E clar acum, Facebook și Twitter sunt deținute de Rusia!

Iată o manipulare complet stupidă de la Rise Project (care nu merită link, că nu știu să citeze sursa când e cazul):

Un important investitor al rețelelor de socializare Twitter și Facebook are legături cu companii deținute de guvernul rus, care le folosește în afacerile sale mai delicate. Documente din arhiva #ParadisePapers arată cum VTB Bank, banca Kremlinului, a investit discret 191 de milioane de dolari într-un fond de investiții, DST Global, care ulterior a folosit banii pentru a cumpăra acțiuni la Twitter în 2011. O altă tranzacție arată cum o subsidiară a gigantului energetic Gazprom a finanțat masiv o companie offshore, cu acționariat netrasparent. Aceasta, în asociere cu DST, a făcut o investiție importantă în compania care deține Facebook.

E vorba de Yuri Milner, un tip relativ faimos în Silicon Valley, nu neapărat pentru că e rus, ci pentru că face investiții bune.

Ancheta Rise vorbește despre cum Gazprom, Putin de fapt, l-au trimis pe Milner în America să cumpere tot ce prinde, ca să controleze lumea.

Între 2009 și 2011, Milner a băgat bani în Facebook atât prin compania sa, Mail.ru, cât și prin DST Global, ajungând astfel la o investiție de aproape 7 miliarde de dolari.

Știți ce nu se menționează nicăieri în mizeria asta de manipulare cu pretenție de anchetă? Ceva extrem de important: pe ce a dat Milner 7 miliarde de dolari. Ar fi interesant de aflat asta, nu? Gen, câtă influență a cumpărat cu acești bani?! E un detaliu important.

Dar e și detaliul care ar strica un pic “ancheta” și titlul. Ar fi de porc să clădești ditai eșafodul și să spui că DST deține 5,4% din Facebook. Păi ce influență să ai nene când ai 5,4% din ceva?

Nu lăsa adevărul să strice un titlu bun!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

 1. Oamenii de pe Rise Project sunt ciudati rau… cititi la Membrii… Cuba, Congo, Transnistria etc.

  00
 2. „Păi ce influență să ai nene când ai 5,4% din ceva”
  Bill Gates are 1.3 % din Microsoft. Asa ca depinde de situație : la 5.4 poți fii majoritar.

  00
  • Nu prea stii ce inseamna actionar majoritar, asa-i?

   00
  • Nu asa functioneaza lucrurile. Daca tu ai 30% dintr-o companie si vrei un lucru dar alti actionari care detin impreuna 51% vor alt lucru este irelevant ca tu singur ai 30%. Asta bineintes daca nu este un caz special cum ar fi ca hotararile sa fie luate in unanimitate sau fie o entitate care sa aiba drept de veto.
   Cat despre Bill Gates nu stiu ce sa zic, eu nu cred ca s-a retras fiindca a vrut el. In general cand dai de putere nu prea renunti benevol.

   00
  • florin e majoritar cu 5%. atât îl duce capul.

  • S-a exprimat gresit Florin, dar la peste 2-3% din companiile astea mari, in multe tari se considera ca esti un actionar semnificativ sau ceva de genul. Firmele astea au un actionariat super fragmentat si da, daca ai 5%, multi se uita la ce spui tu si poti face multe jocuri…

   00
  • Dar nu stii cat detin din MS „Bill and Melinda Gates Foundation” unde isi tot doneaza actiunile si cat detine srl-ul lui de casa „Cascade Investment” unde Bill e actionar unic. E absurd sa crezi ca unul din cei mai bogati oameni de pe planeta nu are parghii de control asupra companiei pe care a creat-o. Plm, in Romania, orice parlit si-a tras microintreprindere sau pfa sa eludeze taxele, chiar crezi ca Bill nu stie d-astea?

   00
  • 2-3% e foarte putin. Sunt oameni care au puterea de decizie a sute sau mii de actionari care detin mult mai mult de 3%. Cei de care vorbesti sunt ascultati fiindca au ajutat la infintarea companiei sau au avut o pozitie importanta, le este data putere de decizie fiindca sunt vizionari nu fiindca detin un procent din companie.

   00
  • 5% într-o companie tranzacționată pe piață e o deținere semnificativă, în condițiile în care o mare parte din acțiuni este împrăștiată la zeci de mii de oameni.
   5% îți dă dreptul la un loc în boardul companiei care ia toate deciziile importante.

   00
  • Putina istorie in perspectiva: hedge fund-ul de 1% din acțiunile ABN Amro care a spart banca acum un deceniu, desi conducerea nu recomanda asa ceva.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Children%27s_Investment_Fund_Management

   00
 3. Dar de evrei e deținută sau nu? Până la urmă cine ia deciziile la FB?

  00
  • Cine a fost cel care nu a făcut nimic când a văzut că e plin de fake news, de minciuni, denigrări și instigare la violență pe FB? Chiar să nu-și dea seama ce influență poate avea acest lucru asupra oamenilor? Dacă a făcut asta pt bani atunci e la fel de vinovat ca unul care răspândește intenționat și personal toate informațiile false.

   00
 4. lasa ca si-au facut treaba in cazul dragnea….ancheta, nu gluma -> in titlu era ceva si in articol mai subtire ceva concret ….. #jurnalism si #investigatie

  00
 5. Cu 5.4%, DST este al patrulea actionar al Facebook. Daca ar controla un membru din Board Of Directors, atunci ar avea ceva putere in companie, dar in nici un caz nu ar putea sa faca ce vrea muschii lui.

  Totul a plecat de aici: https://www.nytimes.com/2017/11/05/world/yuri-milner-facebook-twitter-russia.html?_r=0

  Si dezmintirea a venit aici: https://techcrunch.com/2017/11/08/dst-global-letter-to-lps-russia-facebook-twitter/

  Nici macar marile surse media nu sunt ferite de zapaceala, de norii gri ai (dez)informarilor de tot felul.

  00
 6. Eu atat vrea sa stiu. Mai e voie sa postam poze cu pisici, daca au luat rusii Facebook-ul?

  00
 7. imi place cum zic VTB, banca Kremlinului, ca si cand ar fi singura. Pai toate bancile mari din Rusia au statul ca actionar majoritar, sau firme de stat.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.