Comentarii razlete #5

Daca as fi feminist convins, adica activist, in loc sa ma concentrez pe discursul „egalitar” – care, din pacate, nu este despre egalitatea de oportunitati – si sa improsc barbatii cu acuzele ca au creat o societate patriarhala in care ele sunt stigmatizate, deci, dac-as fi feminist, m-as axa pe transformarea societatii intr-o societate mai putin ierarhizata. Pentru ca aici cred ca e buba. Nu, clasele nu vor disparea, vor exista mereu caste, mai mult sau mai putin formale, bogati, saraci, clasa medie sau prosti, functionali si rachete. Dar dac-as fi activist, as face tot ce mi-ar sta in putere ca sa nu mai existe dorinta de sefie si slugarnicia care o urmeaza. Aproape orice om de pe planeta, are dorinta asta ADN-ica, de a fi seful altora, de a promova, in viata, in societate, in cartier sau chiar la el in familie. Sa fie el cel mai adulat, cel mai bun dintre toti. Si apoi sa-si plimbe prin lume, tantos si leganat, vanitatea. Ma includ, relaxati-va. Asta as combate in fiecare zi, nu dreptul meu de a fi si eu, ca tine, barbate, la fel de vanitoasa.

Este incredibil cât de repede s-au distrus niste mituri/statui ale unor personalitati invaluite intr-o aura de tatuci ai umanitatii timp de sute de ani. Ma refer, bineinteles, la statuile cu diversi care s-au dovedit a fi si multi-posesori de sclavi. La nivel personal, ma bucur de aproape orice statuie darâmata. „Sa nu-ti faci chip cioplit…” dincolo de contextul religios al vremii, e un indemn atât de uman, mi se pare ca ar trebui sa fie baza umanitatii. Sunt foarte OK cu „statuia pompierilor din orasul X”, mi se pare corect sa-i celebrezi pe toti pompierii din lume sau „statuia medicilor din leprozerii”, dar statuia „sefului pompierilor din orasul X”, sau a „pompierului care a salvat 17 persoane in incendiul din 10 mai 1956” mi se par profund gresite. Mai adaug faptul ca multe statui nu sunt pentru a celebra persoana, ci tot pentru a alimenta vanitatea ctitorului, adica a primarului, prefectului, presedintelui care a inaugurat statuia respectiva. Nu e doar „Mihai Eminescu”, e „Mihai Eminescu, sculptor X Y, statuie inaugurata de primaria sector 3 la data de, in prezenta primarului Vasile”. La fel sunt si cartile de istorie si povestile in general. Celebreaza persoane si personaje mai mult decât evenimente in sine, importante pentru umanitate, pentru ceea ce suntem astazi si pentru ceea ce vrem sa cladim (sau sa distrugem).

Sunt de 4 zile in România. Neavând contact decât cu foarte apropiatii in ultimele luni, constat ca lucrurile s-au schimbat destul de mult la nivel mental. România e impartita in doua, detractorii coronavirusului (nu exista, e o gripa etc) si ipohondrii care si acum stau prin case. Moderatii – ca mine – nu mai au loc in ecuatie. Se vede de la o posta ca angajatii din marile magazine n-au nici un chef sa poarte masti, la fel ca majoritatea clientilor. Mastile sub nas, ca asa e regula. Temperaturile luate la intrare de badigarzi care nu cred nici o secunda in virusul asta. Am tot fost prin magazine (Hornbach, Dedeman etc) si n-am vazut NICIO persoana care sa fie „trasa pe dreapta” dupa ce i s-a luat temperatura. Mai mult, la Dedeman Baneasa, omul cu pistolu’ nu lua temperatura celor care nu intindeau bratul sau il ignorau cu buna stiinta. Nimeni din magazinele astea nu are chef sa respecte legile sanitare ale guvernului. Si, virus sau nu, la un moment dat, guvernul va avea o problema cu oamenii acestia. Pentru ca BLM sau nu, economia este intr-o faza nasoala, poate nu atât in România, dar suntem interconectati, o sa fie nasol in alte tari, o sa fie nasol si aici. Si cei care astazi cred in conspiratii, o sa-l zboare pe Ludovic si al lui PNL ca pe o masea stricata. Si apoi si pe urmatorii. La capatul celalalt al spectrului, oameni (cu suficiente venituri) care nu ies din casa „pâna nu apare un vaccin sau pâna nu spune guvernul ca nu mai e nici un virus”. Sper doar ca dupa ce eradicheaza PNL virusul, oamenii astia sa nu devina sefi pe undeva, ca mi-e mila anticipat de subalternii lor.

Vad ca se multiplica studiile – si implicit stirile – care ne spun ca tinerii nu mai fac sex. Ca nu mai sunt asa interesati, ca e o catastrofa pentru unele tari cu natalitate si asa scazuta. Nu ma mira rezultatul acestor studii. Revolutia sexuala din ultimii 100 ani n-a fost in nici un fel benefica umanitatii per ansamblu. In anul 2020, suntem tot in faza in care femeile se aseaza in genunchi sa suga pula – chiar daca asta nu le produce absolut nicio placere – pentru ca nu exista partida sexuala fara ca cineva sa suga o pula. Când nu are cine sa le-o suga, majoritatea barbatilor se uita la porno cu incesturi scenarizate „eu pedepsind-o pe sora-mea”, „eu cu mama mea vitrega in timp ce tata e in delegatie”, „un tata cu fata lui vitrega” etc. In anul 2020, multe femei, mai multe decât avem impresia, care tot nu stiu sa vorbeasca despre ceea ce le place, ce ar vrea si cum ar vrea. Pentru ca se tem sa nu fie considerate curve, pentru ca dupa X ani de relatie nu poti sa vii cu cerinte noi ca o sa mire barbatul, pentru ca „daca ma iubeste stie ce-mi place si cum vreau”. Nu, nu stie, barbatii nu sunt intuitivi, barbatilor trebuie sa le spui ce-ti place. Mai ales când ti-au spus de la inceputul relatiei ca ei sunt ingineri, trebuie sa le spui exact ce vrei si ce-ti place. Sigur, exista si partea de „descoperit”, dar ca regula generala, femeile tot nu stiu sa spuna ce si cum vor. Si tot majoritar in genunchi ajung. Ca apoi sa se plânga in grupurile lor de femei ce viata sexuala naspa au. Ca si cum eu imi cumpar scule de la Hornbach si fac plângere la Zara când nu sunt multumit de ele.

Pentru vizita asta in România, am ales sa stau la sat, la 30 km de Bucuresti. Când am venit aici prima oara, acum 15 ani, nea Vasile, de la care am cumparat terenul, mi-a zis ca ei nu aveau cheie la casa. Aveau cheie la poarta, dar nu la casa. Când se mai intâmpla sa plece „la oras” pentru analize, cumparaturi sau in vizita la vreun copil, o zi, doua, doar spuneau vecinului „vecine, vezi ca plec vreo doua zile, mai arunca si tu un ochi la mine”. Atât. Nu era nevoie de alarme, de wifi si notificari prin SMS ca s-a mutat pisica la 3 m spre nord-vest. Acum când scriu aceste rânduri, ma uit la gardul asta si imi vine sa iau barosul si sa-l dau jos.

Acum 2 zile am fost la mine in sat. Adica acolo unde sunt nascut si crescut pâna pe la 17 ani. In ’89, jucam tenis cu piciorul pe DN4. Tineam cu rândul de fileu ca sa-l lasam jos când auzeam venind o masina. Astazi, Popesti-Leordeni are cele mai mari „sanse” sa devina un ghetou. Ma bucur ca singura mea legatura cu aceasta localitate a ramas cimitirul bunicilor. Si amintirile frumoase.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Ba fluture.. da.

    00
  2. dorinta de sefie este ceva universal in sensul ca exista acolo ca o posibilitate, functie si de ce se intampla in mediu; experienta iti poate modifica parcursul incat sa nu iti mai doresti vreodata sa fii sef, iar aici ma includ pe sine

    00
  3. Eu am motan cu tracker gps care imi spune pe unde este, dar nu m-am gandit niciodata ca astfel contribui la alienarea omului de natura. Platesc 23 de lei abonament. Sunt ata de naspa?

    00
  4. TL/DR :)) de fapt mint cu nerușinare.
    Am verificat de doua ori autorul că nu am crezut că e by @fluture.

    Bine ai revenit ;)

    00
  5. esti la 30 km de Buc…in nord sau in sud? poate suntem naibii consateni si ne vedem la o bere :)

    00
    • Nord… Tu?

    • tot nord…pe langa otopeni

      00
    • @atilla @fluture 40… W :))

      00
    • @atilla – vezi mail
      @zidanne – ai uitat sa trimiti cheia de decriptare:-) 40 WD?:-))

    • W de la commo se dice la voi acolo pe Champs-Élysées… „ouest”.

      00
    • bai, zidanne, am 4G doar intr-o pozitie (incomoda), zi unde te afli, nu face quest-uri cu noi pe aici:-)

    • @fluture Dâmbovița, undeva prin lunca Argeșului. La umbra. Am 4 linii la 4G. Si vreo 30Mbs download.

      https://youtu.be/YNGCiSVLqUA

      00
    • zidanne, lasa Mbps-ii, zi daca esti fericit!?

    • @fluture in ultimele luni am inceput sa mă extrag din discuțiile A e mai bun decât B pe pentru ca are un fl*c in varful pw*ii, sa dau block oamenilor care au că ultim argument „si ce daca nu se scoală, nu vezi ce frumos atârnă?” mi-am mai luat o doză mare de miserupe si încerc să stau mai mult cu familia.
      Săptămâna asta am băut cât un bou apă si cred că mi-am ucis destui neuroni. Nici când eram la scandinavi n-am fost in halul ăsta. Toate sunt trecătoare.

      Și ca sa îți răspund, me happy. Ma duc sa drumul la grătar si mai târziu ma duc cu juniorul la râu sa arunce cu cataroaie in apa.

      00
    • zidanne, avem nevoie sa facem „curatenie sociala” in mod regulat. Trebuie sa ne dam seama ca este total stupid sa nu rupem o relatie „pentru ca ne stim de 10 ani si oricum nu prea avem multi prieteni”… iar despre luptele altora, pe care nici macar nu-i cunoastem personal, oh, fuck you all:-)

      As veni si eu sa arucam cataroaie in apa, dar e o caldura insuportabila, mai bine butonez de la racoare:-)

    • @fluture pe seara ne întoarcem la apartamentul de la porumb luat acum niste ani la reducere ;)) (la răcoare)
      Ma bate gândul sa opresc la Decathlon sa iau un cort, o saltea gonflabila, saci de dormit si sa petrecem ziua de naștere a juniorului pe plajă. Ca aste e tot ce vrea de ziua lui. Si poate bagam vreo 2 zile printre brazi in Bucegi. Cat mai sunt brazii.

      00
    • cortul e cel mai misto lucru pentru juniori.

      ala mare de 500 lei din Dechatlon e perfect…merg cu ei cu cortul de cand aveau 3ani si respectiv 6 luni…sunt cel mai incantati can plecam in we, pentru o noapte. mare, dealuri..oriunde.

      pentru munte, avem altul

      00
    • Si uite asa zoso blog ajunge Tinder :)))

      00
    • ai vrut sa zici Grindr :-)

    • Daca esti pe nord, e posibil sa fim putin vecini, desi usor improbabil ca se pare ca sunt singurul destept mutat acolo. Da un semn si poate ne vedem pe weekend.

      00
    • Zi localitatea si iti spun imediat daca suntem vecini:-)

    • @Nick @fluture e om insurat cu copii ;)) nu ma apuc acum sa sparg case :))

      00
    • zidanne, sunt curios de unde ai informatia asta, ca nu-mi amintesc sa fi vorbit vreodata pe aici de situatia mea maritala :-)

    • @fluture de la articolul asta https://zoso.ro/cald-despre-nimic/ (sau unul înrudit) mi se trage. Ceva legat de nefasta si 3 copchii ;)) si o rulotă închiriată

      00
    • zidanne, erau 4 copii:-)) si ei inchiriati, ca sa iasa textul mai interesant:-)

    • @fluture Cocioc.

      00
    • Suntem aproape, eu de partea cealalta a DN-ului si putin mai sus:-)

  6. În Franța există badigarzi care iau temperatura la intrarea în magazine ? Întreb la modul cel mai serios.

    00
    • Nu. Si magazinele decid singure daca e masca obligatorie sau nu. De exemplu, la supermarket-urile la care obisnuiesc sa merg nu e obligatoriu. La Decathlon si la Cultura este obligatoriu…

    • Nu iti ia temperatura, dar iti verifica toate ghiozdanele si gentile. Nu am vazut asa ceva la Londra.

      00
    • @Adrian, din 2 motive, unul ar fi ca la cat se fura in londra ar trebui sa le faca tuturor clientilor card de membru, iar al doilea ar fi ca ei oricum incearca sa urmeze modelul capitalist cu asigurari si durere in plm, bancile controleaza tot asa ca ce pl noastra.
      Ps nu iti verifica ghizdanul doar ii pune sigiliu daca asa cred, se mai uita si ei la om🤣

      00
    • Nu te controleaza in bagaj in toate magazinele… La supermarket, pentru ca ma duc cu bicicleta, arat eu rucsacul casierei, dar nu mi-a cerut niciuna, niciodata. Si nici nu baga mâna sa vada daca sub fâsul de ploaie e ascunsa vreo brânza. Si daca nu-l arat, nu ma trage nimeni de mâneca.

    • L-am întrebat pe @ Fluture de Franța pentru că el stă în Franța și eram curios de faza cu verificatul cu pistolul laser la frunce. Și să aflu niște chestii prefer să întreb pe cineva care chiar știe, nu pe Costel, tovarășul lu văru lui băiatul care mi-a pus mie gresia și care are un fost coleg care a trecut cu Tir-ul prin Franța joia trecută și mi-a zis că da.

      00
  7. NOU
    #36

    Vad in aceasta postare 5 teme abordate :1) feminismul, este si parerea mea ca si-a indeplinit misiunea cita vreme femeile au drept de vot, egalitate in fata legii si oportunitati egale. Outcome egal, fie intre ele, fie in comparatie cu barbatii, este curat imposibil dintr-un milion de motive reale, obiective.
    2) Aici loveste marxism-anarhismul, toti oamenii (ok, poate mai putin femeile) sint perfect egali, au aceeasi relevanta in istorie, zici ca este o conditie fundamentala a umanitatii, orice neispravit e egal cu regi, exploratori, amirali si generali, cu Shakespeare, Moliere sau Eminescu. Imparatul roman care il punea pe sclavul Spartacus sa se lupte in arena, la gunoiul istoriei, gata, tabula rasa, sintem miliarde de furnici egale, perfect egale. Statuile pompierilor vor fi darimate si ele intr-o zi peste 100 de ani fiindca mincau carne sau umblau cu masini pe motorina.
    3) psihologia multimilor
    4) practici sexuale in actualitate
    5) decaderea moravurilor

    00
    • nu sunt „teme abordate”, sunt „comentarii razlete” :-) asa ce se iau cu mult bemol, mai ales ca e duminica si creierul lucreaza la ralanti.

      2. pare destul de corect sa numesti ce am zis ca fiind marxism-anarhism… Adica, neavând alt termen actual – umanism? – facem constructii struto-camilitice. Spune-mi, dupa parerea ta, ti se pare ok sa existe o statuie a „pompierului din orasul X care a salvat 17 vieti in 10 mai 1956” si nici una a „pompierilor orasului X”? Adica aia, restul de mii de pompieri care au activat in orasul ala si au salvat una, doua, trei vieti, adica mii de vieti in total, sa nu aiba statuie? pompierul ala cu statuie nu e egal cu ceilalti mii de pompieri? Te intreb cât se poate de serios.

      5. decaderea moravurilor mele?:-)

    • Fluture, eu cred ca e normal ca o comunitate sa isi recunoasca eroii (ma refer la cei reali, adevarati) mai ales pe cei care nu sunt profesionisti sau pe cei care au platit cu viata.
      Eu nu cred sa existe ceva mai presus de asta, adica sa iti pui viata ta in pericol, sa fii gata sa platesti cu viata ta (e adevarat, ca uneori nu realizezi pericolul la care te expui) ca sa salvezi viata altora si sa nu fii profesionist (gen pompier care salveaza oameni din incendiu). Sincer nu stiu sa zic de la ce nivel e normal sa aibe si statuie personala sau daca e ok sa ajungi pana acolo. E foarte adevarat ca uneori acei eroi au si parti negative, uneori comunitatea decide ca merita o statuie in centrul orasului, pt ca eroul respectiv in timp ce era „femeie de serviciu” la scoala primara, in timpul unui incendiu a salvat viata in mod direct a 20 de copii (adica a intrat in foc si ia scos unul cate unul, de 20 de ori) si indirect, ca a deschis o usa blocata, a altor copii! Dar eroul este implicat intr-un proces de pedofilie, oricum a murit in acel incendiu, dar pt ceea ce a facut comunitatea ii face statuie in centrul orasului. Trec 20 de ani, apare o miscare gen metoo, dar vis a vis de pedofili, miscarea generata (oamenii iesiti in strada) darama statuia si o arunca la gunoi, pt ca ei nu sunt de acord sa aibe o statuie a unui pedofil in centrul orasului !
      Eu cred ca Romania are nevoie de eroi! Eu prefer o Romanie care sa aibe ca exemple pompieri care au salvat vietii decat sa aibe exemple de fotbalisti si/sau manelisti pt ca au banii, valoare si masini luxuoase !
      Dar viata nu e doar alb si negru !

      00
    • 100% avem nevoie de eroi. Dar cel care a semnat declaratia de independenta a SUA nu este erou. Cel care a fondat orasul Cleveland nu e erou, e un banal om de afaceri. Si, asa cum bine zici, nicio persoana nu e alba sau neagra. Fiecare are partea lui de „dark”. Poate a salvat 5 vieti intr-un incendiu, dar acasa mai obisnuia sa-i dea scatoalce nevestei. Cum facem? Il adulam sau il judecam la #metoo? Nu e simplu.

      Hai sa facem exercitiul asta: ce ti se pare mai natural/uman/corect „o statuie a pompierului John din orasul X care a salvat 17 vieti pe 10 mai 1956” sau „o statuie a pompierilor din orasul X”?

    • PS. Toate meseriile astea, pompier, badigard, salvator etc, care, in general, sunt foarte prost platite (când nu sunt de-a dreptul benevole), atrag oameni care, intr-un fel, vor si ei recunoastere sociala, sa fie aplaudati de ceilalti, sa aiba valoarea recunoscuta. Tot o forma de vanitate. Un pompier se face pompier sa salveze vieti, dar, in acelasi timp, stie ca uniforma aia ii va conferi o forma de aura sociala, o recunoastere pe care altfel, in mediocritatea lui, n-ar avea cum s-o câstige.
      Badigarzii, garzile de corp, paznicii, in general sunt platiti mizerabil. E unul sef cu muschi mai mari care ia grosul, dar restul, desi si ei cu cefe largi si bicepsi umflati, au salarii de mizerie. Dar accepta, pentru ca acolo sunt vizibili de catre ceilalti. Sunt intr-o pozitie de forta, aleg oamenii care intra sau ies dintr-un loc, isi razbuna poate nivelul scazut in ierarhia sociala prin acel job. Devine cineva important pentru pazeste pe cineva important (sau un loc care e perceput ca important/misto de o parte a unor oameni importanti ai societatii), salariul nu conteaza.

    • Nu stiu daca poate fi „natural si uman” (in sensul ca unele decizii pot fi luate sub imperiul unor emotii care pot aparea in „unele” momente) dar corect imi pare sa fie recunoscute (si reamintite in diferite ocazii) faptele de eroism ale oricaruia dintre membrii comunitatii ! Cand zic „profesionisti”, nu fac referire la uniforma pe care o imbraca (sau motivele pt care au ales meseria respectiva) ci ma refer la faptul ca acestia pot fi antrenati si echipati pt a face fata cu succes provocarilor meseriei alese, sa aibe sanse maxime sa isi indeplineasca „misiunea” cu succes si cu pierdei minime. In concluzie, nu cred ca exista o regula sau set de reguli cu care poti scoate la suprafata in mod corect, pe aia care merita statuie! Ca exemplu, Monumentul Eroilor Pompieri din Dealul Spirii, unde e vorba de pompierii dar nu e vorba de nici un incediu, e vorba ca si-au sacrificat viata (sa protejeze alte vietii) dar nu in mod direct sa salveze vietii si bunuri intr-un eveniment ce face parte din scopul existentei lor !
      Un alt adevar este ca grupurile au vizibilitate mai mare decat persoanele individuale, uniformele au vizibilitate mai mare decat „civili”!
      Daca as fi pus in situatia sa fac sau nu statuie unei persoane care a dat dovada de eroism, inclusiv sacrificiul suprem „dar acasa mai obisnuia sa-i dea scatoalce nevestei”, tind sa cred ca as fi de acord, pt ca as judeca motivul pt care a iesit din anonimat, pt ce el sa facut remarcat, in sensul ca eu poate nu as fi aflat niciodata ca respectiva persoana isi lovea sotia daca nu ar fi murit in timp ce incerca sa salveze a X persoana dintr-un incendiu ! Mai mult, as face tot ce pot sa explic ca recunoasterea persoanei respective ca erou se datoreaza faptului ca a murit incercand sa salveze vietile altor membrii ai comunitatii si nu pt ca isi caftea sotia in mod curent, fapta reprobabila cu care nimeni nu poate fi de acord! Nu incerc sa ii gasesc scuze si nici sa minimizez sau maximizez anumite aspecte imi doresc doar sa fiu corect si sa promovez un erou, care era om cu bune si cu rele !

      00
    • nu peste tot în lume femeile au drept de vot, egalitate în fața legii și oportunități egale.
      sunt locuri în care femeile n-au drept de vot, n-au voie să iasă din casă neînsoțite de un bărbat din familie….
      sunt locuri în lume în care un bărbat este preferat la angajare (să zicem în condiții de similaritate de școlarizare, experiență, cunoștințe) pt că ”poate vrea să facă un copil și mă lasă cu curul în baltă 2 ani și/sau o să plece când se termină programul, nu cu ultimul metrou”.
      sunt locuri în lume în care părinții gândesc și acționează ”ce-ți trebuie ție școală/meserie, te măriți și-ți vezi de casă și copii”
      sunt locuri în lume în care cel însărcinat cu aplicarea legii spune unei femei violate (sau o gândește): ”dar ce căutai acolo/de ce purtai fustă scurtă” sau ”nu e treaba noastră ce se întâmplă în familia omului”
      sunt locuri în lume în care o femeie este arsă cu acid pt că a zis ”nu” unui bărbat, în care o femeie este pedepsită pentru o faptă făcută de un bărbat din familie sau în care un nou-născut fetiță este ucis sau aruncat doar pt că e fetiță….

      așa că feminismul, ăla normal la cap, cu drepturi egale, egalitate în fața legii și mai ales în mentalitalitatea generală, oportunități egale mai are un pic de lucrat.

      ps. inclusiv chestiunea practicilor sexuale arată că feminismul mai are un pic de lucru.

      00
    • AB, hai sa nu exageram. Feminismul e preponderent in tarile in care drepturile femeilor exista. Sunt rare vedetele de la Hollywood care au curajul sa faca actiuni feministe in Yemen sau Afganistan. Mi-ar placea sa le vad luptându-se la modul real pentru drepturile femeilor in zonele alea. Nu aici, unde tu si cu mine avem aceleasi drepturi.

      La faza cu angajarea, cred ca acel comportament s-a schimbat de ceva vreme, dar continuam sa-l propagam din inertie. Serios. La fel ca faza cu salariile. Stii de ce au femeile salarii mai mici? Pentru ca nu stiu sa negocieze, nu pentru ca cineva, intr-o ierarhie decide sa le dea cu 9% mai putin decât barbatilor. Femeile sunt mai nesigure pe ele când se duc sa se angajeze si stiu mai rar sa „pluseze”. E un fapt, nu o acuza sau o minimizare a capacitatilor femeilor.

    • pai si unde dracu scrie cine merita statuie? daca nu a omorat o furnica, sa i se faca statuie, foarte bine. si daca a infiintat cleveland-ul. unde scrie ca tre sa fii erou ca sa ti se faca statuie?

      00
    • Pai asta spuneam si eu. Sunt putini care merita statuie :-) Sunt prea multe statui!

    • oricine a facut ceva care a impactat pozitiv viata cuiva merita o statuie. chiar daca , pe alta parte, a avut sclavi. sunt ok si statuile lui lenin, de exemplu, ca a bagat alfabetizare in oameni.

      00
    • Serios? Pai fa-i statuie lui Vlad Voiculescu. Sau lui Ludovic Orban, ca sigur a ajutat el cândva o familie nevoiasa. Numai in PNL stiu câtiva care doneaza bani la greu pentru diverse opere caritabile. In rest, in viata lor reala, sunt niste… in fine. Fa-le statui. Sa avem statui daca-ti plac tie. Oameni merituosi gasim.

  8. Devine din ce în ce mai greu să fii moderat. De fapt să fii considerat moderat. Ok, tu ieși la plimbări, ieși la magazin, te protejezi, încerci să-i protejezi pe alții, ai vrea să bei și-o bere la terasă cu amici pe care nu i-ai mai văzut de mult timp. Dar cei cu care vrei să mergi nu-s doar încă 3, sunt încă 5 că au vorbit deja între ei și merge și-așa, 2 lucrează cu publicul zilnic, unul e la a 3-a ieșire la terasă în ziua respectivă, iar altul a fost weekendul trecut în club la Mamaia. Nu e un exemplu extraordinar, dar o situație similară te transformă într-un extremist din ambele puncte de vedere: nu te duci, ești considerat speriat de bombe și ipohondru; te duci, deja ești în categoria cealaltă.

    00
  9. Poate nu e chiar corect ca l cred pe Jordan peterson fără sa mi fac partea mea de resesrch. Dar legat de ierarhizare… El zice ca e parte din natura umana. Nu cred ca o poți schimba fără sa strici ceva.
    Sa ma lupt cu mine sa mi schimb o parte de adn….nu mulțumesc. Sunt atâtea alte lucruri mai bune de facut în consens cu natura mea, și nu m as simți ca lupt împotriva mea.
    Îs curios cum crezi tu ca ar decurge toată schimbarea asta împotriva ierarhizarii. Argumentul meu e ca vad persoanele ce se lupta împotriva sexului ce l au (sau masculinității / feminității ce ii definesc) și se cam sinucid. Sau persoanele ce doresc sa arate altfel decât în original, și sunt cam dubioși și triști și plini de operații estetice. Bănuiesc ca la fel s ar întâmplă și cu lupta asta împotriva ierarhizarii. Tristețe. Lipsa de motivare depresii.
    Câștiga doar aia de s motivați de altceva. În final incă o clasa sociala de definit.

    00
    • Partea cu „egalitatea de oportunitati” este, intr-adevar de la JP. Nu am citit/ascultat ce a zis despre ierarhizare, aia am scris-o de la mine din stomac.

      Nu ma gândeam la o chestie atat de dramatica ca schimbarea ADN-ului propriu, cât la schimbarea ADN-ului societatii per asamblu. Ceea ce se intâmpla in mod constant, inclusiv acum cu miscarile prezente in piata sociala. Nu as pune chiar egalitate intre a aboli ideea de ierarhie si a aboli ideea de gen sau a-ti schimba sexul dupa cum bate vântul.

      PS. ADN-ul nostru se modifica in mod constant de-a lungul vietii. Chiar daca nu asa am invatat la scoala.

    • JP este un popularizator al stiintei, lucru absolut necesar din perspectiva complexitatii din ce in ce mai crescute a acesteia – dar el ca om de stiinta original este cel mult mediocru; exemplul sau cu homarul din perspectiva ierarhiei are aproape 0 aplicabilitate comportamentului uman, este aproape cu a compara o piatra din drum si casa construita cu si din piatra

      00
    • Asta nu inseamna ca ii invalideaza orice ar scrie pe orice subiect. Si e valabil la multi altii. Totul e sa nu le facem statui:-)

    • da, acest aspect este aiurea – maestri spirituali si statui, omul singur spune ca se inspira in altii samd, problema este la omul de rand, lipsit atat de educatie cat si de dorinta de a investi timp in cunoastere avansata care ia totul de bun si la orice asemanare intre idei spune, „bai eu stiu asta, X a spus-o”… de multe ori m-am lovit de acest aspect cu acesti autori populari ai momentului

      00
    • Eu am pus egal între cele 2 pentru ca e cam aceeași lupta: schimbarea naturii tale pornind de la un gând/idee…care dacă restul corpului nu e de-acord o iei pe aratura.
      Soxietatea a fost clădita de oamenii reprezentativi la momentul respectiv. Unii motivați de o lupta a ierarhiei au tras tare sa schimbe lucruri, sa fie mai bogați, mai influenți. Asa cred eu ca au apărut natiuni noi, războaie dar și tehnici medicinale noi, adică și bine și rău.
      Nu va fi niciodată doar bine. Ci poate doar mai bine. Ca sa fie mai bine trebuie sa te folosești de toata motivația și resursele umanității.
      Sunt de acord cu lupta de supraviețuire. Nu vreau sa inhibam asta.
      De schimbat la societate ar fi empatia, dorințe de a face mai bine și de a l ajuta pe cel de lângă. Nu sa l îngrădești și sa i zici la om ca nu e bine sa fii performant, ci sa fim performanți doar în echipa (formata cât mai divers altfel nu se poate).

      00
    • Nu am spus niciodata ca cineva trebuie ingradit sau sa fie „mai putin performant”. Nicaieri. Daca s-a inteles asta… mai avem de lucrat la comunicare:-)

      Fii performant, dar las-o-n pula mea de vanitate.

      PS. Exista in Snagov o strada noua, al carui nume este al unei persoane in viata. Singurul lucru notabil pentru Snagov este ca a cumparat teren pe aceea strada, care, bineinteles, la vremea respectiva nu avea nume, era cel mult un „drum comunal”. Dar uite ca, in vanitatea lui, cu ajutorul unor dobitoci din primaria Snagov, a reusit sa-si vada „visul” cu ochii. Presupun ca in câtiva ani urmeaza o statuie, dupa ce asfalteaza…

  10. Eu n-aș elimina șefia, ierarhia, ci mai degrabă aș face funcțiile de conducere respectate și ocupate de oameni care chiar merită. Mereu am avut nevoie de șefi, de oameni care să gândească pentru unii care muncesc. E imprevizibilă ipoteza în care am elimina unele “defecte umane” care pot genera bine. O spun fără inhibiții că vanitatea, orgoliul și dorința de putere mă dirijează în viață. Și toți cei care vor egalitate și că stiu ei mai bine cum trebuie trăită viața în mod egalitar tot un fel de șefi vanitoși și orgolioși sunt. Doar că nu o recunosc.

    00
    • e greu de facut ce zici tu: un ienterviu are un timp limitat…si e greu sa treci in timpul ala prin toata experienta de viata a unui candidat astfel incat sa-ti dai seama daca te minte sau nu.

      ai apoi…un sefut care contesta deciziile unui sef….nu este un sefut bun…ca da batai de cap

      00
    • Good luck in a alege exact si precis si fara eroare „oameni care chiar merita” :-)

      Poate m-am exprimat gresit, nu am zis ca ar trebui sa nu mai existe sefi sau conducatori sau calauzitori sau duhovnici. Doar ca titlurile pompoase vin de multe ori si cu o vanitate care e distrugatoare. Practic, cel care ajunge sef sa fie mai moderat in ideea ca „eu sunt sefu, fac ce vreau, tai si spânzur”, iar subalternii sa nu mai fie „e sefu, trebuie sa-i fac pe plac, sa ma ploconesc, indiferent daca e un imbecil sau un geniu”…
      Churchill nu a facut razboiul singur. Au fost armate de consilieri, de oameni care au muncit zi si noapte, inclusiv femeia care ii facea patul sau i-l incalzea. Dar numai Churchill are statui. Nu, nu zic ca camerista trebuie sa aiba si ea statuie, zic doar ca nu e nevoie de o statuie pentru Churchill…

    • @Fluture, împărtășim aceeași părere. Da, puterea smintește mintea omului. Teoria mea e că indiferent de grupul la care faci referire sau tipul de societate (chiar și utopismul) mereu vor apărea șefi. Să ne gândim doar că la nivelul familiei, practic grupul cel mai închegat și unit, cu membrii care tin unii la alții, există un șef. Ce putem să pretindem de la un grup uriaș, precum societatea? Cu șeful tiran, pot spun că o greșeala e și a oamenilor, adica a celor din subordinea lui. Fiecare se visează un șef despotic și e de părerea că trebuie să pupe-n cur și să pape tot, că e șefu’.Oare ce s-ar întâmpla dacă TOȚI oamenii ar avea demnitatea să demisioneze atunci când un imbecil vine cu idei idioate și te injoseste? Vreau să tindem spre meritocrație si să existe cercuri înalte și sincere, fără spirit de castă, spre care oameni să aspire. La urma urmei, fiecare să primească după câte stie și a făcut. Am lucrat la 18 ani ca muncitor sezonier și mă scârbea cum angajații îl pupau în fund pe șef. Mi-am văzut pur și simplu de drum. Nu vreau să alimentez vanitatea șefilor. Asta le pot reproșa tuturor oamenilor.

      00
  11. comentariul cu sexul mi se pare interesant, nu este atat experienta cat incercare ipocrita de sublimare a experientei: revolutia si libertatea sexuala implica ca ai experimentat dimensiuni, pozitii si intamplari, dar odata ajunsi intr-o relatie stabila, mai ales femeile, se prefac in mici „scolarite inocente”, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase; ceea ce din perspectiva mea imi spune ca revolutia sexuala nu a mers pana la capat, mai are de parcurs niste etape pana la implinire (dar aici este partea feminina a ecuatiei, numai daca ele vor dori sa renunte la aspectul ipocrit al personalitatii lor – stim cu totii trandafirasi din astia care odata deplang fostul care era ticalos cand le pune pe ele intr-o lumina pozitiva, dar sar la gatul tau cu ferocitate daca comentariul tau legat de fostul le pune intr-o lumina negativa – vor ajunge la implinire obiectiva)

    00
  12. …barbatii nu sunt intuitivi, barbatilor trebuie sa le spui ce-ti place.

    De prea mult ori, încercând să aflu de la parteneră ce-i place și ce nu, m-am trezit în situația din bancul cu bărbatul care o întreabă pe femeie în timpul actului sexual:
    — Îți place dragă?
    Ea, gemând excitată:
    — Mai tare!
    El, ridicând vocea:
    — ÎȚI PLACE DRAGĂ?

    00
    • Nu e incredibil ca nici in 2020 nu reusim sa comunicam cu adevarat? Si nici macar când e vorba de doua persoane cu relatii intime, adica nu de doi straini pe strada. As face un obiectiv international „Vorbiti, in plm, comunicati!” in loc de orice olimpiada sau eveniment „major”…

      „Deschide gura, spune cuvinte, reformuleaza, ia-o de la capat. Avem timp, promit sa nu ma enervez ca dobitocul si, daca ne certam, sa ne treaca dupa maxim 10 minute.” Asta ar trebui sa fie obiectivul principal al umanitatii :-)

  13. Legat de ce vor femeile, comentariul este corect. Dar nici barbatii nu sunt foarte stiutori.
    Multi barbati cred ca pornografia descrie exact realitatea relatiilor fizice dintre oameni si ajung sa ceara/astepte de la femei chestii pe care ele le resping/resimt ca neplacute, dar pe care femeile le practica din conformism, sau pentru ca le e teama sa nu ramana singure, sau pentru ca se considera emancipate si nu vor sa contrazica aceasta imagine pe care si-au creat-o, sau pur si simplu pentru ca il iubesc pe idiot si vor sa-i faca placere. Ca urmare, satisfacuti si validati in asteptarile lor, barbatii ajung sa considere pretentiile lor drept rutina standard, si nici nu-si mai pun problema ca poate partenera ar avea alte nevoi, dorinte, fantezii etc. (desi, cinstit vorbind, daca li s-ar cere ceva anume, marea majoritate nu ar avea o problema sa actioneze concret). Apoi, vazand cum le ignora barbatii, femeile ajung sa se simta folosite si, in logica raportului „ce dau vs. ce primesc”, cauta sa compenseze pe alte cai – cumparaturi arbitrare, hobbyuri costisitoare, toane, accese de gelozie etc., pentru a evita impresia ca se afla intr-o relatie dezavantajoasa. Si asa avem un cerc vicios, care se petrece mai ales in cuplurile casatorite…
    Totul se rezuma la lipsa de comunicare: oamenii nu vorbesc despre lucruri importante, inclusiv dragostea si sexul, din diverse motive, toate prostesti. Unii au, insa, noroc. Cand mi-am intalnit sotia, ea era divortata deja de patru ani iar eu nu mai avusesem o relatie fizica cu o femeie de aproape un an (adica de dinainte de divortul meu). Practic, ajunsesem un consumator constant de pornografie (categoria homemade amateurs, pentru „cine cunoaste”). Eram atat de stresat inainte de „marea intalnire” ca m-am dus la medicul de familie sa cer un sfat… Respectivul, un om destupat, tata a doua fete si cu nevasta ginecoloaga, mi-a dat un sfat simplu: fa pe nestiutorul si intreab-o pe doamna ce si cum vrea. Rezultatul: a mers perfect! Suntem si acum impreuna, dupa 12 ani, probabil pentru ca modul in care am vorbit unul cu celalalt in noaptea aia a dat tonul relatiei noastre, din perspectiva comunicarii…

    00
    • De acord, si barbatii au foarte mari lacune, pe langa dificultatea comunicarii. Revolutia sexuala de care vorbeam ne-a adus, din pacate, pornografia, care mai apoi s-a substituit educatiei sexuale (a barbatilor in cea mai mare parte) cu toate falsitatile propagate de un film (scenariu, recuzita, montaj etc vs realitate). Prin pornografie, nu numai ca barbatii s-au indepartat de realitatea unei relatii firesti de cuplu, dar si-au adaugat si presiuni. In primul rând « mândria erectiei » si apoi performanta duratei. Iar orgasmul femeii s-a redus la niste gemete, in general false.
      De aceea spuneam ca revolutia sexuala n-a dus nicaieri, poate doar la niste profituri imense ale industriei pornografice si, din pacate, la degradarea relatiilor (sexuale) intre oamenii normali.

    • Osiris a fost ucis de fratele său şi spulberat în bucăţi. Sora sa Iris a adunat rămăşiţele sale şi le-a pus la locul lor, însă nu le-a descoperit pe toate. A făcut din lut un penis pe care i l-a ataşat trupului şi a suflat în el, redându-i viaţa fratelui său. Ilustrări antice explicite ale mitului lui Osiris s-au păstrat până în prezent. Potrivit unor istorici, egiptenii şi fenicienii au fost primele popoare în care tinerele au folosit rujul roşu de buze ca reclamă a faptului că ofereau sex oral.

      chiar ca, mai citesc un pic si vad ca veti ajunge sa considerati sexul oral „pacat”, ca niste dogmatici ai bisericii

      00
    • DiriJorul – exagerezi inutil la faza cu dogma si biserica. Ne place muia. Pardon, imi place muia. Pardon, sexul oral.

    • ideea era ca 1. omul este o faptura sexuala, stie din subconstient miscarile de baza; 2. omul este o faptura sociala, va repeta ceea ce vede prin societate, grup, familie 3. inainte de revolutia sexuala, sexul era un pacat, dupa a inceput sa fie normal sa vorbesti despre lucrurile pe care mai inainte erau pastrate in spatele usilor inchise; la acest aspect, cu toate aspectele fanteziste ale pornografiei, sunt cu mult mai normale decat visele represive ale perioadei victoriene sau ale tipologiei sexului din an in paste

      00
    • Daca am inteles bine, tu zici ca pula in gura unei femei este o miscare de baza din subconstientul fapturii sexuale care suntem? Am inteles bine?

      Si nu inteleg cum ai ajuns la perioada victoriana, când tocmai asta spuneam ca e bine sa vorbim pentru ca inca nu stim sa vorbim si ca e nevoie sa vorbim mai mult si mai bine despre sexualitate, despre ce vrem si cum vrem.

    • mai sus deplangeai pornografia, uitand de ce a fost mai inainte de asta – ignoranta si intoleranta la nivel de sistem – iar ceea ce este la nivel individual ramane la nivelul individului, poate invata si sex spatial, nu-i problema altuia

      00
  14. pai cata lume sa se si plimbe cu febra prin supermarketuri? daca as avea si mi-ar trebui ceva, m-as duce la magazine unde stiu ca nu se ia temperatura
    nu stii teoriile conspiratiei in detaliu…exista si teoriile care spun ca saracul guvern tre sa marseze la ce spune oculta, indiferent ca stie sau nu ca sunt chestii puse la cale de ea. asa ca orban scapa basma curata. de altfel din punctul de vedere al ipohondrilor radicali si unele din opiniile mele m-ar baga la conspirationisti, dar pentru aia sunt fan ludovic orban. imi place mult cum abordeaza toata situatia.
    cu statuile (cate nu ar trebui date jos din simplul motiv ca sunt fucking opere de arta – alea care sunt) cred ca „s-au dovedit stapani de sclavi” ala se refera la habarnisti care au aflat abia acum. Ca nu era nimic de dovedit, se stia dar nu conta. ceea ce e ok. oamenilor alora li s-au construit statui pt alte lucruri pe care le-au facut, nu pt ca au avut sclavi. cu exceptia alde oficialitatilor din Confederatie, carora li s-au construit, mai mult sau mai putin direct, pt ca au fost patrioti ai unei tari care a aparut in mare parte din necesitatea de a pastra sclavia.

    00
  15. Revoluția sexuală a început acum 60 de ani, odată cu pilula contraceptivă. Că e benefică umanității, sau nu, e discutabil, cum e cu orice invenție revoluționară. Mie mi se pare că abia acum începem să scrijelim despre ce este sexualitatea ca act în afara procreării. Din unghiul din care privesc eu, nu are nicio treabă cu poziția, sau cu cine suge ce, și nu mă miră că tinerii nu mai fac sex. Dar nu înțeleg cum e asta o problemă pentru unele țări. Tot citesc că natalitate scăzută = nasol, dar nu am înțeles niciodată de ce. Pentru mine, e clar că nu este despre numărul de oamenii născuți, ci despre numărul de oameni care reușesc să atingă un anumite grad de maturitate emoțională.

    Ești bulgar? 🙃

    00
    • Natalitate scazuta = probleme economice majore intr-un interval de timp relativ scurt de la momentul asta incolo. Pentru ca imbatrânirea populatiei, adica pensii si servicii medicale care nu mai au de cine sa fie platite, ca nu mai vine nimeni din urma, pensii si servicii care sunt deja in deficit/gaura. Asta e problema natalitatii scazute.
      Scrijelim, dar scrijelim dupa un scenariu care ne este dat de pornografie sau dintr-o educatie a unor oameni influentati tot de pornografie sau, si mai grav, influentati de propria nestiinta…

      89% :-)

    • NOU
      #73

      Men are not afraid of commitment, but they are afraid of divorce.

      Aproape în toate țările din Occident, dacă el și ea stau împreună în aceeași locuință un anumit timp (în unele țări chiar și un an), dacă cei doi se despart, ea poate cere (și în majoritatea cazurilor o face) rentă lunară timp de X ani pentru că legea e de partea ei.
      Sau se poate varianta și mai nasoală: îl reclamă pe fraier la poliție pentru violență domestică, deși el n-a ridicat un deget asupra ei, iar el se trezește-n pușcărie sau cu amendă doar pentru că…așa vrea ea.
      Așa că tinerii preferă varianta „o labă făcută cu temei, făcută la vremea ei, face cât nouă femei”.

      Aștept vremurile când femeile se vor plânge că nu mai găsesc bărbați de calitate…oh, wait…

      00
    • @John, cred ca simplifici prea mult si nu sunt sigur ca ai suficienta experienta pentru asta:-)

      Nu sunt asa multe femei care cer bani dupa divort (cu exceptia celor cu copii in ingrijire) si oricum suma e limitata si se acorda doar daca veniturile ei sunt foarte mici. Daca are venituri apropiate de ale sotului, nu se acorda (si, in general, nu se cer). Desigur, când e vorba de milioane de EUR, exista o batalie, negociere, o „eu te-am ajutat sa le faci, chiar daca am stat acasa” etc. Dar nu TOATE femeile cer bani la divort. Si nici macar o majoritate. Repet, cu exceptia când sunt copii.

      La partea cu laba, te-as contrazice, dar prea o zici cu foc si ma gândesc ca e insight info…

    • NOU
      #75

      @Fluture: am vecini aici, în Austria, care au trecut prin situația descrisă. Cu toate că au un băiat de 15 ș-o fată de 17 și ambii vor să stea cu tatăl deoarece mama-i o bețivă, ea a rămas cu casa, la care el plătește ratele pentru că salariul ei de 1900 Euro e prea mic, cică.
      Acum tot bețiva se plânge la toată lumea că de ce n-a cerut mai mult la divorț, după ce a aflat că fostul soț a fost promovat.
      Poate că-n Franta-i altfel. Deși nu prea cred. La ce președinte aveți…

      00
    • Ai UN vecin. Bine, CINCI vecini. Dar nu poti generaliza. Sigur ca situatia nu e roz in divorturi si la drepturile barbatilor cu privire la copiii lor, dar asta nu inseamna ca e cum zici tu. Nu zic ca justitia face mereu dreptate, dar de cele mai multe ori, intr-o situatie de divort, noi, cei de pe margine, nu avem toate informatiile ca sa putem analiza de ce justitia a decis ce a decis.

    • @fluture: OK, dar natalitate crescută = probleme economice la fel de majore pentru că mai multă populație înseamnă mai multă infrastructură: locuințe, școli, spitale etc. Modelul economic actual e oricum bazat pe o creștere perpetuă infezabilă. Cât de populară e în Franța ideea de décroissance? Că pe mine m-a cucerit ‘Small Is Beautiful’.

      De acord, pornografia domină când vine vorba despre cum ne construim așteptările în jurul sexului. Dar sunt optimism, cum spuneam, astăzi abia începem să descoperim/redescoperim niște lucruri.

      Deci, știi de varză cu orez 😊.

      00
    • natalitatea crescuta nu se mai pune problema, in afara de câteva zone din lumea asta, peste tot e in declin. Si chiar si prin tarile musulmane, unde media era de 5 si ceva acum 15 ani, au ajuns la 2 si ceva. Când ai natalitate mare, cauti si gasesti solutii, extinzi teritoriul agricol sa dai de mâncare tuturor, produci mai mult, ai mâna de lucru (ieftina caci din abundenta). Când ai natalitate mica, nu prea ai solutii, decât daca decimezi un pic batrânii.
      Toate conceptele astea economice noi se raspândesc ca molima oriunde pe glob, intr-un timp foarte scurt. La nivel politic, nu intereseaza pe nimeni in Franta (décroissance), la nivel societal, mai apare câte unul care vorbeste cu patos despre asta. Dar nu pot sa zic ca francezii sunt amatori ai subiectului, nici macar la nivel de discutie. Dar isi face loc. Din punctul meu de vedere, singura modalitate de a frâna poluarea si lovitura iminenta de un zid este sa renuntam, rapid, la masini (bineinteles, acolo unde se poate, nu asa, decizie cu efect imediat pentru toata populatia), la consum excesiv de mâncare (aruncata in proportiede 35%) si la petrecerea timpului liber in activitati care presupun cheltuieli (gen cinema, terase etc).

      Varza cu orez, orez la cuptor, maznâtza (placinta cu branza), placinta cu dovleac si multe alte bunatati. Am lins o portie de varza cu orez imediat ce-am coborât din 783-ul de la Otopeni :-) De unde stii de varza cu orez?:-)

    • @John Temple: de ce asociezi sexul automat cu căsătoria? Pentru mine fix asta este o idee pe care va trebui să o depășim. Căsătoria este despre statut, dinastie și alte chestii administrative. Da, e nice să meargă totul brici și pe partea sexuală dar nu e absolut necesar.

      00
    • apropo de casatorie si sex, una din cele mai mari tâmpenii propagate de revolutia sexuala a fost ca sexul e cel mai important intr-o casnicie. Si ca orice diferend se poate rezolva „daca sunteti compatibili la pat”. Ceea ce, in sine, este o mare tâmpenie. Realitatea este total diferita, niciodata sexul nu va functiona ca liant pentru o relatie de durata intre doi oameni.

    • @fluture: Poluarea de la mașini este nimica toată pe lângă ce face agricultura industrială solului, apei și biodiversității în general (prin câmpuri de monoculturi cât vezi cu ochii).

      Mie mi se pare un lucru bun ca forța de muncă să nu fie din abundență. Pentru că asta o să împingă progresul tehnologic în direcția care trebuie. La fel cum a fost în Renaștere după ce populația Europei a fost redusă masiv de ciumă.

      Acum, progresul tehnologic este dirijat în mare parte de militar, farma și consum neesențial în detrimentul unor nevoi ‘mai primare’, și asta cu efecte catastrofale asupra mediului. Știu că se visează la cum o să colonizăm Marte sau alte SF-uri, dar cred că, mai repede, o să ajungem ca în MadMax.

      Fără să-i decimăm, nu cred că bătrânii consumă așa multe resurse și sunt sigur că li se poate asigura tot ce au nevoie la un cost muuuult mai mic decât ne imaginăm, inclusiv medicamente. Însă cel mai proabil nu ar fi rentabil economic. Că deh, cum i-ar mai prosti farma că e epidemie de toate bolile pentru care vând suplimente.

      Am copilărit și eu pe acolo. Ai încercat plăcintă de dovleac cu zeamă de varză? Eu am aflat târziu de combinația asta. Dar preferata mea rămâne tot măznâța 🤤.

      00
    • David, hai sa nu ne repezim cu comparatiile. Poluarea la masini este imensa, nu numai pe durata de functionare, dar si in faza de constructie a lor, in faza de extractie a petrolului, de rafinare, de constructie a pieselor care se inlocuiesc etc. Nu compara cu agricultura asa. In plus, agricultura e necesara supravieturii, masina nu e. Deci, la orice bilant, masina e prima care iese din ecuatie. Adica, daca vrem sa incepem undeva, eu zic ca e cea mai la indemâna. E mai greu sa incepem prin a nu mai consuma carne sau a mânca mai putin dar sa continuam sa ne suim cururile in SUV pentru a merge la magazinul BIO.

      Nu stiu daca istoria e chiar asa ciclica si putem face „cum a fost in Renastere”. Atunci erau multe lucruri de descoperit, inventat, e normal sa avem impresia ca s-au realizat o gramada de lucruri sau ca saltul tehnologic a fost imens. Si acum se realizeaza, dar nu mai sunt asa spectaculare pentru ca sunt MULT mai multi oameni care inventeaza, amelioreaza etc. Nu cred ca putem concluziona asa simplist ca „mai putini oameni pe pamânt = progres tehnologic mai mare”. Putem specula, dar nu putem concluziona cu certitudine. De exemplu, as putea sa spun invers, populatie mai mare, challenge-uri mai mari pentru a gasi solutii de a tine in viata toata masinaria.

      Batrânii consuma resurse mari in raport cu ceea ce (nu mai) presteaza/produc. Si in raport cu pierderile acumulate de state din cauza proastei gestiuni din ultimii 50 ani. In general, se duc la medic de doua-trei ori pe luna, la specialisti care costa mult, fac analize care pentru noi, astia sanatosi, fara gratuitati, ar costa o gramada. Si fac in mod regulat, pentru ca si medicii au interesul sa-i trimita peste tot, sa se auto-alimenteze. Eram sarcastic când spuneam ca trebuie sa-i decimam, am avut niste bunici minunati, in fine, 3 dintre ei :-)

      N-am incercat placinta aia cu zeama de varza (nici n-am auzit de combinatie), dar nu-mi dau seama cum se amesteca cele doua. In procesul de fabricatie sau zeama de varza bauta dintr-un pahar in timp ce infuleci placinta?
      Ai copilarit, dar nu esti bulgar? Prin ce ani si pe unde iti faceai veacul?:-) Eu mai mult prin zona Primariei, am sprijinit multi ani gardul ala… sau pe Scolii, când era deschis Caminul cu discoteca… si prin alte locuri pe unde mai aveam „interese” :-)

    • @john temple
      cui i-o trebuit pasarica cu romantism, asta merita

      00
    • NOU
      #84

      @cmv și @David: în 99% din cazuri, femeile vor căsătorie sau relație cu coabitare, nu bărbații. Dacă-i spui femeii că-i bine și fără paranghelie și fără alte cele, tot ea se inflamează.
      Dacă-i spun că ne vedem de 3-4 ori pe săptămână, fie la mine, fie la ea și ne simțim bine, tot ea vine cu: dar nu mai bine ne mutăm împreună? NU!
      Prefer o relație de genul „3rd date” care să țină mult și bine, decât o coabitare de rahat.

      00
    • @John Temple: Ok, dar ideea de relație (indiferent că e cu coabitare sau nu) înseamnă mult mai multe decât sex regulat. Stabilitatea aia pe care o oferă o relație/căsătorie este necesară. Să alergi tot timpul după întâlniri și să construiești tot timpul de la zero (pentru că fiecare persoană e diferită) nu e tocmai eficient, mai ales dacă ai și alte aspirații de la viață. Există un motiv pentru drive-ul ăsta care ne împinge spre relații. Și e valabil la bărbați în aceeași măsură, doar că nu la fel de evident.

      00
    • NOU
      #86

      @David: femeia nu trebuie să fie scopul vieții bărbatului. Foarte puține femei oferă stabilitate-n relație. Poate 2% dintre femei…
      Femeile, în marea lor majoritate, habar n-au ce vor de la viață. Majoritatea se visează prințese și așteaptă prințul să vină să le salveze…de ele însele.
      Și nu e deloc obositor „pump & dump”. Și e și mai ieftin decât o relație de lungă durată unde plătești lunar pentru un futai grăbit (care nu diferă cu nimic de-o labă tristă-n baie) pentru că fie n-are chef, fie e la ciclu, fie…

      00
    • @fluture: Agricultură înseamnă defrișat + mecanizare + procesare + consum enorm de apă + îngrășămite chimice/pestice + transport + risipa de care spuneai și tu (1/3), și care generează poluare. Poate că nu sunt comparabile, dar cu siguranță agricultura are o amprentă semnificativă. Oricum, problema e una emoțională. Animalele consumă cât au nevoie, omul consumă ca să impresioneze alți oameni.

      Ce mi se pare interesant la Renaștere este nu neapărat revoluția tehnologică, cât cea culturală care, într-un fel, este destul de ciclică: teza, antiteza și sinteza sunt destul de vizibile în istorie. Bineînțeles, nu este ceva exact, dar mi se pare că sunt destul de observabile. Nu cred că mai puțini oameni se traduce direct în progres tehnologic mai mare, dar cred că, la fel ca în Renaștere, inteligența umană își va recăpăta prestigiul. Mie toată excitarea astea în jurul AI-ului mi se pare un fel de neîncredere în umanism. Astăzi se investește în tehnologii, nu în oameni.

      Dap, mănânci plăcinta aia dulce și o stingi cu zeama aia sărată, puțin acrișoară. Cred că odată am încercat. Nu pot să zic că m-a dat pe spate, dar unii fac mare caz. 100% 😊. Tot pe acolo am tot umblat și eu de prin anii ’90 până prin 2000 și. Probabil că ne știm. Ai auzit că vor să dărâme Căminul? Mă întristează rău cum s-a favelizat Popeștiul. Nu zic că era mai bine înainte, toată copilăria am visat la asfalt, dar îmi imaginam altceva.

      00
    • Eu nu inteleg de ce se vorbeste de renastere in legatura cu revolutia stiintifica. Renasterea si umanismul de care prima e strans legata, nu au contribuit cu mare lucru la aceasta, cel putin nu in mod pozitiv. Renasterea a redescoperit antichitatea si ramas legata , prin admiratie dusa uneori pana la fanatism, de ideile si prejudecatile anticilor. Revolutia stiintifica a fost mai degraba o anirenastere si chiar un antiumanism, adversarii cei mai inversunati ai noi stiinte provenind chiar mediile intelectuale renascentiste si umaniste din cadrul universitatilor si bisericii. Pana la urma, asta a si insemnat in mare parte revolutia stiintifica, combaterea pe toate caile(de multe ori nu neaparat foarte stiintifice) a autoritatii absolute de care se bucurau teoriile filozofilor si astronomilor antici in stiinta vremii.

      00
  16. Welcome back. Si… da.

    00
    • thanks:-) am vazut si comentariul la postul lui Vali, daca vrei sa te muti, Strasbourg e unul din cele mai misto orase din Franta :-)

  17. Mersi :) Strasbourg e pe lista de vizitat. Pentru mutat, Grenoble.

    00
  18. fluture, nea Vasile ala ori manca cacat cu polonicu ori te-a luat de hipster de oras.
    Nu stiu eu cum e la tine in Wakanda aia ilfoveana dar casele taranesti din sud aveau un lucru in comun: gratii la ferestre si zavoare la usi. Toti aveau caini in curte si lacat la orice acaret.

    00
    • Daca in sud ai vazut tu asta, sigur asa e si in alte parti ale României. Hai sa generalizam si sa cântam in cor: toti românii e hoti, toti românii e prosti, toti avem lacate la usa, toti suntem timorati si speriati de bombe.

      N-am nimic de zis pe subiecte, am vazut doar un Nea Vasile si am zis sa te iau putin la pula. OK.

    • uita-te la o casa mai veche, oricare. observa daca are gratii, ziduri sau oricare alt element de aparare.
      daca are, taci din gura si nu mai porcai oamenii aiurea.

      00
    • Nicio casa veche din satul asta nu are gratii. Si nici una nu are gard de beton, doar sipca. Pot sa te porcai? De fapt, ce sa te mai porcai, ca si asa esti dus cu pluta… spre Giurgiu, Alexandria, in sudul cu gratii si lacate.

      PS. Iar când eram eu copil, nici macar in Popesti-Leordeni nu aveau oamenii gratii (cu mici exceptii). Da, tataie incuia poarta seara, dar nu avea câine si o incuia pentru ca vindea tuica si unii betivi uitau sa-si consulte ceasul si nu avea chef sa-i usuie de sub geamul de la casa. Geam care, dealtfel, in noptile foarte calduroase statea deschis… Si, nu, nu avea gard de beton, il putea sari orice copil mai mare de 8 ani.

  19. De unde sipca la gard in sud mane?!! Poate uluca sau nuiele.
    Nu cade padurea pe ei.

    Daca ai vazut case fara elmente defensive probabil erau atat de saraci incat nu si le-au permis. Daca ai alta parere probabil ai dreptate.

    00
    • Bai, Vlad, ai venit chitit sa-mi arati steaua calauzitoare, sa-mi pui degetul pe greseala, sa o apesi pâna iese puroiul, doar ca sa ma pui sa-l beau ca sa „nu mai porcai oamenii aiurea”. Satul de care vorbesc e in Nord. Treci intr-o zi prin oricare sat din Ciolpani si spune-mi câte gratii sunt pe la câte case (desi unele sate sunt imediat in DN, deci se poate intra, fura si iesi repede). Iar daca vezi garduri de beton, alea sigur au fost facute dupa ’89 sau inainte doar de aia instariti.

  20. nu vreau sa-ti arat steaua aia calauzitoare (calau si lauza la un loc :) )
    era o obsesie mai veche de-a mea asta cu elementele defensive din gospodariile taranesti

    00
  21. Kogalniceanu a avut sclavi. Cuza? Alecsandri sigur. Chiar s-a „laudat” cu amicul Porojan. Eminescu era un antisemit notoriu. Unde tragem linie? Dam cu ei de pamant sau nu … food for thought.

    00
  22. E interesant ca incepi cu o idee despre feminism si apoi zici ca femeile stau in genunchi prea mult, din lipsa de comunicare. :)
    Da, comunicarea dispare din societate pentru ca oamenii gasesc foarte usor validari ale opiniilor lor in social media, nu-si mai pun intrebari si nu mai sunt preocupati sa asculte sau sa invete, sa se mire sau sa fie flexibili.
    Si asta ne face mai radicali si mai cantonati in radicalism. Un tip moderat e boring, nu primeste like-uri, nu e antagonist, nu trezeste interes. Pe cand o parere extremista genereaza instant trafic, polarizare, etc.

    Ca societate validam parerile extreme si le trimitem la gunoi p-alea moderate.

    00
  23. NOU
    #105

    Ieri am vazut un trailer la un serial pe TV unde era o faza cu o tipa care se uita la curul unui tip in boxeri care proba niste pantaloni si tipa intoarcea fata si-si musca buzele si „yumm yumm”.
    Trecand peste faptul ca daca ar fi fost invers probabil scena ar fi fost exclusa pentru ca e imoral ca un barbat sa faca acelasi lucru, totusi m-a facut sa ma gandesc inca o data daca nu cumva si femeile sunt absolut la fel de sexuale precum barbatii, cu la fel de multe fantezii care mai de care mai perverse, as zice chiar mai perverse pentru ca la ele e si chestie de provocare psihica, context.

    Eu unul niciodata nu am cerut ceva partenerelor mele si nici nu le-am fortat oarecum la ceva dar in schimb le-am zis ca-s f deschis si ca putem incerca orice vor ele. Asa am descoperit ca da, e posibil ca femeile sa aiba mai mult testosteron decat barbatii, de unde si usurimea unui threesome cu 2 femei fata de unul cu 2 barbati :))
    Adica barbatii nu se uita niciodata dupa un alt barbat pe strada sa zica „mama ce muschi are tipul ala si ce bine arata” dar femei care sa spuna „ce frumoasa e tipa aia si ce sani frumosi are” am tot auzit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile