civilizarea omului

Închipuiţi-vă cel mai amplu program de civlizare a românilor. O echipa de 3 oameni din ce are omenirea mai bun, un psiholog, un sociolog şi un recuperator petrec câte o zi cu fiecare cetăţean în parte şi îi explică de ce trebuie să fie om şi nu animal.

Bine îndoctrinat, după o zi grea, cetăţeanul iese din clădirea unde a avut loc discuţia cu cei trei "specialişti".

Cât credeţi că îl va ţine ce i-au băgat ăia în cap?

Până se intoarce la blocul lui. Acolo, între tovarăşii lui, nu se poate lăsa mai prejos. Acolo nu poate arunca o hârtie la coş sau nu poate vorbi fără să înjure sau să urle. Pentru că altfel, o să îl creadă fraier.

Şi nimeni nu vrea să fie fraier.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

13 comentarii

 1. Cind totusi vrei sa nu mai fi fraier, pleci din tara…..e destul de simplu:).

  00
 2. hai ma zoso, ca esti pesimist… :))

  00
 3. romanii, in general, cand aud de psiholog, fug ca dracu` de tamaie… “doar nu sunt nebun?!”
  … si ar trebui cate o “echipa” din asta la fiecare om…
  au atatia?!

  00
 4. @me_so: pai de aia e recuperatoru acolo. un malau din ala care sa ii tina in scaun :)

 5. stai linistit ca nu ar merge, cum ai zis si tu, dureaza putin pana ajunge la locul lui de bastina, unde a invatat sa se comporte mai rau ca un animal in jungla…si atunci incepe iar distractia.

  00
 6. @Cristi: si atunci esti un ‘fraier ajuns’ ori un ‘negru pe plantatie’. Cel putin in ochii celora ce te cred ‘fraier’ ca nu arunci pe jos :)

  00
 7. Ce bine ar fi sa poate fi civilizat un om la cursuri intensive. Dar asta dureaza ani si de multe ori e munca in zadar. Din pacate faptul ca isi reprima pornirile necioplite intr-un loc nu inseamna civilizatie insa e mai bine decat deloc. Si “afara” sunt vreo trei feluri de romani cel putin; cei ce isi ascund obiceiurile proaste, cei ce nu le ascund si cei ce se comporta natural, cei care au in bagaj bunul simt. Astia din urma niciodata nu vor fi tratati ca negri pe plantatie.

  00
 8. Ba unii se mai schimba. De obicei cand pleci din tara si vezi cum e in alte locuri si te intorci apoi acasa, te mai schimbi un pic, ai vrea sa-i schimbi si pe altii. Tine de ce vrea fiecare de la viata lui si cat de influentabil e de cei din jur si de cat de mult vrea sa fie ca ei.

  00
 9. Eu cred ca indiferent unde ar pleca, romanul nu se poate schimba. Am cunoscut romani ajunsi in Canada care sunt mai javre decat media romanilor care au ramas in Romania. Doar ca se prefac mai bine.

  In alta ordine de idei, doar o zi nu ajunge pentru a schimba mentalitatea unui om lipsit de bun simt. Cred ca doar sub amenintare de moarte cel mult s-ar schimba. Asa, ca il rogi tu frumos, in nici un caz.

  00
 10. NOU
  #10

  Romanul se poate schimba… dar din cate vedem mai greu. Putini sunt cei care accepta “deschiderea” spre nou fara a se teme ca isi vor pierde valorile, traditiile. Dar tot raul e spre bine, nu? :)

  00
 11. romanu are ceva ce multi straini nu au asta este parerea mea :D

  00
 12. @perfu: ce? stigma de a fi roman? Am trecut recent cu vaporul din Franta in Anglia. Acolo din 10-15 autocare care au debarcat, doar al nostru de romani a fost oprit, golit, scanat, verificat la acte, bagajele noastre verificate si apoi am plecat mai departe. Si nici macar nu m-am enervat, la cate probleme au avut cu romanii e normal sa fie precauti.

  00
 13. Waleu, mare sperantze itzi pui dumeata, pui viteaz de jurnalist, in aceste doo profesii socio-psiho-pupu carele, in cea mai mare masura, nu corespund ashteptarilor elevate. Zaltate. Nesperate. Nerushinate.

  Shi sociologii, si psiho-pupulogii sunt shi ei nishte oameni, mai zoso mai. Dedatzi vietzii, greshalii, limitarii shi orbecairii metodologico-existentzialiste. Therefore, shi voi, ca shi multzi altzii inaintea voastra, va punetzi mult prea multe sperantze intr-un domeniu pre-paradigmatic, fragmentat de prea multe sisteme explicativ-teoretice shi plin, da’ plin, bre, fie de absolventzi netezi pe dinauntru, fie de maaaaari psiho-pupulogi shi analizdi politici la limita bunului-simtz, al escrocheriei shi al logooreei patetice.

  Therefore, cautatzi repede un recuperator bun, care sa bata cu metoda. Dar vedetzi, ca shi in aceasta nobila profesie sunt muuuuulte loaze shi putzini priceputzi. Cu brandu.

  :p

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.