Mă gândeam la o fază: ce îi oprește pe politicieni să le spună profesorilor săptămâna viitoare "măi oameni buni, noi am încercat, dar nu sunt bani, ne pare rău, hai că ne mai auzim cu greva aia"? Contractul colectiv de muncă semnat? Vreo lege? E lege și să se dea 6% din PIB către învățământ, și totuși nu o fac.
Pe 5-7 se fac salariile la secretariat. Secretare și directori care tocmai au primit niște sporuri babane, că ei trebuie să țină lucrurile sub control și, în plus, ei merită. Credeți că le vor spune profesorilor situația sau vom avea surprize pe 14?
Bacul s-a dat, mediile s-au încheia. Pericolul a trecut. Până la toamnă mai e. Ia faceți grevă acum, vara, în alea 3 luni în care poporul știe că voi le aveți libere.
Vali presedinte!
De Gostat.
metalo-chimica!!!
Metalo-casnice
Daca s-apuca acum sa faca greva, pana la toamna ajunge subiect de pagina 15 de google.
DACA E ASA USOR DE CE NU TE FACI TU PROFESOR! Reeeeeeeeeee
daca e asa greu de ce nu te apuci de altceva?
Ne-am plictisi atat amar de vreme sa nu facem nimic. On topic, ar merita-o
weee Jean Valjean! Vali are 18 ani vechime de când predă… dar tu nu vrei urâtule!!!
@thebblack – pai unora poate le place sa fie profesori. Trebuie sa fie pedepsiti pentru asta? Ce prostie e asta: daca nu iti convine, apuca-te de altceva? Adica in orice alta meserie ai dreptul sa profesezi de placere si pretentia sa fii platit decent, numai in cea de profesor nu.
Daca ai de facut o lucrare la masina sau prin casa, cauti meseriasul ala mai bun, nu neaparat mai ieftin. De ce atunci cand vine vorba de educatie vreti toti profesorii aia cei mai ieftini?
N-a spus nineni ca e usor, dar spunem toti ca faceti o treaba proasta in general si ca sustineti un sistem de invatamant putred, ca nu vrea reforme cu adevarat.
maferescdeciuma… gresit.
poti sa faci ce vrei tu, de placere sau pe bani. pentru amandoua, doar pentru una, sau nici macar.
salariul pentru profesia x este asta. indiferent ca iti place sau nu. daca iti place cu adevarat o sa o faci si pentru mai putin, daca o faci pentru bani o sa te apuci de altceva.
cel putin pana cand ori prestatorul ori clientul este captiv. si atunci avem deja alte probleme.
ma rog, in momentul asta parerea mea este ca copiii sunt clienti captivi si profesorii cam abuzeza de chestia asta.
Sa faca asa ca in toamna stam in greva pana da tot inapoi, plus dobanzi si indexare cu inflatia! Din buzunarul blogarilor contribuabili! Pup:*
Haha…. Și marmota învelea ciocolata…
Stați pe dracu’.
Cît timp „specialele” duduie, nu e credibil motivul cu „nu sint bani” ca au altii privilegii…
Cum sa faca greva? Nu s-a stabilit ca nu vor mai fi greve in perioada contractuala?
Pai legea poate nu e lege pentru guvernanti, da’ pentru plebei e foarte importanta.
Stai ca ne dau nucleara nu rusii ci Bruxelu „Ultimatum de la Bruxelles. România riscă tăierea fondurilor europene dacă nu scade deficitul bugetar . ” Asaaaa, deci… se maresc TVA, taxe si accize, se anuleazaz facilitati IT agricultura constructii, cresc impozitele locale si vad ei ce mai pare gras bun de taiat. Cu pensiile speciale ramane cum s-a stabilit adica cum zice CCR.
Radem, glumim, dar chiar nu sunt bani.
Da, pensiile speciale sunt nesimtite, dar sunt doar cateva mii de jegosi care se imbuiba.
Pe de alta parte, in ultimii 20 de ani, Guvernul a cheltuit mai mult decat a colectat in fiecare an.
Repet: in fiecare an.
D-aia avem datoria publica mare.
Daca arunca politicienii cu bani in 2023 si 2024, aka pomeni electorale sa ajunga la toti, in 2025 ne vor taxa de ne va durea.
Mai o idee: in 2025 generatia decreteilor are 60 de ani.
Tic toc!
Decretul la care te referi a fost dat la 1 octombrie 1966. Deci primii „decreței” și cea mai numeroasă generație a României s-a născut în 1967. In 2025 oamenii aceștia vor avea 58 de ani, nu 60. Și totuși, mai bine de jumătate din această generație a emigrat, in țară a rămas, să zicem, un procent de 45%, că au mai și murit din ei. Dracul nu e chiar așa de negru, dar nici verde nu e. In guvernul actual al României sunt multi reprezentanți ai acestei generații. Să vedem dacă văd o problemă viitoare pentru cei de o vârstă cu ei și încearcă să rezolve ceva.
Fa o verificare cat de cat in intreaga lume occidentala si vezi daca o sa gasesti vreo tara care sa nu cheltuiasca an de an mai mult decat produce. Absolut toate traiesc din credite/datorii fiind pe minus tot mai mare an de an. Asta e realitatea in care traim si mi se pare ultra dubios cum se trezesc periodic cate unii sa se arate foarte mirati si vai de mine ce tragedie ca avem deficit…ca si cum asta s-ar intampla de ieri si doar romaniei.
Ambra, pai problema nu e pt ei, e pentru aia de dupa ei, care o sa trebuiasca sa la plateasca pensiile.
O sa le plateasca si aia cum le platim si noi azi, si cum le-au platit cei de dinaintea noastra.
Da-o si pe aia cu „datoriile nepotilor nostri”…sa radem cu pofta.
Sau si mai tare, aia cu „intram ca Grecia in faliment” :)))))))))))))
barosane, noi o sa intram in faliment ca romania, ca nu suntem in zona euro.
O sa intram pe dracu sa ne ia pe toti :))))
După ce primul ministru declara public că sunt aproape un milion de angajați scutiți de la plata impozitului pe venit și CASS etc , cu un total de vreo 70 miliarde lei, să pretinzi că nu sunt bani…
Mai sunt unii scutiti de la plata a 10% impozit…..ups, de aia nu ne atingem aici, ca luam minusuri multe. Nu avem voie sa zicem decat de aia cu pensii speciale.
Eu nu înțeleg treaba cu scutirea de CASS. Hai, cu scutirea de impozit pe venit, aia e. Dar la sănătate nu trebuie să dai bani ca să ai acces la serviciul respectiv? Sau toți cei scutiți au asigurare de sănătate suplimentară făcută de angajator, sau noi ceilalți suntem obligați să plătim toți ca să se trateze ei. Pe noi, fraierii, ne-a întrebat cineva dacă suntem de acord?
Sebi, deci tu zici ca un milion de angajati au scutire, fiecare in medie, de 70 de mii pe an. Adica 5800 pe luna.
Hai sa ignor ca IT-istii au doar scutire de impozit. 10% CASS plus 10% impozit (iar sunt generos, ca impozitul se calculeaza dupa ce scazi contributii).
Deci tu zici ca un milion de angajati din tara asta au salariul mediu brut lunar de 29000 de lei.
Elvetia scrie pe noi.
Nu mai inghititi ma pe nemestecate toate ineptiile unora care n-au fost in stare sa-si ia bacul.
@Sorin
El nu e cel care inghite, ci cel care împrastie…
Raspindacul, trolul…
@Boris: Banuiesc ca la muncitorii de pe santiere te referi? Sau la Tir-istii ce platesc doar minimul pe economie si iau toti banii prin diurna?
P.S. A nu se intelege ca sunt impotriva unor astfel de reduceri. Chiar si la TIR-isti, transportul romanesc traieste de pe piata asta gri. Sunt doar curios de obsesia unora.
@Cosmin: unii cu diurna, altii cu PFA. Optimizare fiscala, nu?
Pe lângă milionul acela de angajați, scutiri/excepții fiscale sunt considerate si cotele diferite de TVA, pragul de impozitare și alte chichițe prin care unii sunt mai egali decât alții.. Așa că până la urmă cele 70 de miliarde se cam adună…
Inflatie !
Inflatia este raspunsul pietii la aberatiile politicienilor, asa a fost si asa va fi intotdeauna
Inflatie sau curs valutar.
Dacă se întâmplă asta, proști să fie dacă încep anul la toamnă.
Am auzit că mulți se cară vara p-afară, să facă un ban. Pleacă acum și se mai întorc la 2-3 ianuarie.
Se întorc dacă le dă guvernul tot ce cer, inclusiv tot ce nu le-a dat acum, inclusiv 6% din PIB în mod real.
Sunt zone/școli/orașe unde și dacă 10-25% își dau demisia, situația se duce rău în cap.
Daca vrei sa ai fun ca politician ar trebui sa incerci ceva de genul „Nu avem bani la buget insa le-am promis la profesori si ne vom tine de cuvant, din pacate asta inseamna ca anul urmator nu exista nici o sansa de marit pensiile, ne pare rau”.
Nu m-ar mira ca barbugiii astia care au pus mana pe tara sa faca asta. Intr-o tara cu apa calda, ei ar fi la alba-neagra, sunt convins ca nu dau 3 lei pe profesori.
Influencerii presedinte!
Mai ajunge si Bode sef la SRI si …circul e complet.
„ce îi oprește pe politicieni să le spună profesorilor săptămâna viitoare „măi oameni buni, noi am încercat, dar nu sunt bani, ne pare rău”
Asta se va intampla, inspectoratele si directorii sunt pusi politic peste tot in tara, ei au interesul partidelor nu pulimii. Ei au primit deja mariri.
Va fi clasica „a mintit, a furat dar a si dat ceva”.
Iti zic eu ce ii opreste pe politicieni: vin alegerile la anul. Ok, cateva zeci de mii de profesori care voteaza sunt cantitate neglijabila. Dar profesorii aia au si ei familie, nu?
O sa imi iau minusuri, dar cred ca profesorii reprezinta segmentul bugetar cel mai putin disciplinat cand vine vorba de a vota cu „ai lor”. Drept dovada ca au fost incercati cu firimituri de la inceput.
@punKreas in Romania sunt aproape 250.000 de profesori, nu doar cateva zeci de mii. Deci da, nu sunt „cantitate neglijabila”din punct de vedere electoral.
Ca sa fim corecti, salariile se fac in Edusal, secretarul sef nu are nicio treaba cu calculul, doar introduce orele lucrate. Chiar sunt curios daca au dat drumul la noua versiune, dupa negocieri. Iar daca se fac marlanii probabil vor „dezgheta” greva in prima saptamana de scoala.
„în alea 3 luni în care poporul știe că voi le aveți libere.”
Hai sa nu mai rostogolim minciuna asta. Articolul este publicat in 4 iulie, anul scolar viitor incepe in 11 septembrie. Cum calculam sa ne dea 3 luni?
Plus ca unii inca muncesc, sunt medii de incheiat pentru fel de fel de cazuri. Nu va dura foarte mult si se vor da corigentele. Apoi sesiunea 2 de BAC.
Chiar par 3 LUNI de concediu fara grija?
oamenii așa cred. cine are prieteni prin industrie știe că nu e real.
@Vale, te-ai aprins prea repede. Dacă frunzărești un pic pe aici, vei vedea că Vali e la curent cu mirajul celor 3 luni libere văzute din afară.
profesoara, director de scoala si fiica sa, olimpica si admisa la medicina: https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/povestea-dianei-olimpica-la-biologie-si-viitor-2281149.html
cum dreaq nu reuseste sa se descurce din salarii si din meditatiile alea din care Johan si-a tras sase case???
Hmmm…