Clientul e prost, factura e a noastră

Nu plîng nici pe umerii agențiilor de media, care s-au transformat din intermediari necesari, inițial onești și gata de efort de strategie, în crocodili supraponderali care au luat bani și de la clienți și de furnizori.

Este uluitor cu cîtă nonșalanță și lipsă de măsură și-au pledat în aceste săptămîni cauza, cramponîndu-se de rolul de translator de facturi, pentru că, în fond, teoretic numai asta le răpește schimbarea legii! Ei rămîn cei care gîndesc strategia, fac planificările, dar nu îi mai traversează plățile. Unde-i tragedia? (sursa)

Nu îi opreşte nimeni să spună: costurile au fost astea, iar onorariul nostru ăsta. Dar nu vor, pentru că atunci clientul s-ar întreba de ce e onorariul aşa de mare şi de ce acum două luni cumpăra aceeaşi marfă la costuri triple. Mi-aduce aminte de asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

13 comentarii

  1. subi, e neconstitutional sa interzici spaga?

  2. Incep sa cred ca e buna si o criza din cand in cand.
    Se pare ca e singura modalitate de a reaseza piata pe un fagas normal.

  3. And again:
    1. nu-i opreşte nimeni să negocieze direct, nu scrie în lege că agenţiile de media sînt sufletul; dacă-s prea proşti să negocieze, e strict problema lor
    2. NU E OK să omori prin lege, mai ales că e una neconstituţională, şi repet: NU E OK, NU E OK, NU E OK.

    Dacă tot sînt atît de porniţi, de ce nu-şi negociază singuri? Că s-au complăcut, că nu le-a păsat etc. Acum, cînd s-a trezit Voiculescu să mai producă nişte bani din şantaj, e OK să sărim şi noi, vitejii. Pînă acum, ce-au păzit?

    Mă scuzi, dar asta e o mică doză de ipocrizie din partea lor.

  4. Piata de zarzavaturi vs Piata de publicitate

    Daca la legume nu ni se pare normal ca suedejul de la taraba sa o duca mai bine decat taranul care produce marfa, de ce in publicitate ni se par normale distorsiunile ?

    PS. Nu inteleg logica postului lui Alex Mihaileanu. Adica Voiculescu e de vina ?

  5. @Arhi: dacă vrei să extrapolăm, e mai degrabă şantaj decît şpagă. În fond, e o şpagă stiplată într-un contract cît se poate de legal.
    @Jerome: cabliştii dau vina pe Voiculescu, dacă te gîndeşti că s-a pus pumnu-n gura CNA-ului, cel mai fericit din afacerea asta e Voiculescu, dacă te gîndeşti că Antenele s-au ocupat de şantaj de presă prin vară, cu Vodafone, şi sînt cam singurii care au făcut asta pe faţă, cîştigă Voiculescu… De aia şi OUG de faţă a fost botezată „ordonanţa Intact.”

  6. @Alex
    Voiculescu = santaj, securist, varan, etc.
    OK.
    Dar atunci de ce B1 tace pe aceasta problema ?
    De ce TOATE celelalte televiziuni nu ataca guvernul pe aceasta problema ?
    Dupa cate vad, atacul vine de la cablisti si agentiile de publicitate.
    In rest…PREMIERA NATIONALA !
    Antenele, B1, Pro Tv = Consens National !

    PS. 1 Iiti recomand sa citesti Blogary. E tot un site pro Basescu/PDL dar …te las sa-l descoperi si singur.
    PS. 2 Vali, scuze ca pe blogul tau recomand alt site.

  7. @Jerome: simplu, că le convine situaţia. De ce să-şi strice ei relaţiile cu advertiserii dacă poate s-o facă guvernul pentru ei? :)

  8. @alex
    Acum ai perfecta dreptate (cel putin din punctul meu de vedere)
    Dar asta inseamna ca nu e numai interesul lui Voiculescu, ci e o disputa televiziuni vs cablisti&agentii

  9. dar in afara cum e? cine si ce si pe cine plateste?

  10. Mi se pare aiurea sa dai o lege care sa reglementeze o piata libera. Asta e cea mai mare prostie de care se pare ca suntem multumiti.

    Nimeni nu impiedica pana acum clientul sa mearga sa negocieze direct cu furnizorul de media. Nu avea forta sa o faca, nu o va avea nici de acum inainte.

    Poate intr-o zi o sa apara o lege prin care sa interzica platformele de intermediere de vanzari gen 2parale. E cam acelasi lucru. Oare o fi ok?
    Sau intr-o zi o sa apara o lege prin care se interzice intermedierea marfurilor. Trebuie sa te duci sa cumperi direct de la fabrica. Oare o fi ok?

    Cred ca mai degraba este o chestie de „campanie” prin care mediul politic obliga intr-un mod nedelicat industria de media, sa isi aleaga tabara contra unor promisiuni.

    Oricum ar fi, interventia legislativului pe pietele „libere’ nu poate aduce castig decat unei categorii de „oportunisti” sau facatori de lege.

  11. @Jerome: gîndeşte-te că e campanie electorală, are tot interesul. Dar, da, e o dispută generală.

    Din punctul meu de vedere, legea e o tîmpenie, că se bate cap în cap cu principiul pieţei libere. În cel mai rău caz, o astfel de modificare putea, cel mult, să stabilească o limită a rebate-ului, nu să-l elimine de tot. În fine, cumpăraţi-vă stocuri de hîrtie igienică, vin vremuri naşpa. Dacă ies ăştia, ne întoarcem în anii 2000-2004.

  12. E o lege proasta pentru ca intervine acolo unde nu avea motive sa intervina. Si tot e proasta pentru ca poate fi ocolita prin modificarea contractelor, atacata cu exceptie de neconstitutionalitate, din cate inteleg nu exista organismul la care sa te plangi, nu exista sanctiuni etc.

    Agentiile presteaza un serviciu pe care nici clientul nu are resurse si cunostinte sa si-l faca, si nici majoritatea posturilor nu vor sa se incarce cu el.

    Doar lui Voiculescu i se pare ca puterea de negociere a agentiilor e prea mare, si el ar putea castiga bani mai multi daca ar negocia bugete mai mici, individuale. Cum sa spun, i se pare ca nu el conduce jocul. Dar banii sunt tot aia, niciun client nu are de unde sa ii scoata in plus.

    Ah, am zis ca pe conturile mari costurile sunt transparente?

  13. Dar de ce doar la publicitate?

    Chiar as vrea sa stiu si eu cu cati bani cumpara emag un laptop direct de la furnizor ( presupun ca are discounturi mai mari ca restul ca vb. de cantitate ).

    Sau cand ma duc in club, vreau sa stiu exact cat costa berea la furnizor si cat pun ei pe langa ea …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.