Cine e de vină că Moldova e așa cum e?

Când îi văd pe ăia cu stickere cu autostrada Moldovei pe mașină îmi vine să îi dau jos și să îi bat la talpi dacă spun că au votat cu PSD.

Am citit primele două paragrafe din articolul ăsta și nu cred că e nevoie de mai mult

Lui Mihai Chiper i se pare revoltător că, atunci când au prilejul, guvernele și instituțiile centrale nu pariază nicicum pe Moldova. „Orice proiect ar fi, mai ales de importanță strategică, nu este de conceput că poate fi amplasat în Moldova. De exemplu, m-am uitat cu atenție la tehnologia americanilor de la NuScale, reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR). Guvernul stabilește locul undeva prin Dâmbovița. De ce nu Moldova? De ce e locul ăsta damnat? Pentru cine? Uitați-vă la toate investițiile militare cu tehnologie modernă (Deveselu, Câmpia Turzii, Kogălniceanu, Cincu, Oradea). Avioanele F 16, Himars-urile, Aegis, bateriile antiaeriene Patriot sunt amplasate oriunde, numai în Moldova nu. Digitalizarea urmează același model. Prin digitalizare se construiește viitorul sistem nervos al țării, e o infrastructură critică supervizată de STS și SRI. De ce nu poate fi în Moldova unul dintre centrele nervoase ale țării? Ce criterii nu îndeplinește? Care sunt politicile care configurează această marginalizare perpetuă și fără explicații? Nu cred că ION știe, dar hai să întrebăm Chat GPT”, a declarat cercetătorul ieșean.

OK. Întrebări ajutătoare pentru ăia care vor să afle de ce Moldova e dată la o parte la orice discuție:

  1. ce partid a fost la putere cel mai mult în ultimii 30 de ani?
  2. unde era partidul ăsta cel mai puternic?

Asta e tot. Baronii PSD de Moldova erau ocupați să fure pentru ei, nu le-a păsat de fraierii care îi votau conștiincioși de fiecare dată. N-a avut cine să negocieze pentru Moldova nimic. Nici autostrăzi, nici fabrici, nici nimic. De aia Moldova e așa cum e, că se așezau la masă greucenii cu milioane de voturi în spate și nu știau să spună decât “mie ce-mi iese”.

Deci nu, problema Moldovei nu e la București, e la Focșani, e la Buzău, Bacău și Iași. Pana mea, primarul Iașiului are două case de vacanță tot în Iași!!! Ce vreți de la restul țării dacă voi tot pe ăsta îl votați? Cine vreți să negocieze pentru voi? Continuați să vă faceți tatuaje cu Ștefan Cel Mare, că asta vă va salva.

Asta e valabil și pentru Giurgiu, Dolj, Gorj și Satu Mare, printre alte județe. Cine vreți să negocieze pentru voi, dacă tot hoți votați? Mergeți peste ei, aruncați cu roșii stricate în ei când îi vedeți, vărsați strugurii pe care nu îi cumpără nimeni la poarta lui Oprișan.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

  1. Nu, cei care au stickere din moldova nu au votat cu PSD. Din zona iti zic. Dar sunt mai multi ceilanti. Si le explici, si le zici, si le arati si tot degeaba. Tot tu esti ala prost…

    • Intrebare 3) Prosti moldovenii ca voteaza PSD. Corect. Dar ce proiecte pentru autostrada in Moldova au fost cand a castigat la nivel national dreapta? Conventia Democrata Constantinescu, Basescu cu liberalii? Putea dreapta sa le arate moldovenilor ca voteaza gresit PSD? Putea. Și? Moldovenii s-au cam lamurit, de aia voteaza cum voteaza.

    • Si inca ceva: ca sa-l scoti pe om din inertia votului, trebuie oameni ca Drula si Umbrarescu lasati sa conduca ministere si sa-si faca treaba, ca au demonstrat ca sunt cei mai buni in ceea ce fac.

    • ratty, adica ca toata romania vrei sa zici.
      rio, umbrarescu care …moldovean. Sa fim seriosi, clujul l-a avut pe funar primar nush cati ani, si acum il are pe piticul care a nenorocit toata tara, ca sa nu mai vorbim de grupurile trans-partid de jigodii de acolo (de la rus la dancu) si totusi s-a dezvoltat bine mersi.
      Pozitionare geografica, interese strategice si eventual 2 partii sau o plaja, asta fac zone din romania sa fie cat de cat mai rasarite.

    • „Moldovenii s-au cam lamurit, de aia voteaza cum voteaza.”

      un fel de „bag pl, nu ma mai spal pe dinti. le-arat eu lor”

    • Rio și Boris : știm deja că sunteți proști, insistența voastră însă denotă rea intenție. Ce rău e la Cluj. Ce prost administrează Boc Clujul, încât nimeni nu vrea să stea acolo. Preturile imobiliare sunt mari pentru că toți vor să vândă și să se mute în Moldova! (sarcasm)
      Boris, țara a nenorocito Tăriceanu mâna în mână cu PSD înainte de alegeri. Dar nu mai țineți minte….

    • Fisherman, tocmai asta era ideea, ca in ciuda faptului ca la clooooj ai personaje cel putin la fel de nocive (bine, boc a fost mult mai nociv la noivel national, dar asta e altceva), zona se dezvolta. Vrei alta dovada care sa nu te loveasca in orgoliu de baiat care n-are tren pe sub pamant, uite in ciuda lui halaicu, oprescu, duamna, chiorul si altii, tot tzaranetul tot aici trage.

    • Poate nu ati inteles că țara era in căcat rau de tot cind a redus Boc salariile. Si cam asa e si acum dar au noroc cu PNRR-ul de se mascheaza gaura. Credeti ca Boloș spune prostii? Tipul e sincer, dar au sarit șakalii pe el…

    • “un fel de „bag pl, nu ma mai spal pe dinti. le-arat eu lor”

      Ca sa te speli pe dinti, trebuie sa ai dinti. E mai degraba un fel de: “dentistii pe care mi-i recomanzi ca sa-mi pună dinti sunt la fel de răi dacă nu mai răi decât ăsta la care merg acum”.

    • @rio, este aberant ce spui tu.
      Cand dreapta a fost la putere, a fost datorita faptului ca a fost votata foarte mult din alte zone ale tarii. Dar in Moldova tot PSD-ul era majoritar.

      Si atunci, cei care sunt la putere, prioritizeaza proiectele din zonele in care au fost votati ca sa le multumeasca alegatorilor si sa le arate ca nu s-au inselat. Daca ar fi prioritizat proiectele din zonele PSD, ar fi avut 2 probleme:
      1. Alegatorii din zonele lor nu i-ar mai fi votat in viitor;
      2. Alegatorii din Moldova care au votat PSD ar fi ajuns la concluzia ca lucrurile sunt bune si ar fi continuat sa voteze la fel.

      Ideea principala este ca locuitorii dintr-o zona ar trebui sa puna presiune pe parlamentarii pe care i-au votat? Sa se duca in audiente, sa le trimita scrisori, sa le puna intrebari pe Facebook… orice.

    • Andrei G, deci nu faci decat sa confirmi ce am spus: dreapta, cand a ajuns la putere, s-a pisat cu boltă pe toti ăia care nu i-au votat, includem Moldova, Giurgel, Nasaudel șicâtiormaififost.

      Singurul defect de rationament al tau e ca dreapta a fost votata si in Moldova, adica fara parlamentarii dreptei pe care i-a adus Moldova, nici un guvern de dreapta nu avea majoritate in Parlament. Asa ca nu era chiar normal sa se pise cu bolta guvernul de dreapta pe Moldova, dar au facut-o anyways. Bravo lor. Culeg ce au semanat. Au fost carnati, culeg carnati.

    • @rio, spui ca dreapta a avut majoritate in Moldova, dar totusi au ales sa nu implementeze nicun proiect important acolo?

      Trebuie sa intelegem in primul rand ca si partidele de drepata sunt pline de hoti si de jigodii. Doar ca unii dintre ei mai si fac ceva, fata de PSD. Iar pentru proiectele alea putine pe care le fac aleg judetele in care au avut majoritate.

      Deci pe scurt, in primul rand populatia din Moldova culege ce a semanat. Au fost carnati, culeg carnati.

  2. corect
    aia cu stickere sunt cocalarii care „rup” masinile prin oras cu 100km/h

    • Corect. Pentru mine stickerele alea au devenit un fel de avertizare: e bine sa fiu mai atent că șoferul ăla urmează să facă o măgărie în trafic.

    • „…șoferul ăla urmează să facă o măgărie în trafic.”.
      Dar stii de ce nu?
      ….
      PENTRU CA NU ARE AUTOSTRADA!!!!

  3. Cum cu cine au votat?

    2016 – 42% romani analfabeti functional
    2020 – 45 % romani analfabeti functional
    2022 – 49 % romani analfabeti functional

    2016 – 25 % elevi analfabeti functional
    2019 – 39% elevi analfabeti functional
    2022 – 42 % elevi analfabeti functional (unele statistici spun chiar 70%)

    Cum cu cine vor vota?

  4. 1. Votand psd timp de 20 si ceva de ani Moldova a ramas saraca. Odata intrati in UE populatia apta si doritoare de munca si de mai bine a fugit de acolo ramanand acolo tot aia carora le este bine cu psd. Acum Moldova este si saraca si depopulata si izolata. Ce investitii sa faci intr-o zona de unde lumea fuge? Intr-o zona unde atunci cand se coc fructele si legumele toata lumea care poate tine in mana o sapa isi da demisia de la locul de munca si fuge la cules sparanghel in Germania sau portocale in Spania, ce investitii sa faci.
    2. Toata crema moldovei s-a adunat in Iasi dar primarul hotz nu e ales de cei cu mentalitate occidentala ca aia stau in satele din jur, nu au buletin de Iasi. E ca la Bucuresti, toti tineri si frumosi acolo cu buletin de Ilfov, de aia o sa castige Firea&Co.

    • NOU
      #18

      Foarte bine punctat. Peste 50% din traficul din Iasi vine din comuna Miroslava, cea mai bogata comuna din Romania…cica.

      Cei care locuiesc acolo nu prea voteaza in Iasi. Problema e ca nu prea voteaza nici in Miroslava. Practic multi s-au mutat la porumb, unde nu au gradinite/scoli/licee, dar nici nu voteaza acolo pentru a misca lucrurile, prefera sa isi faca mutatie pe Iasi pe langa vreo scoala mai buna, astfel incat traficul devine imposibil. La gradinita din zona unde locuiesc, nu cred ca sunt mai mult de 10 copii din cartier, dimineata e full de masini pe avarii care blocheaza 2 benzi. Asta e.

    • daca au viza de flotant in Iasi, pot vota in Iasi pentru primar. Eu am votat la ultimele alegeri.

    • @sfatuitorul: voteaza in Iasi si la ei la porumb tot de cacat e si sunt in continuare obligati sa isi duca odraslele la scoala in oras, pentru ca, ce sa vezi, interesele nu le sunt reprezentate deoarece nu au drept de vot la ei acasa. si uite cum si-o fac cu mana lor si apoi se plang ca vai ce nasol e.

    • o chestie…
      Cand era primar in Oradea, Bolojan a vrut ca Sanmartin(o comuna din top 5 cele mai bogate din Romania) sa se lipeasca de Oradea. Asa insemna ca sa se desfiinteze primaria din acea comuna si sa faca proiecte mai mari pentru o populatie mai mare plus alte reduceri de cheltuieli si personal. S-a facut un referendum pe care Bolojan l-a pierdut. Daca s-ar fi materializat si apoi ar fi functionat schema s-ar fi creat un precedent si le veneau si altor primari de orase mari sa faca schema. Azi la Cluj cu Floresti, maine la Iasi + Miroslava, apoi poate Buc+X,Y zi Z etc.
      Cum ar fi schema asta?

    • NOU
      #22

      Si ca dezvolt un pic subiectul gradinitelor/scolilor, mai e un aspect: spaga (pe fata sau mascata). Aparent si la gradinita si la scoala de cartier e cam greu sa prinzi loc, desi locuiesti in cartierul respectiv de o viata. Nu exista nicio prioritizare a celor care au o viata reala in acea comunitate vs cei care stau doar in acte in zona. Vrei un loc? Ai nevoie de PCR ( pile – cunostiinte – relatii). La scoala de cartier s-a ajuns cu inscrieri de minim 2 ani inainte de a da efectiv copilul la scoala. Am auzit de un singur caz de succes, unde un parinte nereusind sa-si dea copilul la scoala din cartier, a rezolvat dupa mult scandal facut la inspectorat, altfel nu s-a putut.

      Societatea e impartita intre smecheri, descurcareti si fraierii care nu cunosc pe nimeni. Smecherii si descurcaretii oricum nu prea au niciun interes sa se schimbe lucrurile.

    • populatia care a mers la munca in strainatate nu si-a facut case tot in zona Moldovei ? sau au fugit de tot ?

    • @N
      Sunt case neterminate si case terminate, ambele tipuri sunt goale.
      Cei care au plecat au avut in minte un plan: sa se realizeze. Ce inseamna pentru multi realizare? Casa, masina si job. Daca cu jobul nu te poti fali in sat, cu masina si cu casa o poti face. Plan pe termen lung insa nu si-au facut, adica odata terminata casa lasi locul de munca din Belgia, te intorci in sat si din ce traiesti? Din ce incalzesti casa cu 10 camere? Cum faci cu copiii care trebuie sa ii dai la scoala dar ai doar clasele I-VIII in sat? Drept urmare acele case vor ramane in continuare goale pana cei care le-au facut nu ating varsta pensionarii si vor veni acasa sa moara.

    • @Psionics
      Dacă vrem să spunem tot adevărul, să menționăm că respectivele referendumuri (că au fost două la număr) nu au trecut din cauză că ÎN ORADEA NU A FOST CVORUM. Cei din Sânmartin au avut cvorum și au votat pentru alipirea la Oradea.

    • psionics… partea cu „realizatul”.

      s-au dus acolo si aparent in cei cativa ani au produs un surplus de 2 3 500k de euro. ai zice ca sunt ‘realizati’. doar ca sunt ‘realizati’ acolo. si daca ar fi cheltuit cu aceeasi diligenta si atentie banni respectivi tot acolo, ar fi fost complet realizati, integrați si asigurati de batraneti linistite tot acolo. si cu o mare durere in cur de ce e aici.

      mai bine nu.

      in acelasi timp eu le mulțumesc pentru ca au bagat miliardele alea de euro in romabia si banii aia au ajuns, chiar daca i tr-o parte bine impozitata de coruptie, in buzunarele noastre ale tuturor celor ramasi aici.

  5. Uneori mă întreb de cine au fost și sunt mai apropiați marii mafioți ai Moldovei, cu funcții și putere și acum, nederanjați de nimeni, unii pe la Bruxelles: de luminile justiției românești – Kovesi, Augustin Lazăr etc. sau de moldovenii care au fost chemați / trimiși să facă performanță, indiferent de regimul politic, în sistemul care ar trebui fix de asta să se ocupe, la Bucuresti – Codruț Olaru, Oana Haineala, Felix Banila, Mihaela Moraru Iorga, Benone Matei, Gabriel Vlase etc. Mi-e și frică să mă gândesc. D-aia e Moldova săracă. Că nici dracu nu mai știe care-s ăia buni și ăia răi.

    • Evident, de vina sunt tot altii, niciodata moldovenii pentru felul in care voteaza de 30 de ani.

      Mai intai, ia vezi cum au ajuns in puscarie Iacubov, Sechelariu, Hrebenciuc sau Pinalty. Cine i-a bagat acolo si de ce. Toti ardeleni, nu-i asa?

      Doi: Unii chiar mai asteapta ca 170 de procurori din DNA sa rezolve tot in tara asta. Adica sa faca ce nu fac alea milioanele alea de romani care voteaza cu curul. DNA nu putea face asta nici macar atunci cand mai avea ceva oua (da, perioada Kovesi). Acum nu mai are deloc, au avut grija Iohannis si compania de asta.

      Pe scurt, ce inteleg eu: sunt de vina Kovesi si Augustin Lazăr ca voi o sa il votati tot pe Chirica primar la Iasi.

    • Coruptii din PSD la puscarie, daca esti mafiot in alte partide ai scapat, se prescrie. De ce crezi ca a trecut Chirica la PNL?

      Si 2) Aerul dă Bucuresti este irespirabil. Pe cine au arestat procurorii? Pe toti comisarii Garzii de Mediu. O sa zici ca pe aia din Bucuresti. Nu. Pe ăia din Botosani.

    • silicon_v, in afara de bolojan (pe care oricum il admiram noi mai mult decat colegii lui de penaleu’), zi-mi si mie niste valori votate de transilvaneni in ultimii 20 de ani? Baiatul cu ZECE goluri de la tm, scripcariu, domn’ presedinte, piticu’ atomic?

  6. Adevarul e ca Patriot, scut antiracheta, reactoare nuScale se pun acolo unde viseaza Mihai Chiper dupa ce a ragait 2 bidoane de bere

    • Câmpia Moldovei este zonă tampon în caz de .. ceva
      Enuff said

    • In primul razboi mondial, toata Romania in afara de Moldova, era sub cizma germana. Regele si guvernul la Iasi. Dar astea-s amanunte…

    • @rio: Pai daca dusmanul a venit din vest si sud, care parte are mai probabil sa fie ocupata? Acum dusmanul vine din est.

    • In WW1 dusmanul era si in est, armata rosie se indrepta spre iasi

    • @rio uita-te in calendar, nu mai e 19xx de mult.

    • @rio: Nu stiu ce istorie ai studiat tu. Cu rusii eram aliati in ww1 si „armata rosie” exista doar din 1918.

    • Ignoranta e puternica la pufuleti si nu numai. …

      “Douăzeci şi două divizii bolşevice sub conducerea lui Cristian Rakovski au fost trimise împotriva armatelor ţariste, dar au fost redirecţionate de către Rakovski spre Basarabia. Intenţia acestui cetăţean român de origine bulgară, cu vechi state de funcţiune în Comintern, înverşunat duşman al românilor, era cotropirea României, alungarea Regelui şi bolşevizarea ţării. Planul lui Rakovski a fost dejucat datorită intervenţiei prompte a englezilor, care ne erau aliaţi şi datorită reacţiei ferme a guvernului Brătianu, care a trimis în decembrie 1917 divizia 11 din Slatina sub conducerea Generalului Traian Broşteanu să ia poziţie pe malul drept al Nistrului.”

    • Ami pare rau la domni colegi. Dar tot sustin ca termenul de „armata rosie” e gresit in context.

    • Tudor, sa spui ca eram aliati cu rusii in ww1 e ca si cum ai spune ca eram aliati cu nemtii in ww2. Pai daca eram aliati de ce ne-am luptat cu nemtii in ww2 iar aliatii rusi au incercat sa ne transforme in republica sovietica socialista in ww1? Exact. Avem deja armata bolsevica, rosie, imediat dupa revolutia din octombrie 1917, si 22 de divizii de bolsevici veneau spre Romania sa bea o bere si sa manance un mic inainte de prima zi a lui 1918, ok?

    • Pai eram aliati cu rusii in ww1 O VREME, cat timp la putere era tarul. la fel cu eram aliati si cu nemtii O VREME, pana la 23 august. Care e problema?

    • Și eu care ziceam că am văzut multe în materie de “interpretări” ale istoriei!

    • @rio România în ww2 era o tara din puterile axei,adică eram aliati cu nemții. Am întors armele abia tarziu în 44. Cum sa spui ca ne am luptat cu nemtii în ww2 când împreună cu nemții am invadat rusia in 41? Nu mai trage pe nas

    • Cum sa spui ca am fost aliatii Germaniei in ww2 cand am curatat frumos Bucurestiul de trupe germane si i-am dat afara la sfarsitul lui 1944 din Transilvania de Nord? E o grava eroare de judecata.

    • Ok, acum chiar aberezi. Daca nu eram aliati cu nemtii atunci cu cine ne-am dus pana la stalingrad? Cu englezii?

  7. Apropo de Iasi – stau in cel mai corupt si feudal judet conform conducerii, conducere care e plina de dosare ‘politice’.
    Am tendinta sa cred ca am depasit Teleorman, Focsani, Bistrita la nivelul de ‘baroni’ doar ca astia de aici is doar locali si poate, doar poate nu la fel de prosti.

    Noroc cu facultatile si istoria de aici ca ne mai tine pe linia de plutire… sau asa am impresia.

    • Ei, lasa istoria și vezi lucrurile mai practic. Da o fuga prin jurul Palasului sa vezi cine tine orasul pe linia de plutire.

    • Da stiu… toti se minuneaza cand vad niste cladiri ‘din geamuri’, gazon si panselute.
      Asa se castiga mandatele… cu gazon si panselute.

    • Sa avem pardon dar Vaslui este cel mai feudal judet din Romania. Buzatu si sinistra lui sotie stie mai bine de ce.

  8. Mănânci kkt… Aceleași stereotipuri rostogolite de 30 de ani… Întotdeauna Bucureștiul își va trage spuza. Și, de la bun început, toate autostrăzile și marile proiecte de infrastructură au început din vestul țării și era logic ca și investitorii occidentali să deschidă puncte de lucru acolo… Timpul pentru Moldova e pierdut de mult. Acum și să dorească vreo mare companie să deschidă o fabrică în zonă, îi va fi greu să găsească forță de muncă.

  9. Mergeți peste ei, aruncați cu roșii stricate în ei când îi vedeți, vărsați strugurii pe care nu îi cumpără nimeni la poarta lui Oprișan.

    Asta ar fi o campanie interesantă: „Tu știi unde locuiește consilierul/primarul/preș de consiliu județean/șefii de partide/maiorul-colonelul-generalul de servicii/etc?”

    Completată cu: „Tu știi unde sunt depozitele de armă & muniție/adresa copiilor celor din urmă/plăcuțele de înmatriculare/amanții-amantele/sediile instituțiilor de forță/etc?”

    Unde stau, eu știu (casa/vila) unde locuiește primarul & zona unde și-au construit vilele copiii primarului.
    Dar nu știu de restul, din păcate…

  10. Pi șini faşi tu sărac, uăi?

  11. Ce victim blaming penibil. „Saracii sunt saraci findca sunt prosti si isi merita soarta” – nu credeam ca mai aud asa ceva de la oameni cu educatie.

    • Eu încă dau cu pumnii în pereți, ori de câte ori văd scris/aud „educație” în loc de „învățământ”.

    • Ce „victim blaming” boss? Puteam vorbi de asa ceva daca era dictatura acolo, sau comunism. Asa cand tu ai dreptul de a alege odata la 4 ani si nimeni si nimic nu te poate constrange in cabina de vot unde sa pui stampila nu esti victima.

      Victima esti cand nu ai ce alege, pentru ca sar 4 pe tine dupa colt sau intra o masina in tine pe trecerea de pietoni.

      Cand tu ai dreptul de alege si alegi PSD, aia e deja alegere de adult, peste 18 ani, cu buletin, vaccinat. Mai mult decat sa ti se dea libertate si anonimitate in spatele perdelei de la vot, plus optiuni diferite, cam greu.

    • Eu încă dau cu pumnii în pereți, ori de câte ori văd scris/aud „educație” în loc de „învățământ”.

      Chiar s-ar fi potrivit mai sus „oameni cu învățământ” în loc de „oameni cu educație” /s

    • săracii sunt săraci pentru că votează de 30 de ani aceiași hoți.

  12. In principiu politica se face pe voturi si cine aduce cele mai multe voturi castiga. Moldova plus alte regiuni din sud, care au fost pesediste de cand se stiu au ales PSD din 2 motive banale: siguranta, respectiv dorinta de neschimbare a lucrurilor.
    Siguranta pleaca din faptul ca aceste regiuni au resimtit extrem de dur tranzitia, respectiv sunt extrem de multi oameni care prin floarea varstei au ajuns irelevanti. Unii s-au reinventat foarte multi nu au mai putut face ceva. Asa ca in foarte multi exista dorinta asta a tine lucrurile pe loc. Ii vezi si tu cand se cearta pe o mostenire, sau pe orice chestie ce le-ar putea simplifica viata. Pur si simplu au trecut printr-un soc traumatic si nu si-au mai revenit. Iar aici PSD vine si culege roadele pentru ca se prezinta ca tatucul de care ei au nevoie ca sa traiasca, respectiv siguranta ca nu vor mai trece prin acest soc.
    Pur si simplu este o ciocnire contondenta a generatiilor care nu se pot intelege deoarece ambele au trait stari diferite. Unii au parte de un belsug precum ceilalti nici macar nu l-ar putea visa. Si isi doresc ceva mai mult de la viata, decat nevoile de baza. Ceilalti sunt intr-un mod de supravietuire de prea mult timp ca sa mai viseze la altceva.
    La toata povestea asta adauga si nou valul al politicii romanesti care la nivelul perceptiei publice nu a livrat si ai un tabloul destul de deprimant.

  13. Se stie, toate chestiile strategice se pun cat mai aproape de inamic.

  14. S-a strigat Bingo. Premiza articolului este ușor pe lângă, în condițiile când numai anul trecut se punea problema dacă Odesa rezistă

    • Exact. Bine, p-aici multi sunt si cu memoria si cu vizunea carasului auriu, sa ne aducem amint de „stati ma linistiti cu razboiul vostru, ca nu incepe”.
      Au uitat cand putin ii dadea lui voronin harta moldovei mari si ii ura sa ajunga sa mai fie o data cat au fost. Inclusiv articole de gen, care le explica molodovenilor ce prosti sunt ei, nu fac decat sa alimenteze ideea de ….’descentralizare”. Astea-s directii la care se lucreaza in zeci/sute de ani si de la butoane mai inalte, dar na, hai sa il blamam pe ala ca voteaza psd de foame (de parca bozgorul din harghita nu face la fel cu ai lui )

  15. Dnu Coloja poate explica cum s-a format legatura traumatica a celor multi si saraci cu duhul cu partidul care le-a oferit faina, galeti si ulei ca pe droguri.

    • Mai traumatic e sa stai in casa si sa freci menta ca un asistat social.

    • Si mai traumatic e sa fii un brazilian (sau un papagal albastru?) a care ia de bune nickname-urile necunoscutilor de pe internet.

    • S-a intepat fraierul. Ups. Pardon.

    • @casnica:

      Dnu Coloja poate explica cum s-a format legatura traumatica a celor multi si saraci cu duhul cu partidul care le-a oferit faina, galeti si ulei ca pe droguri.

      Ține strict de nivelul de educație al zonei. Cu cât un grup social e mai puțin educat, cu atât va fi mai conservator și mai rezistent la influențele din exterior. Conservatorismul și tradiționalismul îl asigură pe individul din grup că nu va trebui să se adapteze la noi condiții și că nu va trebui să învețe chestii noi. Cu cât omul e mai puțin educat cu atât e mai dezobișnuit să învețe; ceea ce îl va face să accepte mult mai ușor conservatorismul și orice e tradițional și-l menține în bula lui în care are control. Și-aici intră în scenă PSD care are valori social-democrate (sau cel puțin așa afirmă) și nu liberale. Social-democrația e la bază tradiționalism politic. Prin natura lui, tradiționalismul politic are ca target persoanele trecute de mijlocul vieții și nu cele tinere.
      Să explic de ce.
      Până la vârsta de 35 de ani tot ceea ce suntem funcționează în creștere continuă: memoria merge tot mai bine, abilitățile noastre de rezolvare a problemelor sunt tot mai bune, IQ-ul crește. De la punctul ”35 de ani” încolo (sau cel puțin prin zona aia de timp) corpul și mintea încep să dea semne de oboseală. Nu mai merg cele de mai sus din inerție. Mai mult – memoria, imaginația, cât de repede învățăm lucruri și rezolvăm probleme nu mai cresc în intensitate ci încep să coboare încet; trebuie să depunem un oarecare efort doar pentru a le menține stabile și uniforme. Facem asta până pe la 60-65 de ani când – presupunând că suntem încă sănătoși fizic și mental – nici efortul acela nu mai e folositor. Mintea și corpul intră în declin. Începem să uităm, începem să ne fâstâcim. Ne ia mai mult timp ca niciodată să facem lucruri și să le gândim. IQ-ul scade, memoria dă rate-uri; corpul îmbătrânește și încep să dispară încet rețelele neuronale. Pe la 75-80 suntem deja în freefall, ca barca fără vâsle.
      Orice om care ajunge pe la 60-65 de ani (vârsta pensiei nu e degeaba stabilită cam pe-atunci) realizează că și-a petrecut mare parte din viață muncind. Are regrete. Acum nu mai e eficient, piața muncii l-a ejectat, obosește repede și lumea în care s-a trezit a evoluat și-i e străină. Să învețe ceva nou îi este extrem de greu.
      Așa că, pentru a conserva energie majoritatea devin conservatori în gândire după vârsta 60-65 de ani. Apelează la lucruri dovedite, cât mai simplu de urmat și înțeles. Să nu ceară efort. Conservatorismul și tradiționalismul fix asta oferă: o bulă ”safe” în care lucrurile nu prea se schimbă, în care alb e alb iar negru e negru. Prinde perfect la oamenii în vârstă. Cam de-aia are PSD mai toată marja de pensonari din țară. În plus, pensionarii au timpul necesar să se uite la TV, să citească presa, să dezbată unii cu alții politica. Pătura mai tânără a populației nu are luxul ăsta. Și chit că pătura mai tânără e mai eficientă din punct de venere mental și poate absorbi mai repede conceptele noi și liberalismul, expunerea repetată e mult mai eficientă decât abilitatea de a accepta concepte noi. Pensionarii aud mereu și mereu același lucru, ceea ce-i face și mai ușor de influențat. Au timpul necesar să audă toate mesajele de propagandă ale PSD și au timpul necesar să-și însușească acele mesaje. Care – în mod mișto – le garantează conservatorism; adică le promit că lucrurile nu se schimbă mult, iar dacă se schimbă, se schimbă în folosul și-n ritmul lor (al păturii mai în vârstă).
      Revenind la educație – cu cât cineva e mai sărac cu atât va fi mai puțin educat. Educația cere bani, chit că e gratuită la noi. Nu bani dați pe educație ci bani care să te susțină cât timp tu înveți și nu lucrezi. Dacă n-ai acele resurse, atunci n-ai de ales și alegi munca în locul educației, că fără bani începi să suferi indiferent cât de educat ai fi. E cam greu să stai la seminarii când porumbul se veștejește pe câmp și câmpul ăla e singurul care-ți întreține familia. Așa că-n țările cu nivel scăzut de trai și cu economie nasoală numărul oamenilor educați e mai mic. Cu cât numărul ăla e mai mic, cu atât restul păturii sociale va fi mai conservatoare în gândire din simplul motiv că e extrem de simplu să nu depui efort mental. Cu cât majoritatea e mai conservatoare și tradiționalistă în gândire, cu atât partidele politice cu tentă populistă vor prinde mai bine în acea societate. La urma urmei – partidul le promite stabilitate, siguranță, îi ferește de nou și concepte de care omul needucat nu vrea să audă. Că ia efort să și le imagineze și înțeleagă.

    • multumim pentru explicatie, am facut screenshot sa trimit si altora

  16. Moldova nu e mai saraca de ieri sau de 20 ani, e in spate de cand exista pentru ca geografie. Carpatii, distanta de vest si alte lucruri mai mici, printre care si cutremure periodice, lucru de in ardeal nu exista sau exista o data la sute de ani.

    Daca vrei sa faci un biznis in italia, oare te duci in nord sau in sud unde mai ai inca 4 ore de mers? Eh, ca politicul nu a ajutat e alta treaba, dar sa nu amestecam borcanele.

    • Din păcate da, geografia e un factor foarte important, chiar și-n ziua de azi.

      Evident, geografia o poți cuceri cu infrastructură dar costurile pot fi mici spre mari iar când ești țară săracă altfel stau treburile.

      Problema e că în România fondurile UE au rezolvat problema sărăciei. O oportunitate ca asta vine odată la mii de ani, să-ți dea altcineva bani gratis pentru proiecte majore, autostrăzi și trenuri peste munți.

      Da, istoria sărăciei moldovei e datorată geografiei dar azi, în anno domini 2023 avem șansa să nu mai fie și noi ce facem?

  17. Șef, cine a fost la putere în 30 de ani în sud și Moldova?

    • PSD, Moldova, PSD-sud.Plus testul, că doar nici ceilalți nu au fost mai breji.
      Înainte de 1877 Iașiul era peste Bucale.În timp banii s-au scurs prin buzunarele celor din centru.
      30 de ani și una bucată autostradă nu e gata peste Carpați spre marele port Constanța.
      Ce să mai zicem de una bucată autostradă spre Moldova.

      Asta o zice bine d-l Chiper:
      „Din punctul meu de vedere, soluția dezvoltării Moldovei, așa cum o dovedește Transilvania, nu e legătura cu Bucureștiul, miza a fost, este și va fi mereu legătura cu Europa occidentală”.

    • Baronii PSD de Moldova erau ocupați să faca poduri.

  18. Pai in Ardeal sau in Regat nu tot PSD au fost la putere ?

    Ce, doar la marele Bolojan exista autostrazi si baze militare americane ?

    Sau doar la Sibiu ?

    Sau doar la Cluuuj ?

    Neah, n-are treaba cu culoarea votantilor.

  19. Da, centrala nucleara ar trebui construita la Pungesti, in Vaslui.

    Adica oamenii s-au bucurat cand au fost gasite gaze de sist, acum vor fi in culmea fericirii

  20. Am venit sa verific prezenta unui anumit comentariu, nu l-am gasit, il pun eu:
    Buzau nu e Moldova!!!

  21. Am un exemplu apropiat, au votat 3 mandate același hoț și acum, 2 mandate mai târziu sunt foarte bucuroși că apă, canalizare, gaze, asfalt, spital, școli. Exemplu de: se poate. 20 de ani.
    Cu primii zece ani sunt mai îngăduitor. Tec, pâine turcească, televizor color, protv și cel mai important: nu erau bani.
    Cu ultimii zece ani în schimb sunt mai rău ca o soacră. Cine a re-înviat Partidul Sistemului Dezastruos? Cine e Șeful la Stat Eșuat? E în concediu, face turul Americii de Sud.
    Moldovenii au votat și PSD și Klaus.

    • Nu ca nu as fi de acord cu ce ai scris, ca sunt, dar in locul lui Klaus cu cine ar fi trebuit sa voteze ?

    • @Gigi Netoiu având în vedere cât datorăm Moldovei din punct de vedere cultural: cel puțin Theodor Paleologu, chiar dacă a fost pe post de iepure și prin acceptarea acestei poziții și-a știrbit integritatea și principiile, Altfel, dacă moldovenii s-ar fi trezit Duminică cu spirit de șagă puteau să o facă președinte pe madam Chirița von Dăncilă. Ar fi fost o glumă mai bună.

  22. Primarul Iașului e de la PNL…

  23. daca parea cat de cat interesant in revolta lui, cand a inceput cu kkturile militare si-a pierdut orice urma de credibilitate. dezvoltarile militare se fac de-a lungul liniilor de aparare, la fel ca si fabricile de munitie si tehnica. adica in spatele muntilor pe care ii poti apara si la distanta de granita, nu la granita cu rusia

  24. Sanse mari daca ii intrebi sa iti raspunda „nu stiu, eu nu sunt cu politica, eu nici n-am votat in ultimii 20 de ani”.

  25. E clar ca de 10-15 ani minim trebuiau sa fie autostrazi peste tot, inclusiv moldova. De ce nu are Moldova autostrazi ? E simplu. Din minusculul de fond dat pt autostrazi dupa toate furturile si pomenile sociale s-a luat o decizie logica. Faci autostrada spre vest, nu spre est. Unde sa mearga autostrada, spre Moldova de peste Prut si Mother Rusia ? Si sa nu uite razesii ca prin 90 cand era o foame enorma Ilici le-a facut DN calumea sa curga spre Bucuresti ca oricum tot acolo ajungeau. :D

  26. Ce o fi cercetat cercetătorul moldovean despre SMR-uri?

    https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2111833119

    Vor genera deșeuri radioactive între de 2 și 30 de ori mai multe decât o centrală nucleară convențională. Ok, studiul trebuie luat cu o grăunță de sare, cum zice americanul, pentru că reactoarele astea nu există (sau nu existau) încă. Studiul e un teoretic. Totuși…

    https://ieefa.org/wp-content/uploads/2022/02/NuScales-Small-Modular-Reactor_February-2022.pdf

    ”Too late, too expensive, too risky and too uncertain. That, in a nutshell, describes
    NuScale’s planned small modular reactor (SMR) project„

    https://www.ucsusa.org/sites/default/files/2019-10/small-isnt-always-beautiful.pdf

  27. ieri a fost ditamai mitingu cu scandări și mii de oameni defilând pe străzi pentru un circ penibil unde 22 de împiedicați din liga a 2a dau cu piciorul într-o bășică … la mitingurile din pța Victoriei de protest împotriva guvernării USL care refuză să taie pensiile speciale au venit 12 trotinetiști… ca să pui în perspectivă prioritățile acestui popor

    • Fiecare zi e și mai grea și mai grea…
      Plec la protest cu căruciorul de cumpărături.
      La fiecare colț e o farmacie, și telenovelă în fiecare seară.
      Tatae e la Catena, Marijuana s-a pocăit se uită la Jumonji.
      E din ce în ce mai complicat, mi se pune pata. Zona Zoster.
      Linia 182. Prins în autobuz. Peace. FIat lux. Colentina. 20-23.

      O să vină Generația’99 din Focșani să ne salveze(sursă https://www.youtube.com/watch?v=xAgUxuj3RkM)

  28. De unde rezulta clar, fara putinta de tagada, ca Braila NU este in Moldova dar Buzau este.

  29. Zici de moldoveni dar ghici cine va fi primar general la București?

  30. Cand am citit titlul, ma asteptam sa fie un poll cu 1. Tuica 2. Vinul

  31. In primul rand tragi o concluzie gresita cred: sunt asa pentru ca au votat asa. E o intrebare mai degraba de ou si gaina. Nu cumva au votat cum au votat pentru ca sunt asa cum sunt?

    In al doilea rand exact habar n-avem cum ar fi fost judetul X daca ar fi votat PNL in loc de PSD … e greu de facut un punctaj, d-aia si asteptam judecata de apoi, nu? :) ca sa faca al de sus punctajul pentru noi.

    Si in ultimul rand scrii de parca tu crezi ca s-a votat pe bune vreodata pe aici (in general vorbind). Dezleaga-i limba oricarui politician care a trecut de stadiul de lipit afise/postac si o sa vezi cum s-a votat (si cum se voteaza inca pentru ca sistemul informatic a imbunatit numai partial lucrurile). Ca o curiozitate uita-te pe numarul de voturi din ultimii ani si pe numarul de membri din fiecare partid si o sa vezi ca se cam voteaza ei pe ei – marea familie a hotiei directe de partid are milioane de membri, nu ei sunt o minoritate ci noi suntem si diferenta creste cu fiecare dintre noi care pleaca (fizic sau doar cu gandul).

  32. Problema nu e PSD-ul ci oricine este pe locul 2. In lipsa unei optiuni reale, alegerea unei preferinte este iluzorie. Nu mi-e mila nici de PNL-ul local care rupe acuma la contracte directe, primar si presedintele cj urmariti penal cu toate combinatiile lor.

  33. Pai cand au vrut Chevron sa investeasca au sarit pe ei. Asa ca au plecat, evident. A mai auzit cineva de Pungesti, a inflorit zona?

  34. Sunt casatorit cu o moldoveanca. Cu exceptia bunicilor, toti din familia ei (multi frari si surori) au plecat prin alte tari inca din anii 90, si inceputul anilor 2000.

    Si nici nu s-au dus la cules cartofi. Au strans bani, ain timp, au deschis firma de termopane in Italia, vila turistica in Spania, copii lor sunt in Anglia sau Germania. Din astea.

    Ea e cu mine in Suedia acum. Dintr-o familie intreaga, au ramas in Moldova fix zero.

    Dintre prietenii si prietenele ei, toti au plecat fie prin tarile scandinave, Bucuresti, Brașov, Cluj. Au ramas zero.

    Asta e Moldova. Majoritatea celor capabili au plecat de acolo imediat ce au avut posibilitatea.

    • Pai asa e prin toata tara, atat ca in Moldova au mers in masa… dar in general oamenii cauta sa le fie mai bine, si pana acum le era mai bine in alte tari. E chiar asa simplu.

      Argumentele lui Vali sunt pertinente, n-ai cum sa crezi ca e de vina x sau y cand tu te auto-sabotezi de 30 de ani… aia fac vile peste vile si tu stai in mocirla, dar cauti vinovatii in alta parte.

      Cea mai tare faza a fost cu ceva primar intr-un sat, le-a promis canalizare vreo 15 ani… iar la ultimele alegeri, inainte de alegeri a pus niste rotogoale dinalea de beton pe alocuri prin sat, le-a zis la oameni ca in sfarsit se apuca de canalizare… ghici ce? Oamenii l-au votat, dupa care firma de constructii a luat rotogoalele si le-a dus unde chiar se facea canalizarea, in cu totul alta parte si cam aia a fost. Ce crezi ca au facut oamenii? Au inghitit sec galusca si aia a fost… peste 2-3 ani il mai aleg pe ala odata… ca s-au obisnuit cu el si cu purtatul de cizme pe noroaiele de pe ulita.

    • Poate ca astia de au ramas o duceau bine si au trebuit sa plece restul de taiau frunze la caini. Nu stiu, zic. Discursul asta cu sunteti prosti ca ati ramas in tara e deja vechi da inca ma calca pe nervi. Sa fiti voi bine cu familiile impartite in 5 tari.

    • @Robert

      Una zic, basca ne înțelegem. Vreau sa citezi exact unde am zis ca aia prosti au ramas?

      Iti spun eu cine cred ca a ramas: cam jumate, oameni capabili si care se descurca cum pot, desi le este lehamite de multe, o masa uriasa de pensionari, oameni cu zero simt civic, care sunt ok lamborghini si vila la porumb, se caca unde apuca, etc oameni care nu dau doi bani pe alegeri, o minoritate de putori si imbecili.

      Nu am plecat in alta tara pt mine. Eram ok in Bucuresti, si m-am obisnuit cu jeg, nesimtire si furatul caciulii. Am plecat pt ca fi-miu sa faca o scoala buna, sa nu aiba de a face cu loteria romanesca unde ai 50% sanse sa dea peste cacati de copii de smecheri, profesori idioti, programa scolara din secolul trecut, universitati pline de rahati cu fumuri in cap si pusi pe picat la examene pt ca asa inteleg ei educația academica, doctori spagari si incompetenti, politisti apatici si cu retard usor, locuri de munca cu o cultura toxica, institutii de stat pt frecat menta și pompat bani la partid.

      Eu am invatat sa ma descurc cu tampiti, hoti si ticăloși. Dar pentru ca am avut de ales, am ales ca baiatul meu sa nu fie nevoit sa invete cum sa se descurce cu porcăriile astea.

      Altfel nubibteleg ce te irita exact? Ai porniri patriotarde, sau cum? Nu pleacă nimeni din tara de bine ce este. Iar problema numarul unu a Romaniei este ca e populata de romani cu apucaturi de neam prost si care se pun in cur in drum si nu vor sa se schimbe nimic.

      Iar, din orice oras maricel european pana in alt oraș maricel european ajungi mai repede si te costa mai putin sa calatoresti decat de la Bucuresti la Iasi sau Cluj. Si nici nu te umpli de spume in trafic. Daca tu ai reusit sa ai iun trai decent in acelasi oras cu restul familiei, felicitari. Acest lucru este imposibil pt majoritatea romanilor. Daca nu esti înșurubat la robinetul bugetului de stat, minim 90% din localitatile din Romania sunt complet moarte si fara niciun viitor.

    • In sfirsit,o explicatie plauzibila.

    • Da Robert fix asta e. Și noi am tăiat frunze la câini în Romania vreme de 12 ani, timp in care nu am reușit nimic.
      După care am plecat din tara și după doar trei ani am cumpărat casă cu 5000mp de teren, la juma de oră de Nisa, 20 de minute daca nu e trafic. Aparent aici am tăiat frunzele mai cu spor… Niste nesimțiți, ce sa mai

  35. amuzant.

    in primul rand pentru ca se vad, din declarații, articol si mai ales comentarii, celle 2 metehne atat de romanesti.

    e vina altora.
    vrem egalitate, dar nu pentru căței.

    exact aceeasi retorică (chiar daca argumentele propriu zise diferă desi sunt la fel de tampite si contradictorii, atat intre ele cat si cu realitatea tangibila si vizibila cu ochiul liber) le vezi si cand e vorba de sat fata de comuna/orașul de care apartine, moldova fata de tara, romania fata de UE.

  36. Era o vorba, dar am uitat de unde.

    De ce esti sarac? Ca esti prost!
    De e esti prost? Ca esti sarac!

  37. Bs, nu e problema votului, ci că Moldova nu are politicieni care să se impună la București și să bată cu pumnu-n masă… Sunt ieșean și știu foarte bine ce spun.

  38. Hai să terminăm cu caterinca și să dăm adevărul în vileag. Nu aveți oameni capabili.
    Mă uit de jumătate de oră la oamenii găsiți de Valeriu Nicolae și deja îmi fac bagajele pentru un pelerinaj pe la mănăstirile din Moldova să mi se ierte din păcate. Măcar sudălmile de la episodul unu. Paștele și Cristoșii… Athos, la anul.
    https://www.youtube.com/watch?v=CJaXiS0iBQY&list=PLijRTkb8WlBLNle-qbrctHrOJ7xk0-tlM

  39. O găleată de plastic cu stema PSD pe ea costă cam 1 euro.
    Un milion de găleți înseamnă aproape 1 milion de euro.
    De banii dați pe găleți electorale își mai construia unul dintre greuceni o vila si jumate.
    Cum să zici că nu renunta la nimic ? /s

  40. Moldova mai are o problema. Niciodata nu a apartinut de vre-un imperiu, s-a dezvoltat cum s-a dezvoltat. Defapt, nu s-a dezvoltat. Nici nu a apartinut de vre-o zona unde s-au pompat bani pentru dezvoltare (zona Bucuresti), si nici prin vot nu vor sa schimbe ceva. Baronii psd sunt zei acolo, si asa va si ramane. Problema e ca, am impresia ca ii cam tinem noi de pe alte teritorii dezvoltate in carca pe Moldoveni, si asta nu e bine.

  41. uăi băieti … in moldova s-a votat muuult PNL in anii astia…
    problema e alta. daca o sa vii sau sa re-vii asa cum am revenit io (dupa fo’ 25 de ani) ai sa iti dai seama de ce nu e autostrada. si e doar din cauza oamenilor care sunt incremeniti in timp. este o mentalitate extrem de feudala la nivelul mediu, peste tot. indiferent ca vrei sa lucrezi cu un contabil sau vrei sa iti faci mobila sau… te uiti la ce fac politicienii. asa ca, sa isi asume si populimea care a trait in moldova vina ei.

  42. Am o ruda indepartata ce locuieste in zona Moldovei. Om cu trei facultati facute pe bune, la o universitate prestigioasa, pe vremea cand scoala inca era scoala… facultati ce se leaga intre ele. Cu biblioteca in casa, cariera de succes. A ramas integru pe o pozitie din care alte persoane fac milionul de euro. Ba chiar a trait frugal din cauza ratelor.

    Material de pus in guvern, parlament, consiliu judetean, primar de municipiu, minister… De abia a reusit sa devina consilier local in satul natal…
    Piata politica nu cere oameni buni.

  43. Si de ce nu ai vota PSD? A votat lumea antipesedistu’ suprem și care a fost urmarea? A făcut pe dracu ghem antipesedistu suprem și a pus pesedeu la butoane. De ce să îi mai lasi și pe altii sa fure, că oricum fără pesedisti nici de furat nu-s în stare? Hai mai bine să-i lăsăm doar pesediștii să fure, măcar ăștia au experiență și nu mai trebuie să apeleze la alții să-i ajute

  44. bre, la deveselu s-a votat psd mai mult ca in moldova. poate si la kogalniceanu.

  45. Sunteti sigur ca „Buzau nu e Moldova”, ca parca dupa grai asa s-ar parea!!!

  46. E facil sa gandesti asa, dar trebuie sa te uiti si de ce moldovenii voteaza PSD.
    Oricum, nici cu aia care voteaza „dreapta”, adica PNL nu mi-e rusine.

    Corect ar fi sa ridicam zonele defavorizate prin programe nationale care sa rezulte in ceva mai mult decat o viloaca sau un Porsche.

    Incorect e ca un partid sa „investeasca” in zonele in care e majoritar. Guess what? Next turn o sa vina ailalati si o sa faca acelasi lucru. Nimic strategic, doar servirea propriilor interese.
    Strategia e sa faci programe care sa ridice nivelul tarii pe traiectoria cea mai rapida, pentru TOATA Romania.

    Si guess what… daca faci asta nivelul de trai creste si oamenii tind sa nu mai voteze cu PSD, AUR si alte minuni.

  47. Io o sa simplific putin. psd nu are nici un motiv sa investeasca sau sa faca ceva in Moldova, atata timp cat moldovenii voteaza masiv, constant cu ei. Eventual ar putea avea o motivatie in alt bazin electoral, pe care nu-l stapanesc. Respectiv Ardeal, Banat &Co. Ai un caine pe care-l bati si il infometezi si tot la tine vine, tot pe tine te recunoaste de stapna, orice i-ai face. De ce i-ai da mai multa mancare, sau cumpara bobite premium? In schimb ai altu’, pe care vrei sa ti-l faci prieten. No, la ala-i dai sa manance, poate reusesti sa ti-l apropii.

    • psd nu are nici un motiv sa investeasca sau sa faca ceva in Moldova, atata timp cat moldovenii voteaza masiv, constant cu ei.

      yeap. fix asta e. ce motiv ai să te schimbi dacă gagică-ta stă să o bați și nu fuge de tine? ah, a fugit asta și ai găsit alta, care și ea stă câțiva ani, nu pleacă la prima palmă? găsești alta.

  48. Boss, cel putin Suceava si Iasiul mai sunt condusi de PSD-ul galben aka PNL si crezi ca s-a rezolvat ceva? La Iasi PNL are un analfabet spagar la consiliul judetean si un smecheras combinator pesedist resapat ca primar, crezi ca merg lucrurile mai bine? plm, se lauda ca fac nu stiu ce terminal nou la aeroport si nu le-a trecut prin cap sa faca intai drumul si apoi se mira de ce e aglomeratie, atat ii duce mintea. sau pun popici de banda unica pentru transport in comun pe bulevard si a doua zi ii scot, astia vrei sa se gandeasca pe termen lung?

  49. iar primarul de la Iasi nici nu cred ca mai stie cate case are el si familia (aia sunt proprietari de mici, fiul de 1 an avea ditamai casa), dar se zvoneste ca are si casa de vacanta la munte la Suceava: https://www.libertatea.ro/stiri/primarul-mihai-chirica-ar-avea-o-vila-secreta-2461798

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile