Probabil cea mai importantă ştire a săptămânii trecute este cea a micului oraş din China care s-a răsculat împotriva autorităţilor. Nu, nimănui nu îi pasă că spaniolii au păreri acum când sunt în rahat. Nu. E extrem de interesant, din poate punctele de vedere, de urmărit ce se întâmplă acolo şi daca există posibilitatea întinderii revoltei sau e doar o scânteie care prevesteşte ce va veni (cum a fost Braşov ‘87 la noi).
Desigur, nu vom vedea Occupy China pentru că nu are cine să ne mai producă aifoanele cu care stăm pe Facebook în parcul Zuccotti sau în faţă la TNB. Chinezi? Stai că ăştia nu fac parte dn 99%, ăştia sunt 150%. :p
In China e o problema care tine de provincii, nu de Beijing. Desi, la cat de doriti sunt noii comunisti sa isi salveze reputatia dupa revoltele din Tibet, parca vezi ca urmatorul articol o sa fie despre cum cineva de la centru a venit in satul lor, le-a dat pamanturile inapoi ( cu o anumita clauza contractuala insa) iar autoritatile „corupte” vor fi demise. Partidul Comunist are o istorie fata de propaganda pozitiva, la fel de vasta ca si cea referitoare la Politia Secreta si torturi….
Săptămâna asta începe bine: a murit The Great Lider al Coreei de Nord. Pe cât pariem că peste 20 de ani ăştia care acum mureau prin puşcării şi de foame şi atunci vor avea democraţie şi potol din belşug vor declara că se trăia mai bine pe vremea lui? Ar fi util la fiecare 10 ani câte un nene d-ăsta să taie şi spânzure în Occident, ca să le amintească celor ce li s-a urât cu binele de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns.
China comunista este buna pentru noi. Altfel, daca ar intra in Schengen, am avea salariul mediu 50 bani.
Dionis are un bun punct de vedere: mai toate tulburările sociale sau etnice din ultimii ani din China continentală au avut loc în provincii, şi au vizat administraţiile locale sau minorităţile din provincie. Reacţia Beijingului a mers de la trimiterea de politruci care să calmeze spiritele pe linie de partid, până la trupe de intervenţie care să despartă cu forţa armelor părţile combatante. La fel ca şi la indieni (sau ca în România pre-89) corupţia de care aflăm se manifestă mai ales la nivel descentralizat, la „judeţeană”, la „centru” conducerea politică cultivând cu grijă imaginea garantului integrităţii Statului şi asigurarea liniştii. Că pentru asta recurge la cenzură şi întărirea poliţiei politice, asta e, mai sunt şi pierderi în reţea…
trist , dar de acord cu @culaie.
la inceputul anului 2011, Pambuccian imi zicea sa ne ferim de revolutiile ce vor veni din China.
Pentru ca ei sunt o tara comunista, care are o forta de munca ieftina care forta de munca risca sa fie suprimata de progresul tehnologic. Atunci sa te tii. Pentru ca masuri sociale pentru miliardul de chinezi nu poti asigura.
revolte din astea se intampla anual in China. La nivel de sat sau de cartier, chiar oras. Si se termina intotdeauna, dupa cum au subliniat cei de mai sus. Singurele revolte mai mari (dar oprite si alea destul de repede) sunt cele de natura etnica, cum sunt cele din Tibet sau Xinjiang.
Ionut , nu exista niciun pericol ca tara diminetilor lihnite sa treaca la capitalismul putred . Marele lider Kim Ir Sen vegheaza ca nepotul sau sa duca in continuare tara pe drumul edificarii socialismului multilateral dezvoltat , unde fiecare da cat poate si fiecaruia dupa nevoi . Numai ca stabileste partidul ca nevoile sa fie cat mai mici
Zoso, revolte de genul asta au loc tot timpul in China, in provincii… Si asta se intampla de 5000 de ani. Singura revolta pornita din provincii si care a avut sorti de izbanda a fost cea a comunistilor, in rest, toate schimbarile au fost in urma unor revolte / lovituri de stat in capitala (sau cucerirea Chinei de mongoli in secolul XIII). Cum zicea si Stefan, cele mai mari revolte au fost in Tibet si Xinjiang (Turkestanul Rasaritean) si au fost revolte de eliberare nationala.
@ Ionut – Kim Jong Il nu a fost Great Leader, ci Dear Leader Great Leader a fost taica-su – Kim Ir Sen (Kim Il Sung)
yep..e una din marile vechi traditii – si cand te gandesti ca in fiecare an sunt zeci de mii de proteste – muntii sunt inalti iar imparatul este departe. si majoritatea org de partid incearca mereu sa mentina conflictul in zona din care a originat. pe de alta parte de fiecare data cand ies in oras trec pe langa zona de depunere a petitiilor (semnalizata si in engleza) imi amintesc ca doar fiindca le spunem comunisti nu inseamna ca au vreo legatura cu ceea ce intelegem noi prin cuvantul asta.
Bagam pla in ei spanioli care din 92 incoace raporteaza numai pierderi la UE sa primeasca fonduri.
Pt Spania UE a fost cea mai buna chestie care li se putea intampla din ultimii 20 de ani (a se vedea investitiile facute din fonduri UE in Spania)!