Comunism și socialism pe blog…

OK, unii dintre voi ați văzut pozele astea, care dau un pic în socialism, dacă vrei să le vezi așa. Nu știu de ce eu nu m-am gândit la asta, poate pentru că nu mă gândeam că sunt oameni întregi la cap care își doresc revenirea socialismului sau comunismului pe aici, mai ales după ce am suferit atâta, ca nație. Nu e ca și cum suntem a doua generație de la Revoluție și am uitat, că nu ni s-a întâmplat nouă.

Nu, copii. Nu, scopul nu e să vedem cât de bun e socialismul, ci să nu cădem în capcana capitalismului sălbatic, care are loc acum în SUA. Ăla în care oamenii muncesc pe salarii de mizerie, privatizează sănătatea, stau în chirie pentru că sistemele de credit score nu le dau voie să cumpere case, băncile fac absolut ce vor, oamenii trăiesc pe credit și tot așa, asta în timp ce se bat cu pumnul în piept că patriotism și se uită la filme cu eroismul și măreția Americii, de parcă asta ar ține de foame. Nu că America nu are părțile ei bune, ideal ar fi să ne uităm la el și să le adaptăm pentru nevoile noastre, dar să ne uităm și la părțile rele și să le evităm.

Dar nu, nu comunism, nu socialism pe blog. Încă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

119 comentarii

  1. Comunism este atunci cand stai 15 minute sa comentezi o idee bine puncata pe blog si nu ti se aproba comentariul.

    00
    • gata, tovarășe, am aprobat.

    • Ai avut dosar cu sina ? Comentariu in original si copie stampilata ?

      00
    • Corect. Copie dupa aprobarea dreptului la comentariu?

      00
    • Bunică-mea, casnică, soție de militar de carieră – bunicu-meu a dus războiul până-n Tatra. 1953 – el carieră ok, detașat la comandamentul garnizoanei din Brașov, ea casnică, croitoreasă p-acasă. Locuiau într-un bloc de militari – și la bunică-mea se strângeau soțiile ofițerilor – casnice toate pe vremea aia.

      5 martie 1953 – moare Stalin. Doliu mare printre soțiile ofițerilor cu pricina, păr smuls din cap, lacrimi de crocodil (nu exagerez) – „Muri tătuca, ce ne facem???”. Bunică-mea, lucrând la mașina de cusut, slobodă de gură: „Da’ nu mai pot eu că muri Stalin, eu nu-mi văd capu’ de muncă…”

      Dată în gât instant, luată și ea și bunicu-meu noaptea aia în cătușe la sediul securității din Brașov. Mângâiați un pic, așa, de control. Noroc incredibil – șeful securității din Brașov – consătean cu ei (olteni cu toți), și habar nu aveau unii de alții. I-a scos basma curată, a anulat practic noaptea aia, a distrus delațiunile, tot, și i-a trimis acasă.

      Un an mai târziu – bunicu-meu propus spre avansare in grad. Comisie trimisă de la Brașov în satul natal să-i verifice originile. Eh, părinți chiaburi, origine nesănătoasă. Declasat imediat, s-au întors în Oltenia, s-a angajat la o fabrică de stat, de unde a ieșit la pensie după 40 de ani.

      Să mă fut în toate regimurile totalitare posibile, mai bine mort decât sclav în dictatură.

      00
    • Fuzzyfeelings, de ce am senzatia ca cel din comisia care l-a declasat imediat era ardelean?

      Am locuit ceva vreme la Cluj, acolo fie esti sudist fie esti moldovean „invadator”.

      No hate, dar in viata asta daca nu esti ardelean e bine sa te feresti de ei. Cel putin cei din zona Cluj sunt rasisti si „te toaca” pe la spate…

      Am o parere mai buna despre unguri decat despre ardelenii clujeni.

      00
    • Credeam că zici de comentariu postat la neveradu

      00
  2. Pe scurt, avem nevoie de o democratie originala…

    00
  3. Americanii se pot numi inca tara democratica – si nici aia una sanatoasa – doar pt ca sunt inarmati pana n dinti.

    Si chiar si asa, li se taie din drepturi si libertati constant de ani de zile..

    00
  4. De asta există Europa de Vest :-)

    00
  5. Astia s-au dilit de la atata bine. De ce plm nu vin sa stea un an intr-o tara d-asta socialista sa vada cum e? Hai, John, in Romanistan sa vezi cum sunt serviciile oferite de stat.

    00
  6. ideal ar fi să ne uităm la el și să le adaptăm pentru nevoile noastre, dar să ne uităm și la părțile rele și să le evităm

    Cum faci asta cand ce e bine pentru mine nu e bine pentru tine, schimbare vrem dar sa nu inceapa de la noi, daca nu esti pnl-ist esti clar psd-ist etc

    00
  7. Yea! Eat the rich!

    00
  8. am avut si eu un moment dintr-asta in care a disparut sclipiciul ‘visului american’ cand am realizat ca nu e decat un corporatism rapace dus la extrem. Si nu atat gestionarea politicilor sociale si economice prin prisma profitului cat mai ales perversitatea mesajului politic republican prin care si-au transformat (culmea !!!) paturile sociale cele mai sarace in garzi pretoriene.

    Imi place in continuare America dar in nici un fel nu ma vad locuind acolo. Am ajuns sa apreciez echilibrul modelului european, cel nordic mai cu seama.

    Pentru cei care confunda denuntarea capitalismul american scapat de sub control cu comunismul, gadeste-te doar la asta: Ti s-a facut rau, vine Salvarea si drumul pana la spital te costa 4000$, fara consultatie/interventii sau proceduri medicale.

    00
    • Macar nu risti sa ramai fara organe ca la Clooj

      00
    • A chemat ambulanța greșită! Și l-a dus la spitalul cel mai apropiat cu care, ghinion, asigurarea nu are acoperire!
      E demență ce se întâmplă acolo! Sistemul american de sănătate nu e bun decât ca exemplu „așa nu”.
      Vor exista mereu suporteri ai unei astfel de demențe! Și republicani și democrați. Că toți au acțiuni care cresc într-un astfel de sistem. Inclusiv sistem de pensii. Cum ar fi să îți spună administratorul pensiei că nu mai crește dacă sistemul de sănătate va deveni ca în vestul Europei?
      Ce fac ei e să încerce să privatizeze sistemul de sănătate din Vestul Europei! Că le-ar crește piața. Boris știe! Noroc cu pandemia că altfel UK căpăta sistemul american.

      Aberez aici! Nu se întâmplă așa ceva în lume!
      E ok să ne plângem de un sistem de sănătate departe de a fi perfect! Pentru că nu știm cât costă o plombă într-un sistem medical bazat exclusiv pe o asigurare privată (bazată pe creștere continuă, că de ce nu e bun un cancer care crește în fiecare zi?)

      00
    • Vrei salvarea utilata cu detoate, cineva plateste 4000$ pe drum ca cost de depreciere si mentenanta. La americani o platesti tu. La romani o plateste comunitatea din taxe. Dezavantajul la romani este ca cateodata vine echivalentul 1310 si un brancardier, ca nu s-au platit suficiente taxe si/sau nu s-a alocat in coltul tau de lume suficient. Acum cand tragi sa mori si nu ai tras lozul norocos sa vina ambulanta „cu de toate”, e mai nasol.
      Nu, nu sustin sistemul american.

      00
    • Nu vă urcați în ambulanța neagră.

      00
  9. Foarte buna explicatia cu Jeff Bezos. Mergea pusa imaginea aia cu cateva posturi in urma, cand s-a iscat o discutie pe tema taxarii averii bogatilor, ca multi nu prea inteleg cum sta treaba.

    00
    • A 2-a? Hm, e cretina dupa mine. Astia mari au bani fictivi gramada? => hai sa luam mijloacele de productie :) Dar nah, whatever rocks your boat.

      Singura chestie adevarata din toate desenele astea: Da, treaba cu asigurarile pe sanatate in State e (inca) nasoala. Nu e $4K calatoria cu salvarea, asta e bullshit. Oricum problema asta nu are treaba cu capitalism/socialism.

      In rest? Fara gust, nu mi se par funny deloc. Unele scrise prost, altele put din prima a militantism gen criticatac.

      00
    • rectific: nu e buna, ca vad ca lumea in continuare nu intelege ce inseamna averea estimata pe baza pretului actiunilor, creditul etc. recomand acest clip pentru aprofundare https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&t=1597s

      00
  10. Bai, nu stiu cum e la voi, pe mine mă lasă rece toate comentariile astea anticapitalism. Pentru mine capitalism == responsabilitate.
    Mai mult, mă uit un pic la persoanele care emit astfel de păreri, și în 90% din cazuri sunt oameni cu care nu aș vrea sa împart cortul în camping sau camera de hotel în Dubai.

    Și de aici deriva modul în care îmi trăiesc viața:

    Știu ca se pot întâmpla nasoale pe parcurs, de ai am economii care sa mă tina pe linia de plutire, nu mult, decât 1-2 ani.

    Stiu ca lucrurile ieftine și necalitative se strica mai des, de aceea îmi cumpăr chestii mai scumpe dar mai calitative.

    Stiu ca sănătatea e importanta, de aceea o las mai moale cu consumul de orice fel și mai dau și pe la sala, merg pe jos când pot.
    Stiu… etc.

    Si nu, nu imi spuneti ca sunt privilegiat, am trecut prin exact același sistem de învățământ prin care au trecut cred 80% din cititorii acestui blog. Am avut exact același suport al familiei de care au beneficiat majoritatea tinerilor. Iar faptul ca în 30 de ani de existenta nu am realizat mare lucru, mă face sa cred ca sunt la fel de inteligent ca media populației.

    00
    • Nicio ideologie nu e de cacat, oamenii sunt.

      00
    • Responsabilitatea e pe salariul minim & PPP scăzut?

      00
    • Singura problema e cand se doreste ‘equality of outcome’ in loc de ‘equality of opportunity’.

      Nu e ok si nu poti arata cu degetul oameni care sunt fortati sa traiasca in saracie, indiferent unde pe planeta.

      Ai spune ca de maine te trezesti si gata esti motivat si pui osu la treaba ca sa nu mai fii sarac. Nu e asa de simplu.

      Viata de cacat -> stres mai mare -> somn deficitar -> boli, obezitate, sistem imunitar scazut -> alimentatie fast food pt. ca esti pe fuga sa nu mai fii sarac sau esti prea trist si sarat, iar McDonalds e singura chestie care iti mai da dopamina dupa o zi de munca.

      Asa cum am fost noi in tara asta ‘de kkt’, cu toate ca am venit din casa cu WC in fundul curtii, un calculator, niste banuti de sustinere si o facultate te pot duce semnificativ intr-o directie buna in viata, fara sa excelezi.

      00
    • Capitalism = responsabilitate? De la o anumita suma de bani in sus, cuvantul „responsabilitate” li se evapora din vocabular.

      00
    • La nivel pur teoretic lucrurile spuse de tine sunt corecte. Problema pe care tu o omiți sau nu o iei în considerare e cam asa. Studiile bune/rele au fost asigurate de statul roman și nu a trebuit sa te înhami la un student loan de vreo câteva zeci de mii de dolari plus ca bune rele mai vin și niște burse. Doi cam orice problema medicala pe care ai avut-o ai găsit o rezolvare mult mai ieftina fata de un american de rand spaga aici e mai mica decât asigurarea de prin SUA. Trei s-a nimerit sa fi fix în momentul în care România a câștigat cel mai mult de pe urma capitalismului și a tot ce vine cu acesta. În general generațiile născute între 86 și 96 hai 2000 au avut noroc de multe chestii nu wow, dar bune.
      Și nu în ultimul rand costul vieții nu este asa de ridicat în România nu primești servicii wow, dar nici nu plătești de te rupi contrar a ce spun unii.

      00
    • Poti sa mergi pe jos cat vrei si sa bagi sala, cand e sa o patesti, o patesti. Si daca atunci trebuie sa scoti din buzunar toata agoniseala ta pe 20 de ani numai e deloc amuzant.

      Cat esti tanar si in putere e bine, dupa o varsta incep problemele. Nu te crede intangibil.

      00
  11. Stai sa vezi cand afli de Andrew Tate care acum traieste in Romania. Now that’s a rabbit hole :))

    00
  12. doar mie mi se pare ca America e printre cele mai mari marketing schemes din istorie?

    00
  13. Și totuși cele mai multe țări cu apa calda sunt socialiste. (btw, cam ciudată alinierea în același context comunism-socialism)

    00
    • Tarile cu apa calda au un sistem social bine pus la punct, nu sunt socialiste. Una este sa ai scoli si spitale accesibile tuturor in paralel cu intreaga economie care este capitalista, alta e sa vina statul sa iti bage un chirias in camerele excedentare din casa sau sa iti ia pamantul la colectiva.

      00
    • Ion, bravo. Ai explicat chiar foarte bine. Ca sa isi pastreze casa cumparata de el, bunicul a trebuit sa accepte doua familii de colocatari in casa.

      00
    • @killroy, iar tu nu ai înțeles nimic. Ce treaba are socialismul cu casa bunicului tău?

      00
    • Ioane, este că nu înțelegi ce e ăla socialism? Și la fel de important, diferențele dintre socialism și comunism?

      00
  14. „[…]ci să nu cădem în capcana capitalismului sălbatic, care are loc acum în SUA. Ăla în care oamenii muncesc pe salarii de mizerie, privatizează sănătatea, stau în chirie pentru că sistemele de credit score nu le dau voie să cumpere case, băncile fac absolut ce vor, oamenii trăiesc pe credit și tot așa[…]”

    Ce facem cu cei care sunt deja îndatorați pe 30 de ani?
    Cum se recalculează o datorie, în așa fel să scadă perioada (anii) de renumerație?

    00
  15. Nicio ideologie nu e de cacat, oamenii sunt.

    00
  16. domle, capitalismul a adus cele mai mari inovatii din ultimii 200 de ani si scos din saracie extrema pe foarte multi.

    ca acum e din ce in ce mai daunator, de acord, dar alt sistem nu cred ca va aparea pana la sfarsitul atei noastre.

    cand vom produce energie electrica din nimic, multi roboti ai automatizare platitoare de impozite si populatie la jumate poate va aparea altceva.

    00
    • capitalismul a adus cele mai mari inovatii din ultimii 200 de ani si scos din saracie extrema pe foarte multi.

      Nu mai gândi ca un chinez/român comunist, care a învățat capitalism din cărți scrise de comuniști, când faci afirmația asta.

      00
    • @J:
      Cam asta ar fi si ideea, momentan, stiind inca multi pe propria piele ce “binefaceri” aduce comunismul, cred ca ar trebui sa ne gandim cum ar trebui imbunatatit capitalismul, nu inlocuit.
      De altfel cred ca asa va si incepe re-caderea in comunism, nu prin adularea acestuia, ci prin respingerea in corpore si fara logica a capitalismului.

      00
  17. Cu capitalismul e ca si in bancul ala cu m*ya: „Depinde de care parte a p*lii esti!”. Daca in capitalismul asta salbatic isi ies miscarile (faci un startup care explodeaza, investesti la timp in crypto, cumperi un teren si dupa aia apare gura de metrou acolo) atunci e bun capitalismul, daca esti mai mediocru sau ghinionist sau stai cu proasta care papa toti banii pe city break-uri atunci nu mai e bun capitalismul.

    00
    • Problema e că cei mai mulți oameni nu au start-up-uri care explodează.

      00
    • @ubercool Stiu asta, nici eu nu am avut inspiratia sa fac un startup sau sa inventez ceva. Ideea comentariului meu era sa ne calibram asteptarile cu capacitatea de munca si cu nivelul de inteligenta, nu sa ne dorim avioane si sa dam vina pe capitalism ca nu le avem. Cunosc oameni care sunt in zona de analfabetism functional dar (pentru ca societatea i-a tolerat pana acum) nu sunt constienti de ce si cat pot si au niste pretentii de la viata de zici ca sunt printi.

      00
    • Înțeleg ce zici și îți dau dreptate că depinde de care parte a pulii ești. Ziceam doar că majoritatea sunt pe partea greșită a pulii.

      00
  18. Nefiind nici din Vaslui, nici din București, mi s-a părut mereu provocatoare ideea de a subvenționa din taxele mele metroul din București, energia termica în cel mai bogat oraș etc., în locul investițiilor în a înlocui drumurile de noroi cu asfalt prin satele Vasluiului sau a aduce buda din fundul curții în scoli sau în case, în aceleași sate. Acum, că tot văd că e nevoie de alte 8 miliarde euro pentru București https://clubferoviar.ro/extinderea-metroului-bucurestean/

    00
    • Vad ca nu se satură lumea de clișeele astea stupide. In cifre mari, absolute, Bucurestiul e contribuitor net la bugetul de stat. O mare parte din impozitele colectate local merg la bugetul general consolidat. De acolo, prin legea bugetului si rectificarile ulterioare se distribuie către ministere si se redistribuie o parte, in functie de nevoi, către autoritățile locale. Orice subventie/investitie a unui minister e văzută ca subvenționarea unei autorități locale din pură prostie. Pe principiul asta sa nu se facă autostrăzi in zone sarace. Sa isi faca pe banii lor. Ce „subvenționeaza” statul centuri ocolitoare prin CNAIR? Sau achizitia de tramvaie prin CNI? Retorica asta duce la discuții sterile. Fiecare zona/ localitate are buget si necesități. Trebuie să încerci sa ii ridici si pe aia care nu strâng bani suficienti la bugetul local investind in infrastructura, creând conditii de dezvoltare, trebuie sa tii cont si ca in Bucuresti sunt alte necesități pentru cele cateva milioane cate sunt in zona Bucuresti-Ilfov. Pe principiul tau noi ii subvenționam pe nemti pentru ca ei iau cea mai mare parte a fondurilor europene.

      00
    • @MD – Sunt acrii strugurii???

      TU nu subventionezi nimic in Bucuresti, ia spune, unde esti pe harta din link-ul de mai jos…

      Vezi ca Bucurestiul, primea (primeste) inapoi din taxele colectate DOAR 11%!!! Cum ar fi ca banii colectati sa ramana doar in Bucuresti? Asa ca mai taci in plm de sarakie!

      https://www.gandul.ro/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892

      00
    • @Adib, ăia 100 milioane euro / an subvenție la metrou de la Min Transp intra în ăia 11% sau nu? Toate stadioanele alea de la buget de stat intra în ăia 11%? Vreau și un link cu datoriile istorice la termoficare, alea de vreun miliard euro, dacă au fost plătite între timp.

      00
    • Vad ca tot insisti. Esti de la Cluj? Afla atunci ca stadionul pe care se ține UNTOLD a fost construit partial din banii altora. CJ a rămas fără bani, asa ca prim ministrul de atunci ( actualul conducator mult iubit) a dat din fondul de rezervă al guvernului pentru finalizarea arenei, ca doar nu dădea de la ma-sa. Acum se lauda cu studii de fezabilitate pentru un metrou care a ajuns estimat la 2 mld euro. Sa vad daca acolo e ok sa subvenționeze altii metroul lui Boc.

      00
    • @Adib / Pavel orice cifra din asta trebuie si inteleasa. Bucurestiul apare in statistici cu cifre umflate darorita obigatiei inregistrarii tuturor marilor contribuabili in Bucuresti chiar daca activeaza in alta parte. „Cele 4.500 de companii considerate ca mari contribuabili de către ANAF pe criterii de cifră de afaceri, active sau număr de angajaţi au o pondere de circa 70% din cifra de afaceri pe economie, adică suma cifrelor de afaceri ale tuturor firmelor din România.” Asta impreuna cu fortarea majoritatii firmelor mai rasarite sa isi faca sediul in capitala ca sa ajunga spagile unde trebuie (in perioada 90-2000). Capitala beneficiaza intradevar de avantajul dat de comasarea a 10% din populatie intr-un singur oras dar si asta e sustinuta artificial fix prin subventionarea lor. Chestia asta a inceput dupa Mica Unire si a dus la distrugerea Iasiului. Apoi dupa Marea Unire a dus la degradarea Transilvaniei. Logica era sa fie pol de dezvoltare si un motor pt unificare. In practica in prezent are efecte inverse, restul tarii se detaseaza tot mai mult de capitala. Timisoara e mai aproape de alte 3 capitale decat de Bucuresti. Cluj, Baia Mare.. Iasiul la fel, mai repede o sa fie legat de Varsovia decat de Bucuresti. Zici ca cineva vrea neaparat dezmembrarea tarii.

      00
    • @Pavel,nu te contrazic, abia aștept sa contribui la metroul de +2 miliarde euro din Cluj, privind superior la copiii din sate care înoată în noroaie ca să ajungă la școală. Să învețe de mici capitalismul, asta e, dacă părinții lor nu au contribuit, mama lor de paraziți, nu?

      00
  19. În ciuda ultimei afirmații am citit destul de multe comentarii postcomuniste pe blog. Ceea ce nu e neapărat rău, au oamenii o părere și o exteriorizează. Ofc că nici capitalismul extrem nu e ceva in care să îți dorești să trăiești. Da parcă totuși Sua decât Coreea de Nord sau China

    00
    • Si comunismul si capitalismul sunt perfecte la inceput. In comunism, toti oamenii sunt egali, ne impartim resursele frateste, nici un om nu moare de foame, etc pana apare un grup care vrea sa fie mai egali decat ceilalti, si pentru putere sau anumite privilegii, strica viata tuturor celorlalti. In capitalism, toti pornesc cu sanse egale. sunt o mie de piete de exploatat si terenuri de speculat, pana apar monopolurile, cartelurile, baieti de bani gata.
      Problema capitalismului, este ca se bazeaza, ca si comunismul tot pe o utopie: Crestere continua si infinita. Ceea ce intr-un sistem finit nu este posibil. Iar cand limitele sistemului se ating, nu te mai poti imbogati decat saracindu-i pe ceilalti. Si vezi ca nu mai pornesti cu aceeleasi sanse ca ceilalti. 10 ani iti platesti studiile, 30 de ani casa si cand ajungi in final sa fi liber – mori. Doamne fereste sa te mai imbolnavesti intre timp, ca ori esti ignorat, ori mai muncesti inca 10 ani pentru operatia de apendicita.
      Pentru a balansa capitalismul, si a nu ajunge toxic precum e in America, ar trebui luate si masuri pe care noi le consideram comuniste. Tarile care au luat astfel de masuri: Suedia, Elvetia, Danemarca sunt si tarile in care se traieste cel mai bine, desi n-au miliardari in top 100.

      00
    • @Dan

      Fix aici mă situez și eu, ai explicat foarte bine. Mă cert mereu cu ambele părți, pentru că ambele părți își imaginează doar situația aia faină de la început. Vor comunism pentru că toți sunt egali, corect. Vor capitalism, pentru că nu e nimeni miliardar să îi poată distruge vânzând sub prețul pieței (gen cum face Amazon sau Uber ca să distrugă concurența).

      Orice ar fi, în final capitalismul este superior (părerea mea), dacă este ținut în lesă, pentru că are (măcar teoretic) conceptul de liberate.

      În schimb comunismul nu poate fi ținut în lesă pentru că din start presupune cuvântul magic ‘centralizare’ aka concentrarea puterii și a economiei. Iar când puterea e concentrată ajungi la dictatură oricine-ar fi la putere, nu poți ține în lesă o-ntreagă armată de funcționari să nu abuzeze de putere.

      00
    • @Dan: la raport miliardari/cap de vita furajera Suedia e in top 15. Dar ai in vedere ca exista tari cu 100 oameni si 3 miliardari (exagerare voita)
      Si la topul de miliardari, numar net, tot pe acolo e. Top 15.

      Ah, ca nu is in top 100 de miliardari? E destul de irelevant.

      00
  20. În ciuda ultimei afirmații am citit destul de multe comentarii procomuniste pe blog. Ceea ce nu e neapărat rău, au oamenii o părere și o exteriorizează. Ofc că nici capitalismul extrem nu e ceva in care să îți dorești să trăiești. Da parcă totuși Sua decât Coreea de Nord sau China

    00
  21. NOU
    #71

    Situația din SUA cred că e în funcție de experiența fiecăruia. Ex: am un prieten american care s-a stabilit în Wisconsin și mi-a explicat că fiecare stat are propriile legi cu privire la sistemul de sănătate. Daca in unele sistemul e 100% privat, sunt cazuri când nici nu îți permiți asigurarea medicală pentru că se schimba de la un trimestru la altul și că pt o simplă gripa ajungi să îți factureze chiar și 20k $ pentru că medicul de familie poate fi corupt și mana in mână cu asiguratorul și în loc de un consult simplu, ajungi sa faci o grămadă de analize ce nu sunt necesare. Pe când în Wisconsin situația diferă total și au un sistem de sănătate socialist 100% și „poți să fii ultimul boschetar, că tot ai parte de sistemul de sănătate”. Și mi-a mai zis că Obamacare a fost cea mai mare țeapă pe care și-au luat-o. Pe langa asta, SUA face cele mai multe cercetări în cancer și etc. O fostă colegă de munca avea o verișoară cu o forma extrem de rara de cancer și după ce s-au strâns donații a reușit să meargă în SUA să vadă despre ce e vb. Era al 8 lea caz în lume. Anyway, pt Romania eu sunt pro sistem de sănătate privat, pentru că e un serviciu, nu un drept. Vezi tu, „drepturile” astea vin și cu responsabilități. Nu poți toată viața să îți bați joc de sănătatea ta (junknfood, alcool peste măsură, fumat, droguri, etc) și să nu contribui cu nimic, iar la urma să urlii pe holurile spitalelor că tu ai drepturi. Da prietenaș, ai drepturi, dar la fel am și eu, care am grija de sănătatea mea. Experiența mea cu sistemul de sănătate de stat lasă de dorit, să mă exprim diplomat.

    Cât despre capitalismul asta agresiv, cred că sunt multe variabile scoase din discuție. Am inceput să îl urmăresc pe Gary Vee și mi-a plăcut mult o chestie pe care a spus-o vizavi de americanul obișnuit și emigrantul obișnuit: „emigranții au bani și voi nu. De ce? Pentru că atunci când apare ultimul iPhone stați la coada sa vă faceți credite să îl luați, in timp ce emigrantul poartă același tricou de 5$ chiar și 5 ani”. Asta e o lecție financiara foarte importantă. Pentru că noi cumpărăm în funcție de emoțiile pe care le avem și în funcție de ce transmite obiectul despre noi, societății. Tot așa era o zicala „we but things with money we don’t have to impress people we don’t like”. Și cred că astea 2 lucruri se aplica foarte bine societății din ziua de azi. Plus că noi românii suntem extraordinari când o cunostinta își deschide o afacere: așteptam ceva moca și dacă nu primim, mergem sa luăm același produs (mai bun sau mai puțin bun) de la altcineva și mai scump daca se poate.

    Cred că prima lovitură de „capitalism agresiv” pe care am simtit-o in Romania a fost când am văzut la Profi cartofi din Egipt, in nordul Bucovinei, unde avem pământ pt cartofi cât vezi cu ochii. Nu doar că erau din Egipt, dar erau și mai ieftini fata de agricultură autohtonă. Am un lapsus acuma, are o denumire atunci când statul susține importul de legume și îngroapă agricultura. Și din nou ajungem la faptul că firea umană e coruptibilă.

    Totuși să nu închei agricultura într-un mod atât de trafic, Lays Romania are contract cu câțiva micro fermieri de la noi din zona. Yep, in pungile Lays sunt cartofi românești.

    De când am început să fiu mai atentă un pic la legi, la taxele pe care le plătesc eu sau părinții mei, ajung din ce in ce mai des că „taxation is tefth” pentru că mă uit în jurul meu și văd că nu se face nimic pentru comunitate, iar daca se face, se face la niste preturi mult umflate și cu o calitate foarte îndoielnică. Așa că de ce sa mai plătesc taxe când eu (sau copii mei) nu beneficiez de pe urma lor?

    00
    • ” Da prietenaș, ai drepturi, dar la fel am și eu, care am grija de sănătatea mea. ”

      mentalitate de cacat care s-a gasit el mai bun, pe o tema, decat ailalti. Am auzit ma ca oamenii care au grija nu patesc nimic.

      00
    • Din taxele alea din care „nu se face nimic pentru comunitate” nu se platesc judecatori, politisti, medici? Sau vrei sa-ti aperi proprietatea cu pusca in mana?

      00
  22. Imi permit sa nu fiu de acord cu parerea de US, de fapt o sa vb si despre Canada la un loc. Practic ai o groaza de bastinasi care se plang ca viata este grea pentru ca nu pot sa lucreze ceva si sa o duca foarte bine.
    Nu vor sa accepte realitatea ca daca nu ai scoala si tot ce faci este munca bruta atunci esti la concurenta cu altii 2-3 mii care pot sa faca acelasi lucru in zona ta plus ca esti la concurenta cu tari care au venituri mai mici si este mai ieftin pentru producator sa aiba fabrici acolo (ca de aia avem Bosch in Romania si nu in Germania).
    Aia cu datorii mari la studii si apoi joburi pe bani putini este o poveste – nu am auzit de ingineri sau tipi din IT sa castige putine. A, daca termini „business administration” e destul de interesant sa iti gasesti ceva bine platit de lucru, exact cum este si in Romania cu „management-marketing” sau „relatii economice internationale” – ca sa nu mai zic de chestii frumoase gen arte, stiinte sociale, geologie etc.
    Am vazut de multe ori comentarii de genul „eu sunt mama singura, muncesc 12 ore pe zi in McDonalds si abia am bani de chirie pentru mine si cei 3 copii ai mei”. Da, viata e grea daca nu esti atent la ce faci.
    De aici insa sa spui ca sistemul este gresit e foarte mult si este ciudat ca in acelasi sistem gresit foarte multi au succes si nu se plang iar cei ce rateaza se plang mereu de sistem. Mister.

    00
    • ‘Chestii frumoase gen arte (..) geologie’

      Tu realizezi ca una din specializările geologiei este petrolul / gazele naturale? Ce-are asta cu artele sau științele sociale?

      00
    • Sunt IT-ist, n-am petrecut, nu sunt mare băutor (pun gura pe alcool de câteva ori pe an la ocazii), nu fumez, n-am luat droguri care n-au fost prescrise în prealabil de un doctor.
      N-am prietenă, nu sunt căsătorit, și n-am nici copii. Nu port haine de firmă, nu ies în oraș și nu merg în vacanțe.
      Dar am avut probleme de sănătate care au rupt economiile. Plus alți membri ai familiei care au avut probleme: fie de sănătate, fie de altă natură. Până la jobul actual cu greu reușeam să economisesc.
      Au succes cei extrem de buni și norocoși sau cei cu pile. Iar „sistemul” abia se ține.

      00
    • ”Nu vor sa accepte realitatea ca daca nu ai scoala si tot ce faci este munca bruta atunci esti la concurenta cu altii 2-3 mii care pot sa faca acelasi lucru in zona ta”

      Aș tinde să cred că e tocmai invers. Ai făcut o facultate azi? Felicitări, ai intrat în competiție cu câteva mii de alți absolvenți.

      Nu ai școală, dar știi o meserie? Felicitări, ești printre puținii care mai știu să facă X lucru. Ai putea avea succes.

      00
    • ai dracu artiști/săraci. la muncă, nu la întins mâna.

      00
    • @ubercool – uneori ma intreb daca nu ar trebui sa fie standard repetarea in scris a ideii de minim 3 ori, ca sa nu fie dubii la intelegere. Eu spun munca bruta si tu imi spui despre o meserie – care este legatura? In America de Nord exista x fabrici unde nu trebuie sa inveti o meserie ca sa lucrezi si sa castigi destul de bine, gen Dacia – tot ce stii tu sa faci e sa strangi 4 suruburi si cu asta iesi la pensie, dupa 40 de ani.
      Meseriasii castiga bine in toata lumea insa ai nevoie de scoala pt asa ceva, ca sa fii electrician autorizat de exemplu in Ontario faci 1 an jumate de scoala si apoi ucenicie cam 3 ani, abia dupa aia poti lucra singur.

      00
    • @Bigbear am scris de 3 ori pe foaie muncă brută și nu m-am iluminat. Ca să fii mecanic auto în Ontario ce trebuie să faci?

      00
  23. Seize the means of production nu e contra capitalismului salbatic.

    00
  24. În România a fost democrație doar câteva luni după decembrie 1989. Pe urmă s-a instalat dictatura din nou, dar cu altă pălărie.

    00
  25. Daca un cuplu / familie cu 2 salarii minime NU POATE sa-si permita o locuinta proprie ( 2-3 camere, nu vila cu piscina ), un concediu pe an si hrana / utilitati ok… atunci sistemul ala nu functioneaza.

    Cu cat cei din categoria de mai sus sunt mai numerosi cu atat „valul” / „presiunea sociala” devine mai mare si… extremismul apare „natural”.

    00
    • Pai tocmai ca in Ro un cuplu cu doua salarii minime chiar poate sa isi ia un ap. 2 camere. Plus masina, telefoane, internet, concedii, mancare si haine.
      Adevarat ca nu in centrul unui oras mare, masina e cazan, telefonul doar huawei, mancarea e cu multi cartofi de la piata sau de la mall, concediile la tara si rar in coloana la Sinaia, haine de la hm si second. Internet nelimitat.
      Evident ca se plang ca nu au 4 camere „la unirea”, nu au suv nou si nici iphone45, nu au mers in Dubai vara asta si nici nu sunt imbracati de la tommy&co.
      Ia orice oras de prin sudul tarii gen Slatina, Corabia, Orsova, Zimnicea, etc. si vezi ca se poate. Iar daca mergi in satele din aceeasi zona o sa constati ca se gasesc case cumparabile cu doua salarii minime.
      Dar deh, nu e ca la Paris..e de muncit cu carca si carat lemne pentru incalzit. Neacceptabil pentru savantii cu salarii minime

      00
    • Un cuplu cu doua salarii minime îsi poate lua o casă la țară, unde-a înțărcat mutu’ iapa. Și aia cu mult efort. Copii lor (dacă fac, și probabil fac – contracepția nu-i tocmai ieftină la cucuieții din deal) vor avea nevoie de ajutor de la fundații caritabile și pentru rechizite.

      Care concediu la țară, că vor sta la țară. Concediu – dacă au rude pe undeva interesant. Mașină – dacă i se face cuiva milă să le dea o rablă pe 2000 de lei. Copii lor nu vor ști ce e aia o bicicletă sau trotinetă daca nu donează cineva.

      Și asta în cazul în care părinții sunt oameni relativ OK, care nu se îmbată ca porcii și nu se bat între ei + eventual mai dau și în copii.

      00
    • Wait, what? Salariul minim exista doar ca sa ia statul taxe sigure pe cel putin orice angajat.

      Salariul minim e ca sa te motiveze sa inveti si sa evoluezi, nu sa lucrezi pe el toata viata.

      00
  26. 1524 (net minim legal) + 1000 (la negru) = 2524 lei < 2708 lei (Friedrich Ebert România și Syndex România: valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură pe lună). Nu susțin socialismul.

    00
    • Ca idee asta nu e salariul meu. E un exemplu de salariu din România, unde se plateste destul de mult la negru.

      00
    • Nu stiu de unde iti iei informatiile, da de vreo 15 ani nu prea se mai plateste la negri asa cum era o data.

      00
    • @sin: corect, de ceva ani se numeste „la gri”, pentru ca angajatul, desi cu contract de munca inregistrat (pe minimul pe economie, evident), mai primeste ceva si pe langa. La negru era cand nici nu exista in acte.

      00
  27. Dar de unde stii tu, Vali, cum e in America?Din filme si de la Digi24? Presupun ca f putini sau deloc (de pe acest blog) au trait (trait, nu mers in excursie) in America. America nu-i pentru oricine, nu-i ca si cum pleci cu Wizz-ul in Italia sau Spania si vezi tu ce faci, gasesti tu vreun roman sa te ajute. Asta-i o tara pentru oameni cu nervii tari si care stiu exact ce vor de la viata. Si se tin de plan. N-ai cum sa nu dai inainte, chiar si fara scoala. Daca flip-uiesti burgeri la McDonalds, iti vezi de treaba si esti serios, in 2 ani esti assistent-manager si-n 3 ani esti manager de fast-food. Tu stii cit cistiga un biet manager de McDonald’s in mijlocul cimpului?Peste 135K USD pe an. Un muncitor cu vechime de 10 ani la vreun atelier face peste 5-6K pe luna(forklift operator sau in house retail. Aia care golesc tomberoane dimineata fac peste 120K pe an. Un sofer de camion trece de 100K pe an si, daca are camionul lui(leased to company), sare lejer de 250K pe an. Cred ca nu stii ce vorbesti cind spui de lefuri „mizerabile”. E America plina de englezi, norvedieni, italieni sau spanioli veniti la munca ca sa faca bani, in tarile lor nici macar nu pot visa la asa cistiguri, mai ales cu jupuiala taxelor din Europa. In America numai cine vrea nu munceste si nu cistiga cel putin decent, mult peste Vestul Europei. Romania nici nu intra in discutie, un job normal din America face banii pe o luna din Romania in 3-4 zile. Lefurile mici exista doar la cei care-si schimba jobul tot timpul, pt ca nu acumuleaza experienta si vechime, deci nu avanseaza si o iau mereu de la inceput. Sint f multi care nu vor sa munceasca deloc, de exemplu negrii. Aia traiesc pe welfare-care-i mult mai mare decit „ajutorul de s omaj” din Romania sau chiar Spania. Trait pe credit toata viata?Pai, in Romania cum e, azi?Marea majoritate a populatiei e cocosata de credite imobiliare sau de consum. Macar aia din America nu platesc deloc zeci de comisioane inventate de bancile din Romania si dobinzile sint un pic mai mari decit zero. Cu dobinda fixa. In dolari, adica banii lor( nu euro sau franci elvetieni). Nu-si pot lua casa cu credit ca n-au credit score bun?Pai, n-are scor ca a dat tzepe la imprumuturi sau n-a platit la timp, ce-ai vrea?Or n-are bani de down payment(acolo-ti trebuie 40-45K sa pui jos, nu ca-n Romania, bani de-un frigider). A fi proprietar nui pentru oricine, bancile au grija de asta. Doar in Romania orice putzoi de 22 de ani care n-a ridicat un pai in viata lui si n-a muncit vreodata are pretentia ca „vrea casa lui”. In fond, in America nu prea e bataie la cumparat caseaia se muta de 5-6 ori pe viata in alte state. Aia fug dupa oportunitati si bani, nu-s legati de casa sau locul in care sta ma-sa sau ta-su. America e dinamica, forta de munca se olimba dupa oportunitati, nu-i ca Romania-statica si incremenita in proiect. Privatizarea sanatatii?Pai n-a fost niciodata „de stat”. Sistemul de sanatate, ca-n Romania, e pentru toate buzunarele. Exista spitale scumpe acoperite de asigurari scumpe si spitale de saraci(community hospitals) unde platesti cash o suma derizorie sau te trateaza pe bugetul orasului daca esti „welfare recipient”. In America exista Medicare and Medicaid. Cu Medicaid, statul te ajuta sa-ti platesti tratamentele la spital sau le plateste in totakitate daca n-ai asigurare si esti inregistrat. Cu Medicare, intreaga populatie de pensionari a Americii are asigurare medicala gratis , de la stat, pentru orice, inclusiv operatii complicate si tratamente de cancer. Cite din astea exista in Romania?In plus, la orice job muncesti, angajatorul, in pachetul de beneficii, iti ofera asigurare medicala platita de el. Nu doar pt tine ci pt intreaga familie. Dimpreuna cu un plan de pensie privat platit direct de angajator, fara sa treaca prin pusculita statului, can Romania. Ambulata nu costa deloc 4K dolari, e gratis si-i platita din „city and county tax”, ca de aia platesti taxe. Mai raminea sa spui ca si pompierii trebuie platiti ca sa-ti stinga focul. Sau politia ca sa vina cind ii chemi. Diferentele de bani sint enorme, la spital, daca platesti cu asigurare sau cash. Pentru 6 copci la picior(taietura), cu asigurare mi s-a cerur 3200 usd!!!. Am platit cash-a costat 230 usd!Asa fac toti, e ca la masini-apelezi la asigurare, te rupe atelierul de reparatie, dai cash-negociezi la greu. In plus, tot ca la masini, odata folosita asigurarea, anul urmator creste pretul. Asa ca mergi cash la sume mici. Exemplu-suma ceruta la 1 implant-4K usd. Platit cash-500 usd. La emergency room te ia indiferent daca ai asigurare sau nu. Iti trimite apoi un bill imens pe care majoritatea nu-l platesc deloc, nu se intimpla nimic, te da la „collection agency”, so what?Sau, daca esti baiat fin, negociezi bill-ul pina la o duma derizorie. Exemplu-picior rupt-bill de 12k usd. Negociat de tipul „take it or leave it”-s-a ajuns la 650 dolari. Diferente enorme. But something is better than nothing, asa gindesc americanii. Nu-i cu amenintari can Romania cu popriri si alte rahaturi, in America e politicos ca stie ca-i inchizi telefonul si a doua oara nu te mai prinde. Nu-ti face nimeni absolut nimic pentru facturi sau datorii neplatite in Anerica. Absolut nimic. Asa ca f multi isi baga pula si nu platesc nimic, niciodata. Te mai miri de ce nu sint „aprobati” la credite de casa?De ce sa ai casa cind sint chirii pe toate drumurile cu conditii la care, in Romania, nici nu se poate visa?Complexe de vile cu garaje de 2-3 masini, iarba in jur, apartamente cu piscina in mijloc, sala de fitness, sala de bowling, terasa cu umbrele, iarba taiata la milimetru, instalatori, electricieni care repara gratis totul, imediat, security guard, etc. Pina si mobila au in ele, vii cu valiza. Cind vrei s-o tai, pui valiza in masina si pleci spre Zmiami. Sau LA. Sau Denver. Sau…. unde-ti place, la munte sau la mare, la zapada sau la palmieri. And one more thing-ca tot vorbeai de „lefurile mizere din America-vei fi socat sa afli ca, in general, bunurile de stricta necesitate-benzina, haine, mincare, electronice, masini-sint mai ieftine in America decit in…. Romania. La lefuri de 7-8 ori mai mari. How is that?La fel, utilitatile, mai ieftine ca-n Romania. In rest, luxul, ca peste tot, se plateste. Dar basic-ul e cheap, much cheaper than Europe. Iar taxele mult mai mici ca-n Europa. Tu trebuie sa intelegi ca America functioneaza dupa principiul asta-statul prefera sa-ti ia taxe mici, sa-ti lase mai multi bani in mina ca TU sa alegi ce vrei sa faci ci banii aia. Statul nu-i „tatuc” ca-n Europa si „stie el mai bine ce e bun pt cetatean”, statul te lasa sa-ti slegi singur asigurarea de sanatate, dupa nevoile tale, iti alegi singur planul de pensie si cit platesti la el, iti alegi singur scoala pt copii, etc. N-ar fi bine sa fie asa si-n Romania unde platesti juma de leafa taxe pt niste porcarii mizerabile de care nu beneficiezi mai dekoc(sanatate si pensie)?Nu-i mai bine sa te chivernisesti singur si sa-l lasi pe pomanagiu s-o ia in mina ca nu primeste mokka shituri din taxele tale. Well, capitalismul asta e singura orinduire sociala care imita metsul „mamei natura”-face o selectie naturala intre puturos si harnic, destept si prost, serios si miserupist, etc. Si nu pune totul la „gramada”, ca-n socialism, unde o mina de oameni muncitori isi rupe spstele zi de zi la munca ca sa tina in spate o turma de trintori care cred ca munca-i doar pt tractoare. Vezi tu, America nu seamana aproape deloc cu Europa, aproape la nimic. Sia traiesc altfel, construiesc altfel, au alte gusturi si prioritati. Un lucru stiu sigur-americanii au un cult al muncii si cimpetitivitatii. Muncesc ca robotii de mici copii pina-n ultima zi de viata. Si vor mereu sa fie mai buni si sa aiba mai mult. Uite de aia se bat cu pumnul in piept ca-s „number ine”, pentru ca chiar sint. America chiar si cind merge-ntr-un picior(ca acum), tot e in fata Europei de vest cu 30 de ani. La orice. Si asa va fi mereu, pentru ca se reinventeaza permanent si vor sa fie mereu in frunte. Nu poti intelege America pina nu traiesti acolo cel putin 10-15 ani. La TV sau in excursie e fix-pix. Ca si cum mergi la Dubai 5 zile-maninci ceva bun, te zgiiesti la zgirie-nori, admiri autostrazile, faci o baie la ocean si pleci acasa. Si-n 10 zile uiti. PS-evident, la sfirsit , ca un „roman sadea”, nu ma pot abtine sa intreb-„daca-i asa rau si dezgustator in America ( si pt multi care au postat aici), cum se face ca toti vor sa plece in America si „ne-ridicarea vizelor” pentru USA e, in fiecare an, aprig dezbatuta si „infierata” cu minie proletara?I must say, kindly…. America is, for most of the world , the forbidden fruit…. . that’s why is so hated, loved , feared and admired…it may be jealousy, don’t you think?

    00
    • În orice țară te descurci cumva dacă ești sănătos și bun de tras la jug și ții ciocu’ mic.

      Da ce te faci, că nu toți oamenii sunt perfect sănătoși și capabili de săptămâni de muncă de 60 de ore ? Și poate nici geniali să poată calcula orbita unui satelit pe șervețel. Sau dacă sunt geniali sunt autiști

      Le bagi un glonte în ceafă ? Îi ignori? Nu suntem în Sparta antică. Un sistem care se așteaptă de la 99% din populație să fie sclavi obedienți și perfect sănătoși este un sistem bolnav.

      00
    • @vosidit98. “ Le bagi un glonte în ceafă ? Îi ignori? Nu suntem în Sparta antică. Un sistem care se așteaptă de la 99% din populație să fie sclavi obedienți și perfect sănătoși este un sistem bolnav.”. – pai n-ai dat exact definitia sistemului social romanesc?Unde-i diferenta?

      00
    • f multi care nu vor sa munceasca deloc, de exemplu negrii

      măcar dacă începeai și tu cu „nu sunt rasist, dar”

      00
    • in america nu va invata aia sa dati si un cacat de enter sa poti face wall of textu citibil?

      00
    • „E America plina de englezi, norvedieni, italieni sau spanioli veniti la munca ca sa faca bani, in tarile lor nici macar nu pot visa la asa cistiguri, mai ales cu jupuiala taxelor din Europa”

      d-aia se plangea Trump ca nu ii vin norvegieni in tara. Ca sunt prea multi. Cred si io ma ca vin norvegienii. Am auzit ca e mult mai misto sa lucrezi 6 zile pe saptamana si 10 zile de concediu si sa nu cumva sa te imbolnavesti. La ei in tara e nasol

      *US merge cand esti tanar si sanatos. Mergi, faci banu, dupa care te muti catinel spre europa sa o arzi cinstit cu 30 de zile de concediu si fara griji tip „cat costa facultatea”

      00
  28. E amuzant cum toata lumea baleste la banii lu Be os, Musk si altii, dar nimeni n-ar munci cat au muncit si muncesc aia.

    E un interviu cu Bezos care conducea o masina de 20 de ani pe vremea cand valora “doar” 10 miliarde. Si il intreba reporterul de ce nu-si ia o masina noua ca are bani gramada, si asta zice: it is a perfectly good good car, it works, why should I change it?

    Cati sunt care dupa ce ar valora cat de cat decent n-ar sari sa-si ia cea mai scumpa masina/casa?

    Problema nu e capitalismul, ci faptul ca sunt multi care cred ca merita fara sa produca nimic.

    Vrei egalitate, ia acelasi procent de taxe de la toata lumea. Nu il taxa mai mult pe ala mai destept, ca de aia se descurca si in loc sa ii iei jumate din bani cum viseaza socialistii, ii iei praful de pe toba.

    00
  29. Nu ai bre cu cine sa faci … socialism/comunism/fericire la saraci. :) Voi nu va dati seama ce greu a fost si pt socialisti/comunisti sa se impuna. Vorbim de oameni care au murit torturati sau in lupte de strada pt idealul socialism/omul nou/comunism. Vb de oameni ce nu au avut ce manca, ce traiau in conditii mizere, rezistenta, greve, molotoave, batai de strada, etc. Cu astia faci revolutie nu cu puleti ce abia termina niste facultati degeaba pe bani si stau cu ma-sa sau cu meme de internet.

    00
  30. E amuzant cu lumea încă nu face diferența dintre comunism și socialism și vede oricum doar extremele, nu concepe că socialismul și capitalismul pot coexista, ca în țările nordice, de exemplu.

    00
    • Tarile nordice sunt mai capitaliste decat SUA. Era un interviu cu ceva ministru de pe acolo sa se inceteze cu ideea asta ca is socialisti prin zona. Toti is capitalisti, au actiuni, capital. E un fel de cartier privat de bogati de 30 milioane de oameni care au o gramada de actiuni si din dividende.

      00
    • E un fel de cartier privat de bogati de 30 milioane de oameni care au o gramada de actiuni si din dividende.

      e ușor sa vrei să trăiască toată lumea bine când tu ai un fond de 100 miliarde care îți produce profit anual jumătate de pib. și jumatea ailaltă o obții vânzând gaze și petrol.

    • @alexnicolae Ce zic eu și ce zici tu?

      Țările nordice sunt mai capitaliste decât SUA. Nu știu dacă e așa, dar este SUA mai socialistă decât țările nordice?

      00
    • @Vali
      1. referinta ta se aplica doar la Norvegia, nu la toate tarile scandinave
      2. nu e ca si cum SUA nu ar avea resurse gramada…

      00
    • @zoso: mai degraba ca e usor cand ai o economie functionala si coruptie spre zero, ca atunci iti mai raman bani sa ai un stat bine pus la punct. Si cum zicea si MihaiC, doar norvegienii au usor bani din cauza petrolului, restul tarilor din zona trebuie sa munceasca pentru bogatia lor si se descurca f ok, de exemplu finlandezii erau saraci vai de mama lor dupa al doilea razboi mondial, au trebuit sa dea si despagubiri sovieticilor si s-au pus pe munca si acum o duc foarte bine si au un sistem care ar cauza AVC-uri capitalistilor fani SUA si Trump.

      00
  31. Da, numai ca memele astea postate au cate un colt de idee care e otrava pura.

    „…sa iei cu japca mijloacele de productie e solutia, nu sa iei banii.”

    Da, sigur, si dupa ce iei uzinele Malaxa si le bagi in proprietatea partidului o sa vinzi aceleasi telefoane dupa 80 de ani, ca si Ceausescu, in timp ce uzinele Samsung vand smartphones. Nu a existat nici o nationalizare industriala de succes.

    Nu e ca si cum toate sunt bune, dar solutiile stangii mi se par o escrocherie toxica. Ceva de genul: „daca ne platesti, iti dam solutia pentru toate problemele din viata ta”. Si dupa ce victima plateste, solutia este ceva care tehnic iti rezolva toate problemele, dar practic consta in „impusca-te, vor dispare”.

    00
    • Este un exemplu chiar recent: a vrut ministrul Daia sa facă el „alimentara de Stat”. NUMAI PRODUSE ROMÂNEȘTI!
      Poți căuta despre ea, a fost închisă anul trecut, de bine ce mergea.
      Închisă, dar șefii încă există, și au salarii babane… Tare, nu?

      00
  32. Am si eu o curiozitate. Vad printre comentariile de mai sus (si pe la alte articole ocazional) o adversitate destul de pronuntata pentru Cluj si clujeni. Nu sunt originar din Cluj, dar locuiesc in orasul asta de vreo 13 ani (cu niste pauze punctuale de locuit prin Berlin). Care sunt experientele voastre? Sau mai bine zis, ce anume va provoaca repulsia asta? Intreb din pura curiozitate, fara nici un fel de mandrie locala sau alta baloane de-astea. Experienta mea si a oamenilor din bula mea e una pozitiva in general. As vrea sa stiu si experientele voastre, ca sa-mi dau seama ce nu vad.

    00
    • clujenii au fumurile alea că ei sunt mai buni decât restul pentru că stau la Cluji. poate de aia.

    • Ii enerveaza Clujul ca acum sunt doua benzi pe sens din Floresti in Cluj si inapoi si, in consecinta, faci 30-35 de minute acum din centru pana in Floresti sau invers cam pe la ora 17:00.

      Lasand gluma la o parte, Clujul e ok. Da, e departe de orasul utopic la care toti visam, dar comparat cu orasele din jur e mai aprig. Gasesti mancare de orice fel, poti comanda la orice ora, sunt niste medici mai rasariti, acum in Decembrie cand mi-am platit taxele erau 0 persoane la ANAF – in 5 minute am platit tot, ba chiar cu cardul.

      In Zorilor/Observatorului sunt si aici doua benzi pe sens de cativa ani, niciodata nu am stat blocat in trafic acolo, iar Buna Ziua s-a mai aerisit cu refacerea strazii desi in continuare sunt multi care fac stanga desi sunt sensuri giratorii la ambele capete.

      Acum din Cluj mergi pe autostrada (-10 kilometri) pana in Ungaria si de acolo unde vrei. Abilitatea asta o are doar Timisoara care nu inteleg cum nu s-a dezvoltat enorm. Iasi, Constanta, Bucuresti sunt indepartate si deconectate. Daca e sa alegi un oras sau, mai degraba, cartier-dormitor, ce ai alege: Floresti (langa autostrada) sau ceva langa Bucuresti? Stiu ca work-from-home e noul keyword, dar trebuie sa te gandesti daca va fi asa si peste 10 – 15 ani. Eu unul daca as sti ca pentru restul vietii voi lucra de acasa, m-as muta la Vatra Dornei.

      00
    • are centură ocolitoare, e un oraș mișto. și sibiul la fel.

    • Sibiul din cate aud se dezvolta si el mult. Stiu cel putin doua persoane in domeniul ingineriei care lucreaza acolo de ani buni.

      00
    • @Vali – nu am in jur oameni cu basini din astea de care ai amintit tu. E puerila abordarea aia, indiferent din ce oras o vociferezi, total de acord. Poate or fi vocali si nu m-am batut eu de ei. Da, e in acelasi set cu aia care predica despre orice X alegere de viata (dumnezei, veganisme, nefumatori etc) si tu tii umbra pamantuluii degeaba fiindca nu gandesti la fel. Agreed. De cacat. Mai sunt si altele?

      @Red – cu subiectul Floresti am zero empatie. Tot bizonul a mizat pe faptul ca e mai destept si se muta la 10km de oras, pe o fractiune de bani la achizitia de casa/apartament (stiind din blocstart care e infrastructura si felul in care se misca lucrurile si din punct de vedere al dezvoltarii imobiliiare si al drumurilor existente) si pe urma plange pe internet ca au mai fost inca 50000 de bizoni care au gandit la fel. Cu tot respectul, astea erau conditii pe care le stia toata lumea inainte sa cumpere. E o alegere constienta si asumata acolo.

      00
    • Tihna burtii te face sa ignori ca primarul votat de tine e in cardasie cu un hot de organe de copii.

      00
    • Alex, a zis o Vali suficient de concis.

      Clujenii la prima impresie sunt ok, dar dupa 2-3 beri inevitabil se apuca unul si apoi si restul in cor cu „La Cloooj e altceva…”

      Auzi asta odata, de doua ori… acolo am avut senzatia ca oamenii aia traiesc doar sa demonstreze ca ei sunt „mai buni” ca Bucurestiul.

      Nu uita ca 3 mandate au avut un primar care vopsea bancile, stalpii si tomberoanele in tricolor. Acum e alt primar la al zecelea mandat care la fel gadila orgoliul local cum ei sunt miezul.

      00
  33. aruncati un ochi peste /antiwork pe reddit. Ce se intampla in USA este la un complet alt nivel fata de Europa (in rau).

    00
  34. ceea ce (probabil) propui tu se numeste leftwing capitalism. insa noi suntem un popor prea traumatizat de comunism si prea needucat ca sa reactionam pozitiv la orice notiune de stanga, asta se va corecta doar in timp si doar la initativa generatiilor cu mintea limpede – probabil abia la initativa celor care nu au 18 ani in prezent

    https://www.theguardian.com/news/2019/jun/25/the-new-left-economics-how-a-network-of-thinkers-is-transforming-capitalism

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube