“Colectibles”

Lume, lume, a ajuns și la tinerii de feisbuc moda colecționării de obiecte. Am râs zilele trecute descoperind doi cocoșei cu colecții impresionante de chestii. Și chestii e cuvântul potrivit, pentru că aia nu era colecție, și alea nu erau obiecte mișto.

Pentru toți viitorii și actualii colecționari, a comanda de pe un site o gamă de 100 de bucăți din ceva nu te face colecționar, ci doar un cumpărător cu bani de aruncat. E ca și cum eu mi-aș lua 1.000 de vinyl-uri de pe emag și apoi m-aș lăuda cu colecția mea mișto de discuri.

Colecțiile nu se fac din chestii pe care le poate cumpără oricine, din orice magazin. 100 mașinuțe de plastic, copii după muscle cars din anii 60, nu e o colecție, e o comandă de mașinuțe de plastic de pe un site chinezesc.

foto-23

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Colectia are tot dreptul sa se numeasca o colectie, ca si alea de moda. Dar cumparatorul cu gramada nu se mai numeste colectionar daca-si incepe si termina colectia in aceeasi zi.

  2. Cunoştinţele şi gusturile se acumulează/rafinează în timp. Educaţia este destul de greoaie într-un astfel de domeniu, dacă nu există un sprijin din partea cuiva avizat.
    Există însă o plăcere a celui care strânge pe care cei mai mulţi nu o înţeleg.

  3. Te roade invidia :P

  4. CoLLectibles

  5. „Colecțiile nu se fac din chestii pe care le poate cumpără oricine, din orice magazin.” Dacă gândeşti pe termen lung, de ce nu? În 10-20-50 de ani n-o să se mai găsească nicăieri şi de abia atunci devine o colecţie de invidiat.

    • come on, mașinuțe de plastic sau cărți de duzină? cât valorează colecția maică-tii de sandra braun? :D

    • Habar nu are cine-i sandra brown. Da, este adevărat că pentru a avea şansa de a deveni vreodată o colecţie trebuie puţină atenţie de la început ce se cumpără. Dincolo de asta, nu-i nimic rău în a colecţiona lucruri care acum se găsesc în magazine.

      Şi până la urmă indiferent ce ar colecţiona, nu obiectul colecţiei contează cel mai mult ci însuşi activitatea în sine. Un pasionat pierde multe ore documentându-se, îngrijindu-şi colecţia etc. Este o activitate care îl dezvoltă ca om. Poate nu fantastic, dar oricum mai mult decât pe colegii de generaţie care sparg seminţe la colţul blocului. Probabil nu mulţi dintre colecţionarii de pe FB ajung aici, dar şi 1% este un câştig pentru societate.

  6. eu colectionez calculatoare de buzunar, cam de 2 ani am piticul.

    Deocamdata nu am ajuns la stadiul de ingrijire sau catalogare, doar le curat sumar si le scot bateriile apoi le depozitez
    Problema este ca mi-am pus un target prea „mic” la achizitie si ca sunt din ce in ce mai putine in pietele de vechituri :)

  7. Apropo de colecţii şi colecţionari, un prieten mă bate la cap de ceva timp să-i caut cumpărător pentru colecţia ediţiei în română a revistei (ghici care, este de ajuns o încercare pentru că o vei nimeri) deci să reiau, a revistei Playboy. Are seria de la primul număr (1999) până la sfârşitul lui 2011. Dacă este cineva interesat, lăsaţi un semn şi vă pun în legătură.

  8. Ca unul cu o inclinatie catre colectionat lucruri inca din copilarie (bani vechi, etichete de bere etc) nu as pune problema chiar asa. pot fi colectii valoroase si colectii mai putin valoroase. sunt colectii care au valoare intrinseca, sa spunem o colectie de masini de epoca si colectii care au valoare emotionala. Si cand vorbim de valoare emotionala aceasta nu poate fi perceputa la fel de toata lumea. Din punctul meu de vedere tot colectie se numeste si ce isi cumpara oamenii de la deagostini si e posibil ca de la astfel de colectii sa treaca la colectii serioase. Sa spunem ca deagostini este un fel de entry level, cam ca la orice produs. Final 90 sunt colectie? Turbo seria de la 1 la 100 e colectie?

  9. Toti colectionarii de chilipiruri viseaza la un viitor post-apocaliptic.

  10. vrei sa spui ca masina de cusut Singer valoareaza doar 100 de lei nu 10000 de lei ?

  11. Eu colectionez primele numere a diverselor reviste/ziare din Romania :D
    Are valoare? Banuiesc ca nu dar tot imi tresalta inima cand vad „primul numar” de la orice rahat de revista.

  12. Citesc acest blog cu placere de ceva timp, de multi ani chiar, dar am preferat pana acum sa savurez articolele si comentariile aferente.

    Imi permit sa intervin in acest articol, in calitate de colectionar. Pot sa spun ca eu colectionez, sunt colectionar, si fac asta de circa 10 ani. Colectionez mai mult decoratii, insigne, brevete, fotografii, materiale militare din Romania anilor 1859 – 1947 – perioada regalista.

    Un colectionar cu adevarat serios isi creeaza in timp o retea de contacte, in lumea colectionarilor de acelasi tip. Piesele cu adevarat bune nu se vor gasi la modul accesibil, pe net sau pe tarabe, decat cu totul accidental. Nu veti gasi ceva super bun la vanzare in modul online, aceste piese se dau direct prin telefon, sau email – contact direct.

    Sfatul meu pentru cei care vor sa se lanseze in colectionat, indiferent ca discutam de filatelie, cartofilie, numismatica sau faleristica, este sa se inanrmeze cu multa rabdare, informatii, si nu in ultimul rand bani. Bani, deoarece pofta vine mancand, si dupa achizitia primelor piese ieftine (comune, in limbaj de colectionar), urmeaza piesele bune, si pentru acestea trebuie sa fiti pregatiti sa platiti, pentru ca cei care vi le vor oferi, daca nu sunt falsuri, vi le vor oferi la preturi mari, cunoscand valoarea lor.

    In rest, succes la colectionat, si Happy Collecting !!!

    Alex

  13. Definitia colectiei este destul de laxa. Practic, o colectie poate fi orice gramada de obiecte care au sau nu valoare de piata dar care, cu siguranta, au valoare sau semnificatie personala pentru posesor.

    Ca posesor al mai multor colectii si hobby-uri, am observat ca, daca vrei sa impresionezi pe cei din jur (si cine nu vrea?) sau macar sa nu fii considerat drept ciudat, e bine sa tii seama de cateva principii atunci cand te apuci sa colectionezi ceva:
    1. Obiectele colectionate sa fie destul de rare incat sa detii suprematia in fata oricarui competitor posibil;
    2. Obiectele sa spuna ceva, o poveste, sa reprezinte ceva deosebit, nu neaparat ca vechime – o poveste pe care sa poti sa o spui celor din jur.

    Eu am colectii multiple, pe care le „aprovizionez” periodic, in functie de posibilitati si ocazii:
    – monezi si bancnote din tari disparute (Cehoslovacia, Iugoslavia, Rhodesia, Imperiul Tarist, Austro-Ungaria s.a.) sau din perioade istorice trecute (WW 1 si 2, e.g. monezi din tarile ocupate de nazisti sau bancnote emise de trupele aliate in Germania si Japonia), ori din state care nu au fost recunoscute oficial (Transnistria, diverse statuletze proclamate in timpul conflictelor din fosta Iugoslavie).
    – machete din plastic (stiren) de tancuri si blindate din WW2, scara 1/35 (pe-astea le construiesc pur si simplu, le vopsesc etc. – sunt inca incepator, dar perseverez)
    – machete de nave spatiale din Star Wars la diverse scari (de montat sau gata montate)
    – caști militare originale de la WW2 inclusiv pana astazi, second-hand sau noi, din diverse tari (asta e o chestie mai dificila, cu costuri piperate – am doar 5 piese pe care sotia mi-a impus sa le depozitez in pod).

    Dupa cum se vede, gradina lui Dumnezeu e mare, totul este sa nu sari gardul (prea des)!

    • Super mini-colectiile tale. Dar castile – de ce in pod? nu pot fi puse ca decoratiuni, pe hol pe undeva? Construim si noi de zor la machete de nave cu panze, si strangem multe multe boardgames – unele fiind rare si out of print.

  14. Doar atat: see hoarding disorder.Compulsive hoarding.

  15. Daca aduni bancnote noi (euro si dolari) te numesti colectionar sau avar ?

  16. „Colecțiile nu se fac din chestii pe care le poate cumpără oricine, din orice magazin”
    chestia asta e de pus in rama! … sau mai bine ziceam ca e de colectie?!…

    uneori, daca e prea dificil de imaginat ce reprezinta „etc”-ul din dex , poate ne ajuta englejii, ca ei explica mai pe intelesul tuturor (ca sa ne exprimam cu tact) si care zic cam asa despre dragele noastre „collectible”:
    „(of an item) worth collecting; of interest to a collector.” … asta zice rapid google… poate greseste, ca nu-i ies nici l-urile la numaratoare), deci insistam: „something that is considered valuable by collectors and usually kept as part of a group of similar things”
    cam acelasi lucru…

    poate ne ajuta fratzujii… ptiuu, iar etc… dar pana la urma ne ajuta:
    „Grande quantité de personnes réunies, ayant certaines caractéristiques : Une collection d’imbéciles.”
    Acu’ e clar… daca nu pricepi esti de colectie :)

    va pupa Jean!

  17. Colectia inseamna in primul rand timp. Poti cumpara colectia unuia facuta in 30 de ani. Se va numi colectia ta, acum, insa.

  18. „alea nu erau obiecte mișto”

    Says WHO ???

  19. Citind cele de mai sus, mi-am amintit instantaneu de cantecul de mai jos – lansat acu’ mai bine de 10 ani.
    Destul de elocvente si la obiect versurile, vis-a-vis de topic – chiar daca genul muzical nu este (probabil) pe placul tuturor… insa in mod cert adevaratii colectionari vor zambi involuntar :)

    https://www.youtube.com/watch?v=7yKDhm4_-90

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile