CNCD este o instituție de opresiune a statului și asta ne costă

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat o asociație pro-gay pentru că a „defăimat religia ortodoxă”. Ce legătură are asta cu discriminarea? Nu știm, dar e interesant de observat cum politica instituției de stat (șeful are rang de secretar de stat, parcă) funcționează în ultima vreme pentru apărarea puternicilor din România împotriva celor slabi.

Biserica Ortodoxă este cea mai puternică organizație din România și cea mai veche. Nouă din zece români se declară ortodocși. N-ai cum să fii afectat de defăimare în condițiile astea, nu poți să zici că ești discriminat. Sute de milioane de euro se scurg, anual, în susținerea acestei organizații non-guvernamentale, arbitrar, fără aprobarea sau consultarea contribuabililor.

CNCD a lucrat mereu pentru apărarea onoarei puternicilor din stat. În ajutorul Dăncilei, premier al țării, unul din cei mai puternici oameni din stat, a sărit de vreo câteva ori, cel mai cunoscut e cazul cu „pavian cu mantie”. E mișto exemplul ăsta, că CTP a câștigat. De pierdut am pierdut toți, că deciziile astea se iau cam așa: ai pierdut, plătești și avocatul câștigătorului. Plus timpul pierdut al judecătorului (care are alte chestii de făcut decât să decidă dacă cineva poate înjura într-o țară liberă). Câteva mii de euro, nu contează, sunt plătite de la buget. Mai mult, dacă cineva insistă cu procesul până la capăt se ajunge la Drepturile Omului, unde orice jurist care halește din același lighean de rahat ca șeful CNCD află că nu există dreptul omului puternic la „faimă” sau al organizațiilor. Plus că unul din motivele pentru care am scos delictul de opinie din codul penal a fost să intrăm în UE. Ghici unde avem probleme cu intrarea definitivă, exact pe justiție unde băieții ăștia încearcă să-l introducă pe ușa din dos.

Odată că luăm sancțiuni internaționale în bani, pe care le plătim cu toții, odată că oricine poate invoca în MCV „băi, dar voi mai amendați actorii că fac mișto de religie, tot secolul 17 sunteți?”.

E interesant cum încă nu e o mișcare concentrată pentru desființarea acestei instituții de poliție politică, dar explicația e simplă: majoritatea celor ce o susțin n-au avut niciodată o opinie de impact, ei cântă de obicei muzica corului. Partidele politice anunță idei sigure, necontroversate (când face cineva altceva iese cu circ, vezi diverse cazuri de pe la USR+) iar opinologii publici nu produc idei chiar atât de interesante, novatoare sau deranjate, deci n-au cum. Gândiți-vă la Harrari, eu nu-s de acord cu ce minte ăla pe-acolo, dar e irelevant. Omul are un impact major în societate, cărțile lui se vând ca micii la Obor. Zi-mi unul pe-aici care să scrie o lucrare ideologică, sau pur și simplu o opinie largă, controversată, care să rupă vânzările sau să fie de nelipsit în media. Unul care să aibă un impact real, să vorbești la corporație la cafea despre el, unul care să polarizeze.

Și sigur, putem da vina pe lașitatea și incompetența editorilor sau a proprietarilor media (când se va face grupul statuar al slugilor îl punem în vârf pe Prepliceanu lângă Gâdea, ok?) dar o parte de vină o are și CNCD. Care amendează din fașă orice încercare de schimbare a discursului aprobat de stat. Și da, câștigi după doi-trei ani de procese, bani sparți și nervi, pentru ca la final aia să fie tot acolo, țara mai săracă cu câteva sute de mii de euro și oameni prea epuizați ca să încerce să mai schimbe ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

 1. CNCD nu trebuie sa existe si eu cred ca exista si un argument solid ca este neconstitutionala.

  Nu poti fi tras la raspundere pentru faptele tale civil, penal, sau administrativ ce plm mai e si asta ca exista o clasa de cetateni protejati pe care nu ii poti leza „moral”?

  00
  • Nu putem ajunge nici ca America, unde orice coclete se simte lezat și se tăvălește pe jos dacă l-ai atins din greșeală sau i-ai zis o chestie care nu-i convine și, pe urmă, cere daune.

   00
  • Take this http://anes.gov.ro/organigrama/ niste fute-vant mananca mii de euro sinecuri

   00
  • @boros, e drept, muricanii au dus capitalismul pe noi culmi, de asta la ei totul se rezolvă prin ‘lawyers’ și healtcare-ul costă la ei cât costă, dar practic e același lucru, ăia cu putere care își permit fac legea, asta mi-a adus aminte de soldatul ăla murican si teo.p.
   totuși nu văd cum ar câștiga cocletele ăla un proces cum e cazul ăsta, muricanii au un simț foarte dezvoltat al proprietății pe care poți să faci ce vrei atât timp cât e legal, practic cncd a călcat în ograda mea și m-a împușcat pentru că..

   00
 2. Doar o singură chestie:
  „Nouă din zece români se declară ortodocși. N-ai cum să fii afectat de defăimare în condițiile astea, nu poți să zici că ești discriminat.” (Înlocuiți ortodocși cu orice altceva).

  Deci să înțeleg că dacă o majoritate e „jignită”/”discriminată” etc nu se pune pentru că…e majoritate?:)) Doar minoritățile pot fi „jignite”/”discriminate”?

  00
  • Conform legilor românești (dar și celor internaționale) discriminarea presupune restrângerea unui drept în baza apartenenței la un anumit grup social (cazul de față, ortodocșii). Să nu se facă mișto de tine și ideile tale nu reprezintă un drept al omului. Totodată, se numesc „drepturile omului” nu drepturile „grupurilor de oameni”.

  • Să nu se facă mișto de tine și ideile tale nu reprezintă un drept al omului. Totodată, se numesc „drepturile omului” nu drepturile „grupurilor de oameni”.

   Da dar în mod cert ai auzit ceva de genul (pe un ton cinic, chiar sardonic): „Ai dreptul la liberă exprimare, să spui ce & despre vrei, cum vrei, dar nu ești protejat de repercusiuni dacă cineva se simte lezat de pe urma libertății tale.”

   00
  • Defăimare: Înjosire. 5 (Înv) Umilire. 6 10 Hulire. 11 (Îvr; îe) A lua în ~ A lua în batjocură.

   Cum ar fi ca majoritatea să facă aceleași chestii împotriva LGBT? Unde s-ar ajunge cu tâmpeniile astea? Ne luăm la mișto unii pe alții zicând că e teatru? Știm prea bine cât de sensibili sunt cei din LGBT, imediat ar sări ca arși pentru aceași chestie. Libertatea în exprimare trebuie limitată în așa fel încât să nu să se treacă limita bunului simț, altfel se ajunge la extreme și provocând ură unii față de alții.

   00
  • Deci sa fie libera, da nu prea.

   00
  • Cine stabileşte care e limita bunului simț? Cu toată considerația va spun, luați-vă ideile voastre de limitat libera exprimare şi băgați-le în cur.

   00
  • Repercusiunile se dicteaza de catre un judecator in instanta, nu de un organism artificial precum CNCD

   00
  • @DAVKO ” Cum ar fi ca majoritatea să facă aceleași chestii împotriva LGBT?”
   am impresia ca chiar din cauza asta au făcut și ei show
   Nu e ca și cum biserica a fost o mare iubitoare de gay, când a putut, tot timpul i-a persecutat
   Nu știu dacă sunt îndreptățit nici asa facă acum mistouri ca acum sunt alte treburi dar totuși parca ar trebui sa aiba voie

   00
  • eu la scoala am invatat de Lot, nevastasa si orgiile nefiresti din Sodoma si Gomora la care tanjea ea.

   Implicit majoritatea discrimineaza si sunt invatati la scoala ca aia o sa arda in iad.

   00
  • Se considera jignire, lezare, denigrare.. Ce vrei tu.. Dar nu e discriminare, rasism, etc.

   Nu tine de numere ci te „putere”. Ca de asta tu poti sa-i spui Vioricai Dancila ca e o vaca absoluta dar ea nu poate sa-ti raspunda in aceeasi masura.

   00
 3. cei din cncd sunt doar cateii celor ce le-au aruncat un os de ros!

  00
 4. CNCD, CNA, AG pt integritate, toate mizeriile astea sunt inventate fix ca arme politice/mijloace de a recompensa propaganda.

  Sunt bune cand ne servesc conjunctural interesele, facem apel la ele, (sa se interzica! sa se ne ultragiem! Ce face consiliul?!). Abia cand nu ne convine, eftimie, incepem sa vedem arbitrariul functionarii lor

  00
  • Cand a amendat-o pe Firea ca a zis ca la Orban in birou era ca intr-un “bar de negri” mai deunazi, CNCD era buna, nu s-a plans nimeni
   Desi nustiu ce mare discriminare sa fie cand zici “bar de negri”, si nici macar nu s-au sesizat asociatiile de negri si cred ca nici cabral n-a rosit, ci s-au autosesizat aia din cncd.

   Sigur, acum nici aia total nevinovati nu par, e greu de decis cand e arta si cand este militantism, discutia despre ce este arta si ce nu este interminabila, dar
   presupun ca puteau si aia sa se adapteze la PC, sa puna pe scena aia si o burca si o tora ;)

   00
 5. ia spune tu ceva prin Vest de evrei, sa vezi ce delict de opinie in fund iti iei… bine, in SUA au inceput sa se schimbe lucrurile, fix pentru ca oamenii politici preiau gandurile curente ale poporului si le promoveaza, iar poporul de rand s-a saturat de cenzura evreiasca din media…

  00
 6. Amenda pentru blasfemie (ca asta e) data de o organizatie guvernamentala. Cum va place in Arabia Saudita?

  00
 7. Ia stai, aia zic ca nu se refereau neaparat la ortodoxi … atunci de ce n-au pus si niste musulmani/budisti/etc?! De frica?
  E la moda sa dam în ortodoxie oare?

  00
  • s-au aruncat vreodata in aer ortodoxi pentru a-si apara religia? nu… nici macar nu exista in crez moarte in numele sau pentru spurcarea numelui lui Dumnezeu… de aici si tupeul unora de a-si bate stromeleagul de credinta altora

   00
  • @pawemperor actually, ortodoxia se poate mândri, datorită românilor speciali, cu numeroase acte de terorism, genocid și alte măgării, inclusiv atentate cu bombe. Suntem, la capitolul ăsta, ce-au fost spaniolii sau Ku-Klux-Klan pentru catolici.

  • e la modă de mii de ani să dăm în orice religie, în mod special în alea care s-au impus cu sabia, parul sau orice alte metode coercitive, adică toate (mai ales că nu e nici una care să substanțieze cu probe obiective ceea ce susțin ca crezuri religioase)

   00
  • te referi la legiune… foarte relevant, ce pot spune, compari 0.01% din comportamentul participantilor la o religie cu ceea ce este inscris in cartea sfanta a altora… legiunea mihailiana nici nu se poate compara cu jihadul nisiparilor, sa fim seriosi

   00
  • @Eftimie, ai zis că „ortodoxia se poate mândri, datorită românilor speciali, cu numeroase acte de terorism, genocid și alte măgării, inclusiv atentate cu bombe. Suntem, la capitolul ăsta, ce-au fost spaniolii sau Ku-Klux-Klan pentru catolici.”
   Detaliză un pic, să ne lămurim și noi, că ori nu te exprimi corect ori începi să bați câmpii cu terorism, genocid, Ku-Klux-Klan și altele.
   Urmează niște lecții de istorie?

   00
 8. e usor sa te victimizezi cand te raportezi la „cea mai puternică organizație din România și cea mai veche” + prinde la public, vezi sloganul „Vrem spitale, nu Catedrale” .

  00
 9. „Biserica Ortodoxă este cea mai puternică organizație din România și cea mai veche. Nouă din zece români se declară ortodocși. N-ai cum să fii afectat de defăimare în condițiile astea, nu poți să zici că ești discriminat. ”

  Ce legatura are cu cazul acesta? Defaimarea este defaimare si se pedepseste ca atare, nu conteaza cine este mai puternic. Dupa logica asta, daca un culturist isi ia cativa pumni de la unul slab si fara muschi inseamna ca este ok! Intervenim doar daca cel puternic ii trage una celui mai slab. Atunci zicem: da frate, uite saracu’ pispireu, si-a luat un pumn, este discriminat.

  00
 10. i-au amendat pt ca au pus ceapa pe o icoana si a inceput sa lacrimeze. chestia asta nu se face, e de kkt, sparge practic monopolul borului. plus ca a ramas isusul cu ochii rosii

  00
  • dc plm ai luat minus? :)) aaaa, mi-am dat seama, ăia 9/10 ortodocși fac parte și din bula noastră

   00
  • Si sunt și o mulțime de emisiuni axate pe „ofense” de astea permanent.
   Probabil depinde cine o face, dacă o face unul din interior nu-i nici o problema, dacă o face altul… aaa e ofensa :P

   00
 11. În umila mea opinie, organizații de genul CNCD, BOR, LGBT n-ar trebui să existe-n secolul 21. Numai retardații pot pune botu’ la căcaturi de acest gen. Îți place să lingi poze? Fă-o acasă. Îți place să o iei în cur? Perfect, fă-o acasă. Ești negru, dar ești prost? Du-te-n pula mea la școală, nu urla că nu-ți găsești un loc de muncă.
  Să-mi bag pula-n „umanitatea” secolului 21.

  00
 12. terminati dreacu cu 9/10.. pe mine ma declara peste tot ortodox cu toate ca le zic ca nu sunt. aia la recensamant, aia la eliberarea certificatului constatator nou nascut…

  00
 13. eu cred că Csaba Asztalos a fost la spectacol si Betty nu i-a dat pussy așa că s-a enervat și i-a aplicat o amendă în lipsă de altceva

  ps. CNCD poate aplica amenzi ? what sorcery is this?

  00
 14. Regula americanilor se aplica si aici: just follow the money! :) E pt ca BOR inca depinde financiar de PCR-aa pardon PSD. Sa ne amintim ce misto propunea patriarhul sa votam verde-romanesc/ortodox (Ponta), nu Klaus. De fapt de fiecare data cand e un meci de asta, BOR e in tabara PSD. Dac-ar fi s-o luam crestineste, BOR ar stuchi si si-ar face cruce numai la auzul cuvantului PSD. Ca doar FSN/PDSR/PSD is urmasii tortionarilor din PCR. Numai ca BOR e cumva ca Theon Greyjoy din GOT, care prin tortura si abuz a devenit „Reek”, un sclav total. Iar faza asta cu CNCD e doar rezultatul unui telefon dragut BOR->PSD->CNCD. C-asa-i in tenis.

  00
 15. Dau amenzi pt muuuult mai putin: salut nazist care de fapt e roman, „bar de negri”, „coborat din copac”, un medic s-a judecat un an la Timisoara ca a scris pe o fisa ca o sportiva de 12 ani nu vorbeste romana. Luati si rasfoiti si va minunati https://www.facebook.com/permalink.php?id=189542281062843&story_fbid=3187173984632976

  00
 16. Bai Eftimie, uite aici exemplu de troleala. Iti iei caine, il botezi Iisus si dupa faci articole cat de des mananca Iisus cacat. Cine te poate acuza de defaimare?
  Daca ai bani iti iei mai multi caini ca sunt suficiente nume importante disponibile. Si faci articole despre cum mananca cacat, cum fac orgii intre ei. Din astea. Daca te amendeaza castigi la CEDO ca sunt tampiti si nu te lasa sa scrii despre cainii tai.

  00
 17. O asociație pro-gay pentru că a „defăimat religia ortodoxă”. Vaiii… discriminare clară!
  Dar ia să ia la pas CNCD bisericile ortodoxe să-i întrebe pe popi ce părere au despre atei! Să vadă acolo discriminare dintr-aia… cu mii de elefanți în cameră!!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube