Cineva trebuie să meargă la pușcărie pentru dezastrul cu cardul de sănătate

Și nu neapărat idiotul ăsta. Dar avem așa:

  1. cine a luat contractul: HP
  2. cine a realizat contractul: Siveco
  3. cine asigură mentenanța: Team Net

Cineva trebuie să meargă la pușcărie, pentru că mizeria asta a costat 100 milioane euro și nu funcționează. Ăia care au semnat pentru el, și pe partea tehnică, și pe partea politică, și pe partea instituțională, de la stat. Ăia care au semnat pentru el că e gata de la realizator. Acum, că HP vrea să îi arunce la lei și pe Siveco n-ar trebui să fie o problemă pentru justiție, e de vină și cine a lucrat și cine a subcontractat. Ăia care l-au văzut la treabă în primele luni și nu au zis nimic. Ăia care s-au ocupat să îl pună în funcțiune și care au comandat serverele. Ăia care au făcut caietele de sarcină pentru el.

Toți sunt vinovați. Toți știau că e o mizerie și n-au zis nimic. Nici unul nu și-a dat demisia. Toți au tăcut, au luat banii și au sperat să nu fie prinși. Atentat la siguranța națională. Judecați din pârnaie, nu lăsați liberi.

România are zeci de mii de specialiști în IT și nici unul nu lucrează la procuratură, STS sau SRI, ca să poată pune cap la cap un dosar coerent, pentru ca mizerabilii care au făcut asta să nu mai poată face asta niciodată. Avocatul Poporului nimic?

film-unleashed

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. I concur! Plus ca softul ala e pătrațos și ne intuitiv.

    00
  2. Daniel Osmanovici fost jurnalist antena1(dacă are importanță sau nu):
    „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem.”
    Pușca(sigur) și cureaua lată(dacă mai are rost).

    00
    • Sa avem pardon. Micutul Osmanovici si-a inceput cariera vietii ca prezentator meteo de cai verzi pe pereti la defunctul Money Channel, unde numarul angajatilor depasea numarl telespectatorilor care chiar se uitau, nu doar nimereau din greseala. Era plin de el si zici ca anunta cum cade Dow Jones cand zicea ca urmeaza sa ploua in Galati.

      00
    • oamenii mor indiferent daca osmanovici va ramane sau nu in viata!
      valabil pentru toti capusele atarnatoare pe bugetul statului!

      00
  3. Pai sa mai angajam o a treia firma care sa evalueze si sa spuna ce e in neregula cu sistemul.

    00
  4. Dar se stie cauza pt care nu mai merge ? Nu se mai face mentenanta, pb hardware ? Au mai avut pb si inainte dar nici una asa lunga. Dar va zic o chestie trestie ca lucrez in IT. Nu discut sume si cat s-a furat. Genul asta de proiecte in care ai mai multe sisteme ce sunt interfatate, distribuite, mari necesita mereu mentenanta: se umple undeva un HDD, pica un proces, trebuie reindexata o tabela, pb hardware, etc. Trebuie platiti oameni ce verifica parametrii aplicatiei, alerturi, etc si intervin cand si unde este cazul. Oamenii astia nu traiesc cu aer, mentenanta costa. Si cumva eu am impresia ca niste bani nu s-au livrat catre acesti oameni.

    00
    • Sistemul a fost subdimensionat de la bun inceput, citeam ca s-au facut probe cu cateva sute de useri, atunci cand sistemul trebuie sa lucreze cu zeci de mii simultan. Daca se ajunge la proces, le va da judecatorul doi ani cu suspendare, sa se invete minte sa fure asa prost.

      00
    • @kilroy .. bah 100 de milioane sunt o gramada de bani. dar banuiesc ca probabil s-au investit maxim 10 mil si de restu spaga si vile. Ca nu e posibil ca un sistem national sa pice si sa nu existe solutii de backup sau recuperare in caz de ceva. Desi acu vreo 12 ani cand lucram cu pensiile si le faceam mentenanta la servere, aveau baza de date pe server intr-o partitie (D:) si fara backup, (win server). Un simplu fisier care a fost sters la o reinstalare de soft. Toata baza de date.

      00
    • Pentru un sistem asa mare si asa scump, nu poti sa astepti sa se umple un HDD si sa crape ceva pe undeva, stai cu sistemul down pana repari. Trebuie sa ai monitorizari, redundanta si scalabilitate.

      00
    • Boss eu țin sute de accesări simultane cu un rahat de linode de 40 USD și tu îmi zici că aia nu țin câteva zeci de mii după o investiție de 100 de milioane de euro?

      S-a-ntalnit hoțul cu prostul sau faci parte din echipa de pr a teamnet.

      E jaf la drumul mare, o investiție din aia trebuia să ducă milionul de useri simultan lejer.

      Ieșeau mai ieftin folosind AWS…

      00
    • Boss eu țin sute de accesări simultane cu un rahat de linode de 40 USD și tu îmi zici că aia nu țin câteva zeci de mii după o investiție de 100 de milioane de euro?

      astea sunt doar presupuneri. cine știe cât de ruptă e aplicația? câte chestii accesează. câte baze de date. cât java e acolo….

      Ieșeau mai ieftin folosind AWS…

      1. ei n-au bani și card să cumpere certificate ssl și tu vorbești de facturi lunare? pe bune? și ce, ne dă bezos și nouă ceva că îi dăm bani?
      2. nici o țară nu-și ține chestiile sensibile pe cloud extern.

    • ”2. nici o țară nu-și ține chestiile sensibile pe cloud extern.”

      :)

      00
    • exceptând bineînțeles cloud-ul rusiei

      00
    • E adevarat ca fara sa stie de ce nu merge sistemul e greu sa gasesti o solutie si asta mi se pare adevarata problema. Dupa atata timp nu se stie inca cauza.

      Eu daca as fi responsabil de sistemul din sanatate si daca ar fi vorba de o subdimensioare si nu numai as crea o aplicatie desktop cu care doctorii sa poata lucra local cu datele despre pacientii pe care ii au in evidenta si sa uploadeze operatiile facute din cand in cand de preferat noaptea.

      00
  5. „Ăia care s-au ocupat să îl pună în funcțiune și care au comandat serverele. Ăia care au făcut caietele de sarcină pentru el.”

    ex. avem nevoie de un soft care sa faca x si z pt. 12M utilizatori ce servere credeti ca pot acoperi cerintele softului pe care o sa-l pregatiti pentru noi. aha servere de tipul ala si ala si ala, ok, le cumparam. la final softul de fapt cere servere 3x ram, 2x procesare, 4x stocare rapida – si sunt vinovati aia care au cerut serverele conform solicitarilor integratorului? ma faci sa rad. daca te apuci sa cumperi cu mult peste solicitari se considera ca faci risipa in sistemul bugetar

    „ca să poată pune cap la cap un dosar coerent” – de astea se ocupa un procuror, specialistii IT sunt ceva tehnic gen sys admins, cei care pot asista un procuror intr-un dosar de genul asta se numesc specialisti in domeniu informatic, dar asa ceva nu exista angajati la stat, asa ca se cere o expertiza realizata de o firma care se ocupa cu asa ceva si are specialisti fix pe genul asta de verificari (o expertiza incepe de la 10k euro, iar ceva pe un proiect de 100M sare lejer de 100k)

    00
    • …iar cand statul cere o “expertiza” nimeni trecut prin experiente de genul cu ei nu se (mai) baga. Ca iti vezi banii la pulivara, imediat dupa pastele cailor.
      In 99% din cazuri inculpatul plateste expertiza si “iese” cum trebuie.

      00
    • Ce porcărie de metodologie e asta în care furnizorul cere el serverul separat de soft?

      Aici trebuie mers pe o soluție directă. Cine oferă software-ul trebuie să includă și hardware-ul necesar în ofertă pentru funcționarea softului în parametrii ceruți.

      Dacă ei optimizează softul și necesită mai puține servere, bravo lor.

      Dacă sunt proști și subestimează grosolan, compensează pe banii lor.

      Statul trebuia să plătească pe funcționarea completă.

      Așa dacă separi lucrurile, stăm constant într-un joc de plasare a vinei.

      Beneficiarul că nu a cerut bine hardware-ul, sofiștii că au subestimat cerințele, beneficiarul că a comunicat incomplet cerințele sofiștilor și tot așa.

      00
    • @manu

      sunt de acord cu tine doar ca „Statul trebuia să plătească pe funcționarea completă.
      Așa dacă separi lucrurile, stăm constant într-un joc de plasare a vinei.” iar daca citesti in ce a postat zoso vezi ca

      cine a luat contractul: HP – > 90% si-au vandut serverele lor si echipamentele lor de reteliestica
      cine a realizat contractul: Siveco – > astia au facut softul si au anuntat HP de ce servere e nevoie si sunt sigur ca au dat niste cerinte scazute pe care aia de la HP au fost super bucurosti sa le ofere, iar cand isi frecau degetele au aflat ca trebuie sa dubleneze necesarul hardware si au sperat sa se optimizeze ceva ca sa scape de problema avand si hartia initiala in care le-a fost cerut hardware-ul
      cine asigură mentenanța: Team Net

      „Acum, că HP vrea să îi arunce la lei și pe Siveco n-ar trebui să fie o problemă pentru justiție, e de vină și cine a lucrat și cine a subcontractat” nu ar arunca HP ca si furnizor de solutie completa galusca la aia daca totul era ok. ce ziceai tu ca e fain sa comanzi o solutie de la cineva si aia sa o ofere fara sa existe povestea asta, nu se intampla in practica nicaieri pentru ca numeri pe degete firmele care iti vand si soft si hardware produs de ele (paradoxal este ca hp chiar le face pe amandoua, si uneori de foarte buna calitate)

      00
  6. Toți cei despre care spui ca ar trebui sa facă pușcărie, sunt acoperiți de legi, regulamente, contracte etc, astfel încât responsabilitatea să fie atât de disipată încât sa nu răspundă nimeni. Chestia asta este valabilă in orice domeniu din țara asta. Sunt îndoctrinați și încurajați toți cei care lucrează la/cu statul, cu ideea că sistemul nicio dată nu greșește. Responsabilitate??? Un cuvânt și un concept total străin.

    00
    • Fără responmsabilitate, pwla progres

      00
    • @cristian – e o smecherie aici, cu statul cand lucrezi banii ii vezi la a 2a revenire pe pamant, nu exista ca nu o sa vina banii, deci sigur incasezi, doar ca trebuie sa ai alti bani pe care sa ii rostogolesti pana incepe sa curga robinetul, apoi nu se mai opreste cu mult dupa ce ai incheiat afacerile.

      putini sunt aia care isi permit sa incaseze 0 timp de 12 luni si in timpul asta sa produca chestii de calitate, asa ca in general se face un troc – pret mai mare sa motiveze firmele sa colaboreze cu ei, si clauze flexibile in caz de probleme.

      00
  7. cardul de sanatate e doar un alt motiv, din multe altele, pentru care cineva/multi trebuie sa mearga la puscarie

    sistemul asta nu a mers niciodata

    00
  8. „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem” – Daniel Osmanovici, purtator de cuvant CNAS.

    Da chiar asa, de ce sa mai reparam sistemul informatic? Si asa se moare pe capete, nu? Sa mai facem unul, zic… La cimitire!

    00
  9. NOU
    #29

    intre timp cum e cu cei care isi trec in cv ca experienta ca au lucrat la Siveco?

    00
  10. Da, ar trebui. Asa cum ar trebui cineva sa ajunga la puscarie si pentru HexiPharma. Si pentru Colectiv. De ce nu merg? E simplu. Justitia nu functioneaza. Nu a functionat niciodata. Vedeti la DNA. Orice om normal la cap daca ar conduce DNA-ul ar face urmatorul lucru: am putine resurse, cum pot sa aduc cat mai multe rezultate? Incep prin a-mi construi o echipa forte si apoi actionez intr-o directie foarte clara: dejoc furturi MARI si IN DESFASURARE. Mari e evident de ce, ma intereseaza sa am impact mare, eficienta ridicata si in desfasurare, pentru ca asa pot sa previn prejudiciul.

    Ce am vazut de la DNA? Gainarii si dosare de acum 100 ani. De ce? E simplu. Justitia nu functioneaza. Ea e doar acaparata, partial sau total de diverse grupuri de baieti destepti, grupuri care nu au ca prioritate un nivel de trai al cetateanului, ci doar interesul lor de grup. Cum sa ne fie noua bine, cum sa facem bani, cum sa i-o tragem adversarului, cum sa ne acoperim furturile nostre, cum sa ne pastram puterea si asa mai departe. Si stati linistiti, nu e vorba de un singur grup. Sunt mai multe. Si nu, grupul vostru pe care il sustineti, oricare ar fi, nu e deloc curat sau onest.

    Turma nu gandeste. Turma e doar trimisa la plimbare, acum mai usor ca niciodata. Daca turma ar gandi, ar iesi acum in strada fix pentru problema asta cu cardul de sanatate si ar cere ce tu ceri acum. Nu iese nimeni. Daca turma ar gandi, ar iesi acum in strada pentru a se rezolva HexiPharma. Daca turma ar gandi, ar iesi acum in strada pentru a cere demisia Guvernului pentru ca VW a ales Turcia pentru noua sa fabrica si nu Romania. Daca turma ar gandi, ar iesi acum in strada pentru a cere 500km de autostrada pe an. Daca turma ar gandi, nu ar sprijini politicieni, ci ar sprijini lucruri care se fac. Nu ar sustine sloganuri ieftine si promisiuni desarte. Ci si-ar conditiona votul de lucruri care se intampla. Care le-ar face viata mai buna.

    Dar turma nu gandeste.

    00
    • Inainte de dezastrul de la Colectiv au fost militari pompieri care s-au prezentat la DNA cu denunturi in ceea ce -i privesc pe sefii aia care-i trimiteau in controale doar ca sa ia sponsorizari . Adica ce faceau si lucratorii aia doi de pe la prevenire pusi de sefi: luau taxa de protectie . Sesizari si denunturi aruncate direct la gunoi
      E vreun procuror cercetat pentru asta ?

      Ce-o fi facut DNA din 2012 cu sesizarile astea ? Nimic, ca se ocupa cu nasii de tren?
      http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=143734

      „Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) risca sa fie subfinantat, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu, care a anuntat ca a depus o noua sesizare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
      Raportul Curtii de Conturi prevede, pe langa abaterile privind achizitia si apoi implementarea SIUI, si neregulile constatate la inregistrarea contabila a proiectului. Potrivit raportului, SIUI, achizitionat de CNAS in perioada 2002-2010, nu a fost inregistrat ca „mijloc fix care functioneaza ca un tot unitar si indeplineste in mod independent o functie distincta”, ci pe componente ale sistemului. In schimb au fost atribuite numere de inventar distincte pentru echipamente informatice, software si licențe, procedandu-se similar si pentru fiecare serviciu prestat de furnizori.
      Similar, in cazul SIUI noi suntem acum in prima etapa. Identificam cauzele care au dus la intarzierea termenelor de implementare si calculam penalitațile, cu stabilirea raspunderii civile. Mergand mai departe, se impune urmarirea masurilor pentru recuperarea prejudiciilor. In acest sens am sesizat DNA in cursul acestei saptamani”, a mentionat dr. Doru Badescu. ” 28.11.2012

      00
    • turma s-a dat peste cap pentru rosia montana, dar pentru dezastrul din paduri dă maxim un share. E nevoie de pedala serviciilor pentru a activa turma

      00
    • DNA a fost și este o instituție gândită să mimeze justiția pentru străini ca să ne primească în UE și NATO.

      Și s-a mers mult pe factorul psihologic, să facă mult show cu cătușe la persoane faimoase (care și-o meritau nu mă înțelegeți greșit) ca să dea impresia că totuși s-au schimbat lucrurile.

      După ce-am văzut la recorder și Romania de iubesc constat că nu s-a schimbat nimic.

      Populația și-a astâmpărat un pic setea de sânge și cam atât.

      Da, avem și am avut niște nume grele care au stat la răcoare.

      Și până la urmă în afară de PR bun ce s-a realizat? Tot respectul pentru DNA dar vin mereu cu dosare pe marginea prescripției. Și parcă îi iau în ordine descrescătoare pe cei mai faimoși, ca să dea bine la PR.

      Eram mare fan DNA și respectam instituția dar nu știu, îmi dau seama că totul a fost un mare show parcă…

      00
  11. Pentru 100 mil. euro trebuia nu numai sa functioneze, dar sa avem si soft ca lumea pentru toate serviciile de stat inclusiv mentenanta.

    Cu 100 mil. euro aterizam pe Luna…

    00
  12. Nu ai cum sa lucrezi la stat in it, trebuie sa fi in sindicat, salariul este mai mic ca in privat, etc.

    00
  13. Ar trebui ca fiecare tentativă eșuată de utilizare a cardului să fie urmată de o plângere.

    Dar știm că așa ceva e imposibil măcar din cauză că nu puțini utilizatori se regăsesc în zona contribuabililor acum nervoși.

    00
  14. Ministrul sănătății spunea ca una din clauzele contractului prevedea, cu costurile aferente, formarea de specialiști pentru realizarea lucrărilor de mentenanță.
    Se știe deci și cum a fost mascat parandaratul și cine a semnat pentru acceptarea proiectului în forma actuala. Dacă au fost instruiți totuși, unde sunt? Dacă au plecat și alții nu au mai fost instruiți tot trebuie sa răspundă cineva. Fiarele stau pe la STS dacă nu le-au mutat în alta parte.

    00
  15. Acum vreo 5 ani a fost la fel o perioada când nu funcționau cardurile, HP si Siveco a spus ca CNAS nu a reînnoit contractul de mentenanță, la presiunea presei s-a semnat si a 2-a zi serverele erau sus.
    Angajații HP România au asigurare medicala privata, nu au nevoie de cardul de sănătate.

    00
    • Asigurările medicale private nu funcționează în penitenciare.
      Cam așa ar trebui explicat.

      00
    • locatarii penitenciarelor au prioritate la consultatii in sistemul de stat!
      prima data intra ei, apoi boschetarii, apoi minoritarii, apoi restul urgentelor, dupa care, daca medicul mai poate, intra si pulimea ”asigurata”, care si-a facut programare cu 3 luni inainte!

      00
  16. Platforma a mers ca un rahat de la inceput. E prost gandita si subdimensionata. Astia ii dau cu lipsa mentenantei pentru ca stiu ca daca se intra in miezul problemei e jale.

    Ca si cum faci o autostrada cu o banda pe sens si zici ca se circula prost din cauza gropilor.

    00
  17. Problema sta cam asa din punctul meu de vedere:
    1. S-a platit un purcoi de bani pentru o chestie ce ar trebui sa revolutioneze sistemul medical din Romania.
    2. Sistemul are momente cand merge, momente cand pica, de ce? Nimeni nu stie.
    3. Nimeni nu vrea sa-si asume, lucrurile ce se intampla acum.
    Nu discut spagile, prostiile facute in faza de dezvoltare a proiectului, pentru ca deja a trecut o gramada de timp si nu cred ca cineva poate spune clar la virgula ce s-a intamplat, doar opinii personale ce conteaza doar in cazul unui (eventual) dosar penal.
    Problema mea reala, este urmatoarea, cum rezolvam problema si ce se poate face? Aici e o discutie mai larga, dar sunt sigur ca la cati specialisti IT, are tara asta, multi ar face o treaba pro-bono(sau prin diverse beneficii) prin refacerea sistemului sub asistenta STS(care din cauza informatiilor ce alcatuiesc sistemul, trebuie sa supervizeze treaba). Statul, trebuie doar sa plateasca infrastructura IT, care in cazul acestui sistem, costa mult mai putin decat a costat intregul sistem initial.
    Fac pariu, ca la cati oameni din IT s-au lovit de aceste probleme, s-ar baga doar din cauza faptului ca ei sa nu se mai loveasca de aceste probleme. Poti sa faci apel patriotic, orice fel de apel, dar inca ai oameni capabili in tara, care sa faca treaba asta pro-bono, daca vrei s-o faca, macar lucrurile ar reveni la normal.
    Cum insa, orice sistem IT, care s-a facut si se va face in Romania, este o invitatie la o spaga cinstita(costurile sunt umflate cu cel putin 40% din ce am vazut), nimeni nu are interesul real de a rezolva problema cetateanului de rand. Si nu, nu este vina PSD, este vina a tuturor partidelor, care de 30 ani nu au fost in stare sa faca doua chestii simple:
    1. Sa nu mori in spital ca prostul;
    2. Sa nu iti trebuiasca la orice interactiune cu statul, clasicul dosar cu sina.
    Ideea, ca se poate face ceva, dar nimeni din clasa politica nu are interesul asta!

    00
    • Problema mea reala, este urmatoarea, cum rezolvam problema si ce se poate face?

      ce te faci dacă sistemul a fost construit prost și tehnologia folosită nu poate susține ce îi ceri, pentru că e făcut și întreținut de proști? reconstruiești totul? peticești? cât poți să peticești?

    • Apel patriotic? Unii cu vilele si altii cu munca
      Exact cum e cu stransul ala voluntar de gunoaie ca alte gunoaie se comporta ca animalele ?
      Muie la munca patriotica/voluntara/gratuita

      00
    • NOU
      #58

      Eu nu inteleg ce tot ii dai inainte cu pro bono cand unii s-au imbogatit de pe urma acestui cacat? Sa dea aia toti banii inapoi\puscariones si dupa aia poate vorbim si de pro-bono. Dupa ce ca dam o gramada de banet la sanatate sa mai si muncim pro bono, de parca am fi retardati.

      00
    • Nu o sa faca nimeni din IT chestia asta pro-bono pentru stat.

      Odata ce vezi contractul securist pe care il semnezi o sa iti taie orice chef de lucrat pentru stat.

      00
    • @vali
      Daca suntem in situatia descrisa de tine, il ti pe linia de plutire si apoi faci altul. Iti asumi pierderile, institutiile abilitate se apuca de treaba si merg sa recupereze paguba, asa ar fi normal.
      @Bula, @Danny,
      Mi se pare, ca fiecare e concentrat pe alta parte a problemei curente, problema mea este sa facem acest sistem sa functioneze si sa fie de incredere, iar atunci cand ma duc la medic sa nu am probleme de pe acum. Voluntar, daca pot ajuta sa se intample asta, m-as duce s-o fac, pentru ca daca problema asta e rezolvata o parte din problemele de sanatate vor fi si ele rezolvate, nu toate, dar cele esentiale. Ca jegurile ce au participat la jaf, trebuiesc pedepsite da sunt de acord, dar nu ma incanta cu nimic asta, daca eu cand ma duc la medic, nu pot sa-mi rezolv problema din cauza ca e picat sistemul. Cred ca viata fiecaruia roman e mai importanta decat jegurile in cazul asta, primul fiind geniul care a aruncat chestia ca „oamenii mor,oricum si fara sistem”. Acestui geniu si tuturor jegurilor ce au luat parte la acest jaf, le doresc sa aiba parte de serviciile medicale „premium” oferite de Romania si apoi sa vina sa-mi spuna ce smecher sistem avem.
      @vosidit98
      Perfect de acord cu tine, dar e o chestie ce se poate rezolva, daca se VREA.
      Am tot vazut ca s-a iesit in strada, pentru justitie, dar pentru sistemul de sanatate si mizeriile ce se afla in el, nu a iesit nimeni. Principala mea, problema in cazul de fata, este faptul ca sentimentul asta de revolta ce trebuie sa existe in fiecare dintre noi, dispare atunci cand trebuie sa explodeze si suntem in acelasi cliseu de ani si ani de zile. Acum ne bucuram ca doamna ministru trimite pacienti sub acoperire sa-i confirme faptul ca pamantul e rotund.

      00
  18. Fac software de 20 de ani si pot sa zic ca e la fel ca la zugravi – chemi pe unii sa repare dupa altii si primul lucru pe care-l vor zice este ca „Cine v-a lucrat aici dom’ne, asa se face? Bai tata bai, n-am vazut in viata mea asa ceva… Da, se repara, dar va costa sa stiti…”. Cam asa e si cu mententanta TeamNet si providerul Siveco.

    …si nu m-a mira ca „blocajul” sa fie din cauza ca TeamNet strecoara o solutie noua si nu aveau cum sa o faca fara down-time.

    00
    • Daca nu gasesc ceva cu adevarat horror merg pe idea „if it’s not broken, don’t fix it”.

      Si chiar si atunci incerc sa inteleg peste ce edge case au dat oamenii de s-a ajuns la spaghetti code.

      00
    • Ok, o da careva in bara ..da plm .. o zi , hai doua sa faci recuperare la cativa tera de date..dar nu doua saptamani .

      00
    • NOU
      #64

      Downtime o luna la sistemul productiv? E o practica noua ca io n-am auzit.

      00
  19. Nu e puțin ironic faptul că avocatul poporului este spanchi?

    00
  20. Nu as lucra pentru stat.
    Salariu prost, risc sa fiu pus la inaintare pentru o decizie proasta a unui sef.
    Asta pe langa faza cu „ai pus mana, s-a stricat, e vina ta” cand dai de un bug vechi de jdeani.
    Mai risti si parnaie serioasa de tip „pound-me-in-the-ass”.

    00
  21. Spunea cineva mai sus că e ca la zugravi, că cel dinainte a greșit etc. Asta se întâmplă când vorbești cu neprofesioniști. Cum încerci așa ceva – să spui minciuni când situația este alta – cu cineva care se pricepe, cum ai zero la reputație și va evita să lucreze cu tine.
    Asta e pe principiul „sunt toți la fel, nu am cu cine vota”, „nu contează ce fac eu” etc.
    Deci, problema vine din zona politică. Când cineva cu reală putere chiar își dorește să schimbe lucrurile atunci și softul va fi de calitate și va răspunde nevoilor.
    Ia, încercați să spuneți prostii unui șef bine poziționat și cu consilieri foarte tehnici și onești.

    00
  22. IT-ist care sa stie Drept la un nivel la care sa faca un dosar suficient de bun sa nu scape baietii care tocmai ce au luat 100 de milioane si sunt dispusi sa dea macar un sfert avocatilor sa-i scape.

    00
  23. In dosarul Colectiv nu e nimeni judecat din arest desi au murit 64 de persoane. Dosarul abia se taraie, au trecut 4 ani si lucrurile sunt la acelasi nivel, amanari, expertize, lipsa procedura, manele.
    In cazul sistemului cardului de sanatate nu va face nimeni o zi de puscarie. Increngatura e atat de mare incat nu se poate ajunge la un grup de vinovati pentru care sa existe dovezi beton. Din 2012 pana acum au fost in proiect mii de persoane si pentru unele fapte a intevenit deja prescriptia speciala. Pana se termina un eventual proces in care sunt implicate sute de persoane intervine prescriptia speciala pentru orice pedeapsa oricat de severa ar fi. Nu mai ai pe cine trage la raspundere penala.

    00
  24. Ba si cacatul de Osmanovici – asta-i purtator de cuvant??!? – ar merita macar o amenda penala pentru declaratiile jegoase.
    L-am ascultat ieri dimineata, in direct, la radio, unde incerca sa explice ca cei care-l intervieveaza gresesc, ca nu este nefunctional, ca este partial nefunctional, ca plebeii nu stiu diferenta, ca nu e de pe 1 iulie, ca e de pe 5, ca nu este de pe 5 de fapt, ca e doar de pe 10 sau 12… Sictir!

    00
    • prin nefunctionarea sistemului informatic, se ”economisesc” zilnic niste milioane de euro!
      iar daca mai mai din aceasta cauza cativa pensionari, pensionari medical, persoane cu dizabilitati, bugetul este dublu ”degrevat”!

      00
  25. Oare au incercat sa-i dea un restart ?

    00
  26. Ce nu inteleg eu, si nu vad logica e masura furaciunii. Nu ar sta nimeni sa se agite pt un sistem daca merge ca uns.

    Un 10%-20% acoperitor acolo sa fie lumea multimita. Vb de 10 – 20 mil de euro intr-o tara de saraci. Suficient pt multe guri.

    Da prostia absoluta, lacomia, aroganta te face sa ai vise umede cu luat toti implicati de la a-z pusila zid si executati sumar.

    00
  27. ”cine a luat contractul: HP”

    Hai să ne răspundem la întrebare: a făcut cineva de la Bechtel, Microsoft și EADS pușcărie în România?
    Exact…

    00
    • Ba nastase, mitrea si rus si-au tras inca un etaj la vila pe teapa bechtel da probabil e singurul ciot de autostrada consutruit la standard: nu coboara cu dealul, nu e bombardat… plm.

      In rest ce vrei? In toti balcanii a facut bechtel autostrazi stas, doar la noi nu s-a putut.

      00
    • un etaj la vilă? bos, 10% însemna vreo 200 milioane euro.

    • Da astia au vile de muritori?

      plm doar sa mobilezi un etaj cat costa. saracu nastase a reusit sa spele 100.000 euro pe niste paravane din china. Mai pui un termopan de calitate, un tablou, se aduna.

      Stii cum e la casa, pare rezonabil dar se aduna costurile fara sa te prinzi.

      00
  28. situatia actuala este rezultatul monopolului statului asupra sistemului de sanatate!
    orice produs sau serviciu prestat in conditii de monopol este scump si prost.
    solutia logica si in acord cu legile economice este aparitia mai multor case de sanatate care sa se concureze intre ele pe piata.
    problema este ca in romania se tem de aceasta solutie pana si cei care platesc cass la stat si mai platesc inca o data prestatiile medicale cand au nevoie de aceste servicii.
    pe baza acestei frici, arafat a daramat o guvernare!
    daca vrem schimbarea fara modificare, poate sa vina si maica tereza, ca sistemul medical romanesc va fi acelasi, cu aceleasi rezultate! romanii vor sa obtina rezultate diferite facand aceleasi lucruri! sunt mai speciali, se cred in afara actiunii principiului gigo!

    00
    • au aparut specialii!
      cei care platesc, dar nu primesc!
      o sa fie distractie mare la prima criza, cu cârdurile de pinguini cianotici!

      00
  29. am lucrat cu statul roman fix 6 luni acum un deceniu. am lucrat si cu alte state intre timp.
    statul roman mi s-a parut un fel de mafie. are putini specialisti, dispersati in toate directiile. coruptia in statul roman, indiferent de partid e la nivelul superior. orice decizie serioasa din partea statului roman a insemnat o spaga. in corporatii gen siveco e o intreaga patura de manageri proveniti din si care se ocupa de proiectele statului roman.
    asta acum un deceniu. de atunci n-am mai vrut sa aud de nimic de genul. presupun ca nu s-a schimbat nimic intre timp.

    deci nu cred ca e mare surprindere ca s-a stricat nu stiu ce sistem. la sfarsitul zilei nimeni nu s-a ocupat de el :(

    00
  30. Intre timp in Germania s-a cam interzis Ofice 365 pe calculatoarele din scoli.. Ca ei nu discuta cand datele guvernamentale, fie ele si de telemetrie si cloud ale elevilor parasesc spatiul german si nu exista o metoda clara de-a garanta unde au ajuns si cine are acces la ele..

    Zic si eu, numa’ … Dar specialistii in IT cica sunt in Romania..

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile