De ce nu se construiesc locuințe sociale în București

Gelu Duminică, de la Fundația de dezvoltare comunitara ÎMPREUNĂ, scrie:

prmb-bani-locuinte-sociale

Corect, decât bani la biserici mai bine la săraci.

Doar că trebuie puși cei 65 milioane în context. Iar contextul este ăsta: Primăria dă 128 milioane euro la RATB și 125 milioane euro la RADET (sursa). Metrorex basculează și ea peste 200 milioane de euro pe an de la Guvern.

Așadar, dacă e să o spunem pe aia dreaptă, primăria nu poate construi locuințe sociale pentru că dă banii pe servicii sociale. 1/4 din buget, mai exact, pentru ca bucureștenii să își permită să locuiască în București.

Sigur, finanțarea transportului în comun nu e singular, asta se întâmplă în toată lumea, dar nu știu de cazuri prin lumea civilizată unde și încălzirea e subvenționată. De aia există termenul de navetist. Nu-ți permiți casă la oraș, te muți la Ploiești, e mai ieftin, și vii cu trenul sau autobuzul. Se rezolvă și problema locativă și se mai eliberează și orașul de blocuri și oameni.

Să depun o cerere la primărie să îmi subvenționeze gazul, să nu mai plătesc 400 lei pe lună, să plătesc jumătate. Ce investiții, căldură, nene! Ce autostrăzi, oricum nu știm să mergem pe ele, mai bune subvențiile…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

 1. „pentru ca bucureștenii să își permită să locuiască în București.”

  O mica corectie, subventiile respective sunt spagi electorale si ale sistemului. Altfel spus primaria are bani dar nu vrea sa-i investeasca, sa repare sau sa dezvolte ceva; vrea doar sa ii sifoneze.

  00
  • inca o mica corectie: pentru ca moldovenii sa isi permita sa locuiasca in Bucuresti

   00
  • Vali, dacă vrei să observi semnele unei societăți ce se duce pe pulă observă cum începe lumea să caute o minoritate sau cineva destul de diferite în care să-și externalizeze frustrările și eșecurile.
   De astia ca Oreste mai sus văd tot mai des în comentarii aici și o să vezi din ce in ce mai mult chiar dacă bucureștenii neaoși au votat Firea cu 2 mâini și un baston.

   00
  • Nu prea mai există bucureșteni neaoși. Ăia get-beget probabil au vreo 80 de ani. O mare parte din bucureștenii actuali i-a adus Ceaușescu de la coada vacii, o altă mare parte foamea din anii 2000 (că în anii 90 migrația a fost invers, de la oraș la țară, până s-au lămurit că nu e chiar o poveste de succes). Dacă ne uităm și doar la Militari Residence, ca să dau un exemplu la îndemână, și tragem cu urechea la accentele vorbite, vedem cât de mare este importul de provinciali. Caută-l la buletin pe ăștia din generația mea sau mai tineri, o să ai o surpriză.

   00
  • @Ionuț

   Graiuri, bă, nu „accente”, mama ei de limbă română!

   00
 2. „Nu-ți permiți casă la oraș, te muți la Ploiești, e mai ieftin, și vii cu trenul sau autobuzul.”

  Renteaza daca stai aproape de gara, si daca destinatia ta din Bucuresti este ori aproape de gara, ori langa metrou, si ajungi fara sa schhimbi.

  Din cand in cand am treaba in zona Auchan Militari. De la Ploiesti (zona centrala) fac cu masina cam 1 ora si 5 minute, si asta inainte sa se finalizeze bucata de centura dintre Chitila si A1.
  Cu trenul fac asa: 15 minute pana la Gara de Sud din Ploiesti, alte 15-20 de minute de stat in gara, 50 de minute cu Inter Regio (pentru ca se merge ca melcul in zona Triaj, si la intrarea in Gara de Nord), apoi 2-3 minute la metrou, schimbat la Eroilor, si inca un pic de mers pe jos. Ajung cu totul la peste 2 ore, din casa pana la destinatie. Deci nu.

  Altfel, Ploiestiul pare un oras pustiu pe langa Bucuresti (desi iata acum avem 2 Starbucks-uri – voi cate aveti la Brasov, saracilor? :D), apartamentele sunt mai ieftine, si sunt si mai putini moldoveni (nu cu mult, dar se simte).

  00
  • aveți mai multe starbucksuri, dar noi am învățat să turnăm betonul drept, nu ca voi :P

  • Si noi stim sa-l turnam drept, dar afara, in lumea civilizata. La noi acasa ne cam bagam puma in el.

   Atata prostie pe metrul patrat ca in orasul asta nu am vazut. Acum ai de sus iar se trag pe c*r sa ma primeasca la a doua audienta. Ii mai las un pic, si ii iau iar la puma. Niste oameni otravitori, care provoaca dureri de stomac. Daca iti spun ce am patit cu administratorul blocului… Genul ala care poate fi eradicat doar cu flammenwerfer.

   00
  • A aparut in presa ca in ploiesti sunt numai moldoveni si poponari. Tu ce ziceai ca esti, leo? ;)

   00
  • @Radu, a treia categorie care nu a aparut in presa: interlop :)

   00
  • @Cip leo e un interlop scapa mereu sapunul pe jos, o fi din cauza gravitatiei

   00
  • Are draptate si Leo. Orice moldovean care merge la bucuresti sta 3 minute si in halta la ploiesti

   00
  • Cand m-am mutat la Bucuresti, am facut naveta cu masina o luna, pe autostrada, pana in Pipera. Faceam sub o ora. Colegii care veneau din Militari sau Drumul Taberei, tot atat faceau…

   00
  • Eu credeam ca Ploiestiul e plin de suedeji.

   00
  • @zoso – N-am stiut ca ai atatia moldoveni printre cititori. Ia uite cum se umfla tărâța in ei! :D

   Pentru curiosii de mai sus: oficial, in acte, sunt de la Buzau, naturalizat ploiestean de la o varsta frageda. Contrar opiniei publice, buzoienii nu sunt moldoveni. :)

   00
  • Practic, tu esti unul din moldovenii din Ploiesti :))

   00
  • Practic, nu. Nu sunt alcoolic, nu ma culc cu rudele, nici macar nu manac shaorma in mijlocul vagonului de clasa I.

   00
  • leo tocmai a recunoscut ca nu e moldovean haha

   deci leo e varianta B/P.

   de unde ejti? din buzău. aha

   00
  • La aia cu shaorma mi-ai dat mat. Ce sa zic, ai dreptate. Nicio printesa n-ar trebui sa vada asa ceva vreodata.

   00
  • @big0ne – Sa vada? Bre, putea de-ti lua auzul, in tot vagonul.

   00
  • bey leo, moldovenii nu merg la clasa intai, mierg pi tren, asa ca ala sau aia care manca saorma la clasa intai tre sa fie vun covrig buzoian fara sare naturalizat ploiestean tigan poponaut ;)

   00
 3. Stii care e problema ? Daca Bucureștiul ar fi condus de cineva din USR sau PNL, tot nu s-ar fi rezolvat aceste lucruri. Nu vad un politician care sa ia taurul de coarne, sa spună ca nu se mai poate asa cu transportul RATB, sa se ofere condiții civilizate nu rapiditate si ieftineala. Sa facem ca in tarile civilizate, se urca prin față prezentând abonamentul sau biletul, dacă urca cineva fără sa composteze atunci nu pleacă autobuzul, daca te grăbești ia taxi-ul sau metroul. Cum ar fi sa se introducă 10 autobuze de genul asta, de test măcar, sa se verifice dacă se scot banii pe aer condiționat si pe motorina.

  Locuințele sociale le-as construi in afara capitalei, pe la Glina. In Iași trăia un fotograf in clădirea Braunstein din centru, nu s-a putut renova clădirea pe bani europeni pentru ca s-a opus acest locatar care refuzase tot ce i-a oferit primăria pentru ca nu este central sau pentru ca va avea vecini suedeji, intre timp, acel imobil nu era racordat la utilități.

  00
  • Palatul Braunstein nici nu se va mai putea renova vreodata. Si nici nu se doreste. Pe sub plasele alea puse de primarie s-au strecurat suedejii inauntru. Imediat ce au fost puse plasele. Daca eu, care ajung in zona de vreo 3 ori pe luna, i-am vazut si auzit, cred ca puteau sa-i vada si inutilii aia de la politia locala macar. Sunt gata sa pariez ca va avea soarta casei din Pacurari pe repede inainte. Cam ca-n zona veche din Constanta!

   00
 4. Toata lumea stie ca gastronomia au inventat-o ungurii. suedejii au inventat ajutorul social

  00
 5. Sa stii ca exista si in alte tari subventii .De exemplu e un canton in Elvetia unde motorina pentru centrale se vinde la alt pret decat motorina auto. E colorata artificial. Daca te prinde cu motorina aia colorata in rezervor, e belea mare. (si da te poate prinde pentru ca la ei exista si controale si functioneaza si un cult al paraciosilor)

  00
  • Nu cumva ai vrut să spui acciză în loc de subvenție?
   Nici în România motorina pentru centrale electrice, vapoare, tractoare nu are accize în ea deci e mai ieftină.

   00
  • Idee de partid: Cultul Paraciosilor nais :)

   00
  • Cum naiba iti verifica motorina din rezervor? O_O

   00
  • Cu bricheta cum a facut un var de-al meu de la tara. A aflat ce-a vrut, mai era benzina

   00
  • In Austria si Germania e la fel, motrina pentru centrale e rosiatica.
   Si nu e bine sa o bagi in rezervor din doua motive: 1) ce ai scris tu, si 2) motoarele moderne stramba din nas, deoarece pt motorina asta nu exista o reglementare exacta privind cifra cetanica minima si in plus are continut mai mare de sulf.

   00
  • @leco

   (si da te poate prinde pentru ca la ei exista si controale si functioneaza si un cult al paraciosilor)

   Elveția, ca mentalitate, percepție, a fost foarte bizară. Cândva, avea cei mai mulți suporteri ai comunsimului, acum sunt mega bogați cu mișmașuri făcute cu băncile, iar acum au atitudinea asta ca turnătorii. În vine nu doar atât, mai sunt și alte chestii.

   00
 6. bucureștiul, prin averea sa, prin popendulația și prin puterea sa, e doar cel mai vizibil.
  în satul meu, de 5000 de oameni, bogat, cu peste 6000 de oameni angajați în firmele de pe teritoriul său, consiliul local tocmai ce a votat o rectificare bugetară pozitivă de 400.000 de lei. 200.000 au mers la vestiarele echipei de fotbal aflată undeva prin divizia județeană. 100.000 au mers la finanțarea zilei satului (cred că a treia pe anul ăsta). ultima sută a mers în creșterile salariale de la primărie. au fost respinse alocări pentru un curs de 500 de lei (cinci sute de lei) pentru ca șoferul microbuzului școlar să aibă toate autorizațiile legale (amânându-se sine die intrarea în legalitate a transportului școlar). propuneri legate de achiziționarea altui microbuz, în condițiile în care cele 2 actuale circulă cu 30 de copii odată, de realizarea canalizării la școală etc. nici măcar nu au intrat pe ordinea de zi (fenomen vechi de ani de zile). satul nu are un cm de asfalt pe ulițe, deși satele din jur, mult mai sărace, au reușit să asfalteze peste tot.

  în fapt, ceea ce se întâmplă la bucurești trebuie multiplicat de cel puțin 10 ori, ca să ne dăm seama de amploarea irosirii nătânge a resurselor.

  00
 7. de la anu’ s-ar putea sa aiba o surpriza
  „În luna aprilie a anului viitor va intra în vigoare legea 196/2006, privind venitul minim de incluziune. Un articol al acestei legi arată că subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, fiecărui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie să aibă contract cu furnizorul de energie termică. ”
  sursa: https://www.economica.net/legea-care-poate-arunca-in-aer-factura-la-caldura_134088.html

  00
 8. Dl. Gelu Duminică e genul de sociolog care scria acu câteva zile că suedejii au inventat gastronomia în România. Aș zice că nu e neapărat un personaj foarte pregătit pentru gândit.

 9. 99% din masa manipulata este formata din oameni cu credinta totala in religie si/sau pensionari, deci DA, se va investi in Biserici si statui cu iz de zei atata timp cat acest trend inca tine.
  Si nu e vorba numai de locuinte sociale aici, zeita Firea a taiat de la sanatate, educatie si infrastructura ca sa-si dezvolte pe bani publici tenctaculele prin alte firme sugatoare de buget.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/gabriela-firea-ia-4×4-pentru-compania-de-it-a-primariei-801117

  00
 10. Numai panseluțele din sectorul 3 sunt vreo 30 de milioane de euro pe an, băi #săracilor

  00
 11. In lumea „civilizata” iti plateste statul chiria si facturile, nu la toti ci doar la asistatii sociali.

  00
  • Doar ca in lumea civilizata „asistatii” nu stau cu X5-ul in parcarea din fata blocului ANL.

   00
  • @benea

   Lumea civilizată a uitat că mașina se poate porni și prin legătura firelor sub volan.

   00
  • @benea …nu inteleg de ce toata lumea are impresia ca ANL-urile sunt locuinte pentru saraci.
   La mine in oras cel putin ANL-urile sunt prezentate ca „locuinte pentru tineri” iar criteriile de alocare n-au nimic de-a face cu saracia, poti sa ai milioane de EUR in cont, daca ai varsta necesara, esti angajat etc. (inclusiv puncte in plus pt studii superioare)…esti eligibil.
   Si mi se pare normal ca daca eu platesc taxe si impozite la stat cat 10 „saraci” ….sa am macar aceleasi oportunitati.

   00
 12. Locuințele de serviciu sau locuințe muncitorești date spre chirie minima, locuințe folosite in trecut dar și in prezent de toate administrațiile europene, un fel de cămine temporare pentru muncitori dar pentru studenții stagiari/muncitori .
  Aceste locuințe „social utilitare” trebuie sa fie durabile, ușor de întreținut și simple.
  Dacă se va permite vânzarea, este clar in tun de sifonare a banului public plus continuarea problemei lipsei de locuințe pentru cei care chiar au nevoie de locuire și nu de achiziție, revânzare sau subînchiriere la negru sau oficială.
  Este clar o afacere imobiliară abuziva in dauna fondului locativ real, fond care ar trebui pus la dispozitie strict pentru închiriere nominală/temporara/limitată pentru fiecare caz social sau tânăr muncitor/student/stagiar in parte.
  Trebuie interzisă transformarea acestora in locuința permanenta sau fond de specula/pomană imobiliară desfășurată de primarii împreuna cu diverși investitori, așa cum se întâmpla cu locuințele ANL, cu parcarea tixita de mașini de lux.

  00
 13. NOU
  #45

  Ateul..il doare de biserica, dar nu vede banii sifonati in panselute, linii strambe de demarcatie, panouri rutiere unde chiar nu ai nevoie (caz sectorul 3), banii sifonati din Arena Nationala, cei catre partide, contracte fictive de consultanta, etc..
  Hai sictir, mai pe spiritual, asa!

  00
 14. NOU
  #46

  Iar daca ar fi facut locuinte pentru saraci, iar ar fi sarit in sus ateul, cum ca „de ce primesc saracii, si nu cei ce munces?” ..

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Top articole

7 zile