cine îl înţelege pe Grigori Perelman?

Grigori Perelman, un profesor rus, a refuzat cea mai înaltă distincţie oferită matematicienilor, medalia Fields (care se acordă o dată la 5 ani), oferită pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grele probleme de matematică, problema pe care matematicienii încearcă să o rezolve de un secol.
De ce nu este acesta un fapt neobişnuit?

O medalie este o medalie, un premiu este un premiu. Totul constă în cine ţi-l oferă. Atunci când îţi este oferit de o serie de oameni care nu se ridică la nivelul tau, este puţin inutil. Toţi se raliază în comitete şi comiţii şi toţi oferă premii. Cui? Pentru ce? Cine sunteţi voi? Ce aţi făcut până acum? Eu am rezolvat o problemă din 1904. Voi? Probabil dacă premiul era oferit de formulatorul problemei sau de o persoană echivalentă intelectual, atunci poate ar fi însemnat ceva. Dar rusul, care le-a dat clasă tuturor, le-a aruncat în acelaşi timp şi medalia în nas.
Rezolvarea problemei este îndeajuns pentru el.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Pe de alta parte, daca te gandesti ca nu a acceptat nici premiul in valoare de $1 milion, mi se pare ca Perelman incepe sa semene cu „omul nou”, asa cum visau sa-l creeze comunistii. Iata, deci, ca se poate!

    00
  2. hmmm, oare celelalte 6 probleme pt care se dau bani s-or fi rezolvat? :)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Prize_Problems

    00
  3. hm, zoso, da-mi mie 100.000$, nu un milion, si ma descurc eu ce sa fac cu ei :)

    00
  4. eduard, ce ar putea face el cu banii aia?
    hai sa fim seriosi.

  5. sa nu iei un premiu de 1 milion $ nu mi se pare lucrul cel mai inteligent. mandrie? fuck that. daca tot n-a- ce face cu ei, ia-i si doneaza-i unora care au nevoie. eu sunt mai pragmatic asa si nu prea il inteleg, in medalia lor putea sa se cace, dar in bani?

    00
  6. E grava treaba … inseamna ca a primit banii de la rusi … si asta inseamna ca rusii vor sa se intoarca la comunism … ASTA E RECLAMA !

    00
  7. de aia tu nu o sa rezolvi niciodata problema aia.

  8. E chestie de nuanta. Daca primea banii si refuza medalia era chiar aiurea. Indiferent ca-i dona sau nu. Omul si-a pastrat principiile pana la capat.

    00
  9. Medalia Fields se ofera odata la 4 ani, nu la 5. De altfel, fara sa-i contest meritele, Perelman nu este 100% raspunzator pentru rezolvarea conjucturii Poincare, pasul principal a fost facut de Richard Hamilton. Un aport destul de mare il are si un chinez, Shing-Tung Yau, care a „infrumusetat” demonstatia lui Perelman(recunoscut pentru stilul lui „brutal”).

    Perelman nu a acceptat premiul de 1 milion de dolari din simplul motiv ca nu ia fost oferit inca ;), si nu din motive filozofice. Chiar el spunea, „intrebati-ma cand mi-l ofera”.

    00
  10. Si stati linistiti, are destui bani(cat sa traiasca linisit), a fost cativa ani bursier in US of A, s-a intors in mama Rusia dupa ce si-a facut ceva economii.

    00
  11. NOU
    #11

    Eu am inteles si am fost de acord cu hotararea lui din prima clipa. Argumentatia lui e corecta si demna.

    00
  12. bai pana la urma e de laudat ca a putut sa refuze.

    Imi aduc aminte vorbele lui Picsel pe softpedia: Primul lucru care te face profesionist e sa poti spune „nu” …

    00
  13. atunci o curva nu e o profesionista a sexului ?

    00
  14. ce nevoie are un profesionist in matematica de bani?
    cand pentru el satisfactia vietzii este a rezolva probleme de o dificultate ametzitoare?
    dragii mei oamenii sunt diferitzi asha ca nu incercatzi sa intelegetzi de ce a refuzat o medalie sau un mil de coco….
    omul isi ia din alte surse satisfactia de zi cu zi…

    pace

    00
  15. completare:
    Fields nu se acorda neaparat pt rezolvarea unora din problemele din lista lui Hilbert. Si se acorda numai unora sub 40 de ani.

    00
  16. zoso draga, daca tu te legi de Mandruta ca scrie pe IT desi nu se pricepe, noi de ce sa nu ne luam de tine ca scrii despre medalia Fields dar nu stii ce si de ce se acorda? :D Relax, nu-i mai critica pe altii…

    00
  17. ai nevoie de sfaturi? :D „my only vice is advice” :P

    00
  18. add, 2 palme ca ai pomenit de softpedia intr-un cadru favorabil.

  19. blowfish, te gandesti la ce ma gandesc si eu?

    las vegas sau loterie? :D

  20. ce alte sfaturi mai ai pentru mine?

  21. gg mama rusia

    00
  22. how smart, zoso! tu esti cel mai superior (sic!), uitasem :D

    00
  23. nu. era o aluzie fin?. nu te-ai prins. plimba melcu!

  24. intocmai.

  25. Revenind la problema „ce ar putea face el cu banii aia?” – avand in vedere inteligenta lui Perelman, sunt convinsa ca ar fi gasit el o solutie si la problema asta:-)

    00
  26. da, dar nu cred ca lucrurile materiale conteaza asa mult in ecuatia asta.

  27. e drept ca e penurie de gale de premiere, toti premiaza pe toti.(am sesizat asta de vreo 10 ani incoace, aici in romania si cred ca e valabil si dincolo). dar Fields are stralucirea lui. nu are rost sa denigram niste simboluri doar de dragul artei. este o recunoastere a fortei spiritului care iti aduce multa notorietate, indiferent daca spui DA sau NU.

    acum 10 ani, cand unchiul meu facea 40 de ani, era pe cale sa obtina aceasta distinctie, a fost nominalizat in lotul final dar si asa i`a ajutat foarte mult in cariera[acu e sef de catedra la Princeton si in academia de stiinte din Paris]. Fica`sa cea mica tocmai mi se lauda ca John Nash,prieten bun cu tatal ei, o stie :)

    00
  28. daca matematicienii ar fi matematicieni pentru bani…

    daca vrei sa castigi bani incerci in fotbal

    cred ca cei care se ajung sa cante muzica buna nu o fac pentru banii de pe cd-uri si din concerte.

    00
  29. buha, ori esti un visator, ori un pustan :)
    Sper pentru binele tau ca e partea a doua…

    00
  30. ABS: cred ca subiectul e Grigori Perelman. nici tu, nici eu.

    00
  31. din celelalte 6 probleme de pe lista „cu bani” ramase (problemele, nu lista), una e de info. (P=NP?, probabil nu)

    00
  32. Intr-un interviu dat unui ziar englez aici Perelman explica motivele si cum vede el matematica. E cum zice Zoso, rezolvarea problemei e suficienta pt el, sau cum zice articolul, „It was not so much a medal that he was rejecting but the idea that in the search for nature??s secrets the discoverer is more important than the discovery.„. Pana si modemul prin care imi vine netul foloseste matematica avansata rau de tot, dar asta e adevarul, nu se mai stie exact cine a descoperit-o si nu conteaza cine, conteaza doar cum se poate aplica respectiva problema si rezolvare.

    00
  33. tare matematicianul.

    00
  34. Bine, ok, rezolvarea e suficienta pentru el. Insa pe de alta parte nici aia nu prea au bani. Sau daca au, atunci el trebuia sa intoarca nu stiu cat unei fundatii in Africa, chestie de care el probabil s-a lipsit.

    00
    • @John Galt: ăla mănâncă senvişuri cu pâine, cred ca nişte bani i-ar prinde bine. medalia nu valorează nimic.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.