Clasa de mijloc și fiscalizarea

PAH pierde ceva din vedere când scrie despre cum clasa de mijloc nu prea există sau nu prea e fiscalizată:

De-abia următorii 19,3% din angajați, adică 916.750 de cetățeni, ar putea fi încadrați, în funcție de venitul salarial, în clasa mijlocie, ei câștigând între 1.700 și 3.000 de lei. Între 377 și 667 de euro lunar. Clasa mijlocie de jos, ăia mai apropiați de 377 de euro net, și clasa mijlocie de sus, adică ăia mai înstăriți, cu 667 de euro net pe lună. În spatele lor stă, conform legendei urbane, România. 916.750 de oameni munciți din greu de care trag în toate părțile statul, asistații social, pensionarii și toți ceilalți care nu fac nimic pentru a-și justifica existența.

În realitate, adevărata clasă mijlocie câștigă mai mult, dar fiscalizează mai puțin. Să nu vă mire dacă printre cei care se declară membri ai clasei mijlocii se află oameni care apar ca având salariul minim pe economie. Chiar dacă îi auziți sau îi citiți în momentele lor de virulență maximă, atunci când spun că ei plătesc impozite care îi țin pe toți ceilalți în spate, să nu-i credeți. Mulți plătesc impozite doar pentru salariul minim pe economie, iar restul sunt optimizări fiscale, unele frizând evaziunea.

Și anume, ce face clasa cu mijloc cu banii rămași după fiscalizare și fiscalizare optimizată. Exact, consumă. Mult mai mult decât ăia 49% care au salariu sub 1.000 lei pe lună.

Un Heineken e 10 lei prin baruri, pe când un Ciucaș la 2 litri e 6 lei. Clasa de mijloc consumă Ariel, nu Perlan, Coca Cola, nu Adria Cola, Durex, nu Neumarkt. Asta se traduce prin venituri la buget mai mari din taxele pe care companiile care vând aceste produse le plătesc. Iar dacă la produc în România, ghici ce? Șansa să angajeze mai mulți pălmași decât pixuriști e mare.

Asta nu înseamnă că “optimizarea fiscală” e ok.

 

 

cele-mai-vandute-beri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Băi, eu sunt unul din așa zisa clasă de mijloc care fiscalizează minim. Faza e că nici nu mă simt dator să fiscalizez mai mult; că dacă mă-mbolnăvesc o să fiu coleg de pat cu ăla care n-a avut chef niciodată de muncă, deși poate e mai apt decât mine. Că merg pe-aceleași drumuri rupte, că sistemul de pensii de stat nu se simte prea bine, că îmi duc copilu’ la aceeași grădiniță cu ăla care stă acasă pe ajutor social și se freacă mulțumit pe burtă. Și, exact cum subliniezi și tu, oricum fiscalizez mai mult decât ăia care au 250 de euro pe familie lunar.
    Când s-o schimba situația, când n-o mai fi finanțată lenea, când banii s-or duce în investiții și infrastructură în loc de șpagă electorală pentru masa de votanți, mai discutăm, până atunci fentăm cât putem.

    10
  2. Ce iti scapa tie e ca nu consuma in tara, aia e problema. Economii, concedii, cheltuieli. Viena, Pandorf etc.

    00
    • Da, isi cumpara paine si tigari si benzina de la Viena.

      00
    • Și care ar fi problema?
      Oricum o persoană care produce, să zicem, 100k€/an în România plătește taxe legal. Și impozite, și accize, și TVA în fiecare zi!
      Până și concediile de multe ori sunt printr-o agenție românească, și plătește TVA. Faptul că plătește de câteva ori pe an TVA în Austria sau aiurea e absolut ok! A plătit deja taxele românești pentru banii ăia!
      Care ar fi varianta? Că pe timpul retarzilor când nu putem ieși din țară sau aveam nevoie de vize?

      Da, e ok! Și România ar putea atrage turiști care să plătească TVA!

      Ne fute grija de cei care se duc în concediu și își fac ceva cumpărături afară! Fix din cauza aia nu se strâng bani pentru învățământ!

      00
    • Masini noi, revizii la dealeri, constructii, birotica ..

      00
    • Ei na.
      Ca aia ceva mai saracuti nu se duc in vacanta in Bulgaria.
      Si astia mai bogati nu cumpara masini mai scumpe (TVA si impozit mai mare), nu au asigurare privata de sanatate si se stie ca daca vor sa comande o pitzza suna fie in Bulgaria fie in Ungaria sa o comande (fiecare in functie de care granita e mai aproape)

      00
    • Da, ai dreptate, alea sunt cheltuielile specifice clasei mijlocii. Acolo e bataia pestelui. De aia vrei o clasa mijlocie puternica, acolo se vede puterea de cumparare, la paine, tigari si benzina. Si asa si e, cand s-a futut treaba in 2008, a scazut clar consumul de paine, tigari si benzina (nu a scazut, in caz ca nu intelegi).

      00
  3. + baga benzina adica taxe , au proprietati cu impozite mai mari , iau mai multe amenzi de circulatie, fac paguba mai putina pe sanatate,etc

    00
  4. Desi nu sunt de acord cu asistenta sociala acordata persoanelor care au capacitate de munca, si nici cu bugetul la pensii peste ce se colecteaza (deficitul la fondul de pensii e cam cat deficitul Romaniei, adica ne imprumutam nepotii sa platim bunicii), fraza urmatoare frizeaza imbecilitatea:
    „asistații social, pensionarii și toți ceilalți care nu fac nimic pentru a-și justifica existența.”
    Hitler ar fi mandru.

    00
  5. Cei care sunt „corporatisti” nu sunt optimizati fiscal in niciun fel.
    Corporatiile dau salariile „pe bune” cu toate taxele aferente. Pentru ala care ia 4000 lei (adica nici o mie de euro) net, corporatia plateste (degeaba) statului inca aproape 4000 lei taxe.

    PAH mesteca kkt pseudo-stângist, as usual.

    00
    • Ei, lasă, că (!) corporația nu plătește taxe chiar degeaba, în cazul în care n-o beneficia de scutire (vezi cazul Renault, și altele).
      Că corporatista, când naște, nu are ajutor de la stat precum o asistată social. Și nici corporatistul nu va avea o pensie de muncitor la spații verzi. Pensia nu i-o va mai plăti corporația, ci statul. Cu bani de unde?

      00
  6. Astia de la AC de cate ori s-au optimizat pana in faliment?

    00
  7. E o diferenţă, şi anume:

    Un Heineken e 10 lei prin baruri, pe când un Ciucaș la 2 litri e 6 lei. Clasa de mijloc consumă Ariel, nu Perlan, Coca Cola, nu Adria Cola, Durex, nu Neumarkt. Asta se traduce prin venituri la buget mai mari din taxele pe care companiile care vând aceste produse le plătesc. Iar dacă la produc în România, ghici ce? Șansa să angajeze mai mulți pălmași decât pixuriști e mare.
    Asta nu înseamnă că “optimizarea fiscală” e ok.

    Tot ce am îngroşat sunt mărci străine înregistrate. Ariel & Perlan vin de la aceeaşi firmă, deci guşterii ăia n-au pierdut niciun ban în realitate.

    00
    • And your point is? Mărcile sunt străine, dar Heineken și Neumarkt vândute în România se fac la Ciuc, la Heineken România, la fel Coca-Cola românească e produsp de Coca-Cola România. Și chiar Ciucașul e marcă deținută de un concern străin (Sab Miller prin Ursus Breweries). Deci, care-i relevanța?

      00
    • N-ai inteles.

      Era vorba de cuantumul taxelor, gen TVA.

      Ajung mai multi bani la buget din vanzarea unui Ariel decat al unui Perlan.

    • @Znuff

      (Salarii + profit) – taxe = Capital complet (în ţara de origine a întreprinderii)

      Salarii – taxe = Capital incomplet (în ţări bananiere, unde întreprinderea e flexibilă, poate să-şi mute oriunde aparatura de producţie)

      Vezi diferenţa? Contează EXTREM DE MULT cine şi a cui e întreprinderea/corporaţia/multinaţionala. Dacă nu e întreprinderea noastră, noi nu câştigăm la fel de mult pe cât câştigă ei de pe urma noastră.
      Adevărata economie se vede dacă firmele respective sunt taxate şi pe profit. Dacă nu sunt, dar argumentăm că salariile taxate ale ălora care încearcă să-şi pună o pâine pe masă înseamnă „capital complet”, înseamnă că te înşeli amarnic. Bag mâna în foc, câte din firmele acelea nu plătesc impozite & taxe pe profit (pe lângă salariile angajaţilor), dar cei care lucrează la ei plătesc impozite şi taxe?
      D-asta suntem ţară bananieră, d-asta contează extrem de mult cine & a cui e întreprinderea, şi la fel de important de ce încă ne înecăm în propriul scuipat când vine vorba de întreprinderi şi industrii proprii.

      Dacă vrei un exemplu concret, uită-te la Renault şi şantajul cum că se mută în Maroc (linia de asamblare pt Sandero au mutat-o deja dacă nu mă înşel). Asta înseamnă să fii bananier şi să depinzi de alţii, fără să ai tu propria capacitate industrială.

      Nu există ţară, în istoria planetei ăsteia, care să fi crescut vreodată pe banii şi prin firmele altora, din republică bananieră/servilă într-o putere mondială cu influenţe majore. Toate puterile lumii au un punct comun în istoria economiei lor: niciuna dintre ele nu au devenit puteri regionale/continentale sau superputere(SUA) prin întreprinderi străine, fără să-şi aibă proprii semeni(cetăţeni) patroni sau, cel puţin, să aibă acţiuni majoritare pe piaţa de stocuri în acea întreprindere străină.
      Dacă cineva crede că eu greşesc în ce spun cu asta, atunci Africa ar trebui să fie o metaputere pe planetă. Realitatea, însă…

      00
    • Dar majoritatea sunt produse in Romania. Si cat fac unii repatriere de fonduri ceilalti fac evaziune.
      In alta ordine de idei io iau toti banii pe cartea de munca si sunt de acord sa platesc taxe cat nu face daca ele s-ar duce pe soldaritate sociala si nu in buzunarele alora care imi scupa seminte in fata cu orice ocazie.

      00
    • @znuff nu ai inteles nimic. Pai aia de vand ariel perlan si dero fac mama optimizarilor fiscale asa ca de la un sac de ariel ajung aceeasi bani la buget ca dupa vanzarea unui sapun cheia.

      00
    • Un om normal, care nu sufera de retard mintal, ar fi realizat ca firmele fac tot posibilul sa-si creasca profitul. Asta inseamna sa exploateze orice portita care le scuteste de niste taxe, orice portita care le permite sa-si mute banii acolo unde platesc mai putine taxe. Chestia asta nu e apanajul „strainilor”. Si firmele romanesti fac exact la fel, iar firmele straine fac absolut acelasi lucru si la ele „in tara”.

      Dar un cretin n-o sa vada asta; indobitocit fiind de tot felul de fituici ce promoveaza un nationalism desantat care atrage toti cretinii, o sa creada ca uite, vin firmele straine sa suga vlaga poporului ruman. Vin strainii sa ne fure tara!!! o sa strige patriotul tembel. Exact la fel ca si minerul ala ce a gasit masini de scris automate la sediul PNT.

      00
    • @Irositu’ @Jan

      And your point is? Mărcile sunt străine, dar Heineken și Neumarkt vândute în România se fac la Ciuc, la Heineken România, la fel Coca-Cola românească e produsp de Coca-Cola România. Și chiar Ciucașul e marcă deținută de un concern străin (Sab Miller prin Ursus Breweries). Deci, care-i relevanța?

      Dar majoritatea sunt produse in Romania. Si cat fac unii repatriere de fonduri ceilalti fac evaziune.In alta ordine de idei io iau toti banii pe cartea de munca si sunt de acord sa platesc taxe cat nu face daca ele s-ar duce pe soldaritate sociala si nu in buzunarele alora care imi scupa seminte in fata cu orice ocazie.

      Citiţi al doilea comentariu pe care l-am postat în conversaţia noastră. O să pricepeţi clar şi fără dubii.

      @Irositu’ Posesiunea înseamnă totul într-o economie, şi internă, şi globală. Xenofilii (nu te acuz pe tine că ai fi xenofil) nu vor să priceapă asta, că nimeni din afară nu ne vrea binele, în afară să devenim o ţară rentieră(bananieră).

      00
    • @Alupigus
      Esti prost. Chestia cea mai importanta pe care o poate face o firma e sa angajeze oameni carora le plateste salarii; ia oamenii aia din grija statului, asa ca statul nu mai trebuie sa le plateasca ajutor social/somaj. In plus, pe langa faptul ca-i ia din grija statului, le mai da niste salarii pe care oamenii le cheltuie in economia locala. Pe langa asta, taxele sunt si ele cam jumatate din salariile platite (compania plateste un „super” brut din care se trag niste taxe => salariul brut din care se trag inca o data niste taxe => salariul net). Astfel se descurca paradisurile fiscale si nu-i vad pe aia sa se planga ca vin strainii si fut meciu, ba dimpotriva, paradisurile fiscale o duc destul de binisor cu taxele mici (sau chiar 0) pentru firme.

      Evident, statul ar vrea sa puna cat mai multe taxe pe orice (inclusiv pe companii). Da’ si companiile exista pentru a face profit si nu munca de caritate, asa ca incearca prin orice metoda sa minimizeze taxele platite, iar asta, ti-am mai zis, o face orice companie pentru ca taxe mai mici => profit mai mare. Iar asta n-o fac pentru ca vor sa ne tina pe noi in saracie sau pentru ca sunt straini si – asa cum intelegi tu strainii – vor sa ne fure banii. Incearca sa plateasca cat mai mici taxe pentru ca sa-si mareasca profitul si inclusiv romanul cu firma de apartament face asta, bagand tot felul de cheltuieli care de care mai diverse pe cheltuieli de firma.

      In fond, rolul taxarii firmelor nu e neaparat sa stranga bani la bugetul statului*, ci sa le oblige sa ruleze banii si sa nu-i stranga la saltea. Evident, unele firme pot si – evident – isi muta capitalul undeva intr-un paradis fiscal, sau undeva unde taxele sunt mici, dar n-o fac pentru ca vor sa saraceasca Romania, ci o fac pentru profitul lor si o fac peste tot, nu doar in Romania. Dar aia ar trebui sa ne preocupe mai putin – dupa cum am zis, cel mai important lucru e ca firmele, chiar si cele straine, iau niste oameni din grija statului si le da un salariu. Doar ca na, nu poti sa vezi asta atunci cand esti orbit de o ura tampita si prost indreptata inspre tot ce e strain pentru ca esti tu xenofob.

      * ca si in comert, unde marja de profit mica genereaza rulaj mai mare, rezultand profit mai mare, asa e si cu taxarea – colectezi sume mai mari (si cu impact mai mic pentru fiecare individ in parte) daca pui taxe mici celor multi decat daca ii taxezi masiv pe cei putini.

      00
    • @Irositu’ @Znuff @Jan

      Addendum

      Tari bananiere/rentiere erau fostele colonii ale secolelor trecute, care se numec astazi „3rd World Countries”.

      Am uitat sa adaug ca Heineken (la fel ca Ariel & Perlan) nu pierde niciun ban fiindca Neumarkt e detinut tot de ei. Deci, cu un contabil bunicel, tot iesi pe castig. E indeajuns sa obtii raport ce prefera popendulatia, Heineken sau Neumarkt, si rebalansezi stocul conform preferintelor.

      00
  8. Ce-ti mai scapa e ca multinationalele astea den Romanica, care vand marfurile cumparate de cei precizati in articol,nu platesc impozit pe profit aici ci in paradisuri fiscale, deci o mare Evaziune, deci pwula bani la Bugetul consolidat al Statului!Paguba e de vreo 40 mld. E. Bani de taxi, ar zice unii, dar trimitem cazuri grave din sanatate afara ca n-avem aparatura si spitale adecvate!
    Toate tarile sanatoase la cap au impozitare progresiva pe venituri, ajungandu-se ca in Suedia , la o avere de peste 100 mil. E sa fii impozitat cu 90% din venitul realizat.
    Iar termenul de clasa de mijloc in Romania e doar o gluma, din moment ce se vorbeste ca daca ai un 1000 E/lunar faci parte din ea! Pe bune? La preturile din magazine si de la benzinarii chiar esti mai bogat decat, sa zicem, un gunoier din Italia???

    ps. un kg. de parmigiano este in Italia 15 E kg, iar in Romania 22E! O Lavazza 2E versus 4E. Despre calitate nu mai vorbim, ca nechezolul de pe timpul comunistilor ma tinea treaz mai abitir decat porcaria italieneasca facuta special pt. Europa de Est!

    00
  9. PAH vorbeste de multe ori aiurea. Nu am dat click pe linkul lui, dar imi poate face vreun „coleg” un rezumat sa vad care e vina lui Basescu in treaba asta?

    00
  10. Deci clasa de mijloc are salariu intre intre 350 si 600 euro?! Poate ma insel eu dar middle class parca trebuia sa-si permita niste chestii: o casa, o masina, mancare, etc…

    00
  11. pe mine mă uimește faptul că cineva stă să mai facă calcule cu clasa de mijloc, o clasă inexistentă după părerea mea pentru că în țara asta există doar bogați și săraci.

    00
  12. Daca cei cu venituri nedeclarate ar fi vanati si taxati legal la sange ar disparea mare parte din ei. Si daca micro intreprinderile dispar ne cam ia pe toti drecu. Stiu si ei asta si nimeni nu forteaza nota. Ei ar vrea ca o micro intreprindere sau un PFA sa functioneze ca un mastodont corporatist ce deruleaza cifre impresionante si contracte pe bani grei si isi permite totul la alb(si astia fenteza destul). Majoritatea cu PFA impusca leul si beau Heineken in loc de Newmarkt si asta e o realizare. :D Daca le iei 1/2 din venituri in secunda 2 ii poti inchide, nu o sa mai aiba bani nici de apa plata.

    10
  13. Boss, problema se pune atunci când defiscalizezi până la un venit similar cu salariul minim pe economie și ai pretenția să beneficiezi de aceleași subvenții și ajutoare de stat ca o persoană care câștigă cu adevărat minimul pe economie. Legal ai voie, moral este de porc.

    00
  14. Si ironic e ca-si da unul cu parerea despre taxe ce 75% din existenta si-a primit salariul in plic iar restul pe drepturi de autor, PFA, Microintreprindere si alte forme legale dar ce-au fost abuzate.

    Poate ar trebui sa stie ca in majoritatea corporatiilor salariile sunt in totalitate pe cartea de munca. Deci fiscalizate.

    Unde mai pui ca intreprinderile in care a lucrat cu pixul PAH au tot intrat in insolventa si faliment doar ca sa nu-si plateasca datoriile. Iar acum am vazut in general la AC o ura pe „corporatisti” si in general toti care nu sunt saraci.

    Mi se pare ca-i ca si cum SOV sau altii ce-au apucat sa apara si prin Panamapaers ne-ar explica cum e cu etica si moralitatea.

    00
  15. In afara de Durex, restul sunt produse in Romania.
    Asa ca placa cu marci straine nu merge

    00
  16. Who cares ?
    Crezi ca cei care erau pe PFA regreta ca nu a avut tot salariul pe cartea de munca ? Aveau 2-3.000 Euro salariu dar plateau taxe pentru cota maxima de 1.500 Ron.
    Romanul care nu plătește taxe, care se foloseste de anumite portite oferite de lege nu e prost.

    00
  17. mi se pare doar mie sau catavencii au ajuns un fel de antena3 cu ceva pretentii?

    00
  18. „Durex, nu Neumarkt”? :D

    00
  19. Vali, se cheama fiscalitate nu fiscalizare. Call me grammar nazi.. nu ma supar. Si da in unele sectoare in majoritatea cazurilor pe langa banii legali mai sunt si asa numitii bani gri.. nu prea impozitati..

    00
  20. Calculul tau ar fi corect daca clasa de mijloc ar cumpara 10 heineken, iar clasa de jos ar cumpara 10 ciuc. Dar clasa de jos, fiind de 10 ori mai numeroasa, cumpara 100 de beri ciuc.

    00
  21. Exact! Nu fac copii! Nu vor asistenta sociala si nu dau votul, bre!

    00
  22. Nu merita efortul de a incerca sa demontezi un articol scris tendentios inca de la inceput. Catavencii o sugeau prin batista de la SOV, acum o sug de la PSD din simplul motiv ca si gura lor trebuie sa manance ceva. Nu va lasati inselati de cateva randuri timide anti-PSD, urmate de atacuri masive anti Johannis si anti-DNA. Cititi ultimele articole ale lui Buscu si Dinescu. Zici ca sunt scrise de Gadea si Badea.

    00
  23. Cum era de asteptat, dupa venirea PSD la putere o sa vedeti din ce in ce mai multe articole de genul care reprezinta de fapt propaganda mascata pentru aplicarea impozitului progresiv de care a si pomenit Ponta prin 2012/2013 daca nu ma nsel.

    E cred al 3-lea articol pe care il vad de genul asta si care tinteste spre ‘egalitate’.

    Primul a fost unul in legatura cu depozitele bancare prin care se specifica ca bogatia e impartita doar unul procent mic de 10% de persoane care au peste 10.000 de euro in cont (sau ceva similar) iar in al doilea chiar zicea un membru PSD ca iau in calcul aplicarea venitului progresiv din 2018.

    Socialismul a castigat alegerile si gaurile trebuiesc acoperite de undeva.

    Daca cineva a studiat si are norocul sa castige 1000 euro pe luna, hai sa i luam 50% din aia ca sa i sustinem pe amaratii care n au venituri dar au drept de vot.

    00
  24. <>

    Uite, eu fac 2500 de euro din salariu, plus 2500 de euro ca freelancer. Pentru ce fac pe langa, optimizarea mea fiscala e cam 19% (adica atata imi ia Statul), fata de 37% cat ar fi din bugetul de salariu. Tu ce zici, e OK optimizarea mea fiscala? Sa fiu generos si sa las tot 37%? Sa ma bucur de eliminarea plafonarii la CAS si CASS?

    Optimizarea fiscala are legatura, din punctul meu de vedere, cu conformarea voluntara. 20% mi se pare OK. 5% mi se pare foarte putin, dar la nivelul asta m-as ruga eu sa imi ia banii, numai sa fiu perfect in regula. 40% mi se pare enorm, mai ales daca politicienii isi voteaza o amnistie, asa… Inseamna ca ei au ramas si cinstiti si cu banii.

    00
  25. altul care-si inchipuie ca toti oamenii din clasa de mijloc sunt angajati la un patron si castiga doar din salariu… tentativa de flotare logica devenita contorsiune marca pah

    00
  26. bai sa dea dracu, eu chiar nu fac nimic sa-mi justific existenta, ca blogul nu se pune :), noroc ca am un consum considerabil, cat sa nu ma dea afara din tara :)

    00
  27. O mica poveste cu talc.
    Cand era Iliescu presedinte, statul se dorea inca socialist si economia duduia, aveam impozit progresiv.
    Pe vremea aceea se taxa 40% tot ce trecea peste 8 000 000 lei (800 RON) trebuie incurajat consumul, miscarea banilor!

    Acum ne vom intoarce IAR impotriva chiaburilor, mai ales aia care nu conduc Logan! Ei sunt de vina, pt ca au meserii liberale, pt ca au IMM sau PFA, si nu vor sa cotizeze ca prostii pentru bunul obstei, fara a se astepta la nimic.

    Urmatorul pas va fi cota progresiva, uciderea pana la cap a PFA si prigonirea IMM-urilor pt a fi inchise, pentru ca stam foarte „bine” ca nr de IMM-uri.

    Dar va fi mai rau! Nu sunt destui bani pt cat se suge.

    Dupa 45 de ani in campul muncii, intai ca angajat, apoi ca „patron si singur angajat”, am pensia de 1500 lei net.
    Am iesit la pensie, iar sanatatea imi permite sa imi mai practic meseria, ceea ce imi mai aduce cca 7000 lei venit lunar.

    Initial am fost PFA, dar jecmaneala statului roman m-a facut sa trec pe SRL, dar chiar imi scot banii legal, cu impozit pe venit si dividende.
    Problema stiti care e? Plata. Clientii mei sunt PJ si au in general de plata intre 50-300 lei/luna. La cei cu 50 lei cateodata ma costa mai mult motorina pt deplasari.

    Problema este ca NU platesc! Nu vor sau pur si simplu nu au bani! E un dezastru cu lichiditatile, intr-o economie minuscula, unde doar in marile orase se misca ceva.

    Asa, sa revenim la impozite. Am vrut sa fac niste analize de sange si RMN, dar ca sa vezi, nu mai sunt fonduri!
    M-au costat 1500 lei analizele, dar statul nu planuieste sa ma despagubeasca din acele asigurari de sanatate, apoi ma arata cu degetul ca sunt chiabur!
    *UCK OFF!

    00
  28. Optimizarea fiscala e OK. O practic si o voi practica in continuare cat se poate. De ce?
    Eu am avut un contract cu statul. 10 ani de zile am cotizat diverse sume de bani: de la salariul minim pe economie pana la sume ceva mai mari de salariul mediu pe economie.
    In schimbul taxelor, eu statul trebuie sa imi ofere niste servicii de care sa fiu multumit macar in mica masura. Ce ofera statul?
    1. Educatie – vezi testele PISA de anul trecut. Rezultatele sunt mai mult decat ingrijoratoare
    2. Sanatate – multe exemple de rateuri colosale bagate care s-a incercat sa se bage sub pres
    3. Transport – cati km de autostrada, drumuri expres au aparut in ultimii 25 ani? Exact
    4. Servicii – recomand niste drumuri la Taxe si impozite locale, ANAF, Posta, Primarie pentru a va edifica.
    5. calitatea vietii – asta a crescut doar pentru ca imi iau eu lucruri aditionale
    6. Predictibilitate fiscala – an de an firmele si persoanele fizice o primesc la gioale pe diverse parti. Vezi CASS pe care il platesti si ca angajat, si daca ai venituri din chirii, si daca distribui divindende. Adica PLM, nimanui nu i se pare anormal ca platesti pentru aceleasi servicii in TREI parti diferite?

    Lista poate continua. Si da, atat timp cat pentru taxele pe care le-am platit nu primesc ceva de care sa fiu multumit, voi optimiza fiscal. La fel ca la orice furnizor: nu imi convine ce servicii ofera, il elimin. Fara niciun fel de remuscare.

    00
  29. Cate din alea sunt produse in tara si cate importate?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)