Clipul cu muncitorii arată de ce unii rămân nu avansează în carieră

Existau cel puțin două metode mai bune, mai rapide, mai puțin consumatoare  decât ce au făcut ei acolo, dar…dacă te prindeai de ele nu mai erai muncitor. Cam asta e pilda clipului. Dacă te duce capul doar să faci cafele și să răspunzi la telefoane, doar asta o să faci. Dacă nu vrei să înveți, poți mișca ceva. Dacă nu, aia e.

Uitați-vă de câteva ori la clip. Sunt 12 oameni acolo. Nu e de râs. Dar gândiți-vă de câte ori v-ați plâns că nu găsiți instalatori, sudori sau mecanici.

furat de aici, dar și el l-a furat din altă parte, că l-am văzut ieri la altcineva…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Isaie, dănţuieşte! HAHAHA!

  2. Hora prostiei…

    • Așa se procedează în lipsă de utilaje…când nu ai cu ce lucra pentru că firma e de toată mâna ajungi să faci tâmpenii din astea…deci n-au avut de ales decât să facă „hora prostiei”.

  3. If it’s stupid, but it works, it’s not stupid

  4. Si se mai zice ca Balcanii nu-s plini de creativitate…

  5. chiar sunt curios sa aud cele 2 metode mai bune si mai rapide ….

    • pui rola pe o scandura sprijinita in cel mai rau caz de doi oameni pe umeri, care nu se misca ca bezmeticii si tragi din rola sa desfasori.
      fixezi capatul in sant si desfasori rola pe directia santului. tot doi oameni care merg in linie dreapta si nu se invart de bezmetici
      dai rola de-a dura pe langa sant ca sa o desfasori si apoi o impingi in sant. tot doi oameni

    • NOU
      #9

      Maxp = vorbesti prostii. Sa iti explic de ce. Rola aia nu vine asa cum o vezi, e taiata dintr-o rola enorma (un tambur) de catva KM. si nu e incolacit la loc mecanic/automatizat ci la mana.
      Tipul in interior ghideaza firul sa nu se impleticeasca cu restul. Au fost foarte tari oameni.
      Toti corporatistii pareristi (me included) vorbesc prostii din spatele tastaturii. Eu macar inainte sa fiu corporatist am avut 5 6 ani buni de santiere in special pe tipul asta de lucrari.

    • suntem toti isteti in spatele tastaturii :)
      pana acum nici un raspuns cu o metoda mai buna – inca mai astept.

      eu unul ii felicit si pe seful de echipa si pe muncitori pentru varianta aleasa. simpla si eficace.

    • @maxp : rola aia e foarte grea (spun din proprie experienta), nu o duc 2 pe umeri cu o scandura cum propui tu (doar daca le rupi spatele). Si eu, ca si Vasile, astept cele 2 metode mai bune si mai rapide….

    • Maxp: 1: rola chiar si la 50 de metri doar, e grea ca dracu. 2: când o desfaci de pe colac, trebuie să o desfaci și s o deplasezi pe măsură ce o desfaci. Nu poți face asta decent decât de pe orizontal, pas cu pas. Tambur vertical pentru așa ceva, n-am vazut. 3: dacă puneau colacul pe jos și trăgeau de tub, se făcea buclă de torsiune și cacau conducta, nemaipomenind că se învârtea și nu mai aveau cum s o așeze.
      Singura problemă pe care o vad aici, e faptul c o trag pe vreme cat de cat rece. Daca o tragi la peste 15-20 de grade, se așează mai frumos.

      Varianta la treaba asta e împingerea colacului, împingându-l vertical, ca pe o roată si derulând de pe el, lăsând tubul pe margine si aruncarea ulterioară în șanț. La fibră groasă, la cablu mai grosut… se practică si asta.

    • Daca esti firma serioasa si faci lucrari de genul asta des se procedeaa asftel: Sa zicem ca in cazul de fata acel cablu este taiat dintro rola mai mare, atunci tu ca firma serioasa ai pregatit un tambur/bobina (sau cum i zice) mai mica pe care pui cablul direct de pe tamburul mare.

      Tamburul are in centru o gaura prin care se introduce o teava si se aseaza pe doua picioare mai inalte astfel incat sa se poata roti.

      Ai nevoie de un singur om care sa traga cablul de pe tambur, sau exista scule speciale(cable blower) care imping cablul asta daca il bagi pe o teava sau conducta dar la alea ai nevoie de compresor.

    • @GR, rahat, improvizau o capra sa aseze scandura, nu neaparat 2 oameni
      @Raider, daca e asa greu cum zici si pui pe um tambur vertical, tragand de jos cablul, nu merge? Ma gandesc ca insasi greutatea trage rola in jos, scandura ramane sus, si atunci nu se face bucla de torsiune.
      Daca totusi zici ca trebuia pe orizontala ‘tamburul’, nu merge o teava infipta in pamant in sant, colacul peste el si tras de capat si unul il ajuta la desfasurat ca sa nu se inoade.
      Ok, nu am lucrat cu cabluri asa groase/grele, doar cateva mii de km de cabluri de curenti mici, trase prin cele mai dubioase locuri, lucru care ma face sa ma gandesc ca se poate intinde acel cablu si altfel decat sa invarti 4 oameni pe loc cu el in carca, cu ceva improvizat adhoc

    • Fizică elementară:
      dacă pui scandura pe marginile șanțului, tre sa sapi șanțul la lățimea si adâncimea tamburului pe zona unde l pui. (sigur, asta înseamnă o scândură la lungimea respectivă, care să suporte greutatea tamburului – vom numi „ax” scândura asta, axul respectiv fiind facut dintr-o țeavă solidă. Deci nu. Fiindcă e greu sa sapi atâta intr o zonă urbană, nu?

      Tambur pe capră. Soluția nu e nouă, există tamburi pe capră autotractata, cu vinci care ți permite să ridici tamburul incarcat cu cablu odată cu capra. Se folosește la cabluri, cum sa nu. Logica ta elementară te duce la procedeul ăsta. Rentabil și drăguț, ușor și practic, de acord. E mishto să ai asta când tragi o fibră de 6 km, cablu. Ce trag ăștia acolo n are diametru de fibră, adica sa zic până in 120 mm cu o greutate de 0.5 kg/metru. Ăștia au un tub de 35 minim, cu aceeași greutate dar cu un volum mai mare. Asta înseamnă ca la un 200 de metri, ai nevoie de un tambur și o capră pe care nu le poți folosi pe o remorcă autotractata, in special în oraș, unde ai linii de troleu, poduri, instalații electrice diverse si bannere electorale. De ce nu? Fiindcă tamburul e MARE MARE MARE. (Vezi Great Eastern și cablul transatlantic, extrapolezi tu e acolo și asociezi cu fizica elementară, gen forțe de frecare)

      Una e să tragi cablu de alarmă, incendiu sau date (nu sh pe unde ai tras tu dar știu ca am tras eu cateva mii de km, inclusiv pe stalp) și alta e să ingropi conductă. Am remarcat pe aici ca era cineva care zicea ca se suflă. Se suflă …dar nu se suflă conducta pe traseu. Se suflă fibra în conductă, conducta fiind traseul propriu zis, care se trage…ca n filmare.

      Sunt suporți de colac orizontali, pe care așezi colacul și se învârte după cum îl tragi. Dar din nou, piesa e mare și greu de transportat/amplasat. Ăștia s au învârtit 5 minute și au evitat să amplaseze un portcolac sau o capră. Economie de timp. Hernia nu e inclusă în prețul lucrării.

    • nu am zis sa puna scandura direct pe sant, e logic ca nu pot sa sape atata adancime sa intre rola.

      2.tu tot zici de role f mari. eu intreb/zic de rola din imagine, care eu zic ca mai mult de 150kg nu are, si 150kg este f larga aproximarea si pt care ar rezista orice teava/scandura.

      3.de ce nu merge o teava infipta perpendicular in sant si sa desfasori rola, ea stand la orizontala, eventual ajutata de un nene chiar langa ax si bagata apoi direct in sant ca sa nu se incolaceasca ?

      Nu te contrazic, doar intreb pt ca mi se pare aproape imposibil sa nu poti improviza ceva mai eficient si care sa nu includa o hernie de disc

    • RAIDER nu se suflă fibra în conductă, ci un fir textil de care legi fibra și apoi tragi de fir cu un troliu, căminele fiind din 2 in 2 km. Cel puțin așa a fost între Sb și Bv.

    • Maxp; fiindcă frecare. Cacum ai zis: 150 de kile. N ai cum să l invarti. Portcolac au facut ei, în filmare. Pune o platforma rotativă în locul lor și ai portcolacul. Piesa e măricică, tre mutată …ocupă o bandă sau un loc de parcare. Scandal.
      Dacă te gândești să dai drumul fără sa invarti colacul, faci buclă si torsionezi, se face tirbuson. Scandal.

      Sean: se numește microfibra și se suflă pe tubet. Tot clujul e plin de așa ceva, in proiectul netcity. Tubetul e un tub de plastic de diverse culori tras intr o conducta de plastic neagră si care e traseul principal. Pe conducta aia ai 2/12 tubeti, prin care se suflă direct microfibra. Pe micro poti avea până la 96 de sticle. Depinde de la caz la caz.
      Acuma, intre orașe pe trasee lungi, unde n ai enclosure in camereta tot la 2-300 de metri, probabil sufli un tragator initial fiindcă e mai usor sa l sufli (nici compresoarele alea nu au caracteristici deosebite si pe trasee lungi nu fac față) . Aerul n are alt rol decat acela de a misca fibra pe tubet pentru a reduce frecarea. Avansul fibrei se face prin impingerea cu niște role speciale din dotarea compresorului.

  6. Ce face baiatul ala care filmeaza? Respira cam suspect.

  7. NOU
    #23

    4 muncitori in hora cablurilor timp de 15 minute – $50, inchiriat masina care sa faca aceeasi treaba – $200. So who wore it best?

    • nu stiu matematica dar hai ca incercam:
      4 muncitori iau 50 dolari ptr 15 minute de munca = > 1 muncitor iar 12.5 dolari /15 minute = > 1 muncitor ia 0.83 centi pe minut.
      Pe zi se lucreaza 8 ore = 480 de minute => pe Luna se lucreaza aproximativ 9600 de minute = > salariu unui muncitor ,din aproximarea ta, este de 7968 euro. Adevarul e ca si lucreaza… cu cap [Insert CSI:MIAMI Intro here]

    • NOU
      #25

      @UrsuPolar, uite unde era olimpicul la matematica. Am aruncat acolo niste numere ca sa ilustreze argumentul, nu am estimat cu exactitate.

    • @George Stanomir
      „Conform unui ordin al ministrului Educatiei, de la 1 iulie 2015, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic international sunt: medalia de aur sau premiul I – 1.050 lei; medalia de argint sau premiul al II-lea – 788 lei; medalia de bronz sau premiul al III-lea – 525 lei.”
      Astept cei 525 de ron. Multumesc anticipat.

    • @UrsuPolar, ai dreptate.
      Daca faci calculul corect, rezulta un cost de aproximativ 5 dolari pentru cele 15 minute de munca.

      Concluzia lui George actualizata:
      „4 muncitori in hora cablurilor timp de 15 minute – $5, inchiriat masina care sa faca aceeasi treaba – $200. So who wore it best?”

    • @Andrei G Corect. Dar daca trebuie sa pui 10 cabluri? sau 100? Sau 1000? Sau 10000000? Exagerez. Dar 1000000? Cred ca e mai rentabil sa cumperi/faci acel tambul de rulare decat sa pui 4 insi sa se invarta in cerc 15 minute. Doar zic, nu sunt inginer, se pare ca sunt olimpic.

    • tambur*

      Pe partea cealalta sa vezi 4 muncitori cu un colac de cablu cum se invart: PRICELESS!

    • NOU
      #30

      @UrsuPolar, pai vezi, dupa calculele tale, mai bine te faceai muncitor tragator de cabluri; ce sa-ti fac daca ti-a placut matematica …

    • Boss, dacă tu ai avea mașină de pus tubularura, n ai citi zoso.ro și nici timp de comentarii n ai avea fiind ocupat cu numaratul banilor la 200 de euro/îngropat 100 de metri de conductă. Daca tot ești așa valoros, poate mi zici de unde incarci 1000 de metri și cum intri cu tamburul prin oraș fiindcă o sa zici că nu renteaza sa incarci cu 100. Că carburant, că oameni, că asigurări …etc.

      Bă, soluții toți aveți, mașini și utilaje. Ia, îți dau 200 de euro pe îngropat niște conductă de 35, la 1 metru, fără spart beton, cu acces. Când trimiți echipa?

  8. E pur si muove!

  9. Culmea este ca s-au descurcat perfect in lipsa tamburului. Felicitari sefului de echipa, de observat ca aproape toti au avut de facut cate ceva nu au existat frecatori de duda

  10. NOU
    #34

    Eh uite ca de data asta vorbesti prostii.
    Nu ai lucrat cu cacturile alea de cabluri si de asta spui ca nu au facut bine, chiar au facut extraordinar.
    Am lucrat pt net city any de zile inclusiv anul ce a trecut cu tipul ala de cablu.
    Crede-ma, e al dracu de greu de lucrat cu el in special pe temperatura asta. Ba mai mult se gatuie fooooarte usor.
    Au fost chiar ingenuousi oamenii.

  11. NOU
    #35

    Eu tot nu vad legatura cu instalatori mecanici etc… de ce nu ii gasesti? Simplu. S-au saturat sa isi ia muie din minim pe economie si au plecat afara la lucrat/furat/luat muie cu iz de mercedes/bmw

  12. „Existau cel puțin două metode mai bune, mai rapide, mai puțin consumatoare decât ce au făcut ei acolo” – daca stiai vreo metoda mai buna ai fi spus-o. Asa, ai facut ce stii mai bine – ti-ai dat cu parerea, chiar daca n-ai dreptate.

  13. E prostie pură, oare de ce in germania nu vezi asa ceva?

  14. Un singur lucru lipsește din scena aia: un câine!

  15. avand in vedere ca respectivul cablu nu are tambur metoda care au folosit-o nu e rea, ar fi avut nevoie de ceva asemanator https://www.youtube.com/watch?v=MX9pDoj4r8A.
    Daca cablul era pe tambur era mult mai simplu https://www.youtube.com/watch?v=XPCtH9nvF3E

  16. Culmea e ca de mai putin de o luna am avut ‘sansa’ sa trag si eu un cablu de asta. Daca nu aveam ‘sansa’ asta, probabil ca acum faceam si eu misto de oamenii din video.

    Nu stiu daca atat de gros ca cel din video era cablul din ‘sansa’ mea, dar pe aproape. Lungimea era de ~55 de metri (deci mult mai scurt decat cel din imagine).

    Prima mea impresie cand am vazut tamburul si cablul a fost: „lejeeer, rostogolim tamburul si in 10 minute suntem gata”.
    In realitate 10 minute ne-a luat sa-l dam jos din masina si sa rostogolim tamburul 20 de metri, caci cablul avea pe la (estimez) 110-120 kg + tamburul vreo 15-20.
    Acela a fost momentul de neputinta cand am realizat ce ma asteapta.

    Dupa aia distractie maxima la intins cablul. Sa-l tragi printr-un tub. Sa-l prinzi pe perete, etc.
    Dar cea mai grea treaba din toate a fost sa-l intindem – criminal de greu.

    Deci cred ca ce fac oamenii din video e o chestiune inteligenta, in situatia data.

    fir intins! :)

  17. Darth Vader a filmat?

  18. Aia nu sunt muncitori, sunt electricieni 🙂

  19. Eu le dau nota 10 pentru elementele tehnice si 9.5 pentru partea artistica. Din partea mea merg mai departe in concurs fara nicio problema.

  20. toti care asteptati de la vali cele doua solutii : de aia sunteti ba voi muncitori!

  21. Mie aia imi seamănă a teava de polietilenă. Care e al dracu’ de grea si de rigida, eu m-am luptat cu ea la sistemul de irigații. Astept si eu alea alte 2 metode, altfel mi se pare ingenios ce au facut doreii. Am tras prin curte vreo 200 m de teava de 25 si am obosit îndreptând fiecare metru pe genunchi, altfel revine instant la forma de colac.

    • Problema este că unii sunt convinşi că e cablu electric şi se duc mâine la muncă şi-i cocoşează pe sclavi cu un colac de cablu : Ce bă, nu puteţi ? Am văzut io pe zoso.ro cum au făcut unii.

  22. NOU
    #52

    Eu am așteptat până la sfârșit să văd dacă se învârt și invers, să nu amețească…

  23. Tipul care se sprijinea si apoi a plecat mi se pare genial, ori e seful cel mare ori e consultant – l-a intrebat unul, a indicat locul si apoi a plecat fara sa se uite spre ei sau inapoi, linistit in timp ce toti ceilalti se agitau.

  24. Nu stiu doua metode mai bune, dar stiu ca am vazut genul asta de remorca/atasament (https://image.shutterstock.com/z/stock-photo-broadband-cable-drum-with-laying-trailer-and-other-rolls-with-black-fiber-optic-cables-for-faster-1163548426.jpg) de foarte multe ori. Presupun ca e o firma relativ mare din moment ce isi permite sa trimita atatia oameni pe santier iar costul unui echipament asemanator cred ca ar fi amortizat din cateva lucrari. Dar acum na, stau in fata tastaturii, n-am experienta pe santier.

  25. Dupa comentarii ne dăm seama ce ne-am obișnuit cu improvizațiile. Da, probabil ca asta e soluția corectă în acea împrejurare. Întrebările ar fi:
    De ce nu au utilaje profi pt întins cabluri?
    De ce pământul ala e împrăștiat ca un rahat?
    De ce lucrarea e marcată la mișto?
    Mai adăugați voi..

  26. Sa ne gandim fix la aceasta treaba data viitoare cand ne bucuram ca avem net ieftin si rapid. Amaratii aia procedeaza asa pentru ca e mai ieftin sa se invarta 4 rataciti decat sa le plateasca cineva un tambur si sa nu isi mai rupa cocoasa. Culca-l jos sau trage prea tare de el, se incurca si distrugi fibra. Asta ca sa nu mai spun ca arata a orice, mai putin a loc de munca securizat, sa nu ii spulbere prima masina pentru ca nu erau ocrotiti macar de un paravan, si presemnalizati la distanta legala. Si daca patesc ceva, ce mare lucru? „Gasim altii in loc.” Asa m-a amarat filmarea asta :(

  27. NOU
    #57

    Dar de ce nu se poate sa le lasi la muncitorii aia o rola mare de cablu si dupa ce au terminat sa o iei inapoi cu cablul care a ramas?

    • Pentru ca o sa te trezesti la final ca defapt s-au tras 150m de cablu pe o distanta de 50m.

    • NOU
      #59

      Oricum sunt pierderi. Cablul asta a fost taiat la ochi, as zice min 75m pt aia 50 de m reali, ca sa fie sigur ca ajunge!

  28. Adauga, te rog, la lista si electricienii.

  29. Mare branza. Faci un fel de titirez la nivel mai mare si ai rezolvat problema. Iti trebuie 3 bucati de fier sau lemn si niscai sarma. La romani sarma este epica. Dupa ce ai facut fuiorul te apuci sa torci ”lana”.

  30. Asta e la fel ca in bancul: De cati politisti e nevoie sa schimbe un bec?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile