City breaks – cateva reguli simple pentru un buget acceptabil

De cand au intrat pe piata romaneasca, pe langa faptul ca i-au ajutat enorm pe cei care lucreaza in strainatate si care nu sunt expati, companiile aeriene low-cost au mai adus ceva: posibilitatea unor „city breaks” cu destinatii (europene, deocamdata) mai putin accesibile altfel. Ce inseamna acest termen, „city break”? E o scurta vacanta (de obicei in weekend) intr-un oras, altul decat cel in care locuiesti.

Daca pana acum, cel putin pentru mine – locuiesc in vestul tarii – city breaks insemna Budapesta, Belgrad, Viena si maxim Bratislava, la care ajungeam cu masina, de cand cu zborurile astea, optiunile s-au multiplicat. E de ajuns sa accesezi site-ul unei astfel de companii si te poti convinge ca nu-i rea deloc oferta.

Dar, oricat de ieftin ar fi un astfel de zbor, costul unei astfel de iesiri ramane destul de ridicat. Daca vrei sa faci mai multe escapade intr-un an, gandeste-te cat de mult iti vor afecta bugetul si poate ca ai o sansa sa il controlezi.

Si asa ajungem la prima regula:

  1. Fa-ti o rezervare din timp a unui zbor la o companie aeriana. E evident, pretul unei bilet rezervat din timp e invers proportional cu distanta in timp pana la momentul zborului. Uneori, chiar la companiile cu nume (non-low-cost) gasesti bilete la preturi mult mai mici decat te-ai fi asteptat. Verifica si unde e aeroportul pe care urmeaza sa aterizezi. Milano nu e Malpensa, e Bergamo. Deci, un cost in plus!
  2. A doua regula se leaga strict de prima. Intr-un fel ar trebui sa o determine, dar nu e chiar asa. E mult mai usor sa cauti un zbor, sa verifici preturile si apoi sa te gandesti daca nu cumva e mai bine (dpdv al banilor) sa mergi atunci cand biletul e mai ieftin. Verifica si daca nu cumva in perioada aia nu sunt evenimente importante in zona, sa nu ai un pret mai mare (la orice) doar din acest motiv.
  3. Pe cat posibil, evita weekend-urile! Da, e mult mai usor sa mergi atunci, dar gandeste-te ca nu esti singurul care vede asa lucrurile. Renunta la doua sau trei zile de concediu si ai putea evita preturile de weekend  (mai mari, bineinteles) de la hoteluri sau supra-aglomerarea inerenta din locurile pe care (nu numai) tu ti-ai propus sa le vezi.
  4. Foloseste instrumente online pentru orice! Rezervarile prin booking.com sau hrs.com sunt la fel de eficiente. In plus, sunt o multime de oferte care iti vor salva mult din buget. Incearca sa gasesti un hotel cat mai aproape de aeroport sau cat mai aproape de o statie de metrou/tren urban. O calatorie cu taxi-ul poate fi mult mai mare decat in Romania. Poti sa faci rezervare de **** (patru stele) la preturi foarte accesibile! Nu trebuie sa dai o caruta de bani sa ai o camera foarte buna. E important sa te odihnesti bine peste noapte in astfel de vacante.
  5. Dupa ce ti-ai stabilit destinatia, ti-ai facut rezervarile si totul ti se pare ok, verifica daca nu cumva exista CityCard. Aceste carduri iti pot oferi reduceri si chiar gratuitati. E foarte important sa ai mobilitate! Cardurile ti-o ofera. Daca nu pleci mai repede de 10 zile, ai sansa sa il achiti online si sa il primesti prin posta. Sunt personalizate, nu le poti tipari de pe net.
  6. Cum nu esti milionar, ma gandesc ca n-ai de ce sa faci act de prezenta pe terasele restaurantelor de la kilometrul zero. E o regula de bun simt, daca mergi cu low-cost, nu te duce la cel mai classy restaurant din oras. Ca n-ai facut nimic… Gasesti o multime de restaurante, unele absolut extraordinare! Nu sunt chiar in Cartierul Latin, dar au o mancare…
  7. Daca ai respectat punctul 5, foloseste-l si pentru punctul 6. De obicei, astfel de localuri sunt in imediata apropiere a locurilor de vizitat. O reducere de 20% e una foarte buna!
  8. Nu te lasa amagit de cei care te intampina pe strada cu tot felul de oferte. Sunt, aproape in toate cazurile, mai scumpe decat daca ti-ai lua biletele direct de la sursa.
  9. Chiar daca asta nu inseamna cost-saving, verifica si nivelul bacsisului din acel oras. Nu e obligatoriu, dar se practica.
  10. Daca ai ajuns la un loc pe care vrei sa il vezi si tariful de grup poate fi aplicat, incearca sa gasesti un grup. De preferat (daca vrei sa intelegi ceva din ceea ce vezi), unul care foloseste o limba pe care tu o intelegi. Ai si ghid in banii astia.
  11. Nu cumpara suveniruri din imediata apropiere a unui loc foarte, foarte vizitat! Si, mai ales, nu iti lua apa si/sau sandwich-uri de acolo. Preturile sunt absolut nesimtite. Mai ales daca orasul e recunoscut ca fiind unul turistic. La nici o suta de metri poti sa iti iei apa la un sfert de pret. Sau sa mananci o felie de pizza la un pret rezonabil.
  12. Daca esti pasionat de fotografie, sa nu iti uiti rezerva de acumulatori pentru camera foto cand iesi la plimbare. Si, in nici un caz, sa nu pleci in excursie fara  incarcatorul lor. Ai priza la hotel! :) Bateriile normale sunt mai scumpe decat prin Romania. Desi nu pare o cheltuiala mare, e mai bine sa nu o faci degeaba!

Astea-s regulile la care m-am gandit eu pana acum. Nu te fac un Hagi Tudose daca le aplici dar, daca o faci, nu renunti la nimic din placerea excursiei. Mai ales ca sunt, in mare masura, chestiuni organizatorice. De ce sa faci risipa si sa mergi o singura data pe an intr-un astfel de „break”? Astept si alte idei, nu m-ar deranja sa aflu si sa invat din experienta altora.

Pana atunci, va doresc vacanta placuta! Si… nu uitati de magnetii de frigider!

Sursa foto: aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. Mai sunt hoteluri care pentru 10-20 euro iti fac direct transferul de la/pana la aeroport. De obicei cu un microbuz.

    00
    • Un Citycard costa cam 30 EUR / 24 h. Pentru trei zile, cam 60. Transport metropolitan (deci si zona adiacenta) complet. Metrou, S-Bahn, autobuze etc. Un singur bilet (o singura calatorie), te costa cel putin 1 EUR. Daca aterizezi pe un low-cost, solutia nu mai e valida… Dar cred ca e mai mult de 20 de euro. N-am mers, nu stiu, doar estimez…

  2. Mi se pare un articol foarte informativ si de bun gust.Of… da greu e bugetul pentru a-ti permite un City Break pe luna…asa cum imi doresc eu.

    00
    • Unul pe luna??? Nu prea am ce sfat sa dau pentru frecventa asta. Aaa! Ba da! :) Un job de CEO in pharma ti-ar rezolva problema! Nu trebuie sa fii world-wide, ajunge sa conduci operatiunile pe Romania! :)

  3. Sunt si exceptii:am mancat de la ‘impinge tava’ chiar de langa Sagrada Familia cea mai buna si ieftina mancare pe care am gasit-o in 6 zile de vizitat Barcelona.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube