Ciorba zilei: vaccin, covid, cârciumi și proteste

Apropo de duda asta și de ce scrie Petreanu aici, plus ce mai întreba Cristici în ultima postare (cum de au ajuns toți doctori peste noapte), mă dădeam mai devreme prin bulă și o tanti Geta, probabil ceva coafeză sau femeie de serviciu prin Vestul Londrei, începe să dea lecții despre vaccinul Oxford/AstraZeneca în comentarii, la postarea unui medic.

Om vedea noi adevăratele urmări ale vaccinului peste 5-10 ani, nu știm încă ce efecte secundare poate avea pe termen lung.
Tanti Geta, epidemiolog de facebook

Aceeași Geta, că m-am uitat pe profilul ei, dădea share la o știre cu un titlu din categoria: „S-a îmbolnăvit de covid la două zile după ce s-a vaccinat cu Pfizer!” Lu’ tanti Geta i-a scăpat știrea care zice că, atât la Pfizer, cât și la O/AZ, imunitatea apare după câteva săptămâni.

Ba a mai ratat-o și pe aia care spune că nu e indicat să te vaccinezi mai devreme de o lună după ce-ai făcut covid, motiv pentru care, prin unele țări cu apă caldă (asta nici măcar nu mai e o jignire după realizările dnei. Firea), se face un test înainte de injecție. Mă rog, detalii, dar logica ne spune că cine (din știrea respectivă) s-a îmbolnăvit după vaccin luase virusul înainte de injecție, că de-acum știm cu toții că primele simptome apar după vreo cinci zile.

În genere, ăștia sunt oamenii care nu știu diferența dintre antiinflamatoare, antivirale și antibiotice, aceiași care tratează o răceală banală cu ampicilină expirată, pe care au păstrat-o în casă încă de pe vremea când puteai s-o cumperi de la farmacie fără rețetă.

***

Fix de dimineață, înainte să scrie Vlad despre Nuba, mă gândeam la fix același lucru: o amendă de 4.000 lei pentru party în pandemie reprezintă vreo cinci șampanii vândute la suprapreț. N-ar fi mai simplu să le retragi direct autorizația de funcționare? Aici, răspunsul e două: da, dar în același timp, nu.

Teoretic, da, iar Vlad lasă acolo și o bază legală, deși e cam pe ocolite (îi închizi pe fumat, nu pe pandemie), dar practic, băiețașii ăia de prin Nordului au, probabil, asigurat un spate politic, că altfel ar fi stat liniștiți. Și e greu să-i iei unuia „pâinea” de la gură. Adică, na, nu se face.

***

Chestie care se leagă de o altă prostie pe care-am văzut-o circulată, un fel de memă cu un text din zona „a trecut un an de când vă e frică că veți muri. În realitate, a trecut un an în care puteați trăi” și care mi-a adus aminte de-o chestie de acum trei ani, dinainte de-a mă muta în Anglia. Se leagă un pic și de ce zice Cristi Grosu aici, deși el vorbește mai mult despre politicieni decât despre oameni:

[S]ă nu ai alte soluții de „naționalism” decât producțiile tâmpe, rudimentare și periculoase, decât cele din discursurile Partidului România Mare, preluate prin înființarea AUR, rumegate prin cârciumile sătești de „românii verzi” – dacii care „au construit Roma”, „i-au învățat pe latini limba latină”, au whatsapp cu Dumnezeu și se îmbată cu „mitilic” de contrabandă în „grădina Maicii Domnului”?

Prin decembrie 2017, așteptând discuțiile pentru jobul curent – din cauza birocrației corporatiste, nu de altceva – și trebuind să mai rotunjesc veniturile, accept să pozez Revelionul dintr-o cârciumă din Floreasca (știu, sunt polivalent și multitalentat, deh). Pe la patru dimineața, o întreb pe organizatoare când îmi face plata și îmi scoate plicul cu bani (cu 100 lei mai puțin decât cerusem, dar trecem peste asta) și-mi zice să uit de contract, că nu e nevoie. Am simțit cum mi-am făcut sepukku la moralitate, dar moralitatea nu-ți plătește chiria.

Cu aceeași persoană discutasem vreo 15 minute, într-o pauză, despre cum românii emigrează și femeia îmi ținea lecții de patriotism: „da, mă, bine că plecați cu toții, toți oamenii buni, eu caut să angajez oameni și nu mai găsesc, că-s toți afară„. Nu făcuse legătura dintre plata la negru, evaziunea pe care ea însăși o gira și „oamenii buni” care pleacă. La fel cum nu făcuse legătura nici între decizia de plecare și „1800 lei lunar sunt de-ajuns, că oricum câștigă din tips-uri”.

Va să zică, știa ea mai bine. Plus că nu doar eu fusesem ăla plătit în plic, ci și vreo doi DJ și-un MC și încă vreo cinci oameni de pe-acolo, care nu mai țin minte ce făceau, dar doar așa, ochiometric, au plecat vreo 7.000-8.000 euro din casa de marcat direct la niște oameni în buzunare. Zic așa, ca să punem în perspectivă amenda aia de vreo 900 euro din Nuba.

***

Peste weekend, a circulat o declarație.

Nimeni:
Rareș Bogdan: N-o să acceptăm ca cuplurile de gay să înfieze copii [bla bla bla]

Literalmente, nimeni n-a pus vreodată în dezbatere publică subiectul ăsta, în România, în ciuda celor câteva scandalizări de prin zona extremiștilor de dreapta cu ocazia vreunui Pride. De ce? Pentru că, momentan, când n-ai nici măcar parteneriatul civil pe tavă, e un nonsubiect. A venit însă Rareș Bogdan, de la buda din fundul curții, după ce-a răscolit bine rahatul, poate-poate screme o idee cu care să-l mai bage lumea-n seamă, că na, ar vrea și el în fruntea partidului sau la Cotroceni, însă a ajuns exilat la Bruxelles.

E aceeași strategie de tip Șoșoacă. Efectiv, nimeni serios (sau din zona politică ori medicală) n-a articulat vreodată ideea că vaccinul anticovid trebuie să fie obligatoriu, însă cineva a răstălmăcit – în cazul fericit – sau a schimbat retorica – în cazul cel mai probabil – cu singurul scop de a fi băgat în seamă.

La fel de bine, mâine ar putea ieși cineva să protesteze împotriva dărâmării gardurilor. A spus cineva ceva de dărâmat garduri? Nu, dar dacă o să spună? Hai să protestăm preventiv. Din ce se nasc astfel de idei crețe? În principiu, din frustrare.

Frustrarea că ești sărac, că nu găsești un loc de muncă mai bun, că nu ai o leafă mai mare, că alții o duc mai bine, că guvernele au asistat pasive la înrăutățirea condițiilor tale de viață (deși ele au crescut, dar nu te raportezi la trecut, ci la o minoritatea care o duce mai bine), din lipsa de așteptări de la politicieni.

Mai exact, dacă n-au făcut nimic până acum, ne luăm dreptatea-n mână și ieșim în stradă ca să prevenim ceea ce guvernul, știm noi din experiență, n-o să prevină, chiar dacă ce vedem noi este, în esență, un rău imaginar. În fond, nu e nevoie decât de o scânteie, de o idee cu parfum de credibilitate dincolo de ridicolul ei absolut.

***

Nu știu să-i răspund lui Cristici: de ce-au devenit cu toții experți în medicină. Pot cel mult să speculez. Aș spune că tot din frustrare, pe de o parte, și din lipsă de educație, de cealaltă parte. La capitolul frustrări, e simplu, e vorba de sistemul de sănătate, de zeci de ani de șpăgi la doctori, de suficient de mulți măcelari cu legitimație de medic, de prețurile mari din privat, de nosocomialele din spitale, de lipsa de implicare a Colegiului Medicilor în cazurile de malpraxis, câtă vreme la CMR s-a aplicat, timp de vreo 30 ani, omerta. Să mai lungesc lista?

Din lipsă de educație pentru că, iată, „la ce-mi trebuie mie logaritmi în liceu când eu folosesc matematica, o viață-ntreagă, doar ca să număr banii?„, de altfel o întrebare legitimă, respectiv „la ce-mi trebuie mie chimie dacă eu o să fiu vânzătoare/lăcătuș/sudor/șofer?” Răspunsul la a doua întrebare ar fi: ca să faci distincția dintre antiinflamator, antiviral și antibiotic. Și, preferabil, să înțelegi cum funcționează un vaccin în loc să te uiți în gura Oliviei Steer.

Pe de altă parte, ce pretenții să ai de la omul de rând, care se uită la Șoșoacă, atâta vreme cât Vasile Astărăstoae, fost șef al Colegiului Medicilor, altfel medic legist, zicea că el nu se vaccinează încă, mai așteaptă, să vină vaccinurile alea bune de la producătorii ăia importanți pentru el. Mindfuck. Ecce somitatea.

Cum să nu te iei după orice-ți pică în feed-ul de facebook când geme țara de medici cărora le curge din gură, unii dintre ei profesori universitari, gen individul mai sus pomenit? Cum să n-o bagi în seamă pe individa de la Oradea, Flavia Groșan, când se laudă că a vindecat de covid o mie de oameni cu… azitromicină, când medicul tău de familie ți-a dat cu flit ultima oară? Cum să nu te uiți în gura Oliviei Steer când ai avut parte doar de doctori care te-au jecmănit și care, per total, au slăbit masiv încrederea în instituție?

Plus de asta, nu e de mirare că oamenii sunt ușor de manipulat, că vor să știe, că propovăduiesc pseudoștiințe – asta dincolo de faptul că există, la Medicină, specializare complementară în… acupunctură și homeopatie; fără glumă – când ei abia știu să citească. De unde nu e, nici dumnezeu nu cere, vorba aia. Cum poți să le ceri oamenilor să nu confunde fake news-ul, conspirația, cu adevărul, când inclusiv eu, cu niște ani de presă în spate și vreo două facultățuri, am picat într-o capcană similară acu’ vreo cinci ani, când textele de pe înliniedreaptă păreau să aibă sens, de-a trebuit să-mi dau două palme să-mi revin la realitate.

***

Știu că e o ciorbă de idei, de unde și titlul, dar nu vă faceți prea multe iluzii că suntem noi mai speciali. Nici englejii nu-s mai breji, nici francezii (să vezi acolo antivaxx-ul cât de departe a ajuns) sau nemții ori americanii. Procentajul de naivi (ca să nu zic proști ori needucați) e similar în fiecare țară (am putea să-i zicem „constanta naivității”). Noi ne plângem de-ai noștri doar pentru că-i vedem mai des.

(foto via Orlando)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

 1. solutia la toate problemele: finestore.

  00
 2. Eu am facut chimie prin scoala si am reusit sa iau cinciul de rigoare insa habar nu am de antiinflamator vs antiviral vs antibiotic. E posibil 1. sa tina de biologie/anatomie si 2. sa nu se predea in scoala ce inseamna un medicament si ce efect are x,y,z.

  10
  • Tin minte ca prin liceu, pe la chimie organica, cel putin la mine, s-a vorbit despre biomolecule si aplicatii farmaceutice. Dar da, la modul mai general, biologie.

  • Eu vă recomand să învățați chimie. Am cumpărat un șifonier și mizerabilii l-au dat cu lac poliuretanic. Nu puteai sta lângă el, dar ghici ce: dacă pui în el 2 cepe tăiate pe jumătate, ai scăpat de miros.

   Se pare că substanța care ne face să plângem, când tăiem o ceapă, neutralizează aldehidele, care fac dulapul să pută a nou. La fel cu caserolele din plastic, torni în ele un plic de bicarbonat de sodiu și ai rezolvat.

   01
 3. Să tot fie o lună de cănd un cucu-cucu pe uatsap mă întreba dacă ,,pot sa vb ?,,Da, pot să vb. Un amic medic a dorit să îmi aducă la cunoștință cu voce scăzută și ton de Pacepa că să las tot ce fac și iute să alerg la prima farmacie veterinară și să cumpăr ivermectină . Ha? Cine e ea și ce știe să facă ? Tu ia să ai în casă. Crește pwla ? Nu, pentru dacă te prinde covidul. Dacă mă prinde, mă duc la doctor, Einstein. Păi și ei tot aia îți dau, zice. Bă, tu ești beat, îl întreb? Nu. Și încearcă să nu te vaccinezi. Bă tu ești și beat și drogat, țucu-te pe frunte, sper că nu ești la volan.
  Și te mai miri de tanti Geta, coafreza ?

  01
  • Vezi, acolo e problema.

   Ca pulimea de teapa noastra, fara studii de medicina, ne tot intrebam una si alta e normal. Si atunci te uiti la domnu’ doctor, ca ala are teoretic studiile de specialitate, experienta si examenele alea grele date.

   Si unii dintre acesti domni doctori sunt complet pe aratura, iar aceeasi pulime (recte noi) nu mai stie ce sa creada. Acu’ e drept ca exista si doctori care dau imediat antibiotic la o simpla raceala, asa ca suntem deja obisnuiti sa mai „cerem o parere”. Dar sunt destui care pica pe spate, cand le zice doctorul ceva (normal, respecti scoala aluia si experienta) si ajung sa inghita dracu’ stie ce, numa’ ca asa i-a zis doctorul. Sau sa nu se vaccineze etc.

  • măcar io am luat de la farmacia veterinară doar șampon pt cai. :) didn’t work.
   și pt covid (mă rog, suport adiacent pt ușurarea respirației, să fac …cum le cheamă, inhalații) ulei de cimbru și capsule cu ulei de cimbru. de la unu’ care a avut covid și cică l-au ajutat.
   încă n-am făcut covid.

   01
 4. NOU
  #8

  Da dale in masa boss, io stiu sa nu beau cu antibiotic😀😎😭

  00
  • Sa stii ca antibioticele de generatie noua (gen cefuroxima) pot fi luate si consumat alcool in acelasi timp :-D

   00
  • uite o informaţie utilă :))

   00
  • Asta e un mit. Singurele doua cu care nu merge alcoolul – in sensul ca exista riscul sa fie mai putin eficiente – sint doxicilina si eritromicina. Pentru celelalte, daca bei ca porcul, efectele secundare sint alea tipice oricarei betii: mahmureala traditionala, voma, dureri de cap etc.

   Legenda asta cu antibioticele care nu-si fac efectul din cauza de alcool e de prin al doilea razboi mondial, unde ranitii beau ca sa adoarma si sa nu mai simta durerea. Li s-a zis povestea asta ca, atunci cind adormeau, dormeau dusi sau erau tot timpul beti `si nu mai respectau programul de tratament (alea gen „una la sase ore”) sau uitau complet sa ia pastilele, iar intr-un spital de campanie, n-are timp asistenta medicala sa le tina calendarul la fiecare-n parte.

  • Am o curiozitate în organism: la capitolul alcool nu mai există nimic între „nu bei nimic” și „bei ca porcul”?

   00
 5. era la un moment dat, prin toamnă, pe aici, un comentator foarte avântat care explica cum vaccinurile se fac nu în funcție de virus, ci în funcție de caracteristicile rasiale umane. pe unde o fi, că era tare incisiv și atoateștiutor băiatu`?

  01
 6. Eu stiu pe unu care a facut vaccinul si dupa 40 de minute a murit.

  Nu s-a asigurat cand a traversat strada.

  01
  • Era zilele trecute un titlu de articol, la modul: un cioban a fost lovit de fulger, după ce s-au vaccinat de covid. Foarte apropiat de exprimarea asta. Alina Mungiu a sesizat chestia asta.

   00
 7. Da si tu un link catre postare sau pune un printscreen.

  Pe de altă parte, ce pretenții să ai de la omul de rând, care se uită la Șoșoacă, atâta vreme cât Vasile Astărăstoae, fost șef al Colegiului Medicilor, altfel medic legist, scria pe facebook că SARS-Cov-2 n-are ARN (newsflash: toți virușii au ori ARN, ori ADN), iar vaccinul Pfizer inventează un ARN pentru virus pe care ni-l bagă în organism și, deci, ne infectează cu virusul. Mindfuck. Ecce somitatea.

  00
  • Era un share la Flavia Groșan, dar cică e un citat inventat. Am corectat și-n text.

  • Ai corectat, in sensul că te-ai te-ai luat de aceeași persoană (era musai bănuiesc) punandu-i alte vorbe în gură tot fără link sau sursa.

   10
  • @Rd: nu fi cîrnat. Astărăstoae nu e la prima tîmpenie scoasă pe gură, m-am mirat un pic că ar fi putut debita enormitatea aia, dar era credibilă la ce prostii a mai spus în trecut, plus că de la o vîrstă… Well, se pare c-a fost inventată, aia e, am corectat. Ce vrei mai mult?

  • Pai aia e ideea că multe din tâmpeniile ale de le menționezi nu le-a spus niciodată. In plus l-am urmărit un pic pe om la un moment dat de curiozitate și nu mi s-a părut că vorbește tâmpenii sau aberații, avea logica chiar daca nu coincideau părerile cu ale tale…. In plus fiecare mai zice cate o tâmpenie asta nu înseamnă că trebuie să pui etichete… Sau mă rog, eticheteaza-te pe tine care ți-ai argumentat ideile cu un citat inventat …

   Ți-o iei in freza o data și după aia faci fix la fel, bagi o chestie pe care nu știu de unde ai luat-o, tot fără sursa și eu trebuie sa te cred… Dar eu sunt carnat… Hai că nu mai sunt , te las doar pe tine.

   10
 8. Pensionaru’ scrie în momentul ăsta un comentariu mai lung decât articolul.

  Culmea e că are și mulți fani.

  01
  • e in regula, daca consideri ca e „culmea” ca oamenii au si alte opinii vis-a-vis de un subiect anume si ca nu toti au incredere oarba in guvern, poate ar trebui sa-ti iei cetatenia nord coreeana sau chineza.
   de fapt…ce zic? n-are sens, mai ai rabdare 1-2 ani si va fi la fel si in Europa si tu si ceilalti care considera ca opiniile diferite trebuiesc interzise veti fi multumiti. nu va va mai ramane decat sa defilati cu pancarte cu chipul conducatorilor mult iubiti: Arafat, Citu si Klaus.

   10
 9. Alex cu un imbecil nu poti discuta in contradictoriu in mod constructiv. crezi ca Sosoanca e un partener ok de dialog? atunci de unde mirarea ca minionii astia antivax si suverani de la postarea lui Cristici se comporta la fel de nociv. de bun simt ar fi totusi sa nu existe o platforma in care toti cu maindset-ul asta de mahala sa se poata exprima. poate putina moderare nu ar strica.

  00
  • Poate voi astia grabiti la cenzurare ar trebui sa fiti pusi sa va sustineti ideile in public, ca sa vedem daca nu cumva sunteti incompetenti total sau credeti in alte aberatii. EU nu as avea o pb sa vb cu doamna Steer, si sa o fac praf. De altfel un doctor a facut asta acum ceva timp.

   De la acea discutie i-a pierit curajul madamei, imediat dupa. Nu de la aberatiile cu hai cenzura, care se fluturau de ceva vreme.

   00
  • Varianta cenzurii e una deosebit de cretina. Ca sa o cenzurezi pe Sosoanca, iti trebuie un sistem de cenzura pe TV, un sistem de cenzura pe ziare, un sistem de cenzura pe Facebook, un sistem de cenzura pe ce naiba mai apare.

   Sau lasa.

   00
  • @mac gregor – Omiti faptul ca exista un grad de cenzura in orice astazi care este acceptat de societate. Vezi de exemplu chestii ce tin de rasism sau holocaust, ca exemplu. Crezi ca este posibil ca la o televiziune undeva sa vina Mitica si sa spuna ca rasa mov este inferioara rasei albe?
   Teoretic este dreptul lui Mitica sa aiba o parere si sa o expuna public insa practic nimeni nu ii permit sa si-o exprime, sa spuna ca aia mov sunt inferiori celor albi sau negri.
   Insa acelasi Mitica poate sa vina si sa spuna ca este ok sa nu se vaccineze copiii in general sau ca nu exista Covid.

   00
  • @BigBear

   foarte rau ca nu i se permite.
   si foarte rau ca nu se permite criticarea holocaustului.

   Care e problema, chiar si cu holocaustul? Exista inca oameni care au supravietuit. E suficient sa ii pui fata in fata cu astia si se duce toata teoria.

   10
  • @mac gregor – am incercat sa aleg niste subiecte pasnice. Hai sa luam ceva mai interesant, de genul de ce nu putem tiganii ca sclavi, cum au fost acum x sute de ani sau de ce nu putem merge in jungla, sa prindem primitivi si sa ii folosim ca sclavi, asa cum au facut multe tari multe sute de ani. Sau sa discutam despre varsta legala pentru inceperea vietii sexuale, sunt convins ca gasesc minim un om sa sustina ca e ok sa o faci cu fetite de x ani. Vrei sa mai caut subiecte din astea de dezbatut la tv ca sa intelegi cat de aberanta e discutia?

   01
  • Singura chestie cu care sunt de acord e ultima. Si acolo partial. Care varsta? Tiganii se insoara mai repede de varsta legala, si societatea noastra inchide ochii. Exista argumente pentru asta.

   Nu vad avantajul interzicerii discutiei. Daca sustii aberatii, esti bagat in pm, pierzi discutia si respectul si se decide o regula de catre ceilalti.

   10
  • #BigBear
   cum ziceam… nu are sens sa invirti ra#atul ca cu imbecili nu poti discuta.

   01
  • unii oameni pot avea contra-argumente la parerea ta.

   Groaznic, ar trebui data o lege ca asa ceva sa nu se poata.

   10
  • #mac gregor
   pt tine bunul simt efectiv nu exista
   ” Daca sustii aberatii, esti bagat in pm”
   du-te in pm.

   01
  • slab, zippo. slab.

   10
 10. Alex > Cristici > Eftimie > Fluture

  00
 11. Frica de irelevanta si conformism,”cum sa fac eu ca cei 10 milioane cu masca pe nas, pai de aia am stat 20 e ani in comunism cu capul sub patura?! ce daca sunt strungar/portar/prelucrator prin aschiere aflu eu pe feisbuc cum e treaba ca astia la tv ne mint.” si iata cum la amurgul vietii apar tot felul de ciudati care nu stiu nici sa monteze o priza, o bucșa, necum sa asambleze un dulap adus in 3 pachete iti explica mRNA si hăcuirea lanțului vietii. 99%au biserica in gura, pana acum 3 ani intrau pe acolo din 3 in 4 ani cand o mierlea vreo matusa matusalemica, mananca toate porcariile pentru ca UE ne pune E-uri in parizer si evident nu tin post ca au interzis de la doctor ca au enzimele prea slabe si ar face cadere de calciu. Probabil 10-15-20%dintre oamenii de oriunde sunt prosti de-mpung si cumva democratia ii scoate la suprafata cum spuma de jeg sta lipita pe lighean cand speli salopeta.

  01
 12. https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cifrele-din-israel-un-indiciu-important-si-pentru-romania-pentru-a-scapa-de-epidemie-trebuie-vaccinate-10-milioane-de-persoane
  Cum or fi facut atatia vaccinul, desi o mare parte nu au incredere in guvern? Cum de s-au vaccinat desi sunt sute de morti dupa Astra-Zeneca (cum fabula un distins comentator)?

  00
 13. Cu ce se intampla in Israel esti de acord?

  10
  • Poti sa fii mai specifica?

   00
  • Cei care nu se vaccineaza nu mai au acces nicaieri. Nici macar in supermarketuri. Iar daca incearca sa protesteze sunt arestati pe loc

   10
  • E treaba lor

   01
  • #Simona
   fata aberezi, ce spui tu este fals probabil luate din meandrele facebookului.

   01
  • @zippo, uite, de aici din meandrele facebookului, vorba aia, …pana nu e si fudul…:

   https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/03/02/fact-check-israel-launching-green-pass-covid-19-vaccinated/6871965002/

   insa informatia o gasesti din mai multe surse, inclusiv cu imagini de la fata locului cu bannere de la Ikea pe care scrie: „only vaccinated people are allowed”.

   acelasi pasaport va fi lansat in UK si in UE doar ca UE ofera si „optiunea” de a avea un test pcr negativ sau daca ai trecut prin covid si ai anticorpi. insa Israel e blueprint-ul pentru societatea bazata pe scor social insa aici ma tem ca intru pe teritoriu „conspirationist”.
   voi doar pregatiti-va sa va simtiti mai degraba ca in china in urmatorii ani decat in Romania, Europa mai ales ca pasaportul se numeste „green” nu health si cu totii am auzit cel putin o data de „climate change” si „carbon emission” si ce emite printre altele carbon? well….existenta voastra.

   10
  • #Pensionaru ” …pana nu e si fudul…:” te refri la tine nu?

   am amici acolo si vorbesc constant cu ei, ce spune-ti voi sunt aberatii sau traduceri facute sa transmita doar un anumit narativ.

   citesc din linkul dat de tine ” shops, malls and museums are open to all” spatiile publice sunt deschise.
   ce spune simona „Cei care nu se vaccineaza nu mai au acces nicaieri. ” fals.
   „Iar daca incearca sa protesteze sunt arestati pe loc” fals

   ce au incercat sa rezolve – accesul in spatiile inchise; contextul e dat ca fiind alegeri parlamentare la ei apar aurasi de peste tot car mai decare mai special mai ‘dac liber’ si mai suveran si incerca sa impace pe toata lumea.

   da bine ca exista imbecili ca voi ce nu sunt in stare sa citeasca un text.

   01
  • @zippo, ok, daca prietenii tai detin adevarul universal si restul e narativ conspirationist asa o fi. probabil aia care protesteaza in Israel impotriva guvernului si a legilor liberticide sunt doar niste „daci liberi”, anti stiinta, anti vaxxeri, scursursa societatii cum s-ar zice.

   10
 14. In ce fel a sunat articolul ăsta! Foarte tare!
  Suntem virusati de zeci de ani să considerăm învățatul o corvoadă. Când o să vedem realitatea, adică să privim acumularea de cunoștințe despre lumea din jurul nostru ca pe un privilegiu și nu ca pe obligație, era Sosoaca va lua sfârșit.

  01
 15. Pana nu demult era in regula sa bei cola, sa fumezi sa bagi tone de zahăr. Sa omori pentru rasism, sa arzi vrajitoare sau sa omori pentru creștinism. Sa distrugi civilizatii, sa le iei resursele. Istoria ne arata ca guvernele lumii, conducatorii, imparații sunt oameni ca si noi, plini de greșeli. Sa crezi orbeste in ce zic acestia denota prostie. Acu cateva luni cei mai buni medici ai planetei habar nu aveau cu ce se mananca covidul. Sa crezi orbeste si sa ii faci idioti pe cei care nu se vaccineaza cand tu nu ai inca prea multe argumente pro vaccin te baga in aceasi oală cu ei. Crede si nu cerceta in niste companii private care nu pot fi date in judecata si sigur ele nu gresesc niciodata. Si ne vor binele. Amin!

  10
  • Să nu uităm că jumatate din omenire trăiește datorită (iar unii, din cauza) vaccinurilor.

   01
  • marinel, da-mi sursele, te rog cu cate vieti se pierdeau din cauza de polio, rujeola si restul. De polio stiu ca mureau 3k pe an in US in 52 dar poate tu ai vazut milioane pe undeva si nu stiu eu.

   Altfel, Simona, ca sa intelegi increderea orbeasca intr-un guvern (guverne la nivel mondial, nu doar in Ro) care i-a mintit cu infectiile nosocomiale, cu dezinfectantii diluati trebuie sa vezi covidul prin prisma religioasa.
   Nu mai e vorba de gandire rationala ci gandire religioasa, crezi in covid si in vaccinul tamaduitor. Asta s-a si vrut de la inceput, de aici propaganda non stop peste tot, de aici evitarea studiilor de orice fel legat de „transmiterea asimptomatica”, „eficienta mastii, etc”.
   Acum: covid=crestinism, masca=crucea, vaccinul=impartasania, anti-vaxerii=satanisti/atei.

   Toate premisele unui genocid si apartheid medical sunt puse. Acum trebuie doar politicienii sa-l declanseze si in unele state deja au inceput unde guvernele au recomandat populatiei sa dea in gat vecinii care aduc prieteni sau familie in vizita.

   Astia suntem, imperfecti condamnati sa repetam iar si iar greselile trecutului. Scapa cine poate caci de trezit lumea nu ai cum s-o trezesti din motivele de mai sus, cand ai convins tu pe cineva ca dzeu nu exista? i-ati toate masurile de precautie si asteapta sa vezi cum devenim si noi ca si restul lumii un Nou Israel cu acces la mancare doar pe baza de vaccin (vaccinuri pentru ca vor veni multe altele, anual, bianual).

   10
  • Pensionaru… Poți da singur o căutare sa vezi cum era treaba cu smallpox spre exemplu, găsești repede sursele… Sau intreaba-i pe pensionarii mai în vârstă ca tine cum era treabă cu variola daca tu n-ai prins-o…

   01
 16. 1. atitudine aroganta tip „ehe, expertii de facebook habar n-au de medicina, in schimb medicii au un record de profesionalism imbatabil”- checked!
  2. Science! – checked
  3. Retrograzii anti LGTBQ si ingustii la minte – checked
  4. virtue-signaling corporate, high life – checked!
  5. dat in olivia steer si in orice „nebuna” care trateaza cu succes covid – checked
  6. antivaxxeri = naivi neinformati si de a guvernul arafat – checked
  7. Arafat multumim! strigat de aceleasi oi corporatiste care strigau in 2015 coruptia ucide! – checked
  8. nazism-like „haha, antivaxerii sa ramana acasa la vara, antivaxerilor sa li se ia dreptul sa mearga la cinema sa-i infecteze cu necuratenia lor pe cetatenii exemplari” ascuns sub umbrela progresismului – checked!

  jackpot! ati castigat cu totii un like si un badge de pus pe facebook cu „I got my vax” si o strangere de mana de la Sultanul Arafat, salvatorul omenirii!

  10
  • @Pensionaru
   Deci eu sunt un lurker aici, citesc blogul de vreo 2 ani as zice, si cred ca am doar un comment dat in tot acest timp. In general dau like sau dislike, in functie de opinie, daca are sens si adevar aceea opinie, nu sunt deacord cu virtue-signaling, nu imi place cultura asta PC care ii la moda acuma si nici cancel culture, mi se par tampite si toate postarile cu „I got my vax” de pe FB si alte platforme social media, toata treaba cu gender si alte aberati (exclus trans, acolo inteleg, ma refer strict la aia cu pronume tampite si care se identifica ca apache helicopter and shit) mi se par ca sunt defapt oameni cu probleme si care in loc sa fie ajutati sunt defapt bagati pe gat ca normal, dar in acelasi timp, nu am probleme cu gays, urasc feminismul din ziua de azi dus la extrem care nu mai are legatura cu egalitatea intre sexe ci defapt este o alta miscare dusa la extremism care mai mult incearca sa caute benefici pt femei peste barbati (ceva gen si cu pxxa in cur si cu sufletul in rai), sunt complet deacord cu feminismul clasic si egalitate intre sexe. Am zis toate asta ca sa sti ca opiniile mele variaza, intre conservator in unele chesti si liberal in altele, sa zicem ca sunt oarecum balansat.
   Dar ce ai zis tu mai sus si in celelalte comentari m-au facut sa comentez in serios pt prima data pe acest blog, un dislike era complet insuficient sa imi exprim parerea.
   Comentariul tau este atat de conspirationist si atat de tampit incat si prosti de pe FB care cred in tunelurile dacice ti-ar zice sa iti dai o palma si sa revi la realitate.

   01
  • @Pensionaru

   5. dat in olivia steer si in orice “nebuna” care trateaza cu succes covid – checked

   Frate, ce ai fumat??

   01
  • #Cristian: mai sus unul face apologia holocaustului zicand „si ce” alta baga narative false despre israel. nu e normal.

   01
 17. „Rareș Bogdan: N-o să acceptăm ca cuplurile de gay să înfieze copii [bla bla bla]

  Literalmente, nimeni n-a pus vreodată în dezbatere publică subiectul ăsta, în România, în ciuda celor câteva scandalizări de prin zona extremiștilor de dreapta cu ocazia vreunui Pride.”

  Nici nu trebuie. Trebuie doar sa casti ochii si urechile ce se discuta sau implementeaza deja pe la vecini. Plus tre sa le studiezi putin istoria homosexualilor si sa inveti de la ea.

  Homosexualii nu o sa ceara de toate din prima, la inceput o sa vrea doar casatorii, o sa te faca sa le plangi de mila: ca ei nu pot primii mosteniri, etc. Apoi in 10 ani o sa ceara interzicerea cuvintelor mama si tata ca pe ei ii jignesc, apoi o sa vrea interzicea punerii pe certificatul de nastere a sexului copiilor, apoi o sa spuna ca li se cuvine sa aiba si ei copii ca orice familie normala (adoptati sau contra cost cu parinti surogat), apoi o sa vina sa iti spuna ca ei vor sa faca educatie la copii in scoli, apoi o sa vina sa iti spuna ca ei vor ca parintii care nu accepta copiilor minori terapie hormonala sa fie decazuti din drepturi, etc, etc

  Cam asa vine treaba cu homosexualii. Deci doua sfaturi: cascati bine ochii ce se intampla prin vecini si taiati-le macaroana din start.

  P.S. scuze ca am zis „homosexual” am auzit ca deja prin unele state e interzis. Eu recunosc inca n-am invatat noile terminologii.

  10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile