Clienții nu consumă…

O frază dintr-un material despre cafenelele din Centrul Vechi al Bucureștiului:

„Se vine la terasă vara, se comandă o apă, o bere sau o cafea şi se stă trei ore, iar chiriile sunt aberante, sunt câteva mii de euro bune”, spune Oana, o fostă proprietară de bar în Centrul Vechi.

Deci s-au găsit problemele: clienții sunt nesimțiți și nu știu că chiria e scumpă și trag de o apă câteva ore, iar proprietarii sunt nesimțiți și au prețuri mari la chirii.

Ori, asta nu se pupă cu “studiul de piață” făcut de alte televiziuni, unde se spunea că vara se pot face câteva sute de mii de euro bune dintr-un bar deschis acolo. Și poți veni cu tot felul de trucuri, de la băuturi subțiate cu apă la mâncăruri subțiate la gramaj și la calitate, pentru că unde să se ducă românul, n-are încotro, o să vină la barul nostru și noi o să ne îmbogățim.

Există și un revers al medaliei. Există baruri bune, dar despre care nu vorbește toată lumea, pentru că se vor umple de cocalari și atmosfera și calitatea serviciilor va scădea. Am aterizat în câteva dintre ele în ani diferiți, berea e la fel de bună, platoul cu haleu e la fel de mare, chelnerii la fel de atenți. Astfel de localuri nu vor da faliment.

bucuresti-centrul-vechi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Chelnerii sunt cei care iti inchid barul sau il tin in viata. Atitudinea lor se reflecta asupra locului.

    00
    • Daca un patron ii lasa pe chelneri sa-si faca de cap atunci merita sa-i inchida barul.

      00
    • In multe locuri chelnerii se uita urat daca li se pare lor ca un client „nu consuma” sau tine masa prea mult… astea sunt niste obiceiuri pe care patronii nu prea au cum sa le scoata din „instinctul” angajatilor.

      00
  2. Daca clientii vin sa bea apa, faci apa 20 de lei, cafeaua 15 lei si si berea 12 lei.

    00
    • Ai fi bun de politician, chiar prim-ministru

      00
    • NOU
      #6

      Clientii beau doar 1 apa plata sau 1 bere pentru ca trebuie sa astepte cate 30 de minute intre comenzi sa apara ospatarul.
      Patronii incearca sa faca economie si angajeaza prea putini oameni care nu fac fata fluxului de clienti de la orele aglomerate.

      00
  3. De ce te-ai duce intr-un loc in care, daca stranuti, se darama tot in capul tau, unde chelnerii iti scuipa in bere si suedejii te agaseaza cu trandafiri furati din cimitire?
    Momentan, pentru cei care au deschis afaceri acolo suntem doar niste portofele deschise, serviciile oferite nu sunt nici pe departe pe masura preturilor cerute.

    00
    • generalizezi. exista acele cateva localuri misto doar ca fitzulimea si sufletele sensibile aleg locurile la moda, la strada, sa vada/fie vazuti. cred ca si in cazul in care aveam o autostrada cu sase benzi pe sens trasa pe smardan si tot se umplea de scaune cat sa mergi pe cant ca sa ajungi dintr-o parte in alta. si toti cu fata la defilare…ca e vara si putine toale.

      00
    • @Ender: generalizez, pentru ca asta e starea generala din centrul antic. Culmea e ca stiu cateva locuri dragute din zona pe care le si frecventez fara sa ma plang de preturi si/sau calitatea serviciilor, dar majoritatea bodegilor de acolo nu si-au depasit statutul de carciuma la nivel de respect al clientului, desi preturile indica o capitala europeana.

      00
  4. Eu zic să dea muzica tare, orice cârciumar știe că dacă dai muzica tare lumea consumă mai multă băutură.

  5. E misto sa te plimbi din doua in doua luni prin centrul vechi si sa vezi cum se schimba peisajul.

    Geamuri goale si vise de mare antreprenor naruite, aproape sigur in doua luni acelasi loc va avea alta firma si alt decor fistichiu.

    Stii ce raman neschimbate, magazinele de porcarioare chinezesti si de rochii de mireasa.

    00
    • magazinele de porcarioare sunt tinute de regula chiar de proprietarii locului, ca altceva nu-i duce mintea sa vanda acolo si nici nu vor sa inchirieze pe bani adevarati.

      Am cunoscut eu niste distrusi langa Agenda, care 15 ani au vandut de zece lei pe zi intr-o locatie bestiala pana cand au vandut locul (pe o suma imensa) pentru ca de inchiriat n-au vrut.

      00
  6. procentual de cate ori am fost in Centrul Vechi sub 10 % am mancat decent. Astfel nu ma mai duc acolo. Si eu consum si mancare si bautura intrucat sunt mare si gras. E un cerc vicios care in principiu a plecat de la proprietarii de carciumi. Ei au scazut standardul foarte mult.

    00
  7. …ori lumea nu o duce chiar asa de bine cum scrie prin ziare. Te duci intr-o seara in Centru Vechi, iti cheltuiesti trei sferturi din salariul ala de mizerie pe care-l primesti si astepti luna urmatoare pentru inca o iesire

    00
  8. O problema sesizata sambata seara intr-un local de pe Smârdan, Centrul Vechi. Zona era destul de aglomerata. Intrasem sa beau un pahar . Langa mine se poticnesc doua pierdute mai urate decat talpa de la incaltamintea mea rupta de acum 3 ani. Nu serios, erau foarte urate. Si au stat acolo si s-au invartit cel putin o ora. Repet, locul era oricum aglomerat. Nu le-a agatat nimeni, nu au primit bautura de la nimeni, asa ca au plecat. Insa, eu am fost lipsit de confort in ceea ce priveste spatiul din vina lor. Si ca ele sunt multe.

    00
  9. stiti blestemul asta: sa te prinda cutremul beat intr-un beci din centrul vechi?

    00
  10. Mare mare dreptate îţî dau la faza cu spusul mai departe despre un local bun. Nici eu nu spun decât prietenilor foarte buni sau celor în care pot avea încredere că, mergând acolo, nu o să aducă cu ei cocalari sau piţipoange.
    Şi e chiar mişto să te poţi duce acolo ca într-un fel de oază de bună calitate, fără să te simţi între nişte porci flămânzi.

    00
    • Avand in vedere ca articolul vorbea despre centru vechi, adica o parcela de 5 strazi, stai linistit ca nu exista localuri ascunse p-acolo.

      00
    • Inteleg ca toti cei care frecventeaza genul asta de localuri sunt porci, doar ca unii sunt mai flamanzi decat altii.

      00
    • The first rule fo fight club, you don’t talk about fight club.

      00
  11. Problema e cu patronii care cred ca daca strada unde își deschid bodefa e aglomerata, nu le mai trebuie si servicii de calitate. Asta poate funcționa intr-un oraș mega turistic in care nu te interesează daca revin turistii, insa in București inca nu e cazul. Personal, cunosc foarte puține locuri din Centrul Vechi care sunt ok. Vara nu as sta nici sa ma bati la terasele alea stradale înghesuite la care se aud cate 3 muzici deodata la vecini plus urletele celorlalți. In schimb, îmi place ca au apărut foarte multe terase in grădini foarte verzi si frumoase, la care merge lumea doar daca se interesează dinainte.

    00
  12. Si solutia Oanei care ar fi, sa ii dea afara pe aia care nu beau o bere la 15 minute?
    Daca chiria este prea mare poate incerca sa deschida un bar in alta parte. Daca ar scadea preturile la bautura poate clientii ar cumpara mai mult.
    Daca ar evita sa mai foloseasca bauturi contrafacute poate oamenii ar veni mai des.
    Daca ar incerca sa vina cu ceva nou (original) ar putea sa isi creeze o clientela „a casei”.
    Daca nu i-a venit nicio idee ca sa isi mentina businessul poate ca ar fi mai bine sa se ocupe cu altceva.

    00
  13. Festival ’39 ala din Brasov (stiu ca a fost in Bucuresti si s-a mutat) e chiar piesa. Am halit niste deserturi acolo + ceva cocktailuri foarte haioase.

    00
  14. NOU
    #35

    Singura problema sta in impozite…

    Desi sunt mai liberal de felul meu, singurul impozit bun este cel pe proprietate, deoarece pune la treaba activele imobiliare.

    Asa cum e inflatia pt bani, facandu-i sa circule, altfel se davalorizeaza, asa e impozitul pt proprietati, facandu-le sa circule, altfel bagi mana adanc in buzunar.

    Ei bine, cu un impozit mai mult simbolic, bastanii ce au pus mana pe un; hotel, statiune, vila, teren, etc cu oarecare potential, il va tine, neutilizat, cu scopul de investitie imobiliara.

    Problema centrului vechi e mai mare, spre exemplu la etajul acelor case nu locuieste nimeni.

    Situatia aceasta exista pt ca politicienii sunt cam prosti de fel, si nu-i duce mintea sa-si plaseze banii furati decat in imobile.

    Situatia pe care o reclami se intalneste in piata de inchirieri in general, nu cred ca ai idee cate imobile, apartamente, etc sunt goale la ora actuala, in schimb cei ce inchiriaza jupoaie si pielea de pe studenti.

    Similar in agricultura, moare taranul cu terenul de gat, nu tu arenda, nu tu vanzare, ca doar nu ne cere de mancare.

    Problema acestui gen de impozit este ca; trebuie sa fie nici prea mic, nici prea mare, si trebuie cumva aplicat inegal, in sensul ca e normal ca un om sa aiba o casa, cand are doua, deja… Sau sediile de firma, etc…

    00
  15. Poate ca romanii sunt prea saraci ca sa isi permita preturile aberante de acolo?

    00
    • Preturile sunt cam aceleasi cu cele din restul Bucurestiului, chiar mai ieftine datorita concurentei mare. Serviciile sunt de cateva ori mai proaste.

      00
  16. Centrul vechi e fitza. Acolo nu te duci ca sa consumi, ci sa iesi in evidenta, sa epatezi. Stai doua ore cu o apa minerala, care costa cat alocatia ta dar esti vazut acolo, ai dat check-in si esti cineva.

    00
  17. Mă gîndesc acum la ce probleme au săracii patroni de la cafenelele din Cartierul Latin, la Paris. Că acolo, vorba aia, vin nesimţiţi din toată lumea…

    00
  18. Sfat pe gratis, deși valorează inestimabil: dacă un om de afaceri îți spune că de vină sunt clienții, acel om nu-și înțelege biznisul și nu vrei să faci afaceri cu el.

    00
    • Robinet, esti nebun ? Bine ca ne-ai scos din intuneric ! Mai zi-ne… poate te si platim la urmatorul sfat.

      00
    • Ovidiu, iti dai seama in ce hal te-ai facut de ras? Ai vrut sa faci un spirit la adresa lui Robinetel, ala are tona de plusuri si tu, tona de minusuri. E bine ca ti-ai pus si poza, sa te stie lumea bine.

      00
  19. Crezi ca in alte parti ale tarii e diferit? Sambata seara, cautam o terasa in almighty Sibiu. Gasim doua mese libere la o terasa, ne asezam si dureaza 15 minute pana sa vina un chelner sa ne spuna ca nu putem fi serviti deoarece nu functioneaza casa de marcat.

    A doua terasa, 15 minute pana sa vina meniul, inca 15 pana sa ia comanda (din 10 tipuri de bere aveau 3 si din alea 2 erau calde), inca 15 minute sa prepare bauturile (2 ulcuioare de apa cu Helas la 15 lei bucata).

    Ma mai duc a doua oara acolo? Da. sa le dau foc!

    00
  20. Intamplator am o carciuma in Buc. Intradevar e deranjant, mai ales cand ai rezervare de 8-10 pers si o ard toti cu apa plata, cola cu gheata multa etc. de nu costa la sfarsit mai mult de 10-15 lei/pers si iti tine 2-3 mese pe care le puteai rula si incasa mai mult, dar asta e riscul meseriei..

    00
    • Te simti deranjat dar lucrezi in industria ospitaliera? Schimba domeniul.

      00
    • E deranjant ptr toata lumea, de ospatari pana la manageri, daca tu crezi ca e ok sa stai cateva ore cu o consumatie de 15 ron e problema ta, in toata industria asta, clientii de genul asta nu sunt apreciati, si lucrez de 17 ani in domeniu.Cu 15 ron stai in parc cu o cola si un pachet de biscuiti si nu deranjezi pe nimeni.La restaurant nu e sezatoare, se consuma!

      00
    • Nu-ti convine ca stau mult si consuma putin? Schimba tati strategia. Pune taxa 100 de lei de persoana si poate bea cat poate intr-o ora. Sau pune taxa 200 de lei, muta wc-ul afara, si spune-i ca poate bea cat vrea, dar daca se duce la wc, mai plateste o data intrarea daca vrea sa revina.

      Sau cere taxa de rezervare, 10 lei de persoana. Aah, te sperie faptul ca respectivii clienti o sa se duca in alta parte unde nu e nicio taxa? Ghinion…

      00
    • Mda… altul care vrea sa faca profit de 1000% :)))

      Mai frate… daca vin undeva si platesc 15 lei pe o apa plata pot sa stau cat vreau… o apa plata la Mega image e 2 Lei… restul de 13 lei iti intra tie in buzunar.

      00
    • Da, la o apa plata de 15 lei poti sa stai 2 ore dar la mine e 5 lei, la fel ca si berea la draught. Ex. ieri: 4 pers, 3 ore la masa, net moca, incarcat laptop moca, nota 36 ron, tips 0. Si exemple sunt zeci..dar asa e romanul, la carciuma face ce vrea pe banii lui, nu?Normal ca noi ca si propietari nu spunem nimic clientilor dar ospatarii care 70% din castiguri il au din tips nu digera chestiile astea.Pana la urma e o chestie de bun simt nu de consum

      00
    • Eu nu inteleg dispretul cu care se spune „15 lei”. 15 lei inseamna vreo 3 euro si ceva, corect?
      In Roma, in fata Vaticanului, pe o terasa draguta/zen/curata, un cappuccino costa 2 euro jumatate si stai cat vrei tu (zi/seara)
      In Atena, un frappe costa 3 euro in cafenelele de mega fitza care au vedere catre Acropolis sau la mare! Si sa nu discutam de cat stau grecii la o cafea de 3 euro (1-2 euro in alte cafenele de prin centru) :)) Sunt faimosi pentru orele interminabile de ars duda in fata unei cafele.

      Asadar, a plati o apa/cola/cafea 2-3- 4 euro in centrul vechi din Bucuresti/Brasov/Sibiu etc, cu servicii de tot rasul, nu doar ca este aberant dar ar trebui sa iti fie si rusine. Ceva de genul: „uite si saracul ala, are doar 3 euro de cheltuit”
      Ei bine, sictir in puii mei!! Imi fac o cafea buna acasa, o pun in termos si ma duc in Herastrau sub un pom.

      00
    • Eu cred ca nimeni nu bea un pahar de apa sau o cafea acasa in doua ore! Daramite o bere pe caldura! Da asa sunt romanii, ies in oras cu 10 lei sa dea check in

      00
  21. NOU
    #57

    Cine p–a mea sa consume cand salariile sunt de 800ron si preturile in centrul vechi mari ca in dorobanti ? :))

    Am fost in alte centre istorice din alte orase si acolo o bere e 3 ron in centrul vechi cel mai amarat bar de studenti are 6-7 lei berea si unul obisnuit 9-15 lei :))

    00
  22. Ce-o mai fi la Argentin…

    00
  23. hai sa ne uitam la modelul Starbucks pe afara , cumpara lumea o cafea si sta cu o carte in mana sau un laptop 2-3 ore si se pare ca merge afacerea.

    00
    • E 25 lei o cafea la Starfucks, sau ma rog – e 25 lei aia pe care o beau eu. :))
      Plus ca nu merge fara prajitura langa, deci minim 40 lei dintr-un foc, o persoana. :))
      Sa nu le dam idei, totusi…

      00
  24. Problema e ca oamenii nu stiu ca „plan” si „afaceri” se pot folosi in aceeasi propozitie.

    00
  25. Sfat pentru proprietarii de bodegi: puneți afișe pe pereți, prin care explicați situația. Eventual puneți-i pe chelneri să anunțe clientela. Și nu oricum, ci cu stil, eventual în versuri.

    Iată un exemplu din literatura română, oferit de Ion Băieșu, în piesa Tanța și Costel:

    „Dragi clienți din Medgidia,
    Din Buzău sau Crevedia,
    Din Sibiu sau din Sascut,
    Vă salut!
    Avem mici, avem și bere,
    Se bea rece, cu plăcere!
    Clientul ce poftă n-are,
    Șade-n sala de-așteptare!
    Aici are loc de stat,
    Doar clientul însetat!”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)