Candidatul partidului Demos a cuvântat aseară ceva:
“Nu am reușit să le strângem. Sunt 13.000 de semnături strânse în mod onest de prietenii și colegii noștri. A fost un efort extraordinar. Depunem aceste semnături în semn de respect pentru acest efort. O să fim întrebați de ce nu am strâns 200.000 de semnături. O întrebare mai bună este de ce un partid nou, curat și transparent, care încearcă să facă totul bine și ca la carte, este ținut în afara competiției. Nouă nu ni se dă dreptul să venim în fața publicului și să prezentăm alternative. Aceste sunt gândite să ne țină în afara sistemului politic” a declarat Claudiu Crăciun, duminică seară, la sediul Biroului Electoral Central, potrivit Mediafax.
Mie la faza “nou nu ni se dă” mi s-a blocat sistemul de operare. Asta e gândirea. Politicienii actuali trebuie să ne dea nouă dreptul să îi dăm jos. Să ni se dea! Să ni se dea! Așa s-a gândit el că funcționează lumea și politica, că regulile sunt făcute de ăia de la putere pentru a fi ușor subminați. Dap. Asta se predă la SNSPA. Practic, un singur om poate pune în cap sistemul, de aia oamenii cinstiți votează masiv cu domnul Cumpăn…ah, stați, ăsta e alt articol.
Dap. Ăștia sunt oamenii politici care vor să schimbe România. E 2019 și ei nu au înțeles că trebuie să alerge în cursă după regulile actuale, să câștige cursa și apoi să le schimbe. Nu să plângă că regulile sunt nedrepte pentru ăia mici. Normal că sunt. De aia vrei să candidezi și să câștigi, ca să schimbi regulile! DOH!
Pe de altă parte, numărul minim de semnături este enorm.
De ce? Vrei sa te aleaga milioane, dar nu esti in stare sa prezinti nici 2% din numarul potentialilor si necesarilor alegatori. Daca ar fi la liber, ne-am trezi cu cateva sute de candidati.
adevărat. dar nu poți să plângi după ce nu le-ai strâns.
ia gandeste un pic:
in care din situatiile de mai jos ai sanse mai mari sa gasesti un candidat fain:
-cand candideaza 2-3-5
-cand candideaza sute/mii
?
cu sistemul actual un om fain nu are nicio sansa sa treaca de furcile celor doua sute de mii de semnaturi.
Ar trebui scazut minimul de semnaturi la cateva mii si pus o taxa. Vrei sa te inscrii in cursa? Aduci 10000 de semnaturi si bagi si vreo 20000 de euro. Daca nu poti aduce astea inseamna ca nu meriti sa fii pe buletinul de vot. Daca nu esti in stare sa ii convingi pe aia din satul/cartierul/orasaul in care locuiesti si sa le mai si spui, in caz ca nu ai toti banii, sa iti mai doneze si cate un euro, ce te face sa crezi ca esti bun de presedinte?
Dacă e un om așa de fain atunci de ce să nu fie în stare să strâmgă semnăturile, dar, cum s-a mai spus și mai sus, să se aștepte să strângă milioane de semnături ca să devină președinte?
Chiar nu mi se pare o condiție așa de d’ampulea pusă!
Are dreptate Florian. Tu vrei milioane de voturi, dar nu ești în stare să aduci un număr rezonabil de semnături?
Nici măcar prostul ăla de Plesoianu nu le-a strâns, el fiind împins de Lingău și postul lui de televiziune!
Cum e, Lingăule, să sugi un cur care nu a trecut de pragul semnăturilor!?
–
Este o iluzie să crezi că, de la 13.000 de semnături ajungi la 5 milioane de voturi, într-un timp atât de scurt.
Pragul semnăturilor e bun, elimină circul din campania electorală.
Mulți habarniști pe aici….
1. România este țara europeană cu cele mai mari bariere administrative impuse pentru un partid sau persoană fizică, care dorește să candideze.
2. Întrebarea ”dar alții cum pot aduna milioane” este legitimă. Răspunsul e simplu: prin șmecherii. Partidele mari/vechi au primari, care au acces la liste cu CNP-uri. Mai angajezi nișt tineri, comanzi cutii de pizza, doze de bere și PET-uri de Cola și ai semnăturile. Oricum, verificarea este ochiometrică.
3. Partidele noi, cum e și Demos sau POL sau (cum era) Pentru Iași, vor să respecte niște principii. Că de aia spun, că sunt noi. La fel a vrut și USR&Plus, până și-a făcut infrastructură. Acum pentru ei nu mai e așa important.
4. Nu va exista o înnoire a clasei politice fără libertate politică. A se înțelege, libertate de a candida.
@Cristi: vezi ca latrina3 i-a dat cu flit rau de tot lui Plescoianu de cand o au candidatata pe distinsa Bruxelles. Pana la urma ei l-au facut mare, ei il omoara.
@Zsolt totusi e campania pentru prezidentiale. Daca lasi doar 200 de semnaturi, o sa te trezesti cu toti nebunii pe buletinul de vot. Cum ar fi, sa te duci la vot si sa ai vreo 600 de candidati? Nu injuri statul ca nu isi face treaba si lasa toti nebunii sa candideze? 200000 de mii de semnaturi sunt exagerate, dar un numar minim de semnaturi si o suma de bani e ok.
Dragă Eu, deci în continuare tolerăm scamatoria cu sutele de mii de semnături. CCR tocmai a revalidat semnăturile lui Cataramă. Care probabil au fost produse cu metoda descrisă de mine. Și la fel la toți cei ce vin cu milioane de semnături.
Habar nu aveți ce efort logistic și ce risipă de timp (și hârtie) înseamnă să strângi atâtea semnături.
Aglomerația la candidatură se poate rezolva, cum o fac și alții, prin garanții financiare. Nu trebuie să reinventăm nimic. Sistemel și principiile există și funcționează.
pentru astia cu „de ce nu esti in stare”?
semnaturile nu se dau pe convingere, ci pe notorietate
adica lighioane gen becali, cruduta, dani mocanu, esca sau mircea badea
Pai eu ce ti-am spus? Stiu prea bine ce inseamna tot procesul asta, cu stransul semnaturilor. Dar consider ca un numar de 10000 de semnaturi pentru prezidentiale e decent, plus o suma de bani drept garantie. Si daca nu obtii un 0.5-1%, nu mai primesti banii.
revin cu stirea:
„La miezul nopții a expirat termenul până la care aspiranții la funcția de președinte al României și-au putut depune candidaturile.
Avem oficial șapte competitori validaţi de Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Teodor Paleologu, Kelemen Hunor, Dan Barna, Mircea Diaconu și Viorel Cataramă, după ce CCR i-a admis contestația”
1. Daca nu expira termenul si nu erau necesare semnaturi, cati candidati erau, in final?
2. Sapte nu sunt de ajuns? Cati ar fi „de ajuns” , pentru a spune ca „ai cu cine vota”?
3. Cate voturi vor lua Catarama si jegul ala lingau de Diaconu? Nu ce procente, cate voturi, ca numar! Mai mult decat semnaturile? Eu cred ca mai putine chiar decat semnaturile…
Inca sunt oameni care mai vor sa schimbe ceva. Ha ha ha. Ce dragut. E vorba de orice domeniu, nu doar de politica.
El vrea doar sa-si schimbe salariul si locuinta
nu e asta. e „lăsați-ne să vă dăm jos”. e stupid.
„un partid nou, curat și transparent, care încearcă să facă totul bine și ca la carte”
E fumata asta. A inceput sa se cam prinda lumea, de cand USR insista sa ne arata adevarata fata.
As schimba, as face mai simplu. As pune 2 mil de euro candidatura. Sa fie din donatii. Frate, daca iubesti un candidat da bani, nu semnaturi. Daca ai 10 candidati s-au platit aproape singure alegerile.
Si partidele ca pesedeul nu vor avea nici o problema sa cojeasca 2 mil de euro. Nu mai bine ai pune 100.000 doar, nu un milion, insa sa demonstrezi de la primul pina la ultimul cum ai facut banii aia? Fara imprumuturi, mosteniri, jocuri de noroc, afaceri cu statul.
@Ciocanul: banii partidelor tot de la stat vin
Politicienii sunt oglinda poporului. Când tinerii repetă ca hipnotizați mantra părinților lor, „Să ni se dea!”, cum ai vrea să fie aleșii, din afara bulei?
Totuși e de remarcat ca oamenii n.au apelat la copiator. Nu înțeleg cum au apărut sutele de mii și milioanele de semnături adunate, când la corturile lor bătea vântul sau nu era niciun reprezentant de câte ori treceam pe acolo. În afara de primii 4-5 candidați care au membri în partid sau chiar au stat pe strada, mai mult de ce zice băiatul asta nu prea se poate obține corect.
Corturile alea au fost puse mai mult de campanie
Corturile alea au fost puse acolo ca sa nu bata la ochi. Semnaturile se produc asa cum scrie cineva mai sus.
Singurii pe care i-am vazut eu personal in ultimii 20 de ani agitandu-se pentru semnaturi sunt cei de la USR.
Atat de putin se intelege din democratie. Ca alegerile sa fie democratice si reprezentative trebuie sa fie cat mai mare libertatea de a alege si de a fi ales. Astfel se pun proiecte in piata si in turul 2 exista idei mult mai bune despre ce vrea electoratul.
Demosul cu pol si altii au procese la curtea constitutionala fix pe subiectul asta.
Ca fapt divers stiti ca legea spune ca un partid trebuie desfiintat daca nu participa la alegeri in 75 de localitati sau ceva de genu. Astia mici ca POL stau cu sesizarile la CCR scrise asteapta sa fie radiati ca nu participa la alegeri decat in vreo 5 localitati.
Noi avem impresia ca avem democratie… dar numaril ala de semnaturi e imens. Pnl psd pmp va garantez ca la se falsifica… din baze din baze de date. Banuiesc ca si udmr-ul ca nu i-am.vazut sa stranga semnaturi nici macar o zi.
Nu totul din democratie e minunat. iar limita e rezonabila, nu mai urlati aiurea, ca mai elimina din circari.
Uite, Miron Cozma si-a luat imprimanta in rate de la emag si s-a pus pe treaba.
@manole: nici macar, e imprimanta confiscata de la peneteu
^ Underrated comment.
Nu, limita nu e deloc rezonabila. Ca sa elimini din circari e suficient sa ceri 20.000 de semnaturi, iar dupa aceea sa le iei la verificat serios si sa deschizi dosare penale la cei care le-au falsificat.
20.000 de semnaturi adunate „pe bune” deja e un numar imens pentru orice aventurier fara bani si/sau infrastructura de partid.
Nu va vine a crede? Intrebati-va asa; daca eu maine ma hotarasc sa candidez la ceva, cate semnaturi as reusi sa strang de la cunoscuti? Cateva sute, nu-i asa?
Totusi,
treaba cu cele 200.000 de semnaturi este o mare aberatie promovata in 2004 de PNL si UDMR si intr-un fel il inteleg pe om. Suntem depasiti doar de Muntenegru la numarul de semnaturi necesare pentru inregistrarea unei candidaturi relative de numarul de votanti. (Polonia spre exemplu, care are 30.000.000 de alegatori cere 100.000 de semnaturi.)
Comisia de la Venetia recomanda ca numarul de semnaturi sa nu depaseasca in niciun caz 1% din numarul de cetateni cu drept la vot. La noi procentul e de 1.099% (in conditiile in care media europeana e de 0.4%). Acest 0.1% cu care depasim recomandarea inseamna vreo 17.000 de semnaturi, numar suficient pentru a candida in Austria, Bulgaria sau Portugalia. (https://presidential-power.com/?p=9855)
Pentru astia care spuneti ca cine vrea votul a milioane nu e in stare sa stranga 200k. Ba, voi sunteti in stare sa faceti diferenta intre vot (adica infrastructura statului) si a strange semnaturi cu infrastructura proprie? Voi aveti impresia ca nu se gasesc in tara asta 200k care sa semneze pentru Demos? Mai mult ca sigur sunt. Doar ca e greu sa ajungi la ei, iti trebuie resurse (oameni, benzina…)
Ai dreptate, unii oameni par sa traiasca pe alta lume.
Iar Zoso cred ca se face ca nu intelege faptul ca astea sunt niste declaratii care trebuie date in politica, nu ca ar crede ala ce spune.
Dacă nu ești capabil să influențezi niște sponsori să-ți finanțeze strânsul de semnături ai fi degeaba acolo, e atât de simplu, dacă ești credibil și prezinți un plan serios dar voi credeți că omenii ăștia au gândit treaba asta de 1-2 ani? s-au trezit fix acum, hai și noi că e an electoral. Bă nene, o bloggeriță adună fonduri pt. excursii în Asia, alții pt. alte chestii, unii pt. diverse boli, adică vreți să-mi spuneți că oamenii ăștia sunt mult mai deștepți în comparație cu ăia care candidează la președinție?
Marele mister e cum a reusit Curpanasu sa adune 230.000 de semnaturi. Cam trage lumea la hoit…
Vezi ca are 11 k oameni live pe facebook mai mereu :)))
dai share pe 300 grupuri cu un soft automat și ai oamenii ăia constant.
Lumpanasu are sprijin din „sistem”. „Sistemul” cu care, cica, se lupta.
In Franta, ca sa candidezi ai nevoie de 500 de semnaturi din partea unor alesi (deputati, consilieri locali, judeteni, primari). In plus trebuie ca semnaturile sa vina din cel putin 30 de departamente (30% din total) si sa nu fie mai mult de 10% din semnaturi sa nu provina de la alesii dintr-un singur departament (pt a preveni o candidatura prea inclinata sa apere interese locale).
Doar 13.000 de feministe si globalisti? Uite o veste bună!
Mentalitatea asta de a ni se arată că de fapt sunt la fel ca celelalte partide. Da, regulile și viața e grea, tu trebuie să lupți, chestii banale.
Și în revoluția franceză, au tot așteptat ăia până le-a dat regele dreptul să îl dea jos sau cum. În SUA, americanii au așteptat să le dea britanicii drept de vot, să li se dea și lor, sau au pus mâna pe arme și asta a fost.
Da, legea cu 200,000 de semnături e prostească, dar conceptul de bază e același: nimeni n-o să-ți dea nimic, și nimeni nu-ți datorează nimic, iar în politică nu exiști decât în limita a ceea ce poți face pentru ceilalți, că-s cetățeni, că-s grupuri de interese.
citez din manifestul lor: „Forma de organizare este o parte centrală a identității Partidului. Ne propunem să reușim acolo unde eşuat partidele vechi, și anume să mobilizeze participarea constantă, activă şi voluntară a membrilor şi cetăţenilor în general.”
Eram la o bere cu un parazit de-ăsta de la Demos, chiar purtătorul de cuvânt pe vremea aia. Omul lucrează la stat, logic, și-mi explica cum un cunoscut regizor de filme de-astea românești, altul decât ăla care-și umflă prea mult bugetele ca să dea țeapă la finanțatori, a ajuns să filmeze reclame ca să supraviețuiască, cumva toate premiile alea câștigate la festivaluri nu l-au umplut de bani.
Și-i zic, boss, știu o companie mare din România, au un milion de euro de dat, buget pentru film românesc, doar să-l faci un pic mai comercial, pricepi? Îi dă ăluia un milion, ei nu sunt cu filme, dar pot finanța așa ceva. Pentru cine nu știe, un milion e o sumă bună, cu două faci un film decent, având în vedere cât de buni sunt totuși cineaștii români.
Următoarea întrebare a omului de la Demos știi care a fost? „Bine, da-mi asigură și distribuția filmului?”. L-am întrebat dacă înțelege conceptul „muieți sunt posmagii” și n-a clipit.
Mai oameni buni, daca vrei sa schimbi ceva nu incepi fiind presedinte direct, n-are logica. Incepi de mai jos si usor usor iti costruiresti baza de oameni care sa faca cel putin acel 2%. E ca si cum de pe bancile scolii vrei sa te faci direct CEO. In ce lume traiesc astia….
Prin aceasta candidatura de unul singur tanarul Claudiu si’a incalcat deja unul dintre principii , fiindca la ei la demos totul se face musai in tandem barbat-femeie.