Hai, Colegiul Medicilor, săriți la cap…

Așteptăm cu nerăbdare investigația aia care va dura 10 ani și îi va scoate pe mizerabilii ăia de la Constanța care n-au avut timp 16 ore să se uite la femeie aia. Suntem deja obișnuiți.

Că de concedieri sau altceva ar fi prea mult. Nu vrem să dăm semnalul că ne dorim să își asume cineva răspunderea când se întâmplă ceva rău. Doar la bine. La bine și la salarii mai mari.

N-ați văzut nici un doctor să latre pe tema asta încă, nu-i așa? La fel cum nu-i vedeți că suflă o vorbă cum că, dacă greșești pe afară, plătești de îți iese pe nas. Iar dacă moare cineva, pușcărie. Hai cu meritocrația în sistemul medical!

 

illness

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Vrem salarii mari și șpagă în continuare!
    Răspundere ZERO.

    00
    • NOU
      #2

      Da sa va duceti la D***u nu vreti?
      Frustratilor care aproape toti suferiti de „god-complex”.

      00
    • Cunosc personal un medic care a avut intr o singura zi 70 de pacienti.daca ai un pic de creier iti cam dai seama ce inseamna asta.Sunt si medici buni si la faza cu spaga dupa 12 ani de facultate un medic rezident avea 900 de lei pe luna si conditiile de munca din spitalele din Romania.Acuma dupa ce s-au marit salariile e cu totul altceva.

      00
    • Domnule Stefan Pricop-Barbu ne ducem pe rand, in pisda mamii tale.

      00
  2. In afara au asigurare medicii. Nu platesc ei din buzunar. Un fel de CASCO :))

    00
    • Da, dar e fix ca la CASCO. Daca dai cu masina in gard de 5 ori pe an, la anu platesti prima dubla sau mergi pe jos.

      00
    • si aici au. Toti medicii sunt obligati sa aia asigurare de malpraxis. Inclusiv farmacistii. Stiu ca am facut in fiecare an cateva pt niste prieteni farmacisti.

      00
    • Și aici avem. Nu doar medicii, ci și asistentele trebuie să aibă. N-am auzit să fi fost folosită vreodată.

      00
    • Si programatorii au asigurare de malpraxix. Daca nu livreaza, sau livreaza si se produc erori din cauza lor…

      00
  3. Cred că glumești. Va mai veni multă apă în Pontul Euxin până să vezi meritocrație în România.

    00
  4. …aici toate astea: „Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt pregătiți în eventualitatea în care ar apărea un caz de coronavirus .”
    Întrebarea este: care vor timpii de așteptare în cazul în care noul coronavirus va lovi scumpa noastră patrie „pregătită”?
    Daca pregătirea este identică cu cea de la Colectiv e timpul emigrării.

    00
    • cu toate astea…🤭

      00
    • EI sunt pregătiți. Nu noi, nu țara, nu sistemul medical, ei de acolo din vârf sunt pregătiți… Că parcă e tare greu să ieși să clămpănești pe televizor.
      Eu am învățat că fix atunci când autoritățile dau asigurări că totul e sub control, atunci trebuie să fim mai îngrijorați. Nu neapărat legat de corona, așa în general.

      00
    • E pregatit sa isi dea demisia, ca atceva nu-i in stare si nici nu isi doreste.

      00
    • Totusi aveti vaccinurile facute pentru gripa ? Un set de analize pe an ? Un pic de imunizare facute ? Vizite la dentist ?sau tot cei de sus trebuie sa le faca pentru noi normal .. ?

      00
    • @Vlad: …Îți scapă esențialul! Când îți mor pacienți pe scaun asteptand randul, când ai medici suprasolicitați din cauză că sistemul este făcut aiurea, cum Dumnezo in caz de o epidemie(pandemie mai nou), când vei avea mii de cazuri peste ceea ce ai acum tu ieși să declari că ești pregătit? Vaccinul antigripal este fix-pix împotriva unui virus de care se moare PENTRU CA NU ARE LEAC!
      PS: in cazul Colectiv am „scăpat” cu „numai” 64 de morți, doar pt că arsurile nu sunt contagioase. FEREASCĂ Dumnezeu de ceva viral. La noi intrai în carantina unui spital dând șpagă la portar, la asistenta etc.

      00
    • @Aradean schimbarea incepe de la noi ..Medici suprasolicitati ? Din ce cauza ? Bagi a prost in tine si dupa aia suni la salvare si mii si mii de cazuri de idiotenie ? Ii facem lui olivia statuie si dupa aia ne mor copii din cauza unei viroze ? Bagam pastile in noi si mancare de cacat si dupa aia plangem pe holurile spitalului ca vrem dreptate.Uitate la orice market vrei tu in cosuri la oameni si zimi sincer aia e mancare sanatoasa ? Coada de la shaormerii si fast food uri e mancare sanatoasa ? Noi ne facem viata de cacat si tot noi vrem dreptate.Exact ca aia care isi cumpara case fara utilitati pe baza unei promisiuni si dupa aia bocesc pe la tv. A da altul e de vina nu eu.

      00
    • Sunt pregatiti toti. E 100 de lei ca sa te bage in fata…

      00
  5. Toti doctorii au asigurari de malpraxis. De ce nu platesc asiguratorii nimic ? Pentru ca nu exista in Romania nici un caz de mapraxis. Felicitari Colegiului Medicilor, o institutie importanta ca inghetata la polul nord.

    00
    • „Nu vă duceți la Colegiul Medicilor. Colegiul Medicilor nu face altceva decât să ajute medicii. Luați-vă un avocat și dați în judecată spitalul”, a spus Vasile Barbu -Asociația pentru Protecția Pacientilor

      00
    • Da, asta este ca și cazurile de îmbolnăviri nosocomiale raportate la hectar.
      Zero dăunători, zero supraviețuitori.

      00
  6. Cica i-au facut EKG, radiografii, ecografii, i-au recoltat sange… adica nu a stat 16 ore pe hol fara sa o consulte nimeni. Mai degraba cred ca nu au tratat cazul cu suficienta atentie. La varsta aia, lucrurile pot sa o ia la vale foarte rapid. :)

    00
    • Tu iti dai seama ca la acea varsta nu te opereaza nici un chirurg? asta asa ca fapt divers

      00
    • Ideea e, ca sefu’ blogului ar trebui sa prezinte stirea reala, nu distorsionata. Dimineata la cafea, se discuta subiectul asta, si toti, ca dom’le e inadmisibil sa stai 16 ore fara sa se uite cineva la tine, ca pleaca toti din tara, ca medicii aia trebuie arsi pe rug. Plm, eu cred ca au tratat cazul cu superficialitate. Iar un alt lucru important, este si numarul pacientilor de la camera de garda din acel interval de timp. Ministerul sanatatii ar trebui sa inceapa o ancheta, iar la sfarsit sa prezinte concluziile, pedepsele si masurile luate pentru a impieda ca un astfel de caz sa se mai repete.

      00
    • Asa si ce e de facut? Nu ni se prezinta de ce s-a dus cu baba la upu. Analize i s-au facut. Poate o dureau rinichii si a lovit-o un accident cardiovascular sau un atac de cord. Cele 2 mentionate anterior nu vin sa iti bata la usa. Astea vin, sparg usa, te fut si apoi te ingroapa…

      00
    • La urgență este iad…sute de pacienți flux continuu cu de toate. Vinovați sau nevinovați, ăia de acolo sunt clar depașiti de situatie. Fizic nu au loc oamenii acolo, personalul este mult subdimensionat…si e iarnă. Sa vezi ce e vara la UPU Ct…. Solutia evidentă este separarea unor chestii în entitati noi, gen spital separat de pediatrie, sau un spital regional…sau alte solutii de dezvoltare… nu cârpeală clasica si isterii de pizde puse șefe prin Consiliul Județean.

      00
    • Da, si este normal sa stai 16 ore pe un hol, fara mancare, fara nimic. Pentru ca nu pleci niciunde, ca te cheama dom’ doctor la consult. Daca vezi ca pacientul are nevoie de niste investigatii suplimentare, il internezi, ii dai un pat, nu-l tii ca pe tampit 16 ORE intr-un hol.

    • @tzu g din ce știu de la prieteni medici la urgențe vin și cei fără asigurare de sănătate pentru chestii cronice iar medicii sunt obligați să-i trateze.

      00
    • @dojo
      „În perioada 01.06.2019-31.08.2019, la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, au fost înregistrați 40689 pacienți. În urma investigațiilor de specialitate, au rămas internate 9414 persoane. Cele mai multe cazuri (33973) au fost direcționate pe CODUL VERDE, codul aferent pacienților cu funcții vitale stabile, urgențe minore.” Astia avand cod verde, asa zisele urgente minore, adica 83,49% nu au ce cauta in Urgenta. De asta e aglomerata Urgenta, de asta se maresc timpii de asteptare. Dupa logica ta toti ar trebui internati? Unde ai vrea sa ii pui cand Spitalul din Constanta are 1.300 de paturi. Ii pui suprapusi de-a latul in pat?

      00
    • Eu am impresia ca e o rutina tampita pe acolo, dacă e vreun accident acolo e prioritatea, pe ăștia de vin singuri nu-i mai bagă în seama.
      Si eu am stat nu 16 dar vreo 12 ore am stat cu piciorul rupt, fără sa ma întrebe nimeni de sănătate, cred ca nu era urgenta :) deși era sa leșin de durere, nu puteam sa stau nici pe scaun, ma taraiam la un moment dat ca cerșetorii jos pe beton, ma gandeam ca poate asa ma vede cineva, imediat m-au văzut, dar tot dute și stai pe scaun am primit.
      Pana n-am sunat pe cineva nu s-a întâmplat nimic, daca stau sa ma gândesc cred ca am avut totuși noroc, sa fi avut vreo boala care cerea intervenție rapida dădeam coltul garantat.

      00
    • nivel I – resuscitare (cod roșu); nivel II – critic (cod galben); nivel III – urgent (cod verde); nivel IV – nonurgent (cod albastru); nivel V – consult (cod alb).

      00
    • @rv
      „nivel I – resuscitare (cod roșu); nivel II – critic (cod galben); nivel III – urgent (cod verde); nivel IV – nonurgent (cod albastru); nivel V – consult (cod alb)” e o idiotenie a sefilor din sanatate privind UPU. Au impus timpi de asteptare in UPU de pana la 240 pe codurile astea. Insa un pacient care e nonurgent sau care are nevoie de un consult, ce mama naibii cauta la Urgenta? De ce nu e in policlinica, medic de familie?
      De aceeea sunt trecuti toti de medicii urgentisti ca urgente minore. Ca nu poti sa ii gonesti acasa daca au venit la Urgenta fara un consult de specialitate. Poate ca e bolnav si ala, insa cronic. Iar medicii de specialitate de pe sectii care sunt de garda trebuie sa consulte doar urgentele.

      00
    • in general oamenii se duc la urgenta cand „este o urgenta”, nu am auzit pe nimeni care sa mearga la urgenta „ca la mall” (dupa cum ai zis tu).
      nu toti suntem medici, nu putem sa decidem daca urgenta este reala sau nu. codurile alea sunt in vigoare, sistemul de sanatate le-a redactat si le aplica. mi se pare ca le intepretezi/modifici dupa cum ai nevoie in comentarii, daca nu iese cum trebuie zici ca „sunt idioate”.

      00
    • Parvu Daniel, daca ii comanzi CT, probabil ca e mai groasa treaba, sau se fac asta pentru toti cei fara situatie grava? In momentul ala, cand consideri ca trebuie sa i se faca o investigatie serioasa si costisitoare pentru spital (deci nu ceva ce dai ca bomboanele la fiecare persoana ce trece pragul), probabil cacatul e deja la nivel de ventilator. Si da, atunci te gandesti ca poate un scaun pliant in sala de asteptare nu ar fi ideal.

      Am ajuns o singura data la urgente in 2018, in Timisoara, cu plaga muscata, din care o mica gaura in piele, cat o moneda de 50 de bani, prin care se vedea carnea.

      S-au facut runde de triaj la cateva minute, s-au luat actele, s-au facut chestiile de contoparie, in cam juma’ de ora m-a vazut un medic, m-au mutat in alta parte la UPU, am mai asteptat cam juma’ de ora pana a venit un chirug, ca trebuia cusuta dracia etc.

      In total am stat vreo 2-3 ore, cu toate draciile, dupa ce s-a facut prima investigatie (adica m-a luat in seama un medic – chestie care ziceam ca s-a intamplat cam intr-o juma’ de ora de cand am ajuns la Urgente), am avut PATUL meu in rezerva respectiva si din 5 in 5 minute venea cineva sa imi faca una-alta, sa mai completeze o fisa, sa ma mai intrebe de sanatate, sa faca un anti-tetanos etc.

      Si asta se intampla la Timisoara, la Judetean, care nu este nici el al mai tare spital din lume, dar la UPU cel putin se misca bine.

      De asta spun ca este inadmisibil sa tii pacientul ampulea in hol. Odata ce iti dai seama ca se impute chifteaua si ceri CT, atunci ii cauti un pat ceva si te mai uiti la el. Ca amarata aia nu avea o simpla muscatura de ciobanesc, avea chestii mai serioase.

    • @rv
      Habar nu ai câta lume vine in Urgenta ca la mall. Aceleași prevederi idioate făcute de oameni care nu știu realitatea din teren prevăd amenzi dacă pacientul sta pe scaun. Dacă ție îți vin și 2.000 de oameni pe zi, adică 2 pe minut, unde naiba ii pui pana ii consulta toți doctorii, li se iau analize, vin analizele, li se fac radiografii, ecografii, tomografii? Tu unde i-ai pune ca medic? De unde ai atâtea paturi? Sau explica-mi cum faci toate aceste investigații repede când ție îți vine un om la 30 de secunde?
      Știi ca in Statele Unite e cea mai mare mortalitate in taxi din lume? Ca oamenilor le e frica sa cheme salvarea de frica costurilor și pleacă la spital cu taxi-ul. Dacă nu o sa se impună taxe pe NON URGENTE nu are cum sa meargă sistemul asta. Ai venit la Urgenta ca te doare burta de o luna și vrei acum sa te vadă cineva:
      – 100 lei consultul medicului urgentist;
      – 200 lei analizele;
      – 50 de lei EKG;
      – 150 de lei internistul cu ecografie abdominala;
      – 450 de lei cardiologul cu ecografie de cord;
      Dacă mai vrei și un CT de abdomen 700 de lei.
      Total 1.650 lei.
      Banii astia dați pentru aparatura, școlilor, pentru drumuri, sa se planteze păduri.
      Știu. E nasol. Însă altfel nu ne mai facem bine. Ca banii aia cheltuiți aiurea tot din buzunarul nostru sunt.

      00
    • eu zic sa,l cauti pe D,l primar Florea, el era cu reproducerea pe baza de venit, tu vrei medicina de urgenta, faceti drumuri si fabrici.

      00
  7. hai ma, nu vin astia odata cu vaccinurile alea? Se vede cat de capabili sunt, in 90% din cazuri is vai de steaua lor, dar in cazul asta isi vor da interesul, sa fie totul ca la carte…mda

    Iar batrana saraca e doar o statistica, a murit una, dar sunt salvati zeci intr-o zi, mai bagam o fisa si mergem mai departe. Va dati seama cat de partinitori sunteti? Astia put de incompetenta, dar frica va dicteaza sa aveti incredere in ei…

    00
  8. Plata vine baieti. Stati linistiti. Nu te iarta. Nu-ti asumi raspunderea si crezi ca scapi fara sa platesti? Ba platesti cu varf si indesat. Cand circuli pe autostrazile care nu exista. Cand politicienii ti se pisa in cap. Cand functionarul de la stat nu te baga in seama.

    E o iluzie ca esti smecher daca tu doar castigi si nu ajungi sa platesti nimic pentru lipsa responsabilitatii. Lucrurile ti se intorc.

    Doar ca oamenii sunt prea prosti sa faca legatura.

    00
  9. Cu adevarat trist e ca s-au uitat la ea. Ca i-au recoltat probe pentru analize, etc si atat. Adica cineva s-a uitat la ea, a vazut in ce stare e si a lasat-o acolo fara sa ii zica nimic. Nimeni nu s-a gandit, ba, nu stim ce e cu dumneaei, dar e ceva, macar sa o monitorizam pana vin rezultatele, etc.

    00
  10. Majoritatea cazurilor de malpraxis care apar in presa sunt doar durerea rudelor amestecata cu goana dupa senzational a jurnalistilor. Nici nu se raceste un cadavru ca si apar rude la televizor sa tipe cum medicii sigur au gresit, stiu ei. In cazul asta: titluri mari peste tot cum o femeie a murit in spital dupa ce a fost nebagata in seama de medici 16 ore. In conferinta de presa, directorul spitalului spune: in 30 de minute femeia a intrat la consultatie; a fost vazuta de medic internist, cardiolog si chirurg, i s-au facut analize la sange, eco, radiografie, CT. Femeia a murit, dar inca nu stim daca medicii puteau face ceva dar facut greseli. Cert e ca nu a stat 16 ore pe un scaun in spital, asa cum dau toti stirea.

    00
    • Cum sa strici cu realități factuale o știre care face apel la temerile noastre cele mai primare?

      00
    • Cert este că sistemul medical românesc funcționează ireproșabil.Go ahead boy.

      00
    • Daca esti medic la urgente si nu esti in stare sa-ti dai seama ca pacientul moare, poate n-ar trebui sa lucrezi la urgente? Zic si eu. Ma indoiesc ca toti aia care au intrat inaintea femeii erau in pericol iminent de moarte.

      00
  11. Flacaii trecuti de 60 de ani care isi taraie basinile pe holuri, dorm in garzi. Salariile astora care refuza sa se pensioneze sunt foarte mari. Astia dorm in garzile platite si normal ca se sta la cozi prin spitale.

    00
  12. copy-paste de la ziar:

    • Femeia a ajuns la spital la ora 7:30.
    • Primul consult a fost la ora 8:07.
    • Pacienta era stabilă hemodinamic, s-a făcut EKG și ecografie pulmonară.
    • La ora 10.00 a fost consultată de medicul specialist în boli interne.
    • La 11: 10 a avut loc consultul cardiologic.
    • La 11.15 s-a solicitat încă un set de analize pe funcție cardiacă.
    • S-a solicitat și computer tomograf nativ (CT) și s-a continuat tratament antihipertensiv.
    • 12:03, s-a solicitat CT.
    • 19.00, s-a efectuat CT.
    • 19.20, finalizarea examenului CT.
    • La 20.30 se emite rezultatul scris al examenului CT și situația este reevaluată de medicul internist: se evidențiază hidropneumotorax.
    • La 21:50 devine instabilă, intră în stop cardiorespirator, nu raspunde la manevrele de resuscitare.
    • Toate aceste demersuri s-au făcut cu pacienta încadrată în COD VERDE, nu GALBEN sau ROȘU.
    • Codul verde reprezintă o afecțiune care nu pune viața pacientului în pericol.
    • Directorul Spitalului Județean Constanța neagă faptul că pacienta a fost lăsată să aștepte pe un scaun în toate aceste ore. Acesta susține că femeia a fost întinsă pe o targă.
    • Totodată, Poliția a deschis dosar de cercetare pentru omor din culpă.
    • Familia femeii susține că ea a stat pe un scaun rabatabil, nu pe o targă.

    00
    • „O alta precizare a fost facuta cu privire la scaunul pe care a asteptat bolnava timp de 16 ore, reprezentantii spitalului sustinand ca aceasta „a stat pe targa in Urgenta si apoi in salonul de asteptare”, scaunul avand insa „un sistem cu care se poate face targa, nu e scaunul obisnuit”.”

      Începem să o dăm pe românește.

      http://www.ziare.com/social/spital/cum-se-apara-conducerea-spitalului-in-cazul-femeii-care-a-asteptat-16-ore-pe-un-scaun-ca-sa-fie-tratata-1596270

      00
    • Sunt curios cati dintre cei care dau cu hate pe aici stiu ce e un hidropneumotorace sau un pneumotorace in general. Nu exista sa vina in urgente un pacient cu pneumotorax si sa nu fie evident. Un student de anul 1 il recunoaste, apai oameni care vad zilnic.

      Also, pneumotorace cu colectie hidrica e semn de patologie subiacenta destul de serioasa. Da, poate sa apara spontan, chiar daca e stabil. O bula emfizematoasa se poate sparge si bam, pneumotorace. Pune asta si pe fondul unei pleurezii cu transudat…

      Mai mult ca sigur, pacienta avea patologie destul de grava subiacenta. Si da, chiar si la UPU, pacientii se pot decompensa sub ochii tau sau pot intra in ritm de SCR chiar daca adineaori ai vorbit cu ei si nu pareau grav.

      Mai usor cu hate-ul, ca nu e chiar asa…

      00
    • Misto cum nu esti in nici un pericol pana mori.

      00
    • @Matei, am o vagă senzație că e ceva lichid adunat la plămâni (pneumo :) ), sau oricum, pe undeva pe unde n-ar trebui să fie.

      00
  13. In primul rând e regretabil ceea ce s-a întâmplat. Însă restul e doar o dezinformare a presei in cautare de senzațional.
    Nu exista in România ca cineva sa aștepte atâta fără sa fie băgat in seama in Urgenta. Dovada e mai jos:
    “Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie)”
    Adică femeii i s-au făcut o groaza de investigații. In străinătate nu făcea nici in vis atâtea. Sunt tari in care dacă ai sub o anumită vârsta nici EKG nu îți fac in Urgenta. Ca sa reducă costurile. Dacă cumva ai ceva și mori, asta e. Faci parte din excepțiile din statistica.
    Majoritatea persoanelor in vârsta au foarte multe comorbidități. Aceste persoane pot face oricând un infarct, accident vascular cerebral, etc. Cu ei se pot întâmpla multe când așteaptă, când sunt consultații sau și la 5 minute când pleacă din Urgenta.
    O alta problema care nu convine nimănui e ca romanul se duce in Urgenta ca la mall. Nu au trecut pe la medicul de familie, durerea e de o luna, etc. Astfel intr-un spital mare ajung zilnic 400 de persoane, uneori și 2000. Majoritatea non urgente. Vinovați de moartea acelei doamne suntem si noi toți. Ca dacă se bagă plata NON-urgențelor ca in străinătate nu ne convine. Ca e dreptul nostru sa mergem când vrem in Urgenta.

    00
    • mai ai un pic si zici ca mai bine ramanea acasa. ce treaba are „noi toti” cu acest caz ? ce treaba au alte tari ? in Romania oricine are dreptul sa mearga la urgenta, cel putin in acest moment.

      00
    • 70-80% din prezentările la UPU nu sunt urgențe cu adevărat. din cauza lor se întârzie tratamentul celor grav bolnavi.

      00
    • Ai foarte mare dreptate. Sunt multe non-urgențe și personalul medical este efectiv suprasolicitat. Citeam acum câteva zile despre o asistentă medicală de la urgențe care s-a pensionat anticipat pentru că nu mai putea. Multe cazuri, multă muncă, toată lumea țipă la ei, îi face în toate felurile, îi scuipă. Mulți veniți fără a avea urgențe. S-a pensionat anticipat, chiar dacă va avea o pensie mică pentru că nu mai rezista. Și o să tot vedem asta. De la medici și asistente avem numai pretenții, îi tratăm de multe ori, sau mulți dintre noi mizerabil și după avem pretenții.
      Cred că trebuie să le facem dreptate și medicilor și asistentelor de la urgențe: dacă ai ajuns la urgențe fără urgență plătești. Mult. Un sistem ca în afară. În rest, dacă ajungi obosit vai de tine, stresat psihic și cu sălile pline de oameni, care mai vorbesc și urât cu tine, evident că la un moment dat poți face și greșeli. Dar nu sunt convinsă că în cazul acesta a fost o greșeală.
      Știu că nu este populară această opinie, că au și medicii și asistentele dreptul la demnitate, pentru că nu sunt toți puși numai pe șpăgi, dar asta nu înseamnă că nu este adevărată. Nu avem numai drepturi. Să vină legea cu nu este urgență, plătești și asta rapid!

      00
    • statistica oficiala spune ca 20% nu sunt urgente, oricum nu e cazul aici.
      sistemul are o problema, daca amendam pacientii doar ne facem ca rezolvam problema.

      „În general, însă, aglomerarea reflectă fie ineficiența sistemului, cu probleme privind calitatea de pe întregul lanț anterior camerei de urgență (medicină primară și medici specialiști), fie o problemă a accesului la serviciile medicale.”

      „În afara acestor motive, în ultimii ani a mai apărut un factor ce generează prezentarea nejustificată la camerele de gardă – insuficiența fondurilor publice pentru decontarea analizelor medicale, potrivit mai multor surse din domeniu. O persoană care are probleme de sănătate și este trimisă de medicul de familie la analize banale, poate aștepta și trei săptămâni, dacă fondurile alocate laboratoarelor s-au terminat. Unii dintre cei care nu-și permit analize în sistemul privat, aleg să se prezinte la UPU, fără să mai aștepte înrăutățirea stării de sănătate.”

      00
    • Aici nu era caz de urgenta … Se pare ca trebuia sa fie dusa direct la autopsie !
      Nu este posibil sa stai la urgenta 8 – 12 ore ! Femeia a murit de plictiseala ???

      00
    • Inteleg ca e multa lume la urgente, dar nu d-aia esti angajat la urgente, ca sa-ti dai seama care e urgenta si care nu? Ce conteaza cate investigatii sau facut, daca medicii au fost incompetenti? Ar trebui sa plateasca medicii costul consultatiilor pentru ca le-au facut degeaba! Femeai n-a murit pe masa de operatie, a murit unde a murit pentru ca medicii de la urgente au considerat ca nu e urgenta. Mai exact cum de nu sunt incompetenti medicii in situatia asta?

      00
  14. Cum sa spui ca a stat pe holuri 16 ore „fara sa i se faca nimic”, si trei randuri mai jos ca a facut CT si radiografie si consult cardio si interne??? E din gama liftiera cu 3 copii in ingrijire, care de fapt e 1, major si se intretine singur.

    00
  15. Faptul că a stat pe scaun și nu întinsă pe targă a făcut ca ea să moară mai târziu, alfel ea murea „înecată”.
    E inuman că-n secolul 21 un căcat de CT/RMN în sistem de urgență se face după 7 ore.🤬
    Unde-i muistu’ de Arafat să ne spună el cum a cheltuit ăia 2%? 🤬🤬🤬

    00
    • Pentru ca uneori investigația aia durează și 30 de minute. Pentru ca aparatul se supraîncălzește de la suprasolicitare și are nevoie de timp de răcire. Pentru ca sunt accidente, accidente de circulație, accidente vasculare etc. care au prioritate datorită gravitații. Pentru ca vin mulți in Urgenta ca nu mai mănâncă sau slăbesc de nu știu câte luni și ii descoperi cu cine știe ce cancer. Și le faci totuși CT ca sa ajungă cât mai repede la oncolog sa înceapă tratamentul. Etc.

      00
    • @Pirvu Daniel: sunt de acord cu ce spui tu, tocmai de aceea l-am menționat pe muist și banii ăia care-s nicăieri…
      P.S. Pacienta putea fi trimisă la un alt spital pentru CT/RMN.

      00
    • @john

      Cred ca esti un pic babalau si habar nu ai cum functioneaza lucrurile. Also, ce treaba are Arafat?

      Sunt n spitale din toata tara unde nu le merg CT-urile si RMN-urile.
      Ia zi, stimate domnule expert, in ce situatii se face un RMN in sistem de urgenta? Si ce indicatii erau pentru un RMN in sistem de urgenta in cazul de fata?

      Daca aruncam cu mui in stanga si dreapta, pe sistemul asta tu trebuia si fi fost inghitit de mult.

      @vali
      Orice sala de asteptare are un asistent de triaj care baga cazurile in functie de gravitate. Nu exista sa stai 16 ore fara sa te vada cineva, plus ca oricum scria si in articolul de pe hotnews ca a facut CT (de ce a facut CT? ce indicatii au fost pentru CT? Sunt intrebari care merita si ele un raspuns inainte de formulat o opinie). Iti garantez ca si daca te duci cu o zgarietura pe deget, tot se uita cineva la tine. Dar cazul in speta a avut parte de investigatii. Acum ca s-a decompensat, poate, ceva boala din antecedente, asta e alta discutie si la care o sa fie facute investigatii.

      Dar nu poti nici sa le dai apa la moara disperatilor ca asta de mai sus care abia asteapta sa arunce cu pietre in cineva.

      00
    • @Matei: puștiulică, dacă un doctor știe să facă o anamneză ca la carte, știe că are nevoie și de CT/RMN pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului. Dacă nu știe să facă o anamneză, ar trebui să se lase de medicină.
      P.S. Muistul de Arafat a futut sistemul medical de urgență, el însuși fiind un căcănar cu luarea examenului de specialitate (anestezie terapie intensivă, cică) la a doua strigare, cu dedicație.

      00
    • Mi-ai zis pustiulica, gata, m-ai linistit.

      Boss, ai atitudine de ambulantier sau de dispecer de taxi maxim.
      Te-am intrebat de criterii si mi-ai raspuns in dodii.

      Ai zis tot ce aveam nevoie sa stiu ca sa nu meriti un raspuns Mai complet. Anamneza completa in urgente la un pacient cronic? Bravo…

      De asemenea, fara Arafat, urgentele at fi fost acum la un nivel infernal de jos, cu atotstiutori de astia care ar radia si pe maica-sa ca sa nu isi asume ca nu stiu medicina.

      00
    • @Matei: bolnav cronic cu un puseu ACUT!
      Dacă tu ca urgentist nu reușești vezi treaba asta, atunci ai trecut prin facultate și specialitate ca gâsca prin apă, degeaba ai terminat facultatea cu 10+. Tot „reportofon” scrie pe tine. 🤣🤣🤣

      00
    • Faci niste prezumtii aiurea :)

      In pneumotorace il vede oricine. Un hidropneumotorace e si Mai characteristic si nici nu e nevoie de CT pt asta. Se vede pe RX lejer. Dar nu asta a fost motivul prezentarii cel Mai probabil.

      RMN in urgenta ca prima intentie? Doar la cazuri cu indicatii clare. Altfel nu se face nici macar la Mures unde sunt cele Mai misto urgente din Romania.

      Controleaza-ti hipotiroidismul nativ, te rog.

      00
  16. Orb la orb nu si scoate ochii….

    00
  17. Fiul moartei a solicitat filmarile din holul UPU.
    Dupa aia putem sa ne dam cu parerea daca a stat sau nu pe un scaun, sau pe o targa.

    00
  18. E bine in Romania. Calitatea vietii la superlativ.

    00
  19. O poveste tristă și pentru familie și pentru doctori.
    Povestea așa cum apare in presa și pe Facebook este insa incompletă pentru a putea avea o imagine apropiată de realitate.
    Se menționează vag că doamna avea 70 de ani. Era o persoană „sănătoasă”, avea afecțiuni cronice cunoscute, lua vreun tratament? De asemenea apare informația că se simțea rău de 3 zile („răceală”). De ce nu s-a adresat medicului de familie in acest timp? Sau de ce nu a mers la un centru privat performant.
    De asemenea nu se spune cate prezentări au fost la camera de garda a spitalului in ziua respectivă și câți medici / asistente la lucru. Ce a făcut personalul medical in cele 12 ore? S-au ocupat de alți bolnavi sau au jucat Solitaire?
    În fine chestia cu malpraxisul ar trebui aplicata și în alte domenii: justiție, politie, autorități locale.
    Da, România este un stat eșuat.

    00
    • Și mai e o problema: dai afara oamenii din departamentele de urgență dar pe cine pui in loc? Pe Beuran-piroman? Pe aduci covrigarii srilankezi?
      Corect, calitatea angajaților de la urgență nu e cea mai buna dar sincer nici nu e înghesuială mare pe locurile alea de munca. Pentru că acolo ai de-a face și cu: boschetari care se pișă, se caca și boreasc pe doctor in timp ce doctorul il consultă și încearcă să îi salveze piciorul gangerenat; drogangii recalcitranți care daca nu ești atent își scot branula și înțeapă asistenta că să facă și ea HIV, hepatita b, c ca e distractiv sa infectezi pe altul, mame isterice cu copii „fulg de nea” pe care daca nu le testezi cu „atenție” te trezesti comentat pe Facebook. Și exemplele pot continua. Nu prea exista cerere pentru lucrul în departamentele de urgență. Pe bune.
      Știu e o situație foarte complicată. Și nu e numai în sistemul sanitar asa. E și în învățământ și în justiție ( să ne gândim numai la cazul Caracal unde după 6 luni a ieșit un rechizitoriu de rasul curcilor).
      Stat eșuat.

      00
  20. Ca se tot vorbește de statul cu orele in Urgenta, ca e dreptul oricăruia sa meargă in Urgenta.
    Garda, 24 de ore făcută cobza de răcit, medic primar de alta specialitate, nu Urgenta, spital clinic universitar, am fost chemat sa consult noaptea de sambata spre duminica, între 3 și 5 dimineața, in Urgenta următoarele URGENTE MAJORE:
    1. Tânăr, stat la peste 24 de ore pe balta la temperatura de -2, -3 grade, simțea furnicături și îl lua cu răceala;
    2. Femeie, 130 de kile, cu o bucata de varza între dinti de la shaorma pe care o cumparase de la shaorma non stop de lângă spital și pe care chinuia sa o ascundă, diabetica, mare cardiaca, ca obosește când urca scările. La “Doamna, ar trebui sa slăbiți un pic, ar ajuta și inima și diabetul”, “Sa știți ca eu nu mănânc deloc mult, doar SĂLĂȚICI”;
    3. Tânăra care fusese la patinaj, o lua “usor cu frigut când s-a băgat in plapumica”;
    4. Tânăra, senzație de greață O SINGURA DATA. . “Ati varsat?”. “Nu, doar mi-a venit”.
    5. Femeie, cam 55-60 de ani, machiata extrem de strident, ii putea rahatul. “Doamna, sa știți ca nici al meu nu miroase a apa de trandafiri” “Hai draga acasa ca asta își bate joc de noi. Spagari imputiti. Va plătim salariile, baaaa!”
    Trist e ca printre acești oameni sunt și oameni bolnavi. Care pot fi copiii, părinții, bunicii, etc. oricăruia dintre noi.

    00
    • După 12 noaptea urgențe Romania, oras cu pretentii: durere masea, visat urat, roșu in gat la vreo 14 si 50 kg venit cu salvare si taticu cu masina in spatele salvarii, tuse de trei zile. 70% erau cazuri banale. Sumurdul si ambulanta in 70 %din cazuri taxiuri, dar vrem o țară ca afară etc. Medicii români au multe bube (unii dintre ei, dar pacientul român e suprem (am cunoscut pacienti de multe nationalitati, nu vorbesc din auzite).

      00
    • ”ușor cu friguț când se băga în plăpumică?!” făceam un vin fiert de scoteam fum pe urechi și flăcări pe nas. sau măcar un ceai. deși, dacă verific acum în casă, de-o cană de vin fiert găsesc sigur (hm, chiar mi s-a făcut poftă, mă duc să-mi fac :) ), dar de ceai nu garantez. :)

      00
    • @Pirvu Daniel: alea toate-s minore.
      1. Glucoză 33%+ Vit.C injectabil IV și acas’
      2. NIBP, RBS, psihoterapie cu asistenta ș-acas’
      3. Glucoză 33%+ Vit.C injectabil IV și acas’
      4. Algo+Meto+No-Spa injectabil IV ș-acas’
      5. Dat rețetă cu Espumisan 3×1; Fiobilin 3×1 și pa!
      Primele 4 le rezolvă orice asistentă, tu scrii doar rețeta, așa că ai timp să te ocupi de o „majoră”. 😎
      P.S. Nu mă mir că băieții mei făceau 12-15 cazuri d-astea pe zi la Ambulanță.
      P.S. Poți fi cel mai tare doctor, dacă nu știi să-ți împarți timpul și resursele.

      00
    • @John Temple, și după aia făceau scandal pe fb că nici nu i/le-a văzut medicul.
      în plus, asistenta aia de la Urgențe n-are și ea treaba ei de asistentă de urgențe în afară de a vedea/scrie rețete pt non-urgențe?! numa-ntreb.

      00
    • @A: urgențele-s împărțite-n 2: majore și minore.
      Dacă citeai atentă, observai că doctorul scrie rețeta, nu asistenta. 😎

      00
  21. Afară medicul e asigurat de malpraxis de angajator, se poate asigura suplimentar eventual. In Romania se plătește malpraxis care nu deconectează nimic. Pentru ca daca la orice greșeală ai plati de te ai rupe, nu s ar mai face mulți doctori. Oricum si „afara” e mare criza de doctori, se fac si lucruri care incalca protocoalele din aceasta cauza. Vestea bună e că vor fi tot mai putini, dar chibitii se pot face oricând doctori ca văd ca le stiu pe toate si de „afară” și din România.

    00
    • cererea creeaza oferta!
      din ce stiu, multi absolventi de medicina pleaca afara pentru ca nu se scot posturi la concurs.

      00
    • @daddy
      Stii prost. De scot posturi la concurs, dar pentru multe din ele nu se prezintă niciun candidat. Uite aici http://www.ms.ro/specialisti-in-domeniul-sanatatii/#tab-id-5
      Și asta numai în rețeaua de stat. Mai sunt și o grămadă de posturi în privat. E drept că în privat nu exista medicina de urgenta și privatul acoperă doar orașele „semnificative” adică centrele universitare și încă niște orașe cu potențial economic .
      Prin 2011 Boc a propus o reforma a sistemului de sănătate dar s-a răsculat lumea și l-a demis. Anumite lucruri de atunci revin insa in actualitate gen plata consultației daca nu se confirma urgenta. Ar mai scădea numărul consulturile non necesare. O alta idee ar fi „obligarea” medicilor de familie să facă gărzi sau posibilitatea efectuării rezidențiatului in spitale județene din orașe care nu sunt centre universitare.

      00
    • Anonime care medici nu vor sa lucreze? Uita-te acolo, majoritatea nu sunt republicate, deci s-au gasit angajati la prima strigare. Restul nu e de mirare de ce nu au medici. Ce plm face un medic intr-un spital din galati/braila nedotat? Sotul devine casnic in lipsa locurilor de munca?

      00
  22. Plin de medici pe aici, in afara unora care chiar sunt pe bune, s-au transformat in doctori House si toti aia care analizau in alte randuri daca tirul a calcat sau nu lina continua. Sa lase nr de tel, sa ii sune aia din UPU cand au cazuri mai dificile, sau ma rog, cazuri.

    Nu zic ca nu or fi fost erori /greseli in managementul cazului.
    Dar intre “lasata de izbeliste pe scaun” si “i s-au facut mai multe randuri de investigatii, dintre care unele de top” e o diferenta suficienta cat sa ne faca sa privim situatia putin mai rezervat.

    00
  23. Filmarea de la urgente in exclusivitate
    https://youtu.be/Hhc_Xgz0-rc

    00
  24. 1 miliard de le face salariu, la „unii” șpaga va fi șpagă.

    00
  25. Cetatenii in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor au prioritate.

    Asta este piesa din puzzle care va lipsea.

    Ex. O batranica asteapta pe hol sa fie bagata in seama, apoi cand ii vine randul apar 100 de indivizi in stare de ebrietate adusi de ambulante.
    Automat batranica intra dupa acei 100 de indivizi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube