, nu trebuie să-mi zici tu. Problema nu e despre mine, personal, că nici pe mine nu mă încântă ideea să își „ft*ă una viața cu mine” ca să te citez. Și că poate e mai bine să stau în banca mea.

      Problema este o situație nemaiîntâlnită în istoria umanității. Dintotdeauna a fost un procent de bărbați aruncat la groapa de gunoi a societății, dar niciodată n-a fost atât de mare procentual. Ori asta creează foarte multe dezechilibre. Pentru că doar bani + AI nu au cum să acopere problema întreținerii societății pe termen lung.

      Foarte mișto robotul Atlas, dar e departe de a fi model de linie. SAM e mai rentabil, dar tot e mai ieftin să angajezi brown people pe salarii mizere. Iar bigdog + armă, nu prea-l ține bateria săracul să poată face mai mult decât terrorist hunt la fața locului. Deci, cam avem nevoie de oameni.

      1019
    • Pai da mai N, asta ziceam si eu, in viata nu poti sa le ai pe toate. Hai sa nu le ai tu. Ce zici? Ca vad ca pe pielea altuia esti generos cu maximele si zicatorile. Hai sa te vad. 3 copii, 3 CIC-uri, 3 promotii ratate, 3 stagnari salariale si pierderi de experienta si skilluri. Te bagi? Ca doar nu poti sa le ai pe toate in viata.

      Indecis. Tu ce zici?3210
    • @vosidit98

      Băi, cred că am exagerat. Am uitat cum e cu flame-ul pe net, și ce-ți face la creier (softpedia was a long time ago). Iartă-mă. Nu cred că ești vai de PL ta (nici n-aș avea de unde să știu), dar statistica și tonul general al scrisului tău nu denotă vreun troglodit. Chiar dacă țin la argumentele mele și cred că sunt valide, finalul postului meu a fost unul cu niște implicații de căcat vis-a-vis de tine personal, pentru care îmi cer scuze.

      That being said… nush cum s-o zic fără să fie condescendent dar… are you ok? Adică, ai cât, 26 de ani? Îți faci prea mult rău aderând la fatalismul ăsta. Nu mai am de mult vârsta să fiu violent, dar când mă gândesc la căcații care vă bagă în cap mizeriile astea ca să facă ei bani și clout îmi fierbe sângele. Tate și Peterson merită tratament punitiv ca în Roma antică pentru toate viețile și mințile pe care le-au futut.

      Voi sunteți generația care o să se lupte cu toate nenorocirile pe planeta asta, asta e, ați tras cartea de „efort eroic” – o să-i faceți pe ăia de WW2 de rușine. N-aveți timp de manufactured gender wars și papițoi de pe internet.

      Nush ce să zic, mai ales că e așa public forul ăsta și e o linie fină. Nu te lua după mine – da nu te lua nici după muile alea fomiste care chipurile „refac masculinitatea”. Te simți refăcut? Protejat? Nu. It’s a fucking cult. Te separă de cei din jurul tău și te fac să simți că doar ei sunt soluția.

      Nobody knows, man. Life has always been a little shit. Dar tinde să se termine bine. Ai oleacă de încredere în tine.

      Indecis. Tu ce zici?299
    • @Andrei Am 36, da si 26 e bine daca-m dai, măcar înseamnă un progres în maturitate.

      Mizeriile pe care le spun Tate si Peterson au un sâmbure de adevăr. La fel cum este adevărat și faptul că Tate e un gunoi, iar Peterson e un fariseu. Mai bine nici că putea să-i aleagă soarta dat fiind că fiica lui Peterson a fost cuplată cu Tate. :D

      Am crescut in familie de mama singură, divorțată din motive foarte bine întemeiate. Cu toate astea, cam tot ceea ce spune „comunitatea red pill” am văzut la sora mai mică și verișoara mai mare.

      Mai mult vârsta și responsabilitățile le-au împins spre maturitate. Bine sora încă mai tânjește puțin după făt-frumos. Personal, n-am ce face în situația asta. Într-un fel și pe mine tot circumstanțele m-au forțat să învăț să-mi maschez tendințele autiste, nu chiar la nivelul de a fi acceptat, dar măcar la cel de a fi tolerat social.

      Personal, am problemele mele pe care nu le mai descriu pe aici, că oricum în viață te ajută doar Dumnezeu, poate familia apropiată și tu însuți.

      Indecis. Tu ce zici?219
    • @Cristina nu vad unde ma contrazici. Ca barbat de exemplu, dezavantajul e ca iti petreci mai putin timp cu copilul decat mama cand e mic.
      Eu ti-am zis ca nu le poti avea pe toate si fiecare trebuie sa fie impacat cu alegerile facute, tu zici „da, dar eu vreau si aia si aia”. Nu mi-ai raspuns cum alaptez ca barbat ?
      Legat de pierdere de skilluri e normal ca esti om si uiti.
      Uite hai sa iti dau un exemplu in care maternalul a fost mana cereasca: am avut o situatie unde batea un vant de „bussinessul nu prea merge”; o colega a plecat in maternal la fix, postul „inghetat”, trece tavalugul pana revine la job; restul colegilor au fost nevoiti sa isi caute de munca intr-o perioada nasoala mai ales pentru cei fara multa experienta.
      Supararea femeilor pe tema asta vine din faptul ca au asteptarile setate gresit. Tu ce ai vrea sa stai acasa ca manager si locul ala sa nu fie ocupat de altcineva, sau sa fie dat respectivul la o parte dupa doi ani ca te intorci tu? Cum zic si colegii mai sus, toata discutia asta de fapt a fost pornita de oamenii bogati pt a naste si mai mult competitie in cursa de sobolani din corporatii.

      818
    • Eu nu vreau si aia si aia. Vreau acelasi lucru pe care il vrei si tu. Alaptezi la fel cum alapteaza o gramada de mame, cu Aptamil. La fel cum a alaptat si mama mea cand s-a intors la 3 luni inapoi la munca. Asta e non problema. Pai daca exista posibilitatea ca maternalul sa fie asa mana cereasca de ce sa nu beneficieze si barbatii de oportunitatea asta exceptionala pe care o folosim ca argument pentru a argumenta o situatie generala. Nu ma astept la absolut nimic de la angajator si de la societate, inteleg ca este un standard dublu care se aplica femeilor care trebuie sa aiba asteptari diferite pentru ca au organele sexuale pe dinauntru. Nu mi-ai raspuns la intrebare. Ti-i naste nevasta, tu stai cu fiecare in CIC de trei ori si cand te intorci nu ai suparari si frustrari din astea ca locul tau e ocupat de altcineva. E posibil sa dureze ceva timp la fiecare copil sa revii cat de cat aproape si de abilitatile si de pozitia anterioara. Intrii apoi de fiecare data inapoi in CIC si o iei de la capat. No biggie. Oricum e o cursa de soareci si doar incearca societatea sa te convinga ca tu vrei cariera si sa iti folosesti creierul. Deal? Nu? Da de ce? Uite, de aia se duce natalitatea in cap, ca esti tu egoist si hedonist si ai asteptari setate gresit….

      Indecis. Tu ce zici?3111
    • Deci tu vrei sa o sugem noi pt simplul fapt ca tie ti-a bagat propaganda in cap ca si femeile trebuie sa aduca banul gros in casa nu doar barbatii, doar ca barbatii nu nasc, iar alaptatul cu aptamil de la 3 luni … eu stiam ca ajuta sistemul imunitar al copilului daca e alaptat natural (sigur in masura in care exista posibilitatea asta), dar ok daca tu prioritizezi posturile de conducere si maririle in fata copilului.
      Sa nu mai zic ca verbal nu recunoaste nimeni, dar barbatii care raman acasa in concediu de paternitate sunt vazuti de societate ca si cand ar trebui sa isi taie oole sa le arunce la gunoi.”wow ce atragator e un barbat care il intretine femeia” nu a zis nimeni niciodata.
      Si apropo de asta se feresc barbatii de femeile de cariera. Ca nu stiu cand sa se opreasca dupa alergat dupa bani. Acel grind devine parte din ele si niciodata cat castiga nu e de ajuns.

      Indecis. Tu ce zici?1533
    • Hahahahahahahahahahahaahahahahahah

      O, dar mare boss, stai asa, cum adica sa o sugeti? Ca stati acasa cu copilul in loc de mama? Eu credeam ca ” Ca barbat de exemplu, dezavantajul e ca iti petreci mai putin timp cu copilul decat mama cand e mic.” Acum asta inseamna ca o sugeti? Eu voiam sa te ajut cu nevoia asta ca prea asa ca e un „dezavantaj” major pentru care sufereai.

      Aahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahhaahahahhaahahahhaha.

      Ajuta sistemul imunitar sa alaptezi cat mai mult. Se poate alapta si pana la 4 5 ani. De acord sa se prelungeasca CIC pt mamele care alapteaza pana la 4 5 ani? Ca ajuta la sistemul imunitar am auzit.

      „Dar ok daca tu prioritizezi posturile de conducere si maririle in fata copilului.” Nu coae. Eu am crescut doi copii si mi-am asumat toate muile pe care mi le da societatea pentru ca am indraznit sa fac copii. Tu in schimb cand esti pus in situatia de face acelasi lucri o arzi cu da de ce sa o sugem noi. Tu prioritizezi cariera ta in fata carierei nevesti-tii pentru ca stii ca ea nu ar gandi vreodata ca tine. Ca e obisnuita „sa o suga” cum atat de dragutz te-ai exprimat.

      Barbatii care raman acasa in concediu de paternitate sunt vazuti de societate ca si cand ar trebui sa isi taie oole sa le arunce la gunoi.”wow ce atragator e un barbat care il intretine femeia” nu a zis nimeni niciodata.

      Asta a fost maxima tre sa recunosc. Ba, stii cine zice asta mereu constant? Femeile boss. Alea care fac diferenta intre posesori de p00la si barbati.

      Hai multa sanatate si mersi pentru portia de ras.

      Indecis. Tu ce zici?3716
    • @Car și cine te oprește să-ți iei nevastă ”neurbană”, fără carieră și să aduci tu toți banii?!

      nu uita, la divorț tre’ să-i dai și ei ceva (ei, pe persoană fizică, nu pensia alimentară a copiilor), la bătrânețe tre’ să-i asiguri niște bani ”de pensie”, că ai vrut nevastă neurbană și fără carieră.

      171
    • @Andrei, ”Ok, că proporțiile sunt poate altfel acum față de acum 100 de ani dar acum 100 de ani aveau și mai puține posibilități de a-și manifesta dorințele.” puține cuvinte mai adevărate s-au scris pe blogul ăsta. :)
      și a mai scris cineva, poate tu, n-am reținut, parafrazez: poate acum este situația reală, poate copiii de până acum s-au datorat lipsei de contracepție și presiunii sociale, și cele de acum sunt dorințele reale ale femeilor, dorințe pe care până acum n-au putut să le exprime/impună.

      @N, ok, trebuie să faci compromisuri, de acord. dar care este problema ta că Maricica nu vrea să facă acele compromisuri pe care nu vrei nici tu să le faci?

      tu nu vrei să le faci, ea nu vrea să le facă, și totuși problema e la ea, nu și la tine. nice!

      160
  9. Inca 50% din discutie ar trebui sa fie despre reducerea birocratiei.

    Comentariu apreciat.303
  10. de ce a intrat comentariul meu in moderare?

    413
  11. nicio*

    29
  12. O sa vin eu cu parerea nepopulara.
    Asta cu luminile aprinse nu reflecta realitatea. Daca ala in casa are draperiile trase tu nu vezi lumina. Sa vina cu date concrete si nu cu abureli. Blocul x,y,z au 1/3 locatari pt ca am am date de la administratie, nu de le un barbos de pe un acoperis sau ce ti se pare cand treci cu masina prin oras.
    Eu am mai multe apartamente noi si toate le-am inchiriat rapid. Blocurile sunt si in oras si in porumb si au 80-90% rata de ocupare.
    Da, va dau dreptate ca se construieste ampulea si ar trebui mai multe gradinite/scoli/parcuri/magazine/etc dar complexurile de apartamente nu sunt goale.
    Si nu e New York sa zicem sa spele un chinez banii sa zicem si sa dea milioane pe un ap si sa-l tina neinchiriat ca il doare-n paula de cateva mii pe luna. Romulanul ce are un ban deoparte si se hotaraste sa-l investeasca intr-un ap nou de 70k-90k de euro cat sunt acum le inchiriaza si nu le tine goale.

    Indecis. Tu ce zici?1619
    • Asta am observat si eu când am venit într-o zi mai târziu acasă si știam că sunt copiii acolo că abia vorbisem cu ei la tel, totusi de afară nu se vedea urmă de lumină. Era un televizor deschis, dar nu se vedea. Si cred ca seara majoritatea oamenilor care sunt acasă se uită la tv, nu cos goblen, iar lumina o mai aprind doar la baie, iar aia n-are geam. Verificați mai bine listele de întreținere pentru o idee mai clară cu privire la gradul de ocupare. La mine la bloc, complex nou in București, cel mai oribil soi de open space, de ala de intri de afară direct in sufragerie si ai si bucătăria pe un perete, nu mai e nimic de vânzare de la dezvoltator, la revanzare cele de 4 camere, care s-au dat cu 160k, se dau acum cu 200-240, ba chiar s-a dat unul si cu 320k, mobilat cu designer

      1415
    • Romanii mai tineri (sau ma rog, sub 50) au descoperit 2 chestii: draperii blackout si lumina ambientala (adica veioze, benzi LED, lampi de veghe). Nu se mai sta cu o lustra principala la blana ca pe vremuri (vremuri anii ’90 – inceput de 2000). Altii au si rolete opace. Deci s-a cam terminat cu dat seama clar, din afara, daca e activitate intr-un apartament sau nu. Valabil si invers cu orice produce lumini slabe, pot da impresia ca e cineva acasa chiar daca nu e.

      212
  13. Volumul cel mai mare de cheltuieli e generat de copii. Mâncare, educație. Copii care au doar o activitate extrașcolară (fac sport), care au haine de aceeași mărime, deci și le mai împart între ei, copii care sunt la școala publică. Până și vacanțele devin un lux de la 2 copii în sus. Este foarte, foarte greu. Nu m-am gândit o clipă când am făcut copiii la cum m-ar putea ajuta statul. La primul copil am avut indemnizația minimă de 1000 de lei, am prins legea aia”minunată” care îți plafona indemnizatia la suma minimă care nu reflecta veniturile realizate anterior, dacă optai pentru a sta 2 ani acasă cu copilul. Am ales 2 sa stau 2 ani.

    Dar ca în prezent…Nimic, nicio facilitate. Si nu mă refer la bani. Ci la baze sportive cu acces gratuit, școli decente in care sa nu se învețe in 2-3 schimburi, număr suficient de creșe, școli cu programe after school subvenționate, facilități fiscale pentru femeile cu copii care chiar lucrează 4 ore. Statul mă constrânge cal pe lângă alte taxe sa imi platesc salariu de 8 ore, desi eu lucrez 4…si contribuțiile sociale aferente tot pentru 8 ore. Și multe alte lipsuri si aberații.

    Comentariu apreciat.791
  14. Solutia e simpla, ….. Gigi Marga!

    23
  15. Am sa incerc din nou sa ma exprim: imobiliarele si infrastructura nu sunt probleme de baza ale natalitatii negative. E nevoie de o societate iubitoare, cu membri care se respecta si care isi doresc reciproc compania si cooperarea. Cand ma duc la un spital primul lucru de care imi pasa e calitatea medicilor si atitudinea fata de mine, nu ultima aparatura. Daca voi cauta o scoala e dedicatia si pregatirea profesorilor nu calculatoare cat mai noi si aer conditionat. Daca vreau copii, am nevoie de oameni in jurul meu care sa ma ajute sa cresc acei copii fara sa ma faca sa ma simt ca ultimul….
    E timpul sa recunoastem ca poate nu prea ne placem. Avem nevoie de un model de societate mai uman. Si dovada e faptul ca imigrantii ajung tot la nivelul natalitatii vestice dupa 2-3 generatii. Iran a scazut de la 10 copii la 2 copii pe femeie in mai putin de 20 de ani. Doar Africa a ramas cu o natalitate ridicata, dar vor ajunge si ei acolo.

    Comentariu apreciat.4411
    • Nu mai vrem copii pt ca, de multe ori, suntem noi niște copii răzgâiați și nu ne-am săturat încă de satisfacerea capriciilor noastre.

      Nu care cumva să ne deranjeze vreun plod, al nostru sau al altuia.

      Egocentrismul, egoismul se văd în fiecare zi, chiar pe blog aici: eu vreau, eu știu, eu fac mai bine, băgați-mă în seamă și respectați-mi drepturile și nevoile. Ale mele, despre ale voastre mai vedem pe urmă…

      Indecis. Tu ce zici?1821
    • Lor le este groaza sa urce cu vecinul in lift că vor trebui să facă conversație și tu vorbești de societate iubitoare și căutarea companiei…

      43
  16. Nu toată lumea trebuie să facă copii. Văd zilnic pe grupurile de mămici părinți tembeli care nu ar trebui să se înmulțească. Nu mai trăim vremurile în care trebuie să fim mulți ca să fim productivi

    Comentariu apreciat.538
    • this is some dumb shit right here.
      ai nevoie de măturători, de livratori, de chelneri, de săpători de șanțuri.

    • Vali, nu pot să îți dau reply ție așa că imi dau tot mie. Șanțurile se sapă mecanizat, cu mătura s-ar da mecanizat dar am avea și noi drumuri drepte. Sau drumuri in general.
      Fiecare om trebuie să își aduca aportul in societate, la noi sunt ff mulți oameni fără ocupație. Hai mai întâi să le dăm de muncă celor neocupati apoi să ne apucăm de facut copii. Pe care nu avem unde sa îi ducem dacă vrem să mergem și noi la muncă (creșă, grădiniță, știți dansul). In Brașov e crunt cu locurile in creșe și grădinițe, am auzit că e la fel si la școală dar încă nu am ajuns acolo. Deci de ce să fim mulți? Daca nici ăștia care suntem deja nu aducem un beneficiu societății?

      Comentariu apreciat.293
    • Oi fi avea tu nevoie, dar toti parintii de potentiali maturatori o sa vada viitori astrofizicieni la NASA in ei. Asa ca maturatorul o sa stea acasa pe ajutoare sociale (in cel mai bun caz).

      103
  17. Atata timp cat standardul de viata in cuplu scade odata cu aparitia unui copil, nu toata lumea o sa se inghesuie sa procreeze.
    Restul sunt discutii in secundar, dar asta este principalul motiv pentru care natalitatea se duce la vale. Desigur exclud cazurile de infertilitate unde este o adevarata drama…

    Comentariu apreciat.374
    • NOU
      #96

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1054
    • @alexnicolae
      Principala ta greseala este ca nu intelegi o chestie simpla, fiecare are un standard de viata diferit la care se raporteaza. Pentru unii inseamna casa mare si spatioasa, pentru altii schimbat masina la 5 ani, pentru altii 2-3 vacante minim pe an, pentru altii o escapada fara sa auda copilul cum plange. Si astea doar ce imi vin in cap asa la o prima strigare.
      In momentul in care ai un copil toate astea de mai sus cad pe locul doi. Sigur daca esti din vreo familie aristocrata iti permiti bona si alte cele, dar pentru 90% din populatie asta nu se intampla. Dupa asta apar problemele clasice scoala la care il trimiti, ce activitati iti doresti sa faca, inerente temeri specifice varstei.
      Toate, dar toate astea inseamna pentru multi stres in plus si nu numai. Unii le gestioneaza altii aleg calea divortului si uite asa inca alte cateva complicatii la pachet.
      Daca doar banii ar fi fost problema sunt sigur ca audienta acestui blog ar fi rezolvat problema natalitatii de mult prin conceperea/adoptarea a 3-4 copii, insa nu doar asta problema…

      Comentariu apreciat.444
    • „Principala ta greseala este ca nu intelegi o chestie simpla, fiecare are un standard de viata diferit la care se raporteaza”

      Mai intai, ca sa fie clar: fiecare alege cum isi doreste sa traiasca, cu sau fara copii.
      Ce as vrea eu sa spun pentru cei mai tineri (eu fiind batran dupa standardul blogului) e cam asa: luati decizia de a nu avea copii strict pe baza considerentului „nu imi doresc copii de niciun fel, nu ii suport si cu asta basta”

      Altfel: uitati de tabele Excel cu calcule care iti arata ca ai nevoie de minim 25.000 de euro in primul an de nastere si de minim o jumatate de milion ca sa cresti pana la 20 de ani. Sunt pur si simplu exagerari.

      Si doi: vad pe aici ca mai toti se raporteaza la cresterea unui copil ca la o nesfarsita vale a plangerii: pierd pozitia de sef/sefa cand sunt in concediu, cresc dramatic cheltuielile, nu mai am 2 concedii pe an si 4 city-break-uri, nu mai schimb masina la 5 ani, plange ala mic cand vreau sa dorm, e o misiune imposibila sa ii gasesc o scoala buna, etc. Alte exagerari, zic eu, trebuie sa privesti toate astea mai relaxat. Cand trag linie dupa 20 de ani, eu vad un „castig” urias in calitatea vietii mele. Nici macar financiar nu cred ca am pierdut: am fost mult mai concentrat si am stiut mult mai bine ce am de facut, dupa ce s-au nascut copiii. Lucru valabil deatfel si pentru sotie, nu doar pentru mine.

      Si pana la urma, cate masini, apartemente, city-break-uri, vacante si iesiri in cluburi/restaurante poti sa bagi ca sa fii fericit? La asta se rezuma ce e important in viata asta? Nu risti sa ajungi la o varsta in care sa iti dai seama ca ai cam exagerat cu partea asta si ca nu mai ai mare lucru de facut?

      Scuze daca deranjez pe cineva. Dar am zis sa vada aia de sunt la inceput de drum si un alt punct de vedere, minoritar pe aici, din cate vad eu.

      Indecis. Tu ce zici?1714
  18. Mai usor cu Zeihan pe scari pentru ca este usor sa faci analize demografice mai ales despre scaderea populatiei cand tu nu ai copii, el adica.
    El lauda demografia din state dar acolo creste pe baza imigratiei si a unor oameni fara prea multa scoala care fac copii din reflex. Nici acolo nu se inghesuie clasa mijlocie sa produca mai mult de 2 copii, pentru a este foarte scump si vrei sa mai si traiesti.
    Nu avem ce sa „reparam” in sensul de sporire a populatiei pentru ca suntem intr-o spirala care da in gard: mai multi oameni care produc mai eficient => mai multi care sa consume => circle back. Pana unde / cand? Traim intr-o lume finita ca spatiu.
    Daca este asa analist si profet eu as vrea sa aud niste solutii. Repet e usor sa predici ca vai populatia si structura ei se deterioreaza (imbatraneste) cand tu nu ai copii si te doare la basca. „Canadian style scale emigration” … daca emigrantii nu sunt ca populatia nativa, nu ii agreaza nimeni niciunde in lume, decat in timp.
    Iarasi analizo-profetiile lui cu fabrici / locuri de munca si energie ieftina sunt spuse de unu care a facut exact ca Europa (externalizat): traieste undeva in rural langa Denver. Deci vrea la aer curat , fara poluare si densitate mica a populatiei in jurul lui dar sa aiba totusi confortul unui oras mare cu aeroport international langa el la 1 ora cu masina. Replica lui pe care o tot repeta „we’ll have to make / build it ourselves” legat de bunuri se refera sa aducem productia din Asia in, oh nu in state ci in Mexic.
    Si eu ii urmaresc comentariile si analizele dar are si el multe cu apa e uda. Eu as vrea de la toti analistii astia si varianta „eu as face asa daca as fi in office”

    175
  19. Pana acum cativa ani venea sfarsitu lumii din cauza suprapopularii planetei. Eram ca ursii in padure, pre multi pentru prea putin spatiu. Acum aflu ca vine sfarsitul lumii pt ca depopulare. Eu ce sa mai inteleg din acest conflict escatologic.

    In alta ordine de idei imobiliarele nu prea or sa scada unde vor sa traiasca oameni.

    Comentariu apreciat.437
    • Da, îmi aduc și eu aminte de panica aia generală cu „valeu, suntem prea mulți pe planetă” in care eram informați periodic dacă nu zilnic cu cât ne-am mai înmulțit in ultimul timp. Și aici îmi dă și mie cu virgulă. Suntem mulți, clar prea mulți pentru resurse, climă, mediu, biosferă. Dacă continuăm să ne înmulțim, ne va fi mai bine sau mai rău? Fac doi copii ca să aibă copiii lui Iohannis votanți (ups, scuzați, ăla nu s-a înmulțit, să zicem Ponta), in ce lume vor trăi ei, cu ce standard de viață, in ce climă? După dezastrul ecologic făcut de specia noastră în ultimele secole, n-ar fi mai bine să tragem frâna de mână la înmulțit? Sau să lăsăm lucrurile să se întâmple, pentru că chiar se întâmplă și să le considerăm autoreglare? Poate așa se autoreglează planeta și generațiile viitoare vor avea un mediu benefic in continuare, fiind mai puțini. Asta dacă nu suntem obsedați că n-are cine să ne livreze comanda prin Glovo.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • NOU
      #102

      dispar desteptii bogati, se inmultesc necontrolat idiotii saraki. tu ce-ai inteles?

      156
    • Nu, Jiji, dacă ești bogat nu ești automat și deștept, dacă ești sărac nu ești idiot by default. Dacă bogații se înmulțesc, săracii se vor înmulți in continuare, per total ies mai mulți oameni oricum. Matematica e aia care e. Da, știu, pământul românesc trebuie să rămână al românilor, bla-bla. Dar dacă niste săraci defavorizați (din ăia isteți care n-au nicio șansă în țara mizerabilă in care s-au născut și pe care ii plângem pe Facebook cu lacrimi de crocodil) vor avea șansa la o viață mai bună fără să cerșească donații de la favorizații planetei, eu mă bucur. Că sunt aceeași specie cu noi, mm de ipocrizie.

      186
    • Corect, ultima ta fraza e super-punctul pe i. Fie ca crestem/scadem ca populatie, asta o sa fie doar instrument de panica la nivel de discurs public. Conteaza in principiu locurile unde oamenii vor (si e confortabil/sigur) sa stea. Si acolo, si in general in lumea civilizata, tendinta e sa se stea tot mai izolati. In MP mai multi, SI mai putine persoane (tranzitia de la familia extinsa > familia nucleara si chiar la formele mai noi de familie, single-parent, cupluri fara copii, persoane singure si altele). Deci da, nevoia de mai multe imobiliare ramane high, cel putin in zone dezirabile.

      81
  20. Zoso esti mare … imi respingi repetat comentariul pentru ca il contrazic pe Zeihan
    Stiu, stiu o sa zici ca sunt prost

    101
  21. Ce conteaza totalul atata timp cat orasele mari se tot aglomereaza?

    83
  22. Problema e rezolvata deja prim imigratie, practic e solutia care amana problema cat sa nu mai conteze pentru cei care sunt la conducere.

    Cati ne lipsesc? 100k? Pai daca noi putem aduce 200k maine… de ce ne-ar pasa? Neamul romanesc? Ce?

    Nu ai cum sa gasesti o solutie de bun simt, practic populatia bubuie cat timp e saracie… iar tu nu vrei saracie, nu aici… asa ca nu ai cum sa cresti demografic.

    195
    • „Problema e rezolvata deja prim imigratie” exact, problema e ca imigrantii vin din societati mai putin tolerante, educate, fierte pe egalitatea intre sexe si idei progresiste, nu mai zic igiena.
      Acum vedem mai des livratori mergand cu bicicleta pe trotuar si chiar claxonand pietonii. Deocamdata putem zice ca e ok asiaticii veniti in Romania par cuminti. Deocamdata.

      183
    • Doamne cum era anul trecut, într-o zi liberă, în zona Omonia din Atena…erau ieșiți toți pe stradă, se drogau, se îmbătau, secertau, se băteau…zombie land era pe acolo…

      134
    • @N logica e simpla de tot, atat timp cat ai astfel de oameni in tara poti pasa orice vina pe ei… e mizerie in oras, pai e de la ei, nicidecum ca e salubrizarea proasta si asa mai departe.

      Ar trebui sa fim super naivi sa credem ca lucrurile astea la nivel micro pot influenta idei macro, atat ca e super usor de prostit lumea… pentru Romania influxul de asiatici e mana cereasca, daca n-am avea un BOR atat de idiot, am putea sa realizam mai mult decat am realizat in secolul 20 in cateva decenii…

      Avem avantajul ca banii multi sunt in vest si toti care n-ar avea ce cauta intr-o societate din Vest aleg sa mearga acolo, aici vin doar cei care au chef de lucru si nu pot ajunge in vest… de ceilalti.

      Problema majora este ca atat timp cat avem analfabeti cu iq din 2 cifre in structurile superioare a statului, oameni care n-au realizat nimic in viata lui, repetentii clasei… ei nu pot vedea mai departe de papucul din fata lor.

      610
    • @N

      E ok pana se schimba balanta numarului si vine populismul din partea lor, atunci o sa te manaance ca in china. ceea ce nu e rau, o meritati.

      103
    • @Claudiu, asta zic. vedem atunci, doar ca noi o sa fim pensionari :)))

      31
    • „Cati ne lipsesc? 100k? Pai daca noi putem aduce 200k maine”

      Mai toate liceele bune din urbanul mare sunt asaltate de oferte din partea facultatilor din afara. Si se pleaca masiv. Pierzi zeci de mii de tineri bine educati si bine integrati in societate si bagi in schimbi zeci/sute de mii de nepalezi, care, cel putin la prima generatie , nu pot face decat munci foarte slab calificate

      Asta ti se pare solutia?

      101
  23. pentru ca e o problema doar pentru clasa de mijloc si noi nu avem una

    94
  24. Ce o să se întâmple cu Germania după ce o sa ajungă la 70mil loc de la 80? Sau cu UK când or să aibă 50 de la 65? Sau Austria care o să aibă 8 mil in loc de 10? Nimic! Economia pe termen lung o să crească iar lipsa forței de muncă o sa fie înlocuită de ai și automatizări. De ce țări cu 100mil locuitori au pib-ul apropiat de țări cu 10 mil locuitori (Dk, Ch, Au)? Pt că nu nr locuitorilor contează ci pregătirea lor și capitalul disponibil. Din fericire capital există în vest dar din păcate calitatea capitalului uman este in scadere și nu din cauza migrației sau a scăderii natalității…

    225
    • Calitatea capitalului uman e în scădere din multe cauze. Sectorul privat absoarbe mulți oameni care ar fi fost cadre didactice talentate. Și în locul lor vin oameni mai slab pregătiți și lipsiți de interes.

      Ori în lipsa unui IQ bun de la mama natură și a unor părinți înstăriți, de multi elevi se alege praful într-un asemenea mediu.

      Și tot va fi în scădere din cauza automatizărilor. Pentru că în situația în care ai de ales între a da $10,000,000 pe un AI infinit replicabil sau pe creșterea a 10 copii până devin absolvenți de facultate, mulți vor alege AI-ul.

      113
    • țările alea cu 100 mil iti produc chestii pe care ăia din țara ta nu vor.

  25. Domnu’ Zeihan şi alții: problema se rezolvă prin imigrație dacă se acoperă partea de „taxation”, aia care face roata să se învârtă. Adică 18+ care să pună osul la treabă. Eu unul, dacă mă uit la experimentele de prin Europa din ultimii ani, nu văd aşa ceva. Măcar românii, polonezii, când au emigrat masiv în anii 90, se duceau să muncească.

    Comentariu apreciat.250
    • In anii 90 au fost importati cu scopul ala in minte, sa munceasca. Acum nu mai au acest scop. Scopul e implementarea comunismului. Revolutia comunista a fost gandita de la inceput sa se petreaca in cea mai evoluata societate. Lenin, imediat dupa ce a dat lovitura de stat, chiar a vrut sa treaca Rusia la capitalism si sa astepte ca adevarata revolutie comunista sa sa intample in Germania ca aia era cea mai evoluata tara.

      920
    • E logica treaba. Comunismul presupune impartirea produsului industrial intre cei ce il produc. Nu ai cum sa ai comunism unde nu ai productie si industrie.

      De aia trebuia sa inceapa prima data la cei care aveau cea mai tare industrie, in Germania.

      Cam de aia tarile alea avansate nu vor industrie, ca nu vor comunism. de aia se duc oameni din lumea a 3a, ca sa fie nevoie de industrie si comunism.

      16
  26. Poate asa vom avea si noi sanse la urmatoarele turnee finale, if you know what I mean…😅

    104
    • e greu sa aduci africani, să îi naturalizezi, să îi înveți să le placă ciorba de perișoare și brânza de oaie…

  27. Zeihan face o eroare fundamentală: sa imporți populatie in etno-state nu e acelasi lucru cu a importa in state de imigranti precum SUA.

    80
  28. E foarte mult de discutat, dar in final se rezuma oricum la comfort.

    Faci copii daca e comfortabil sa ii cresti.
    Nu e musai sa fii de 185cm sai sau ai BMW ca sa iti faci o familie, dar atentie la asteptarile create de media vs realitate.

    Problema cea mai mare o reprezinta lipsa infrastructurii prietenoase cu familia.
    – locuinte incapatoare
    – acces facil la educatie
    – costul vietii

    La noi, toate sunt pe butuci:
    – imobiliare inghesuite
    – lipsa infrastructura de tot felul
    – sanatate
    – educatie
    etc

    Toate acestea te descurajeaza si devine extrem de obositor sa faci mai mult de un copil.

    Comentariu apreciat.411
  29. Pfoai, ce romane se scriu azi in formularul de comentarii.

    83
  30. Urmăresc comunicatele INS pe subiect în fiecare lună, începând cu 2013. În perioada 2014-2019 a fost o creștere anuală constantă – chiar dacă foarte ușoară – a natalității. În 2020 s-a oprit creșterea, a fost o ușoară scădere, cauzată probabil de apariția pandemiei în luna martie, care a afectat natalitatea din decembrie 2020 Apoi a continuat să scadă ușor în 2021, cu vreo 1%, probabil din același motiv. Prăbușirea a venit în 2022, scădere cu vreo 8-9%, a continuat în 2023, cu o scădere adițuonală de încă 8-9%, și continuă și în 2024, cu vreo 5% până în momentul ăsta. Singura explicație obiectivă pe care o văd are legărură cu ceva ce s-a întâmplat pe parcursul anului 2021, dar cu efect întârziat pe 2022 (mai exact, cu nouă luni delay, cât durează o sarcină). Numai că nu pot spune chestia care s-a întâmplat în 2021 fără să fiu băgat la conspiraționiști.

    12
  31. Sa vedem cu importul de cetateni…

    Se configureaza o coalitie de extrema dreapta la varful UE iar principalul mesaj e fix stoparea migratiei.

    63
  32. Buna ziua – adaug si eu inca o metoda „stiintifica” de analiza a gradului de ocupare a blocurilor, a functionat bine pe blocurile noi din orasul meu, si functioneaza chiar si in timpul zilei, cand nu te poti lua dupa becuri – privitul la balcoane, daca exista plante vii sau rufe la uscat :D

    33
    • am un balcon tâmpit, nu pot să pun niciun fel de uscător agățat de pereți/tavan. am unul d-la metalic care se întinde, e sub nivelul geamului.

      plante- după câteva încercări sporadice din cauză de cadouri primite (mă cunosc totuși rezonabil de bine), am ajuns la concluzia că a încerca să țin o plantă înseamnă crimă cu premeditare. :)
      pisicul e totuși bine merci de 8+ ani. :)

      91
  33. Un factor foarte important al scaderii demografice e ca divortul a devenit ceva exagerat de la indemana. Nu ma refer aici la divortul pe motive serioase, acela exista si cu zeci de ani in urma, e ceva normal si n-a constituit o problema sociala sau demografica. Ci la asa zisul divort „for no reason” cum e numit in SUA. Ca „s-a plictisit” unul din parteneri si s-a trezit, uneori si dupa zeci de ani de casnicie ca „vrea altceva”. Adica ceva sex la liber cu altcineva sau cu cati apuca, in realitate, indiferent ce pretexte livreaza altora sau sie insusi. Sindromul „iarba pare totdeauna mai verde pe gazonul vecinului”, desi e aproape mereu o iluzie. Asa ca in special femeile (ele sunt 70-80% din initiatoarele unui divort la ora actuala), dar nu numai ele, aleg calea de a schimba partenerul la cel mai mic inconvenient, fara a misca un deget sa imbunatateasca si pastreze relatia existenta. Ori, fara a avea cat decat o siguranta a unei casnicii durabile (ci mai degraba aproape certitudinea incheierii casniciei prin divort), a avea copii devine un risc, pe care aproape nimeni in asemenea conditii nu mai vrea sa si-l asume, ca e barbat sau femeie. Pe langa partea de legislatie, mai e si un trend sustinut de tot felul de asa zisi „psihologi” sau „experti” in relatii, „coaching”, „personal well-being”, a caror pregatire e mai mult ideologica decat stiintifica, in realitate. Ce promoveaza de fapt e egoismul extrem, in care partenerul nu mai e cineva fata de care ai un „commitement”, ci devine un produs de unica folosinta, pe care il arunci la gunoi fara remuscari si il schimbi cu unul nou, la primul inconvenient sau doar din plictiseala..

    811
  34. Cum ne ajuta cresterea populatiei? Suntem pe cale de disparitie? AI-ul si robotii o sa ne ia job-urile (nu imediat dar o sa se intample), o sa fim niste asistati social. Sau e mai cute sa fim echipa completa de trantori?

    21

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)