Comunismul funcționează de minune: Cuba

După ce Venezuela a arătat lumii ce pot face niște guvernanți incompetenți cu niște tone de bani, vineri a venit rândul Cubei: s-a oprit curentul. Ieri și-a revenit, dar nu peste tot.

Cam asta e soarta comunismului: funcționează atâta timp cât există niște țări care să cumpere produsele tale substandard, că altele nu ai, pentru ca nimeni nu are chef să facă cercetare, pentru că ia aceiași bani și dacă are succes și daca nu. Când țările alea încep să aibă probleme, te trag și pe tine după ele.

Aliații Cubei, Venezuela, Rusia și China, nu o duc strălucit în perioada asta, așadar mai greu să construiești o societate utopică.

propaganda-proteste

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Ce s-ar întâmpla dacă ar veni comunismul la putere în Sahara?
    În primii 2000 de ani nimic.
    Apoi ar fi o penurie acută de nisip.

    Comentariu apreciat.1086
  2. Am fost in Cuba acum vreo 10 ani la indemnul unor prieteni care vedeau in acea tara un soi de paradis al comunismului. “Hai bah sa vedem cum arata comunismul adevarat.” Nu stiu cum este acum dar atunci in afara de peisaje si ca puteai f** ute aproape orice, oricand, oricum, tara aia este o mizerie la propriu. A fost printe putinele dati cand mi am dorit sa ma intorc cat mai repede acasa.

    Da, este foarte frumoasa, spectaculoasa as putea spune si cred ca asta ii tine in viata pe locuitorii ei. Pana si Perla Coroanei, Varadero care este o limba lunga si ingusta de pamant este ceva rau in afara resorturilor.

    Va recomand Cuba ca sa va convingeti pe banii vostri cum Comunismul este una dintre cele mai rele forme de guvernare existente pe planta asta si cum poate transforma ceva atat de frumos intr o ruina.

    Comentariu apreciat.1127
    • Și Cuba este paradis pe lîngă Haiti…

      Comentariu apreciat.541
    • Haiti e misto. Dl Moise a murit in somn.

    • Vezi ca deja nu mai suna rau comunismul daca poti f*te orice oricand oricum.

      Comentariu apreciat.456
    • @scribus, ramane valida maxima „depinde de ce parte a toporului esti…”

      220
    • Situatia Cubei a fost cu dus si intors. Chiar nu imi dau seama daca aveau vreo sansa sa nu fie socialisti / comunisti. Ei au trecut la socialism fortati. Din cate stiu cam doar Che era socialist dedicat, restul revolutionarilor nu prea dadusera semne si din ce am citit il priveau pe Che ca pe un super idealist, ei vroiau doar sa isi ia tara inapoi.
      In Cuba acelor vremuri aproape toata populatia traia in semi-sclavagie, este adevarat tinuti asa de catre ai lor – regimul Batista. Dar acest regim Batista era super prieten / dependent de americani care detineau totul: agricultura, care era baza lor atunci, industrie de prelucrare si turism.
      Dupa ce au castigat aceasta revolta si au alungat regimul Batista, evident ca au inceput sa nationalizeze mijloacele de productie ca doar asta ii durea. Atunci evident US le-a impus embargo total din cate stiu. Ce era de facut in acel moment? Te puteai duce in genunchi la US sa ceri „hai sa fim oameni normali ca doar traim la 100km unii de altii” ??? Nu prea cred ca un stat concepe sa faca asa ceva, mai ales cand te momesc altii ca vei fi spearhead-ul lor in coasta dusmanului si deci te vor tine in puf.
      Situatia cum am inteles-o eu era: traiam ca niste iobagi, am luptat sa ajungem la pamant (ca ai nostrii), armele adversarului erau americane, dupa ce am castigat americanii, care ne tratau ca servitori in propria noastra tara, ne-au legat de maini prin embargo pentru ca ne-am luat pamantul / mijloacele de productie inapoi si ce era sa facem? Sa cersim la ei iertare? Erau unii care ne curtau sa ne ajute. Deocamdata sa incepem sa ne ridicam si vedem dupa aia ce si cu cine putem negocia.
      Castro toata viata lui comunista a trait ca un dandy, chiar daca asta era impotriva stilului comunist. Bine veti spune ca toti dictatorii comunisti traiau in stil capitalist.

      Eu nu am scris asta ca sa justific comunismul, doar ma intrebam daca aveau vreo alternativa atata timp cat US le-au zis niet!, desi aveau mai mult de castigat daca le dadeau o sansa ceva de genul „hai negociem ceva despagubiri, pe care le diminuam esalonat si reincepem sa facem bizz”.
      Voi cum ati fi procedat daca erati in locul lor atunci?

      Indecis. Tu ce zici?3417
    • @Scribus – nu a zis nimic de gen. E o mica observatie acolo, remember: Dar cele mai multe cu*ve nu sunt femei!

      42
    • „Va recomand Cuba ca sa va convingeti pe banii vostri cum Comunismul este una dintre cele mai rele forme de guvernare existente pe planta asta si cum poate transforma ceva atat de frumos intr o ruina.”

      Dar ROMANIA nu se califica aici? De ce trebuie sa ne uitam in alta parte ca sa vedem falimentul comunist? 10 ani de foamete, curent intrerupt seara, caldura doar cu program, 10 minute de desene animate pentru copii pe zi, cozi infernale la orice, orice, nu sunt de ajuns? Ratie la orice nu ajunge? Cozi de 7-10 ore la carne odata pe saptamana si nu apucai. Mancarea jegoasa din restaurante, populatia adusa la stadiul de hoti de la locul de munca ca „sa se descurce”. Munca patriotica, festivalurile demente de cantarea Romaniei pe stadioane, programul idiot de 2 ore pe zi la TV de ode si emisiuni de partid unic, toate astea nu se pun? Lipsa libertatilor, drepturilor, fara drept la opinie, stirile cenzurate si monopolizate, lipsa oricarei critici din spatiul public, nu se pun?

      172
    • @Andrei

      Putina istorie a acestui „nu aveau ce face”!

      “Mare revolutie” cubaneza a fost finantata in principal de dacii liberi cubanezi de prin Miami si Mexic si a fost precum in ‘989 la noi un fel de revolutie a esalonului doi nemultumit ca nu ajungea la borcanul cu miere.
      Marea revolutie cubaneza a inceput cu „declararea autonomiei maghiare” din zona Sierra Maestra pe care Castro si a luat o pe persoana fizica si pe care a jefuit o de resurse inclusiv preluarea armamentului armatei cubaneze din zona precum rusii in Crimeea prin 2014.

      Vazand asemenea tarasenie, toti stangistii din America Latina au inceput sa finanteze ca proxi rusesc, “marea revolutie” cubaneza in speranta ca si ei se vor elibera de sub jugul licuriciului american si vor instaura visul umed rusesc in toata lumea americii latine. Abia apoi pe fata a urmat “marea finantare” sovietica dupa ce Fidel a preluat puterea caci ce sa vezi, murea lumea de foame dupa ce marii asupritori americani au fost alungati.

      Inainte de “marea revolutie” cubaneza, chiar daca discrepantele sociale erau mari, Cuba beneficia de educatie de top si infrastructura “beton” fiind una dintre cele mai dezvoltate tari din regiune e adevarat dependenta si subjugate USA insa unde sa exporti de acolo Zahar?

      Sa nu uitam ca lovitura de stat si dictatura(2) lui Batista a fost finantata in principal de Mafia Cubaneza (buzoienii si teleormanenii) si cea Americana (oligarhii din Moldova) care facea mari probleme si in USA.

      Insa, inainte de dictatura lui Batista, Cuba a fost condusa de tovarasul Socarras un communist ordinar care a urmat lui San Martin un alt communist ordinar care a urmat dupa prima domnie progresista de data asta a lui Batista care a urmat unui tembel de dictator Gerardo Machado.

      The long story short, de 99 de ani in Cuba domneste o mafie comunista si oricat de paradoxal ar suna in ultima suta de ani perioada glorioasa a fost in prima domnie a lui Batista si in cea de a doua dar mai putin caci deja se „vanduse” 50% mafiei americane 50% mafiei locale si de aici o tara macinata de coruptie.

      10
    • @mm
      pentru ca generatia de 10+ din Ro este slava domnului rupta de acea perioada si oricat de mult le ai povesti nu pot intelege. Au senzatia ca le vorbesti despre un film nu despre o realitate pe care unii dintre noi am trait-o. Romania lui 2024 este la ani lumina distata de Romania lui 1989 si efectiv nu pot percepe.
      Ori in Cuba lui 2024 este rau si se intampla acum, e palpabil, e real nu s povesti de Tik Tok.
      de aia acum Cuba poate fi un „exemplu” de dat!

      00
  3. Le-au atacat imperialiștii rețelele de curent pentru a destabiliza construcția socialismului și pentru a distruge marile realizări ale partidului. Nu e vina lor, alții sunt de condamnat.

    Comentariu apreciat.485
  4. Sunt multi prosti in Romania care au ofteaza dupa comunism si Ceausescu, unii prosti in 1989 aveau 1 an sau nici nu erau nascuti.
    Sunt multi prosti care au plecat in vestul Europei dar o injura si ofteaza dupa Rusia si sistemul politic de acolo, sunt mult prea multi prosti deja si formeaza o masa critica peste tot in lume, probabil sunt de vina si retele sociale care au dat glas la toti cretinii.

    Comentariu apreciat.638
    • Aia nascuti dupa au o urma de circumstante atenuante, dar sunt multi nascuti ca noi in „anii aia naspa” care tot o dau cu mai binele. Am intalnit destui, si-n pozitii sociale de nu te-ai astepta. Aia n-au nicio scuza.

      Comentariu apreciat.302
    • Aia de plâng după comunism probabil aveau o combinație atunci și le e dor de ea ca acum tre sa pună osu la munca.

      142
    • Toți cei cu care am discutat și au zis ca era ok in comunism și ca ei nu au simțit in familie lipsurile lucrau fie la securitate fie la aprovizionare, fără excepție

      121
  5. Da, bre, dar cine stă la umbră de palmier și-i pică banana direct în gură?

    183
  6. Ieri cu plafonarea preturilor, azi ca Cuba e rau. Oare de unde i se trage cubei?

    Indecis. Tu ce zici?2613
    • Razvan, ai nevoie de ajutoe auplimentar sa citesti articolul de ieri?

    • Exact. Centrala aia a fost sabotata de imperialisti. Aia care o administreaza de zeci de ani. Or fi tot aia din Venezuela sau din Coreea de Nord?

      93
    • @Vali, e acelasi lucru. Indiferent ce vrei sa crezi, o data ce lumea crede ca e o idee valida ca statul/cineva e responsabil pentru definirea preturilor (sau ca ar putea sa faca ceva sa puna o „limita la adaosul comercial, profitului, etc” e fix aceasi idee care a dus la oprirea curentului in Cuba.

      Indecis. Tu ce zici?298
    • Pe de alta parte, si noi scriem anticomunismele astea din confortul casei incalzite subventionat/cu gaze plafonate, de pe laptopul/telefonul incarcate cu curent plafonat

      108
    • @Sorin fix asta tine preturile sus la gaz si curent.

      O data ce ai un „pret minim garantat”, ai de facto un „pret maxim garantat de stat”. Si nimeni nu o sa vrea sa il duca mai jos. E o subventie nu catre populatie ci catre stat (firmele de stat sau taxe si impozite). Sau cealaltă varianta e ca nu mai ai nimic. Nici curent, nici gaz (sau lapte).

      Statul roman „subventioneaza” ca sa fure. Asta e un cost pe care il plateste apoi toata populatia.

      Dar da, romanii inca respira comunism, salariile „la stat” sunt mai mari decat in privat, o mare parte din economie inca e „de stat” si totul e centralizat „din capitala”, toti viseaza „subventii la transport, caldura, curent, mancare, etc” sau „macar interzicerea adaosurilor comerciale/profitului” Huoo burghezia!

      Profitul e singurul lucru care poate sa duca la scaderea pretului la orice (cu conditia sa nu blocheze statul concurenta prin birocratie si legi imbecile).

      01
  7. Venezuela nu poate rambursa imprumuturi de la Guvernul chinez.
    Venezuela trimite tot petrolul extras catre China.
    Venezuela a recunoscut ca productia lor de petrol este mai mica decat raportau catre OPEC.
    Venezuela nu mai are petrol pentru Cuba.
    Cuba s-a dus in China dupa ajutor.
    China le-a zis sa renunte la comunism.

    Comentariu apreciat.352
    • Chinezii nu vor sa pice in capcana rusilor, sa-i subventioneze pe cubanezi la nesfarsit doar ca aia sa se declare comunisti. Chinezii sunt mult mai materialisti ca rusii.

      30
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 657
  9. Acum, in Cuba, este la moda Cuba Libre Special Edition, care se bea doar pe intuneric

    191
  10. În cuba încă e OK. În Venezuela însă liderul națiunii a investit toți banii statului în crypto, că așa a zis el că scoate țara din sărăcie. N-a ieșit deloc bine. Asta după o inflație cum numai Zimbabwe mai văzuse, că duceau ăia teancurile de bani cu roaba. O hârtie de WC avea mai puțină hârtie pe ea ca bancnotele cu care trebuia să o cumperi. Ăia de la Vice (pare-mi-se) făcuseră un documentar acum vreo 5 ani despre Venezuela. Se dusese unul la McDonalds și cartofii nu erau cartofi; era ceva tubercul din flora locală, că un cartof era prea scump la ei. Și un meniu Happy Meal costa cât salariul pe vreo 2-3 luni. Pustiu în McDonalds, un singur angajat surprins că intrase cineva acolo. Și a comandat omul burgerul lui cu cartofi și Cola și se adunau oamenii la geamurile singurului McDonalds din capitală și se uitau la el cum mănâncă.
    It’s THAT bad.

    Comentariu apreciat.305
  11. Pe langa comunism tarile astea sunt supuse la n-spe mii de sanctiuni. Orice tara comunsita sanctionata se transforma treptat in capitalista odata cu ridicarea lor. Prima etapa este coruptia la nivel inalt care face posibila vanzarea pe bani de nimic a resurselor si industriei + acapararea sectoarelor economice cheie de catre sleata de condcatori care-si paseaza prin semnaturi tot ce e valoros. Pe scurt asa cum s-a intamplat in Romania in anii post-decembristi.
    Deci penuria din Cuba, Corea de Nord si Venezuela e cauzata nu doar de comunism ci si de sanctiuni.

    Indecis. Tu ce zici?926
    • Pai și nu e normal? Ți se pare ok sa susții regimuri totalitare? Stai liniștit ca dacă s-ar ridica sancțiunile populația tot în sărăcie ar fi, ca tot ce ar rezulta din schimburile comerciale s-ar duce către nomenclatura.

      161
    • Și exact comunismul ala cocoșat de sancțiuni imperialiste ii impiedica să se dezvolte în anii de pana prin 1989 cand puteau exporta ce producea insula lor în toată lumea minunata a marxism-leninismului..
      Paradoxul economiei planificate e ca oricare mini-sefuleț ajuns in varf va produce ineficient fleacurile lui favorite; in cazul familiei Castro astea fiind poliție politică, jineteras, discursuri interminabile și o revoluție exportata cu forța in America Latină și Africa.
      A, uitasem, printre altele un cârd de vorbitori de spaniolă racolați de GRU și trimiși în Spania
      https://www.digi24.ro/stiri/externe/pilotul-rus-care-a-dezertat-in-ucraina-cu-tot-cu-elicopterul-sau-a-fost-impuscat-mortal-in-spania-2693039

      11
    • Ia spune-mi o perioadă în istorie când țările nu își alegeau partenerii?

      20
    • Sanctiunile au fost puse in urma unor furturi de proprietate privata. Cuba si Venezuela au furat proprietatea privata (alte tari au atacat alte tari). Asta a fortat celelalte tari sa impuna sanctiuni, fix cum faci cu un hot – macar nu ii mai trimiti marfa dupa ce ti-a furat camionul de transport.

      21
  12. Adevărul e că mereu când aud de Cuba mă mir cum draq unii care sunt la o decolare de avion distanță de americani își baga și își scot non stop în ei, ba chiar au avut trupe, rachete rusești pe acolo… Ciudat cum n-au reușit sau nu au vrut americanii sa le dea putina democrație veritabila în atâta timp

    04
  13. „mai greu să construiești o societate utopică.”

    E important sa iti doresti o societate mai buna, si sa incepi cu pasi mici. De ex. mpozitarea adaosului comercial la lapte.

    21

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube