Cum construiești ce vrei într-o "zonă istorică"

Brașov. Zonă de case, Comisia de Cultură, nivel maxim P+2.

Casă cu grajd și curte mare. A vândut partea din spate, a așteptat să se construiască un rezidențial și apoi a vândut și partea din față. Apartamentele s-au vândut înainte să fie terminat imobilul.

casa-avram-iancu-1 casa-avram-iancu-2 casa-avram-iancu-3 casa-avram-iancu-4 casa-avram-iancu-5

Casă solidă, de cărămidă. Cumpărat. Dărâmat încet. Am trecut recent prin zonă și am văzut că au demolat acoperișul. Acum mai stau un pic și probabil vor dărâma un perete și vor ridica din umeri, motivând că nu se mai poate repara și vor turna un rezidențial acolo.

casa-mihai-viteazul-1 casa-mihai-viteazul-2 casa-mihai-viteazul-3 casa-mihai-viteazul-4 casa-mihai-viteazul-5

Câți oameni trebuie să supravegheze asta? Mulți. Câți oameni există pentru a supraveghea asta? Doi. Un inspector și un arhitect, pe tot județul Brașov.

Când auzim că 1 din 5 angajați lucrează la stat, ni se pare mult. Când auzim că sunt două persoane care au în grijă un județ sau că sunt 60 polițiști la 2 milioane de mașini, ne întrebăm de ce naiba se tot insistă pe birocrația asta și se se recalifică leprele din sistem să treacă dracului la treabă pe teren. Zi de zi. Nu doar cât să cheme presa și să pretindă că muncesc și apoi gata, înapoi la lâncezit.

Revenind la subiect, așa se construiește: cumperi, demolezi încet, să nu bată la ochi, apoi spui că nu se poate reconstrui ce era și faci ce vrei tu acolo. Și legea e făcută ca să fie bine și pentru constructor, și pentru inspector, dacă mă înțelegeți. ȘPAGĂ, vorbesc de șpagă. Care e mai multă decât un avocat, dar mai puțină decât amenda.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Tu vrei ca tanti Vasilica de la primarie, care de 30 de ani sta pe acelasi scaun incat s-a imprimat forma curului si care tocmai cand ajungi tu la ghiseu incepe sa ii povesteasca lui tanti Mioara de langa ea despre cum aseara au facut scandal vecinii de la 3, sa se recalifice si sa treaca la munca pe teren?
    Mwhahahaha!!

    00
  2. In Cluj se face altfel: cumperi casa monument istoric, faci proiect de consolidare, cand o consolidezi sapi mai adanc decat trebuie si dai cu cupa in fundatie pana se inclina casa. Casa este pericol public si trebuie demolata. Voala! se mai pot face niste blocuri: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/o-casa-se-prabuseste-in-andrei-muresanu-fotovideo–120144.html

    00
  3. am vazut in poze 3 cotețe care nu aveau nici o valoare pentru nimeni si dumnezeu e multumit acuma ca s-au dus la el sus.

    00
  4. Aia 2 de care zici te-au gasit pe tine sa te amendeze?

    Pai si-au facut norma. Ce vrei?

    Oricum arata dragut rezidentialul, se potriveste perfect zonei. Au si integrat foarte fain proiectele, vin manusa, de zici ca au fost gandite ase.

    00
  5. Ok, lege , zona istorica , inteleg. Dar daca ma intrebi pe mine, rezidentialul ala arata mai bine acolo decat casa aia cu grajd. Chiar si renovata, gospodaria aia, tot nu mi se pare cine-stie-ce valoare estetica.
    Eu o inteleg pe aia cu monumente istorice si stil arhitectural, dar sa fie chestii de valoare, acum, daca strabunii nostri traiau in pesteri nu cred ca ar trebui sa insistam pe asta . Exagerez desigur, casele alea sunt decente pe langa alte cladiri de „importanta istorica” din Oltenia, gen, dar comparativ cu chestiile pe care le vezi prin zone istorice ale unor orase mai pitoresti, ba chiar cu alte case din Brasov, mi se par doar case demolabile.
    Problema e, daca e vreuna, cu ala care i-a dat autorizatie de P+2+M. Nu mi se pare chiar nesimtit. Poate pentru ca compar cu Bucuresti.
    Sa zicem ca ar putea impune ceva elemente de stil de fatada, daca vor sa se incadreze intr-un anume registru, altfel e ok.

    00
  6. 2 nu zic putini, dar cat se construieste in brasov sunt , 10-20 de santiere? 100? doi oameni pot verifica 100 de santiere in 365 de zile eu zic ca e rezonabil, plusu amenzile de rigoare. in 2 oameni. gresesc?

    00
    • sunt sute de șantiere, cel puțin la marginea orașului.

    • Si ziua de lucru este de 8 ore. un control de 4 ore pe santier = 2 santiere/zi = 10 santiere pe saptamana = 40 santiere pe luna.

      Teoretic, 2 oameni cu activite exclusiv de teren ar trebui sa ajunga.

      00
    • şi dacă cumva, ferească sfântul, vreunul dintre cei 2 se înbolnăveşte, sau poate mai are şi nesimţirea să aibă concediu de odihnă 2 săpt. pe an?

      00
  7. LOL. În schimb, bine că te-au găsit pe tine, că dădeai cu var pe-un perete.

  8. cu „investitori” din categoria asta nu faci fatza decat cu o lege ca aia pentru protectia brugge-lui, adica pe o raza de (numaistiucati) km nu ai voie sa contruiesti nimic mai inalt decat turnul primariei (monument istoric, medieval). bine, in romania primaria si-ar da singura aprobare sa isi construiasca un turn egal cu un p+20 si s-ar duce totul pe copca….
    bo$$, a propos de cum e facuta birocratia si cum nu sunt niciodata oameni unde trebuie, iata o legenda care circula printre amatorii de true crime din romania zice asa:
    in timpul cercetarilor la cazul „omul cu ciocanul”, procurorul Ciacanica a devenit o figura nepopulara. A mers sa vada de ce nu reuseau niste oameni sa il gaseasca pe faptas si dupa ce i-a intrebat ce probe au adunat pana in momantul respectiv ar fi spus: to’arashi, la treaba va rog, prelevarea de probe se face pe teren, nu in birouri.
    sincer, am auzit-o si ca true story si ca legenda, dar io la scoala am invatat ca in orice legenda exista un sabure de adevar.

    00
  9. Sunt tari ( Elvetia , Germania) in care un cetatean care reclama o infractiune ce se confirma primste procent din amenda.

    Poate ar merge si la noi am avea 20000000 de politisti voluntari

    00
  10. Sa-l intrebe cineva si pe Michael Schmidt (proprietarul Automobile Bavaria) daca vrea sa afle astfel de detalii. El stie foarte bine cum e cu legislatia in domeniul caselor de patrimoniului. A facut fix la fel cu casa parohiala a sasilor din Crit (com Bunesti). A pus mana pe cladire cu promisiunea de reconsolidare dar a ordonat muncitorii sa sape langa fundatie pana cand casa s-a prabusit. Ulterior, a ridicat o minune de pensiune in locul celei vechi. (e frumoasa ce-i drept si e facuta aproape identic cu ce a daramat doar ca folosind mult beton – Casa Kraus)

    00
  11. Prea multe case de 2 lei au fost declarate monumente istorice si multe dintre ele sunt impractice/degradate/insalubre/etc. Si desi e terenul tau si vrei sa construiesti ceva decent nu poti pt ca legea nu te lasa. Legea trebuie revizuita din 2 puncte de vedere: casa ar trebui sa fie ceva mare si interesant ca sa fie istorica si/sau as obliga constructorii ca in zonele istorice sa construiasca intr-un stil arhitectonic ce sa fie apropiat de ce se construia inainte. Sa faca o casa boiereasca pe stil vechi nu doar un cub infect si vopsit tipator.

    00
  12. Daca 20% din angajati lucreaza la stat atunci cel putin 25% din ei sint acolo pe posturi luate cu spaga sau politic, deci nu au nici o treaba cu munca aia josnica ci, cu banii si spaga pe care o asteapta.
    Exemplu din inspectorat scolar: pt schimbare post aveau „metodologii” pina ieri.Dar de nu se stie cind s-a schimbat legea, nimeni nu a infirmat oficial, nimeni nu stie nimic decit atunci cind ajungi cu dosarul la depunere si iti arunca in nas ca „ce veniti acum cu asa ceva ca nu mai este valabil”.Wtf???
    Ei, de ieri de la ora 15 si pina azi la ora 8 s-a modificat modificare si se pot depune dosarele.
    Cum ma-sa s-a facut asta si cine draq stie de ada ceva daca nu doar şpăguiții?
    Asa ca, sa suga kariciu astia de stat degeaba.

    00
  13. Da dacă verifici cu Google Map ce are? Durează niște ani în plus dar cel puțin stai liniștit la birou!

    00
  14. NOU
    #21

    Inca nu te-ai prins ca te-au gasit pe tine doar pentru ca ai ‘dujmani’ ? Nici nu cred ca e vorba doar de spaga, ci de PCR.

    Btw, aia cu blocu’, au facut vreun loc de parcare ? exista vreo HCL in care sa se prevada asta ?

    00
  15. Legea e buna (dupa cum ai constatat si tu e chiar prea stricta). Problema se numeste spaga, ce nai mai luoat spaga? Fortza steaua, fortza steaua hei hei

    00
  16. Legea cu monumentele istorice e neconstituionala.
    Nu poate primaria sau oricine altcineva sa iti dicteze ce sa faci cu o construcție.

    De aia nici nu ii da nimeni in judecata pentru ca stiu ca o sa piardă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.