Comisia Europeană vrea reducerea poluării de la încălzire…

OK. O directivă europeană care urmează să fie adoptată vrea să descurajeze folosirea gazelor pentru încălzire și concentrarea pe energie regenerabilă.

De acord.

Hai să dăm câteva mii de euro pe panouri solare și 20.000€ pe niște baterii care să înmagazineze energia asta. Atenție, nu merge cu baterii din alea chinezești, trebuie ceva serios, să nu ne trezim că înmagazinăm vara și până la iarnă s-a descărcat. Cât să aibă capacitatea pentru 100mp?

Trecem peste cum va arăta orașul cu atâtea panouri pe acoperișuri? Trecem. Bani de țiglă din aia mișto de la Tesla nu avem.

Bun. În cât timp se amortizează investiția asta? Ăia de la bloc cum rezolvă?

Soluția cea mai simplă pe care o văd e izolarea în masă cu ceva mai bun decât cu polistiren și în alt mod decât se face acum. Tencuiala termoizolantă e cea mai la îndemână idee pe care o am. Și spuma poliuretanică pe tavan. În felul ăsta astupi pierderile de căldură și te costă mai puțin să încălzești. Am mai vorbit cu vecini, eu le ziceam de 350 lei pe lună după ce am izolat (da, cu polistiren, ca o vită), ei vorbeau de 7-800 lei, în condiții tot de 22 grade în casă și spatii similare.

Dar cât de mult vor polua fabricile care vor produce bateriile și panourile astea? Plus, cum ne afectează să inhalăm materialele astea?

solar-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. De ce ești negationist anti-european?
    Viitorul e eco, tu nu înțelegi progresul?

    Nasol e ca prima măsură „ecologica” va fi creșterea prețului la gaz și probabil o taxa pe centralele pe gaz.

    00
    • Prima problema mare e că românii nu își au grijă de case. Nu există legi clare și bătute în cuie care sa oblige proprietarii să își renoveze casele și fațadele, să aibă un minim standard de eficiență energetică, igienă, apă curentă, case îngrijite, garduri vopsite, iarbă tăiată.
      Apoi vine cu maneaua cu energie regenerabilă. Total de acord. Panouri solare de apă caldă pentru toate casele, ca să nu mai ardă curent sau gaz 8 luni pe an.
      Electronice și electrocasnice eficiente energetic. Becuri cu led, diferite lumini prin curte cu panouri solare și senzori de mișcare pe timp de noapte.
      La ora actuală cea mai bună alternativă la încălzirea cu gaz și centrală individuală este gazul+centrala individuală.
      Pentru a trece tot pe curent electric, rețelele de distribuție a energiei electrice ar trebui dărâmate și construite de la 0. La fel și instalațiile casnice, care sunt gândite și cablate pentru monofazat. Nu există o soluție unică, ci un mix de consumatori, educație, reducerea risipei, materiale și echipamente eficiente energetic. O să ne ajute și încălzirea globală, că asta numai iarnă nu a fost.

      00
    • @Ionut M o singura observatie. Inlocuieste romanii cu oamenii. Daca ti-as spune ca in vest se desfasoara acum ce propune Vali ce parere ai? In Olanda primesc oamenii acum subventii sa isi puna macar termopane. Nu vrei sa stii ce soc am avut cand am vazut ce geamuri au la case. Au dus economisirea la un cu totul alt nivel. Inteleg ca e bine sa nu schimbi un lucru daca functioneaza, dar sa nu exageram acum. Dupa mine ar putea la fel de bine sa stea fara geamuri in casa. Pe ei ii protejeaza doar sa nu le intre apa, ca de izolat nu are sens sa discutam.

      Clar primul pas este cel propus de Vali, verificat casele, izolat calumea. Pasul 2: sistem centralizate de incalzire, poate ceva combinat cu pompe de caldura.

      00
    • NOU
      #4

      anonim, te inteleg. E naspa in Europa. Sunt sigur ca in Transnistria e mult mai misto si nu au problemele astea. Ne vedem acolo.

      00
    • @siting duc
      E naspa ca în Europa încep sa fie folosite metode din Transnistria (sau China). Du-te singur acolo

      00
    • Deja Engie a anuntat o crestere de 25% de la 1 iulie.Asa peste noapte.Fac astia ca la Petrom,vineri am luat benzina cu 5,50 lei,iar azi luni cu 5,54 lei.L-am intrebat pe nea de la pompa de ce,iar el a dat din umeri,eu la fel si am plecat fiecare in treaba lui.

      00
  2. Noi muncim nu gândim ! Cam așa și cu comisiile astea. Nu ar fi prima oară când stabilesc ceva și peste 5 – 10 ani își dau seama că au greșit.
    Cine are timp să analizeze cap coadă un demers de genul acesta ?

    00
  3. Nici nu știu daca exista pe planeta suficient litiu pentru atâtea baterii

    00
    • Se duce Elon pe Marte si ne aduce de acolo.

      00
    • @Tibi, nu exista suficient litiu pe planeta. Dar toata lumea se gandeste ca pana cand se va epuiza cu siguranta una dintre tehnologiile alternative de producere a bateriilor va ajunge sa fie fezabila.

      00
    • NOU
      #11

      Cum să nu existe? dacă e litiu nu crește în litiere? Vreți să spuneți că am rămas fără pisici?:))))

      00
  4. care e faza cu polistirenul?

    – izoleaza? da
    – e ieftin? da
    – se gaseste peste tot? da
    – e usor de montat? da.

    dpmdv e perfect. mai putin faptul ca e greu de reciclat. dar poate si aici se va gasi o solutie.

    00
    • Arde, arde, uite cum arde, ca să citez un clasic.

      00
    • Ieftin nu mai este de cand cu problema materiilor prime de anul asta. Deja face mai mult sens sa izolezi cu vata minerala.

      Daca trecem peste faptul ca nu arde ca pe vremuri (este ignifugat intr-o oarecare masura), mai importanta e o grosime mai mare, nu clasicul de 10 cm.

      00
    • NOU
      #15

      nu arde deloc – daca vei cumpăra de-ăla gri, ignifug.

      00
    • @androidul cu sobolani „daca”. Tu crezi ca un om care vrea cel mai ieftin, cum a zis wtf „e ieftin? da”, se uita la detalii d-astea sau ia cea mai ieftina scartaitoare?

      00
    • DFT
      sa admitem ca arde.

      cati oameni au murit din cauza unui astfel de incendiu in care polistirenul a propagat focul .
      si cati oameni au murit din cauza problemelor de sanatate dupa izolarea cu vata bazaltica/minerala etc.?

      vata aia mi se pare oribila.

      ps. cine pune polistiren la casa personala, va monta vata fara echipament de protectie. am vazut cu ochii mei de atatea ori.

      00
    • NOU
      #18

      vata bazaltică are efecte negative asupra sănătății ? are cineva detalii relevante ?

      00
    • Eu ma refer la operatiunea de montaj. La manipularea vatei fara echipament de protectie.
      Acolo vad eu probleme mari.

      Asa dupa ce a fost montata, habar n-am daca are sau nu efecte.

      00
    • absolut orice polistiren comercializat pentru constructii este ignifugat. de prin 2005. vorbiti din legende urbane. Daca ajunge flacare pe el se topeste dar nu duce mai departe flacara. Vata bazaltica este mai buna fata indoiala dar si dublu la pret. Si nu, vata bazaltica nu necesita achipament de protectie la montaj. Probabil se confunda cu vata de sticla, care este iritanta dar atat la care se folosesc halate si masti simple, de cativa zeci de lei ca si protectie.

      00
  5. „cât de mult vor polua fabricile care vor produce bateriile și panourile astea” aceasta minunata atitudine de drob de sare. Nici nu seamana cu atitudinea lui Arhi „nu conteaza cat polueaza masina mea, ca vapoarele alea …”

    00
  6. Stai ca tu ai dat niste exemple de ce ar trebui la oras, hai sa trecem la tara, unde oamenii n-au apa curenta si WC in casa. Aia sigur se gandesc cum sa treaca pe regenerabile.
    Ideea de a nu mai polua este una buna, dar trebuie gandita mai bine implementarea.

    00
    • Incalzirea cu coceni de porumb se considera ECO/BIO etc pentru ca diferenta de carbon de la an la an este zero

      00
    • Încălzire cu boabe de porumb este zero poluarea.

      00
    • Aia sunt bio/eco de cand s-au nascut. Lemnul creste in curte, e o mega baterie bio care inmagazineaza energie/se incarca cativa ani si apoi o folosesti. E un circuit inchis. Da, dimensiunea „bateriei” e o chestiuine dar cu cativa busteni te incalzesti o bucata buna de timp.

      De ce vrei sa poluezi satul cu polistiren cand casele din baloti de paie sunt mai eficiente si azila moda ?! :D
      (Pet-ul de bere aruncat pe camp NU se pune! Si nici ala la marginea soselei!)

      00
    • Pe mine altceva ma surprinde la tara cu veceu in curte: Dau in fiecare an niste sume astronomice pe lemne, gen 3000-5000 lei pe iarna, dupaia mai dau 500-1000 la drujbist, dupaia sparg 2-3 saptamani la ele, dar nu vezi unul sa dea 1000 de lei pe polistiren sau vata sa izoleze casa, ca „nu au bani”.
      Fac pariu ca o casa izolata decent ar consuma jumate din cantitatea de lemne.

      00
    • E greu sa gândești. E greu sa observi ce fac ceilalți. De ce sa întrebi? De ce să te informezi? De ce să ceri o părere? De ce să plătești pe unu să îți ofere o soluție?
      Păi ce românu e prost? El știe.

      00
    • @Big – ai pierde. Ambele pariuri. Oamnii nu sunt chiar atat de inchisi si sunt destui care au vazut ca se poate.
      Personal cunosc exemple de case anvelopate, e adevarat cu polistiren.
      Si nu, nu iti scade cu jumatate cantitatea de lemne. Poate un 15%( +-10%) acolo … ceea ce nu e tocmai foarte putin.

      00
    • @Big, si niste sobe de teracota facute cu cap cum au aia in Rusia, soba cu clopote.

      Nu soba noastra cu fumuri cu randament 10%, in care mai baga si taranu’ lemn verde ”ca sa tina mai mult”

      00
  7. Daca grija Comisiei este poluarea, nu stiu de ce transformni totul in bani.
    Nu e o corelație perfectă între cost și poluare.

    00
  8. Nu e chiar asa si n-o sa fie „de maine”.
    * Pur si simplu, gazele nu vor mai fi subventionate,
    * producatorii/vanzatorii de centrale termice descurajati in a mai vinde ceva. Cele existente vor functiona in continuare;
    * casele noi vor trebui sa respecte niste norme stricte. Pe unde tai eu frunza la caini exista deja obligatia ca noile constructii sa fie neutre energetic;
    * nu ti-ai facut temele … mai exista si pompele de caldura (aer/geo) …

    00
    • * nu ti-ai facut temele … mai exista si pompele de caldura (aer/geo) …

      mai ales geo e foarte ieftin
      forajul 10-15K€ + pompa (tot la 5-10ani) 5K€

      00
    • E scump pentru ca nu exista cerere si nu exista presiune pe producatori sa investeasca in echipamente.

      Dar, din nou, nu cred ca vor fi afectate cladirile vechi. Doar cele noi sau cele care au trecut printr-o renovare majora. Iar 15k la o renovare majora sau constructie noua nu e chiar asa de mult. Plus ca pretul e mai mic in cazul asta (groapa e deja facuta pentru fundatie, nu mai trebuie sa repare la loc curtea/terenul).

      De schimbat, nu stiu ce sa zic. Stiu 2-3 oameni cu pompe d’astea (din care 2 au de aer ca sa incalzeasca piscina chiar si iarna) si nu s-au plans de probleme.

      00
  9. directivele astea nu se dau pentru a trece de la gaz la energie regenerabila, ci pentru a avea clienti la noua tehnologie

    00
  10. Eu mi-am dat seama ca ceva e naspa cu trendul asta eco si miroase a teapa in momentul in care seful unei asociatii nationale cu moristile de vant din Romania era Jean Valvis.

    00
  11. Cei de la oraș vor avea încălzire centralizată, gen RADET. În direcția asta se dorește a se merge, pentru că e mai ușor să controlezi emisiile de la o singură sursă și poți consuma tot felul de deșeuri pentru a produce energie.

    00
  12. 1. Link? Nu am găsit nimic de genul. Nu pentru că nu te cred, ci pentru că…
    2. … Săptămâna trecută mi s-au aruncat priviri neîncrezătoare când am cerut cablu de branșament la casă de 40kW. „Da ce faceți cu atâta?” „Pai mai o inducție, mai o mașină, mai o încălzire…” „Pai aveți gaze!!!” „Până când, acu le cășună pe diesel, mâine pe benzină, poimâine pe gaz metan…” „Nooooaaah”.
    Nu mă așteptam să fie literalmente poimâine, ci peste vreo 5 ani…
    Panouri solare oricum voiam să pun, măcar de aer condiționat gratis vara.
    De asemenea, iarna nu știu cât regenerabil merge, având în vedere că solar vacs, eoliene în curte nu merge, singura opțiune e pompa de căldură.

    00
    • O pompa de caldura cuplata si cu niste panouri solare ar fi perfect.

      Prima oara e clar ca pui pompa de caldura deoarece daca tot ai loc in curte de traseu corespunzator o sa aiba o eficienta foarte bune. Panourile solare le poti pune ulterior si acum sa faci doar structura de sustinere incat sa te asiguri ca nu o sa ai probleme cu hidroizolatia (in cazul in care le pui pe casa si nu in curte).

      00
    • Nu ar trebui să îți faci griji prea multe pentru perioada de iarnă: din cauza temperaturilor scăzute pierderile de energie datorate rezistenței interne vor fi mai mici. Deși soarele bate mai slab din cauza unghiului de incidență randamentul panourilor va fi mai mare iar cantitatea de energie produsă pe oră nu va scade foarte mult.

      00
    • @ic: deci imi spui ca, sa zicem, soare full vara vs soare full iarna e similar din cauza dif enorme de temp? Plauzibil, nu zic nu. Dar tot trebuie luat in calcul ca iarna sunt mult mai putine zile însorite.

      00
    • NOU
      #44

      o pompă de căldură, eficientă energetic, pe care te poți baza la 150 mp și – 25 de grade iarna costă aproximativ 11.000 euro (entry level). Inca vreo 3.000-4.000 euro instalația interioară. 15.000 euro e o sumă destul de mare pentru România. apoi mai e rețeaua de distribuție a energiei electrice – în momentuld e față nici ca glumă nu poate fi luată perspectiva trecerii la soluții de acest tip pentru măcar 10% din populația țării. sau poate mă înșel.

      00
    • @DFT în testele din laborator la acceași incidență a razelor la o temperatură de 10 grade obții aproape de 2 ori mai multă putere decât la 40 de grade (temperatura panoului). Majoritatea celor care studiază problema se laudă că diferențele de la vară la iarnă nu sunt mari – numai că am găsit doar studii care țin cont de puterea instantanee când e soare, nu se uită și la media de zile cu cu cer senin sau faptul că ziua e mai scurtă.

      00
    • Ce am uitat să spun: majoritatea studiilor sunt făcute de avocați ale panourilor solare așa că e posibil să fi exagerat puțin cu condițiile ideale. Nu prea găsești chesii făcute de sceptici ca să faci o medie.
      Referitor la cât de ecologice sunt: producerea lor poluează foarte mult. Ar trebui să producă energie cel puțin 10 (spun ăia optimiști) ani pentru a contracara poluarea adusă de fabricația lor. Abia după asta energia produsă poate fi numită ”verde”. În concluzie, panourile montate pe stâlpii de prin parcuri și care sunt vandalizate în mai puțin de un an produc mai multă poluare decât arderea de cărbuni pentru energia electrică folosită la iluminat.

      00
    • cautati un grafic anual de productie energie solara. iarna este ce vreo 8 ori mai putina energie produsa decat vara.

      00
  13. Solutia e incalzirea centralizata. Cum o produci e doua parte a problemei, însă indiferent de sursa de energie, intotdeauna incalzirea individuala va polua si va fi mai ineficienta decat cea produsa global.

    Cea mai nepoluanta pana la urma rămâne energia nucleara, însă nu ai cum sa pui un reactor la fiecare acasa.

    00
    • greu sa le explici celor care au ca singura realizare in viata centrala de apartament! chiar, imposibil!

      00
    • @the one
      Da,coa. Teoretic tu ai dreptate.
      Practic nu prea. Și îți explic de ce.
      La mine la țară la Mioveni, in minunății anii 90-2000, am rămas fără căldură și apă caldă. Pur și simplu într-o zi s-au închis vanele și aia fu. Sistemul centralizat de termoficare s-a închis și am rămas la lighean. Cu chiu, cu vai, oamenii o perioadă au avut sobe cu gaz: că erau de tablă, că erau de teracotă, oamenii au căutat soluții. Apoi au început să bage centrale termice individuale. Alea au fost soluțiile. Apoi toți aveau centrale termice pentru căldură și apă caldă, că nu aveam alte soluții. Mboon, ani domini 2021, aici nu există sistem centralizat, blocurile nou construite au centrale termice de apartament.
      Vine Gheorghe de la primărie să îmi impună nus știu ce, nu mulțumesc. Îmi cumpăr butelii și îmi leg centrala, iar eu la sistem centralizat nu bag. După câți bani am băgat în sistem, plus schimbat anul trecut centrala, nu mersi. A, și nu. Chiar nu sunt un țăran cu 4 clase și fără școală, care nu înțelege că e eficient dpdv al costurilor o centrală de cartier. Doar că aici lucrurile au luat alta direcție. Și acum, după ce am pățit in anii 2000, chiar nu vreau să rămân la mâna cuiva sau să depindă de vreun lache, care nu își plătește consumația și să distribuie la restul de plebe, ca să nu ne taie apa. Au fost destui șmecheri in anii 2000, când tăiau apa pe toată scara, din cauză că unii nu plăteau.

      00
    • din pacate traim in tara in care e ceva normal ca unele orase sa ramana in mijlocul iernii fara caldura. fara sa vorbim de capitala, unde si apa calda e un lux prin unele zone. si mi se pare ca e o situatie ce se poate repeta in absolut orice oras de la noi, ca toate instalatiile is praf si pulbere.
      Poti sa ii invinovatesti pe oamenii aia ca vor centrale si confort si nu au incredere in stat?

      00
    • Acum 20 de ani (25?) se treminase refacerea sistemului de incalzire centralizata in Budapesta. Tin minte ca si cost era cam la jumate de cat se platea atunci incalzirea in Bucuresti. Ca s-au mancat banii pentru un sistem nou , de cateva ori, fara sa avem sistemul ala stie toata lumea. De la toate partidele

      00
    • @Ionut M: Am stat in 1 Mai, la bloc cu centrala lui. Best 2 years eva. Cred ca centralizat nu inseamna naparat RADET, ci mai degraba centrale de cvartal/bloc. Acum, daca toata lumea are centrala in blocuri noi, se poate rezolva, ca macar toata lumea are centrala in aceeasi zona unde se poate trece cu coloana. Mai rau e la blocurile vechi, unde fiecare a puus-o cum a vrut/putut.

      00
    • @IonuțM Nu te va obliga nimeni să treci nicăieri. Sunt reguli ce se vor aplica pentru construcțiilor noi. Nu vei mai vedea bloc la porumb cu centrală individuală de apartament, de exemplu.

      00
    • @DFT: depinde de ce fel de bloc/vecini nimerești.

      Dacă nimerești un bloc cu centrală proprie în care nimeni nu vrea să dea drumu’ la căldură deși îți ingheață coaiele în casă, te-ai lins pe bot.

      D’asta unii țin cu dinții de centrală proprie. Eu încă am centrala pornită. E drept, nu pornește că nu scade termostatul sub 24.5°C ziua, cu geamul deschis, dar o mai aud noaptea din când în când.

      Nu mai zic să aștepți 5-10-20-30min să „vină apa caldă” pe țeavă când vrei să faci un duș ca un om normal.

      Iar cu blocurile vechi e și mai nasol – acolo e foarte dificil de montat. Unii nu vor, alții nu au bani.

      De exemplu, ai mei stau la mare, în sud, unde jumate din blocuri sunt goale. Populația a îmbătrânit, a murit, copii au plecat, jumate din apartamente sunt nelocuite.

      Valoarea apartamentelor e mică, deci dificil de vândut și plecat altundeva.

      Cu cine să pui centrală de bloc?

      Ai mei plătesc cam ~500 Lei/lună doar pentru încălzire în lunile de iarnă…

  14. Tu cred că nu știi pentru ce sunt bateriile. Nu sunt pentru înmagazinat energie pentru luni. Nici măcar pentru săptămâni.

    Noaptea nu ai soare, curentul e folosit din baterii. Ai pus mașina de spălat să funcționeze și panourile solare nu suplimentează destul curent, intră acum și curentul de la baterii.

    00
  15. La o casă izolată standard cu polistiren de 10 (sau izolația echivalentă în vată minerală) cele mai mari pierderi de căldură le ai prin ferestre, nu prin perete. Ținând cont de asta, să pui accent pe o izolație mai bună mi se pare pierdere de vreme.

    00
    • Porotherm 30cm, polistiren 10, incalzire in pardoseala, tavan etaj izolat cu vata minerala, ferestre tripan = certificat energetic minim clasa A.

      00
    • Și apoi stau și mă întreb cum plm un mp construit în România e mai scump ca în Austria sau Germania și un rahat de casă la porumb costă cât costă. Acu m-am lămurit, totul e certificat energetic A.

      00
    • Nu stiu de Austria, dar in Germania nu e zona seismica, asa ca nu pun structura de rezistenta la case. La cele pe care le-am vazut in fata de constructie puneau pur si simplu caramizi una peste alta.

      00
    • Pentru Austria pot confirma eu, grinzile si stalpii de la case sunt un sfert cat cele de la o casa din Romania.

      00
    • @Claude, mă refeream la diferența dintre cât mă costă să îmi construiesc o casă și cât m-a costat de fapt. Și cât din ăia 250.000 de euro pentru 120 mp( asfalt și canalizare sula, coreeană 4×4 și fosă septică) reprezintă deviz umflat, materiale furate, avans dat și canci echipă, schimbat echipă x 2,, cine v-a lucrat aici, a lucrat prost, refacem tot,, plus imbecilitățile și aberațiile proprietarului parvenit care vrea și el cum a văzut la alți proști.

      00
  16. Dar sa inhalam gunoi ars cum ne afecteaza? Ma uitam la un interviu cu procurorul din Constanta care s-a apucat de deschis toate containerele. Scannere nu exista, laborator de analize nu exista, ma mir ca are bani de benzina la masina de serviciu. Banuiesc ca boul ala de Ghinea, ca tot e vorba de reforme si mediu, s-a apucat sa treaca in PNRR cel putin un scanner la fiecare punct de frontiera, cate un laborator de analize judetean, statii de masurare a calitatii aerului and shit, De ce sa nu construiesti langa Bucuresti, cel mai mare producator de gunoi, o statie moderna ca-n Suedia de ars deseuri si produs energie?

    In loc de cacatul mestecat bine : ” dom’le aici e vorba de mediu, reforme, strategie, viziune” si sa treci in PNRR finantare pentru himera metroului din Cluj( suntem cretini?) apuca-te in pula mea si cu banii astia fa uzine ecologice de ars gunoiul, strategie nationala de adunat deseuri, impaduriri de-adevaratelea etc.

    Da cine sa faca?

    00
    • Nu exista asa ceva, nu arde nimeni nimic, gunoaiele sunt depozitate unde trebuie si reciclate, nu suntem tomberonul europei. Masinile polueaza, ce nu intelegeti?!

      00
    • Ooo, daaa, de ani de zile Lafarge-ul de la Medgidia arde gunoaie in cuptoarele de ars calcarul…

      00
  17. NOU
    #69

    Mie mi se pare aberant faptul ca Europa si Romania mizeaza pe hidrogen pentru viitor. Hidrogenul este obtinut prin procese mari consumatoare de energie electrica si este folosit pentru motoare electrice. Practic este o modalitate de stocare, precum bateriile, cu singurul avantaj ca alimentarea este de zeci de ori mai rapida pentru masinile electrice. Dar randamentul este mult sub cel al acumulatorilor; daca la acumulatori ne apropiem de 95%, la hidrogen ne apropiem de 60%. Nu e putin nu?
    Similar microhidrocentralele din Romania – ele nu produc curent electric, ele doar stocheaza curent electric si fac asta cu pierderi. Sigur, au rolul lor, insa unul mic. Practic ele folosesc energie electrica ieftina pentru a pompa in amonte si pornesc cand energia electrica e scumpa pentru a produce. Nu produc nimic real, ba chiar pierd energia electrica, pentru ca daca ar castiga, ar functiona non-stop.

    00
    • Habar n-ai tu cu hidrogenul.Are tzatza Aglaia de la Cochirleanca de Buzau un cazan de hidrogen de numa-numa,face hidrogen din ala bun de pufoaica si electrozi.Cel putin la tara hidrogenul este viitorul

      00
  18. Cum zice si Fuzz mai sus: cea mai simpla solutie, pompa de caldura aer-apa in combinatie cu panouri solare fotovoltaice. Sau pentru saraci panous solar care incalzeste apa in puffer. Cea mai ieftina stocare fara baterii.

    Sunt unii la Sf. Gheorghe care fac puffere super izolate. Exista controllere de cumparat care trimit surplusul de energie la boiler sau puffer, dau jos un link, cititi teoria de acolo.

    https://create.arduino.cc/projecthub/stevetearle/loadmaster-xp-a-smart-pv-mppt-solar-hot-water-controller-4a813f

    Un panou solar fotovoltaic produce curent si iarna, ba chiar are randamnet mai mare ca e racit mai bine, spre deosebire de cel pentru apa calda care iarna nu produce nimic.

    O pompa de caldura aer-apa a ajuns sa coste 5000 lei, cat o centrala pe gaz. Un coleg are asa ceva in Brasov. Ar fi mai usor pentru stat sa dea subventii pentru pompe de caldura aer-apa.

    Eu as face asa: 20 panouri solare de 300W, un puffer de 500-1000 litri la care e legat si un termosemineu (pentru cine vrea sa bea un whisky la lumina focului), un controller pentru rezistenta electrica a pufferului, o pompa recirculare, un boiler ACM.

    00
  19. Eu nu inteleg cum gandesc cei de la CE.. Pe la marginea Bucurestiului, capitala europeana se ard cabluri, se incalzeste lumea cu ce apuca, baga tot ce apuca pe foc, poluare la greu. Dar hei.. sa trecem pe eco si sa renuntam la gaz.. asta in conditiile in care unii asteapte de 10 ani sa ajunga conducta de gaz in localitatea lor.

    00
    • da, ca romania este singura tara din UE. uiti ca multe tari din UE de multi ani se incalzesc deja electric?

      00
    • Țara asta e în evul mediu în ceea ce privește încălzirea și calitatea locuințelor, chiar și în București, iar cei de la UE ne zic de lucruri care pentru noi par SF-uri.

      Într-un oraș ca București cu blocuri P+10 făcute printre case niciodată nu vei putea avea panouri fotovoltaice că nu îți bate soarele pe ele.
      Tot din aceasta cauză nu vor merge niciodată mașinile electrice aici întrucât nu au unde să le încarce cei care stau la bloc.

      În ceea ce privește Radet-ul, niciodată nu se vor putea reabilita instalațiile alea, din cauza urbanismului haotic, ci tot orașul va fi un șantier permanent, cu carpeli an de an.

      00
  20. Comisia Europeana vrea comunism in UE – sa fie totul planificat centralizat. De aia au si idei din astea.

    Nu va asteptati sa iasa ceva bun de la niste oameni care n-au muncit o zi in viata lor.

    00
    • așteptați-vă la, din ce în ce, mai mult comunism din ăsta din partea tuturor guvernelor, pe măsură ce toată lumea își dea seama că încălzirea globală e nasoleală.

      00
  21. Ce aveti ma mama. Bateria pt casa e 7 mii de euro nu 20 de mii ca nu iti pui baterie de 80 de KW. Ideea bateriei e sa inmagazineze ziua energia luata de la soare pe care tu nu o folosesti ca esti la birou si seara cand vii si dai drumu la masina de spalat tragi din baterie ca panourile nu mai produc nimic.

    Sa iti ingrijesti casa si sa ai o pompa de caldura nu de gaze.

    Dar cum zice Zoso? Cand naiba iti recuperezi tu investitia asta? In 100 de ani? ca la noi gazul si curentul e ieftin. Sa vedeti facturi la curent prin afara. Acolo da merita sa pui panouri. La noi not so much, cand ne-om egala la preturi si salarii cu vestul da o sa fie rentabil. Momentan nu.

    Mai bine ar investi statul in energie regenerabila sa ne scoata de pe carbune cu niste baterii mari cum vinde Tesla sa poti sa inmagazinezi energia aia.

    Si niste legi care sa oblige romanul sa isi anvelopeze casa si sa o ingrijeasca.

    00
  22. Hai sa va mai tai avantul. Incepand cu 2021 TOATE constructiile noi trebuie sa indeplineasca standardul NZEB (nearly zero eficiency building). Cea mai mare problema in atingerea acestui standard il
    reprezinta faptul ca 30% din energia consumata pe casa (incalzire, iluminat etc) trebuie sa fie din surse regenerabile. Asta inseamna o termoizolare
    corespunzatoare (10 cm de polistiren nu i corespunzator) a tuturor elementelor constructiei si abia apoi surse alternative. Incepand cu 2018 toate constructiile noi publice trebuie sa indeplineasca acest standard. Se stie de chestia asta din 2007 (vezi legea 372/2005 ). Dar ca in multe cazuri in ceasul al 12-lea incepem si noi sa ne dam seama. Hai sa nu mai aruncam cu cacat in UE. O venit scadenta.

    00
  23. As alege la orice ora din nou izolarea cu pluta. Pe langa izolarea termica are si avantajul de a izola fonic. Nu mai am umiditate in locuinta si nici igrasie nu apare pe pereti. Am garantia ca pluta nu putrezeste pe toata durata vietii mele si ca nu arde (e ignifuga). Daca e montata si in podele si inunzi pe jos, la vecini se umezesc peretii doar in cateva puncte micute prin care apa reuseste sa isi gaseasca loc, pentru ca apa nu trece mai departe de pluta (am facut si beleaua asta). Calitate pret e convenabila ca material, mai ales ca are garantie pe viata.

    00
  24. NOU
    #82

    Astept ziua cand vor veni unii cu ideea sa ne pisam in gunoi, sa se composteze mai repede.
    Desigur totul pentru ecologie, apa trebuie economisita!

    00
  25. Tencuiala aia…nu știu cât ține dar prețul…

    00
  26. Alta propunere ar fi sa incep sa ne facem bordeie. Esti bine izolat, iarna tine de frig, vara nu e cald. Poti sa sapi si blocuri, daca mergi 6-7 nivele in jos nu e pb.

    00
    • În Australia, în orașele precum Cobber Pady, unde după amiaza sunt 50C afară, locuințele sunt sub pământ.

      00
  27. Vali, raspunsul este simplu: pompe de caldura alimentate cu electricitate din regenerabile. Vezi ce COP are orice AC cu gaz R32 vandut pe emag si o sa vezi ca are costuri similare cu gazul. Astazi, nu maine!

    00
  28. Acum mai pe seară, când a-ți terminat de observat drobul de sare, gândi-ți-vă cum se pupă directiva asta cu eforturile Germaniei de a aduce țeava de gaz de la ruși.

    00
  29. Ah, iarasi niste contanili plictisiti de la Briusăl au avut idei…
    Sunt zeci de articole si știri, despre cum ce inseamnă reciclarea bateriilor alea eco, despre ce înseamnă recilcarea panourilor fotovoltaice tot alea eco, și despre ce înseamnă reciclarea elicilor eoliene cărora le=a venit scadența să fie demolate prin vest. Discutam de cosutir, tehnologii and shit.
    Cam astea le primi noi aici in port la Constanta de la prietenii nemti in containere, si e doar inceputul. Deci cacatii aia care ne trimit noua gunoaie, se dau cu curul de pamant sa reducem poluare si sa fim ecologisti. Nu inteleg de ce se chinuie astia sa trimita containerele inapoi in germania pe mare. 10 captractoare si livrate direct in curtea ambasadei Germaniei, e tot teritoriu german. De acolo sa se descurce ei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube