Cine-a tras în noi după 22

M-am izbit ieri de interviul ăsta cu Mădălin Hodor (pe care îl urmăresc și pe facebook, de altfel), cercetător prin arhivele Securității, și concluzia (mea) simplă e că Revoluția a fost revoluție, e legitimă și trebuie să ne-o asumăm în loc să facem mișto folosind expresii precum „loviluție”.

Dacă ne luăm după ce zice Hodor, n-a fost nici o lovitură de stat. A fost doar haos și incompetență. Când armata și securiștii s-au prins că nu mai e loc de-ntors, l-au lăsat din brațe pe Ceaușescu și au început să caute alt șef. Doar că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu aia din târg, iar unii s-au apucat să strige „Jos comunismul” și alții după ei.

Nimeni din aparatul de stat nu cred că și-a dorit democrație. Au vrut un Gorbaciov în locul unui Stalin, unul mai moale decât Ceaușescu. Doar că nu te pui cu gloata, așa că au făcut un compromis, „democrația originală” a lui Iliescu. Cine-a tras la Revoluție?

Au tras armata și securiștii. Au produs o diversiune ca să salveze comunismul, dar când s-a lăsat cu mulți morți, au aruncat marota cu „teroriștii”, ba arabi, ba omuleți verzi de la Mama Rusie. Și au păstrat-o și-au transformat-o în legendă, în mit fondator al democrației românești, ca să-și păzească lor pieile, ca să-și păstreze ei privilegiile.

Nu există niciun document care să ateste că au existat turiști sovietici care au intrat în masă pe teritoriul României. Au existat turiști sovietici, într-adevăr, dar existau în fiecare lună decembrie, când mergeau în Iugoslavia. Există un document, dar este împotriva teoriei ăsteia: în Arhivele Wilson, o notă de discuție între ambasadorul României la Moscova și un adjunct din MAE sovietic, care îl cheamă pe ambasadorul României și îl întreabă ce se întâmplă, de ce este blocată granița, și de ce turiștii sovietici nu pot să intre în România. Era 18 decembrie. Și adjunctul sovietic spune că oamenii sunt nemulțumiți, că stau de ore întregi, și de ce nu sunt lăsați să intre în țară. Deci turiști erau, dar erau la graniță. Nu trăgeau prin București și nici la Timișoara.

Au tras tot soiul de amețiți, militari în termen antrenați pe ogor, la cules porumb, speriați de bombe, la ordinul unor ageamii proști de bubuie, ajunși și ei în grade sau funcții pentru lins în cur partidul, și care atunci când au văzut poporul, au lăsat tone de arme și de muniții pe unde-au putut și-au fugit ca potârnichile.

Marota cu teroriștii a fost doar scuza ofițerilor ca să își mușamalizeze incompetența și propria vinovăție. Și au ascuns-o bine, că de aia au trecut 31 ani și nimeni n-a plătit pentru morți și răniți. Și o fac în continuare, ia uite ce zice Hodor despre fișetul lui Iulian Vlad:

Există în continuare tone de arhive care nu sunt exploatate sau, și mai rău, sunt ținute intenționat în afara ochiului public. Mă refer la arhiva Securității, care a fost preluată de Armată în ’89 și dusă la Pitești. Se află și acum acolo. Armata a intrat în arhive, în sediile Securității, le-a încărcat cu camionul și le-a dus la Pitești. Acolo este, de pildă, fișetul lui Iulian Vlad unde, probabil, sunt documente de primă mână. Armata le ține sub titulatura de „captură de război”. Ce război o fi fost în 1989 nu explică. Ei dețin o arhivă al cărei emitent nu sunt ei, și n-ar trebui să fie la Pitești, la MApN, ar trebui să fie la CNSAS, că el are atribuții aici.

Mai departe, fiți atenți la asta:

Cerem să fie dat accesul la arhivele care nu au fost predate instituțiilor abilitate. Aceste arhive, care sunt împrăștiate, unele chiar pe la unități de jandarmerie, nu le-a căutat nimeni, nu știe nimeni ce e acolo. Mai departe, cum spuneam, e arhiva de la Pitești, pe care Armata vrea acum s-o secretizeze 70 de ani, pe nu știu ce prevederi. Vrea să secretizeze o arhivă care nu-i aparține.

Dosarul Revoluției nu va fi finalizat până când nu or să fie morți și îngropați toți generalii, coloneii, maiorii și căpitanii de armată și de securitate care încă aveau job în ’89. Toți se simt cu musca pe căciulă cumva, toți se protejează unii pe alții. De asta vor să închidă pe 70 ani arhiva aia. Până și dosarul morții lui Kennedy a fost desecretizat, numai noi secretizăm o arhivă la 30 ani după crimă, că na, nu e în interes public, că poate, cine știe, aflăm că la revoluție au tras extratereștrii.

Între timp, se striga „Armata e cu noi”, iar proștii de azi, 30 ani mai târziu, încă mai cred asta, că armata era cu ei. Nu, armata era muci, condusă de niște lingăi incompetenți care au fugit repede să-și apere privilegiile, lăsându-le proștilor arme în mijlocul drumului, să se împuște singuri, în timp ce băieții cu ochi albaștri strigau „teroriștii” și „suntem atacați”, „escadrilă de elicoptere” șamd.

PS: Ca să vedeți că vechile obiceiuri n-au murit, uitați-vă la ideea creață a guvernanților, cică vaccinarea să fie coordonată de armată. Drept dovadă că la 31 ani de libertate și democrație, unii tot nu pot să se lepede de apucăturile autocratice.

(Foto:  Zafer Galibov / Colecția Fotografii a Muzeului Municipiului București, via PressOne)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Bine scris la PS. Armata nu are ce cauta la vaccinare.

    00
    • Nu, vaccinarea sa fie facuta optional, de personal medical civil.
      Armata doar sa ajute cu plutoane de executie pentru cei care nu vor vaccinul.
      Glumesc.
      Dar ce bine ar fi ;)

      00
  2. shorturl.at/pwCOU

    00
  3. Da..natie de prosti care in 2021 inca mai crede in ‘demnitatea si onoarea’ purtatorilor de uniforme…militari,jandarmi, politisti chiar si pompieri se fac (cu cateva exceptii) baietii saraci de pe la tara pe care nu ii duce bibilica sa faca o scoala mai acătării, si care se bucura la avantajele de bugetar privilegiat (iesit la pensie buna devreme, diverse reduceri, alte kkt-uri apreciate de iobagi). Antologica prostia aia cu pus imnul la masinile politiei cand era carantina generalizată…tara amestec de comunism rusesc si latinitate tip sud americana…

    00
    • Legat de armată, situația e mult diferită acum, profesionalizată, că e integrată cu NATO etc. Nu mai e ca pe vremuri. Au mai rămas pe-acolo, prin vîrf, niște lichele, probabil, dar n-aș compara cele două situații. Altfel, da, aia cu imnul a fost la fel de cretină ca asta cu vaccinurile.

    • Ești puțin cam prost, să încerc să păstrez un vocabular decent.
      Faptul ca x, y sau z din diverse servicii, direcții ale poliției, armatei etc sunt niște lepre, nu-ți da ție, un neica nimeni, sa emiți judecați în privința celorlați.
      Este simplu!
      Tu nu ești în stare sa scrii o frază dpdv gramatical și spui despre alții ca nu sunt în stare sa termine o școală?

    • evident ca sunt si eu prost, pentru ca nu am fost un candidat valabil pentru emigrat (nu am fost bun valabil pentru export) sau nu am făcut bani aici (the don’t give a fuck amount…); dar nu sunt prost in privința idealizarii unora care aleg o meserie din alte motive decât mandria de a-si apăra tara si nevoile si neamul…sunt cativa si idealiști, poate 10% …dar restul…trebuie sa fii naiv (nu folosesc ‘prost’); iar in privinta generalizării, tzine este tara cu cei mai putini km de autostrada din UE, cu salariu mediu de la coada clasamentului, cu coruptie generalizata (foarte mult si in randul categoriilor purtatorilor de uniforme) , cu scoli si spitale bombe ? Tzine, hai zi tzine ?

      00
    • @alex si @alex

      armata profesionilizata ? aveti macar urma de contact cu cineva care lucreeaza in armata? discutam acum vreo 2-3 saptamani la un gratar cu ceva ruda care se pregateste de pensie in armata si studia ce sa inceapa in privat dupa ca e in floarea varstei pana la urma si concluzia a fost: gradatii vechi sunt cu metehnele clasice pe stil mai comunist, gradatii tineri sunt praf si nu stiu cum sa comande nimic, trebuie sa le faca treaba soldatii. si pe la zona de jos e cam la fel, unii vin batuti in cap doar sa lucreze in armata din tot felul de colturi de sate neauzite si nu stiu decat sa plimbe vaca pe deal, altii sunt satuli de ceilalti idioti si nu-si mai dau interesetul si o mica exceptie cam pe la 40 de ani care stiu cu ce se mananca treaba dar se pregatesc de pensie in curand

      a zis cineva nato mai devreme? pe locurile alea se intra cu pile mari (din auzite cel putin, nu cunosc pe nimeni plecat in teatru de operatiuniu) dar din presa se vede cam cu se ocupa grupurile trimise de romania pe acolo: geniu/jandarmerie si cam atat, nu suntem implicati aproape deloc in linia 1 sau linia 2 de lupta. cu toate astea eu unul nu m-as duce nici in linia 10 in lupta chiar si pt. salarii cu 5 cifre in euro /luna dar altora le place treaba sau le plac banii

      00
    • Multumesc…aceeasi ‘poza’ o am si eu descrisa de la o cunostinta ‘cu uniformă ‘…sa iti imaginezi ca intr-o tara facuta praf ai un singur domeniu care este la inalte standarde, trebuie sa fii cam ‘naiv’…

      00
  4. Ar fi interesanta o statistica. Luate asa, familiile primilor 100 de oameni din aparatul de stat din Romania in 1989. Din armata, din partid, din Securitate.

    Si vazut ce averi au familiile astea acum. Si ce functii au toti oamenii din familiile astea.

    00
  5. N-au produs nici o diversiune, securitatea a vrut să-l ia înapoi pe Ceaușescu care era reținut de către armată. S-a tras inclusiv asupra acelei unități militare unde era ținut. TAB-ul acela care apare în filmări cică i-au ținut noaptea, ca în caz că securitatea reușește să intre, să poată fugi rapid cu ei.

    De-asta securiștii sunt disperați să bage placa aia cu turiștii, cu CIA, cu KGB, cu extratereștrii dacă ar putea. Pentru că știu că au luptat să-l aducă înapoi cât timp era viu.

    Oricâte își merită Iliescu (și merită destule, absolut) la faza aia prin faptul că i-a executat a salvat mulți mulți oameni. Pentru că Securitatea era mobilizată la maxim dar n-au mizat nici o clipă că armata va schimba partea. Dacă nu era vorba de armată treceau prin ei ca prin brânză.

    Atâta am citit și documentat pe tema asta, e absolut hilar cât de greu e să accepte unii oameni că au mâinile pătate de sânge, și că au luptat pentru dictatură până-n ultima clipă.

    Uitați-vă la toate emisiunile care apar securiștii, mulți dintre ei vorbesc cu admirație despre Ceaușescu, ca un mare patriot, un mare lider, bla bla. Li se vede dedicația până-n zilele noastre. Se dau mari patrioți, doar că ei identifică patriotismul cu partidul/statul, nu cu poporul, chestie care li s-a băgat bine în cap și se vede.

    Și armata a făcut prostii, nu cred nici eu că e 100% nevinovată, dar schimbarea lor a fost factorul decisiv, altfel cântam ode partidului încă 2-3 ani, probabil până la căderea URSS.

    E trist că se forțează ideea asta că poporul român e doar un nimic prost și bătut în cap, care n-a fost el în stare să dea jos dictatura, ci sigur au fost ajutoare externe.

    Asta arată (fără să-și dea seama) și părerea securiștilor (care atunci se credeau rasă superioară) despre oamenii de rând, pe care-i consideră niște fraieri numai buni de puși la muncă și exploatați de ei și de partid.

    Ăștia ne sabotează psihologic și până-n ziua de azi, prin toți românii pe care-i auzi că promovează peste tot că românii sunt proști, leneși, incapabili, necivilizați, nu sunt în stare de nimic, etc.

    00
    • NOU
      #16

      Cine era Iliescu să decidă execuția? Cine era Voican Voiculescu? Ce legitimitate au avut? M-am săturat de opinii ale unor semi-docti…
      Eșaloanele comuniste voiau să scape de Ceaușescu și să preia puterea. Până pe 22.12 seara Revoluția a fost a Poporului, după ce s-a strigat, Fără comuniști (în timpul discursului mizerabilului Iliescu), a început diversiunea. Populația trebuia speriată, terorizata, pentru ca „emanații” să poată prelua puterea în liniște și să-și asigure legitimitatea.
      Cei ce au luptat și s-au jertfit atunci, din păcate reprezintă o minoritate, călcată în picioare de majoritatea de ignoranți (din care văd că faceți parte). Majoritate care l-a votat pe monstrul de Iliescu și care a perpetuat mizeria.

      00
    • @manu144x – zi prostii, daca securitatea il voia scos de la armata il luau instant, la momentul in care el a plecat de pe CC toti si-au luat mana de pe el, in acelasi birou la cc erau si seful armatei si seful securitatii si toti care contau, restul erau la tv. toti au vrut la momentul respectiv sa scape de ceausescu, inclusiv strainatatea. spre deosebire de alte tari unde conducatorii s-au prins ca 89 e primavara araba, pardon e momentul de plecare si s-au dat la o parte pasnic, la noi conducatorul indobitocit de cei din jur care ii spuneau ca este fiul cel mai iubit al poporului care popor face baie in lapte cu miere, a decis ca el nu se da la o parte si ca le arata el la straini, ei bine toti au fost bucurosi ca s-a scapat de el

      probabil peste multi ani o sa mai aflam fragmente despre revolutie din alte perspective, eu dupa tot ce am citit nu as baga mana in foc ca varianta lui moise (zaiafet) e aia corecta ca prea trage spre securitate si toti ceilalti sunt copii cuminti, la fel nu as merge nici pe varianta ca noi am fost minge de ping pong si altii s-au jucat prin romania cum au vrut

      cititi aici ceva chiar bine documente, si apoi mergeti pe continuare si luati celelalte puncte cu povestea fiecarui punct. puse pe hartie si notate cine unde a tras dupa teroristi cred ca 90% ies din povestile de aici in care fiecare s-a aparat de teroristi care de fapt erau altii ca ei care s-au aparat de alti teroristi

      https://mariusmioc.wordpress.com/2014/10/10/cercetarile-parchetului-in-dosarul-revolutiei-67-brasov-deschiderea-focului/

      ps. omul in sine are clipuri despre revolutie interesante pe youtube, dar are si chestii de conspiratii despre covid mai nou, a mai imbatranit

      00
    • @Cristian Alexandru

      Aici sunt de-acord cu dvs. Legitimitatea FSN-ului și a decretelor e discutabilă. Dar în acele momente de presiune maximă, consider c-a fost necesară. Dacă luăm în calcul contextul, faptul că securitatea era activată la maxim, este clar că nu se opreau până nu-l aduceau înapoi la putere. Trebuia ucis pentru că nu vroia să renunțe la putere.

      Dacă revenea la putere, este o naivitate incredibilă să crezi că se schimba ceva. Poate în rău. Securității i se mărea bugetul iar asuprirea devenea mai puternică, mai violentă.

      Pe ce mă bazez când zic asta? Revoltele celelalte, care au fost reale și ne-organizate de nimeni. Cea din 87 Brașov de exemplu. Acolo ce s-a întâmplat? Arestări și tortură. Fix același lucru urma și în 89.

      Putem vorbi mult despre ce-a urmat după acel ‘proces’, dar îl consider necesar. Nu avea nimic de zis, iar fiecare moment în care era în viață, oameni nebuni ucideau în numele lui.

      Eșaloanele comuniste doreau să preia ce? Eu nu te-nțeleg. Spune-mi te rog ce privilegiu îi lipsea unui comunist de rangul 2? Să preia puterea ca să ce? Avea acces la tot luxul posibil, gospodăriile de partid, facilitățile partidului. Ce sens avea toată bătaia de cap cu preluarea puterii? Vorbiți aici de semi-docți dar nu gândiți puțin logic lucrurile.

      Sunteți un mult mai mare ignorant, când documentele zic clar că s-a tras până pe 26 iar în 27 cu proces verbal scris s-au predat armamentele securității. În cartea ceea sunt acele procese verbale. Acuma spuneți-mi, ce au făcut securiștii ăia înarmați, au stat degeaba sau ce?

      Eu (și nimeni) nu contestă faptul că au fost oameni care au profitat de revoluție, care s-au instalat acolo deși n-aveau ce căuta, fiind comuniști cu istorie dar dați la o parte de Ceaușescu. Clar, după ce lumea s-a riscat cu prețul vieții să facă revoluție, s-au trezit cu comuniști iar. Au protestat în continuare, și până la urmă au venit minerii și au adus pacea.

      Diversiunea cu sperietoarea a fost un rezultat clar al ‘teroriștilor’ securiști care aveau protocol bine pus la punct, și care e explicat cu documente, nu cu păreri, să genereze teroare pentru ca oamenii care se revoltă în stradă să meargă acasă de frică. E absolut banală strategie, nu înțeleg ce vă vine greu să credeți.

      @raul
      Eu nu cred că securitatea dacă chiar îl dorea îl scotea. Au dorit să-l scoată dar armata avea arme, și primiseră ordin direct pe cale ierarhică, nu era de joacă. Dar ce zici tu ai dreptate, securitatea era foarte puternică și eventual tot îl scoteau, de-asta s-a făcut simulacru ăla de proces și l-au ucis rapid. A fost nasol dar asta e, viața e grea când asuprești 22 de milioane de oameni, nu poți avea pretenții.

      Chiar Marius Mioc (deși nu știu cine e acest om) zice acolo că dosarul acela a fost subțiat și aranjat ca să iasă ce trebuie. Deci deși acele documente sunt reale, multe lucruri lipsesc.

      Nici eu nu cred 100% că armata a fost nevinovată, dar gândește-te logic. Ăia în armată erau oameni de rând, nu li se făcuse spălarea pe creier ideologică care se făcea oamenilor din aparatul de securitate. Nici nu aveau privilegiile securității. Securistul avea mult mai mult de câștigat de pe urma regimului, pe când soldatul făcea foamea la fel ca restul populației, i se rupea de regim. Deci logic, cine era mai interesat de susținerea regimului?

      Nu cred că am eu adevărul absolut, și la ce haos a fost, nu cred că-l are nimeni, poate peste vreo 20-30 de ani vom mai reuși să aflăm ceva. Dar la cum lucrează securiștii la rescrierea istoriei, tare mult mă tem că va rămâne varianta lor…

      00
  6. Este un documentar pe Netflix unde este filmat un civil, cu bandană tip Rambo, care trăgea de la un geam spre altă clădire ca la nuntă şi o discuţie dintre doi generali unu’ de la secu şi ălălalt de la armată în care, după o informare a celor de la antiaeriană că ar fi doborât 6 elicoptere. Ăla de la armată: sunt ale voastre… ăla de la secu : de unde domne, că noi avem doar două şi ştiu că este ordin să nu se ridice. Adevărul este că a fost foarte multă manipulare, incompetenţă şi haos.
    Şi da, a fost „război” tot timpul nu numai în 1989 între MI şi MAN, mai exact între generali.

    00
    • Am un vecin care a fost imuscat in cur in timp ce fugea cu doua covoare furate din cladirea CJ-ului. Acum e revolutionar cu rol determinant si cu certificat. Are scutiri de taxe si primeste idemnizatie.
      La in decembrie 89 maica-mea facea carnati si tort cu paturi in geam in timp ce vecinii voiau sa sudeze usa la scara blocului sa nu intre peste noi teroristii. :D

      00
    • Cei 2 generali sunt Guse si Iulian Vlad.

      00
  7. Un american de origine romana (emigrat in SUA in WW2) foarte respectat a scris o carte prin anii 60 despre lovituri de stat. E una din cartile de baza pe subiectul asta.
    Citind cartea lui e usor de observat ca Revolutia din 89 bifeaza toate caracteristicile unei lovituri de stat.

    https://economie101.ro/lovitura-stat-ghid-practic-edward-luttwak/

    Cartea se gaseste prin anticariate prin Romania pentru cei curiosi sau in engleza pt cine o vrea noua.

    00
  8. NOU
    #23

    Hodor e userist din ala din specia bot-caramitru, orice zice e profund alterat de orientarile lui politice. Revolutia fiind o problema exagerat de politizata, el e ultimul sa emita o parere competenta pe subiect.

    00
    • Faptul ca e simpatizant USR nu are treaba cu competenta lui de istoric. Este printre putinii ai caror opinie o cred pe acest subiect. Este perfect logic ca un om cu asemenea competente sa tina cu USR.

      00
  9. Până acum cel mai credibil documentar este Decembrie roșu(15 episoade)creat recent de TVR. Este practic povestit de cei care au trăit pe pielea lor revoluția. Se spune acolo cu subiect și predicat, cu nume și „pronume” cine a tras și de ce! Însă suntem prea comozi să ne uităm la așa ceva.

    https://youtube.com/playlist?list=PLZ7xhpHFg8I0KulUGcOtU_JfkWLsmkH0x

    00
  10. Iti dau dreptate pana la ultima fraza. Mie mi s-a parut ok cum s-a comportat armata in pandemia asta. Departe de mine sa fiu fan armata romana, stim cu totii ce a inseamnat armata la noi pana nu demult, dar mi se pare ca unde li s-a dat de lucru in pandemie nu s-au facut de ras. Sa fim seriosi, doar au pus un coordonator de la armata sa se ocupe de vaccinari, nu o sa vina un racan sa te vaccineze cu AKM-ul.

    00
  11. Suntem un bun studiu de caz. NICIODATA sa nu inarmezi civilii la „evenimente” ca in haosul creat se impusca intre ei si alte cele. Am un prieten ce la revolutie a primit AK47 si stateau atunci la intrare in oras pule de beti si controlau masinile ce intrau si ieseau din Timisoara. Altul din marinimie s-a dus intr-o tabara de copiii sa-i pazeasca(cu AK47). Cand s-a intors sa predea arma din dotare a fost luat cu japca si tinut 3 zile in arest pe motiv ca ar fi securist. Sincer o sa-mi iau minusuri dar era mai bine daca nu se dadeau arme si armata prelua controlul pana la alegeri. Nu am fi avut 1166 de morti, ar fi murit doar cei aprox 300 de la inceput.

    00
    • De aici e interesant sa plece altă dezbatere. Mai cunoașteți cazuri de genul? Documentate sau cel puțin explicate sincer și anonim de către cei în cauză. Ar fi interesant. E alta dimensiune a revoluției.

      00
  12. Și totuși părinții mei au văzut mai multe mașini, cu numere mai de la est și câte 4 bărbați în ele, mergând spre Pitești pe A1, probabil cu direcția Timișoara.
    Cum să nu fie implicate serviciile străine? Să fim serioși.
    Prin asta a nu se înțelege că ei erau „teroriștii”, dar au avut rolul lor.
    De tras au tras absolut la întâmplare o grămadă de exaltati mai mult sau mai puțin treji.

    00
  13. A fost o lovitură de stat, organizată de ruși si americani, cu ajutorul eșaloanelor 2 si 3, din PCR si Securitate, cu ajutorul serviciilor,zâmbești,ungurești și bulgare!

    00
    • Și cu ajutorul extratereștrilor, ei n-au ajutat cu nimic?

      Bine a funcționat manipularea.

      Tare importanți am fost noi, toată planeta s-a cramponat anul ăla în mica noastră țară.

      Cum era aia, Ceaușescu dorea să facă bancă și să bată FMI-ul, nu? :))

      Noi n-aveam bani să importăm garnituri la Dacii, dar ne făceam bancă mondială, atâta că nu ne-a lăsat oculta mondială!

      00
    • Dacqa ziceai ca a fost organizata de arqabi si evrei era la fel de credibil. Cum naiba te-ai gandit sa fie si de americani si de sovietici in acelasi timp? WTF?

      00
  14. Plus ca daca Securitatea , nu vroia, nu se putea face nimic!!

    00
  15. Aveam 17 ani la revolutie.
    Multe lucruri au fost ciudate acolo. Stiu ca se distribuiau armele doar cu buletinul si multe dintre ele nu au mai fost recuperate. Chiar dupa fuga lui Ceausescu se vorbea ca nou presedinte va fi Ion Iliescu. La intrebarea mea nevinovata „Pai nu vor fi alegeri libere” era sa iau bataie pe strada de la necunoscuti.
    De fapt cind a inceput revolutia la Timisoara, Ceausescu era intr-o tara africana si speram ca nu se mai intoarce si se ascunde pe undeva. Dar s-a intors si urmarea a fost ce a fost.

    00
  16. Din pacate articolul este slab si nedocumentat.

    Sunt multe fracturi logice la Revolutia Romana ca si eveniment.

    In primul rand biletele cu „indicatii” care erau transmise in birourile televiziunii romane. Cine scria indicatiile? La ordinul cui au fost facute toate miscarile?

    Referitor la rusi, e dovedit ca in decembrie 89′ au intrat in tara mai multi rusi decat in tot restul anului la un loc – cu mult mai mult ca in decembrie ’88. Ce cautau rusii aia la noi in numarul ala? Cine le-a comandat sa vina?

    Procesul Ceausestilor a fost o fanfarada de doi lei.
    Meritau sa moara pentru tot ce au facut? Probabil ca da. Dar oamenii nu au fost lasati sa se apere. De la inceputul procesului si pana la executie au fost 4 ore toate.
    Cum de se stia inca de dinainte verdictul si pedeapsa de condamnare la moarte, conform marturiilor celor ce l-au executat ?

    Cine a luat decizia de a-i executa? Atanasie de unul singur? Ma faci sa rad.

    Sunt multe fracturi logice in ecuatia acelor zile, dar un lucru este clar: nu a fost haos, a fost premeditat.

    Nu asa arata haosul. Uita-te la Columbia, Cuba, etc. Dureaza zile, saptamani din momentul in care conducerea unei tari este rasturnata pana se hotarasc ce sa faca. la noi totul a mers „ca pe roate”, marea „Revolutie” a fost gata in 3 zile, gata suntem liberi viata e frumoasa.

    Dincolo de ce a fost in trecut (am scris mai sus o parte infima) hai sa ne gandim la prezent: cati oameni au platit pentru Revolutie. Aud? De cate ori au fost „aproape” trimisi in judecata Iliescu si ceilalti coautori si mereu s-a infundat tot si toti dorm linistiti? Exceptand cativa tapi ispasitori, toti au plecat in lumea aialalta cu zambetul pe buze si la fel o sa plece si nea Nelu.

    In schimb, L-au infundat pe Visinescu dupa 60 de ani, ca el nu a avut pe cine trebuie in spate.

    Eu zic ca lumea merita sa stie adevarul, vei ce au murit nevinovati merita ca cine e vinovat sa plateasca.

    Altfel toata nebunia asta a fost degeaba, suntem la 30 de ani distanta si nu s-a schimbat nimic.

    00
    • Aici suntde acord, este ilogic sa crezi ca a fost o revolutie de 3 zile. Practic un barbat si nevasta lui tineu in lanturi o tara intreaga si dupa ce o demonstratie a devenit vocala a iesit rascoala, liderii au fost prinsi si omorati si gata, restul au fost toti fericiti si multumiti.
      Nu au fost neintelegeri intre puterile armate (securitate, militie, armata), nici un conducator de forte nu i-a fost fidel lui Ceausescu (desi prin rolul lor si juramant trebuiau sa fie fideli).
      Si dupa Revolutie nici un alt om in afara de cuplul Ceausescu nu a fost vinovat de nimic din ultimii 20-30-40 de ani. Nimeni nu a fost acuzat ca a facut ceva gresit – nimeni din Militie, nimeni din Securitate, nimeni din Securitate.. nimeni niciodata.

      00
  17. 1. Toate tarile comuniste cadeau una cate una in jurul nostru.Toate cu acordul tacit al URSS-ului.
    2. Mi se pare cam mare coincidenta ca revolta a inceput intr-un oras vestic, aproape de granita
    3. Legaturile lui Laszlo Tokes cu serviciile secrete maghiare sunt arhicunoscute. La fel si „patriotismul romanesc” de care a dat dovada mai tarziu.
    4. Cat de repede si de bine s-a organizat CFSN-ul e cel putin suspect.

    PS: Hodor nu cumva e acelasi imbecil care a declarat asta despre detinutii politici din inchisorile comuniste: https://www.mediafax.ro/social/scandal-in-cnsas-pe-experimentul-pitesti-consiliul-declaratiile-lui-hodor-si-demetriade-o-ofensa-18522571

    00
  18. Iertare. Sunt niste pareri puerile si limitate avand in vedere ca nu se stie nimic concret: nici daca a fost revolutie pura, nici daca a fost lovitura de stat sau macar ceva la mijloc. Dar incearca meta analiza si coreleaza si tu niste evenimente din vecini, ceva geopolitica, baga si un soljenitin ca sa intelegi cum functiona in mod real tranzitia dintre conducatorii comunisti, cum arata politica oficiala si realitatea politica etc. Fii mai nuantat cand vine vorba de subiecte voit incerte. Sincer ma irita siguranta asta userestoida de a fi categoric pe un subiect nedecis, de a fi apriori de o parere, aia care suna mai bine. Viata e gri. Politica e complicata. Puterea se manifesta in zone impenetrabile perceptiei publice. Scuze, poate te fac sa te simti aiurea sau poate doar eu ma fac de ras. Insa sunt obosit si cand am mai citit si idiotenile astea de sus si atitudinea asta superficial – categorica, m-am enervat.

    00
  19. Ar fi bine sa cititi cartea Tragatori si mistificatori de Andrei Ursu si Roland O. Thomasson. Mai ales cei care cred ca Securitatea nu a avut un rol important si modul in care a fost spalata in ultimii ani si astfel vina sa pice doar pe armata.

    00
    • Exact, e unul din puținii care nu e omul securității. S-au scos cărți pe bandă rulantă, au avut acces la toate televiziunile securiștii și slugile lor, ca să-și spele sângele de pe mâini și să dea vina pe armată și pe Iliescu.

      Iliescu de frica lor (și de sete de putere) s-a dat apoi cu ei, lucru ce s-a văzut în mineriade și restul evenimentelor pentru care Iliescu își merită pedeapsa. Dar atunci, în momentul zero, era clar o luptă pe viață și pe moarte. Dacă nu făceau procesul ăla, așa mascaradă cum a fost, erau ei toți culeși și executați ca vitele, iar noi poporul nici nu vreau să-mi imaginez.

      Ca argument, cine are naivitatea să zică de Brașov 87, Valea Jiului 77, când securitatea a adunat pe oricine a zis pâs, i-a bătut de n-au mai știut de ei, apoi i-a împrăștiat în toată țara.

      Cât de naivi suntem unii să credem că în 89 n-a fost exact aceeași operațiune pusă în aplicare, doar că a fost prea multă lume implicată și n-a ieșit.

      Azi toți reprimatorii în combinezoane se dau mari patrioți, cum că l-au ‘trădat’ pe Ceaușescu. L-au trădat când a fost mort și Iulian Vlad arestat și forțat să dea ordinul de stand-down.

      00
  20. Pe data de 18 dec imi aduc aminte ca am citit in scanteia tineretului un articol halucinant in care ni se dadeau sfaturi despre cum trebuie sa ne ferim de radiatiile UV care sunt puternice in aceasta perioada. Imi mai amintesc ca aproape in fiecare seara se tragea la ora 8 20, mereu la fel (stateam in drumul taberei). Intai trageau cu trasoare, apoi cu gloante normale. Parea organizat.

    00
  21. Iulian Vlad e mort.

    00
  22. Recomand si documentarul Winter on Fire despre revolutia din Ucraina. E trist sa vezi cum oameni sunt ucisi in direct pe video. Omul e mai animal decat animalele. E pe Netflix.

    00
  23. E uite d-aia nu am avut vreodata gand sa fac armata, daca nu se elimima by default as fi gasit o metoda o o evit. Armata la romani inseamna umilinta, sa stearga pe jos cu tine aia cu grad mai mare asa cum au sters si cu ei altii. O adunatura de betivi care in caz de ceva ar trebuii sa ne apere. Haha ce gluma buna. Armata romana, cea care lustruiesc un an la echipamente ca sa nubse strice in mijlocul strazii pe 1 decembrie

    00
  24. si zici tu ca institutiile civile ar fi in stare sa tina vaccinul ala la -80C?
    sa nu fim ipocriti.. cei mai multi nu merg la spital pentru o banala analiza de teama ca pleaca de acolo cu cine stie ce alta boacana.. si tu vrei sa imi spui ca s-ar duce sa faca un vaccin care trebuie pastrat la -80C ca sa fie ok?

    00
    • De ce? Ai impresia ca armata are mai multe frigidere decit spitalele? E drept, poate mi-a scapat mie ceva si e o chestiune de logistica, iar MApN e mai dotat…

  25. creata, necreata, pandemia – deci si vaccinarea – este problema de siguranta nationala. armata este singura structura care poate asigura managementul unei operatiuni de asemenea anvergura. si, inainte sa contestati, vedeti ce alte structuri pot asigura paza, mobilitate, rigurozitate, disciplina, samd, la un proiect de asemenea nivel

    00
    • Armata romana este in general compusa din oameni care stiu sa fie disciplinati si sa urmeze foarte bine anumite ordine. Deci pentru aceasta sarcina, ar fi ideali, singura intrebare care ramane: Daca ordine si protocoalele sunt proaste, cine va fi de vina daca lucrurile o iau razna? Executantul sau cel care le-a conceput?

      00
  26. madalin hodor este cel care a spus despre victimele din experimentul pitesti ca au fost ‘niste cacati nu ochi care s-au torturat intre ei pentru un blid de mancare’. e important sa stii cui dai credit. e ca si cum ai lua sfaturi de sanatate de la olivia steer.
    cine vrea sa stie ce a fost cu adevarat la pitesti are destul material de citit mult timp. daca individul asta a preluat exact povestea cu care securitatea a incercat sa acopere ce facusera acolo(fix ei au coordonat totul) eu zic ca tot timpul merita sa iti pui intrebarea: ce urmareste tipul?

    00
  27. Stii cum veneau ordinele, de la unitatea x, trimiteu soldati pe plaja (sa zicem), ca sunt teroristi, iar de la unitatea y se duceau alti vanatorinde teroristi pe plaja. Si ajungeau sa se impuste intre ei, desi se stia ca nu e niciun terorist pe felie. Ca sa nu mai zic ca se primeau ordine sa se impuste civili care pur si simplu sarbatoreau caderea comunismului, iar informatiile erau ca sunt teroristi si au arme etc. Niste jeguri penale…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile