“Construcțiile sunt la un pas de colaps…”

De fiecare dată când bate vânt de criză, apare faza asta. Vai, dar ce se va întâmpla, sectorul construcțiilor e în pericol, trebuie să susținem “Prima Casă”, ca altfel se prăbușește România.

Pe de alta parte, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) sustine ca sectorul e in colaps, iar santirele din tara risca sa se inchida. “Dupa un 2020 pandemic in care industria constructiilor a constituit un pilon de sustinere a economiei romanesti, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducandu-l intr-o stare critica”.

„Daca lucrurile raman asa, mai mult de jumatate din firme vor intra in insolventa sau faliment. Dupa firme, automat, daca acestea vor da semne de slabiciun, cei mai multi dintre cei calificati, dintre cei buni, vor pleca”, avertizeaza Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii.

Încetați. Construcțiile nu sunt doar ridicarea de blocuri noi. Vorbiți cu orice om care are o casă și vrea să facă o renovare. Nu are cu cine. Trebuie să stea la coadă, că toți meseriașii buni și decenți sunt la blocuri noi. Dacă nu se mai construiesc blocuri, ăia se vor reorienta și vor lua lucrările de care nu aveau timp până acum.

La orice. La turnat beton, la făcut exterioare, la făcut interioare, gresie, faianță, instalații, la orice e nevoie de oameni. Nu rămân ăia care lucrează la blocuri fără obiectul muncii.

Ah, că astea se vor face cu profit mic, destul pentru omul care muncește, și dezvoltatorii nu vor mai avea bani de rată la URUS, aia e altceva. De aia latră ei. De aia stau cu mâna întinsă la guvern.

ochelari

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Daca, după un 20-21 atât de bun, încă ai rate la (primul) urus, mai bine vindeai semințe prăjite!

    Al vostru,
    Robertino Georgescu, clanul sportivilor

    00
  2. Vars o lacrima. Se duce dracului totul in tara asta. Toate visele mele se prăbușesc. Si crypto si imo. O sa ajung emo

    00
  3. problema e ca anul 2022 va fi un an al falimentelor personale
    pur si simplu lumea saraceste in ritm accelerat
    pretul locuintelor poate sa urce unde vrea el dar urca degeaba
    si le vor vinde ca si pana acum intre ei pentru a da bine in statistici apoi vor trece ani pana le vor vinde pe bune …

    militariul a devenit un gehetto in care lumea a ramas blocata efectiv pentru ca nu mai cumpara nimeni acolo, zona de sud la fel iar locuintele de lux de prin dorobanti, primaverii, floreasca etc zac mancate de paianjeni … 2,8 M euro un apartament de 130 mp in floreasca? exact!

    00
    • Nuj cum o fi in Militari, da’ tu ai fost recent in sud? Absolut totul este cumparat si se construieste in continuare.

      00
    • Cineva si-a luat o casa recent si spunea ca „azi” dezvoltatorul construieste 1 MPC finisat la CASA separata cu ~1000 euro. Probabil pentru un ap unde imparti multi pereti costul sa fie 7-800 euro.

      Totusi in Cluj 1 MPC construist e peste 2000 euro la stadiu semifinisat…

      Va mai dura o vreme pentru ca in orice „rezidential” nou sunt agentiile care cumpara X apartamente si evident ca dupa „fac pretul”.

      Daca gigel vrea sa vanda si vede ca un ap ca al lui e listat cu 140k euro cel mai probabil o sa puna si el tot pe acolo… 135k negociabil iar daca nimeni nu il cauta in 2-3 luni abia atunci incepe sa inteleaga.

      E nevoie de timp ca oferta sa fie „corectata”. Agentiile sunt ultimele care fac asta.

      Sa nu uitam ca Prima Casa a fost infintata de catre Emil B(l)oc iar „gradina lui” pardon Clujul sfideaza orice alt oras din tara la diferenta mare cand vine vorba de specula imobiliara ( Caritas Imobiliar ).

      00
    • Militariul nu a devenit ci era de mult ghetou! Doar in ochii celor care veneau de la țară era cartier rezidential.

      Și cum sa mai vândă românașii noștri apartamente, in condițiile in care au concurenta „puternica” din dubai?
      Așa că dubaiul este cauza prăbușirii imobiliarelor din romania!! (Sper că se observă ironia și fractura logica)

      00
    • Aham, de aia nu se mai construieste in Militari si de aia inchiriaza intr-o saptamana maxim apartamentele in zona.

      Nu zic ca zona nu e un ghetou, dar inca sunt oameni care cauta acolo pentru ca vor doar casa, nu casa ok.

      00
    • Patru blocuri sunt aproape gata lângă mine, în Militari. Vândute toate. Dezvoltatorul a început deja să mai facă trei în spatele lor.

      Clar, nu cumpără nimeni…

      00
    • @BogDan știi tu că sunt toate vândute! Vorbești de parcă ai semnat tu toate contractele și gata banii s-au virat s-au vândut s-au cumpărat. Ia zi-ne și nouă numele și prenumele dezvoltatorului… acum repede că văd că tu știi … 😂😂😂

      00
  4. Sa ridice mana aia din constructii care dau factura si garantie pentru ce lucreaza. La fel si aia din horeca.
    Sau aia care fac blocuri pe o firma si o inchid inainte de a plati tva si impozit la stat, pentru ca mai apoi sa deschida alta firma.
    In plus, totul se vinde pe principiul ‘tun’ imobiliar, cu adaos maxim.
    Un nene la mine in sat a luat o casa cu 10 000, a pus pietris in curte, varuit o camera si pus o usa, bagat o masina de dejantat, una de echilibrat si un compresor si gata, vulcanizare la cheie de vanzare cu 50.000 euro.

    00
    • Asta nu e de la mine din sat… La mine in sat, se vinde afacere de 50k eur, după „investiții” de 400k și credite de 200k! Eventual și o finanțare din fonduri, gaura la buget și terti creditori de 300k.

      Raportul din insolventa arată că pandemia, criza cipurilor și războiul din ucraina au speriat clienții care trebuiau să își schimbe anvelopele. Nu se poate imputa administratorului nicio faptă!

      00
  5. NOU
    #12

    De niște ani buni tot spuneți că pică și totuși nu mai face POC!

    00
  6. Corect. Omul meserias si bun se descurca excelent. Doar leprele ce trageau pe spatele lor o sa mai planga pe la presa si o sa umble cu cerseala, ca ei practic nu au nicio calificare daca ii iei la purificat.

    00
  7. Good. Corectiile de piete au mai fost si vor mai fi si in viitor.

    00
  8. Ieri m-a sunat un agent 007 de la un complex imobiliar ce se construieste intr-o zona relativ centrala din Timisoara. M-am mirat ca m-au sunat din senin ca asa ceva nu se intampla dar mi-am amintit ca am fost la un moment dat la un targ si le-am lasat nr de telefon. Incep sa nu mai fie asa cautati si sa vedeti de ce. Pe scurt 2350 de euro /mp :D Un apartament de 2 camere si 54 de mp ajunge la 126k de euro la care mai vine un 10-15k locul de parcare… cu taxe si cacaturi astia vor 150k sa pui jos pe un cotez de 2 camere. :D Vai… ce colaps ! Cata lume in tara asta a vazut asa o suma ? S-a dat o statistica la un moment dat ca in jur de 50k de persoane din tara au peste 100k in conturi bancare. Cati au peste 150k ? 30-40k de oameni ? Si astia e clar ca sunt printre cei mai bogati din tara. Precis visul lor imobiliar este de 54 mp.

    00
    • CUMPĂRĂ ACUM CĂ SE SCUMPESC!!!!

    • Si nu vrei sa te muti in minunatele apartamente care tot intarzie sa fie livrate de ani buni deja de la ISHO?

      00
    • Dar nu trebuie sa fi vazut banii aia, aici e frumusetea :))
      Calcul simplu valabil pana in razboi: ai min 4000 lei, iubitica are si ea pe acolo, pam pam, deja te incadrezi la un mare credit cu 40% indatorare. Vin si parintii si varsa economiile pe avans si tadaaam „fata mea si-a luat in timisoara cu 130k euro intr-un complex wow. e muuult dar ce sa faca, sa munceasca ca si noi ne-am chinuit doar” :D

      00
    • Sunt arhitect și lucrez la unele proiecte imobiliare. Piața nu va cădea, sunt o mulțime de oameni care cumpără cash apartamente noi. Și când zic cash, ma refer la om cu banii în mână. Un client îmi zicea că a vândut 250 apartamente așa. Sunt enorm de mulți bani în piață.

      În Cluj preturile se vor stabiliza pe la 4.000 euro pe mp. Un apartament amărât de 2 camere stă pe piață cam 3 săptămâni pana e vândut. Cererea e enormă în orașele bune.

      00
    • tziahs, îmi scrii te rog un articol mai detaliat pe tema asta și mi-l dai pe mail?

    • Mai stiam un arhitect bun, George si nu mai stiu cum…

      00
    • Am și eu cunoscuți prin industria asta și confirm, poate sa crească Robor toată ziua ca nu scad prețurile.
      Se cumpara cu banii jos și atenție, fără sa fi vândut alt imobil înainte la “saraki” cu credit. Diverse: taiat paduri, afaceri cu statul, spagi, etc.
      Deci nu exista componenta ROBOR sau credit acolo. Prețurile o sa crească non-stop.

      00
    • Tziash, mai nou agentii imobiliari se prezinta “arhitecti”?

      Zici asa:
      “ Un apartament amărât de 2 camere stă pe piață cam 3 săptămâni pana e vândut. Cererea e enormă în orașele bune.”

      Uite ceva concret. Cumnata a scos la vanzare un ap 2 cam 49 mpu, finisat, mobilat ( lux “cum se zice” la decent ), parcare subterana, bloc construit in 2015/16.

      Din martie 2021 a stat cu el abia pana in septembrie cand l-a vandut.

      Cluj Napoca, cartier Zorilor. Cerea 118k euro negociabil, l-a dat cu 110k cu parcare si tot ce era in el. ( fara TV ca era oled )

      00
    • @AlinP

      Probabil ca apartamentul nu e bun – adica ceva nu e ok la el, nu e decomandat, e cam mic pt 2 camere, sigur are ceva, sau probabil nu a fost facut bine marketingul.

      Un apartament bun de 2 camere, intr-o zona normala, cu asfalt, decomandat, etaj intermediar, balcon si decent, se vinde in Cluj in 2-3 saptamani, la pretul pietei. Zona normala: adica aproape de un magazin, de o statie de bus/tramvai, si de un parc, zona urbanizata, cu trotuare, parcari, spatii verzi.

      Dubiosenii de genu „calea Turzii” sau margini de cartiere, cu servicii proaste, se vand greu.

      @Vali – sure do boss!

      00
    • Sunt o gramada care au peste 100k si nu is in statisticile alea. Combinatorii, capsunarii, videochatistii/ele nu stau cu banii in banci.
      Numa’ fraierii se baga la credit, se cumpara cash in prostie.
      Cei cu credit cumpara cotete in ghettouri, casele bune se dau cu banu’ jos.

      00
    • „În Cluj preturile se vor stabiliza pe la 4.000 euro pe mp.”

      Nici nu e mult. Un apartament de doua camere de 50 de mp ar face un mizilic, cam un milion de lei. Si ce mai e milionul in ziua de azi… Sunt mii, ce zic eu mii, zeci de mii de clujeni care umbla cu banii astia cash, prin buzunare, gata sa cumpere cu orice pret.

      Puneti mai bine direct 5000 de euro/mp, sa lucram cu sume rotunde.

      00
    • 48 mpu 2 camere? Ești conștient ca nu respecta legea locuinței unde suprafata minima este de 52mpu. Vinzi greu ceva neconform și zici ca piața e căzută?

      00
    • Tziash, pe reddit ti-ai sters comentariul… si acolo spuneai prostia cu 4000 euro/mp.

      Deci clar esti agent!

      Septimiu, 49 mpu am scris. Ce crezi, ap l-a cumprat prin credit bancar in 2015/16… deci e conform.

      00
  9. Care e treaba? De ce sunt imobiliarele un subiect asa juicy pt voi?

    00
  10. Toti dezvoltatorii si-o ard elitist cu preturile si abia daca te baga in seama. Dar o fac sa para ca au prea multe cereri, ca din interior de la nustiucati pe luna care intrebau si vedeau, acum sunt 1-2, poate mai vand un apartament pe luna si alte din astea. Iar aia care construiesc s-au cam oprit ca s-au inteles la sume fixe si ies pe minus daca termina ce au inceput la cum s-au scumpit materialele, alta poveste de la constructori.

    Asa ca da, imobiliarele duduie, cumparati acum pana nu se scumpesc.

    00
  11. nu mai pot cu numele asta de cacat, Erbasu, cand e ceva de furat in constructii, auzi de un Erbasu. Nu se sinucisese, in plm, de ce tot bantuie peste tot?

    • E mare clanul. Un fel de Kardashians :))

      00
    • Tac’su s-a sinucis

      00
    • „era tac-su, ma!”

      00
    • Ești părtinitor. Erbasu este dintre cele mai mari firme de construcții din România cu capital 100% privat care nu face drumuri. Sunt mult mai mari sumele din drumuri. Prefer un Erbasu în loc de Străbat, Porr, Astaldi etc. Stadionul Steaua s-a făcut de 3 ori mai repede și de 3 Irina mai ieftin decât Nationalul. Asta spune foarte multe despre diferența dintre firme cu capital străin vs cele cu capital romanesc. Firmele românești vor sa facă lucrarea și sa câștige bani. Firmele străine vor sa câștige bani din contractul semnat. Ii doare unde a de lucrare. Vezi autostrada Transilvania, vezi patinoarul național și multele tronsoane de autostrada unde nu e UMB.

      00
    • @Septimiu: cine plm e Irina? :))

      00
  12. Unii dezvoltatorii au Maybach si Bentley cu șofer. Ce am mai vazut la unii mai „strălucitori” din Bucuresti.

    00
    • In Iasi se practica Ferarri sau Rols, dar fara sofer. Il conduce dezvoltatorul.

      00
    • sa iti iei tu ferrari cu sofer.

      00
    • Touche! Ma refeream mai mult la cei cu Rolls Royce.

      Oricum e amuzant ca stiu un singur dezvoltator cu sofer, si ala are un seria 7. E drept ca are si avion si probabil epateaza cu el, nu are nevoie de o masina.

      00
    • Sa vezi ce amuzant e cand vin cu bolizii lor cu garda la sol mica prin coclaurile unde construiesc residence-uri :))

      00
  13. Colaps fericit tuturor!

    00
  14. NOU
    #50

    poate sar hoardele de fani pe tine ca te-ai luat de youtuberul number oan

    00
  15. Mai repede prind programare la RMN prin casa de asigurări decât meșter.

    00
  16. Realitatea e la mijloc (cam cum e în viata in general)….cumparatori de cotețe la rezidentiale sunt cei din privat, care fac credit, și bugetarii, combinatorii, afaceriștii cu statul care iau cu banii din spagi și din ‘afaceri’…la prima categorie o sa scadă cererea pt ca cresc dobanzile și nu prea se mai încadrează…la a doua, e de văzut cum o sa meargă treaba…fiind Romania, probabil o sa le meargă în continuare..

    00
    • @car
      Inflatia o sa ne afecteze pe toti indiferent de rangul de combinator pe care il avem. Unii se inhama la credite ce vor avea dobanzile influentate de inflatie, altii vor stoca banii in imobile in speranta ca vor scoate profit. Problema reala este ca oricum ai da-o nimeni nu va scapa de o recesiune severa, iar chestia asta o sa reajusteze asteptarile si mai ales piata.
      Acum inca ne bucuram ca 9 ron motorina, Robor la 6.20%, euro la 4.95, doar ca nimeni nu stie cat timp o sa fie aceste valori batute in cuie. Incertitudinea si mai ales volatilitatea crescuta in aceste momente o sa-i faca pe toti mai anxiosi sa se inhame la chestii. Momentan anumiti dezvoltatori se vor multumi cu un cinciar in loc de Urus, dar s-ar putea peste ceva timp sa se multumeasca si cu un golf sau mai rau. A mai fost si in alti crize de genu si am trecut peste.

      00
  17. Poza din dreapta e a sefului ,,dezvoltatorilor” din Bucurestii Noi ? :)

    00
  18. Nu o sa fie un colaps ci mai degraba o consolidare a pietei. Mai precis cine are proprietati in zone bune si nu si-a batut joc de munca o sa aiba un an 2023 mai furtunos, dar va supravietui, nu o sa isi mai ia un Urus, dar un cinciar da. Adevaratele probleme o sa apara insa la cei care au facut diverse scheme(credite prin banci sau persoane fizice) si vor fi nevoiti sa sisteze sau sa declare falimentul. Si astia sunt majoritari in zonele periferice sau cu diverse scheme facute pe teren. Din pacate aici o sa fie o adevarata drama pentru cei care s-au inhamat la aceste proiecte deoarece, firmele vor intra in faliment, multi se vor inscrie in masa credala, dar nu vor putea recupera prea mult lucru.
    Insa partea cea mai interesanta o sa fie schimbarea de paradigma a taxarii proprietatii ceea ce va schimba foarte mult modul de raportare la proprietate si cum vedem ideea de a fi proprietari. Cresterea de acum de 60% o sa ni se para parfum dupa niste ani in care „piata” ne va spune ca apartamentul in care locuim si-ar fi triplat valoarea, dar daca vrei sa-l vinzi nu ai cui si va trebuie sa scazi mult din pret. Cel putin in orasele mari o sa fie multi pensionari care isi vor scoate cotetele la vanzare cu pestele pe televizor inclus pentru ca impozitul ala o sa fie prea mare. Insa da este criza in constructii si avem nevoie de sustinere a pietei si tot ce vine cu ea. Apropo cat o sa dureze marea asfaltare de pe valea oltului, sau ciotul de autostrada din zona A0?!

    00
  19. Indiferent de ce va veni sau ce o sa fie, o să treacă! Toate trec….!
    Panica nu face bine! Cate vreme suntem suntem sănătoși (sau fara război), marea depresia/criza/etc. e nimic!

    00
  20. Construcțiile în România nu sunt doar cartierele rezidențiale. Sunt scoli, spitale săli de sport, autostrăzi, metrou etc. Firmele din top 30 fac prea puțin rezidențial spre deloc. Și nu doar în România. Peste tot în lume. Preturile sunt mărite cu 50% la fier, 100% la polistiren 30-40% la prafoase: ciment adezivi, etc. Ce zice INS – mărire de 10% in februarie și chiar scăderi în martie. Despre astea vorbește Cristi Erbasu. Nu de Arbo. Construcțiile au un rol major în economie. De bine de rău praful și piatra sunt din tara, adică betoane, gips carton adezivi, la fel polistirenul, piatra pentru drumuri etc. Adică impactul pe orizontala în economie e mare si e benefic. Iar produsul finit rămâne aici. Deci da cred ca e important sa nu punem piedici sectorului asta.

    00
    • Si cum s-a mai discutat in trecut nu exista cladiri facute 100% din polistiren, PVC sau alte asemenea materiale adiacente. Orice crestere a pretului la materiale se resimte dar mai conteaza si faptul ca multi constructori au „mirosit” oportunitatea unei piete instabile, care a creat confuzie in randul cumparatorilor, pentru a umfla la pret.

      Ba chiar federatia patronatelor din constructii zice ca nivelul salariilor muncitorilor din constructii nu mai poate fi mentinut la nivelul actual. :))

      Furtuna perfecta pentru a umfla pretul constructiilor si a plati angajatii mai prost in acelasi timp.

      00
    • A da, federatia patronatelor din constructii da vina pe cotarea la bursa a materiilor prime pentru constructii dar uita ca si obiectul muncii lor este la fel de volatil la variatiile bursei.

      Si uita ca au lasat multi clienti cu buza umflata returnandu-le banii dati acum 3-4 ani, fara inflatie, in timp ce ei vand apartamentele construite cu 50-60% in plus peste pretul initial. Lucru pe care nici o banca nu l-ar fi tolerat.

      00
  21. Daca 80% din tranzactii se fac chesh ce dracu se teme lumea de cresterea robor? Daca preturile la imobiliare tot cresc si Romania este tara cu cei mai multi proprietari, de ce dracu blocam benzinariile si platim benzina de 1 leu cu cardul? Banuiesc ca „stabilizarea la 4000 eur mp in cluj va fi inainte de finalizarea metroului. In concluzie „nu dati banii pe prostii, cumparati apartamente in Clooj la copii”.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile