Cine sunt lepre la faza asta, părinții sau copiii?

Orele online încep la 9.30. Un sfert din copii nu participă, pentru că nu se pot trezi. OK. dar când aveai ore de la 8 cum te trezeai? Atunci te trimiteau părinții la culcare mai devreme și acum te lasă pe PS4 până la 11? Îți dau ciocolată seara?

Hai să punem problema altfel. Cam ce oră ar fi potrivită? 11? OK. Dar ce facem cu casele unde sunt copii de vârste diferite, intră și ei tot la 11? Ah, stai, ca ți-ai luat Mate30Pro și nu ai bani de două laptopuri. OK. Să intre unul după altul. Dar la 12 e oră de masă, nu? Să intre după? Cam când? Pe la 9pm așa, nu?


Și mai scriu și ceva cu tabletele, ca să nu fac alt articol. Bănuiesc că știu și ei că cine semnează contractul și ia șpaga ajunge la bulău. Nu contează cât de șmecheri se cred, când cumpără niște gioarse obosite, care nu pot fi folosite, se bagă singuri în groapă.

Problema numărul 2 e legată de internetul pe care vor rula aceste tablete.

  1. Sunt zone unde internetul vine prin cablu, intră într-un router de 99 lei și de acolo se duce la smartphonu lu tati și al lui mami, să stea pe feisbuc sau să dea likeuri.
  2. Sunt zone unde seara toată lumea rupe Netflixul și n-ai cum să faci videocall că nu mai e bandă. Am văzut asta la cineva într-o zonă din asta rezidențială, la etaj Zoom sacada că tati se uita jos la un serial.
  3. Sunt zone unde semnalul GSM e doar de-a lungul drumului, așa au fost configurate antenele, așa au fost puse antenele, pentru că nu era consum de telecom.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

  1. Copii mei se culca la 11 in mod regulat (nu stiu ce sa le mai fac, incerc sa le strecor niste calmante in masa de seara), dar tot zic ca parintii sunt leprele :P

    00
    • deget înmuiat în uischi? :D

      altfel, no more dulciuri după 6pm, iar la 8 îi bagi în pat și stingi lumina. da, la inceput o să steau 2 ore treji și o să vorbească pe întuneric, dar după aia vor adormi mai repede.

    • Vali, sunt doua studii, double blind placebo controlled care au gasit ca 1. zaharul provoaca hiperactivitate e mit, si 2. ca parintii isi percep plozii care au primit placebo dar credeau ca-i zahar „foarte” hiperactivi. Nu mai raspandi si tu mituri urbane de mamici needucate, ca faci misto de ele si nu-i frumos sa pici si tu in aceeasi capcana ;)

      00
    • ia fă studiul ăsta pe copilul tau și zi-mi cum merge.

    • Eu le dau primul avertisment la 9:30, al doilea la 9:45, la 10 routerul taie netul de la laptoapele si telefoanele lor.

      La 10 ne bagam in pat (cand era scoala inchideam la 9).

      De obicei sunt prea franti ca sa reziste mai mult de 5-10 minute fara stimuli si adorm.

      PS: Orele incep la 10AM la ambii.

      00
    • Hiperactivitatea nu poate fi constatata de catre parintii care au consumat la randul lor dulciuri ;-)

      00
    • Vali, inteleg ce spui, dar asta-i rolul studiilor facute corect. Ei controleaza pentru aspecte gen reactia lui mami si tati, asteptarile lor, etc. De aia e double blind. Copilul invata foarte repede ce inseamna „santaj emotional”, si ce asteptari are parintele cand face x sau y. Eu doar zic, nu dau cu toporul :)

      00
    • @kilroy – poate fi perceput doar de parintii care au bagat minim o bere si o tuica de relaxare in seara respectiva.

      00
    • @MariusCC: Starea de relaxare obtinuta cu ajutorul tuicii este o conditie sine qua non ceruta si de marile laboratoare din Vaslui. Fara ochi vanat sau stare de lesin cum poti face studiile „in orb”? ;-)

      00
    • Si eu fac la fel ca Vali, la 8 ii bag pe amandoi la somn lumina stinsa si ma bag si eu in pat cu ei. Si stam acolo si adormim :) uneori mai devreme uneri mai tarziu. Dar dupa am 2 ore doar eu cu mami. Incercati si voi si nu mai lasati copii sa bananaie la tv pana la 11. Orele alea le-ați putea rezerva pentru voi. O seara de Battlefield/CS? Eh Eh? Parca nu suna asa rau :D

      00
    • @Ionutm – battlefield cu mami? bai mai sunteti multi modoveni pe aici? :D

      00
    • Bre, io n-am copii dar am memorie.

      Stiu c-am crescut in comunism si na, dar pe mine puteai sa ma si legi ca n-adormeam la ora fixa. Si acum pot fizic sa stau ore intregi cu ochii in tavan pe intuneric. Daca nu simt ca mi-e somn nu adorm si aia e.

      Cred ca pana-ntr-a 5a citeam si la lumina aia din propaganda, care venea de la rasarit. N-au reusit ai mei decat 2 chestii: sa ma faca baiat cult in cap si sa am vagi probleme cu ochii. Abia dupa 30 si bine de ani am reusit sa adorm inainte de 1am si prieten cu dimineata n-am fost niciodata.

      Daca aveti copii din astia ce faceti, ii sedati?

      00
    • @habarnam Asta crezi tu ;) dar daca ai fi fost invatat de mic sa cazi lat la 8 trust me la 8 cadeai lat. Ai mei sunt complet diferiti unul de celaltl. Zani si Tancul asa le zic copiilor mei. Tancul adoarme inaintea lui Zani ca sa-ti dai seama.

      Tanc nu e porecla de la cat de molcom e. Tanc pentru ca e beton armat e tare carnea pe el si nu sta locului o secunda. Zici ca e pe baterii duracel. Ca tesla pleaca de pe loc. Si tot doarme la 8. Asa ca …..

      00
    • @Ionut
      Ehe…nu crede ca n-au incercat sarmanii.
      In primara mai cu binele mai cu forta au dus-o ceva vreme…ca asta cu „hai sa ne culcam la 9” nu-i inventata in mileniul III.
      Dulciuri seara din parti ca trageam de-o ciocolata cu saptamana. Cand aveam. Cocaina in bomboanele cubaneze nu cred sa fi pus careva, iar tabletele erau doar in StarTrek, duminica, dupa Captain Power.
      Chestie de bioritm, dracu’ stie, ca nici in vacanta cand eram la tara si trebuia sa plec dimineata cu baietii la peste nu se lipea de mine somnul….Asa sunt unii…huhurezi.

      00
    • @habarnam. Nu bro, de la bun inceput din prima zi fac asa cu copii. Nu e vorba de primara, generala. De cand s-au nascut. Si merge de minune. Nu merge sa te trezesti la 5 ani, hai sa-i facem lu asta mic program de somn. E mult prea tarziu.

      00
  2. Statul, ca nu da vacanta de acum
    De parca conteaza 2 luni pierdute la 12 ani de scoala.

    00
  3. Recomandat copii mari, sunt mai înțelegători.

    00
  4. Pui și tu un link cu preț și magazinul unde îi găsim?

    00
  5. Vali,pune te rog pe ‘frontispiciul’ blogului: PSD suntem noi. Să nu mai fie nevoie sa comentez eu zilnic …

    00
    • Nu, nu, noi suntem toți buni, inocenți, avem numai sentimente frumoase. Suntem sensibili și una și alta. Desigur, dacă avem chef de ceva, sau este la îndemână, sau mai ieftin, sau este price oportunitate, atunci nu se pune, că doar nu era să lăsăm vreun pic de la noi din orice pentru a avea acea țară pe care susținem că o merităm. Nu, alții sunt mereu de vină.

      00
    • Politicienii sunt oglinda fidelă a poporului.

      00
    • „De ce eu, de ce chiar acum, eu numai 5 minute am facut, plec imediat” etc.

      O tzara de .. speciali. Daca inainte de ’89 toata lumea era uniforma, statea la bloc, conducea dacie si lucra in fabrica, acum am sarit in extrema cealalta, fiecare se crede buricu’ pamantului si ca nu trebuie sa asculte de nimeni.

      00
    • @Ionut
      Si reciproca e adevarata. qed.

      00
  6. negociere pe zoom cu clasa a 12-a:
    „- dragilor, mâine ne vedem la 11
    – doamnă, clasa a decis să ne vedem la 14.
    – adică cum „a decis”? 11 rămâne!
    – nu ne putem trezi la 11! 14!
    – de la cât e ora în orarul normal?
    – ăăă, 8.
    – bun, ne vedem la 9 atunci. și cine nu e prezent să aibă grijă cu intratul în bac.
    – ok, doamnă. 11.”

    00
    • Aceasta conversație m-a trimis în liceu și mi-a oferit satisfacție. Mânca-mi-ar pula doamna dirigintă.

      00
    • Am citit prost. Mânca-mi-ar pula doamna dirigintă oricum.

      00
    • – dragilor, mâine ne vedem la 11
      – doamnă, clasa a decis să ne vedem la 14.
      – adică cum „a decis”? 11 rămâne!
      – nu ne putem trezi la 11! 14!
      – de la cât e ora în orarul normal?
      – ăăă, 8.
      – bun, ne vedem la 7.30 atunci, ca nu mai pierdeti vremea prin autobuz. și cine nu e prezent să aibă grijă cu intratul în bac.
      – ok, doamnă. 11.
      – ok, ramane stabilit. 8!

      00
    • eu așa aș fi făcut. dar ce urăște partenera de casă cel mai mult e sculatul dimineața. habar nu ai ce lupte duce la fiecare început de an școlar să aibă orarul cu cât mai puține zile ce încep de la 8, de preferat niciuna.

      00
  7. Al meu din septembrie incepe scoala.
    Insa programul de masa si somn incercam sa-l tinem sub control, in limite rezonabile. Si noi dar si el ne trezim la 8. El merge la somn la 9, 9 si ceva.
    Cu dulciurile e usor sa cazi in tentatie si sa exagerezi, insa avand in vedere lipsa de miscare datorata statului in casa, te poti trezi cu un copil obez sau cu probleme digestive sau de alta natura. Si chiar nu mi se pare perioada potrivita de facut drumuri la spital.

    00
    • Da nu e mai simplu sa nu îl obișnuiți cu dulciuri???
      Sormea a plecat ok cu treaba asta, nepoatele, până 4,5 ani nu au știut de dulciuri. Numai gemuri făcute în casa și fructe.
      Ei, de la asta, nu știu de ce, a ajuns sa aibă un dulăpior blindat cu tot felul de kinderuri și milci, grisine, covrigei samd. Și acum e regula cu „ma duc sa îmi iau desert” asta fiind după fiecare masa, deci de 3 ori pe zi. Da ok, nu cantitate mare, totuși, de 3 ori pe zi.
      Si de fiecare dată când ma gândesc la asta, ma întreb dacă parintii realizează faptul ca ZILNIC, copiii lor ingerează e-uri și zahar cu polonicul și ca practic organismul copiilor nu are nici o pauza de la cele două.
      E clar ca nu, din moment ce le pun copiilor dulciuri în față și ii invață cu ele.
      La fel ca și cu McDonald. Toți fatalaii și tutele se plang mai serios sau făcând bășcălie ca vai copiii lor sunt leșinați după MC și ca se miorțăie sa comande mami și tați Mc … Pai cine rahat i-a dus acolo??? Nu tot ei? Ca nu e ca si cum a sărit MC-ul pe copil. Nu frate, efectiv nu il duci inauntru și nici nu ii dai „sa guste”. Asta cu vai, vede la alții…bullshit! Lasă că nu o sa își pună ștreangul la 4 ani ca nu îl duce mă-sa la Mc. Ca tot copii sunt și ăștia cum am fost și noi, nu-s vreo rasa speciala. Ce e drept, părinții mei nu s-au purtat de parca ar fi fost sclavi pe plantația mea….

      00
  8. La treaba cu trezitul, în apărarea copiilor și mie îmi e mai greu să mă trezesc dimineața. Adorm la aceeași oră, practic stau pe cur toată ziua la birou, dar „ceva” s-a futat în ciclurile de somn.

    00
    • „Ceva” ăla e mişcarea fizică. Mai exact: lipsa ei.

      00
    • La asta cu statul acasa trebuie sa va ganditi in primul rand la sanatatea voastra concreta, aici si acum, nu la himere mass/social media. Daca zice stapanirea sa limitezi deplasarile, asta nu inseamna sa nu ciupesti cat mai multa miscare din situatiile pe care ti le permit ordonantele militare si, daca ai loc, sa dai ture prin casa (efectiv mers de la un perete la altul) sau sa faci alte activitati fizice mai dure.
      In ultimele 16 zile am 3 cu mai putin de 10000 de pasi, lucrez de acasa si merg rar in magazine.

      00
    • OK, good point, mersi. Încerc să schimb asta și vedem ce iese. :)

      00
    • eu de cate ori pot ma plimb in pas alerg pe scarile dintre etaje. plus williams-urile dimineata la trezire. am slabit vreo 3kg ca daca n-am activitate nici nu mi-e foame. dar in schimb am inceput sa beau cate un paharel la fiecare masa si unul mai zdravan la ora 17 :)

      00
    • S, pentru cei care stau la bloc, 2 ture 1-10-1 alerte cred ca rezolva multe problemele miscarii fizice. pentru cei mai multi corporatisti, care sunt si majoritatea celor care muncesc de acasa, probabil ar fi deja mai mult decat o zi hiperactiva.

      00
    • @S vezi că poți înregistra pași, cu smartwatch, și când dai din mâini. Să nu te păcălești.

      00
    • Pe mobil, nu am smartwatch. Deci in realitate sunt mai multi pasi. Oricum, kilometrii parcursi nu mint.
      Iar ideea e ca nu am o scadere mare a activitatii fizice fata de perioada anterioara.

      00
  9. copii sunt lepre daca parintii lor sunt lepre
    normal ar fi sa se respecte exact orarul valabil pana in luna martie.

    cu ocazaia asta vad si profele ca e greu e videochatul

    00
  10. Nu se trezesc pentru ca n-au de ce, e obligatoriu scoala online, dar parca nu

    https://www.edums.ro/2019-2020/Masuri_reluare_activitate_educatie.pdf

    00
  11. ‘Aide bre… nu se poate scula copilu’ inainte de ora 9?! Pai la ce ora se culca? 1? 2?

    Ca sa raspund la intrebarea din titlu: pana la 14 ani cred ca parintele. Dupa, copilul (la treaba cu sculatu’).

    La treaba cu laptopul va Huawei, parintele.

    La treaba cu Internetul… se poate rezolva cu ceva configuratie daca ruteru’ e cat de cat capabil. Sau cu time limit pe device… pentru parinti :)

    00
    • Adică dacă are 14-15-18 ani și-l vezi că pierde nopțile până la 3 și apoi abia crapă un ochi pe la 12-13-cât-o-fi îl lași în boii lui că are peste 14 ani?!
      Treaba ta ca părinte se termină când face copilul 14 ani?!
      Știi că legal ești responsabil pt el și ce face el (nu dpdv penal) până face 18 ani?!

      00
    • Normal ca nu-l lasi. Dar intrebarea e „cine e lepra”? Eu zic ca mai lepra e adolescentul decat parintele.
      La varsta aia „copilul” ar trebui sa fie mai interesat decat parintele sa-si faca treaba la scoala. Iar daca chiar nu e (interesat)… ma indoiesc ca poti face prea multe ca parinte sa-i schimbi atitudinea.

      00
    • îmi dau seama că la vremea adolescenței uneori anturajul e mai important decât părintele și adolescentul se poate lepriza, chiar dacă părintele nu e lepră, totuși, în cazul ăsta în care mulți părinți lucrează de acasă, iar puștanii nu ies nici ei din casă, copiii/adolescenții vor fi lepre doar dacă părinții sunt și ei lepre sau le permit copiilor să fie lepre din ”prea multă iubire”.
      cred că și că Crăcăuții de Sub Munte s-a auzit de lecțiile on-line ”fa vecină, ai auzit cum fac acuma copiii școală?! cu televizorul sau telefonul pus pe interneți d-ăia de are dada Săftica din deal de vorbește pe filme pe telefon cu copiii din Germania”. cum să stai cu copilul în casă și să nu-l întrebi dacă lui nu-i trebuie zoom, dacă nu i-a dat niciun prof nicio temă?! cum să nu-l trimiți la culcare dacă-l vezi treaz în creierii nopții, mergând până la confiscat device-uri, scoțând siguranțe din tabloul electric dacă nu pricepe de vorbă bună, cum să-l lași să ajungă lepră dacă tu nu ești?!

      00
  12. Mai tii minte cand faceam plangere la ancom ca n-am 3g in casa asa cum era desenat pe harta vodafone in dragomiresti vale? Si au zis aia de la ancom ca s-au plimbat pe strada si e ok. Si au mai zis ca harta e asa doar … reclama si nu e obligatie contractuala?
    Cu ce e vodafone de vina? Ancomul corpt

    00
    • Nu e vina VDF ca ti-ai izolat casa cu gard de sarma si ai reusit sa o ecranezi. Hartile de acoperire sunt pt afara.

      00
  13. partea misto la toata faza asta e alta: tocmai au recunoscut ca anumite materii sau jumatate din lectiile predate la ele sunt inutile. plm daca poti daca BAC sau capacitate fara materia din semestrul 2….inseamna ca e inutila…si atunci…de ce plm exista acolo? :D

    00
    • true. și cu juma de an, și fără juna de an, copiii tot la fel de isteți sunt.

    • Pentru ca sunt prinsi in gandire de secol 19

      00
    • Pentru ca sunt profesori care mananca si gura lor o paine sa nu moara de foame pe acasa… gen

      00
    • Poti da BAC-ul si ce rahat se mai da in clasa a opta acum din orice. Mai interesant e ce se va intampla cand vor incepe liceul si facultatea si se va constata ca programele sunt neatinse, iar profesorii vor cere cai verzi pe pereti. Pentru ca asta trebuia invatat in anii trecuti, nu?

      00
  14. Ăla care semnează contractul și ia șpaga ajunge la bulău? In Romania? In Romania nu se face bulău pentru așa ceva se ajunge politician de succes…

    00
    • Poate, dar are tinicheaua după el toată viața. Poate scapă, poate nu, dar frica o are acolo cuibărită. Când face ceva nasol, imediat se scoate dosarul. Așa stau în cercul corupției, de frică, de tentație, dar liniștiți nu sunt. Oricum, îi macină, îi roade.

      00
  15. Parintii sunt leprele. Copiii copiaza modelul parintilor. Turpitudinea morala si comportamentala sunt larg raspandite in patrie.

    Generatia de 40+ e plina de specimene care se trezesc dimineata cu „mi se rupe” si „asa vor muschii mei”. Pentru ca au copilarit in vremuri tulburi ghidati de parinti handicapati emotional din cauza de socialism.

    Parintii care chiuleau masiv la scoala pentru ca nu existau repercusiuni,

    parintii care copiau la examene, dadeau spagi la profesori si apoi isi faceau un titlu de glorie din asta,

    parintii care votau cu Vadim pentru ca li se parea cool-ce bine le zice asta, hahaha!,

    parintii care au facut facultatea la terase,

    parintii care au fost primii fani manele la sfarsitul anilor ’90,

    parintii cocalari cu iPhone care costa mai mult decat produc ei intr-o luna,

    mamele cu aur afisat pe trup mai ceva ca un magazin de pe Lipscani,

    parintii care nu dau semnal in trafic,

    parintii care propun mereu cate un cadou pentru „Doamna” si apoi fac liste cu cine a dat, nu a dat,

    parintii care isi reduc la tacere copiii sugari cu youtube, pentru ca ei au de scrolat pe fb,

    parintii care au telefon folosit exclusiv pentru facefuckingbook. Jeguri.

    00
    • Sfantul Petru, tu esti?
      Tie nu ti s-a rupt niciodata?
      Nu ai chiulit niciodata?
      Nu ai copiat niciodata la examene?
      Nu ai pus niciodata youtube copilului?
      Si intrebarea suprema, ce faci tu la un telefon si nu mai face nimeni?

      Noi romanii, suntem primii la judecat. Cum te-am judecat si eu pe tine cu intrebarile de mai sus. Si cei mai buni la dat sfaturi si scos ochii.

      00
    • @Nile

      Nu mi se rupe ca doare… Dar ca idee de #numaintereazatopicuri gen fotbal, muzica proasta, oameni political corectness ca tine

      Nu am chiulit niciodata-greu sa faci asta la liceu militar si apoi Academia Navala, iar in generala nu exista conceptul

      Am „copiat” o singura data in liceu la examenul de sport-800 m bazin, am furat 2 m la sfarsitul cursei si am luat nota 1.

      Nu am pus youtube sugarului-mai citeste o data. Am pus youtube prima data copilului dupa 3 ani si 6 luni si atunci controlat-max 15 minute.

      Raspunsul (nu ca ar fi treaba ta, mai Nile) la intrebarea care te face sa te crezi destept-pe telefon, eu si jde de milioane de alti oameni normali-stiri, documentare pe yt, cumpar carti si le si citesc.

      Suntem facuti in mare parte din stereotipuri si a judeca nu insemna automat a acuza. Dar da, eu am acuzat in postul meu.

      Mai e de adaugat ceva

      parintii care se cred buricul pamantului pentru ca ei nu judeca pe altii

      O zi buna sa ai @Nile

      00
    • @Silviu:

      Mai e de adaugat ceva: aia care se cred buricul pamantului si ii judeca pe toti altii. De sus, de sus de tot.

      Astia sunt cel mai greu de suportat.

      Hai, noroc, ca in rest le ai pe toate.

      00
    • @Silviu
      Voiam doar sa subliniez faptul ca nimeni nu e perfect.
      Nu exista rețeta perfecta in a creste copii. Necesita atenție continua și pana la urma toți facem compromisuri. Intr-adevăr, contează sa nu cădem in cealaltă extrema, cea a exceselor.
      Deși tonul a fost mai imperativ/interogativ nu a fost cu foarte rea intenție. Puțin rea, da.
      Nu eram in grupul ținta, dar , pur și simplu, ma enervează lumea care judeca binar: ori alb ori negru.

      00
  16. 51 milioane vizualizari in 5 luni.
    https://m.youtube.com/watch?v=TkAUgrtS44Y
    Si tu ne plicti cu scoala?

    00
    • Ai dat link la Vali pe blog si deja au 52600000. Damn.

      00
    • In mod normal mi-as cere scuze ca am dat link-ul cu mizeria aia. Dar ascultam dimineataThe Motans si hop autoplay-ul de la youtube imi serveste supermelodia. Si iata-ma inconjurat de necunoscute. Cum naiba sunt 52,6 mil de vizualizari? Cine asculta asta? Cei din jurul meu nu sunt inebuniti dupa asa ceva. Si nici macar nu suntem din patura din mijloc, aia cu pretentii, mai degraba cea a cetateanului care traieste de la salariu la salariu. Zic eu: stai ca asculta bombardierii. Nu stiam ca sunt atatia. Practic suntem inconjurati de bombardieri. Asa ca cei care simtiti ca v-am atacat urechile nu fiti suparati ci sa-mi multumiti ca v-am integrat in societate. Ca poate auziti undeva melodia si va exprimati cu voce tare: ce-i cu zdanganeala asta. Dupa care nu stiti de ce v-ati luat bataie de la cei din jur.

      00
    • Baiiii pe ce am dat click, huoooo, în nimeni nu mai poți avea încredere în ziua de azi… Ptiuuu

      00
    • cu Abi nu pui?

      00
    • Nenea Struan,
      Eu nu inteleg o chestie. Ma astia canta despre bani, valoare, se chinuia cu masini de o suta de mii de euro+….si au niste femei in ele gusate si strambe de le pica mamaliga de sub unghii si se mai si misca duios a paraplegie.

      Intreb, pe valorosiii astia ii ia de la lins tencuiala? Ca ajunge un papuc si-un sac de decorativa din Hornbach, nu-ti trebuie Bentley pentru atata lucru….

      00
  17. A mea tot la 8 incepe, cl 3-a, pauzele mi se par cam mari, până începe altă oră ai timp sa faci și baie, să vezi un film 😀

    00
  18. NOU
    #73

    Dap , dupa se prezinta învatamantul in ultima vreme se pare ca ne pregătim copiii temeinic pentru cules sparanghel.

    De anul asta intra in vigoare ( teoretic ) legea privind obligativitatea grupei mari de gradiniță.
    Tot anul asta s-au stabilit (provizoriu,până trece pandemia )norme privind distantarea copiilor la clasa (maxim 10 la clasa, hol pe unde intra si hol pe unde ies, si alte SF-uri )
    Ati auzit de vreun program de construit gradinite si scoli ? Eu nu

    00
    • Ce bine-ar pica acum proiecte de renovare si construit buzi in scoli, este?

      Timp berechet pana la toamna, contracte pe repede inainte, asistenta in relansarea economiei… da’ aparent avem de toate cum am avut si-n spitale.

      Dar eu pun pariu ca o sa mai facem si niste cursuri fictive de utilizare a calculatoarelor pentru profesori, un soft scolar si-un alt catalog electronic ce nu va functiona si o sa numim asta ‘reforma in invatamant’.

      Sunt curios de ce nu se gandesc la manualele alea unice introduse de PSD si detestate de toata lumea. Probabil nu au timp.

      00
    • NOU
      #75

      @Cosmin ai dreptate
      Dar nu as băga doar PSD aici , cu toate ca Abramburica este un standard al partidului,si trebuia de mult out din sistem
      Bani nu sunt pentru platit muncitori sa renovam scoli, spitale si alte locuri publice care arată infect, mai rau ca in lumea a treia,a se vedea gari,autogări,aeroporturi, Sectiile de Politie ( da ), si multe ,multe alte locuri de interes public

      În schimb vrem sa garantam bani pentru start-up-uri : cafenele, livrari la domiciliu,curierat,magazine online si alte idei ,,geniale,,care ,,or sa scoata tara din criza,,
      Am văzut că e mare înghesuială la creditele alea, au blocat dreaqu server-ul, dații bă drumul la muncă și la riscat banii din buzunarul vostru

      Dați bă bani pentru infrastructură nu pentru ,, cai verzi pe pereti,,

      00
  19. Nu stiu sa pun o poza aici, nici n-am vazut vreuna afara de cele puse de admin, asa ca posetz url asta din fb.

    https://i.imgur.com/zUBxrEE.png

    Mesajul spune tot.

    00
    • NOU
      #77

      Mesajul acela este scris de un profesor cu o stare foarte ,,ZEN,, , cu salariul neafectat de COVID si cu foarte mult timp liber.
      Raportat la Romania ,da , are dreptate, probabil stam bine, probabil
      Raportat la restul lumii cum stam ???
      Si ceilalți copii tot pe loc stau ???

      00
    • Oau ce rahat siropos… Bai frate cine scrie mizeriile astea? Se screm oare mult pe buda pana sa le compună?
      „Toți profesorii de pe planeta pământ…” asta e la mișto, nu? Sper ca da, ca altfel e grav…

      00
    • Da ma ca doar un profesor putea compune prostia aia!

      00
    • Mesajul ala arata ce analfabet este „profesorul”: Septembrie scris cu litera mare.

      Sau „trauma care il impiedica pe creierul copilului dvs sa invete”. Ti se face creierul cret.

      00
  20. Amandoua categoriile. E, asa, pe easy mode, intr-un fel. Si nici n-ar avea rost altfel…

    00
  21. Copiii nu pot fi lepre, părinții sunt. Am observat la clasa lu’ fi-miu că cei care absentează acum de la școala online sau care intră târziu în videocall sunt fix ăia care întârziau și în timpul anului școlar normal, care mergeau în vacanțe în timpul școlii (că atunci era mai ieftin), care aduceau scutiri fictive sau tratau în scârbă temele și activitățile de la clasă. Cei conștiincioși și serioși care nu participă acum, nu participă din cauze tehnice sau fiindcă sunt „exilați” pe undeva (vecini, bunici etc.) pe unde nu sunt supravegheați sau nu au ce le trebuie pentru a participa.
    Aia cu netul se poate regla până în toamnă, dacă se pune un pic de presiune pe provideri. E de ajuns să fie prin ministere câțiva inși care să anticipeze că prin octombrie – noiembrie tot online se vor desfășura orele.

    00
    • Cu netul la noi e o problema la utilizatorii finali. Suntem pe locul 3, 4 in lume la viteze testate de oameni ce au cabluri de 15 ani si routere WiFi de 50 de lei care nu merg bine nici la 3 metri de ele.

      In exemplul dat de Vali degeaba providerul are fibra sa duca 500Mbps de o data de la jumate de zona rezidentiala, daca atat Netflixul si Zoom-ul merg printr-un wifi din router-ul din hol. Si pe langa asta mai merg si niste telefoane pe facebook, instagram, etc pe acelasi wifi.

      Sunt situatii care pot fi ok-ish pentru folosinte normale dar necesita putina atentie cand e vorba de situatii speciale.

      00
    • eu nu stiu ce net problematic aveti voi, dar la mine un gigabit fibra de la Digi merge perfect. 4-5 ecrane de netflix, facebook si streaming pe kodi streaming pe eurosport player, 2 conferinte pe zoom. am testat eu si merge perfect cu toate astea simultam. 3 Routere decente, nu avioane.

      00
  22. Stiu o diriginta de clasa de liceu pe care a rugat-o o mama sa vorbeasca ca fiu-sau sa il convinga sa se culce mai devreme, sa poata ajunge la scoala inainte de 10. Asta anul trecut.

    00
  23. 9 jumate e ora perfecta pentru invatat.

    00
  24. Pentru parinti, de la parinti (e cam mare, dar e misto!)
    “De când a început treaba asta cu școala online eu sunt un pachet de nervi. Pentru că este o chestie bună, dar făcută cu curul în stil românesc.
    În primul rând vreau să zic că am tot respectul și admirația pentru cadrele didactice care se chinuie (fix ăsta e cuvântul) să facă ceva ce învătământul românesc n-a mai văzut până acum. Să treci de la tone de maculatură mâzgălită cu stiloul sau pixul, de la tablă, cretă/marker și burete, de la “Stai în bancă, mâinile la spate, să nu se audă musca!” la treaba asta cu online-ul mi se pare ceva fantastic. E un salt uriaș pentru învățământul nostru de secol 19. Practic, într-o săptămână, profesori, părinți și copii au trecut de la cal și căruță la mașină zburătoare. E un progres la care nici dracu’ n-ar fi visat! Mulțumim lu’ nenea Covidu’!
    Acu’ să mă întorc la nervii mei. Nu știu cum o fi la alte școli, dar ăștia privații ai lu’ fi-miu s-au dat peste cap să facă ceva super mișto. Folosesc o platformă online structurată super tare, încarcă materiale, se filmează vorbind, au video conferințe cu elevii, ce să mai, nebunia lu’ Țalam! Doar că…
    Noi am avut noroc că soția lucrează pe două laptop-uri în același timp (nu întrebați!) și le-a adus pe amândouă acasă când a început nebunia. Pentru că altfel piticul și-ar fi bătut capul la antichitatea mea de PC care se blochează și când deschizi un Solitaire. Ce-or fi făcând ăia care nu au asemenea noroc? Aparent mințile luminate din Minister nu s-au gândit la asta. Adică, cretă și burete la clasă, WC în fundul curții, dar obligatoriu toți copiii au laptop-uri performante! Bun, laptop rezolvat. Nu e chiar cel mai performant, dar merge.
    Și acum începe distracția. Învățătoarea și restul profesorilor încarcă în platforma sufletului tot felul de fișiere audio, video, text, link-uri diverse, poze etc. Toate formatele posibile!!! Fiindcă e normal, oamenii sunt diferiți și folosesc chestii diferite. Așa că toată ziua stau să-mi bat capul cu ce să deschid fișierul X, cu ce să modific fișierul Y, convertește, importă, exportă. Unii vor ca elevii să scrie temele pe caiete, apoi făcută poză și încărcată pe platformă. Alții vor ca elevii să rezolve online temele, direct în Word, Excel etc. Alții vor ca elevii să se filmeze în timp ce fac chestii și să încarce acolo filmulețele cu ei făcând chestii.
    Le sunt trimise fișe care ar trebui printate, completate, fotografiate și trimise înapoi spre verificare. Doar că, ghici ce? N-am imprimantă acasă! Și nu mă duc la coadă la centrul Kodak de la parter pe pandemie ca să printez nenorocitele de fișe. Așa că le modifică copilul în Paint sau le face de mână.
    Unele se pot completa în Word, dar, surpriză!, sunt versiuni diferite, se duce așezarea în pagină, copilul nu înțelege nimic, ta-su înjură de toți sfinții încercând să repare ceva. Bonus: pe laptopul soției tot Office-ul e în maghiară. Fiindcă d-aia, nu întrebați! Lucru benefic pentru ăla mic al meu, care mai învață astfel o limbă străină, dar nociv pentru ulcerul meu.
    O altă problemă e cea a manufacturatului. Nu știu exact cine gândește programa, probabil niște cretini deosebiți, dar, pentru o țară care și-a băgat picioarele în aproape tot ce înseamnă producție și școli profesionale, copiii au deosebit de multe chestii de construit, montat, lipit, proiecte diverse, de parcă toți se pregătesc pentru un viitor luminos în cadrul unor cooperative meșteșugărești! Are de făcut o machetă cu un animal în mediul lui și un fluture decorațiune doar pentru săptămâna asta! De unde să-i scot eu materiale pentru așa ceva? Ăștia au impresia că la mine acasă e coliba vrăjitorului, și că găsesc materiale diverse și ciudate pentru a construi machete și decorațiuni? Ce abilități dezvoltă porcăriile de acest gen? Căutatul prin gunoaie?
    “Tati, pentru fluture am nevoie de un glitter!” “Ce … e ăla?” (bine, nu vorbesc așa în casă, doar gândesc așa) ” Este o/un… ceva [mi-a explicat el ce e, dar mi se rupe, am uitat]. Să te duci la librărie să-mi iei ca să pot face proiectul.” “La librărie pe Covid? Când eu nu știu cum să fac să nu mai ies deloc din casă? Să-și bage tovarășa învățătoare glitterul fix în cwr! (nu, nu i-am zis ultima parte copilului, dar am gândit-o).” Și așa mai departe. Recondiționez, refolosesc, caut, inventez tot felul de chestii, ca să-și facă copilul proiectele. După 15 ani de muncă în decorațiuni și producție publicitară, ați crede că-mi place treaba asta, nu? Ei, bine, NU! Mi se pare inutilă și idioată. La școală făceau d-astea în echipe, ca să dezvolte aptitudini nu știu de care. Acasă ce dezvoltă și la ce ajută? Nu am chef să lucrez în echipă cu fi-miu ca să fac “gorila în mediul ei natural” sau “fluturaș – decorațiune de primăvară”!
    Treaba cu filmulețele este, de asemenea, deosebită. Copilul se filmează făcând chestii. Bun! Doar că pe platforma sufletului nu se pot încărca filmulețe mai mari de 10 MB. Ce antichitate de telefon ar trebui să am ca să scoată asemenea filmulete? Iphone-ul soției iese din discuție, cu ăla se filmează la Hollywood probabil ultrasupeermega hd, iar râșnița mea face niște ozn-uri chiar și cu setările la minim. Așa că ne-am apucat de editat și filme, fiindcă de ce nu? Și ce mișto e când nu iese editarea și trebuie refăcută filmarea cu un copil de 8 ani care nu mai are chef!
    Ar mai fi videoconferințele care sunt circ și panaramă, fiindcă copiii nu sunt obișnuiți cu așa ceva și parcă e o discuție între mătușa de la țară și văru din Italea. “Bă, ce faceți?” “Bă, mă, hăhă!” “Ce moacă are ăla!” “De ce se vede verde la tine?” “Cutărică n-a intrat că n-are cameră, hăhă!” “Să vă arăt ce am pe perete?” “Ăsta e fratele meu, nu-l băgați în seamă. Pleacă de aici că am videocol!” Nu știu ce aud ei din ce le zic profesorii (că păstrăm discreția și îl lăsăm singur în cameră, iar noi ascultăm la ușă 🤣), dar e clar că toți sunt la curent cu ce are fiecare în cameră, de la mobilier la ștucatura de pe pereți.
    Orele de educație fizică sunt crimă și pedeapsă. Profu’ le trimite filmulețe sau linkuri cu exerciții. Le-am făcut toți. Nevastă-mea a făcut febră musculară, iar vecina de dedesubt a intrat la balamuc precis. Încă nu ne-am apucat de tema la muzică, dar să vezi când mi-oi scoate chitara de la naftalină..!
    Evident că toate temele sunt perfecte, fiindcă nu poți lăsa copilul să le facă cum îi trece lui prin cap, nu? Adică, ce naiba, am și eu mândria mea! Trecem peste faptul că ei au un mod de a face lecții și teme care se bate cap în cap cu ce făceam noi acu’ treij’ de ani. Și încep în sfârșit să înțeleg privirea aia a lui, privire pe care și eu i-o aruncam lu’ taică-miu când încerca să-mi explice materie de anii ’90 cu metodă de anii ’60. N-ai cum, frate!
    În concluzie, un sistem implementat prost și în grabă, cu programa neadaptată pentru așa ceva, fiindcă noi până acum nu am făcut așa ceva, care dă mari bătăi de cap cadrelor didactice, derutează copiii și înnebunește părinții. Măcar aproape toți copiii vor ști să lucreze pe PC la nivel de minim secretară din Videle, fostă premier, după ce se termină (dacă se termină) treaba asta. E totuși o chestie! 😜
    Aș avea multe de povestit după o săptămână de școala online, dar mă opresc aici.
    Părerea mea este că anul ăsta școlar oricum e compromis rău de tot, nu știu ce vor face cei cu examenele de intrare la liceu, bac, facultate etc., dar nu văd să iasă cine știe ce din treaba asta. Nu sunt de părere că ar trebui înghețat anul sau repetat sau ceva de genul, dar nici nu cred că se vor acumula cine știe ce cunoștințe cu ajutorul acestui sistem organizat ad-hoc, fără logistică, fără cap, fără experiență anterioară. Cred că în anul următor (dacă mai ajungem acolo și dacă se mai deschid școlile…vreodată) va ajunge o generație de elevi cu mari lipsuri, lipsuri pe care nu le vor mai putea recupera fără eforturi extraordinare din partea tuturor. Și noi nu prea facem asemenea eforturi când e vorba de învățământ.
    Bonus: s-a trezit și miss de la grădiniță să trimită fișe și filmulețe cu activități pentru cel mic (grupa mare). Băi, mă lași! Numai grădiniță online nu mai făceam acum! Scoate lego, dă drumul la consolă, enervează-l pe frate-tău și mai scutește-mă! Nu mă omoară Covidu’ și mă termină învățământul românesc?
    Gata, vă las. Mă duc să pândesc sulul de hârtie igienică de la baie. De ce? Fiindcă îmi trebuie cartonul rotund din mijloc pentru fluturele vieții! Și mi-e că se termină și-l aruncă vreunul la gunoi. Abia am salvat dimineață o bucată de cofraj de ouă și o sticlă de jumate pentru viitorul proiect. Aur curat, vă zic! O să iasă o lucrare… Boboc! 😜” (Autor Mihai Vasilescu)

    00
  25. A facut nova un episod despre copii si somn daca nu ma insel, in special la adolescenti. Surpriza, au nevoie de aproximativ 12 ore de somn, totusi de ce le trebuie copiilor 8 ore de cursuri inutile pe zi? 4-5 ore sunt arhidestule…

    00
  26. În clasele 1-9, mă culcam la ora 9 seara, mă trezeam la 6 dimineața, odihnit, pregătit pentru o nouă zi, nu căscam nici măcar un moment. Acum, când scriu chestia asta, casc de rup și nu sunt mândru de asta. Bine, pe vremea aia nu aveam distracții în cameră, nu telefon, nu TV, nu calculator. Adică aveam un calculator, la un moment dat, dar îmi lua prelungitorul și o sugeam la rece. Dacă nu dormeam până la 10:30, mă panicam rău de tot, ziceam că ceva în neregulă cu mine.

    Treaba s-a schimbat când am avut Internet acasă și PC mai potent. În prima noapte am stat până la 2 să îmi instalez Windows-ul și driver-ele (era prima dată când făceam asta). Când s-a dus mama la baie, s-a speriat că m-a văzut la PC. Era 12. Apoi, am zis că o las mai moale, dar aveam un amic care stătea și el noaptea. Și am început să stau și eu cu el și am stat așa toată vara. Și uite așa mi-am stricat eu somnul cel bun. Într-o singură vară.

    00
  27. Copiii mei fac zilnic ore.
    1. Baiatul, clasa I-a la ora 17:30 dupa o intelegere intre parinti si invatatoare. Pe zoom. Participa aproape tot timpul toti copiii din clasa, 1-2 lipsesc din cand in cand. E surprinzator cata materie fac in 40 min pe zi. am urmarit de pe margine de cateva ori, tot respectul pentru doamna invatatoare.
    2. Fata, clasa a VI-a. 1-2 „ore” pe zi, in general se stabileste dinainte cu o zi la ce ora. la 11, 12, 14, in functie de programul profesorilor. Participa cam 90% dintre colegi.
    Aici deja este o structura de cursuri, pe google classroom, cu teme predate, cu tot. din nou, surprinzatot de multa materie se face. Inclusiv la sport a avut pana acum 2 sedinte si au de trimis fimulete cu ei cand fac exercitii.

    Amandoi sunt la un liceu din Cluj-Napoca.
    Au fiecare laptop propriu pe care il folosesc exclusiv si internet gigabit.
    Estimez ca fac scoala in conditii decente considerand situatia. Au facut si inainte de Pasti, prectic din a doua saptamana de la lockdown.

    In rest ii las sa se joace cat doresc, sa comunice cu copii de varsta lor cat doresc, sa se culce cand doresc, dar maximum la 23. Baiatul se trezeste la ora 7 indiferent de ora la care se culca, junioara doarme pana la 9-10.

    Sper ca va ajuta sa va faceti o idee cum ne descurcam in izolare.

    00
    • am urmarit de pe margine de cateva ori

      cum adică, te interesezi de educația copilului tău?!?! păi nu pentru asta e școala?! ce om…

  28. @Vali, eu predau engleza la doua gradinite din Capitala, gen optional gratis, lectii de 15-20-30 min in functie de grupa de varsta, imbogatire de vocabular, joculete, chestii faine. Incepem la 9, termin cu ultimii la 12, 12:30. Sunt grupe unde nu intra nimeni sau doar 2-3 copii. Si da, dau vina pe parinti.
    Ca o paralela, eu predau folosind un Dell Latitude 6400 vechi din 2009. E super bun, i-am pus un SSD si cu Windows 7 rupe netul. A fost 350 cu tot cu SSD-ul cel nou. Deci se poate. Multe se pot daca te gandesti si iti faci calculele bine.

    00
  29. In Germania au trimis prin posta la fiecare ce are de facut saptamanal. Asa trebuia facut si la noi. Nu zic sa nu se auda/vada online dar ministerul trebuia pe fiecare an/materie sa trimita fise si ceva structurat.

    00
  30. La internetul pe care il are Romania, in majoritatea cazurilor se poate face treaba online. Sunt tari cu internet mult mai prost si merge ca 2 copii sa stea pe zoom si are si tata loc de un Netflix. Daca nu, parintele se abtine de la cacaturi care consuma banda si lasa pruncii pe interneti.

    Nu e nevoie de super-calculatoare, sa frece puradelul un classroom si 2 doc-uri. I-am luat fetei un laptop de 200 de dolari, fara prea multe chestii pe el. 50 de giga de spatiu, AMD de nus’ ce fel, oricum nu ultima generatie. E suficient sa-si faca lectiile si sa nu imi dea mie complet peste cap programul de lucru.

    Culcatul cu 2 ore inainte merge ca si dus rece. Daca nu vrei sa fie atat de drastic, duci odrasla cu 20 de minute mai devreme la culcare la fiecare 2-3 zile. Azi se culca la 1 noaptea, maine la 12:40 (si mai tii 1-2 zile asa), apoi mai scazi 20 de minute. In vreo 2 saptamani ai deja un program de somn normal, fara injuraturi si uitat la pereti 2 ore.

    Daca vrei sa se rezolve mai repede, da, il pui la noua ora la culcare si gata.

  31. Plm i’m fucked. Fie-miu se culca numa la 22:30 si are abia un an. N-a vazut zahar in viata lui saracu. Totusi are un somn de la 16:30, as putea sa il anulez dar cred ca pe la 19 deja nu ma mai inteleg cu el.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile