Considerații la rece despre protestul din 11 august 2018

Ieri seară am fost la plimbare în Piața Victoriei, la fel ca ceilalți 50.000 de oameni. A fost și mai chill decât cu o zi înainte. Nu știu câți dintre participanți își dau seama că nimic nu se va schimba nici după plimbarea asta. Și nici după alte eventuale 100 de plimbări de genul. Și nici dacă sunt 500.000 oameni. Ei au fost aleși, democratic. Au 5.000.000 de susținători. Vor pleca când aceia le vor spune că nu-i mai vor. Și nici atunci, că au treabă și vor să termine ce au început.

E irațional să crezi că protestele de genul ăsta pot schimba ceva. Dar oamenii sunt obișnuiți să se mintă singuri. Pentru că, uite, Gandhi a reușit miracole în India cu non-violența. Așa este, doar că istoria cam uită că au murit în acea perioadă peste 1 milion de oameni. Și că au fost deplasați vreo 14 milioane. Îmi amintesc pasajul din „Cette nuit la liberté” – un roman despre independența Indiei – cum a reușit Gandhi, prin greva foamei, prin rugăciune și meditație să îi facă pe locuitorii Calcuttei să nu se omoare între ei. După ce a plecat de acolo însă…

Conducătorii politici de pretutindeni știu, chiar și având cunoștințe spre zero despre istorie, că oamenii sunt niște oi. Și că vor accepta și înghiți mult căcat înainte să facă… tot nimic.

Oamenii de ieri din piață au venit de curiozitate. Multi dintre ei așteptau lacrimogenele. Ca să poată fi eroi. Eroi de instagram, of course. Multi dintre ei erau dezamăgiți că ieri nu luaseră și ei un jet de apă. Uite câte like-uri au avut aia care au avut măcar un ochi roșu.

Cei mai mulți dintre cei din piață așteptau să apară cineva să le zică ce sa facă. La ora 21 cineva a reușit să ne întoarcă cu spatele spre Guvern, ca să le arătam ceva. Ce? Nu știu! Eu m-am gândit: dacă guvernul profită și ne-o bagă și mai adânc? Eu prefer să stau cu fata spre adversar. Detalii.

În primul rând, Piața Victoriei nu e locul adaptat pentru ce vrem noi, ăștia de ne plimbăm agale prin piața politică. Guvernul e executivul. Dăncilă e aservită lui Dragnea. Nu pe ea trebuie să o demisionăm. Nu va avea nici un efect. Nici unul. PSDragnea va nominaliza altă marionetă. În Parlament sunt măgăriile. La Tudorel, la CCR, la Jandarmerie. Pe ăia ar trebui să-i scuipăm. Nu pe o analfabetă care e în concediu. După nemernicia jandarmilor de vineri seara, ar fi trebuit să ne strângem la sediul Jandarmeriei sau la prefectură. Să-i dăm niște muie doamnei Clișeru. Nu să-i transmitem prin Dăncilă „să-i ziceți lu’ doamna Clișeru că îi dăm și ei niște muie. Nu acum, când veniți din concediu și când vă mai vedeți cu ea”. 50.000 de oameni în fața prefecturii ar fi fost ceva. Ar fi putut scoate gardurile instituției. Ar fi fost un bun început. Așa, în Piața Victoriei, facem un act de prezență care nu interesează pe nimeni. Ne legănăm candid pe textele din Reuters, LeMonde sau Associated Press și Facebook. Wow, cancelarul Austriei a cerut și el să se facă lumină. Dragnea nici n-a clipit.

Dragnea e un țăran în toate sensurile cuvântului. El nu știe decât de lopată după ceafă. Ce negociere, ce mediere, ce sit-in? Demisie de onoare? Oamenii ăștia puși de el în posturi cheie nu înțeleg nici unul din cuvinte. La modul serios, ei nu înțeleg conceptul de demisie. Și nici de onoare. La țară nu există așa ceva. Nu îți dai demisia de la lopată sau de la coada vacii. Nu îți dai demisia de la crescut găini. Sau de la mersul la cârciumă. Nici măcar un salahor nu își dă demisia. El pleacă pur și simplu de la munca aia când are chef. Nu știe că „trebuie” să semneze hârtii pentru asta. Onoare? Doar în expresia „Divizia Onoare”, acolo unde sunt multe echipe ale satelor din care provin.

Proteste în forma asta, de ieri, nu vor avea nici un rezultat. Vineri a fost un exercițiu, un test al lui Dragnea. A vrut să vadă dacă românii sunt le fel de oi ca în iunie ’90. Să vadă dacă se vor lăsa bătuți ca atunci, fără să riposteze. Se pare că da. Vă mai amintiți câte corturi cu greviști ai foamei erau la Universitate atunci? Și în ce stadiu de dezmembrare fizica erau acei oameni? Câte zile de manifestații pașnice au fost contabilizate atunci? Care a fost rezultatul? Exact.

Pentru a mă contrazice, unii îmi amintesc de retragerea OUG. Că, uite, presiunea străzii, pașnice, a reușit… N-a reușit nimic. A fost un simplu calcul politic al lui Dragnea. Nicio treabă cu lumea din piață. Dar ne place să ne legănăm pe ideea că ceea ce facem noi, plimbându-ne un pic hipsterește prin piața Victoriei, are un sens și un rezultat.

După scremuta din decembrie ’89 și 28 de ani de nimic, România are nevoie de ceva mai multe coaie pentru a schimba cu adevărat ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

164 comentarii

  1. NOU
    #1

    kkt. Guvernul MRU a picat pentru ca niste fraieri au iesit sa sustina un mic Dragnea (Arafat). Tot rahatul in care suntem a inceput in acel moment.

    00
    • Guvernul Ungureanu a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, cu 235 voturi pentru, 9 împotrivă și câteva anulate.
      Adică a fost voința întregului parlament.

      00
    • O mică corecție: parlamentarii pro-Ungureanu nu au votat, deci nu întregul Parlament a trantit acel guvern. Opozitia trebuia să adune minim 231 voturi, au avut doar 4 peste. Poate vă amintiți scena aceea cu senatoarea PDL Plăcintă, rugată și ras-rugată de Elena Udrea sa nu voteze cu PSD. Dar până la urma tot a votat!

      00
    • Guvernul MRU a picat din caza ca a vrut sa dea ceva ungurilor. Si cind e vorba de inamicul nr. 1 nu exista opozitie sau putere. Toti vad rosu in fata ochilor.

      00
    • Guvernul MRU a dat ceva ungurilor, vezi domeniile Gojdu. Chiar moca. MRU si Tăriceanu au cedat domeniile Gojdu moca. Au infiintat o fundatie de ochii lumii și aia e.
      Nu sunt neapărat conspirationist, dar cred că de acolo e bogat Tăriceanu si de asta rezistă atât acum.

      00
  2. Primul paragraf e de pus in tablou pentru follower-sii lu moise guran/petreanu si pentru malin botisti.
    Excelent spus!!! Inca 100 000 de proteste dastea si nu se rezolva nimic. La oug 13 au dat inapoi pt ca au fost presiuni f mari de la UE si USA. Dar acum nu o sa faca nimeni din afara presiuni sa plece de la guvernare unii care au castigat la vot ca sa vina „guvernul meu”… treaba se rezolva la vot dar am impresia ca le e frica tuturor ca la urmatorul vot treaba nu o sa fie cu mult diferita.

    00
    • Ca sa intelegi de ce iei minisuri: aia cu guvernul meu e luata din analele propagandei pesedist-anteniste. Ai dreptate pe fond, dar folosirea cliseelor de postac nu ajuta

      00
    • In plus, OUG13, sau efectele ei, au fost doar amanate si implementate ulterior, treptat, dupa ce lumea s-a intors la statutul de oaie nepasatoare.

      00
  3. Din contra trebuie sa iesim ,trebuie sa protestam la prefectura,la primarie,in fata caselor acestor politicieni ,pe oriunde se plimba acesti solobolani numai asa se vor schimba mentalitati.

    00
    • Tu nu te-ai mai duce la lucru dacă undeva lângă clădire ar fi niste șoareci nemulțumiți că ai dat cu otravă pe unde trăiau ei? Știind că ei maxim fac gălăgie sau se bat cu șobolanii.

      00
    • „Din contra…” ce? Ce am zis eu in textul de mai sus? Ca nu mai trebuie iesit?

      Câteodata am impresia ca cititi alte texte si comentati aici din greseala… Asta ca sa fiu finut si sa nu ma exprim altfel.

    • Da, fluture, dar spui că tot degeaba se protestează, ceea ce ar fi cam tot aia…

      00
  4. si totusi s-a demonstrat … ca vineri dragnea si slugile lui … ca nu toti putem fi cumparati cu mariri de pensii si salarii … ca mai exista speranta …

    citez – „dacă 5 oameni în fiecare zi rămân cu o idee” … dar se pare ca cineva are prea multi „fluturi” in cap … idei putine dar fixe

    scuze dar imi strici tot mai des dispozitia cu parerile si atitudinea ta de cioban mioritic …

    00
    • te invit sa comentezi in alta parte. Ca sa nu-ti mai stric dispozitia. E ultimul comentariu pe care-l mai vezi la posturile mele.

    • Boss, ia-o mai uşor, zău aşa…
      Întelegem că eşti cu 2 clase peste media comentatorilor de pe aici şi că eşti mai mult decât un guest de-al lui Vali, dar acum o dăm în amenințări şi cenzură?! :)

      00
    • Iar si iar. Comentatorul/cititorul vechi, care ma ia cu „boss” sa imi explice el ca nu e ok sa fiu arogant cu comentatorii, oricât de prosti ar fi acestia. Ca nu se cade, ca nu e ok, ca… Nu, trebuie sa stau cu gura deschisa si sa iau muie, ca, nu-i asa, nu e frumos sa suparam comentatorii, ca ei aduc trafic, bani etc.

      Ce scrie la punctul 3 in partea de jos a formularului de comentarii?

    • Cristi, ca idee… luni te duci la lucru? Și plătești taxe? Și cumperi lucruri, oricare ar fi ele, de pe piață? Și plătești TVA? TVA și taxe care se duc… la politicienii pe care-i contești? Bravo, protestează în continuare, sunt sigur că Dragnea este speriat de asta…

      00
  5. NOU
    #18

    Trebuie separate lucrurile sa fie clare.

    Lumea iese ca să transmită un mesaj ferm celor aflati a putere. Foarte putini ies sa ia bataie, gaze, like-uri, sa numere voturile pesedeului

    00
    • Tot „mesaj ferm” e si când 700.000 oameni semneaza „fara penali”. Tot „mesaj ferm” e si când milioane de oameni voteaza un parlament cu doar 300 de parlamentari. Sunt sute de mesaje ferme transmise pâna acum. Si tot PSD e n° 1. E ca atunci când unul iti da pumni in fata, te umple de sânge, iar tu continui sa ii spui „nu voi ceda”, in timp ce te balangani a KO.

    • NOU
      #20

      Păi asta e si ideea: în lipsa lui Gandhi, atitudinea lui. In timp, atitudinea si actiunea corecte dau rezultate. Poate nu incepand direct din politic, dar la modul schimbarea la față a Romaniei, care e o chestiune de timp

      00
    • Am stat cu Dragnea la o bere ieri. A zis ca lesina de frica sa nu cumva sa vina cineva sa-i transmita mesaje ferme. A zis ca daca se trage si un semnal de alarma nu mai poate dormi noaptea.

      00
    • NOU
      #22

      7, ai un like de la băiatu :))

      00
    • Ce mesaj ferm e ala cu „fara penali”? Mesaj confuz vrei sa spui. Ai cui penali? Si cum ajungi la situtia „fara penali” semnand o petitie? Faci referendum? Daca maine se voteza un referendum pro si contra fara penali, ce o sa se intample? Care e solutia practica din spatele lozincii?
      Referendumul cu 300 de parlamentari mesaj ferm? Ma rog! A fost, intr-adevar atata doar ca partea cu 300 de parlamentari nu facea parte din acel mesaj. Pentru a fi pusa in aplicare partea cu cei 300, era nevoie ca referendumul sa fie urmat de una din urmatoarele actiuni: de un vot pozitiv in parlament, de o ordonanta de urgenta sau de o inititiva de schimbare a constitutiei. Una era la imdendemana parlamentarilor, alta a guvernului, ultima la indemana oricui, a presedintelui sau a unui simplu grup de cetateni. Nimeni nu a schitat macar un gest in sensul asta, ceea ce arata ca nimeni nu era interesat cu adevarat de ideea in sine, nici macar cei care au votat-o. Referendumul in sine si-a atins scopul, partea cu 300 era secundara. Acum e evident ca a cazut in desuetudine.

      00
    • @am citit mult: Multumesc. Promit sa-l cheltui responsabil.

      00
    • Oare de ce nu face USR un protest organizat cu autorizatie si tot ce trebuie cu tema „fara penali in functii publice „????
      Va spun eu pentru ca o sa fie maxim 2000 de oameni si se fac de tot kktu asa ca e mai bine cu niste $ pt niste influenceri si publicitate platita pentru niste semnaturi care au valoare fix 0.

      00
    • Unicul mesaj ferm este un vot valabil exprimat.

      00
  6. sa ma lamureasca cineva de ce se protesteaza in fata unei cladiri goale? Pai toti politicienii aia pe care ii huiduiti vin Luni sau Marti la Bucuresti si pleaca Miercuri maxim Joi. Politicianul de 58 de ani care are din bani furati S8, cazat la 5 stele cu amanta de 21 de ani se uita in pauza dintre cina si o mui3 la cum sunt ciomagiti cei ce #rezista si-l doare fix in sula de ei si de tot pentru ca stie ca are inca 2-3 ani de furat si apoi daca cotizeaza la sefu mai mare mai prinde un mandat. In 2 mandate se rezolva pe el si pe familia pe viata si cei din piata chiar cred ca el va renunta la toate astea pentru 50k 100k sau 300k care striga in weekend in piata?
    Toata lumea repeta acelasi lucru: „Mergeti la VOT”, asta si trebuie facut, dar o sa vedeti voi ca urmatoarele alegeri vor cadea ca printr-o minune intr-o minivacanta in care bunul nostru guvern va da liber la toata lumea de joi pana luni si omu va merge in concediu si vor merge la VOT tot cei fara bani de concediu(pesionari, someri, low-education) si ghici ce? Tot PSD si ALDE va castiga. Tot ei pentru ca numar saracilor si prostilor va fi tot timpul mai mare decat restu si PSD stie asta.

    00
    • sa ma lamureasca cineva de ce se protesteaza in fata unei cladiri goale?

      d-ampulea. că nimeni nu vrea să își sacrifice niște zile de concediu și să facă asta în timpul săptămânii.

    • +1
      Exact asta se intampla in Romania !
      Excelent comentariu !!!

      00
    • NOU
      #30

      „de ce se protesteaza in fata unei cladiri goale”

      Din cauză că aia e cladirea guvernului. Cladirea aia simbolizeaza puterea politica executivă.

      La fel, imnul national e tratat cu respect pentru ca simbolizează niste valori.

      Oamenii aia care protesteaza afirma niste valori. Sigur, valorile alea poate nu inseamna nimic pentru unii, dar protestul ăla e oricum simbolic.

      Gandire simbolică anyone?…

      00
    • Gândire simbolica in epoca instagramului, pinterestului, explicitului?

      De curiozitate, poti sa analizezi un pic ce a facut „gândirea simbolica” in ultimii 28 ani?

    • NOU
      #32

      exemple de gandire simbolică?

      1 Kovesi, simbol luptă anticoruptie pentru unii, pentru altii simbol stat paralel

      2 Iliescu, simbol comunism pentru unii, pentru altii simbol baiat bun care da pensii, sarac si cinstit

      3 Jandarmii, simbol stat de drept pentru unii, unealta PSD pentru altii

      4 Judecatorii….Unii…Altii…

      5 Diaspora….Unii vad….Altii vad…

      6 Votul….Unii…Altii…

      7 Mersul la vot….Unii…Altii…

      Tot ce misca are in spate gandire simbolică. Adevaratul agent din spatele actiunilor sau pasivitatii e gandirea simbolică.

      00
    • 28 ani de gândire simbolica pentru a-l avea pe Dragnea mini-dictator. Inseamna ca e ceva gresit in gândirea asta simbolica.

    • NOU
      #34

      Gandirea simbolică e ca electricitatea, depinde cine si cum o folosește

      00
    • I: Ce au in comun protestele cu mecca , zidul plangerii sau moastele sf parascheva?
      R :Mii, sute de mii, milioane cred ca vorbind cu peretii vocea lor va fi auzita si problemele le vor fi rezolvate.
      Si va las o cugetare de-a mea Democratia cateodata e un pistol care-ti explodeaza in fatza’ … dar pe engleza suna mai bine, cam asa :’Democracy sometimes backfires’

      00
    • @Psionics
      Si esti sigur ca Dragnea a castigat alegerile din acest motiv? Oare daca oamenii respectivi nu ar crede in astfel de lucruri ar vota altfel? Eu zic ca ar trebui mai intai sa faci un sondaj ca sa afli cum au votat cei care nu cred in astfel de lucruri. Poate o sa ai o surpriza neplacuta.

      00
    • Noi cu simbolurile ei cu banii furati şi achitați, moama, i-am umplut de sânge.
      Bine zice @7 mai sus…

      00
    • clădirea o fi ea simbolică da’ garantat că nu se sperie nici dacă toată suflarea planetei + galaxiei + universului ar fi la proteste
      însă oamenii din interiorul clădirii da, ar putea fi speriabili. de la femeia de serviciu la butoniști.

      00
  7. Am vazut zilele astea multe comentarii pe fb ” mamama tie ti-au facut aia, da sa veeeezi mie ce mi-au facut..” ceva de genul „buba mea e mai mare ca a taaaa sac sac”. Comentarii facute de mucosi care habar nu au de ce s-a intamplat ce s-a intamplat, ei au fost ca sa aiba ce arata pe fb sau pe grupul liceului. Una peste alta, a iesit o maaare mizerie, exact cum ma asteptam, la fel cum m-am asteptat sa nu se intample nimic..iaca surpriza ca fix in cur i-a durut de proteste. Si pot sa imi iau injuraturi si minusuri cu lopata, dar cred ca poate un 20% din aia de acolo chiar au fost porniti pe ceva, restul au dat-o intr-o batalie a nervilor cu jandarmii. Au uitat pentru ce mersesera si au canalizat totul pe jandarmi si pe a avea de ce sa para martiri pe net. Ma mir cum de unii au curaj sa compare cu 89′ dpdv al batailor si crimelor ..

    00
  8. NOU
    #41

    Exact asta este si modul de gandire al PSD : cainii latra, caravana trece !
    Si ? Cu ce ramai ? … se intreaba “scepticii” !
    – Cu frica de caini ! Care conteaza enorm atunci cand caravana va trece din nou si cainii vor latra din nou … si din nou pana cand cainii vor si musca sau caravana nu va mai trece pe rosu !
    Sa spui ca “plimbarile din fata unei cladiri goale” sunt inutile este la fel de ticalos ca dezinformarea PSD cu “ultrasii” de vineri ! Tactica banala : imprastie “oile” ca sa oboseasca si sa fie confuze !
    De un singur lucru le este frica tuturor politicienilor din lume : DE POPOR !

    Rolul instigatorilor este sa dezbine, sa demoralizeze, sa spuna ca este inutil, ca nu se poate, ca totul este pierdut, etc …

    Tehnici de manipulare clasa I !

    00
    • Ai dreptate, am vazut multe carute cu coviltir renuntând la nomadism pentru ca au fost latrate de câini in toate satele prin care au trecut. In fiecare seara faceau consiliu si spuneau „de maine ne oprim, intr-o zi o sa ne muste câinii astia care latra”. Si a doua zi o lua de la capat.

      Toti astia care o dati cu „manipulare” – voi sunteti super-destepti, v-ati dat seama, sunteti niste alfa, nu pulime – sunteti tot aia care va uitati pe youtube la conspiratii tâmpite. N-ati citit in viata voastra o carte, dar ati buchisit, vreme de un doctorat, tehnicile de manipulare. Iar acum sunteti experti, le recunoasteti de la prima litera a unui text.

      PS. Pentru cei care nu citesc textele dar vin sa comenteze: in nici un moment al textului meu nu am spus ca trebuie renuntat la proteste. Am spus doar ca ar trebui sa fie „un pic altfel”.

    • „De un singur lucru le este frica tuturor politicienilor din lume : DE POPOR !” Corect! POPOR-ul nu a pus botul nici la tablita cu M….PSD, nici la mitingul diasporei.

      00
    • Nu de popor, doar de faptul ca o alta elita ar putea sa izbuteastca sa manipuleze mai bine poporul ala decat ei si sa il manevreze impotriva lor. Poporul nedirijat de o elita e inofensiv, nici turma nu mai e, doar leguma decerebrata.

      00
    • @fluture
      Un pic altfel, adica cum? Nu mai tin minte sigur, dar prin 2012 era unul, Rogozanu, Ernu sau altul ca ei, care incerca sa ne convinga de faptul ca sarea pamantului la demonstratiile de atunci erau de fapt suporterii galeriilor, singurii care aveau atitudinea potrivita pentru a schimba ceva. Tot la asa ceva te gandesti si tu?

      00
    • nope. nu ma intereseaza galeriile, n-am treaba cu ele.

    • Cel mai probabil nici pe ala, nu in mod special, doar atitudinea lor si modul de actiune.

      00
    • Fluture vrea sa zica si are dreptate, ca salahoru trebuie sa vina cu lopata sa dea cu ea in capu lu’ Dragnea. Cel cu gainile sa vina cu gaiat sa o majeasca pe Dancila pe bot. Cel cu vaca sa o bage in parlament! Intr-un cuvat „Sa le rupem fasu” (pasnic bineinteles).

      00
    • politicienilor le este frica de un singur lucru: politicienii flamanzi din esalonul doi.

      00
    • Rogozanu și Ernu sunt doi comuniști idioți (scuzați pleonasmul) notorii. Suporterii sunt mișto pentru că cei doi sus-amintiți vor „revuluție” adevărată, cu violență și toate cele, iar oamenii care refuză să dea foc și să distrugă le repugnă. Așa că parcăm crucișătorul Aurora pe Dâmbovița să dea semnalul, tifosii , cu cartușiere pe piept, iau cu asalt Palatul Victoria, Red Rogo se rade în cap și vine în urma lor cu celebra geacă, facem tribunalele poporului și mai deschidem un canal, o punem de o redistribuire și măcar suntem cu toții la fel de săraci (mai puțin reprezentanții democratic aleși ai poporului), nu ca acum.

      Da-ar, protestele violente din Ucraina au fost fasciste. Altfel spus, vrem violență, dar numai când e roșie. Altfel se numește fascism.

      Când le-am amintit că aceiași suporteri folosesc scandări rasiste, fac pe maimuțele când la adversari joacă vreun negru etc., mi s-a dat celebrul „marș!” al lui Red Rogo.

      00
  9. Cea mai buna reactie la mitingul din 11 august: „Răsărit de soare la Washington. Vă dorim un weekend senin!”

    00
  10. primul articol relativ ok scris de fluture pe blogul asta

    problema e ca ai zis in 800 cuvinte ce zicea zoso in 100.

    00
    • „problema e ca…” nu ma intereseaza problemele tale

    • Bai fluture, daca n-ar fi imposibil fiziologic as putea sa jur ca esti o femeie aflata permanent la ciclu. Lighten up, dude!

      00
    • Faci ca ala de zilele trecute. Esti cu pula mea in gura dar tu juri ca sunt femeie.

      Ca sa nu mai zic ca in zilele de astazi ai putea fi amendat grav pentru misoginie, sexism etc.

      Ce pula mea i-am facut lui Gica kent incât sa te simti tu obligat(a) sa ma pui la punct? L-am agresat, i-am zis ceva de familie, i-am luat femeia la ceva?

  11. N-o sa accepte cam nimeni de pe aici, dar cei prezenti la proteste sunt o minoritate insignifianta (dar oarecum galagioasa) in tara asta. Se merge pentru culism, pentru plimbare, pentru poze de instagram, dar nu are cam nimeni o cerinta exacta si aplicabila. Si nici nu le pasa de fapt, ei vor sa fie acolo sa se simta bine. Cred ca asta e si problema de fapt.

    00
    • Rares bogdan si oreste liked this comment :))))))))))))

      00
    • Fun fact vineri, oreste si rares urlau ca io-te, jandarii niste porci, au lasat colega sa fie batuta de pasnici, ce suflet sa fii sa faci asa ceva…si dupa juma de ora ”colega noastra cu un plaman a ramas in piata dupa ce echipa noastra a plecat, i-a dat baetii cu gaz si e la spital, daca stiam ca va fi asa o luam cu noi”. Genial.

      00
    • @7
      esti genial…

      00
  12. Va rog eu nu il mai lasati pe fluturica asta sa scrie. Scrie numai prostii. Ma las de blogu’ asta daca il mai vad debitand pe aici.

    00
  13. „Nu știu câți dintre participanți își dau seama că nimic nu se va schimba nici după plimbarea asta”

    Toate plimbările ăstea sunt lucruri proactive pentru alegerile din 2019-2020. 10 Oameni care strigă ‘Muie PSD’ vor influența și un al 11-lea care va fi și el cu ‘Muie PSD’. E gen un bulgăraș de zăpadă pe care trebuie să îl rostogolim.

    Ca popor acționăm mult pe bază de emoție. Trebuie ținută ‘emoția’ până la următoarele alegeri, atunci se va vedea exact dacă protestele au avut rost sau nu.

    00
    • Pai, la viitoarele alegeri va fi asa: cei care striga astazi „M…PSD” vor scrie acelasi lucru pe FB si nu vor merge la vot pentru ca …..concert/plictis/sictir/boicot/nunta/botez/city break/…..Dupa rezultatul alegerilor vor afla si partea a doua la glumitele cu si despre blow job – depinde de care parte a p…..esti cand vorbesti despre felatio!

      00
    • Nu cred. Toti cei care au fost in piata se vor duce la vot. In schimb, cei care au dat doar like-uri pe FB la postarile celor din piata, aia se vor fofila. Sunt de acord cu protestele, sunt si ei contra PSD, dar când o veni ziua votului vor avea altceva de facut, mai important.

      Ca sa nu mai vorbim de electoratul PSD care e, inca, in viata.

    • Dacă după următoarele alegeri iar au majoritatea înseamnă că problema e incurabilă. Dacă până acum mergea scuza că ‘toată clasa politică e la fel’, acum o să ai 2 alternative izvorâte din popor USR și RO+. Dacă se găsește altă scuză, atunci dragi cititori, votanți, războiul e pierdut. Orice încercare de protest/responsabilizare a societății ar fi asemănătoare cu încercarea de a toaleta un copac putred.

      00
    • De unde sunt izvorate „alternativele” usr si ro cu plus?

      00
    • Ai tu unele mai bune?

      00
    • tu ce alegi intre „picior in ghips” (acum) si „coma” (alternativele alea ale tale)?

      00
    • Picior în ghips. Pentru că dacă nici măcar nu încerc să aleg varianta mai bună/ușoară, 100% va veni varianta mai proastă, ‘coma’ în cazul de față.

      Par example dacă din 10 oameni, 4 se duc la vot și votează PSD, 3 se duc și votează USR/RO+ și 3 nu se duc că ‘oricum sunt toți la fel’, vor ieși aceeași, în exemplu de față PSD și ciclul se reia din 4 în 4 ani.

      Asta cu a spune că ‘toți sunt la fel’, ‘nu sunt alternative’, e ca femeile care zic ‘toți bărbații sunt porci’. Dacă îi încercai pe toți aveai tot dreptul să afirmi asta. Dar tu acum spui că USR și RO+ nu sunt alternative pe baza faptului că… ? . Dacă nu au avut majoritate în parlament, dacă nu au primari, dacă nu au guvernat în formulă politică, pe ce te bazezi?

      00
    • Aaa.. acum am văzut că ai presupun din start faptul că ‘coma’ este USR și RO+. Reiterez ce am spus în comentariul de mai sus. Pe ce baza presupui că USR și RO+ sunt alternative mai proaste din moment ce nu i-ai văzut încă în acțiune?

      00
    • N.B.: ‘Thumbs down’-urile pe care mi le dai la comentarii nu țin loc de argumente.

      00
    • uite si „up”

      00
    • pentru ca am vazut cum se pregatesc pana a fi „in actiune”, pentru ca am vazut ce si cum comunica, pentru ca…..eu cred ca politica se face cu partide nu cu ong-uri.

      00
    • Și eu sunt total de acord.

      Ai nevoie de politicieni să poți face politică, la nivel mare. La nivel pe primării nu mai e vorba de cât de bun politician ești ci cât de bun administrator ești.

      Politica e o artă care se învață, nu te naști cu ea. USR învață, ușor, ușor, se mai împiedică, se mai ridică. Dacă te uiți la comunicarea partidului din primele 3 luni, de când au intrat în parlament, și cea de acum.. e o mare diferență.

      Partidele vechi ar fi avut nevoie de reformă. Suflu nou, politică și administrare adaptată mileniului 3. Nu au vrut și nu sunt dispuși să o facă, le plac metehnele anilor ’90.

      În secolul vitezei, cine refuză evoluția și preferă conservatorismul, rămâne marginalizat pe toate planurile.

      00
    • Haide, domnule, ca nu intelegi realitatea romaneasca. In realitatea romaneasca votantii PSD au iesit asa exact din p…z mamelor lor si asa or sa moara. Intra in bula aia de votant PSD si nimic, absolut nimic nu ii poate scoate de acolo.

      Similar, hipsterul roman intra si el in bula lui, aia care il conditioneaza sa mearga la mare sau la munte in ziua votului.

      Nimeni si nimic nu poate schimba asta. Nici macar demonstratii intinse pe luni si luni de zile pe strazi impotriva guvernarii actuale, demonstratii la care participa sute de mii de oameni. Nici macar imagini cu jandarmi care dau gaze sau bate unor oameni care nu fac nimic violent si care protesteaza impotriva puterii actuale.

      Si sa trecem totusi la realitate:

      Intentia de vot PSD in ianuarie 2017: 49%
      Intentie de vot PSD decembrie 2017, sondaj IMAS (Alin Teodorescu, da?): 32,4%
      Intentie de vot PSD iulie 2018, din nou sondaj IMAS: 28,4%

      Dar, evident ca demonstratiile astea nu au niciun rost si nu schimba nimic. De asta a si incercat PSD-ul sa ii convinga pe oameni sa nu mai calce pe acolo, prin motive specifice de convingere: gaze, grenade, pulane si tunuri de apa. Era vara si se plictiseau jandarmeria si coana Carmen.

      Alfel, e evident ca demonstratiile astea nu au niciun rost.

      00
  14. așa, pe rând:
    1. „au 5.000.000 de susținători”.
    factual fals. nu ai niciun studiu care să certifice asemenea afirmație. au 3.000.000 de voturi. atât.

    2. „ei au fost aleși democratic”.
    a fi ales nu-ți dă dreptul să faci orice. votul îți dă doar jumătate din legitimitate democratică. cealaltă e formată din domnia legii și drepturile omului, nerespectând această jumătate, nu ești decât un tiran populist.

    3. „manifestațiile nu rezolvă nimic”
    hai nu zău. să ne imaginăm că nimeni nu ar fi ieșit în stradă după ordonanța 13. cum ar fi arătat cazierul lui dragnea și a încă 10.000 de oameni acum? curat ca lacrima.

    consecința a toate
    4. „vor pleca când nu-i mai vor susținătorii, și nici atunci, că nu vrea mușchiul lor”
    de fapt, susținătorii sunt mai puțini decât spui, două mase distincte, profitorii sistemului, care vor lupta până la capăt, dar care sunt puțini în cifre electorale, și cei cumpărați, mai mulți, dar, de fapt, fără influență la nivelul societății, în afara ștampilei, altfel spus, tocmai partea inactivă a societății. oricum, cumulat, cele două mase distincte și neunitare sunt puțini. iar psd face tot posibilul să scoată din zona de confort cât mai mulți care să voteze împotriva lor. și tocmai pentru că ei nu vor să plece niciodată protestele au sens.

    altfel spus, considerațiile tale sunt greșite. un regim democratic se bazează fundamental pe capacitatea de protest al populației, iar atât protestul, cât și reacția autorităților are efect mult mai subtil în structura populației decât crezi tu. acum 2 ani, nimeni dintre corporatiști nu le avea cu constituția și legile penale. între timp lumea chiar citește, iar nivelul dezbaterilor a crescut foarte mult. până la dragnea, diaspora era nervoasă doar la alegerile prezidențiale. acum dictează parte din agenda publică.
    consecințele nu sunt de genul „protestez, cade guvernul”, cum se pare că te aștepți tu să fie, ci au efect modulat, în timp.

    sunt multe, multe alte exemple și argumente care spun că protestele contează. sfatul meu e să te apuci să citești ceva știință politică înainte de a lansa considerații politice pe (probabil) cel mai popular blog din românia, pentru că, realmente, ai nevoie de lecturi. prima pe care ți-o recomand e „poliarhiile” lui robert dahl. a doua e „de ce eșuează națiunile” a lui acemoglu.

    00
  15. Sunt de acord cu Fluture, si mai am ceva de adaugat, asta este un bun exercitiu pentru noi ca si natie si pentru democratie. Este ca un muschi pe care il lucrezi. Da, mai trebuie si altceva pe langa, si anume sa ne dezvoltam simtul civic, sa votam(!) si sa ne cunoastem drepturile, pe langa altele. As mai adauga ca alesii neamului sa aiba aceleasi atributii ca un angajat intr-o firma, si daca nu-si fac treaba, sa fie dati afara, nu sa asteptam sa le expire mandatul. O zi buna!

    00
  16. Singurele certitudini sunt nasterea si moartea. Ce alegi sa faci intre ele si in ce sa crezi depinde de fiecare. Poti sa stai ca un bou sau vaca sa te futa dragnea si psd si sa filozofezi zen. Poti si sa votezi sa strigi sa semnezi fel si fel de chestii etc adica sa speri ca infinitezimal ai miscat ceva. Sau poti sa zbori in alta parte si sa dai peste probleme de alta natura si sa trolezi finut sau grosier.

    00
  17. Problema este că românul nu este unit și nu are coloana vertebrală. Asta este problema. Se știe că în orice țară în care mergi este bine sa te ferești de ei că te freacă pe la spate sau prin fața. Până când nu ne dăm seama că numa uniți putem sa schimbam ceva nu o sa se întâmple nimica.

    00
  18. Boss, mi se pare mie sau inciti la violenta? De ce vrei sa se rupa garduri? Vrei sa fii si tu erou de fb ca altii?!

    00
    • Boss, mai lasati-ma in pula mea cu apelativele astea de cacat. Aveti 30 cuvinte in vocabular si vreti sa faceti conversatie.

    • Nu caut conversatie boss, n-am timp eu de astea, doar intreb … inciti cumva la violenta boss sau doar te contrazici? Ce e cu atitudinea asta de protestatar care da in fimei ai fuge?

      00
  19. Bun, „Un pic altfel”, un pic altfel ce?

    00
  20. Fiecare protest e o bătălie separata într-un război de lunga durata.

    Fiecare protest bate câte un cui separat în cosciugul psd. Cu cât mai multe cuie, cu atât mai bine.

    Fiecare protest tine timp de un weekend pe agenda publica niște subiecte pe care pesedeaua nu le vrea puse în fata poporului.

    Fiecare protest mai muta niște oameni din tabăra „ma pis pe el de vot” în tabăra ălora care vor vota data viitoare.

    Fiecare protest mai pune niște pesedisti cunoscuți în comunitățile locale în situația de a își eroda credibilitatea justificând niște mizerii făcute de conducerea partidului.

    De aia e important sa mergi a fiecare protest. De aia e caraghios sa mergi la un singur protest, apoi sa te trezești în dimineața urmatoare, sa observi ca nu a căzut guvernul ca urmare a protestului tău, și sa concluzionezi tâmp ca ai protestat degeaba.

    00
  21. @fluture
    ma refeream la fraza asta
    „Nu știu câți dintre participanți își dau seama că nimic nu se va schimba nici după plimbarea asta”
    Eu am parcurs 2000km pt ea, si nu ma asteptam sa cada guvernul,unii zic pac pac facem o noua revolutie!Gresit.

    Oameni buni dupa revolutie ne-au condus tot securistii ,adevarata revolutie trebuie sa produca in mintile si inimile noastre.

    Am vorbit cu multi oameni in tara pensionarii vor vota cu PSD no matter what.Dragnea si ai lui are un cec in alb si poate sa faca ce vrea atat timp cat le mareste pensiile.
    Nu stiu de ce alte partide nu sparg monopolul PSD ,daca se fura mai putin este posibil sa le creasca si pensiile.

    Se ridica catedrala neamului si nu am auzit un preot sa vorbeasca apasat despre (8) „Să nu furi.”

    Este o criza morala fara precendent orice meeting este ca un balon de oxigen.

    00
    • criza morala combatuta cu „m…. psd”! genial! mai mergi la cateva meeting-uri din astea si mai bagi in urne 10 voturi psd-ului la urmatoarele alegeri.

      00
    • @bugsy
      vai suntem panselute,sa nu spui ca e mai putin vulgar sa primesti sponsorizari de la buget,sa trimiti anafu la concurenta,sa trimiti jandarmii sa aplica corectii, sa dai ordonate pentru hoti, sa faci o tara de ras cu un premier „dezorientat” si incapabil sa isi exercite functia…

      Da este o stapila meritata .

      M**E PSD !

      00
    • si da, am facut niste greseli gramaticale
      Nu trageţi, tovarăşi!

      00
    • @Vasile D.: daca tu crezi ca o felatie da jos psd, succes!

      00
    • Nu TOTI pensionarii voteaza pesede. Oricit de ciudat ar parea, mai sint si pensionari care au demnitate si nu si-au pierdut inca mintile si luciditatea de tot.

      00
  22. zi-ne cum sa protestam, fluture. zi-ne ce trebuie facut, cu subiect si predicat, fluture. zi-ne cum rezolvam si cum facem sa fie bine niste proteste, fluture. eventual, preia tu initiativa la urmatorul protest.

    00
  23. Ați observat ca după intervenția Jandarmilor – Scutieri, la știri nu mai zice nimeni nimic despre porcii vânduți de fiul lui Dragnea înainte de a se da alerta de pesta porcina ?

    In House of Cards, când conducerea era în umbra unui scandal, se producea altul mai mare pentru a distrage atenția.

    00
  24. Eu am o idee: o aplicație pt mobil, unde lumea care-i vede pe rahații ăștia de frunte 100-200 care ne mănâncă ficații să le posteze localizarea. A ieșit 💩 de Șerban Nicolae la restaurant? Cine-i vede, pune in aplicație, lumea care e in zonă se duce și-l huiduie. Iese madam Olguța, Firea, Carmen Dan, la cumpărături? Mergem și noi să le urăm de bine! Până nu mai au chef de ieșit din casă. Oh, ești cu plodul la McDonald’s? Drăguț, dar totuși m_ie, să vadă și progeniturile cine ești. Într-un oraș aglomerat că București, ar putea funcționa. Oh, v-ați dus la cumpărături la Milano? Ghinion, e plin de români și pe-acolo.

    00
    • Cred ca este o forma de hartuire, ca idee suna bine dar nu stiu daca este legal asa ceva.

      00
    • Să înjuri, să ameninți, e ilegal, cu siguranță. In schimb, să abordezi persoane in public că să le zici ce crezi despre ei, fara agresivitate, e legal. appul in sine care să conțină informații, unde e X sau Y, sincer nu știu cum ar fi dpdv legal….

      00
    • @deea

      Dacă nu vedeai asta la americani, nu veneai & comentai mizeria asta de hărțuire și terorism.

      00
    • @alupigus: care americani? Nu stiu despre ce vorbesti. Mi-a venit ideea dupa ce l-am vazut pe Tariceanu intr-o benzinarie, atunci dupa Ordonanta 13, si tare mi-a venit sa-i zic cateva de la obraz, dar ce sa vezi, tot mie mi-a fost jena. Si in ziua de astazi regret.

      00
    • Xenofilia este o boală mintală.

      00
  25. protestele sunt la fel de bune ca postările pe fb, sau ca articolele lui Zoso despre politică, cresc conștientizarea – vineri îmi spunea o pupăzadea aciuată la clădirea guvernului cu o sinecură de partid că îi e frică să mai meargă la „job” pentru că în fiecare dimineață e un nene acolo care îi strigă că e analfabetă (nu e chiar analfabetă, dar e semi-analfabetă, o dăncilă mai tânără, oarecum la fel de tâmpită, băi, ăștia pur și simplu n-au gene, sunt spuza societății ajunsă ca păduchele în frunte prin lașitate și furt), apoi pe lângă geamuri, în timpul zilei, aud tot felul de indivizi strigându-le că sunt niște mizerii, cum să îi faci pe reduși să-și crească IQ-ul? lumea are nevoie să creeze o pastilă de crescut inteligența mai întâi, apoi ne putem gândi la evoluție de moravuri și socială

    00
    • Obsesia românilor după validarea altora (a străinilor; cum e postarea aia de instagram) este înfiorătoare și prostească.

      00
    • acum că ai învățat și tu un refren și îl repeți bolnăvicios la fiecare ocazie de a comenta, ce-ți mai trebuie? în nici un caz suficientă minte să faci diferența între validare și conștientizare – și românia chiar este o plantă, ăsta e adevărul. a, că mai sunt și oameni prin ea? da, mai sunt, dar în ultimii 30 de ani nu prea i-am văzut, de altfel, așteptările mele subiective sunt egale cu zero de la țara asta, e săracă și lipsită de perspective, odată cu sărăcia, caracterul oamenilor se schimbă, devin hoți, lași, parșivi, jigodii într-un cuvânt, nu sunt singurii, o să vedem asta inclusiv la case mari, dar de aici și până la a refuza să admiri realizările altora (da, străinii fac și chestii de luat ca model, cam în mai mare măsură decât au făcut vreodată românii) pe motiv de xenofilie e distanță de-o boală psihică pentru mine
      i-auzi una “Everybody’s fighting for themselves now, “Social consciousness is rapidly disappearing.”https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-06/brexit-noise-drowns-out-london-s-cry-for-help?cmpid=socialflow-facebook-business&utm_content=business&utm_source=facebook&utm_campaign=socialflow-organic&utm_medium=social
      i-auzi două: „mândru că sunt rumîn, pardon titușko” https://www.facebook.com/danalexeautor/posts/226255644707434

      00
  26. Parca am citit in acest post fix discuția pe care o aveam aseara cu un camarad de protest. Ne putem plimba pe la proteste pana ne cad picioarele, il doare pe Dragnea fix in cot. Iar protestele astea făcute cand ei sunt confortabil in vacanța, nu ajuta la nimic.

    Da, sunt de acord ca transmitem un mesaj, ca poate trezim un pic conștiința civică in cei care nu au mers la vot, dar daca vrem rezultate trebuie o altfel de abordare. O plimbare acasa la Dragnea de exemplu, acasa la dancila, acasa la tariceanu, o greva fiscală, o greva judecătorească. Ce rost are sa te Bati cu jandarmii? Toată lumea sa parcheze mașinile fix in mijlocul bulevardelor si garantat dupa câte a zile o sa iasă un pic puterea la dialog. Pana nu le arati si celor mai prosti dintre noi, cat de incompetenți in a rezolva orice problema sunt cei din psd, nu rezolvi nimic.

    00
    • Da, astea sunt cuvintele cheie: nesupunere civica, greva fiscala, plimbari prin fata institutiilor implicate, oprit bulevarde din când in când etc. Nu violenta fizica neaparat, dar mai mult decât statul intr-un tarc sub privirile jandarmilor. Sa nu stie de unde sa ne ia, sa fie unii la parlament, altii la prefectura. Nu au ei suficienti jandarmi sau forte politienesti câti oameni pot aparea in diverse locuri.

    • @fluture, si cum ii organizezi? cum imparti oamenii intre diferite locatii? suna bine in teorie, dar momentan nu exista nimeni care sa-si asume coordonarea protestelor.

      00
    • Hipstereala deci, m-am linistit.

      00
    • ” Sa nu stie de unde sa ne ia, sa fie unii la parlament, altii la prefectura.”

      Adica in loc de 100.000 de oameni in fata guvernului, mai bine ne spargem in grupuri mici prin tot orasul. Metoda sigura sa nu mai ajunge nicio informatie despre protest in media.

      00
  27. Esti baiat destept rau, punctezi bine…

    00
  28. Politica nu ne afectează. Exact cum nici protestele nu îi afectează pe politicieni.

    00
  29. Offtopic: poti scrie eventual un articol despre emigratul/viata de zi cu zi in Franta. Din comentarii am inteles ca traiesti acolo. Eventual cu niste aspecte pro/contra? Poate intereseza si pe altcineva cum vezi tu lucrurile.

    00
  30. Greva fiscala as face la orice ora.
    Si mie mi-a parut nitel ciudata ideea cu protestul in fata unei cladiri goale. Ne adunam si le strigam sa plece. Apoi mingea e in terenul lor, trebuie sa aiba o reactie. Stai, ca nu sunt aici, maine dimineata vor veni si vor avea o reactie.
    Deci, trebuie schimbat locul protestelor si, mai ales, timpul. Daca tot folositi retelele sociale sa comunicati si, uneori, sa va mobilizati, faceti lucrurile altfel.
    Stabiliti o zi saptamana viitoare in care sa va strangeti in jurul unei institutii si sa ii deranjati la maxim pe cei care „lucreaza” acolo. Cei care trec cu masini ar putea sa claxoneze cat mai mult. Oprit bulevarde, cum zice fluture. Trebuie gandit „outside the box”. Veniti cu idei, impartasiti pe blog.
    Si imi pare o idee potrivita si cea a lui Fengshui: cine il vede pe vreun limbric pesedist, sa sharuiasca locatia pe retele sociale. Sa isi cheme prieteni, cunoscuti. Sa ii stea boului sarmaua-n gat. Intr-o propozitie: sa ii tinem in alerta pana la alegeri, sa le iasa pe nas cheful de condus.

    00
    • Dimpotriva, thinking INthe box ne trebuie, asta nu facem noi.

      Politica se castiga cu politicieni, partide, promisiuni electorale, meetinguri si lozinci.

      Asa e franciza.

      00
  31. „Fără penali ” e un simplu procedeu de marketing al USR. Lucru recunoscut chiar și de Dan Barna , in direct și după o tonă de lozinci , că e de fapt o inițiativă de modificare a constituției cu sorți de izbândă egali cu zero. Atâta timp cât îți trebuie două treimi din parlament pentru revizuire și nu le ai

    2. Mai terminati cu tampenia propagandistică-basista cu parlament de 300
    La 300 de parlamentari automat cresc pragurile partidelor și prin redistribuire nu mai avem psd-alde cu 60% ci cu 80% sau credeți că opoziția o.sa fie votată automat mai mult ?

    00
    • bulă, îți dau numărul învățătoarei mele pentru niște meditații la aritmetică? procentul de redistribuire rămâne aritmetic identic congruent echivalent egal, 46% + procent redistribuire 6% = procent total parlamentari PSD 52% din scaunele din parlament după redistribuire, indiferent că sunt 3 parlamentari sau 300 de parlamentari sau 300 de milioane de parlamentari sau 7 miliarde de parlamentari. Procentul ăla de 6% redistribuire se calculează simplu: din total votanți câteva partide nu au făcut pragul (total 10%) și câteva procente din vot au fost anulate (3%), în total 13% din voturi se redistribuie, cei 46 dintr-o sută inițiali ai PSD se transformă în 46 din 87, conf regulii simple de 3: 46 din 87 devin 52 din 100 =52%. Te rog să observi cu atenție că numărul de parlamentari N nu intervine nicăieri în calculul procentului după redistribuire, sau în limbaj aritmetic de clasa a 3-a: variabila N nu este luată în calcul.
      În altă dezordine, CCR a decis (de două ori, în două decizii diferite) că referendumul cu 300 de parlamentari este obligatoriu pentru constituantă, așa că la prima modificare a constituției va fi implementat obligatoriu numărul maxim de 300 de parlamentari. Printre altele deciziile astea au oprit USL să modifice constituția într-un sens în care beleam pula definitiv, referendumul ăla are deja efecte juridice pozitive. Plus, repet, la proxima modificare a constituției 300 va fi implementată obligatoriu (deciziile ccr sunt obligatorii)

      00
    • Prietene , modificarea constituției duce automat și la modificarea celorlalte legi
      Tu vorbesti despre legile in vigoare. In momentul în care un parlamentar o să reprezinte nu 100.000 ci 500.000 , automat pragul electoral al partidelor sare de la 5% la 15% sau mai mult . Adică tot partidele mari o.să fie avantajate Cred că PSD și PNL le-ar conveni de minune

      00
    • Minciună în falș. Legea electorală nr. 208/2015 impune un prag electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii, voturile pentru cei ce nu reuşesc să îl treacă fiind redistribuite. Pragul electoral nu depinde în niciun fel de reprezentativitatea fiecărui ales, că reprezintă un milion de români, că reprezintă 3 români, pragul electoral este tot 5% (apropo, actualmente reprezentativitatea fiecărui ales este VARIABILĂ, fiind alegeri pe liste cu redistribuire numărul de parlamentari NU SE CUNOAȘTE înainte de alegeri, ci se află numai după terminarea numărării voturilor: aleșii care au închis colegiul intră automat în parlament, dar procentul partidelor e sfânt, deci dacă de ex un partid a închis 10% din colegii dar are doar 6% din voturi atunci numărul total de parlamentari CREȘTE, astfel încât scaunele partidului care are 6% din voturi să fie un procent de 6% din scaunele din parlament). De aceea de ex în alegerile din 2012 am avut 585 parlamentari în loc de 535.

      00
    • @Johnny
      Curtea Constitutionala nu a decis nimic de genul asta. Curtea a spus doar ca daca parlamentul sau guvernul doresc sa modifice articolul din legea electorala referitor la numarul de parlamentari trebuie sa tina seama de vointa deja exprima a poporului pe problema respectiva si sa nu incalce acea voina reducand numarul la 350, 301 sau 299 de parlamentari. Singurul efect al acestor decizii e ca atata timp cat parlamentul sau guvernul prin ordonanta de urgenta nu doresc sa faca acesta modificare exact asa, a orice alta modificare a articolului repectiv referitore la acest numar e blocata.
      Parlamentul nu e obligat in nici un fel sa voteze insa aceasta modificare, nici nu e posibil asa ceva, votul individual al parlamentarilor e liber prin constitutie, nici un referendum nu le poate impune acestora cum sa voteze asupra unei teme. Pot vota liber de zece ori modificarea numarului la 301 parlamentari sau la 200, daca vor, atata doar ca aceste modificari vor fi nule.
      Curtea nu a impus in schimb nici o modificare constitutionala. De fapt, daca se vrea modificarea Constitutiei in acest sens, trebuie parcursa toata procedura privind modificarea acesteia integral, fiind necesar inclusiv un nou referendum valid asupra acestei teme. Cel vechi face parte dintr-o procedura diferita, care are doar scop consultativ, pentru cazurile in care se vrea sa se afle ce crede poporul referitor la o anumita problema.
      A dori si a vrea sa pui in aplicare sunt lucruri un pic diferite, ca urmare daca poporul chiar vrea acea modificare, trebuie sa faca un minim efort de vointa, eventual sa voteze pe cine trebuie la urmatoarele alegeri, pentru ca poporul nu legifereaza. Altfel dorinta lui poate ramane litera moarta. Ca toata lumea, si poporul poate avea dorinte care de fapt il lasa rece daca nu se indeplinesc. Asa cum mi-as dori eu sa ajung pe Marte, fara a fi sunt dispus sa fac nici cel mai mic efort in directia asta. Ba poate, daca mi s-ar oferi cu adevarat o astfel de ocazie, poate ca as spune nu, pentru ca ar presupune ceva inconfort.

      00
  32. Da, cel mai bun textr al lui Fluture, chapeau! :)
    Ca idei/ce-i de facut:

    Nu stiu cum ar merge „greva fiscala” in R. Inseamna sa nu (mai) platesti taxe? Pt ca daca e asa, Dragnea&co au sa forteze poprire pe orice conturi pun mana. Basca, mai ciupesc si din TVA.
    O idee ar fi sa-i lovesti unde-i doare: avere. Cred ca ar baga frica in ei: notate masini de-ale lor, rezidente de astea de vis facute din bani furati si vandalizate. Toate, one-by-one. Numai ca un grup de martiri/eroi ar trebui sa-si riste viata/libertatea. Si pt ce? Pt un popor care vrea sa stea cu zgarda?

    00
    • Orice forma de violenta si de hartuire ii transforma pe PSD-isti in victime si e o idee gresita.

      Ea nu va aduce voturi impotriva PSD, din contra. Marea masa a votantilor nu agreaza violenta de niciun fel.

      Pentru cei care nu mai au rabdare: sa aiba. In nici 9 luni, intram in campanie electorala si o tinem asa doi ani de zile, alegeri din 6 in 6 luni: europarlamentare, prezidentiale, locale, parlamentare. Iar PSD-ul a pierdut mai mult de 20% in intentia de vot din ianuarie 2017 si pana astazi (49% vs. 28,4%)

      00
  33. NOU
    #127

    Incredibil cum stârnește Fluture ceva in oameni. Incredibil.

    00
  34. Platesc 3 euro pentru a citi opiniile lui Vali. Oricare ar fi ele. Dar daca platesc pentru a citi o părere Vali si 3 fluture, imi cam iau țeapă pentru nu asa ne-am înțeles.

    00
  35. Nu ai ce sa le faci, e simplu! Da, si eu lucrez in afara tarii, nu ma vad lucrand in tara sincer pe 4000-5000 lei, cand in afara tarii iau aceeasi suma doar ca in alta moneda. Mi-as dori sa plece toata lumea, toata firmele, sa dea faliment. As dori sa fie aruncata in aer cladirea unde sunt jegurile alea, sa fie impuscati. Parerea asta o au doar tinerii, daaca intrebi majoritatea pensionarilor, ei stiu doar de acei 50 ron marire la pensie. Atat! Si alti idioti care mananca seminte la coltul blocului, sunt prea indolenti ca sa inteleaga ceva. Se bucura ca au seminte si cablu tv! Personal, imi pare rau ca am conturile in bancile romanesti, ma voi intersa sa transfer tot in strainatate.

    00
  36. Băi #muie_rezistentă, același lucru se va petrece indiferent cine ar fi la guvernare, când te duci cu pretenția să dai jos acel guvern ALES și LEGITIM, că așa vrea pula ta de nematod! O altă chestie clară ca lumina zilei este că dacă te iei cu Jandarmeriei în pumni, n-ai cum să câștigi coaie, că de aia a și fost înființată! Nu să scuipe contribuabilii pe ea când vor ei, că doar ei plătesc. Ei sunt brațul coercitiv al legii, care și-o dă la muie, când ai aroganțe și nesupuneri civice, apucături anarhiste și vrei să intri în Palatul Victoria că vrea pula unui coaie verde. S-au depus plângeri la Parchetul Militar… Ei și?!? S-a mai dat muie și pe tema asta, se va da și acum!
    Pretențiile unora, care n-au mai fost în țară de ani și ani și, ca atare, n-au plătit nici taxe de nici ei nu mai știu când, sunau caraghios și nerealist. Să aduni în Piața Victoriei zeci de mii de oameni cu scopul de a da jos Guvernul și de a pătrunde în clădirea acestuia cu argumente de școlar tîmpit mi se pare de o totală stupiditate. La fel, desființarea Parlamentului și provocarea de alegeri anticipate sunt revendicări demne de niște șoferi piliți, nu de oameni care au înțeles cum funcționează democrația în țările în care muncesc. #muiogi, ce mai!
    Nu știu cum s-a putut ca oameni cu o anume experiență în lumea democratică să cheltuie timp și bani și nespus de multă energie pentru a veni la București fără un program. Pe net și l-ar fi putut face în cîteva zile. Cîțiva lideri în doi timpi și trei mișcări ar fi putut întocmi un program și o listă de 10-20 de revendicări pe care să le promoveze și să le susțină convingător în Piața Victoriei și în fața mediei. Ar fi avut de partea lor o mare parte din populația României. Așa, ce-au făcut? Au cheltuit timp, bani și energie ca să huiduie și să scandeze tot soiul de lozinci, unele vulgare, altele pe măsura nemulțumirii și să se amestece cu tot soiul de apucați care se voiau conducători și profeți. S-au împins cu jandarmii și au înjurat Guvernul. Această mulțime reprezentînd emigrația economică a Romaniei plus o categorie psihologică a greu adaptaților avea nevoie de cîțiva lideri, de un program, de purtători de cuvînt, de reguli. Așa se întîmplă în lumea în care trăiesc și muncesc și din care n-au adus exact ce era mai bun: organizarea și coerența. Dar cine să le spună prostanilor, că ei știau una și bună: MUIE PSD! Așa, și?!? Dă-vă bă-n pula mea de ratați anencefali, că nu vă cunoașteți lungul nasului de proști ce sunteți. Ați mai înrăit și jandarmii pe 10 august! EU personal, dacă eram unul dintre jandarmii din dispozitivul de grupări mobile și mi-aș fi simțit viața în pericol, acum erați victime colaterale, că aș fi tras cu pistolul în toate direcțiile ca după iepuri! Să fi dat domnul dacu să mai fi ridicat unul vreun bolovan sau o bucată de bordură pe 11, că ieșea măcel legal! Veniți la vot în pula mea în număr cât mai mare, dacă aveți spirit civi, dar ai dracului, toți sunteți docți și viteji pe net. Cum pierd ai voștri, gata! PSD să se dea jos că e corupt, să vină panaramele pișate pe ele de la pnl, fețele de pet turtit de la usr și eventual căcații obosiți de la pmp! Pe bune, voi sunteți plecați cu muia?!?

    00
    • Eu personal cred ca un om cu drept de port arma are nevoie de pregătirea psihologica și fizica pentru a nu folosi arma ca prima resursa, trăgând aiurea ca s-a speriat el pentru viata lui.
      Altfel ma pot face și eu jandarm, ma sparii rapid și trag aiurea. Cui folosește?!

      00
  37. Fluturas tu esti genu’ de cetațean ce priveste cu invidie in peluza. Presupui multe, dai indicatii, vecinii de tribuna a2a te admira dar cand e sa iesi fata in fata cu militia brusc ai treaba acasa. Vrei sa schimbi ceva lasa-i pe mortii astia de lași in bula lor internetista cu like-uri, share-uri si floricele si iesi in strada. PREGATIT. Asta cu review-urile de dupa n-au niciun efect asupra oilor. Exemplele conduc nu filosofia la 24h de dupa. ACAB!

    00
  38. “guvern ALES și LEGITIM”
    “acum erați victime colaterale”
    mai e ceva de zis? omul nu cunoaste regulile propriei tari, dar ar fi impuscat cativa manifestanti.
    putem plangere la politie pt individul asta?

    00
    • n-am cum să îți desenez ce înseamnă alesd și legitim pentru că sunt noțiuni abstracte, iar un parameci nu are ce să înțeleagă și nici nu are ce să facă cu asemenea noțiuni!
      parameci, ai văzut faza cu bătaia celor 2 jandarmi pierduți de grupul cel mare de țestoase al SIAS, nu?! eu în locul ăluia care își proteja colega cu scutul, iar el personal și-o lua la greu, scoteam pistolul și făceam gol în jurul meu. atunci se termina orice căcat anarhic de lăbăreală publică la Victoriei!
      plângere la poliție?! pentru ce oaie?! că așa consideri tu?! mă faci să râd! așa vrei tu să pui pumnul în gură cuiva cu care nu ești de acord?! FMM de ratat, locul tău e în China comunistă!

      00
  39. Eu doar trei mici nelamuriri am

    1. Dacă galeriile au venit în piață după ora 17.00 ,cine erau cei care la 15.30 au vrut să darame poarta guvernului ?
    2.de ce au avut jandarmii armament de război ,când se știe că la demonstrații de stradă te duci doar cu echipamentul standard, fără armă letala. Au primit ordine de la șefi care primiseră informări (DGIPI SRI) că o să fie nasol ?
    3.dacă știau că o să fie nasol de ce comandanții de dispozitiv au folosit o femeie care e o vulnerabilitate din start și pt ea și pt restul ?

    00
    • unde e video cu ăia care incearcă să dărâme poarta guvernului?

    • Da, am vazut si eu in direct, a fost foarte ciudat, un grup de oameni s-a apropiat de gardul guvernului, dupa care s-au facut ca se retrag in spacte cativa metri, s-au regrupat si efectiv au alergat inspre gard si inspre jandarmi. Erau clar intelesi intre ei, si a fost o scena super-ciudata in context (era devreme, lumea abia incepea sa se stranga, lumea calma, nimeni nu scanda, nimeni agitat, ei erau poate 10 oameni, si totusi efectiv alearga inspre gard). Provocare 100%.

      00
    • a pus pizzi un video mai jos, e o comedie acolo.

  40. 16.20 nu 15.30

    16:23 – Momente tensionate în fața guvernului. Au fost aduse trupele speciale. Mai mulți protestatari au încercat să intre cu forța în curtea
    Palatului Victoria, dar au fost opriți. Jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene. Circulația a fost parțial blocată în Piața Victoriei
    https://www.g4media.ro/peste-100-000-de-oameni-au-protestat-vineri-in-capitala-jandarmeria-a-evacuat-piata-in-forta-440-de-persoane-au-necesitat-ingrijiri-65-au-fost-transportate-la-spital-dintre-care-9-jandarmi-filmul.html

    https://m.realitatea.net/miting-diaspora-10-august_2158836.html

    00
  41. Aparte de faptul că articolul e scris decent iar eu cred (la modul subiectiv, desigur) că autorul are dreptate, nu pot să nu observ că a apărut din nou pleiada de nemulțumiți. ”Să nu mai scrie fluture că așa vrem noi – să nu mai scrie”. Sau și mai penibilul ”eu nu pentru asta plătesc 3 euro/lună suport Patreon – nu asta ne-a fost înțelegerea„. Ori ”dau eu 3 euro (hint – nu va da) numai să NU mai scrie guest author-ul ăsta”.
    E ca și cum aș asculta o gașcă de copii care amenință că nu se mai uită la Junior TV dacă ăia nu scot din grila de programe Teletubbies, că lor nu le place. ”Voi renunța la abonamentul RDS dacă mai văd Teletubbies pe Junior TV!”, ”Să se bage din nou Thomas the Tank Engine gwaaargh!”, ”Voi protesta nemaiuitându-mă și am să anunț asta în prealabil în bublic ca să subliniez o chestie gwaaaa!”, ”Cine mi-a furat cuburile?!?”, ”Plătesc numai să nu fie Teletubbies la telebizor”, ”Vrem să nu mai este!”.
    *spits*

    00
    • Păi nu știai? Blogul e al lor, că ei plătesc taaaaaaaaaaxeeeeee. La fel ca și statul, țara și toate celelalte. Ai o părere diferită de a lor, ei nu se mai joaaaacăăăă. Așa e când ai parte de educație modernă, în care ți se spune cât ești de special și centrul universului.

      Măi băieți, singura opțiune este să deschideți o petiție numită „Fără Zoso”, prin care să i se interzică să mai publice ceva pentru că prezența pe acest blog a unor opinii diferite de ale voastre, sau mai rău, critici la adresa lor, dăunează grav armoniei voastre psihospiritualointelectuale și vă traumatizează.

      PS Știți ce zicea Mickey Eminovici în „E-mailul al treilea”?

      „La un semn deschisă-i calea.”

      00
  42. Atat marea majoritate a disaporei cat si romanii din Romania tot comunisiti au ramas, mai precis ii pot numii „leftisti”, stilul american. Nimeni nu intelege ce inseamna democratia, doar se prefac ca joaca democratie. Liderii de fapt sunt manipulatori, iar turmele de oi, romani, doar urmaresc magarii….100% romanii merita sa traiasca in neo-comunismul romanesc….Toti sunt hoti, si opozitia si cei care conduc. Ce noroc am avut sa plec la timp din Ro !!!!

    Emil Cioran: „Românii au trăit o mie de ani ca plantele. Creşterea vegetală le-a determinat ritmul vieţii lor. Precum pentru o plantă totul se face peste ea, aşa şi românul: totul s-a făcut peste el: biologia ca şi istoria. Unui popor de ţărani i-a făcut mare plăcere să nu intervină în cursul lumii.”

    Numai bine….

    00
    • Emil Cioran – un xenofil (germanofil) vorbind despre lașitatea altora, în timp ce a petrecut bine mersi restul vieții departe de comunism.

      Proști mai sunt oamenii, în special xenofilii preaslăvind alți xenofili…

      00
    • Bre sugipla-pe-invers, eu nu inteleg obsesia asta a matale cu xenofilia. Ai mai bagat-o si alte dati, dar nu e argument logic la nici-o discutie. Ce conteaza la text sau la comentariul asta cine/ce e romanofil sau xenofil? Sau trolezi la greu? Caz in care mai schimba placa.

      00
    • DanC

      Nu e nicio obsesie, e o constatare de fapt a realității contemporane deplorabile: mulți români (prea mulți) sunt xenofili și autorasiști (practic, xenofilia și autorasismul sunt sinonimii).

      Ai mai bagat-o si alte dati, dar nu e argument logic la nici-o discutie.

      „Nu e argument logic” fiindcă așa ai decis tu, pentru tine, despre tine. Crezi ce vrei, xenofilii sunt niște oameni bolnavi pentur simpatia & valiadarea străinilor.

      Ce conteaza la text sau la comentariul asta cine/ce e romanofil sau xenofil?

      Cioran a fost un germanofil și un nazist, iar antevorbitorul (din nu știu ce motiv) a simțit nevoia să citeze un sclavete al nemților, un trădător al românilor și un simpatizant al criminalilor/genocidurilor.

      Când mai ai momente de reflecție, de „Dar de ce ni se întâmplă nouă ăstea, de ce o ducem rău?” și alte gânduri asemănătoare, răspunsul este unul compact, concis și strident: din cauza xenofiliei & xenofililor ne-a mers și continuă să ne meargă rău.

      Faptul că tu ai niște simpatii față de nemți (că dacă ziceam de portughezi, probabil nu te mai oboseai să postezi nicio replică, dar probabil că venea un altul care are simpatii față de portughezi), asta înseamnă că simpatia ta față de nemți îi ajută pe ei mai mult decât ne ajută pe noi. Detalii și detalii, așa se identifică trăsăturile de slugă, în căutarea unui stăpân/tătuc străin.
      Tu fiind un germanofil, vrei un stăpân/tătuc niamț. Asta e… servant de grof, poate?

      Faptul că vă deranjează că vi se arată arama pe față, de xenofili ce sunteți, îmi demonstrează că vă deranjează mult mai mult decât lăsați să se vadă. Ceea ce e foarte bine ca „xenofil” să fie următoarea înjurătură pentru care să i-o adresezi fiecărui trădător, autorasist, în parte.

      00
    • @alupigus: ai niste probleme cu capu’, mi se rupe de germania, io-s in Canada; deci o ducem rau noi romanii, din cauza „xenofililor”? :) Un fel de gashka celor care n-au mancat salam cu soia pe stil nou? Chiar nu vezi ca ai niste rotite lipsa?

      00
    • ce contează ce e sau nu e cineva atâta timp cât are dreptate?
      atacă ideea nu persoana

      00
    • “Emil Cioran – un xenofil”
      cat costa sa il banam pe viata pe alupigus?
      imi plac parerile argumentate care sunt contra a ce cred eu.
      dar alupigus are 14 ani, e doar troll de 4chan.

      00
    • @kmlx

      Ce e greșit? A fost un xenofil (germanofil mai precis și un pic italofil) care îi admira pe naziști și fasciști – ba mai mult, adora și susținea genocidul & uciderile.

      Mai târziu în viață, a crezut el că e de cuviință să-i critice pe alții de lașitate, în timp ce stătea bine mersi departe de Cortina de Fier, la căldură, sub protecția libertății pentru care naziștii și fasciștii săi (pe care, repet, i-a admirat până la moarte) au vrut s-o distrugă din start.

      Faptul că te deranjează că-l fac xenofil, demonstrează argumentul meu: ești un bolnav de xenofilie (probabil germanofilie, că tot i-am invocat pe nemți primii). Iar gena de dictator, iarăși, se dovedește fiindcă nu suporți adevărul, vrei neapărat să mă vezi ‘dispărut’ și mă mai și bagatelizezi conform substandardelor tale.

      00
  43. NOU
    #154

    Nu ma dezamagesti in a fi dezamagitor!
    Pe scurt: nu protestele sunt cele care schimba ceva, reactia partii adverse protestelor este cea care are efecte negative in randul sustinerii majoritatii.

    Varianta lunga:
    Schimbarea, ca si alte lucruri presupuse a fi mari, se intampla, in cele mai multe cazuri, gradual. Un exemplu ar fi si societatea romaneasca: nu s-a schimbat brusc in decembrie ’89. E adevarat, evolutia este lenta in comparatie cu viata unui om. Reactiile nepotrivite la placutele suedeze, urmate de retragerea actiunilor de urmarire in instanta, dezechilibrul evident de forte de la mitingul de vineri, care va avea, probabil, parte de aceleasi ezitari si retractari sunt doua evenimente care au afectat imaginea cuceritorilor in ochii electoratului majoritar.

    00
  44. Citat din Astrul nostru călăuzitor către drumul drept, al adevărului pur, al binelui nemărginit

    „După scremuta din decembrie ’89 și 28 de ani de nimic, România are nevoie de ceva mai multe coaie pentru a schimba cu adevărat ceva.”

    Posesor al celor „multe coaie”, ne poți împărtăși și nouă din ele?

    Te declarăm lider suprem, stăpânul nostru pe viață dacă vei schimba ceva în 24 de ore, hai maxim 1 săptămână – doar ești posesorul „coaielor” cele magice.

    „Vai, totul e un rahat, hai să implementăm cei 3 pași simpli și eficienți și după 24 de ore România va fi transformată din temeli”

    Sau asta e o altă reclamă la pilulele pentru crescut miraculos „coaiele”?

    00
  45. Mereu aud si mizeria asta cu 89!!!! Plm nu e ca si cum, s-au hotarat romanii deodata ca nu mai vor comunism. Au fost indrumati de altii acolo, au fost platiti, totul a fost un complot extern. Daca stiti ceva istorie, in acel an a fost inlaturat comunismul din mai multe state. Cum sunt romanii azi, ma gandesc cum erau atunci… Pentru o gaina isi dadeau si o mana.

    00
    • Esti putin cam prost daca nu apreciezi curajul unora care si-au riscat sau chiar pierdut viata chiar daca au fost „îndrumați” de altii.

      00
  46. NOU
    #159

    OK, înțeleg, ai ceva commenturi la postare.
    Ti-ar face plăcere că blogul tău să fie citit de pe ziarul rupt și pus la buda din spatele curții sau să îl ai în continuare măcar așa cum e acum?!

    00
  47. In 1918 se facea marea unire, practic ne nasteam ca stat si ne consolidam ca si natie si independenta. In 100 de ani am reusit mai multi singuri sa ne facem praf total. Nu reusim sa scapam de cancerul asta socialist ce ne manca natia.

    00
    • In 1918 s-au plictisit stapanii sa fie nevoiti sa discute cu 3 conduceri de cacat, ca sa traverseze un pisat de munte si-o campie, asa ca au adunat populatia din zona intr-o singura entitate statala, sa nu se futa aiurea pe drumuri.

      00
  48. Eu cred ca ceea ce sustii tu e foarte gresit, in primul rand astfel de proteste sunt chestii care creeaza situatii foarte neplacute si foarte usor de folosit impotriva unor guverne de genul celor de la PSD… tu compari situatia din 90 cu cea de acuma, zici ca nu s-a obtinut nimic atunci si ca nici acum nu se va obtine, ceea ce e total eronat, atunci nu s-a mai pus un guvern marioneta… iar acum e nevoie ca un guvern marioneta sa plece. Atunci eram cat de cat ok financiar ca si tara, acum suntem in groapa totala…. avem mare parte din PIB generata de afaceri din exterior, suntem datori pana in gat(considerabil mai putin ca altii, dar totusi fara speranta), iar agricultura e cam pa pentru anul acesta… deci revenind, situatiile sunt cu totul altele si nu merita nici-un fel de comparatie. Cei care ne conduc nu isi dau demisia pentru ca sunt constienti ca este maximul posibil pe care-l pot obtine viata asta … si atunci e prea greu sa lasi din mana asa ceva, sunt oameni mici fara fel de onoare si pregatire necesare acelor posturi. PS: Situatia Romaniei se rezolva de la sine, fara nici-un fel de interventie din tara, atat timp cat cei care pompeaza bani in tara au acest interes. Nu ar trebui sa ne credem atat de importanti, pentru ca nu am fost si probabil nu o sa fim niciodata… PSD e un partid care jongleaza si speculeaza pe termen scurt, fara pic de viziune, iar informatia si timpul trec ca tavalugul peste astfel de jongleuri… iti amintest de batausul scolii, exact asa e si PSD… trece de la sine, ca sunt 20-30-40 de ani… sunt cati e nevoie, lumea merge totdeauna inainte, niciodata inapoi.

    00
  49. Muie fluture. :-)

    Ca sa ma pun bine cu tine din start, ca văd ca te iei de toată lumea și măcar sa-ti dau un motiv sa te iei și de mine. :P

    In rest sunt de acord – protestele de weekend nu sunt proteste. Când te gândești ca vine Luni și trebuie sa mergi la un job – pe care totuși îl ai – înseamnă ca nu ti-a ajuns cuțitul la os. Cuțit, prin carne, pana la os adânc – ca sa fiu mai plastic.

    Eu sunt ofticat ca oamenii nu au anticipat ca Iohannis e tot un rahat, pentru ca ăștia au lucrat totuși mâna in mâna, și singura opțiune viabila era fix femeia ce a pus bazele DNA, Macovei. Am donat, am condus sute de km in alta țara ca sa votez, și… nimic. Femeia nu a ajuns nici măcar in turul 2. Si acum toți o rup cu PSD mutilează justiția. Bine face. Macovei n-a fost potrivită sa continuie ce a început, din postura de președinte? Avemus ficus.

    Ce era sa fie azi Macovei, Cioloș (deci și Kovesi) la putere? Când mai zic unii ca n-au cu cine vota o sa le transmit muie de azi înainte. M-am certat și alți bătrâni de vreo 60 de ani pe tema asta, cu antenele’n cap – un google n-ar da..

    Și dacă Săriți cu Macovei a făcut și a dres, înțelegeți ca nu v-ați informat și folosiți Google. Poate va de-manipulați.

    00
  50. NOU
    #164

    V-ati gandit vreodata daca „Flurure” e un „experiment social” facut de Vali pe blog, in care ar fi 15 guest_authori si care ia mai multe comentarii/trafic/lopeti-in-gura trece in seminifinale si scrie mai departe?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile