Citește repede și bine

Știu că stăm toți ziua pe net și, vezi doamne, citim întruna, dar eu mă refer aici la cititul de lectura, obligatorie sau nu. Cititul nu-i același lucru cu învățatul și deși vrem să ne amintim de cartea lecturată mult timp de acum in colo, nu-i nevoie s-o învățăm pe de rost. E suficient să înțelegem ce citim și să ne facem o idee clară despre lucrurile, întâmplarile și personajele din carte.
Pentru că am trecut de vârsta la care timpul îmi permitea să fiu un cititor neobosit, astăzi mă limitez la a-mi arunca ochii pe carte maxim două ore zilnic și asta seara tâziu. Ca să pot cititi totuși în astea două ore cât alții în șapte și să mai și rețin câte ceva, a trebuit să țin cont de niște reguli pe care vi le recomand și vouă:
citiți întotdeauna cu o lumină bună;
folosiți ochelarii pe care doctorul vi i-a recomandat pentru citit. Vedeți că sunt undeva în sertarul noptierei;
eliminați toate susele de stres din jur, stingeți televizorul, trimiteți copiii la școală sau la culcare, asigurați-vă că soția/soțul doarme sau e la serviciu și puneți telefoanele la încărcat în altă cameră;
alegeți o carte bună, e păcat să vă irosiți timpul, și așa puțin, pentru a descoperi că ați citit o porcărie. Dați un search pe net și găsiți mii de cărți pe care să le citim într-o viață. Nu, grosimea nu-i un criteriu de alegere.
începeți să citiți. încercați s-o faceți în gând, dacă totuși vi se mișcă buzele în ritmul cuvintelor, acoperiți-le cu un deget. Acum că-i liniște, continuați.
citiți în unități de gândire. Încercați să cuprindeți cu privirea grupuri de cuvinte pe cuprinsul unei fraze. O unitate de gândire cuprinde un substantiv cu adjectivele lui, un verb cu adverbele lui sau o propoziție scurtă.
țineți minte numele personajelor încă de la început. Vă va fi de folos mai târziu când la pagina 125 apare Sasha, despre care era scris la început că era psihologul Ilincăi, dar de care nu vă mai amintiți acum.
notați pasajele interesante într-un notes aflat tot timpul la îndemână (nu uitați de pix). Peste ani când vă veți face blog, băgați un citat din ăsta și fetele vi se vor alinia în comentarii. Glumesc!
dezvoltați-vă vocabularul. Nu-i o rușine să recunoașteți când nu știți un cuvânt. Căutați-l în dicționar și dacă nu aveți unul la îndemână notați cuvântul și aflați ce înseamnă cu prima ocazie. Un vocabular dezvoltat te ajută să citești cu o mai mare putere de înțelegere.
nu citiți mai multe cărți odată. Eu încă lucrez la asta, deocamdată nu-mi iese. Intratul în admosfera cărții se face mult mai ușor dacă citești una singură. Cu mai multe cărți în același timp se complică lucrurile și daca nu ți le delimitezi corect în minte, totul poate deveni un talmeș-balmeș. Nu ne dorim asta.
stabilește-ți un timp pentru citit. Chestia asta cu cititul ordonat pe mine mă ajută foarte mult. Asta nu înseamnă că nu profit de orele petrecute în metrou/tren, de exemplu, pentru a câștiga timp de lectură. Din păcate merg cu metroul de cca. 5 ori pe an. Cu trenul aproape niciodată. De aceea timpul meu pentru citit e seara. Și-mi propun să nu adorm mai devreme să fi trecut măcar două ore de când am început lectura. De cele mai multe ori îmi iese. Ba, în multe seri, dacă lectura e palpitantă cele două ore stabilite inițial rămân departe în urmă.

Cam astea sunt regulile pe care eu le respect și care m-au adus la stadiul de a citi o carte într-un interval cuprins între o zi și-o săptămână. Bineînțeles că-mi doresc să citesc și mai repede de atât, de aceea dacă aveți și voi regulile voastre și considerați că-s mai bune ca ale mele nu vă sfiiți s-o spuneți.
În încheiere nu va spun de ce e important sa citiți, asta probabil că o știți deja, vreau să spun doar atât: nu există literatură perimată și literatură actuală, literatură morală și literatură imorală, literatură „serioasă“ și literatură pentru copii, există doar literatură de bună și de proastă calitate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

2 comentarii

  1. Mereu am incercat sa imi notez pasajele importante si mereu am uitat treaba asta. Mi se pare foarte important sa citesti pana termini un capitol, actiune, idee, inainte sa inchizi cartea.

    00
  2. Eu le notez. In copilarie voiam sa le semnez pe carti, dar nu erau cartile mele si nu puteam. Acum sunt ale mele si tot nu pot.
    Ai dreptate cu capitolul. Eu nu fac asa, dar asta chiar e un lucru de care ar trebui sa tin cont. Multumesc!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile